Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 723 til 41 747 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
kongefugl
hvor stor hul skal der være i en redekasse
til en kongefugl og hvor høj skal den sidde
N.N (17.08.2011)
Svar:
Kan ikke svare på dette, for "kongefugl" er ikke et norsk fuglenavn.
Roar Solheim (17.08.2011)
Vinterøkologi
Bruker skjæra reiret sitt om vinteren når den søker ly f. eks. om natten? Hvis den ikke bruker reiret, som jo er ganske trekkfullt, hvor oppholder den seg da om natten på vinteren?
N.N (17.08.2011)
Svar:
Det tror jeg ikke, men jeg vet ikke sikkert. Tror nok skjærene helst sitter inne i tette busker og trær når de sover.
Roar Solheim (17.08.2011)
Fiskeørn
Finnes det fiskeørn i Lillehammer?
L. (17.08.2011)
Svar:
Ja, men det er ikke sikkert at den finnes fast akkurat rett ved Lillehammer.
Roar Solheim (17.08.2011)
"Bola" kråke???
Hei, har et noe spesielt spørsmål tror jeg :) Har i sommer 2 ganger sett ei enorm "kråke" på eiendommen. Den ene gange satt den i ei bjørk og andre mindre fugler jaga den skikkelig, de rett og slett fløy rett i den, og til slutt gav den opp. Skal love min overaskelse var stor da den letta og jeg så hvor stor den var, klarer ikke å sette noen "mål", men den så enorm ut. Andre gangen satt den i ei Gran rett ved, jeg hadde besøk og de også så den lette og komenterte at den var gedigen. Jeg har høner "på tunet", kanskje er den interessert i de, men vi har ikke mista noen. Vi har ei Hegre i nabolaget, men er 99% sikker på at det ikke er den. Jeg har liksom ikke sett hode dens så vet ikke om den har rovfugl hode, men den ser faktisk ut som ei kråke i fargen. Grå på kroppen og svarte vinger. Syntes vingene virka ganske spisse ytters sist jeg så den. Men de jeg har spurt som har litt greie på det sier at en så stor fugl med "kråkefarger" ikke finnes, så nå lurer jeg nesten på om jeg har sett syner. De andre som så den så at den var enorm og mørk men ikke så tydelig i fargene som jeg så da den var mye nærmere meg den gang. Men jeg er så nyskjerrig, hva er dette??? Vennlig hilsen Marianne Marthinsen
S. (16.08.2011)
Svar:
Kråker skiller seg sjeldent spesielt mye fra hverandre i størrelse, så dersom denne fuglen var markant større enn andre kråker, så må det helst ha vært en annen fugleart. Hva det da kan ha vært, er imidlertid ikke mulig å si ut i fra din beskrivelse, dessverre.
Roar Solheim (17.08.2011)
NØTTEKRÅKE
Hei. Vi bor I Elnesvågen,Fræna kommune,Møre og Romsdal. I dag fikk vi en flygende gjest i hagen som vi aldrig har sett før. Den satte seg i toppen av ei furu. Og vi fikk sjangsen til å betrakte den lenge,både med og uten kikkert. Dette var en Nøttekråke:) Siden interessen er stor på fugl hos hele familien, lurte vi på om dette er en sjelden fugl i vårt område. Vi ahr ivertfall aldrig sett den før.
K.K.Ø. (14.08.2011)
Svar:
Jeg vet ikke om nøttekråka er uvanlig på dine kanter, men vet at den kan dukke opp utrenfor vanlig utbredelsesområde nå og da. Dette kan ofte dreie seg om nøttekråker fra østlige kanter, og de går gjerne etter frø fra kongler av sembrafuru eller andre bartrær med store kongler.
Roar Solheim (17.08.2011)
Skadet vinge på undulat
Hei
Jeg har en undulat på ca 6 uker. Han driver å lærer seg og fly, og landet litt hardt på gulvet i dag. Det ser ut til at hans venstre vinge er skadet, siden den henger ned. Han løfter den halvveis opp innimellom, men vingen henger for det meste ned. Hva tror du kan ha skjedd, kan den være brukket? I så fall er det mulig og helbrede en brukket ving?
M. (14.08.2011)
Svar:
Dette bør du helst spørre burfuglkjennere om. Søk på sider om undulater og papegøyer.
Roar Solheim (17.08.2011)
Syk fiskemåke?
Hei.
Vi har en fiskemåke som frekventerer vår altan, som muligens er syk. Den ser ut til å mangle gulpigment på nebb og bein, slik at den har mye gråere farge på disse enn andre fiskemåker har. Den har tydeligvis problemer med å lette, den klarer ikke å fly fra altangulvet og opp på rekkverket slik som de andre måkene lett klarer. Den tar av over trappen som nødløsning, etter å ha forsøkt seg noen ganger på å fly opp på rekkverket. Kan den være syk? Den er forresten ringmerket.
S.A.T. (15.08.2011)
Svar:
Ikke godt å si. Den KAn være syk, eller i dårlig form, og derfor også ha mattere farger slik du nevner. Hvis dere forer den, så kan den komme seg. Fuglen er voksen, så det vil værer interessant om dere klarer å lese av ringens adresse og nummer.
Roar Solheim (17.08.2011)
Trekk fugler
Mangler det trekk fugler i år. Jeg synes jeg ser så lite fugel . Jeg ser også at Linerla har toppen en unge i år .Hvor har det blitt av store koloniene med taksvaler som hekket i foreksempel Vøringsfossen det var 1000 par der før .Var der i sommer så ingen .
T.A.S. (16.08.2011)
Svar:
Taksvaler kan ha avtatt i mengde, i alle fall kan det virke slik. Mange har kommentert dette, og en stor koloni som du nevner, kan derfor ha forsvunnet helt. Ellers er det ikke noen generelle nedganger i antallet trekkende fugler.
Roar Solheim (17.08.2011)
Fugler og bær
Hei, jeg har lagt merke til at i år har ikke fuglene spist noen av bærene som de bruker å spise. Før har dei spist bærene med en gang de har begynt å modne, men i år har dei ikke spist noen. Hva er grunnen til dette?
L. (16.08.2011)
Svar:
Umulig å svare på, for dette kan skyldes lokale forhold.
Roar Solheim (17.08.2011)
Mister fugler stemmen om vinteren?
Hei, jeg har often tenkt på om måser og gjøken endrer lyd om høsten/vinteren.
De høres hesere ut, og høres av og til bare ut som pip etter reirsesongen. Er det noe i dette?
De måsene jeg har observert holder til i Nord Troms ute ved havet.
C.K. (16.08.2011)
Svar:
Fuglene mister ikke stemmen om vinteren, men de synger sjelden på denne tiden av året, siden sang oftest er knyttet til hekketid og territorieannonsering. De måkene du mener bare å høre pip fra, er nok ungfugler som lager tiggelyder.
Roar Solheim (17.08.2011)
toppmeis
hei
hvis jeg legger ut mat i bjørkeskogen i oppland,
hva må jeg fore med for og få toppmeisen dit??
TAKK
N.N (16.08.2011)
Svar:
Toppmeisen er veldig nært knyttet til furuskog, og hvis den først finnes nær forplassen, vil den nok kunne komme på meiseboller, jordnøtter og annet.
Roar Solheim (17.08.2011)
Artsgjenkjennelse
Hei!
Jeg har nylig oppdateg at det å fore fugler på sommeren er utrolig morro! Men nå har jeg en masse nye (for meg) arter her som jeg ikke vet hva er. Finnes det en side på nett hvor man kan se bilder av fuglene og beskrivelse av arten? Gjerne noe lignende som dere har av fugler på foringsbrettet. Finner ikke alle der..
R.I.L. (25.05.2011)
Svar:
Prøv denne lenka: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=2379&vis=bilder&base=artstre
Alle artene er ikke illustrert eller beskrevet, men de vanligste er i alle fall på plass.Frode Falkenberg (17.08.2011)
Havørn og småfugl.
Seilte forbi Remmingen på østsiden av Smøla i går, og ble vitne til et lite skuespill.
Så flere havørn i lufta, men det som fanget interessen var en som satt på en liten høyde og som ble konstant "plaget" av en stor flokk småfugl. Til slutt tok den til vingene og fløy vekk fra plageåndene. Jeg var ikke nær nok til å se hvilke småfugler det var, men tydeligvis noen som hadde samlet seg for trekket sydover.
Har sett masse ørn her i området, men aldri dette tidligere. Prøver å legge ved et bilde.
A.I.K. (17.08.2011)
Svar:
Kan tenke meg at det var en fin opplevelse. Småfuglene er stær.
Frode Falkenberg (17.08.2011)
Svale
Jeg traff på denne svalen sammen med en flokk med låvesvaler på Askøy utenfor Bergen forrige uke. Jeg synes ikke den ligner på noen av svaleartene. Hva kan det egentlig være?
T. (16.08.2011)
Svar:
Så langt jeg klarer å vurdere, så er også dette en låvesvale.
Roar Solheim (16.08.2011)
mat til foringsplass
hei
jeg lurer på hva jeg kan bruke til mat, til en forings-plass.
foringsplssen skal ligge midt i en bjørkeskogen.
lurer på om jeg kan ta og samle noen bær rognebær eller rips?
eller annen mat???
har veldig lyst til og få se mange forskjellige arter enn kjøttmeis og blåmeis. hvilken fugl tror du at jeg kan få hvis jeg legger ut mat i bjørkeskogen???
TAKK
N.N (15.08.2011)
Svar:
Du bør fore med meiseboller, jordnøtter og fett, i tillegg til de bærene du nevner. Frukt er også bra. Du børkunne få noen andre meiser, spetter, nøtteskrike, troster osv. i bjørkeskog, litt avengig av hvor i landet dette er.
Roar Solheim (16.08.2011)
Bøksanger eller Løvsanger?
Hei, lurer på om dette er en Bøksanger eller Løvsanger?
M.O.G. (15.08.2011)
Svar:
Selv om denne er veldig gulgrønn på vingene, så har den såpass mye hvitt i strupen og øvre del av brystet at jeg mest tror det er en løvsanger. Men denne var ikke av de enkleste å vurdere.
Roar Solheim (16.08.2011)
kråker eter på pærene mine
korleis kan ein skremme vekk kråkene som eter på trærna mine
treng svar fort!
J.F. (15.08.2011)
Svar:
Har dessverre ikke noen god løsning enn at trær helst bør være dekket med not, selv om jeg vet at dette er tilnærmet umulig å få til. Kråker kan skremmes vekk en stund med utstoppet rovfugl (hønsehauk eller hubro), men de venner seg raskt til at dette er et dødt dyr som er ufarlig.
Roar Solheim (16.08.2011)
Rovfugl som utfører angrep på større fugler i lufta.
Det er mye fugler på åkrene her jeg bor. Det finnes ofte rovfugl her, og en av de er en liten Hauk/Falk som utfører skinnangrep på skjære og kråke i lufta. Angrepene virker ikke veldig alvorlige.
Lurer på hvilke fugl dette kan være ?
J.A. (15.08.2011)
Svar:
Det kan være snakk om en spurvehauk, eller en liten falk som tårnfalk eller dvergfalk.
Roar Solheim (16.08.2011)
Grønnspett
Kan det stemme at en grønnspett har en bøyle over nebbet?
A.B. (15.08.2011)
Svar:
Nei.
Roar Solheim (16.08.2011)
Rovfugl
Er det mulig å si hva slags rovfugl dette er?
F. (15.08.2011)
Svar:
Dette er en hauk, og jeg tror det mest sannsynlig er en spurvehauk, selv om bildet er veldig mørkt.
Roar Solheim (16.08.2011)
Hvor høyt over havet holder ugla til?
Hei.
Det er ikke mye jeg kan om ugler, men jeg lever med en drøm om uglekasse utenfor hytten min. Hytta ligger på ca 1000moh i Valdres og det er ikke alt for mye skog rundt i området, iallefall ikke barskog.
Det jeg lurer på er om det er noe håp/mulighet for at jeg kan få besøk av en ugle i en fremtid kasse? Eller blir dette med drømmen?
Skulle drømmen min ha en potensiell mulighet for å bli virkelighet, hvilken type(r) er det i såfall man kan få besøk av?
R. (16.08.2011)
Svar:
I det området du beskriver kan du kanskje få perleugle eller haukugle til å hekke i kassa i et gnagerår.
Roar Solheim (16.08.2011)
Hva slags måketing??
Hei!
Jeg så denne store fuglen fly med andre små måker..
men denne var større og stjerten så ut som en til en hauk og ryggen av fargene til en hønsehauk...
hva slags fugl er det??
N.F.S.F. (16.08.2011)
Svar:
Dette er en ung stormåke, ser ut til å kunne være ung gråmåke.
Roar Solheim (16.08.2011)
Hvilken fugl?
Fikk dessverre bare et glimt av denne og et dårlig bilde, men kan det være en sandløper?
N.N (16.08.2011)
Svar:
Nei, den har for mye flekker på siden av brystet, så jeg mistenker at det er en ung myrsnipe.
Roar Solheim (16.08.2011)
Dvergfalk?
Denne fuglen hadde forvillet seg inn i en ikke helt ferdigbygd hytte i Lenvik i Troms. Det fløy i ruta fra innsiden og ble liggende på rygg, temmelig fortumlet. Tok bilde av den før vi bar den ut. Og så lurte vi på om det er en dvergfalk eller en spurvehauk.
R.B. (16.08.2011)
Svar:
Dette er en ung dvergfalk som har fått hjernerystelse. Håper det gikk bra med den.
Roar Solheim (16.08.2011)
Fjær
Hei. Fant denne på en myr i skogen. Ca 12 - 14 cm lang. Har ikke sett slike fjær før, er det mulig å si hvilken art det er?
N.N (16.08.2011)
Svar:
Dette ser ut som ei stjertfjær fra ringdue. Se f.eks. på dette bildet: http://artsobservasjoner.no/artportalen/gallery/images/swe/birds/2011/large/168785.jpg og http://artsobservasjoner.no/artportalen/gallery/images/swe/birds/2010/large/130361.jpg
Frode Falkenberg (16.08.2011)