Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 327 til 41 351 av totalt 49 925 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

hvem sin fjær er dette sin? fjæren er ikke så stor, ca. 10 cm.

S. (07.10.2011)

Svar:

Dette er en stjertfjær fra en spettmeis.

Roar Solheim (08.10.2011)


#Fugleforing

fuglenek

eg hører mange ulike teorier på hvorfor fugler ikke vil ha fuglenek (oftest ikke) er det noen som vet noe mer konkret om hvorfor ikke de vil ha det?

L. (07.10.2011)

Svar:

Korn er ikke så energirikt som f. eks. solsikkefrø og jordnøtter. Hvis slik mat finnes, vil mange fugler foretrekke det og ta denne maten før de rører et nek.

Roar Solheim (08.10.2011)


#Økologi og atferd

rovfugler og ugler

ugler er jo større enn hauk og våk, men ugler spiser jo gnagere og andre store insekter og hauk og våk spiser små fugler. hvorfor spiser ugler mindre bytte enn hauk og våk ??

S. (07.10.2011)

Svar:

Nei, flere ugler (spurveugle, perleugle og haukugle) er mindre enn våker og hønsehauk. Men det er ikke størrelsen som avgjør hva de jakter på, det har å gjøre med hvilke byttedyr den bestemte varten har tilpasset seg gjennom lang tid til å utnytte. Tårnfalk og dvergfalk er begge små falker, men mens tårnfalk mest jakter mus, firfisler og insekter på bakken, jakter dvergfalken oftest fugl som den slår i lufta. Store jegere som tar mye mus og gnagere når de er vanlige (som hubro, snøugle og slagugle), jakter også fugler og større pattedyr når musene er fåtallige.

Roar Solheim (08.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken and?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken and står forrest i bildet? Ser ut som grønt vingespeil og da skulle det være krikkand, men er usikker.

N.N (08.10.2011)

Svar:

Nei dette er ikke en krikkand, men en brunnakke hunn. Den er mørkere brun enn krikkand hunnen.

Roar Solheim (08.10.2011)


#Diverse

Nettfangst

Hvor lenge kan fugler bli værende i nettet før de blir ringmerket og satt fri? Det er vel ikke sånn at nettet blir overvåket til enhver tid?

N.N (08.10.2011)

Svar:

Når man fanger fugl med mistnett, blir nettene sjekket med 30 til høyst 60 minutters mellomrom. Dette er vanlig fangstprosedyre. Dermed skal en fugl bli hengende høyst 60 minutter i nettet.

Roar Solheim (08.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en kaie? Observerte en liten flokk helt ytterst i havgapet på Hvaler. Har sett kaier i byen, men aldri ute ved kysten.

O.M.O. (08.10.2011)

Svar:

Ja, dette er en kaie.

Roar Solheim (08.10.2011)


#Økologi og atferd

grønnfink

fart?
km i timen??
leve år???

E.M. (06.10.2011)

Svar:

Grønnfinken har en bølgelinjet flukt, men har ikke større hastighet enn fra 25-50 km i timen. Ringmerking og gjenfangst har påvist en gjennomsnittelig trekkhastighet på 29 km i timen.
Høyeste kjente alder er 10 år og 9 måneder. Men det er hos grønnfink som hos andre mindre spurvefugler at de fleste dør svært tidlig.
Les mer om grønnfinken her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12072

Morten Ree (06.10.2011)


#Økologi og atferd

Grønspurven

kva lyd lager grønnspurven?????

E..M. (06.10.2011)

Svar:

Grønnfinkens vanligste lyd er en langtrukken, rullende plystring; yrrrrrrrrrrrr
I flukt lager den lyder som dette; djy-djyp, djy-djyp-djyp. Innimellom noen litt bjørkfink-aktige lyder; dsryiyy

Hør litt av lydene til grønnfinken her:http://fuglar.no/galleri/lyder.php

Se bilder, utbredelseskart og les om grønnfinken her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12072

Morten Ree (06.10.2011)


#Økologi og atferd

grønnfink

kor holder grønfinken til?

E.M. (06.10.2011)

Svar:

Grønnfinken finnes i lavlandet over hele landet, men ganske fåtallig i Finnmark. Trives vel best i barskog som grenser til dyrket mark, men finnes også i blandingskog og beplantninger i bymiljø. På vinteren streifer den mye omkring i flokker på leting etter frø, bær og knopper. Mens den om sommeren spiser mest insekter.
Se utbredelseskart, bilder og les mer om grønnfinken her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12072

Morten Ree (06.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Hei. Vi har sett en fugl i hagen vår de siste dagene som vi lurer hva er. Den er cirka på størrelse med en spurv, har grått hode, rygg og øverste del av magen er oransje, mens nedre del av magen er hvit. Vingene er svart og oransje/brunspekkete med littegrann hvitt, den har svarte ringer rundt øynene og svart strek langs nebbet på begge sider. Vi har sett den i granbusken vår der den spiser på en fuglebolle med nøtter. Vi har sett på bilder av bjørkefink, men synes ikke den ligner så veldig mye på den vi såg. Har du noen forslag til hvilken fugl det kan være?

K. (29.09.2011)

Svar:

Husk at bjørkefinken nå er i vinterdrakt, for din beskrivelse passer ganske bra for den arten. De unge fuglene skal også over i ny drakt og i overgangsperioder høst og vår kan bjørkefinkene ha forholdsvis bredt spekter av fargesammensetninger.
Se masse bilder av bjørkefink i forskjellige draktfarger her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11997&vis=bilder

Morten Ree (06.10.2011)


#Fugleforing

Svar/forslag til uglebrett til å feste på vinduet

Hei. Så at det var spørsmål om hvor en kunne få kjøpt fuglebrett til å feste på vinduer. Jeg har kjøpt mine her:
http://www.igroshage.no/index.php?main_page=product_info&cPath=48&products_id=462
Det er flere modeller å velge mellom
Om lenken ikke skulle virke er nettadressen www.igroshage.no. Se under kategorien fugler i hage
Vennlig hilsen Hanne Sæbø

N.N (30.09.2011)

Svar:

Takk for tilbakemelding med informasjon til sidene. Det er bra med tilbakemeldinger, for vi som svarer på spørsmål kan nødvendigvis ikke vite vite ALT!

Roar Solheim (06.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hærfugl

Hei hei. I dag morges så jeg en Hærfugl i hagen vår her på Finnøy i Rogaland. Jeg prøvde å ta et bilde av den men var for sein (fikk tatt et dårlig bilde). Jeg er helt sikker på at det var en Hærfugl den er jo veldig spesiell. Hvor vanlig er det at denne fuglen kommer til Norge??

E.B. (06.10.2011)

Svar:

Hærfugl er en av de fuglene nsom sjelden forveksles med andre arter, så når noen hevder å ha sett denne, så stemmer som regel det. Hærfugl dukker opp hvert år i Norge, men ikke spesielt mange. Jeg har selv sett den 3 ganger i Norge. Likevel er det en sjeldenhet å oppleve å se den her i landet, så du har vært spesielt heldig, for hærfuglen er vel verdt å få se!

Roar Solheim (06.10.2011)


#Sykdom og skader

Syk grønnfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne har problemer med å spise og ser langt fra frisk ut.(??) Den har også mye tregere reaksjonsevne enn de andre fuglene på matstasjonen jeg har hjemme. Det er ofte inntil 20 - 25 grønnfink innom her og spiser. Det er "kun" 2 - 3 av dem som ikke ser helt bra ut. Det er først de siste par dagene jeg har oppdaget dette. Kan jeg forvente at resten av dem blir syke også? Jeg har ikke sett noe problem hos de andre artene som spiser her. Bor på Romerike.

N.N (06.10.2011)

Svar:

De siste 3 årene har spesielt grønnfink blitt rammet av sykdommen gul-knop. Se egen nettsak på fuglevennensiden.
Men det kan også hende at det er salmonella-smitte blant grønnfinkene, i så fall kan mange smittes og dø. Dette er et problem som kan dukke opp og bli synlig ved forplasser. Det viktige er ikke å fore slik at fuglene skiter ned på maten (ikke bruk forbrett). Hvis flere fugler ser syke ut, og eventuellt dør, bør du kanskje stoppe foring et par uker slik at smitte på bakken kan bli borte. Forautomater/brett bør også vaskes med varmt vann og såpe.

Roar Solheim (06.10.2011)


#Fuglekasser

Kamera-kasse

Hei,
Tenker å lage en ny kamera-kasse til neste sesong og lurer på å bruke et plastmateriale til tak, matt, eller noe som ikke er gjennomsiktig men som slipper inn lys for å få fargebilder. Er dette noe fuglene vil reagere på?
Planlegger å henge kassen et sted hvor det ikke er for mye sol som vil varme den opp for mye.

E. (04.10.2011)

Svar:

Vet ikke, men tror det bør gå bra. På ferdige fotokasser som er i salg, er det vanlig tretak, men et åpent felt på hver side av kassa (øverst) dekket av hvitmatt pleksiglass som slipper inn lys. Omtale med bilder av en slik kasse kommer i høstnummeret av Fuglevennen.

Roar Solheim (05.10.2011)


#Diverse

Funnet perleugleunge

Hei.
I morges så vi at en perleugleunge satt fast i myggnettingen på barnevogna på terrassen. Den var uskadet. Jeg har satt den i en liten skoeske med litt stoff oppi. Der sitter den og sover nå, kikker opp i blant. Det er endel skjærer og kråker og katter i området. Bør jeg sette kassen f.eks inn i garagen slik at den er beskyttet nå idag. Og så sette den opp i et tre i kveld slik at foreldrene kanskje kan finne den? De er vel nattdyr, og sover nå som det er lyst? Skal jeg gi den noe mat? Har dessverre ingen døde mus i kjøleskapet.

R. (05.10.2011)

Svar:

Ja, du bør absolutt sette den ut i kveld når det er mørkt. Perleugler er rene nattfugler.

Roar Solheim (05.10.2011)


#Diverse

Nøtteskrike m. hvitt hode

Hei! Jeg har observert en nøtteskrike med hvitt hode (tilsvarende omtrent størrelsen på hetta på en dvergmåke). Er dette en kjent fargevariant?

A.N. (05.10.2011)

Svar:

Nei, ikke vanlig hos nøtteskrike, men mer alminnelig hos troster (bl. a. svarttrost).

Roar Solheim (05.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva slags fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

hei!

Har en hyggelig fyr ehh eller kanskje dame? på verandaen min...
men hva er dette for noe?

J.V. (05.10.2011)

Svar:

Dette er en tamdue.

Roar Solheim (05.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Merkelig fugl på brettet

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på navnet på denne fuglen. Fikk desverre ikke noe bra nærbilde pga avstand. Det virket som den hadde en pukkel på nakken og en blå flekk ved vingene, ellers mørk med svart nebb.
Kanskje litt større enn en svartrost. Har flere bilder.
Bilde vedlagt.

R.H. (05.10.2011)

Svar:

Dette ser ut som en ung svarttrost; den gråblå flekken er bare underdun som stikker fram på grunn av den uvanlige holdningen fuglen oppviser her.

Roar Solheim (05.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tundralo eller heilo?

O.M.O. (04.10.2011)

Svar:

Dette er en tundralo.

Roar Solheim (04.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

HEI.

Lurer på hvilken fugl dette er. Dukket pluselig opp i barnehagen hvor jeg jobber. Satte seg på armen til en medarbeider.

N.N (04.10.2011)

Svar:

Bildet viser en gråsisik.

Roar Solheim (04.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hurtigruten

Bilde vedlagt spørsmålet

Vilken fugel?

K.J. (04.10.2011)

Svar:

Bildet viser en ung svartbak (havstrut).

Frode Falkenberg (04.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Snøugle observert på Venabygdsfjellet?

Hei. En kollega har beskrevet for meg noe hun mener må være en snøugle i Venabygdsfjellet i juli i år. Den ble observert flere dager på rad. Jeg spurte noen i NOF Øvre Eiker om dette på siste medlemsmøte, og de syntes dette hørtes lite sannsynlig ut, og foreslo at det kan ha vært jordugle. Jeg har vist bilder av både snøugle og jordugle til min kollega og hun fastholder at det ligner snøugle. Ugla skal ha fulgt etter de, og den skal også ha vært i "kamp" med en falk. Det har vært mye gnagere i området i sommer. KAN det være snøugle? Kan den ha hekket der?

A.B. (04.10.2011)

Svar:

Jordugle er en art som NESTEN ALLTID lager forviklinger mht observasjoner av snøugle. Alle meldinger fra Sør-Norge om snøugle i år, som har blitt sjekket nærmere, har vist seg å være jordugle. Det er ikke noen dokumenterte funn av snøugle i Sør-Norge i år, derimot mange hekkende jordugler. Dersom det ikke foreligger bilder, så er jeg temmelig sikker på at dette også dreier seg om jordugle.

Roar Solheim (04.10.2011)


#Fuglekasser

Hvor viktig er hullets diameter på Spurveuglekasse

Hei. Jeg har fått laget 2 spurveuglekasser, og de er laget etter "boka", men ved kontrollmåling av hullet ser jeg at det er 50 mm, og ikke 45 mm som ofte blir anbefalt. Har denne differansen noen betydning når alt ellers er som det skal?

A.B. (04.10.2011)

Svar:

Hulldiameteren er ikke SÅ viktig når du er i området 45-50 mm. Det som ER viktig, er hullets LENGDE. Tykklelsen der hullet er, bør være 6-7 cm, da blir hullet som en tunnell, og det er dette som er attraktivt for spurveuglene. Langt inngangshull gir god beskyttelse, og er akkurat slik som spettene lager sine reirhull.

Roar Solheim (04.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det mulig å artsbestemme denne? Bildet er fra Trysil.

N.N (04.10.2011)

Svar:

Ja, du har fanget en gråtrost i flukten, skarpt og fint bilde!

Roar Solheim (04.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi spurte forleden dag om hvem vår nye venn i hagen er, og nå har vi fått tatt et bilde. Så; hvem er dette? :)

T.O.M. (04.10.2011)

Svar:

Artig bilde av en bokfink med særdeles uvanlige tegninger! Dette er en av mange spurvefugler som har en gen"feil", som forårsaker at en del fjær under utvekst ikke tar til seg fargestoff. Dette er ofte å se hos troster, men har aldri sett det på denne måten på en bokfink! Her er det lett å tenke at det er en egenb art med disse spesielle tegningene.

Roar Solheim (04.10.2011)

««første 41 327 - 41 351 av 49 925 siste»»