Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 359 til 49 383 av totalt 50 176 spørsmål


#Fugleforing

Hva er best ?

hvis man skal hjelpe villender med for, hva er det beste å gi dem ? de spiser jo brød, men hva er best ærnæringsmessig? Det er stokkand det er snakk om.

J.H. (09.10.2006)

Svar:

Hei!
Det er vanskelig å gi noe godt svar på hva som ernæringsmessig best å gi tamme ender. Et tips kan være å ta kontakt med noen som driver med prydfugler, f.eks. tamender. På nettstedet under kan slike kontaktes:

http://www.prydfugler.no/

Tore Reinsborg (10.10.2006)


#Økologi og atferd

snøugle

lao. lurte på hvordan snøuglen jakter...?de jakter sikkert litt annerledes enn andre ugler siden de har reir på bakken?? jeg har sett at en snøugle har overtatt et grågås rede, er dette normalt??kan snøuglen få flere avkom en andre ugler?

E.T. (07.10.2006)

Svar:

Hei!
Snøugla påtreffes i hekketiden i områder som er temmelig ensartet: vidstrakte, sterkt småkuperte flyer med morenehauger og sandrygger; dvs områder som i større perspektiv virker flate eller svakt skrånende og etterlater et svært ensformig inntrykk. Økologisk tilhører hekkeområdene vier-og lavregionen. Fra forhøyninger i dette terrenget driver den "posteringsjakt" på byttedyr, særlig lemen, som den måtte oppdage. Den kan av og til også jakte ved fluktsøk i terrenget. Det hører nok til sjedenhetene at snøugla overtar gamle grågås-reir, da den som oftest former reirgrop selv. Snøugla tilpasser kullstørrelsen etter næringstilgangen og legger normalt 3-9 egg, med ytterpunkter 2-14 egg. Snøugla er blant de uglene som kan legge flest egg, og bare jordugla er påvist hekkende med flere egg (16) enn den.

Tore Reinsborg (10.10.2006)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvordan puster fugler

N.N (06.10.2006)

Svar:

Hei!
Fuglene har i likhet med pattedyr lunger, men de er oppbygd på en helt annen måte. Kroppshulen er fylt opp med luftsekker, tynnveggete strukturer som ser ut som oppblåsbare plastposer. Disse sekkene fyller det meste av kroppshulen og strekker seg dessuten mellom de to parene av flygemuskler og inn i hule knokler. Luften som fuglen puster inn går ikke direkte til lungene, men inn i de bakre luftsekkene. Derfra går den inn i bakre del av lungene og derpå til de fremre luftsekkene, hvoretter den pustes ut. Luftsekksystemet har to fordeler sammenlignet med pattedyrenes lunger. For det første betyr det at luften går en retning gjennom lungene og ikke opp og ned som hos pattedyr. For det andre gir gjennomstrømsystemet en fordel i forbindelse med måten oksygenet opptas av blodet i kapillærene.

Tore Reinsborg (10.10.2006)


#Diverse

underlater

kor gamle kan underlater bli.

B.J.E. (05.10.2006)

Svar:

Hei!
Burfugler av undulat som er sunne og friske kan bli 10-14 år gammel. Viltlevende undulater rekker trolig sjelden opp i så høy alder.

Tore Reinsborg (10.10.2006)


#Økologi og atferd

Vindmøller og konsekvenser for fugl!

Hei. Angående den planlagte utbyggingen av vindmøller langs Romsdalskysten. Hvilke konsekvenser tror du det vil ha for distriktets fugleliv, og hvilke fuglearter vil bli hardest rammet?

N.T.V. (04.10.2006)

Svar:

Hei!
Vindmøller er dokumentert å ha negative virkninger på havørn i eksisterende vindmølleparker, f.eks på Smøla. Her er det funnet flere døde og skadde fugler som er slått i bakken av rotorene. Før var det en stor havørnbestand som hekket på Smøla, men denne er nå kraftig redusert etter at vindmøllene kom. Vindmøller kan også virke negativt på andre større fuglearter som hubro og svaner/gjess, og det er nødvendig med ytterligere forskning for å få belyst dette bedre. Derfor vil det være fornuftig å bremse opp tempoet i utbyggingen av nye vindmølleparker før enn vet mer om konsekvensene.

Tore Reinsborg (10.10.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Norsk laggås???

Har vi arter som heter norsk laggås eller langgås??

Jeg lurer også på hva et egg som er hvitt med brune/svarte prikker overalt men mest nederst det er 1,9 / 2 cm lagt og 1,5 cm på det tykkeste.

Hvilken art kan dette være som har lagt dette???

N.N (03.10.2006)

Svar:

Hei!
Det er ingen gjess som heter laggås eller langgås på norsk. Det nærmeste i skrivemåte vi kan se, er ringgås som hekker i Arktis og kan sees i fastlands-Norge i trekktidene.
Det er vanskelig å si hvilken art egget du fant tilhører da det er mange arter som har temmelige like egg. Kjøttmeisa har egg som er ganske likt din beskrivelse i størrelse, men flekkene på disse eggene er normalt rødbrune. Funnstedet til egget kan hjelpe på mhp bestemmelsen.

Tore Reinsborg (10.10.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleegg:

Hei:)

Jeg lurte på om du vet om en side/sider der det står informasjon om forskjellige fugleegg?
Farge, lengde, høyde , hvor de finnes ... osv.

Informasjon om egg til forskjellige fugler..

Takk på forhånd:D

Hilsen Yngve.

N.N (03.10.2006)

Svar:

Hei!
Vi har ikke lykkes i å finne noen internettsider som er spesialisert på fugleegg. Det finnes et engelsk bokverk som omhandler egg: "Bird, Nests, Eggs and Nestling of Britian & Europe". Collins Field Guide
Harrison & Castell, Collins
Dette bokverket kan kjøpes på dette nettstedet:

http://www.naturogfritid.no/

Tore Reinsborg (09.10.2006)


#Økologi og atferd

Struts

Hvor og hva lever strutsen av??

N.N (03.10.2006)

Svar:

Hei!
Strutsen lever i områdene sør for det sentrale Sahara i Afrika. Den finnes ikke i de store regnskogene rundt ekvator, men vi finner den igjen i områdene rundt Sør-Afrika. Den lever hovedsakelig av planter i form av frø, blader, frukter og røtter. Den kan også ta insekter (f.eks termitter) og små krypdyr.

Tore Reinsborg (09.10.2006)


#Trekkfugler

trekkfugel

når vet trekkfuglene når de skal dra

hvordan finner de veien

M. (02.10.2006)

Svar:

Hei!
Fugler har en indre biologisk klokke som styres av lyslengde og sannsynligvis temperatur. Når nettene blir lengre og kulda setter inn, vil de fuglene som skal reise sørover gjøre det om alt fungerer. Hos en del arter vil tilgangen til næring (f.eks avtagende insektliv og snøfall som dekker næringsemnene) være medvirkende for når de drar. Når fuglene er på trekk til varmere steder kan de finne vegen ved å bl.a. å bruke sola, stjernene, jordmagnetisme og landskapsformasjoner som veivisere. I tillegg har de et instinkt som sier hvilken veg de skal fly, dvs mot sør om høsten og mot nord om våren for fugler på den nordlige halvkule.
Hos enkelte arter som f.eks gjess og traner, vil ungene følge foreldrene til vinterkvarteret første høsten. Gjøkungene vil f.eks ikke ha denne muligheten, og må finne vegen selv.

Tore Reinsborg (09.10.2006)


#Økologi og atferd

Ender

Kan du forklare hvordan ærfuglens liv er gjennom hele året på en enkel måte, da dette skal brukes i 2. klasse?

A.T. (02.10.2006)

Svar:

Hei!
Ærfuglen er en typisk flokkfugl i vinterhalvåret og kan finnes i store antall på egnede steder. Den trives særlig hvor det er god tilgang på små muslinger, og det vil være i områder som har god gjennomstrømming av vann. Utover i april samles de lokale fuglene ved egnede holmer og skjær hvor hannene kurtiserer hunnene med sin karakteristiske "o-ing". Etter at hunnene har lagt eggene, forlater hannene hekkelokalitetene og samles i flokker på egnede steder for å skifte fjær (myting). Hunnene ruger ut eggene og passer ungene fram til de blir flygedyktige, og da kan gjerne flere kull være samlet i flokker. Utover høsten forenes hannene og hunnene igjen og samles på de samme stedene som de blir sett i vinterhalvåret.

Tore Reinsborg (09.10.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nattergal

mener å ha sett nattergal i Halsa kommune i august 2006 Finnes det registreringer av arten i nærliggende områder i 2006?

K.G. (01.10.2006)

Svar:

Hei!
Ved et søk på nettstedet fugler.net, fant vi ikke noen funn av arten nord for Rogaland på Vestlandet i 2006. Arten forekommer vanlig sørøst i landet, men er veldig sjelden oppover Vestlandet.

Tore Reinsborg (09.10.2006)


#Økologi og atferd

Hei!

Lurer på hva som er verdens største ørn? Har hørt at det er en fiskeørn som lever i jungelen, har også hørt at det kan være stellers havørn.

N.N (30.09.2006)

Svar:

Hei!
Hvis en bruker vingespenn som mål på størrelse, vil vår egen havørn (vingespenn 193-244 cm) kunne bli blant de aller største ørnene i verden. Det finnes imidlertid flere arter gribber, samt kondorer(f.eks andeskondoren med et vingespenn på 274-310 cm) som kan bli betydelig større i vingespenn.

Tore Reinsborg (09.10.2006)


#Økologi og atferd

hastighet?

hvor fort kan en fugl fly?? og hvor lang tid tar det å fly til varmere strøk for dem??

N.N (29.09.2006)

Svar:

Hei!
Hvor fort en fugl flyr, vil avhenge av flere faktorer. Større fugler flyr som regel raskere enn mindre fugler, og flygehastighetene vil være avhengig av vindforholdene.
Her er noen gjennomsnittsverdier (km/t) for fart hos noen arter:
Trane 68, Ringdue 61, Tundragås 54, Kråke 50, Gråhegre 43, Tårnseiler 40, Gråmåke 38, Stær 34, Blåmeis 29.
I forbindelse med jakt kan enkelte arter av rovfugl (f.eks vandrefalk) oppnå hastigheter på ihvertfall over 100 km/t, men dette vil bare være over kortere strekninger. Ringmerkede låvesvaler i Norge ble stort sett gjenfunnet i Sverige i august, og Nederland-Belgia-Tyskland i september-oktober, Nord-Afrika i november og Sør-Afrika i februar.

Tore Reinsborg (09.10.2006)


#Trekkfugler

trekkfugl

hvordan vet trekkfuglene at de skal dra?

E.O.L. (29.09.2006)

Svar:

Hei!
Fugler har en indre biologisk klokke som styres av lyslengde og sannsynligvis temperatur. Når nettene blir lengre og kulda setter inn, vil de fuglene som skal reise sørover gjøre det om alt fungerer. Hos en del arter vil tilgangen til næring (f.eks avtagende insektliv og snøfall som dekker næringsemnene) være medvirkende for når de drar. Når fuglene er på trekk til varmere steder kan de finne vegen ved å bl.a. å bruke sola, stjernene, jordmagnetisme og landskapsformasjoner som veivisere. I tillegg har de et instinkt som sier hvilken veg de skal fly, dvs mot sør om høsten og mot nord om våren for fugler på den nordlige halvkule.
Hos enkelte arter som f.eks gjess og traner, vil ungene følge foreldrene til vinterkvarteret første høsten. Gjøkungene vil f.eks ikke ha denne muligheten, og må finne vegen selv.

Tore Reinsborg (09.10.2006)


#Økologi og atferd

HUBRO!

Hvilken rolle har hubroen i økosystemet?

N.N (27.09.2006)

Svar:

Hei!
Hubroen er vår største ugle og den lever av et stort spekter av byttedyr. Den tar dyr i størrelse alt fra smågnagere og opp til voksne harer og store reveunger. Den vil følgelig være en bestandsregulerende faktor for flere arter.

Tore Reinsborg (06.10.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit Svarttrost

Idag har jeg sett en hvit fugl med sorte flekker og gul/orange nebb.Fasong og utseende som en trost.
Er dette en mutasjon eller finnes det slike normalt.
Fuglen ble sett ved Stokkavannet i Stavanger.
M.v.h Jon Kloster

J.K. (05.10.2006)

Svar:

Det høres ut som om du har sett en partiell albino svarttrost hann. Bilder av et par slike kan du se på http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/spesial/20041224.php og http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/spesial/20050219.php.

Frode Falkenberg (05.10.2006)


#Diverse

Ka slags fuglearter bruker å ha reir i fjellet`?

Hei eg lurte om ka slags fuglearter som bruker å ha reir i fjellet?

N.N (05.10.2006)

Svar:

Du kan se et utvalg vanlige fjellfugler på http://miljolare.no/fagstoff/land/fjellfugler.php

Frode Falkenberg (05.10.2006)


#Økologi og atferd

fugler som ikke kan fly

hvilke fugler kan ikke fly? fins det noen andre dyrearter som kan fly? (som ikke er fugler?)

N.N (07.09.2006)

Svar:

Hei!
Av kjente fugler i verden som ikke kan fly har vi strutsen i Afrika, to arter nandu-fugler i Sør-Amerika, tre arter kasuar-fugler i Sørøst-Asia/Australia, emuen i Australia, tre arter kiwi-fugler på New Zealand samt 17 arter pingviner som lever i og rundt Antarktis og langs kysten av Sør-Amerika, Sør-Afrika, Australia og New Zealand. Av alle disse artene er det bare strutsen som finnes på den nordlige halvkule. Av andre høyerestående dyr som ikke er fugler, er det bare flaggermus som har fullt utviklet flygeevne.

Tore Reinsborg (27.09.2006)


#Økologi og atferd

dyr som kan fly

er det andre dur en fugler og flaggermus som kan fly ?

M. (11.09.2006)

Svar:

Hei!
Av høyerestående dyr er det bare fugler og flaggermus som har fullt utviklet flygeevne. Det finnes høyerestående dyr som kan fly over kortere strekninger, f.eks. flygeekorn.

Tore Reinsborg (27.09.2006)


#Økologi og atferd

Svaner

Vi har i årevis hatt store flokker (opp til 30) gående på beite om vinteren. I år forsvant de da snøen kom, noen få dukket opp ved påsketider da snøen tinte, men dro igjen nesten med det samme, unntatt 2. De går og beiter i den grønne enga. Vi har grunn til å tro at den ene er noe skadet etter sammenstøt med en gjerdetråd, men begge kan fly. Et par ganger daglig letter de og flyr en ganske kort strekning til Hovsvatnet rett utenfor her. Etter en liten svømmetur er de tilbake i enga. Det er veldig høy vannstand og kaldt vann, kanskje de ikke finner mat i vannet? Nå blir det våronn med gjødsling etc, - er litt bekymret for svaneparet "mitt". Er bosatt i Rogaland helt på grensen mot Vest-Agder.

A.H. (01.05.2006)

Svar:

Hei!
For svanene er det naturlig at de vil pendle mellom innsjøer og dyrka mark, da de ofte raster og overnatter i innsjøene, mens de går og beiter på dyrka mark om morgenen og kvelden.

Tore Reinsborg (27.09.2006)


#Økologi og atferd

HUBRO

vet at hubro tar mange store rovfugler, men kan kongeørn ta hubro?

A.E. (15.05.2006)

Svar:

Hei!
Vi har i litteraturen ikke funnet belegg for at kongeørn har tatt hubro, men at den kan være i stand til det er veldig sannsynlig. Det er f.eks. påvist at den har angrepet store fugler som storfugl, svaner og trane. I tillegg tar den rev og reinskalver. Hubroen vil nok uansett være et veldig tilfeldig bidrag til kongeørnas spiseseddel.

Tore Reinsborg (27.09.2006)


#Økologi og atferd

tiurleik

hei kan jeg få en video om tiurleik på internett

S.L. (27.09.2006)

Svar:

Hei!
På nettstedet under, vil du kunne se video-opptak av en spillende tiur. Videre er det en link til et nettsted som selger video (VHS) og DVD-er av så og si alle Europas fuglearter.


http://www.fjellogfiske.no/linkesider/dyreliv/Video_tiurleik.asp?id=319
http://www.naturogfritid.no/

Tore Reinsborg (27.09.2006)


#Økologi og atferd

Skjærereir

Lurer på åssen eg kan fjerne skjærene som har laget reir i min 5 meter høge tuja. De lager masse bråk som holder hele nabolaget våkne om natta.Føler liksom det er mitt ansvar å få fred i nabolaget. Er det en grei måte å få disse vekk?!? Kommer meg ikkje opp i treet med stige heller da knekker tujaen. Blir vel angrepet hvis eg prøver å fjerne det og,såg en katt som fikk gjennom gå av 10-12stk i hagen i natt,de var veldig hissige. Så da håper eg på et bra svar,men kanskje det ikkje finnes noe bra svar?!? Dumt å skyte de midt i nabolaget og...

S.S. (16.05.2006)

Svar:

Hei!
Du vil antagelig gjøre naboene dine en bjørnetjeneste hvis du fjerner skjærereiret. Dette fordi de antagelig vil finne seg et egnet tre hos dine naboer å hekke i da. Det er nok stort sett bare i forbindelse med hekkingen at det kan være noe bråk fra skjærene, og utpå sommeren vil trolig bråket avta. Skjærene er en del av renholdsverket i bebygde strøk og spiser mye restavfall som vi kaster fra oss, så slikt sett er det positivt å ha de rundt oss til tross for at de kan være litt bråkete av og til.

Tore Reinsborg (27.09.2006)


#Økologi og atferd

svane

hvor lenge er hekketiden til knoppsvane sangsvane og pibesvane?

M. (17.05.2006)

Svar:

Hei!
Pibesvane er det danske navnet på dvergsvane (norsk navn). Hekketiden hos knoppsvane vil være i perioden fra de starter reirbygging/egglegging en gang i løpet av april/mai til ungene blir flygedyktige etter 120-150 dager etter klekking. Det vil si nærmere et halvt år. Hos sangsvane blir ungene flygedyktige etter 78-96 dager, så de har noe kortere hekketid. Dvergsvanen har enda litt kortere hekketid, da dennes unger blir flygedyktige allerede etter 40-45 dager.

Tore Reinsborg (27.09.2006)


#Økologi og atferd

Ravn i Norge

Jeg er fotograf i Oslo og ønsker å ta bilder av ravn i dens naturlige miljø. Er det steder på østlandet hvor det er spesiellt mye ravn, eller er det generelle typer områder de holder til mest?

A.Ø. (27.09.2006)

Svar:

Hei!
Ravnen liker seg helst i områder med sterkt kupert landskap, gjerne i områder med klipper og steile fjellvegger ut mot sjøen eller i fjellet. Du vil nok ha større sjanse for å treffe på ravn på slike steder enn f.eks på flatbygdene.

Tore Reinsborg (27.09.2006)

««første 49 359 - 49 383 av 50 176 siste»»