Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 621 til 41 645 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
FUGL
Hvilken fugl er dette? Bilde tatt på Fleinvær i Gildeskål 23 oktober. Den har fløyet i vindu og er noe medtatt.
Vennlig hilsen
Magne Jensen.
N.N (23.10.2011)
Svar:
Dette er en gjerdesmett, Norges nest minste fugl.
Roar Solheim (23.10.2011)
Hvilken fugl?
Hva slags and er dette?
O.M.O. (23.10.2011)
Svar:
Dette er en kvinand hunn.
Roar Solheim (23.10.2011)
Flokk med bærspisende fugler med gul kant bak
Hei. Så en liten flokk fugler som satt på ledninger, og deretter spiste en del bær ved Kolbotn stasjon i morges. De var rødbrune foran på hodet, hadde tydelig fjærtopp bakerst på hodet;og hadde kraftige gule kanter bakerst på vingene (og kanskje halen) når de var foldet. Kanskje litt større enn spurv. Dessverre ikke bilde.
Så ut som disse eller andre hadde spist mye bær det siste døgnet, siden det var store mengder rødlige avføringsflekker under ledningene langs perrongen.
Bærene er svartsurbær eller noen røde som ligner.
B.T. (21.10.2011)
Svar:
Du har sett noen av høstens første sidensvanser. De lever som fluesnappere om sommeren, men går over til å bli bær- og fruktspisere høst og vinter.
Roar Solheim (23.10.2011)
Spørsmål:
hva spiser låvesvalen?
N.N (21.10.2011)
Svar:
Den spiser insekter som den fanger i lufta.
Roar Solheim (23.10.2011)
Fuglehørsel
Hvor sitter fuglenes hørsel?
E.N. (21.10.2011)
Svar:
Fuglene har ikke ytre øre, deres øreåpning er dekket av fjær. Øreåpningen sitter gjemt litt bak og under øyet.
Roar Solheim (23.10.2011)
HVITRYGGSPETT ??
Jeg bor i Karasjok, 21/10-2011 oppserverte jeg en fugel jeg aldri har sett her før. Hentet kamera, men selvfølgelig var fuglen fløyet.. Søkte på nettet, kunne ikke finne den, det "nærmeste" jeg kom til var at det var en HVITRYGGSPETT. Men det stemte ikke helt med fargene, denne hadde orange og litt lengere nebb, samt tverrbånd på ryggen som var hvit, orange og sort. Jeg mater fugler en god del, stortsett fra september til mai, å har sett noen bare en gang, men aldri fått bildet. Jeg er ikke noen fugletitter så min beskrivelse kan vel virke noe "merkelig" :) I tillegg er jeg fargeblind, så det som beskrives som "orange" kan i virkeligheten gjerne vær lysgrønn. Så mitt spørsmål er om du/ dere vet hvilken fugel dette kan være.
Torfinn Johansen.
T.J. (21.10.2011)
Svar:
Jeg tror nok heller at det er sannsynlig at du har sett en tretåspett - den er gul på hodet. Hvitryggspetten er helt usannsynlig i Karasjokk.
Roar Solheim (23.10.2011)
troster
Hei!
Overvintrer trosten, eller er det bare rødvingetrosten som overvintrer ?
F. (21.10.2011)
Svar:
Det er trolig flest svarttroster som overvintrer i Norge, dernest gråtroster. Rødvingetroster er sjeldne som overvintrere.
Roar Solheim (23.10.2011)
flaskemater
Tror dere/du at Troster eller andre fugler spiser oppkuttet epler i en flaske som har 2 hull i, hvor de kan spise fra?
F. (21.10.2011)
Svar:
Vanskelig å si, men det er verdt et forsøk. Meisene kan også hakke i seg epler. Men jeg tror kanskje at trostene helst vil spise eplene på bakken.
Roar Solheim (23.10.2011)
FUGLEKASSER
hei
jeg bare lurte på om det går fint å male kassene midt på vinteren?
jeg lurte også på om det går an å henge opp islokk rundt hullet, sånn at ikke spettene skal kunne komme?
hvordan får jeg mange fugleslag til å bosette seg i kassene?
veldig lyst på noen andre enn kjøttmeis, fluesnapper og blåmeis.
K. (21.10.2011)
Svar:
Islokk er for dårlig, du må ha metallbeslag med hull i for å bremse flaggspetten. Kassene kan du godt male nå i vinterhalvåret. Hvis du ønsker nye arter i kassene, må du bygge flere typer av kasser (se håndbøker), og henge dem ut i skog og mark i ulike levesteder.
Roar Solheim (23.10.2011)
Musvåk?
Hei og takk for flott og nyttig nettside.
Fotograferer en del rovfugl på Høg-Jæren. Bildet er tatt i et område hvor bl.a musvåk tidligere er observert flere ganger. Dette bildet gjør meg litt usikker. På avstand var jeg sikker på at det var en musvåk som kom flyvende mot meg, men fuglen har mørkere kraftig brunfarge og de karakteristiske lyse felt under vinger mangler (mest pga fuglens posisjon). Kan være kveldslyset som gir så kraftig brunfarge, eller skyldes det at det er en ungfugl av musvåk?
H.H. (21.10.2011)
Svar:
Riktig antatt! dette er en årsunge av musvåk, derfor er den såpass mørk. Du kan også se at dekkfjærene oppå vingen har lyse bremmer, noe som bare ungfugler har. Gratulerer med et flott bilde!
Roar Solheim (23.10.2011)
Roting i maurtue
Hvem er det som har rotet i denne maurtua?
F. (22.10.2011)
Svar:
Vanskelig å si, men det kan ha vært en grønnspett på vårvinteren, og så har hullet den har laget inn i tua rast sammen til et mer uregulært hull. Det er i alle fall IKKE bjørn.
Roar Solheim (23.10.2011)
Trane storl hegre
Hei
Er disse fuglene i samme familie?
B.J. (22.10.2011)
Svar:
Nei, de er i hver sin familie, men gråhegre og stork er nærmere beslektet med hverandre enn med tranene.
Roar Solheim (23.10.2011)
Hubrofjær?
Hei, lurer på om dette er hubrofjær?
S. (22.10.2011)
Svar:
Nei, dette er en håndsvingfjær fra en kattugle.
Roar Solheim (23.10.2011)
id fugl
Hei lurte på om jeg kunne få litt hjelp til å identifisere denne lille fuglen. Bildet er tatt på Ytre Helgeland i Nordland i juni.
K.A. (23.10.2011)
Svar:
Dette er en svarthvit fluesnapper hann.
Roar Solheim (23.10.2011)
hjelp
Er dette en kvinand elle?
N.N (23.10.2011)
Svar:
Det ser absolutt ut som en kvinand hunn, men fuglen vrir litt på kroppen, og bildet blir uskarpt ved forstørrelse, så jeg kan ikke si dette 100% sikkert.
Roar Solheim (23.10.2011)
skjæra
Hvor i verden lever skjæra?
M.E.L. (20.10.2011)
Svar:
Vår hjemlige skjære finnes fra Europa østover gjennom Russland og til østkysten av Kina. Den finnes såvidt i NV-Afrika, og helt øst i Russland (Kamchatka). I Nord-Amerika lever en svært lik skjære, men denne er en egen art.
Roar Solheim (20.10.2011)
Hva er dette?
Under luftetur med hundene kom jeg over denne fuglen som jeg lurer på hva er. Det nærmeste jeg kommer er en hun-munk. Stemmer det?
A.O. (20.10.2011)
Svar:
Ja, dertte er en munk, hunn eller ung hann.
Roar Solheim (20.10.2011)
Trekkfugler
Hei
Min 2.klasse lurer på hvordan trekkfuglene orker å fly så langt?
N.N (19.10.2011)
Svar:
Bare noen få arter flyr mange tusen km i ett strekk. Det klarer de ved å legge på seg masse fett, kanskje 50%. Spesielt vadefugler trekker slik. Det er som om en person på 60 kg skulle legge på seg 30-40 kg fett i løpet av noen uker!!!
De fleste spurvefugler flyr kortere strekninger hver dag, og raster underveis. Mange sangere har lange stopp nord for Middelhavet, og så krysser de både Middelhavet og Sahara i ett jafs!Roar Solheim (19.10.2011)
spurveugle
hva kan man fore en spurveugle med ? jeg gir den små biter av kyllingfilet, hva annet spiser den ? og hvordan ser man forskjell på hann og hunn, og unge og utvokst ( alder)? og hvordan liker den miljøet rund deg ? vi bor på vestlandet i hordaland og har mye granskog rundt oss og her er den ofte :-) er veldig tam, vi kan klappe og holde den <3
N.N (19.10.2011)
Svar:
Kyllingfilet er OK, ellers er mus og døde småfugler det den naturlig fanger og spiser. Det er vanskelig å se forskjell på kjønnene (hunnen er litt større enn hannen), og på unge og gamle fugler. Barskog og barblandskog er ideelle levesteder for spurveugle. Hvis dere holder en skadet spurveugle i fangenskap, må dere slippe den ut straks den viser tegn til å fly normalt. Test den i et rom uten vinduer.
Roar Solheim (19.10.2011)
Kråker og samlinger
Hei!Våkna av middagshvilen rundt kl. 16 i dag, den 19.10. Utafor stuevinduet ( 5- 6 m. unna ) i et stort lønnetre satt en 20-30 kråker og ei skjære. Det var et fryktelig spetakkel, mange av dem hakka i barken på lønna, flere fløy fra treet og bort på stuetaket, hørtes ut som de hakka i taksteinene også, men det var muligens klørne som krafset mot taket jeg hørte. Ganske skremmende med all lyden. For en fire- fem år siden ble en liten skog rundt tomta vår fjernet, der hadde kråkene samling før kvelden, men de forsvant når skogen gjorde det. Har bodd her på Lista i 13 år, og ikke opplevd noe lignende. Etter 5-10 min var de fløyet, og vi kunne se og høre dem litt lengre borte i noen bøketrær.
Det er enno 3 timer til det er helt mørkt, men var dette et forsøk på å finne ro for natta? Hvorfor hakka de i barken på lønnetreet? Er det vanlig at skjæra slår seg sammen med kråkene? Trodde ikke de ville komme så nære innpå huset, kunne se de godt fra sofaen.For meg som ikke likte filmen "Fuglene" var dette en ekkel måte å våkne opp fra middagshvilen.
U.S. (19.10.2011)
Svar:
Ikke lett å si hvorfor de samlet seg akkurat hos deg, men dette har trolig vært kjekling mellom skjærer og kråker. De to artene liker hverandre dårlig. Hvis kråkefugler blir agressive eller stresset, kan de hakke nebbet mot underlaget, og det er nok dette du har observert. Skjærer er riktige kulturfugler, som holder seg nær menneskelig bosetting, så det er ikke noe uvanlig med skjærer rett rundt huset.
Roar Solheim (19.10.2011)
Hvorfor kommer svanene hit på vinteren?
Er svanene her kun om vinteren? Det er bare da vi ser dem i elva ved der vi bor. Hvorfor kommer de i såfall om vinteren? Det må jo være mye bedre for dem å holde seg der det er varmt?
M.A. (19.10.2011)
Svar:
Svanene søker til åpent vann hvor de kan nå ned til vannplanter på bunnen. Om sommeren kan de ikke hekke i kolonier, men sprer seg ut parvis i dammer, tjern og vann.
Roar Solheim (19.10.2011)
epler med fuglemøkk på
hei. vi har fått 3 poser med flotte epler. min svigemor mener at det er farlig å spise dem fordi at det er litt fuglemøkk på nesten alle epler. kan det stemme???? holder det ikke å bare vaske de?? ett kjapt svar hadde jeg satt pris på. mob 90578233
G.A.S. (19.10.2011)
Svar:
Bare vask eplene, så er ikke dette noe problem!
Roar Solheim (19.10.2011)
Spørsmål:
hei hvordan få vekk skjær så småfuglene kan spise på mine støpte fettboller?
N.N (19.10.2011)
Svar:
Ved å bygge et forbur med netting ca 5 cm diameters hull, og å henge meisebollene og forautomatene inne i buret. Da flyr meisene gjennom, men skjærene må plukke det som faller på bakken.
Roar Solheim (19.10.2011)
Hytte
Hei.
Vi skal designe en kombinert hytte for en ornitolog, og en astronom. Lurte i den forbindelse på det ville være best å plassere denne i skogen eller ved sjøen? Og kanskje evetuelle behov for en ornitolog?
S.L. (19.10.2011)
Svar:
Det var et spørsmål som ikke lar seg besvare enkelt, annet enn at en astronom vel ønsker mye himmel og lite lysforurensning?
Roar Solheim (19.10.2011)
toppskrav
er det vanlig at toppskraven er med ferskvann? (sitter på en grein i vannet i en stem..?
N.N (19.10.2011)
Svar:
Ja, det er ganske vanlig, men sjelden i store flokker. Har selv talt ca 30 storskarv på et skjær sør for Tangenodden i Mjøsa.
Roar Solheim (19.10.2011)