Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 784 til 41 808 av totalt 49 936 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken ung fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (06.08.2011)

Svar:

Ikke helt lett å se, fordi vegetasjonen lager foran lager problemer. Stjerten ser rød ut, og hvis dette stemmer kan det være snakk om en ung rødstjert.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kraftig streket bryst og lyse bein? Tenker heipiplerke, men ser ut for at den mangler lyse felt i ansiktet.
Usikker på om den er så gul eller om det skyldes at jeg har lysnet bildet på grunn av undereksponering.

N.N (06.08.2011)

Svar:

Jeg tror nok dette er en ung heipiplerke, gulfargen er nok en misvisning pga lys og bildebehandling.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Trekkfugler

Grågås Langesund - hvert år..

Hvert år i april kommer flere flokker grå gas over her jeg bor. Det er det sikreste vårtegnet. Antar de har tatt en pause over Skagerrak på Jomfruland nederst i Telemark før de kommer og drar nordover. En kveld hørte jeg en flokk som kom faktisk i mørket sent om kvelden - Er dette vanlig? Og et siste spørsmål..Hvor lang nord trekker grågasa?

R.L. (22.04.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Det er neppe grågås du ser og hører på denne tiden av året og på dette stedet, men derimot mer sannsynlig flokker med kortnebbgjess. De trekker fra Danmark over Skagerrak i midten av april, flyr opover langs kysten, og trekker så over Østlandet mot Trondhjemsfjorden, før de flyr videre mot nord.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Her om dagen dukket det opp en litt krabat. Hele hodet og deler av kroppen var mørkebrun. Litt mørkere enn bokfinken. Den hadde vingebånd som også ligner bokfinkens. Men kun èn og mørkere i fargen. Kroppen var rund, og jeg tenkte fugleunge av et eller annet slag. Den spiste på eller av blomstene på blåleddved og lot meg komme tett innpå (ca en halvmeter). Fuglen hadde et utrolig "søtt" ansikt. Hva er det jeg har sett mon tro?

U. (16.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Klarer ikke å si hva dette kan ha vært når jeg ikke har et bilde i tillegg, dessverre.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Fuglekasser

For varm fuglekasse?

Jeg hang opp en fuglekasse med sinktak til pynt på verandaen. Men nå er det flyttet inn fugl i den. Har hørt at sinktak gjør det for varmt i kassen, og fuglungene kan dø. Denne står i full sol hele dagen. hva bør jeg gjøre? er redd for å forandre mye rundt kassen, slik at fuglemor ikke tør å fly inn.

N.N (12.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Håper dette gikk bra. Som regel tåler fugler mye mer ekstrem varme enn vi pattedyr tåler, men jeg anbefaler deg å bytte ut taket med et nytt av treverk.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Måkeegg funnet!

Hei! Jeg har funnet et måseegg av en stormåke, men det var fortsatt varmt.Vi ristet på det, og ingen dunkelyd kom. Vi bar det i ca. 25-30 min hjemmover og det var rundt 13-14 grader ute. Når vi var hjemme, kjente vi at egget blitt mye kaldere, litt lunket, og vi ristet forsiktig på det og vi hørte en dunkelyd inni, men vi fortsatte å varme det. Lever fortsatt måsen inni? Hva betyr dette? Hvor lenge kan et måseegg leve uten varme før den får varme igjen?

N.N (10.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Vet ikke hvordan dette gikk, men generelt skal man ikke ta med slike egg hjem, selv om de kan virke forlatt. Hvis du hører lyder fra et egg, tyder det på at fugleungen inne i egget er i ferd med å hakke seg ut. Den banker på eggeskallet med nebbet.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

sebrafink!!

Jeg hadde to sebrafinker, en gutt, òg en jente.
igår satt de på verandaen i buret da jeg skulle titte litt på dem oppdaget jeg at gutten hhadde rømt gjennom matskål lokket! Jeg tok inn buret òg oppdaget noen rare pustelyder inni reiret som er ''lukket'' altså ikke halvåpen. Jeg lurer på hva jeg skal gjøre for at ungene har det bra og overlever!? Bør jeg kjøpe en hann fulg til dem? Hva slags mat eventuelt òg burde jeg skaffe nytt reir til dem? Når kan jeg ta de ut av reiret òg fra moren? Er det sant at hun ikke vil ha de hvis jeg tar pådem? Jeg tror at de er ganske nyklekkte! setter pris på så raskt svar som mulig! :D ha en fin dag :)

N.N (09.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Dette re et burfuglproblem, og du bør ta slike spørsmål opp med folk som driver med burfugl. En voksen fugl bør kunne klare å fore opp unger alene, så jeg håper dette gikk bra.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Plagsomme gråspurver

Vi har nå i 2 - 3 år blitt plaget av gråspurv som henger i vindussprossene våre og gnir inn avføringen på vinduene. Vindus-karmene våre er helt nedskitne og vi må bruke salmiakk og jif for å få de rene. Nesten nytteløst å vaske vinduene for de er der med en gang og henger i sprossene, de gnir baken inn mot glasset og smører avføringen utover glasset. Naboene har også lagt merke til dette fenomenet her hos oss og de er ikke plaget. Foreløbig så har vi hengt ut folie på vinduene men vi føler dette som en svært uholdbar situasjon. Vi har bodd her i 14 år og det er først de siste årene som vi har opplevd dette. Blir nesten deppet av tanken på å ha folie og plastposer hengende resten av vår levetid her.. sukk..

G.O.K.K. (25.04.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Jeg vet dessverre ikke hvordan dere skal unngå dette problemet uten at dere må sette opp fysiske sperrer som hindrer spurvene i å sitte slik de gjør.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Fuglekasser

forlatt rede

Vi har tre fuglekasser som er bebodd av granmeis, blåmeis og svarthvit fluesnapper. Kassene henger nok litt tett- 10-15 meter i mellom. I blåmeiskassa har vi et webkamera, og vi har observert 8 egg. Etter 2 uker har nå hunfuglen forlatt egg og reir. Hanfuglen sitter ute og lokker. De har ikke vært forstyrret av oss- kameraet slår vi på innendørs. Hva kan ha skjedd?

L. (21.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Hunnfuglen kan ha omkommet av naturlige årsaker, eller ha blitt påkjørt, tatt av katt eller lignende. Det er noe som skjer selv når fuglene har egg og unger.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sykdom og skader

sykdom på linerle?

For 6-7 år siden oppdaget jeg en linerle med ett dårlig bein. Leggen ble tykk og tærne krøllet seg. Fuglen hadde tydelig problem med å bruke beinet for etter hvert hoppet den rundt på bare den friske foten. Ellers virket den helt normal, kvikk i bevegelsene og fin fjærdrakt. Samme fuglen så jeg igjen de neste 3 somrene. i 2010 så jeg så vidt en annen linerle med en tykk legg og i år har jeg sett enda en ny linerle med dårlig bein.(Tror de bor i Universitetshagen i Oslo sentrum). Kan det være noe genetisk eller er det en sykdom som angriper beina?

H.L. (19.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Vanskelig å si, men dette har neppe genetiske forklaringer eller noen annen felles årsak. Trolig er det tilfeldigheter som gjør at du har sett flere slike fugler på samme sted.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Fuglerede på bakken

Hei,
min kone fant et fuglerede med fugleunger på bakken 16. mai, delvis under en bærbusk da hun rakte i hagen.
Ungene var små, de hadde ikke fått øyne ennå.
Vi la redet sånn ca tilbake der det lå, sjekket på morgenen 17. mai, ungene var fortsatt i live.
Vi har katt, så vi la en gammel, delvis ødelagt fuglekasseover redet for å beskytte det både mot katten og mot kråker og skjærer som lett ville kunne se fugleungene i retdet der det lå.
Den gamle fuglekassen manglet en langvegg og noe av kortveggen på den siden åpningen opprinnelig var, så vi la fuglekassen med den manglende langsiden ned, den resterende langsiden ble da "tak", og det opprinnelige taket ble "vegg".
Sjekket såvidt i dag tidlig, fugleungene er fortsatt i live, den største hadde åpnet øynene.
Mitt spørsmål er:
I og med at fugleungene fortsatt er i live, kan man da med rimelig sikkerhet anta at foreldrene ikke har gitt opp redet etter alt dette styret, at de fortsatt mater ungene sine?
Jeg håper ihvertfall det, og ønsker i så fall helst ikke å forstyrre dem ytterligere.
Vi er ikke helt sikre på hva slags småfugler dette er, min kone mener det er linærler. Ungene er grå, med gult nebb.

H.Ø.M. (18.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Håper at dette gikk bra. Når småfugler har fått unger, kan de akseptere mye forstyrrelser omkring reiret før de er så skremte at de vil forlate ungene sine. På eggstadiet tåler de mindre. Det beste når man finner slike reir, er ikke å forsøke å "hjelpe" fuglene, men la dem klare seg med reiret slik de selv har valgt å konstruere og plassere det.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Hva spiser linerla?

Vi har en fuglekasse med kamera inne i slik at vi kan følge med på hva som skjer i kassa. Det er et reir der med 8 unger nå og foreldrene sliter livet av seg med å fly frem og tilbake med mat.

Er det noe vi kan fore linerla med? Kan vi hjelpe de stakkars foreldrene på noen måte?

I.H.K. (24.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Linerlene er insektspisere, og det er ikke lett å finne for til dem. Dere kan fore voksne fugler med fine kakesmuler, det kan de ta. Foring av voksne fugler gir dem mer tid til å finne insekter til ungene sine.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Fuglekasser

Stær i kassa

Hei!

For to dager siden begynte et Stærpar og bruke kassen min. Jeg har holdt meg unna kassen, men jeg lurer på om jeg kan ta en rask titt ?
Kassen henger på garasjen, og under 10m lenger vekk er en av mine kasser på husveggen (nesten ved døra, Kjøttmeis). Tror du at jeg forstyrrer noen av parrene ?

Når kan jeg begynne å se i kassene?
(før hekking og når ungene er i reiret).

M.K.D. (29.04.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Du kan trygt sjekke fuglekasser mned en kjapp titt hver dag, selv før fuglene har begynt å legge egg. Men når kjøttmeisen har lagt seg på og begynt å ruge, bør du vente med videre kassesjekk 8-10 dager, for kjøttmeisen kan være litt sårbar for forstyrrelser før den har fått unger.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

fugleskitt

For en tid tilbake sendte jeg spørsmål om fugleskitt på veranda i 5 etg. i Oslo. 6 cm lang, hvit i en ende og resten så ut som sammenpressede små marker. Tykk som en mannsfinger. Dere svarte at det var uvanlig stort til å være fugl. I dag fant jeg det samme, og jeg fikk jaget bort synderen. Det var DUE. Ganske utrolig, men sant.

N.N (03.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Ja, dette var veldig spesielt. Trolig en litt stor bydue (?).

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svartsvane

Hei.
For to uker siden observerte jeg en plog med 12 sorte fugler som fløy over hytta mi i Bogen i Ofoten. I størrelse lignet det en gås, men de hadde en helt lydløs flukt. Ellers er man jo vant til å høre gåsa. Kunne ane noe hvitt på kinnene og bak i halefjærene, ellers helt sort. De kom inn fra sør-vest og fløy en runde over hytta,løste opp "formasjonen" så ut som om de lette etter beiteplass før de fortsatte mot nord-øst. Dessverre hadde jeg akkurat pakket ned kamerabagen i bilen, så bilder ble det ikke. Jeg er ingen fuglekjenner, men har ikke sett noe liknende før. Spennende å høre hva dere tror det var.
PS. Er det samme fugl som leder en plog hele tiden?

A.K. (05.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Jeg mistenker at du kan ha sett en plog med storskarv på trekk. De kan ofte mistas for gjess, og de er svarte. Fugler som flyr i plog, bytter på å fly foran, for de som flyr bak en annen fugl, sparer krefter ( ca 20% mindre energibruk). Svarte svaner er australske, og det er bare enkeltfugl som er sett noen få ganger i Norge, rømte parkfugler.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Økologi og atferd

Gåsemat på gåsetrekk

Hei!

Hva slags mat, og i hvilke habitater, finner gjess slik som kortnebbgås, mat underveis på trekket nordover? Er det virkelig nok mat nok til store flokker på små steder underveis? Hva om det fremdeles er kaldt og snø der de kommer?

E.M.H. (14.04.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Alle gjess beiter vegetasjon, både gress og forskjellige urter, uten at jeg kan angi eksakt hvilke plantearter de tar og hvilke de unngår. Gjessene stopper vanligvis opp på trekket hvis de møter snødekt mark, for de trenger vegetasjon å beite på.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Fugleforing

Fugler om kvelden/natten

Jeg lurer på hva fuglene gjør når det er mørkt? Har hatt en foringsautomat hos meg gjennom vinteren, og har observert at i vinter, oppholdte fuglene seg kun på foringsautomaten fra kl 10-13, mens de utover våren ble observert tidligere på dagen og senere på dagen. Det er hovedsaklig kjøttmeis og blåmeis jeg har hatt besøk av. Hva er den teoretiske forklaringen på dette?

N.N (01.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Det vet jeg ikke svar på. Fugler kan komme til forplasser i perioder, og så forsvinne. Dette kan skyldes lokale forhold, og det er ikke lett å si eksakt hva som styrer denne aktiviteten.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Fuglekasser

kattugle kasse

hei igjen den kattuglekassa står 3 meter på det tret tor du jeg kan få noe der;)?

S.L. (10.04.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Det kan du, men en kattuglekasse ville jeg satt 4-5 meter over bakken, det er en bedre høyde.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Territorium for hakkespetter

Hvor store territorium har grønnspett, hvitryggspett, gråspett og flaggspett.

Ca hvor stor er avstanden mellom to hvitryggspettreir?

Hvor nær hverandre kan to grønnspettpar hekke?

Kan et flaggspettpar og et hvitryggspettpar hekke i samme område?

Vet du om et observasjonstips for å finne dvergspett?

Adrian

A. (11.04.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Disse spørsmålene kan jeg dessverre ikke gi deg svar på, for denne informasjonen er ikke lett tilgjengelig. Noe av dette finnes kanskje omtalt i fagartikler eller dr.grader, men det står ikke i vanlige fuglebøker. Dvergspett finner du ofte i rik løvskog, gjerne kantskog med or og hassel langs elver, bekker og vann. Den går også i bjørkeskog, helt opp i fjellbjørkeskogen.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags due?

Hei!
Har i dag sett en due? jeg aldri før har sett på fôringsplassen. Veldig mørk på kroppen med tydelige hvit stripe/flekk langs vingene. Hode og hals var hvit-flekkete.
Jeg kjenner til tyrkerdue, skogsdue og ringdue men dette var noe nytt! Kan du hjelpe?

Hilsen Hilde

N.N (03.05.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Beskrivelsen din stemmer best med ringdue, men hvis du er sikker på at det ikke var denne arten, så klarer jeg ikke å finne ut hva dette kan ha vært. Et mulig alternativ kan være en rømt tamdue, for de kan ha mange underlige farger og former.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglar på Kapp Verdeøya Sal

Hei!
I begynnelsen av mars var eg på øya Sal på Kapp Verde. Gjekk tur langs stranda, og på innsida av stranda er det nokre "sumpar" som det gjekk fuglar og hakka i. Sjølv om havet slo mot stranda, høyrde eg fuglelydar. Nede på stranda fekk eg auge på fleire fuglar som sprang på svært rappe føter nedover mot sjøen, drog opp tynne makkar og deretter raskt opp mot land før sjøen rakk dei. Slik heldt dei på og "terga båra" gong etter gong. Desse fuglane hadde eg aldri sett før, men dei likna på strandsnipe. Dei var lysare, så i fugleboka fann eg ein som heiter sandløper. Kan det vere den eg har sett? Rett etterpå såg eg ein storspove, og han og ein sandløper (dersom det var det) stod og drog noko ut av eit fiskehovud som var skylt opp på land. Etterpå såg eg ein som var merka: Såg ut som to gule ringar og ein firkant som var blåturkis.

A.B.T. (27.03.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Jeg kjenner ikke fuglefaunaen på denne øya, men sandløper virker som et godt forslag. Både utseende og adferden du beskriver stemmer veldig bra med sandløpere.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sjelden fugl

Vi har i vinter hatt besøk av en fugl vi ikke har sett før.
Den er gul under og grå på ryggen. Vi har sett den bare korte stunder og ikke fått studert den nøye. Jeg tror det kan være gulerle eller vintererle, og dette har også vært forslag i Harstad Tidende fra andre som har sett den.
Hva er mast sannsynlig?
Det er bilde av den i Harstad Tidende onsdag 23/3.

M.R. (27.03.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Jeg har dessverre ikke tilgang til denne avisa, men så tidlig på våren er det bare vintererle som har ankommet Norge av de gule erlene. Vintererla har veldig lang stjert, og holder seg langs bekker, elver og vann.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Kvifor er det så mange fuglar i Mjeldalsvatnet?

Eg har lurt på kvifor det er så mange fuglar i Mjeldalsvatnet, Haus. Det er brakvatn. Særleg om vinteren er det eit yrande fugleliv i strømmen, og der det ikkje er is. Idag fann 5. klasse 2 måse, kråker, 11 stokkender, og nokre andre ender som me må ha kikkert for å sjå, kanskje ærfugl.

A.M. (30.03.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Dette skyldes nok lokale forhold som jeg ikke er kjent med. Trolig er det næringsrikheten i vannet som ligger til grunn, med mye plantevekst og smådyr i vannet. At det er isfritt betyr at vannet også blir tilgjengelig om vinteren.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Fugleforing

Fugleforing

Hei. Jeg forer fugler men villfuglfrø.
Har hatt en del fugler sånn som kjøttmeis, blåmeis, spettmeis, svartmeis, gulspurv også har jeg hatt dompap 1 gang.
Men ossen kan få dompap pilfink, grønnsisik, gråsisik og den fugl til foringsplassen min?
Jeg har fuglebrettet i skogkanten.

T. (25.03.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Du kan neppe styre dette så artsspesifikt at du får de fuglene du nevner. Dette har gjere mer å gjøre med lokaliteten for forplassen, enn hva du forer med. Har du f. eks. en del granskog ved forplassen, kan du få svartmeis på besøk. I et bartrefritt boligstrøk vil du derimot aldri forvente å få besøk av nettyopp denne arten.

Roar Solheim (06.08.2011)


#Diverse

Vipe

Når hekker vipa ?

N.N (26.03.2011)

Svar:

Beklager sent svar. Den hekker i mars-mai, noen steder (i fjellet) også så sent som i juni.

Roar Solheim (06.08.2011)

««første 41 784 - 41 808 av 49 936 siste»»