Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 495 til 49 519 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Alkefugler
På hvilke øyer i bering og stille havet fins det alkefugler?
S. (18.10.2006)
Svar:
Hei!
Alkefugler finnes på en rekke steder/øyer i Beringhavet, på Kamchatka, øyer nord i Japan, langs vestkysten av Kanada. Noen arter finnes også langs kystene av California i USA, og til dels Mexico.Tore Reinsborg (18.10.2006)
grib
va er verdens største grib
E. (18.10.2006)
Svar:
Hei!
Målt i vingespenn er det andeskondoren som er den største gribben i verden. Den har et vingespenn på opptil 3,20 m og lever i Sør-Amerika. Denne tilhører en annen familie enn de europeiske/asiatiske gribbene. I Europa er det lammegribben og gåsegribben som er de største.Tore Reinsborg (18.10.2006)
ørn
va er verdens største ørn?
E. (18.10.2006)
Svar:
Hei!
Hvis en bruker vingespenn som mål på størrelse, vil vår egen havørn (vingespenn 193-244 cm) kunne bli blant de aller største ørnene i verden. Det finnes imidlertid flere arter gribber, samt kondorer (f.eks andeskondoren med et vingespenn på 274-310 cm) som kan bli betydelig større i vingespenn.Tore Reinsborg (18.10.2006)
fuglekasse
va er mål på blåmeiskasse kan jeg Bruke hull diameter på 33millimeter kan jeg få noen gode internett sider om fuglekasse til blåmeis
S.L. (17.10.2006)
Svar:
Hei!
På nettstedet under vil du finne mål på forskjellige fuglekasser, og blåmeisa har du størst sjanse til å få i den minste typen. Hvis du bruker et hull med diameter 33 mm, er det stor sjanse for at kassen vil bli okkupert av kjøttmeis eller svarthvit fluesnapper, da disse artene som regel vil konkurrere ut blåmeisa. Bruker du imidlertid en kasse med hull av 27-28 mm diameters størrelse, er det bare blåmeis (samt løvmeis og svartmeis) som vil være små nok til å kunne ta de i bruk.
http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (18.10.2006)
kjøtmeis
hei va er ruge tempraturen på kjøttmeis og blåmeis egg
N.N (17.10.2006)
Svar:
Hei!
Terskelverdien for eggenes utvikling ligger på ca. 25 grader. Under ruging ligger kroppstemperaturen hos kjøttmeis på i underkant av 40 grader, mens eggenes temperatur ligger på 30-35 grader. Temperaturene vil nok ligge i nærheten av dette hos blåmeis også.Tore Reinsborg (18.10.2006)
Spørsmål:
Hvor liker siv hønen seg
F. (17.10.2006)
Svar:
Hei!
Sivhøna holder helst til i næringsrike innsjøer i lavlandet og ofte i innsjøer med takrør eller dunkjevle rundt. Sivhøna er vanlig bare i Sør-Norge, og nord for Sunnmøre er den sjelden å se. Du kan lese mer om sivhøna på nettstedene under:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=1264
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=159Tore Reinsborg (17.10.2006)
Tiurleik
Hvor er de største tiurleikene i Norge og i Skandinavia???????
S. (16.10.2006)
Svar:
Hei!
De største tiurleikene ligger i områder hvor det fortsatt er godt med barskog inneholdende blåbærlyng, da dette er hovedpreferert habitat for storfuglen. Videre må det være lite forstyrrelser, da tiuren er sårbar for dette i spilltiden. Tilstedeværelse av furu er også viktig, da furunåler er viktig vinterføde. I Norge har storfuglbestanden spesielt i Sør-Norge gått tilbake siden slutten av 1960-årene. Den viktigste årsaken til dette er sannsynligvis tap av livsviktige biotoper gjennom økt utnytting av skogen, økt ferdsel og forstyrrelse. I Norge er det vanligvis 3-5 tiurer på en leik, og leiker inneholdende over 10 tiurer er neppe vanlig i dag. Ved undersøkelser i Sibir på 1950/60-tallet, ble det funnet at leiker med 10-20 tiurer var vanlig. I Sør-Varanger har det vært gode tider for storfuglen tidligere, da det på en spillplass her ble nedlagt 71 spilltiurer i 1904.Tore Reinsborg (17.10.2006)
Skjæresikker fòringsautomat.
Er plaget med at skjæra tømmer automatene, og jeg tror det bare dreier seg om de som er pyramideformet, eller hva man skal kalle de. Tak og skål under, henger i snor. Har en annen av tre, og den tømmes også mistenkelig fort. Den sparker automaten med begge beina så solsikkefrøene flyr ut, før den setter seg på bakken og spiser. Finnes det automater som den ikke klarer å tømme?
T. (16.10.2006)
Svar:
Hei!
Hvis du fortsatt vil bruke de automatene du har, kan et tips være å henge automatene innenfor en grind av hønsenetting. Småfuglene vil da kunne krype inn gjennom nettingen og opp i automaten, mens skjæra vil bli avskjært denne muligheten. Hvis du vil kjøpe en ny automat, kan automaten demonstrert på nettstedet under kunne være en løsning.
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!ruofo!&rstadv=JTore Reinsborg (16.10.2006)
Landgås??
Har vi en fugl som heter Norsk landgås??
N.N (15.10.2006)
Svar:
Hei!
Det er ingen gås som offisielt heter Norsk landgås. Av hekkende gjess i Norge har vi kanadagås, grågås og sædgås,og i mindre grad dverggås, hvitkinngås, snøgås og kortnebbgås. Videre observeres regelmessig tundragås, ringgås og stripegås særlig i trekktidene.Tore Reinsborg (16.10.2006)
Skjærereir
Når kan vi felle et rede med et skjærereir uten at det blir konsekvenser for fuglene som bor der og som har bodd der i generasjoner. De bygger på hvert år og jeg synes det er sjarmerende. Andre i borettslaget synes ikke det og vil ha det vekk. Hilsen styrelederen
R.B. (14.10.2006)
Svar:
Hei!
Vi mener det er beklagelig hvis dere fjerner skjære-reiret, og hvis det er delte meninger om dette bør dere la reiret være i fred. Hvis dere fjerner reiret, vil den trolig bygge nytt på samme sted eller like i nærheten allikevel. Skjærene er en del av renholdsverket i naturen, og vil komme til nytte f.eks ved at den plukker opp mye matavfall som vi kaster fra oss i nærmiljøet. Videre så er den da en av de flotteste fuglene vi har rundt oss...Tore Reinsborg (16.10.2006)
Mage hos fugler
Hva heter de 2 magene?
Hvilken funksjon/oppgave har de?
M. (13.10.2006)
Svar:
Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre.Tore Reinsborg (16.10.2006)
Duer
Havnet i disk. med en kollega: jeg sa at ringduer har hvit stripe i nakken/halsen. Skog duen har ikke noen ring i halsen. Hva er riktig ?
J.A. (13.10.2006)
Svar:
Hei!
Voksne ringduer har en hvit flekk på siden av halsen. Unge ringduer og skogdue har ikke denne flekken.Tore Reinsborg (16.10.2006)
Havørn
Hvor i Norge er det tettest bestand av havørn?
S. (12.10.2006)
Svar:
Hei!
I Norge er det tradisjonelt Nordland som har hatt den tetteste bestanden av havørn, og den er nå i ekspansjon i så godt som hele landet.Tore Reinsborg (16.10.2006)
???
hei jg lurte på om hvor mange forskjeling fugler det finnes i verden????og kan du kort fortelle hvordan fugler lever generellt?????
takk på forhånd =)
A. (12.10.2006)
Svar:
Hei!
Det er nå kjent nesten 10000 fuglearter i verden, hvorav de aller fleste finnes i tropiske strøk. Det er vanskelig å gi en kortfattet beskrivelse av hvordan fugler lever, da det er veldig variasjon fra art til art. Det finnes mange gode fuglebøker som omhandler levesett, samt identifikasjon. På nettstedet under kan mange ulike fuglebøker kjøpes:
http://www.naturogfritid.no/Tore Reinsborg (16.10.2006)
Hvor kan jeg finne info om fugletårn i Russland?
Hei! jeg jobber med et fotografisk kunstrelatert prosjekt der jeg dokumenterer fugletårn i Norge og nå Russland.
Jeg lurer på hvor og hvem jeg bør snakke med for å få en oversikt over alle tårnene som befinner seg i Norge og nå Russland.
Petter Garaas
P.G. (12.10.2006)
Svar:
Hei!
Her er noen nettsteder hvor du kan komme i kontakt med fylkesavdelinger i Norge, samt med den russiske fuglevernorganisasjonen. Her vil du antagelig komme i kontakt med personer som vet nøyaktig hvor de respektive fugletårnene ligger.
http://www.birdlife.no/organisasjonen/lag.php
http://www.rbcu.ru/union/en/Tore Reinsborg (12.10.2006)
sjelden fugl?
Jeg var på hytetur oppe ved Rondane i helga. Der så jeg en gruppe på fire fugler jeg aldri har sett noen gang, og jeg er femti år. Har to fuglebøker. De finnes ikke i dem. Fuglen er jevnt rødbrun med svart, stort hode i forhold til kropp. Ingen spetter. Svart nebb. Når den fløy lyste det fra undersiden med lysere brunt. Fin viftefasong på stjerten. Lyden dens var lavmælt, omtrent som lyden av en "nuss". Hadde vært interessant å få vite hva det var. Takker for svar.
G.N. (11.10.2006)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å si noe sikkert om hvilken art du kan ha sett. Noe av din beskrivelse kan passe til lappmeis, og det er en art som finnes f.eks i Folldal ved Rondane. Denne arten er omtrent på størrelse med ei kjøttmeis og holder helst til i gammel furuskog. Vi må helst ha en beskrivelse av størrelse av fuglene og hvilken naturtype de ble sett i for å kunne si noe mer sikkert om artstilhørighet.Tore Reinsborg (12.10.2006)
Bokfink med hvitt hode?
Har hatt en fugl jeg mener må være en Bokfink på foringsplassen i dag. Den skiller seg fra andre Bokfinker med at den er hvit i hode der andre er blågrå.Den er også litt hvit på sidene av hode, og har hvit ring rundt øynene.Har aldri sett dette før og lurer på om dette er sjeldent? Tok noen bilder av fuglen gjennom et vindu.
T.B. (11.10.2006)
Svar:
Hei!
Du har antagelig sett en delvis albino bokfink. Fugler med slik "fargefeil" er observert hos flere arter, men det er ganske sjeldent å se.Tore Reinsborg (12.10.2006)
Parakitt ( Kakariki)
Halefjærene har ved et uhell falt av. vokser de ut igjen?
N.N (11.10.2006)
Svar:
Hei!
Fugler skifter fjær (myter) med jevne mellomrom, så halefjærene vil vokse ut igjen.Tore Reinsborg (11.10.2006)
Hva er best ?
hvis man skal hjelpe villender med for, hva er det beste å gi dem ? de spiser jo brød, men hva er best ærnæringsmessig? Det er stokkand det er snakk om.
J.H. (09.10.2006)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å gi noe godt svar på hva som ernæringsmessig best å gi tamme ender. Et tips kan være å ta kontakt med noen som driver med prydfugler, f.eks. tamender. På nettstedet under kan slike kontaktes:
http://www.prydfugler.no/Tore Reinsborg (10.10.2006)
snøugle
lao. lurte på hvordan snøuglen jakter...?de jakter sikkert litt annerledes enn andre ugler siden de har reir på bakken?? jeg har sett at en snøugle har overtatt et grågås rede, er dette normalt??kan snøuglen få flere avkom en andre ugler?
E.T. (07.10.2006)
Svar:
Hei!
Snøugla påtreffes i hekketiden i områder som er temmelig ensartet: vidstrakte, sterkt småkuperte flyer med morenehauger og sandrygger; dvs områder som i større perspektiv virker flate eller svakt skrånende og etterlater et svært ensformig inntrykk. Økologisk tilhører hekkeområdene vier-og lavregionen. Fra forhøyninger i dette terrenget driver den "posteringsjakt" på byttedyr, særlig lemen, som den måtte oppdage. Den kan av og til også jakte ved fluktsøk i terrenget. Det hører nok til sjedenhetene at snøugla overtar gamle grågås-reir, da den som oftest former reirgrop selv. Snøugla tilpasser kullstørrelsen etter næringstilgangen og legger normalt 3-9 egg, med ytterpunkter 2-14 egg. Snøugla er blant de uglene som kan legge flest egg, og bare jordugla er påvist hekkende med flere egg (16) enn den.Tore Reinsborg (10.10.2006)
Spørsmål:
hvordan puster fugler
N.N (06.10.2006)
Svar:
Hei!
Fuglene har i likhet med pattedyr lunger, men de er oppbygd på en helt annen måte. Kroppshulen er fylt opp med luftsekker, tynnveggete strukturer som ser ut som oppblåsbare plastposer. Disse sekkene fyller det meste av kroppshulen og strekker seg dessuten mellom de to parene av flygemuskler og inn i hule knokler. Luften som fuglen puster inn går ikke direkte til lungene, men inn i de bakre luftsekkene. Derfra går den inn i bakre del av lungene og derpå til de fremre luftsekkene, hvoretter den pustes ut. Luftsekksystemet har to fordeler sammenlignet med pattedyrenes lunger. For det første betyr det at luften går en retning gjennom lungene og ikke opp og ned som hos pattedyr. For det andre gir gjennomstrømsystemet en fordel i forbindelse med måten oksygenet opptas av blodet i kapillærene.Tore Reinsborg (10.10.2006)
underlater
kor gamle kan underlater bli.
B.J.E. (05.10.2006)
Svar:
Hei!
Burfugler av undulat som er sunne og friske kan bli 10-14 år gammel. Viltlevende undulater rekker trolig sjelden opp i så høy alder.Tore Reinsborg (10.10.2006)
Vindmøller og konsekvenser for fugl!
Hei. Angående den planlagte utbyggingen av vindmøller langs Romsdalskysten. Hvilke konsekvenser tror du det vil ha for distriktets fugleliv, og hvilke fuglearter vil bli hardest rammet?
N.T.V. (04.10.2006)
Svar:
Hei!
Vindmøller er dokumentert å ha negative virkninger på havørn i eksisterende vindmølleparker, f.eks på Smøla. Her er det funnet flere døde og skadde fugler som er slått i bakken av rotorene. Før var det en stor havørnbestand som hekket på Smøla, men denne er nå kraftig redusert etter at vindmøllene kom. Vindmøller kan også virke negativt på andre større fuglearter som hubro og svaner/gjess, og det er nødvendig med ytterligere forskning for å få belyst dette bedre. Derfor vil det være fornuftig å bremse opp tempoet i utbyggingen av nye vindmølleparker før enn vet mer om konsekvensene.Tore Reinsborg (10.10.2006)
Norsk laggås???
Har vi arter som heter norsk laggås eller langgås??
Jeg lurer også på hva et egg som er hvitt med brune/svarte prikker overalt men mest nederst det er 1,9 / 2 cm lagt og 1,5 cm på det tykkeste.
Hvilken art kan dette være som har lagt dette???
N.N (03.10.2006)
Svar:
Hei!
Det er ingen gjess som heter laggås eller langgås på norsk. Det nærmeste i skrivemåte vi kan se, er ringgås som hekker i Arktis og kan sees i fastlands-Norge i trekktidene.
Det er vanskelig å si hvilken art egget du fant tilhører da det er mange arter som har temmelige like egg. Kjøttmeisa har egg som er ganske likt din beskrivelse i størrelse, men flekkene på disse eggene er normalt rødbrune. Funnstedet til egget kan hjelpe på mhp bestemmelsen.Tore Reinsborg (10.10.2006)
Fugleegg:
Hei:)
Jeg lurte på om du vet om en side/sider der det står informasjon om forskjellige fugleegg?
Farge, lengde, høyde , hvor de finnes ... osv.
Informasjon om egg til forskjellige fugler..
Takk på forhånd:D
Hilsen Yngve.
N.N (03.10.2006)
Svar:
Hei!
Vi har ikke lykkes i å finne noen internettsider som er spesialisert på fugleegg. Det finnes et engelsk bokverk som omhandler egg: "Bird, Nests, Eggs and Nestling of Britian & Europe". Collins Field Guide
Harrison & Castell, Collins
Dette bokverket kan kjøpes på dette nettstedet:
http://www.naturogfritid.no/Tore Reinsborg (09.10.2006)