Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 42 113 til 42 137 av totalt 50 284 spørsmål «forrige neste»
Fjellvråk
Vi har haft en fjellvråk runt huset som skriker hela dagarna nu i ca 14 dagar. Vi har observerat par tidigare i sommar vi vet inte om den ær ung eller inte ganska så ljus
H. (08.08.2011)
Svar:
Er dette et spørsmål eller en rapport om observasjon? Fint om du angir hvor, og eventuellt med bilde.
Roar Solheim (08.08.2011)
bittesmå fugler som svømmer, Vardø
Hei, i dag i havna her i Vardø så æ bittesmå svømmefugla, dæm va ikke større enn en "titting". Har aldri sett de fuglan før, sønnen min fortalte at han så dæm først i fjor. Har spurt flere om dæm har sett de før, men ingen har gjort det. Fuglan har lys underside,spraglete oppå, lys underside, lys ved øyan, med ei stripe fra en mørkere flekk på hodet ned langs nakken......Har dessverre ikke nå bilde,å nu e æ veldig spent på svaret fra dåkker :) Ha en god dag :)
A.W. (08.08.2011)
Svar:
Du har høyst sannsynlig sett svømmesnipe - de svømmer i små sirkler og plukker insekter og andre småkryp på vannflata.
Roar Solheim (08.08.2011)
Hvilken rovfugl?
Er dette dvergfalk, eller? Gjorde utfall mot en gruppe småspover etter et mislykket utfall mot heipiplerke.
G. (08.08.2011)
Svar:
Dette er en dvergfalk.
Roar Solheim (08.08.2011)
gåsetrekk
for 5 dager siden så jeg to store flokker med gjess med retning sydover. Dagen etter kom det to nye flokker og i dag kom en.Jeg bor på Sotra utenfor Bergen. Dette er vel veldig tidlig?????? har ellers observert flokker i fra midten av august....
N.N (08.08.2011)
Svar:
Grågåsa har begynt sitt høsttrekk allerede. Ting kan tyde på at med tidligere jakt på denne arten, blir de også presset til å trekke bort tidligere. De kommer også tidligere tilbake om våren enn tidligere, muligens for å kompensere for tidligere avreise om høsten.
Frode Falkenberg (08.08.2011)
Hvit ugle
I mai en gang, observerte jeg flere individer av ugler i nærheten av huset. Etter å kommet seg innpå disse, så jeg at dette var unger og fargen var beige/hvit og foreldrene er ganske stor. Den gang var det veldig mye støy om kvelden/natten, og da gjerne en stor pipetone.
Jeg har sett flere av samme type tidligere her på Alvdal i Nord-Østerdalen. Jeg kan ikke finne noe bilde av uglen på Internett.
K.R. (07.08.2011)
Svar:
Du har nok kommet over et kull hornugleunger, det er de som tigger med slike pipende lyder. Det har hekket mange hornugler i Nord-Hedmark i sommer.
Roar Solheim (08.08.2011)
Hvilken fugl?
Hei. Tror dette er en sivhauk, men noe usikker da det ser ut som om denne er noe sjelden i Norge. Denne ble observert på Asmaløy på Hvaler i dag. Svevet/ jaktet lavt over terrenget og over vannet.
O.M.O. (07.08.2011)
Svar:
Ja, dette er en sivhauk. Flott bilde!
Roar Solheim (08.08.2011)
Hvilken fugl har stjert som denne?
Finner ingen bilder som viser en slik stjert, kan du hjelpe?
G. (07.08.2011)
Svar:
Dette er stjerten til en blåstrupe. Artig identifikasjonsbilde!
Roar Solheim (08.08.2011)
Hvilken fugl er dette?
Hvilken fugl er dette? Bildet er tatt like over skoggrensa i Saltdal kommune i Nordland. Jeg tror det må være en ung buskspurv, enten lappspurv eller vierspurv.
K.L.O. (08.08.2011)
Svar:
Dette er en ung lappspurv. Du ville heller ikke forvente å finne vierspurv der du beskriver.
Roar Solheim (08.08.2011)
Trenger hjelp med denne
Langt oppoverbøyd nebb, mørke bein, mørk/lys stripe over øyet. Er det en spove(lappspove)? (gluttsnipe?)
G. (07.08.2011)
Svar:
Ja, dette ser ut til å være en lappspove (tverrstreker på stjerten), men jeg er ikke helt sikker, for flekkmønsteret på vingen virker mer markert enn hva jeg har sett på lappspove selv, og det avviker litt fra bokillustrasjoner også.
Roar Solheim (08.08.2011)
Hviken rovfugl er dette
Jeg kom over 3-4 individer av denne fuglen, og lurer på om dette er en falk. Det var trolig en familie med 2 eller 3 unger. Bildet er tatt for 1 uke siden (30.juli 2011) ved et sted på Alvdal, i Nord-Østerdalen. De var ganske nærgående til å være en rovfugl, men antyder at disse er relativt unge.
K.R. (07.08.2011)
Svar:
Ja, dette er en tårnfalk. Ikke uventet å finne den i Alvdal i år, for det har vært et meget godt museår i hele Nord-Hedmark i sommer, med mange hekkinger av rovfugl og ugler. Flott bilde av falken på hustaket!
Roar Solheim (07.08.2011)
Hvilken fugl kan det være?
Fuglen holder til i tett vegetasjon i hagen i Trondheim. Den er grå/lys under og brun over. Den har et rødbrunt ovalt avdempet felt på tvers på brystet. Den minner i kroppen om en sanger. Lyden er en knitring/knistring. Den holder til inne i løvverket lavt over bakken. Jeg finner den ikke i fuglebøker.
N.N (07.08.2011)
Svar:
Jeg klarer dessverre ikke å finne forslag til hva dette kan være bare ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (07.08.2011)
Ørn på Gråøya
Hei, vi var ute med båten i helgen. Da observerte vi 5 ørner over Gråøya. 2 av de satt også i trærne ved Engnesbukta, de var hvite på undersiden. De lignet mest på Fiskeørn.
Har lest at det skal være Havørn på Håøya. Vet du om det både er havørn på Håøya og Fiskeørn på Gråøya
K. (07.08.2011)
Svar:
Nei, jeg kjenner ikke forekomsten av disse artene på stedet i detalj, men jeg vet at havørn kom tilbake til Oslofjorden for noen år siden, og at den har hekket her og fått unger flere år. Fiskeørn er nok også en forventet art langs Oslo-fjorden flere steder. Vet at det hekker fiskeørn b. a. på Hurumlandet.
Roar Solheim (07.08.2011)
høns
trenger man en hane for at hønsegg skal bli befruktet?
og hvordan foregår det?
T. (07.08.2011)
Svar:
Ja, så absolutt! Hanen må parre seg m,ed høna for å overføre sedceller, slik det skjer hos alle andre fugler.
Roar Solheim (07.08.2011)
SANGER
Tror dette er en sanger, men hvilken? Har vært mye på solsikkene våre. Spiser trolig lus.
Er ikke redd.
A.L. (07.08.2011)
Svar:
Dette ser ut til å være en løvsanger.
Roar Solheim (07.08.2011)
Ørneforekomster Trøndelagskysten.
Jeg vil gerne vide hvor på Trøndelagskysten der er størst sandsynlighed for at opleve ørne.
Mvh. Lone Nielsen.
L.G.N. (07.08.2011)
Svar:
Dette er lokale forhold som jeg ikke kjenner til. Her må du kontakte lokale fuglefolk i Trøndelag. Bortsett fra det, så tror jeg at havørn stort sett finnes ganske jevnt og tett langs det meste av Trøndelagskysten nå.
Roar Solheim (07.08.2011)
Hva er dette
Lurer på hva slags fugl dette kan være, er sikkert en unge for den var veldig lite redd folk.Såg ikke ut som den kunne flyge.
E.V. (07.08.2011)
Svar:
Dette er en ung tårnfalk, noe forkommen i regnværet. Den ser ellers ut til å være OK.
Roar Solheim (07.08.2011)
Stor fugl observert i en 3-års periode i Vestfold
Har ved mange anledninger observert opp til 3 store fugler på strekningen Golfbanen i Re til Fossan i Re, altså langs bispeveien. De er vanligvis 2, da de var 3 var det to som sloss. De sirkler med vinden og flytter seg slik. Tør ikke å anslå vingespenn. Det er en flott brunspraglete farge på kroppen, lysere hode, mørk stjert med hvit stripe ytterst. Stjerten er nesten like bred innerst som ytterst,dvs spriker ikke særlig og er halve lengden av kroppen. Har disse "fingrene" ytterst på vingene, men ikke på langt nær så utpreget som på ørnene. Har surfet masse på nett, men finner ingenting som likner, det nærmeste jeg kommer er fiskeørn med tanke på fasong, jeg vil si at jeg absolutt ikke ser likheten med en musvåk. Noen som vet hva dette er?
K.F. (06.08.2011)
Svar:
Vanskelig å si. Sirklingen på oppvinder er typisk for musvåk og fjellvåk, og i dette området er musvåk mest sannsynlig. Kanskje kan vepsevåk være aktuell. Fiskeørn sirkler ikke, men flyr mer i rette linjer.
Roar Solheim (06.08.2011)
Lyd på kveld og natt
Hei! igår kveld 05.08.11 begynte jeg og høre en merkelig lyd litt fjernt.Minnet meg litt om samme lyd som kan dukke opp ved pipelyd i nesen. Kanskje en dum beskrivelse, men det blir det nærmeste forklaringen. Denne lyden fortsatte ut i natten. Våknet også av at fuglelyden var nesten rett utenfor vinduet. Pga av at det var mørkt kunne jeg ikke se noe, men det var en ganske lys og klar tone og veldig kraftig. Startet på høy tone og dalte litt i toneleiet. Stille i noen sekunder så kom samme lyd igjen. I mange timer drev den. Har du en formening om hva slags fugl dette kan være? Ikke hørt lyden på dagtid.Vi har en del grønnspett og svartspett og idag er det veldig mye taksvaler her. Noe skog omkring her er det også. Om dette kan hjelpe vet jeg ikke. Ikke vært så mye taksvaler her før på de årene jeg har bodd her. Bor på Hadeland!
A. (06.08.2011)
Svar:
Dette høres mest ut til å kunne være tiggelyder fra en hornugleunge, men jeg sammenligner disse mest med en rusten 17. mai trompet (!).
Roar Solheim (06.08.2011)
svaler i låve
hei, i dag har jeg snekret igjen åpninger i låven, var plaget m mye fuglelopper og fugleekskrementer. nå er det det mye fuglekvitter rundt tidligere åpninger. har jeg gjort noe dumt? trodde det ikke var hekking så seint på sommeren.
T. (06.08.2011)
Svar:
Svaler kan ha unger i reirene ennå, så du må sjekke nøye om det er helt tomt. Jeg ville vente med slike tiltak til slutten av september, for å være sikker på at svalene er borte!
Roar Solheim (06.08.2011)
Hvilken ung fugl er dette?
N.N (06.08.2011)
Svar:
Ikke helt lett å se, fordi vegetasjonen lager foran lager problemer. Stjerten ser rød ut, og hvis dette stemmer kan det være snakk om en ung rødstjert.
Roar Solheim (06.08.2011)
Hvilken fugl?
Kraftig streket bryst og lyse bein? Tenker heipiplerke, men ser ut for at den mangler lyse felt i ansiktet.
Usikker på om den er så gul eller om det skyldes at jeg har lysnet bildet på grunn av undereksponering.
N.N (06.08.2011)
Svar:
Jeg tror nok dette er en ung heipiplerke, gulfargen er nok en misvisning pga lys og bildebehandling.
Roar Solheim (06.08.2011)
Grågås Langesund - hvert år..
Hvert år i april kommer flere flokker grå gas over her jeg bor. Det er det sikreste vårtegnet. Antar de har tatt en pause over Skagerrak på Jomfruland nederst i Telemark før de kommer og drar nordover. En kveld hørte jeg en flokk som kom faktisk i mørket sent om kvelden - Er dette vanlig? Og et siste spørsmål..Hvor lang nord trekker grågasa?
R.L. (22.04.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Det er neppe grågås du ser og hører på denne tiden av året og på dette stedet, men derimot mer sannsynlig flokker med kortnebbgjess. De trekker fra Danmark over Skagerrak i midten av april, flyr opover langs kysten, og trekker så over Østlandet mot Trondhjemsfjorden, før de flyr videre mot nord.
Roar Solheim (06.08.2011)
Ukjent fugl
Her om dagen dukket det opp en litt krabat. Hele hodet og deler av kroppen var mørkebrun. Litt mørkere enn bokfinken. Den hadde vingebånd som også ligner bokfinkens. Men kun èn og mørkere i fargen. Kroppen var rund, og jeg tenkte fugleunge av et eller annet slag. Den spiste på eller av blomstene på blåleddved og lot meg komme tett innpå (ca en halvmeter). Fuglen hadde et utrolig "søtt" ansikt. Hva er det jeg har sett mon tro?
U. (16.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Klarer ikke å si hva dette kan ha vært når jeg ikke har et bilde i tillegg, dessverre.
Roar Solheim (06.08.2011)
For varm fuglekasse?
Jeg hang opp en fuglekasse med sinktak til pynt på verandaen. Men nå er det flyttet inn fugl i den. Har hørt at sinktak gjør det for varmt i kassen, og fuglungene kan dø. Denne står i full sol hele dagen. hva bør jeg gjøre? er redd for å forandre mye rundt kassen, slik at fuglemor ikke tør å fly inn.
N.N (12.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Håper dette gikk bra. Som regel tåler fugler mye mer ekstrem varme enn vi pattedyr tåler, men jeg anbefaler deg å bytte ut taket med et nytt av treverk.
Roar Solheim (06.08.2011)
Måkeegg funnet!
Hei! Jeg har funnet et måseegg av en stormåke, men det var fortsatt varmt.Vi ristet på det, og ingen dunkelyd kom. Vi bar det i ca. 25-30 min hjemmover og det var rundt 13-14 grader ute. Når vi var hjemme, kjente vi at egget blitt mye kaldere, litt lunket, og vi ristet forsiktig på det og vi hørte en dunkelyd inni, men vi fortsatte å varme det. Lever fortsatt måsen inni? Hva betyr dette? Hvor lenge kan et måseegg leve uten varme før den får varme igjen?
N.N (10.05.2011)
Svar:
Beklager sent svar. Vet ikke hvordan dette gikk, men generelt skal man ikke ta med slike egg hjem, selv om de kan virke forlatt. Hvis du hører lyder fra et egg, tyder det på at fugleungen inne i egget er i ferd med å hakke seg ut. Den banker på eggeskallet med nebbet.
Roar Solheim (06.08.2011)