Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 466 til 41 490 av totalt 50 011 spørsmål «forrige neste»
hjelp
er dette svartkråke elle kaie?
N.N (27.09.2011)
Svar:
Dette må være en kaie tror jeg, pga det korte nebbet, men det var uvanlig mørk i hodet, så den er ikke helt lett.
Roar Solheim (27.09.2011)
Jordugle
Jeg har nylig lokket fram 4 jordugler ved avspilling av jorduglelyd. Uglene fløy en stund rundt og fram og tilbake i lav høyde over CD-spilleren mens den gikk på repeat. Det var 2 ulike lyder på CD-sporet - den dype ho-ho-ho-lyden jeg har oppfattet er hannens vårsang, og lyden som minner om bjeffing. Jeg registrerte at flere av uglene (kanskje alle?) svarte med samme "bjeffing" som på CD-en. Spørsmål: Er det hunnen- og bare hunnen, som lager denne lyden? Og hva er lyden uttrykk for: at de svarer en hann eller ønsker å jage vekk en rival?
N.N (27.09.2011)
Svar:
I hekketiden høres varsellyden du beskriver oftest fra hunnfugler, men jeg mistenker at den kan lages fra begge kjønn. Jeg vet ikke sikkert hvorfor de varsler når de nærmer seg lyd fra en artsfrende, men det KAN være et varsel når de hører lyd og ikke finner en ugle på stedet. Situasjonen er i grunnen helt absurd for en fugl, for i deres verden eksisterer ikke slike lyder uten at en artsfrende også er på stedet.
Roar Solheim (27.09.2011)
Hva slags fugl har jeg sett
Bor på Rykkinn, Så nå en svart fugl på en lyslinje her. Den Hadde ikke gult nebb.Var like stor som en trost. Vingene kunne virke bitte lite grann mørkere enn kroppen. Han ga også fra seg noen lyder som er vanskelig å forklare skriftlig. Hva kan dette være for en fugl. Jeg har aldri lagt merke til denne fuglen før.
T.K. (23.09.2011)
Svar:
Jeg mistenker at du har sett en ung svarttrost hann - den har helt mørkt nebb det første året, og får først gult nebb neste sommer.
Roar Solheim (27.09.2011)
Hvilken fugl er dette?
Hei. Hva slags and er dette?
O.M.O. (24.09.2011)
Svar:
Dette er to stokkender.
Roar Solheim (27.09.2011)
Svale?
Hvilken art er dette? Så ut som en svale da den fløy. Dett er tatt i Egypt.
N.N (23.09.2011)
Svar:
Denne klarer jeg ikke å si noe sikkert om, men det kan se ut som en av steinskvettartene. Isabellasteinskvett er en av de aktuelle kandidatene.
Roar Solheim (27.09.2011)
Gran eller Løvmeis?
Hei. Er det mulig å se hvilken av dem det er ut fra dette bildet? Fra Romeriksåsen. Bildet er litt utydelig pga av lang avstand
T. (23.09.2011)
Svar:
Det KAN se ut som en løvmeis pga liten strupeflekk, men bildet er såpass overeksponert at jeg ikke er sikker, så dette forblir uavklart.
Roar Solheim (27.09.2011)
Hva har jeg sett?
Hei!
Så en brunspettet fugl svømme i saltvann innerst i Viksfjord i Larvik kommune i Vestfold. Har forsøkt å finne ut hva det er, men finner ikke noen bilder som ligner. Den var på størrelse med en liten andefugl, kanskje 25 cm lang, rund i kroppen, hadde svømmeføtter, (litt usikker på fargen, vannet var veldig brunt, kanskje gulbrune), ganske langt tynt nebb, ikke butt som ender har. Fjærdrakten var spettete brun-grå, og med en tydelig hvit stripe på oversiden av vingen et stykke utpå. Hodet var ganske grått. Fuglen virket veldig tam, eller kanskje syk eller skadet, for den flyttet seg knapt for båter eller folk. Den svømte veldig nær land, og forsøkte ikke å fly. Det er mye ærfugl i nærheten, men den skiller seg fra disse ved at den var kortere i kroppen, rundere, hadde en annen, rundere, hodeform og lengre og spissere og tynnere nebb. Har dessverre ikke bilde. Hva slags fugl var dette? Har aldri sett en slik før.
B.V. (10.09.2011)
Svar:
Jeg kan ikke si sikkert hva du kan ha sett, men f. eks. er toppdykker en mulig art, ungfugl fra i sommer kanskje?
Roar Solheim (27.09.2011)
fuglemat.
Noen tips til hvor en kan kjøpe ordentlige solsikkefrø ( ikke svarte), og ellers fuglemat av riktig kvalitet?
M.K. (27.09.2011)
Svar:
Du kan forsøke Felleskjøpet, ellers må du bare sjekke ulike butikker.Plantasjen har også tidligere hatt OK frø, men det kan være annerledes denne sesongen.
Roar Solheim (27.09.2011)
nøtteskrike
er det vanlig at en nøtteskrike henger og spiser av en meisebolle ?
S.F. (27.09.2011)
Svar:
Jeg tror ikke det er spesielt uvanlig når de først kommer til en foringsplass. Også skjærene kan gjøre dette.
Roar Solheim (27.09.2011)
Fugl
en fugl som ikke spiser rognebær
G. (27.09.2011)
Svar:
Det er det mange som ikke gjør, f. eks. alle de rene insektspiserne (linerle og låvesvale er to eksempler).
Roar Solheim (27.09.2011)
flaggspett
Er dette en flaggspett eller tar jeg helt feil nå?
S. (27.09.2011)
Svar:
Nei, dette er en flaggspett.
Roar Solheim (27.09.2011)
storfugl på Høg Jæren
Da jeg har hørt at fugl er truet av vindmøllene på Høg Jæren, ble jeg veldig glad da jeg så to store fugler der i dag. De fløy over veien mot , og helt nært til vindmøllene. De både satte seg i grantopper, og fløy , nærmest hang over ovrådet.
Jeg er veldig spent på hva det er slags fugl, så jeg sender et bilde - det er litt smått, men vi ser litt fargespill.
K.O.G. (27.09.2011)
Svar:
Beklager, dette bildet er for dårlig til at det er mulig å se hva slags fugl som er fanget inn.
Roar Solheim (27.09.2011)
Hvilken fugl
På et jorde høyt oppe i Gol så jeg to fugler på størrelse med stor trost/ nøtteskrike. Den var rødbrun og svart. Gjorde karakteristiske hopp, ett av gangen. Når den fant en mark, fløy den opp i et tre for å spise den.
H. (27.09.2011)
Svar:
Jeg lurer på om du kan ha sett en lavskrike, sjekk den.
Roar Solheim (27.09.2011)
Svarthvit fluesnapper
Har ikke sett noe til fluesnappereren i år. Kan dette ha sammenheng med all nedbøren vi har hatt? Vi har beitende kuer og sauer i nærheten, men har i år ikke merket noe til fluene.
I.S. (27.09.2011)
Svar:
Fluesnapperen er som navnet sier totalt avhengig av god insektproduksjon for å lykkes med å få frem unger. I år har det i hele Sør-Norge vært svært dårlig vær og mange av insekteterne har hatt en tung sommer med dårlig hekkeresultat.
Morten Ree (27.09.2011)
Døde svaleunger på låven.
I år har vi som vanlig hatt svaler som hekker i låven vår. Også nå i september har svalene flydd ut og inn. Igår (21.09.) lå det 3 døde unger under redet, de så ut som de var nesten flyvedyktige. Kan det være for sent på året slik at de ikke har fått nok mat?
I.T.L. (22.09.2011)
Svar:
Låvesvala har ofte to kull og enkelte ganger tre kull. I siste tilfelle kan det være unger i redet både i september og oktober. Svalene er totalt avhengig av insekter for å overleve. En kald og regnfull sommer vil gi dårlige hekkeresultater, dessuten vil det være verre å lykkes dess seinere på året det fortsatt er unger i redet. Normal trekktid for låvesvale er i månedsskifte august/september. Et tredje kull vil kunne få problemer med å rekke starten på reisen til sørlige Afrika (10 000-12 000 km en vei)før kaldt vær og insektmangel dukker opp.
Morten Ree (27.09.2011)
Kjøttmeis i gesims
Hei. I et par år har en kjøttmeis bodd innenfor gesimsen vår mot mønet. Nå er vi endelig igang med forblending av fasaden vår med teglstein så da vil den åpningen som fuglen flyr ut og inn av bli stengt. Har dere noe tips til hva vi kan gjøre for å "redde" fuglen(-e). OBS!! Haster.
R.W. (27.09.2011)
Svar:
Jeg ville lage en fuglekasse (32 mm D inngangshull) og henge opp på veggen under mønet, det burde hjelpe.
Roar Solheim (27.09.2011)
Hvor mye mat spiser en kjøttmeis i løpet av et døgn?
Jeg har et yrende liv rundt foringsstsjonen min, og det går med en del mat. Litt over ett kg solsikkefrø går med i døgnet.
Jeg undrer på hvor mye mat en kjøttmeis spiser i døgnet?
Når jeg vet det, skulle det vært mulig å regne ut ca hvor mange fugler som kommer og spiser i hagen hver dag. Det hadde vært moro å vite.
Vennlig hilsen Hanne
H. (22.09.2011)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Det er heller ikke fullt så enkelt som du går ut i fra, for flere av fugleartene tar med seg frø som de lagrer vekk fra forplassen. Dermed vil noen ta med seg langt mer frø enn hva de selv spiser i løpet av en dag.
Roar Solheim (26.09.2011)
Fuglebrett til å feste på vinduet
Jeg har et gammelt fuglebrett med sugekopper til å feste på vinduet.
Hvor får man kjøpt slike?
K.K. (22.09.2011)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Har ikke selv sett slike, så dette er nok et litt spesielt fuglebrett som ikke er i utbredt salg over alt.
Roar Solheim (26.09.2011)
Spørsmål:
hvilke betydningstrekk hos edderkopper og skorpioner kan være årsaken ril denne plasseringen?
N.N (25.09.2011)
Svar:
Dette ligger utenfor det vi behandler i denne spalten, som handler primært om fugl. Du bør kunne finne svar ved å lese litt selv på nettet.
Roar Solheim (26.09.2011)
Storskarv innerst i Borgenfjorden?
2 individ flere timer på en stein i fjære rett ned for Mære landbruksskole. Mørke individ med mørke bein. Holdning og størrelse som skarv, også når de foldet ut vingene like før de lettet. Fløy lavt utover fjorden da de lot seg skremme, men vi kom overraskende nær langs stranda. Hodet var også mørkt, men i sola skein det i lysere farge i nebb og kjaker. Det som gjorde oss usikker var et tydelig langstrakt lyst (hvitt i sola) felt på brystet. Kan det allikevel være storskarv, eventuelt unge dyr? Hva kan det ellers være?
Vennlig hilsen Helga Jule
N.N (25.09.2011)
Svar:
Ja, dette er storskarv. Det er ungfuglene som har lys, av og til helt hvit buk.
Roar Solheim (26.09.2011)
Fuglehabitat i hagen
Hei.
Jeg jobber med å re-designe en privat hage på Stovner i Oslo i henhold til permakultur-prinsipper. Det er veldig hensiktsmessig å tiltrekke seg fugler. Ikke bare spiser de all slags insekter, de gir også fra seg veldig næringsrik gjødsel.
Hvordan skaper jeg et bra habitat for norske fugler? Hva slags trær og busker liker de? Hva trenger de for å bygge rede? Hvordan sørge for fugler om vinteren?
E.B. (26.09.2011)
Svar:
Dette var spørsmål som kan avkreve svært omfattende svar, så her foreslår jeg at du leser selv i Norsk Naturhåndbok, utgitt på Cappelen i 1993, desverre utgått, men bør finnes på bibliotek.
Roar Solheim (26.09.2011)
Hvite fuglekasser
Hei!
Er det et problem å beise fuglekasser hvite?
Skyr fuglene denne fargen?
Hvilke farger er de beste?
mvh Adrian
A. (25.09.2011)
Svar:
Tror ikke at det er problem. Foretrekker selv helst brune, grå eller mørke farger som er trelike.
Roar Solheim (26.09.2011)
Spørsmål:
hvilke egenskaper skiller fugler fra andre dyr?
N.N (22.09.2011)
Svar:
Besvart tidligere, søk i svar.
Roar Solheim (26.09.2011)
Knall blå fugl!
Hei. Så idag en knallblå fugl ved en liten bekk i Kongsberg. Kan det ha vært en isfugl? Fikk desverre ikke sett den på nært hold, men blåfargen var helt enormt sterk. Den hadde vel kanskje et vingespenn på 15-20 cm.
E.R. (25.09.2011)
Svar:
Ja, det må nesten ha vært en isfugl. Ingen andre hos oss ser slik ut, og ved bekk styrker antagelsen om at det må ha vært en isfugl. Se etter den senere også, kanskje den holder seg fast på stedet.
Roar Solheim (26.09.2011)
Hvem har laget dette?
Hei :) gikk tur i skogen i dag, og kom forbi et tre med et stort hull i nesten rett over bakken. Tenkte ganske fort at det måtte være en hakkespett, men ble usikker ved tanke på hvor lavt over bakken det var, og at det som var hakket ut ikke var lengre fliser, men veldig finkornet sagflis. Kan det være en hakkespett som har laget dette, eller er det en annen fugl eller dyr? Glad for svar :) mvh Haldis
H. (25.09.2011)
Svar:
Dette hullet er så stort og går inn til stokkmaurganger, at det nok bare er svartspett som kan ha laget det.
Roar Solheim (26.09.2011)