Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 858 til 41 882 av totalt 49 935 spørsmål «forrige neste»
kjøttmeis - døde småfugler i fuglekassen
Etter å ha vært borte fra vår hage i 5 dager, var det ikke lenger lyd i kassen. Ved å åpne kassen, fant jeg 2 døde velutviklete små fugleunger, de virket som flyvedyktige. Hva kan årsaken være? Sultet ihjel pga. matmangel? Det har vært mye dårlig og kaldt vær i Stavanger. Det var veldig trist å se.
E.I. (05.06.2011)
Svar:
Det er faktisk ganske ofte at en finner store, nesten flygedyktige meiseunger som ligger igjen i en fuglekasse. Kanskje har det vært dårlig mattilgang, eller kanskje har en av foreldrene omkommet slk at den gjenværende ikke har klart å fore alle ungene.
Roar Solheim (01.08.2011)
Spørsmål:
HEI
idag da jeg skulle sjekke en av kassene mine( bebodd av svartmeisen), så jeg utenfor kassen at det var reirmaterialer utenfor hullet.
Hva kan det ha seg?
Kan kanskje ungene ha flyttet ut og hatt med seg reirmaterialer?
på forhånd TAKK
G. (11.06.2011)
Svar:
Det KAN hende at noe reirmateriale har kommet ut da ungene forlot kassa, men dette er ikke vanlig. Hvis det henger reirmateriale ut fra et reirhull, så er det vanligvis tegn på at noe har gått galt. Enten har det vært slosskamp mellom flere voksne fugler, eller så har egg eller unger blitt tatt av en predator (snømus, spurveugle, flaggspett el.l.).
Roar Solheim (01.08.2011)
Grågås
Hei, lurte på en ting om Grågåsa, ca når klekkes ungene i Oslo-området? Var på Østensjøvannet, så mange kanadagjess med unger, men ingen grågjess med unger. . Vet jo at de fleste hekker i Oslofjorden, men det er da noen som legger egg ved Østensjøvannet også? Spesielt når det er så utrolig mange av dem der.
T. (15.06.2011)
Svar:
Jeg vet ikke hvorfor du ikke så noen grågjess med unger ved Østensjøvann i år, for det bruker å hekke en del grågjess der. Det kan være rent tilfeldig.
Roar Solheim (01.08.2011)
Hvilken piplerke?
Synes den gir et brunt inntrykk. Observert på bergknauser ved fjæra, men tror ikke det er skjærpiplerke. Dette er nord i landet og nært til både fjell og sjø.
G. (29.07.2011)
Svar:
Dette ser mest ut som en heipiplerke.
Roar Solheim (01.08.2011)
Hva er dette?
Hei, fant i går denne fuglen på verandaen. Den har nok hatt et ganske dårlig møte ved vinduet, og ser ut til å ha knekt nakken. Synes den var veldig pen, og har prøvd å finne ut hva slags fugl det er, uten hell. Dere vet det kanskje?
E.J.J. (01.08.2011)
Svar:
Dette er en bokfink hann.
Roar Solheim (01.08.2011)
skadet svale
hei.
Mine barn kom hjem med en skadet svale, Ser ut til at det er vingen som er skadd, men foreløpig umulig å si om den brukket eller ikke. Vi har selv en pionus papegøye i huset. Vi må selvsagt gi den en sjanse å komme seg, men ser at den vanskelig vil klare seg i det fri om vingen ikke leger og da må den avlives. I mellomtiden, jva kan jeg prøve å gi den av mat? Vil ordinær papegøyemiks funke eller spiser den primært insekter/mark?
P.E. (31.07.2011)
Svar:
Svaler kan bare mates med insekter eller animalsk føde. Spørsmålet er om dette er en svale, eller en tårnseilerunge. Et bilde hadde hjulpet. Tårnseileree kan fores med små klumper av ukrydretr kjøttdeig også. Husk å gi fuglen vann. Ta vann på fingeren og hold den borttil nebbet på fuglen, da kan den drikke selv.
Roar Solheim (31.07.2011)
Fugl angrep fra høyde og tok en due
Jeg og min kone skvatt skikkelig til da vi hørte en plutselig skarp lyd, nesten identisk til den man hører når en fallskjermhopper åpner skjermen. En fugl tok tak i en fullvoksen due, og fly videre med duen under seg. Det var mye fjær liggende tilbake, og fuglen virket ikke spesielt stor. Det kunne nesten virke som om den var like stor, eller marginalt større enn duen. Det var også tydelig at den måtte jobbe hardt med å fly videre med duen under seg. Dette skjedde nesten midt i et boligfelt, og kun 15m over bakken. Det var opp mot solen, så det var vanskelig å få sett godt på fuglen. Naboen mater ofte fugler, og vi så tydelig at det var en av duene som ble tatt. Hvilken fugl kan ta en due? Vi så ikke at den stupte fra høyde, men antar det da vi hørte den plutselige lyden.
T. (31.07.2011)
Svar:
Sannsynligvis har dere sett en vandrefalk stupe ned og ta en due i lufta.
Roar Solheim (31.07.2011)
Trepipelerke ?
Lurer på om dette kan være ei trepipelerke.Observasjonen ble gjordt på ca 800 moh og den fløy fra tretopp til tretopp.
K.J. (31.07.2011)
Svar:
Det kan det gjerne være, men jeg er ikke sikker ut i fra dette bildet.
Roar Solheim (31.07.2011)
hva er dette for en fugl?
P. (31.07.2011)
Svar:
Bildet er ikke godt, men det ser ut til å være en gråsisik.
Roar Solheim (31.07.2011)
Hva slags fugl?
O. (31.07.2011)
Svar:
Dette er en rødstilk.
Roar Solheim (31.07.2011)
Er dette en hettemåke?
O. (31.07.2011)
Svar:
Ja, dette er en ung hettemåke fra i sommer.
Roar Solheim (31.07.2011)
Flaggermuskasser
Hei,ikke akkurat et fuglerelatert spørsmål, men hører så mye om flaggermuskasser, har du noe erfaring med dette. F.eks. må de renses hvert år, i tilfelle når? Er det vanskelig å få flaggermus i disse? Bor i indre Østfold på landsbygda med blandingsskog, myrområder og kulturlandskap. Har observert flere flaggermus her.
V.H.I.Ø. (31.07.2011)
Svar:
Man kan lage ynglekasser til flaggermus. Disse har åpninger nedover slik at ekskrementer faller rett ned. Mindre kasser av trebetong (ligner litt på fuglekasser i størrelse og form) må renses for ekskrementer en gang i året.
Roar Solheim (31.07.2011)
syk grønnsissik?
Jeg har en ung grønnsissik som virker syk. Den driver å gnir nebbet fra side til side som for å "fjerne" noe. Jeg synes det ser ut som den har noen små lyse "knorter" på nebbet som den ikke greier å få vekk. Den er uredd og tydelig syk. Hva kan det være?
A.O.A. (31.07.2011)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Ukjent at dette er koblet til sykdom, men det kan hende den har fått noe på/i nebbet som, den prøver å fjerne.
Roar Solheim (31.07.2011)
grå fluesnapper?
N.N (31.07.2011)
Svar:
Nei, dette ser ut til å være en løvsanger.
Roar Solheim (31.07.2011)
kan du hjelpe meg med denne?
A. (31.07.2011)
Svar:
Ung steinskvett.
Roar Solheim (31.07.2011)
Hvilken fulg?
Hei, fant disse fjærene over tregrensa i Hardanger. Kan du si hvilken fugl de har tilhørt?
A.R. (31.07.2011)
Svar:
Dette er fjær fra en orrhøne.
Roar Solheim (31.07.2011)
Hvilken fugl?
N.N (30.07.2011)
Svar:
Dette er en ungfugl, høyst sannsynlig av tornirisk. Alternativet er ung bergirisk. Dessverre har jeg ikke bokillustrasjoner av begge ungfugler til å være helt sikker. Men det ser altså mest ut som tornirisk.
Roar Solheim (31.07.2011)
Hvilken fugl er dette?
Hei!
Denne fuglen kom naboen over med i dag. Det virker som det er en fugleunge som hadde forvillet seg inn i hagen deres. Foreløpig er den i "pensjonat" hos oss sammen med en hønseflokk. Er det "villfugl", eller er det noe som kanskje kan med i flokken?
På forhånd takk!
F.D. (30.07.2011)
Svar:
Dette må være en rømt burfugl. Det er en ungfugl av en amerikansk vaktelart (en hønsefugl).
Roar Solheim (30.07.2011)
Hvilken hakkespett
Hei.
Jeg så en hakkespett her om dagen som liknet litt på flaggspett, men var mindre og hadde hvite spetter over hele ryggen og det så ut til at den var gulaktig eller oransje oppe på hode der flaggspetten er rød. Ble observert på Grinder i Grue kommune.
J.O. (30.07.2011)
Svar:
Det virker mest sannsynlig at du har sett en tretåspett hann. Den har gul flekk i panna, og er litt mindre enn flaggspetten.
Roar Solheim (30.07.2011)
Linerleunge
Hei!
En liten linerleunge fløy inn i ruta og ble skadet. Den har mistet litt dun på hodet, så jeg regner med at den har fått hjernerystelse. Jeg har den inne, med litt vann og litt brødsmuler i esken. Den går i ring hvis jeg setter den ned. Jeg tar litt vann på fingeren og holder bort til den, men jeg vet ikke om den får inn nok. Den tusler rundt i esken. Hva skal jeg gjøre, er den mye skadet montro?
G.F. (29.07.2011)
Svar:
Du må bare la den få litt tid på seg. Sjekk i morgen lørdag. Enten kommer den seg i løpet av 1-2 dager, eller så vil den omkomme hvis skadene er for store. Det er ikke stort annet du kan gjøre enn det du allerede har gjort.
Roar Solheim (30.07.2011)
Spørsmål:
Hei!
Hva slags fugl er dette?
På forhånd takk :o)
N.N (29.07.2011)
Svar:
Dette er en gråspurv.
Roar Solheim (30.07.2011)
Spørsmål:
hvilken fugl er dette? :)
N.N (29.07.2011)
Svar:
Dette er en løvsanger.
Roar Solheim (29.07.2011)
ved funn av døde fugler
hvis man finner en død fugl i naturen, og det feks er en hauk, og man ønsker klørne. syns dere man bør la den ligge i fred, eller er det helt greit å klippe av klørne for å beholde dem?
O. (29.07.2011)
Svar:
Etter lovverket tilhører alt fallvilt Viltfondet, som ligger under Direktoratet for naturforvaltning. De har laget regler som bestemmer hvilke arter du må søke om tillatelse til å beholde; enten som hele eller som deler. Du bør derfor henvende deg til Direktoratet for naturforvaltning for å få riktig svar på ditt spørsmål. Generellt er alle rovfugler og ugler søkepliktige.
Roar Solheim (29.07.2011)
Svaleunge?
Fant en liten krabat "gående" ved trappa mi. Den er gråbrun, med hvite kanter på fjærne. Ansiktet kunne minne litt om en hauk, men naboen sa det var en tårnsvale. Er på str med en spurv. Tenkte først å ta mate den opp, for trodde den var forlatt, men leste inne på denne siden at det beste var å sette den ut igjen, hvilket jeg gjorde. Vet ikke om jeg gjorde rett, men plasserte den like ved der jeg vet hvor reiret kan være, for har svalereir på loftet. De kommer inn under mønet på taket. Hører fuglungelyder derfra. Men er redd for at moren ikke tar den tilbake ettersom jeg har tatt i den... Den virker sliten, for er ikke flyvedyktig. Prøvde å gi den levende mark, men den ville ikke ha. Bør den bare ligge der, eller kan jeg klare å redde den? Syns så synd på den...
A.C. (28.07.2011)
Svar:
Tårnseilerunger klarer ikke å lette fra bakken selv. Hvis de er flyveferdige, må de kastes opp i lufta slik at de får luft under vingene. Hvis denne da ikke klarer å fly, kan den enten være for liten, eller for svak til å lette. Du bør gi den litt vann ved å holde en vanndråpe på fingeren inntil nebbet slik at den selv kan drikke. Gjenta flere ganger. Det går an å fore tårnseilerunger med ukrydret kjøttdeig, da må dette legges som en liten klump inne i gapet på fuglen (1/3 teskje).
Roar Solheim (29.07.2011)
hvilke fugler er dette?
Lurte på om det kan være bergand og horndykker
N.N (29.07.2011)
Svar:
Dykkeren er nok horndykker, men anda er litt vanskeligere. Det er imidlertid så lite hvitt inne ved nebbrota på denne hunnfuglen, at jeg heller tror det dreier seg om en toppand hunn.
Roar Solheim (29.07.2011)