Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 569 til 41 593 av totalt 50 205 spørsmål «forrige neste»
Hva var det jeg så?
En ettermiddag for ca to uker siden så jeg en "gjeng" med trekkfugler på et jorde ikke langt fra Lyseren i Enebakk. Det var ti-tusenvis og de fløy i kraftfulle formasjoner som gjorde himmelen svart - nesten som å se gammeldagse stærflokker. Dette var imidlertid en mindre fugl som lignet litt på bjørkefink i størrelse, men med et rosaskjær i brystet. Sorte tegninger på vingene og splittstjert mener jeg å huske. Jeg hadde dessverre ikke fotoapparat med og dro hjem for å hente det, men da jeg kom tilbake et par timer senere var de dratt videre dessverre. Lydmessig minnet det om finkelyder, men jeg klarer ikke å finne noe i fugleboka som jeg gjenkjenner. Uansett var det et mektig skue, jeg har aldri tidligere sett noe slikt og lyden av vingesuset fra dem var rått:-) Jeg er hobbyornitolog og følger med rundt meg, men dette var enestående så langt. Vet ikke om dette er god nok forklaring, men det er så godt jeg får til..
N.N (14.10.2011)
Svar:
Trolig var det bjørkefinker i vinterdrakt.
Roar Solheim (17.10.2011)
FUGLE KASSER og rensing
HEI har tenkt å rense kassene mine sånn midt i vinter. sånn at det ikke er noe insekt der, er dette lurt? Er det noen insekt som overvintrer i kassene?
Når jeg renser kassene har jeg også tenkt å flytte på kassene, hvor langt i mellom sånn at jeg får fugl i nesten alle kassene hehe???
har sett at det står 20 meter men syntes dette er lite.
kassene er for meisefugler.??
hvor og hvordan kan jeg få mange forskjellige fuglearter som mulig??
TAKK TAKK
S. (14.10.2011)
Svar:
Fuglekasser med gamle fuglereir KAN inneholde fuglelopper. Derfor er det lurt å rense kassene når det er frost. Reir bør alltid renses ut, og midt på vinteren er gunstig. Bruk gjerne gummihansker. 40-50 m mellom kassene ute i skog pleier vanligvis å holde for meiser og fluesnapper, som er de vanligste brukerne.
Roar Solheim (17.10.2011)
Spettmeis
Er det vanlig Sitta Europaea jeg har på foringsplassen nå? den ser slik ut, men de er enorme! Jeg hadde for meg at de var mindre, men de er jo nesten en halvgang større enn Parus major, kan jeg ha sett mindre arter i Norge(Østfold) tidligere?`(80-tallet) Vanligvis så blir jo ting midre ettersom vi mennesker vokser opp til voksne, men her opplever jeg det altså omvendt :)
N.N (14.10.2011)
Svar:
Dette er nok den alminbnelige størrelsen for våre spettmeiser, og vi har kun den nordlige underarten her i Norge.
Roar Solheim (17.10.2011)
Foto
når man skal fotografere en fugl, er det bra med 300mm objektiv da ?
S. (14.10.2011)
Svar:
Det kommer alt an på hvor nær du kan komme fuglene, og hvor mye du kan bruke for å kjøpe teleobjektiv. Mange bruker i dag 500 mm, men de re ofte mye dyrere enn en 300 mm. For forbrett og kamuflasjeteltfotografering kan en 300 mm være veldig bra. Du kan også kjøpe en teleconverter som øker brennvidden og forstørrelsen.
Roar Solheim (17.10.2011)
Skadet svarttrost
Jeg har funnet en svarttrost hunn som det virker som har kræsjet mot vinduet her. Den har problemer med å stå oppreist uten å tippe til side, men jeg ser ingen synlige skader.
Jeg tror den er blind på et øye, ettersom øyet virker forskjøvet ned og bakover, og den ikke klarer å lukke det. Jeg vet ikke om dette ble forårsaket av skaden eller om dette er medfødt.
Dette er den eneste uvanligheten jeg klarer å se.
Er usikker på hva jeg kan gjøre for å hjelpe fuglen.
K. (15.10.2011)
Svar:
Den har trolig fått en hjernerystelse. Hold den i et bur eller en pappkasse 1-2 døgn, og se om den kommer seg. Etter slike skader kommer fuglenbe til hektene igjen, eller så kan de plutselig bare bikke over og dø dersom hjerne/&hodeskadene er større enn hva man kan observere.
Roar Solheim (17.10.2011)
Lista
Er det lov til å kjøre med bil til Steinodden, lista ?
N.N (16.10.2011)
Svar:
Det er nok ikke tillatt å kjøre bil utover utenfor Lista fyr, med mindre du er grunneier og har næringsgrunn til å kjøre der.
Roar Solheim (17.10.2011)
Brunnakke
Er dette en ren brunnakke? Spør fordi jeg er usikker på om brunnakke har grønt vingespeil.
N.N (16.10.2011)
Svar:
Ja, dette er en brunnakke. Flott bilde!
Roar Solheim (17.10.2011)
fugl?
Hva slags fugl er dette?
F. (16.10.2011)
Svar:
Ikke lett å si, men det KAN se ut som at det er en spurveugle som sitter oppe i treet.
Roar Solheim (17.10.2011)
spurveugle
i går fløy det en liten spurveugle på vinduet mitt, den var litt rar etter på og ville ikke røre på seg, den bare sto det på tunet i flere timer, og stjerten sto rett opp. nå har vi tatt vare på den i et stort bur og lagt masse mose på bakken, trær den kan sitte på og lagt frenn en liten plett med vann, og vi mater den med kyllingfilet. men lurer på hva annet jeg kan gi den ? og om det er noe mer jeg kan gjøre for den slik at den har det best mulig frem til jeg slipper den ut igjen?
A. (17.10.2011)
Svar:
Dere har handlet helt riktig. Ugla har nok fått en lett hjernerystelse, og den kommer seg trolig til hektene i løpet av en dag eller to. Sjekk i morgen om den er klar for å kunne fly. Hvis den i motsatt fall skulle dø (det kan også skje etter slike kollisjoner), så pakk den ninn og legg den i fryseboks. Da er fuglen interessant for forskning/museumssamlinger.
Roar Solheim (17.10.2011)
Spørsmål:
Edderkopper og skorpioner hører til i samme rekke. Hvilke byggningstrekk hos edderkopper og skorpioner kan være årsaken til denne plaseringen
N.N (17.10.2011)
Svar:
De har 8 bein, og hodet og kroppen i ett samlet stykke (ingen hals).
Roar Solheim (17.10.2011)
fiskemåke?
N.N (17.10.2011)
Svar:
Ja, en ung fiskemåke.
Frode Falkenberg (17.10.2011)
Hvitryggspett.
I noen dager nå har jeg opplevd hvitryggspetten,særlig på ettermiddagen sitter den høyt oppe i en gammel bjørk og pusser fjæren. Den er mye større en flaggspettene vi daglig har på fuglebrettet. Det er en hannfugl,issen er skarpt rød.
Står denne fuglen på rødlista? Jeg bor i skogen rundt Elverum og lurer på om den er skjelden her?
B.R. (16.10.2011)
Svar:
Ved revidering av den norske rødlista i 2010 så forsvant alle spettene ut, noe som var litt spesielt all den tid at det er en viss uvisshet om bestandsstørrelser og at det moderne skogbruk ikke akkurat er "spettevennlig".
Hvitryggspetten har sin hovedutbredelse på Vestlandet og din observasjon fra Elverum må sies å være ganske sjelden. Vær obs på at unge flaggspetter er rød på issen, noe som forsvinner nå utover høsten. Send oss nøyaktige data og sted for observasjonen til fuglevennen@birdlife.no så kan vi få sendt det over til fuglemiljøet i Hedmark for registrering.Morten Ree (17.10.2011)
Solsikkefrø.
Foringssesongen er i full gang på tunet her, jeg kjøper vanligvis solsikkefrø på felleskjøpet i store sekker, men nå har jeg fått kjøpt i 5 kg. poser, de er hundre kr. billigere pr. 25 kg. Men det virker som om fuglene ikke er så glad i den typen. Disse frøene er helt svarte og de fra felleskjøpet er nærmest spripete grå,svarte,hvite. Hva sier eksperten om dette.
Hilsen Kari Fiskvik.
N.N (17.10.2011)
Svar:
Det er de stripete frøene som er best for fuglene pga. sitt store fettinnhold. Hos de store solsikkeprodusentene i Ungarn og Bulgaria har arealer med stripete frø gått ned med omlag 80 %. Dette skyldes at de sorte solsikkefrøene som er rik på olje har blitt mer interessant å dyrke fordi solsikkeolje er mer ettertraktet i matvareindustrien.
Morten Ree (17.10.2011)
Eritrea
Hei, jeg er kunststudent og jobber med et prosjekt som omhandler Afrika. I den forbindelse lurer jeg på: finnes det en fugl som trekker fra Norge til Eritrea/ Etiopia ?
Takknemlig for svar.
E. (29.09.2011)
Svar:
Det er nok noen av dem, men løvsangeren, vår aller vanligste hekkefugl, overvintrer i alle fall i tropisk Afrika, og er funnet sør til Kongo. Selv om det ikke foreligger gjenfunn av norske fugler i landene du nevner, finnes de sikkert der også.
Frode Falkenberg (14.10.2011)
Hvilken and?
N.N (14.10.2011)
Svar:
Bildet viser en hunnfarget stjertand. Send oss gjerne informasjon om hvor du har observert den på fuglevennen@birdlife.no
Frode Falkenberg (14.10.2011)
mellom stor fugl langt nebb
hvilken fugul er det der den er grå med kvite prikker ned halle ryggen. og et buet langt nebb spiste en kongle og en rar art som jeg aldri har sett før litt hvit under halen og grå svart over hele seg. grå med hvite prikker under på magen og. hvil gjerne ha svar på denne fugelen er litt usikker på hva jeg har sett nå. den hvar i STANGE KOMUNE
S.O. (14.10.2011)
Svar:
Bildet viser ei nøttekråke. Les mer om nøttekråka på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=131
Frode Falkenberg (14.10.2011)
Hvilke typer ender er dette?
Jeg har et naturfagsprosjekt og jeg lurer på hvordan ender dette er.
A.S. (12.10.2011)
Svar:
Dette er et stokkandpar, hannen til høyre.
Roar Solheim (12.10.2011)
Fugler i Vikerhavn
Hvilke fugler akn jeg finne i Vikerhavnområdet ?
Det er Vikerhavn på Hvaler.
N.N (11.10.2011)
Svar:
Her må du kontakte lokale fuglefolk i Østfold.
Roar Solheim (12.10.2011)
Ugler
hvilkene uglearter trekker ?
Og hvilke uglearter er det mest av på Sørlandet ?
S.F. (12.10.2011)
Svar:
Jordugle og hornugle er de to typiske trekkfuglene blant uglene. Disse flyr sørover for å komme unna snødekt mark. Ellers "trekker" mange av de andre også, men det er mer næringsvandring øst-vest. Snøugle, lappugle, haukugle, perleugle og delvis også spurveugle foretar slike forflyttninger. På Sørlandet dominerer kattugle i de ytre delene. Hornugle hekker i gode gnagerår, jordugle kan hekke langs kysten og i fjellet, spurveugle og perleugle kan forekomme i barskogen, og hubro hekker fåtallig og spredt.
Roar Solheim (12.10.2011)
Dvergmåke?
Heidu, synes dette ligner på en dvergmåke, stemmer det? Og hvor vanlig er den i vestfold?
Takk for svar
N.N (11.10.2011)
Svar:
Nei, dette er en hettemåke i vinterdrakt.
Roar Solheim (11.10.2011)
Hva slags fugl er dette?
Hei!
Jeg lurte bare på hva slags fugl dette er?
Er det en type due? Den ble sett på Senja i
Nord-Norge.
N.N (11.10.2011)
Svar:
Bildet viser ei ung ringdue.
Frode Falkenberg (11.10.2011)
Vi har en kråkevenn
Tidlig i sommer etter en stormfull natt satt der en kråkeunge under trampolinen til ungene. Vi holdt oss unna området, men kråken fulgte etter oss. Vi har foret kråkungen nå i 4 mnd hatt egen kråkevakt når vi var på ferie osv. Men den mangler fjær, nå idag ser jeg at det kryper utøy i fjærene dens. Vi ønsker selvfølgelig at den skal få fjær slik at den kan få et normalt kråkeliv. vi har fått beskjed om at det er normal kråke adferd at de andre kråkebarna brekker av fjærene til den svakeste, men den hadde jo flere fjær tidligere i sommer, da fløy den på hustaket osv. men nå mangler den stjerten helt.Da har den jo ikke noe å styre med, så nå bare hopper den rundt inne i skogen, vi trodde kanskje kattene eller hundene kom til å ta den, men de ignorerer den, kan det være utøyet som gjør at den mangler fjær? og finnes der noe som kan gjøre slik at den får fjærene tilbake? noe utøymiddel slik at den kommer over kneiken?
H.H. (11.10.2011)
Svar:
Dette hørtes veldig spesiellt ut, og helt unormalt. Hvis dere kan håndtere kråka, ville jeg ha tatt den med i en eske og forsøkt å få en fuglekyndig veterinær til å se på den. Folk som driver med burfugl eller høns kan kanskje vite noe om hva som forårsaker denne unormale situasjonen, for det dere beskriver er ikke noe jeg kjenner til fra naturen.
Roar Solheim (11.10.2011)
Ekte eller manipulert bilde av svane?
Synes det ser ekte ut. Men det får da være grenser for søtt og romantisk..
Ekte eller manipulert bilde?
K.E. (10.10.2011)
Svar:
Umulig å si, men jeg tviler faktisk på at dette er manipulert - situasjonen kan godt oppstå, for svaner frakter ofte ungene på ryggen gjemt under vingene. Her løfter svana på vingen for å pusse seg, og da kommer ungene til syne. Knoppsvana kan vel egentlig ikke lastes dersom mennesker synes det ser romantisk ut ...?
Roar Solheim (10.10.2011)
Albino gråtrost?
Antar at dette er en albino gråtrost, siden det var en mengde med vanlig gråtrost irundt.Bilde er tatt 09.10.2011 i Meråker
J.E.M. (10.10.2011)
Svar:
Ja,det er en gråtrost, men den er ikke albino. Dette skyldes en annen type genfeil som gjør at fjærene ikke tar til seg farge under utveksten, og da blir de enten hvite eller (som her) bleke.
Roar Solheim (10.10.2011)
rovfugl
Lørdag 8.oktober gikk jeg i fjellet mot Prestkjerringa i Vestre Gausdal. Da så jeg en fugl med taggete vinger-to eller tre tagger, fuglen var gråsvart, stor, men ikke som noen stor ørn. Først lå den og seilte høyt over meg, så kom den nærmere, så kom det enda en fugl nøyaktig lik bare noe større. De sirklet meg inn og kom etterhvert svært lavt over meg, som om de ville avskjære meg, før de igjen gikk høyere. Skulle gjerne visst hvilken fugl det kan ha vært.
G.T.L. (10.10.2011)
Svar:
Umulig å si ut i fra denne beskrivelsen. Fjellvåk er aktuell art.
Roar Solheim (10.10.2011)