Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 42 056 til 42 080 av totalt 50 174 spørsmål


#Diverse

Kjøttmeis ører

Hei, jeg har jo denne fuglekassen oppe og man ser tydelig han hannen hører hunnen så det jeg lurer litt på er hvor sitter ørene på kjøttmeisen

H. (07.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Fuglenes ører sitter bak øyet, men det er dekket av fjær slik at du ikke ser øreåpningen. Fuglene har ikke ytre ører slik de fleste av oss pattedyr har.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

jeg og min søster på 10 år fant en fugl som vi ikke vet navnet på vet dere hva den rasen heter og hva den spiser på alle årstider takk hvis dere har et svar p.s. den ble flyd ifra sin mor.

T.O.C.F. (31.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Dette er en gråtrost unge, og dere skuylle ikke ha tatt den med dere! Foreldrene sitter som regel i nærheten, og de mater dem regelmessig.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Økologi og atferd

Hakker på vinduet

Hei. Det er en kjøttmeis som kommer flere ganger om dagen og hakker på vinduet her. Den har gjort dette, så vidt jeg vet, i tre dager. Den gjør flere ganger om dagen. Hva kan grunnen til dette være?

Takk for svar.

N.N (06.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Fugler hakker ofte på vinduet når de ser sitt eget speilbilde, og tror det er en standhaftig rival!

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

kjøttmeis og blåmeis og spettmeis unger ?

fikk fuglunger i kassa mi allered ei april er ikke det veldig tilig for di?=) di er vel omtrent nå mellom ti og tretten dager gammle nå tror du det paret kommer til og ha et kull til? begynnte ikke alle fuglee tilig i år da med alt? men hvor lenge blir di unge her hos foreldrene dag før di får neste ? hva gjør di med ungene da? husker ungen mamma og pappan sin igjen når di har forlatt hvarndre? på høten eller vintren og våren igjen? kan to søsken bli et par? men når di har fått det 2 kullet sitt di andre er skilt får di mat av mor og far igjen kjenner ungen di igjen og m og p igjen di ungen fra forje kullet sitt? men hva gjør alle di here ungfuglene da? kjøttmeis og blåmeis og spettmeis ungen når er di kjønsmoden til og få sitt kull? men tenker på til høsten vintren kan man se hva some r voksen og hva som er ungfugl da? og hvorfor blir det så stille sånd PLUTSELIG på sommren og høsten vintren da hører jeg INGEN her hva skjer med di da?

S.L. (26.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Mange småfugler kan ha to ungekull. Ungfuglene fra første kull klarer seg nok alene før neste kull starter. Hvorvidt foreldrene kjenner igjen ungene sine etter at de har forlatt dem, vet vi ikke. Kråkefugler gjør nok dette, men om andre små fugler gjør det, er usikkert. Hos noen arter kan man se forskjell på unge og gamle fugler den første vinteren, hos andre ikke. Hos meisene ser man dette på fargeforskjeller på små dekkfjær på vingene, men dette ser ikke du på avstand. Dette brukes av de som ringmerker fugl, når de kan holde fuglen i hånd.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Økologi og atferd

reirbygging

Noen av småfuglene legger jo egg i mai og så en gang til i juni.Bruker de det samme redet eller bygger de et nytt et helt annet sted?

M.K. (31.05.2011)

Svar:

De asller fleste bygger nytt reir, for ofte er det parasitter (lopper og midd) i det gamle.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulerle eller noe annet ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Beklager det meget dårlige bildet.Men er det mulig å se hva dette er ? ( bildet er fra mai 2005 )Det nærmeste jeg finner i fugleboka mi er såerle..

K.J. (06.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Ja, dette er en gulerle hann.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

grå gås

vi har for første gang observert 2 grå gås på en sand strand her hvor vi bor, Blekestrand, Arendal kommune. De er der enda. Vi har bodd her siden 1968. Ellers har vi hegre og skarv, og svaner og flere endetyper, men aldri før har vi sett grå gås. Er dette normalt?

K.F. (18.04.2011)

Svar:

Ja, det er flere arter grå gjess som kan dukke opp langs Agderkysten. Grågjess hekker flere steder, og kortnebbgjess trekker forbi kysten midt i april, på vei til Svalbard. De kan av og til lande for å raste, men vanligvis ser man dem bare når de flyr over.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Økologi og atferd

Ærfugl

Hva spiser ærfuglungene? :)

H. (22.06.2011)

Svar:

Kanskje det samme som de voksne, dvs blåskjell, men i mindre størrelser? Ellers tar de trolig både småkryp og kanskje noe vegetasjon, men dette er kvalifisert gjetning, for jeg kjenner ikke til noen omtale av ærfuglungenes diett i noen bøker, dessverre.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Fuglemor har vært borte fra ungene sine i flere timer

Jeg lurer på om fuglemoren har blitt skremt vekk fra reiret. har ikke sett henne på flere timer. Ungene er to dager gamle. Er det vanlig at de forlater reiret så lenge. Reiret er i en gammel lame på balkongen min og fuglemor har vært vant til at jeg er der ute uten og virke forstyrret av det. Nå er det en katt som sitter på gjerdet og følger med, men den kan aldri komme opp på balkongen.

R.L. (05.08.2011)

Svar:

Nei, fugler bruker ikke å være vekk så lenge, så her kan det ha skjedd noe med hunnfuglen. Hun kan ha omkommet eller blitt drept av et annet dyr, slikt skjer jo også når fuglene har egg eller unger, og det er det ikke mye man kan gjøre noe med, dessverre.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor brun fugl, lang krokete hals

Hei.. kom kjørende mellom morgedal og seljord ein morgen, 24.juli, då eg plutselig oppdaget ein diger brun fugl, som lettet fra veikanten/veien, rett foran forankjørende bil... den fløy ca 1 meter over bilen, og vingespennet var betydelig større enn bilens bredde. (bilen var en suv), så vil annta at vingespennet var godt i overkant av 2 meter. Det var ingen ørn... den var knallbrun, hadde ein lang og krokete hals, ( lignet litt på hegrens hals), og fløy med lange, sakte vingeslag... fikk ikkje så veldig godt signalement, sidan den var omtrent 20 m frå bilen, og kom litt brått på... har lurt litt på ka for fugl dette kunne være...?? forslag??

Å. (05.08.2011)

Svar:

Det eneste jeg kan finne som kommer noenlunde i nærhete, og som ikke er en ørn, kan kanskje være en trane. Den har lang hals, stort vingespenn, og kan være nokså brunlig på ryggen om sommeren.

Roar Solheim (05.08.2011)


#Diverse

Kråke

Hei.Bor i åsane utenfor Bergen og har i det siste observert noe som må være en kråke men, den har endel Hvite fjær på vingene og halen.sett den ofte nå i sommer men,ikke klart å få bilde av den enda. kan den være krysset med en annen art? kanskje skjære? mvh. Petter

J.P.J. (05.08.2011)

Svar:

Dette er en ganske vanlig pigmentfeil hos mange unge kråker, og skyldes trolig mangelfull tilgang på mat under oppveksten.

Roar Solheim (05.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl lager denne lyden

En kollega av meg har hengt seg opp i en lyd som hun er sikker på kommer ifra en fugl utenfor der hun bor. Hun hører det hver kveld.
Høres ut som om noen puster ut etter en snork, altså bare den plystre lyden
Vet du hva dette kan være?

K. (05.08.2011)

Svar:

Kan det være snakk om tiggelydene fra hornugleunger?

Roar Solheim (05.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bøksanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en bøksanger?

N.N (05.08.2011)

Svar:

Nei, dette er nok mer sannsynlig en løvsanger.

Roar Solheim (05.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vepsevåk??????????

Bilde vedlagt spørsmålet

er dette en vepsevåk

J.O. (05.08.2011)

Svar:

Nei, dette ser mer ut som en musvåk for meg, men bildet er ikke godt nok til å bli 100% sikker.

Roar Solheim (05.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl kunne dette være?

Jeg holdt på å kjøre på en liten fuglunge i dag (4.8.2011). Ble svært overrasket over dette siden vi er i august og dette var ved Sofiemyr-banen. Altså langt fra vann. Ungen var litt større enn andunger flest, lodden, relativt lang hals. Den var lys brun med mørkere prikker. Løp fort, alene over veien.

E.A. (04.08.2011)

Svar:

Vanskelig å si hva dette kan ha vært, men en vadefuglunge er nokså nærliggende.

Roar Solheim (04.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråfluesnapper eller svarthvit fluesnapper hunn?

Bilde vedlagt spørsmålet

G. (04.08.2011)

Svar:

Jeg er ikke sikker, men dette ser mest ut som en ung gråfluesnapper, pga antydningene til streker i strupen.

Roar Solheim (04.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl så jeg?

Hei

Jeg var på tur i øyerfjellet da jeg skremte opp en fulg jeg aldri har sett før. Det var helt klart en rovfugl. Den var helt svart og hadde gult nebb. Først tenkte jeg at det var en ravn, men jeg mener den var større, også stusset jeg på fargen på nebbet. Skremte den opp ti meter foran meg, også seilte den majestetisk noen hundre meter før den slo seg ned i et tre. Hadde vært veldig gøy å få greie på hva jeg så.

Mhv
Erik

E. (04.08.2011)

Svar:

Ikke godt å si hva du har sett. Det er ingen så store fugler i Norge som har disse fargene. Noen våker kan være veldig mørkebrune med gulfarge rundt nebbet, men du vil neppe oppleve dem som helt svarte.

Roar Solheim (04.08.2011)


#Diverse

ørnejenta

er historien om ørnejenta sann?

http://www.nationen.no/2010/11/15/rovdyr/svanhild_hartvigsen/havorn/6274004/

H. (04.08.2011)

Svar:

Denne historien baserer seg på noe som er fysisk umulig, nemlig at en havørn skulle ha løftet et barn som veide mange ganger det havørnene klarer å lette med (som bare er noen få kg). Derfor må det være noe annet som har skjedd med jenta enn at en ørn har løftet henne dit hun ble funnet. Hva som skjedde i virkeligheten, kan man bare spekulere over, men ønerovet kan faktisk ikke ha funnet sted, og dette er dermed en historie som ikke har rot i virkelighetens verden.

Roar Solheim (04.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vandrefalk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fleire bilder.
Dere kan svare på henvendelsen på web-sidene.

N.N (03.08.2011)

Svar:

Ja, vandrefalk ungfugler.

Roar Solheim (04.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vandrefalk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Eg trur dette er to unger av vandrefalk. Bilde tatt 27.juli.
Beklager dårleg kvalitet, tatt på 200m.
Sat og tigga heile tida.En tredje falk som sikkert var en av foreldra satt 100m unna.
Dette er ihvertfall fjerde året desse falkene har hekka her.
Anslår at ca.10 unger er komt på vingene desse åra.
Skal sende fleire bilder.

E.F. (03.08.2011)

Svar:

Ja, dette er årsunger av vandrefalk.

Roar Solheim (04.08.2011)


#Trekkfugler

Gås?

Hei, jeg bor i Skien i Telemark. Lurer på når grågås ol. reiser sørover igen, er det noen "normaltid" for det?. På Søndag ettermidag så jeg tre store flokker med noe jeg tror er gås, de hadde rettning sørover. På Tirsdag kveld 22,30 og i kveld(ons.)var det på nytt store flokker på vei sørover. Men er det ikke litt tiderlig nå i starten av August?

A.S. (03.08.2011)

Svar:

Spørsmålet er om det er gjess eller skarv du har sett.- Skarver blir ofte tatt for å være gjess når de flyr i plogformasjon, og de kan fly høyt også. Ellers kan det være lokale gjess som flytter seg. Gåsetrekkene starter ikke før i midten-slutten av august.

Roar Solheim (04.08.2011)


#Diverse

Undulater

Hei, vi hadde 2 undulater fra begyndelsen og de fikk tilsammen 7 unger til nå. Men hun hadde noen unger i rugekassen også rømte moren ut fra fuglehuset. Nå har vi bare faren og ca. 11 unger. Ungene i rugekassen hadde fjær.
Kommer ungene til å overleve? :O

S. (04.08.2011)

Svar:

Dette må du spørre undulatspesialister om; her behandler vi bare spørsmål om viltlevende fugler.

Roar Solheim (04.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i Pasvikdalen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Den likner en snipe men fant ingen som liknet i fuglboka.

H.L. (03.08.2011)

Svar:

Bildet er for dårlig til at jeg kan si noe sikkert.

Roar Solheim (03.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Jeg har den store gleden av å ha en del duekoloni i hagen. Jeg våkner hver morgen kl 6.00 av: ko-ko-ko-ko-kooo som de synger mange ganger etterhverandre og tilsutt en kort koko.
Det høres veldig poetisk ut og derfor kaller jeg de poesiduene. De er tjukke,grå, har rosa og grønnskimrende bryst og en hvit flekk i nakken. Når de flyr høyt lager de nesten alltid små pipelyder og når de flyr fra tre til tre flakser hardere med vingene enn noen annen fugl jeg kjenner. Er dette skogsdue?

L.A. (03.08.2011)

Svar:

Du har beskrevet ringduer. Desverre kaller mange dem feilaktig for skogsduer, til forveksling med den arten som faktisk heter skogdue. Den hekker i hule trær, og er mindre enn ringdua.

Roar Solheim (03.08.2011)


#Diverse

Fugleegg?

I dag i skogen fant vi egg som lå på bakken blant brennesler. Samme størelse som hønsegg, men tykkere skall.
De var kvite med små prikker. 4-5 stykker. Vi så ingen fugler, men hørte noen som laget en "hisse"-lyd.

N.N (03.08.2011)

Svar:

Ikke godt å si hva dette kan være. Det er neppe noe annet enn fugleeggt, og beskrivelsen kan minne om skogsfuglegg. I så fall er det egg som en mår eller rev kan ha lagret, for skogshønsene legger ikke egg senere enn litt ut i juni.

Roar Solheim (03.08.2011)

««første 42 056 - 42 080 av 50 174 siste»»