Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 623 til 41 647 av totalt 50 275 spørsmål


#Økologi og atferd

toppskrav

er det vanlig at toppskraven er med ferskvann? (sitter på en grein i vannet i en stem..?

N.N (19.10.2011)

Svar:

Ja, det er ganske vanlig, men sjelden i store flokker. Har selv talt ca 30 storskarv på et skjær sør for Tangenodden i Mjøsa.

Roar Solheim (19.10.2011)


#Diverse

Nøttekråke

Hei! Jeg observerte nøttekråke i Brumunddal, Ringsaker. Hvor vanlig er denne i dette området, og overvintrer den? Har både gran og hassel her, men jeg har aldri sett den her før.

A.Ø. (19.10.2011)

Svar:

Nøttekråke er nok regelmessig forekommende i Ringsaker, selv om du kanskje ikke ser den ofte. Der det er barskog og hasselbusker (som det vokser en del av på denne delen av Hedmark) finner du nøttekråkene.

Roar Solheim (19.10.2011)


#Økologi og atferd

Kamp på liv og død

I går utspant det seg et lite drama utenfor vinduet mitt. I mer enn 5 minutter jaget 2 skjærer meget intenst en artsfrende. Til slutt klarte de å presse den jagede skjæren opp iet hjørne, og hakket den til døde. I lang tid etterpå lagde seierherrene et fryktelig spetakkel med høylydt kraking. Jeg har tidligere se skjærer drepe småfugl, men jeg har aldri opplevd en sånn intens og dødlig kamp mellom artsfrender. Har dere noen ide om hva som kan være årsaken en slik vendetta?
PS: De tre involverte skjærene så like store ut og var tilsynelatende friske og raske.

P. (18.10.2011)

Svar:

Det kan ha vært territoriekamp mellom ett etablert par og en nabo, eller en inntrenger. Slike slosskamper kan ende i døden hos mange fuglearter, så dette er ikke noe sjeldenhet, selv om det er sjelden at man får se slike stridigheter.

Roar Solheim (18.10.2011)


#Fugleforing

Sidensvans

I år er det veldig lite rognbær i Nordnorge. Kan sidensvansen fores med f.eks epler,ev annen mat?

J. (18.10.2011)

Svar:

Ja, litt myke epler (råtne) er flott mat. Gamle pærer er også bra, og det meste av annen frukt kan brukes.

Roar Solheim (18.10.2011)


#Økologi og atferd

snø ugle

er snøugla hvit hele året?

E. (18.10.2011)

Svar:

Ja, den er hvit hele året, men det er forskjell på ungfugler, hunner og hanner. Ungfugler har mørke flekker, hunner litt færre flekker, og gamle hanner kan være nesten hvite. På våren blekes fjærene, og da blir flekkete ungfugler og hunner lysere før de skifter fjær igjen på ettersommeren.

Roar Solheim (18.10.2011)


#Diverse

hauk i nød!

har en middels stor hønsehauk som har forvillet seg inn på lageret her.. hvordan få ham ut før han dør`? vært der i ca 4 dager nå.

K. (18.10.2011)

Svar:

Hvor er dette? Vi har folk som kan være behjelpelige i de fleste fylker.

Frode Falkenberg (18.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten falk med hvite Kinn

Jeg var ute og løp da en liten falk med veldig hvite kinn satte seg i en tørrgran noen meter unna.
Ryggen var mørk. Så kun rygg, Kinn og falketanna, da jeg vendte blikket vekk forsvant den.
Kan det ha vært LærkeFalk eller Dvergfalk.

N.N (17.10.2011)

Svar:

Begge er aktuelle, men dersom dette hendte nå nettopp, så er kanskje dvergfalk den mest aktuelle. Lerkefalkene har trolig trukket vekk nå, men det er ikke mulig å si noe sikkert bare ut i fra din beskrivelse.

Roar Solheim (17.10.2011)


#Fugleforing

kjøttmeis/blåmeis

Liker blåmeis eller kjøttmeis meiseboller som henger løst, slik at bollen beveger seg mye når den setter seg på den ?

F. (17.10.2011)

Svar:

Det vet jeg ikke - har ikke testet og sammenlignet svingende og festede meiseboller. Men jeg vil anta at det er bedre for fuglene at meisebollene er mest mulig stabile. De bør befris for plastnettet og legges ned i et metallnettrør laget spesielt for meiseboller.

Roar Solheim (17.10.2011)


#Økologi og atferd

ugler

Er det sant at en ugle kan vri hode helt rundt?
flyr en ugle med en gang et menneske kommer under, hvis uglen sitter i et tre? (aldri sett ugle)

F. (17.10.2011)

Svar:

Ugler kan neppe vri hodet særlig mye mer rundt enn andre fugler. De kan vri hodet 180 grader slik at de ser rett bakover, men det kan alle andre fugler også. Vridningen virker imidlertid mer voldsom hos uglene, fordi det ser ut som om hodet sitter rett ned på kroppen (selv om de har en lang hals), og fordi øynene sitter fast i hodet, må uglene vri og vende på hodet hver gang de skal skifte synsvinkel. Andre fugler kan bevege øynene slik vi kan. Noen ganger kan du komme helt innpå ugler, men ikke alle. Noen er svært sky, andre er meget tillitsfulle.

Roar Solheim (17.10.2011)


#Økologi og atferd

Øyesyn

Jeg mente: hvordan er øyevinkelen til en due? :)

N.N (17.10.2011)

Svar:

Øynene hos en due står nesten rett ut til hver side, svak helling innover. Det vil si at en due kanskje ser nesten rundt hele hodet, med unntak av rett bakover bak nakken.

Roar Solheim (17.10.2011)


#Diverse

øyesyn

Hva slags syn har en due?

N.N (17.10.2011)

Svar:

Dette var ikke et spørsmål som hadde noe opplagt svar. Hvis ikke spørsmålet gjelder farge- eller swv.hv. syn. I så fall er svaret fargesyn, lik de fleste andre dagaktive fugler.

Roar Solheim (17.10.2011)


#Fugleforing

Høyde over bakken for fuglebrett

Hei,
Hvor høyt over bakken bør et fuglebrett monteres?
Spesielt med tanke på at det er mange katter i området, -noen andre gode tips hvor hvor/hvordan? Vi tenkte å montere brettet (et lite hus) på en stolpe midt i vår lille hage.
Mvh, fugle- og kattevenn

F..O.K. (14.10.2011)

Svar:

Vanligvis bør 1,5 til 2 m over bakken holde. Det viktigste er egentlig at det er åpent på bakken rundt brettet, slik at ikke katter kan ligge og gjemme seg og snike på fuglene.

Roar Solheim (17.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl observert på Ålfjell, Vaset, Valdres

Hei. Vi observerte en fugl idag som vi ikke har sett før. En middelstor trosteagtig fugl med en markant klar rød tophat, svarte kinder og svart omkring øynene, svart nebb, lysegul/grøn kropp og løvgrønne vinger. Den satt i en gran ca 20 meter over bakken, 1000 meter over havet.

H.J.F. (15.10.2011)

Svar:

Beskrivelsen din stemmer best overens med en grønnspett hunnfugl.

Roar Solheim (17.10.2011)


#Diverse

Fuglefotograf

Hei, har du noen ideer hvor jeg kan fotografere fugler. Finner ikke så mange småfugler eller andre fugler på denne tiden. Har både våtmarksområder, skau og kulturlandskap og ta bilde på.
Takk for svar

N.N (14.10.2011)

Svar:

Nei, på denne tiden av året er det ikke så mange fugler å finne. Åpent vann, og fugler ved forplass, er nok de beste tipsene nå.

Roar Solheim (17.10.2011)


#Økologi og atferd

Meis som "ugangsktåke"

Hei,
vi er et boligsameie med åpne kjellergarasjer,og oppunder garasjetakene henger meisene og hakker hull i isolasjonsplatene samt river ned store dotter.
Dette gjentar seg hver høst/vinter og er til ergrelse for oss.Vi "taper" hullene,men de finner stadig på fantestreker,
hva kan vi gjøre for å slippe dette,og hva er årsaken?

T.E. (13.10.2011)

Svar:

Det er vanskelig å si hvorfor meiser enkelte ganger kan gjøre dette, og det beste er dersom dere kan klare å stenge meisene ute (f. eks. med finmasket metallnetting).

Roar Solheim (17.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

3 fuglefjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilke fugler hører til disse fjærene?

S. (13.10.2011)

Svar:

Dette er fjær fra en ringdue. Flott at du har med målestokk på bildet!

Roar Solheim (17.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva var det jeg så?

En ettermiddag for ca to uker siden så jeg en "gjeng" med trekkfugler på et jorde ikke langt fra Lyseren i Enebakk. Det var ti-tusenvis og de fløy i kraftfulle formasjoner som gjorde himmelen svart - nesten som å se gammeldagse stærflokker. Dette var imidlertid en mindre fugl som lignet litt på bjørkefink i størrelse, men med et rosaskjær i brystet. Sorte tegninger på vingene og splittstjert mener jeg å huske. Jeg hadde dessverre ikke fotoapparat med og dro hjem for å hente det, men da jeg kom tilbake et par timer senere var de dratt videre dessverre. Lydmessig minnet det om finkelyder, men jeg klarer ikke å finne noe i fugleboka som jeg gjenkjenner. Uansett var det et mektig skue, jeg har aldri tidligere sett noe slikt og lyden av vingesuset fra dem var rått:-) Jeg er hobbyornitolog og følger med rundt meg, men dette var enestående så langt. Vet ikke om dette er god nok forklaring, men det er så godt jeg får til..

N.N (14.10.2011)

Svar:

Trolig var det bjørkefinker i vinterdrakt.

Roar Solheim (17.10.2011)


#Fuglekasser

FUGLE KASSER og rensing

HEI har tenkt å rense kassene mine sånn midt i vinter. sånn at det ikke er noe insekt der, er dette lurt? Er det noen insekt som overvintrer i kassene?
Når jeg renser kassene har jeg også tenkt å flytte på kassene, hvor langt i mellom sånn at jeg får fugl i nesten alle kassene hehe???
har sett at det står 20 meter men syntes dette er lite.
kassene er for meisefugler.??
hvor og hvordan kan jeg få mange forskjellige fuglearter som mulig??

TAKK TAKK

S. (14.10.2011)

Svar:

Fuglekasser med gamle fuglereir KAN inneholde fuglelopper. Derfor er det lurt å rense kassene når det er frost. Reir bør alltid renses ut, og midt på vinteren er gunstig. Bruk gjerne gummihansker. 40-50 m mellom kassene ute i skog pleier vanligvis å holde for meiser og fluesnapper, som er de vanligste brukerne.

Roar Solheim (17.10.2011)


#Diverse

Spettmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det vanlig Sitta Europaea jeg har på foringsplassen nå? den ser slik ut, men de er enorme! Jeg hadde for meg at de var mindre, men de er jo nesten en halvgang større enn Parus major, kan jeg ha sett mindre arter i Norge(Østfold) tidligere?`(80-tallet) Vanligvis så blir jo ting midre ettersom vi mennesker vokser opp til voksne, men her opplever jeg det altså omvendt :)

N.N (14.10.2011)

Svar:

Dette er nok den alminbnelige størrelsen for våre spettmeiser, og vi har kun den nordlige underarten her i Norge.

Roar Solheim (17.10.2011)


#Diverse

Foto

når man skal fotografere en fugl, er det bra med 300mm objektiv da ?

S. (14.10.2011)

Svar:

Det kommer alt an på hvor nær du kan komme fuglene, og hvor mye du kan bruke for å kjøpe teleobjektiv. Mange bruker i dag 500 mm, men de re ofte mye dyrere enn en 300 mm. For forbrett og kamuflasjeteltfotografering kan en 300 mm være veldig bra. Du kan også kjøpe en teleconverter som øker brennvidden og forstørrelsen.

Roar Solheim (17.10.2011)


#Sykdom og skader

Skadet svarttrost

Jeg har funnet en svarttrost hunn som det virker som har kræsjet mot vinduet her. Den har problemer med å stå oppreist uten å tippe til side, men jeg ser ingen synlige skader.

Jeg tror den er blind på et øye, ettersom øyet virker forskjøvet ned og bakover, og den ikke klarer å lukke det. Jeg vet ikke om dette ble forårsaket av skaden eller om dette er medfødt.
Dette er den eneste uvanligheten jeg klarer å se.
Er usikker på hva jeg kan gjøre for å hjelpe fuglen.

K. (15.10.2011)

Svar:

Den har trolig fått en hjernerystelse. Hold den i et bur eller en pappkasse 1-2 døgn, og se om den kommer seg. Etter slike skader kommer fuglenbe til hektene igjen, eller så kan de plutselig bare bikke over og dø dersom hjerne/&hodeskadene er større enn hva man kan observere.

Roar Solheim (17.10.2011)


#Diverse

Lista

Er det lov til å kjøre med bil til Steinodden, lista ?

N.N (16.10.2011)

Svar:

Det er nok ikke tillatt å kjøre bil utover utenfor Lista fyr, med mindre du er grunneier og har næringsgrunn til å kjøre der.

Roar Solheim (17.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Brunnakke

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en ren brunnakke? Spør fordi jeg er usikker på om brunnakke har grønt vingespeil.

N.N (16.10.2011)

Svar:

Ja, dette er en brunnakke. Flott bilde!

Roar Solheim (17.10.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette?

F. (16.10.2011)

Svar:

Ikke lett å si, men det KAN se ut som at det er en spurveugle som sitter oppe i treet.

Roar Solheim (17.10.2011)


#Diverse

spurveugle

i går fløy det en liten spurveugle på vinduet mitt, den var litt rar etter på og ville ikke røre på seg, den bare sto det på tunet i flere timer, og stjerten sto rett opp. nå har vi tatt vare på den i et stort bur og lagt masse mose på bakken, trær den kan sitte på og lagt frenn en liten plett med vann, og vi mater den med kyllingfilet. men lurer på hva annet jeg kan gi den ? og om det er noe mer jeg kan gjøre for den slik at den har det best mulig frem til jeg slipper den ut igjen?

A. (17.10.2011)

Svar:

Dere har handlet helt riktig. Ugla har nok fått en lett hjernerystelse, og den kommer seg trolig til hektene i løpet av en dag eller to. Sjekk i morgen om den er klar for å kunne fly. Hvis den i motsatt fall skulle dø (det kan også skje etter slike kollisjoner), så pakk den ninn og legg den i fryseboks. Da er fuglen interessant for forskning/museumssamlinger.

Roar Solheim (17.10.2011)

««første 41 623 - 41 647 av 50 275 siste»»