Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 154 til 41 178 av totalt 49 930 spørsmål «forrige neste»
Storfugl
Er det storfugl(tiur og røy) I bø I vestrålen (norland ikke langt fra lofoten
K. (04.11.2011)
Svar:
Kan dessverre ikke svare deg på dette, for dette området har jeg ikke lokal kjennskap til. Forsøk å finne lokale fuglefolk og spør dem.
Roar Solheim (11.11.2011)
skummring
er ugla mer aktiv når det er skumring/lav tåke sånn som nå på sørlandet ?
S. (04.11.2011)
Svar:
Vet egentlig ikke. Kattuglene (som er de du hører mest til på Sørlandet) er alltid mest aktive i timen etter at det har blitt mørkt. Når det er tåke, er det som regel vindstille og mildt, og begge disse forholdene er godt vær for å lage lyder. Kankje de derfor er mer aktive under slikt vær...
Roar Solheim (11.11.2011)
Rovfugl
Fann katta mi halveten av rovfugl, veit ikkje kva slag det var, dei flaug opp då eg kom køyrande heim, men stort vingespenn. Mykje pels var avriven ein stad, 10 m frå huset, kroppen tatt med ca 30 m lenger opp på jordet. Høyrest det ut som rovfuglangrep? Tilfeldig eller har ein rovfugl sett at det er katt/byttedyr ved huset av og til (rekognosering) Ser mykje ramn her, kan dei ta katt?
Har to katter til, er redd for dei.
Takk for svar
H.B. (05.11.2011)
Svar:
Det hadde vært verdifullt å vite hvor i landet dette skjedde. Men jeg mistenker at du har hatt besøk av kongeørn - det er vanli¨gvis bare den som prøver seg på katter. Ravn tar ikke store dyr som katter, det største de avliver av pattedyr er trolig mus og lemen.
Roar Solheim (11.11.2011)
Spørsmål:
Hvor blir småfuglene av om natten, når sola ikke står på ?
N.N (04.11.2011)
Svar:
De sover. Hullrugere sitter ofte inne i hule trær eller i fuglekasser, mens andre sitter inne i kratt og busker.
Roar Solheim (11.11.2011)
PILFINK
Hei ! I vår foringsboks er det mest pilfink som spiser, men det ser ut som om det de gjør mest av er å kaste ut det meste.
Det gjør i og for seg ikke så mye, foe det som detter ned blir spist av dem som ikke kommer til i foringsboksen (Gulspurv og en del andre hyggelige besøk.)
Vi forer mest med villfuglblanding, men er det noe annet vi kan tilsette i denne blandingen som pilfinken er spessielt glade i?
Mvh
Kjell Pettersen
K.P. (05.11.2011)
Svar:
Kan ikke gi deg noe entydig svar på dette, annet enn at hos meg er pilfinkene veldig interesserte i knuste jordnøtter og meiseboller.
Roar Solheim (11.11.2011)
kjernespisende fugler
Hva gjør kjernespisende fugler om vinteren når sneen ligger høyt og de ikke kan finne småstein til kroen? Får de vondt i magen eller kan de ikke utnytte maten så godt - eller ? Bør vi som fodrer faktisk også legge ut bittesmå stein ?
L.K. (05.11.2011)
Svar:
Godt spørsmål, og jeg vet ikke om ditt forslag kanskje kan være positivt. I alle fall ser jeg av og til frøspisende finkefugl som plukker smågrus i kanten av grusveier. Kanskje kan veldig fine sand/steinkorn være attraktivt om vinteren. Jeg foreslår st du gjør et forsøk og ser om fuglene vil ha dette når det er snødekket bakke.
Roar Solheim (11.11.2011)
Corvus cornix. Kråke.
Jeg har i mer enn 7 år filmet og studert flere kråkepar i min egen hage. Hvert år ville et par få 2 eller 3 unger. Og når ungene ble store nok og uavhengige ville foreldrene dra bort. For det tilfelle at antall unger er 3, kunne jeg alltid se at den yngste ville be om mat fra den eldste. Til å begynne med vil den eldste mate den yngste. Når den er strek nok jages den vekk. Til slutt er er det mitt inntrykk at et søskenpar danner et par som får nye unger. - Kan dette være riktig?
D.L. (06.11.2011)
Svar:
Nei, så absolutt ikke. Det er svært sjelden at dyr danner par med søsken, dette finnes det mange mekanismer for å unngå, slik at det ikke skal bli innavl. Så her ror jeg rett og slett at du gjør en feiltolkning av det du observerer.
Roar Solheim (11.11.2011)
Skolen brant, hvor er fuglene ?
Heisann ! Internatskolen jeg bor på, begynte å brenne i natt, og jeg driver å mater fugler her.
Har ikke sett fuglene i nærheten etter brannen i natt, anser de dette som ett utrygt sted for øyeblikket ?
http://www.ringblad.no/nyheter/article5797978.ece
M.K.D. (07.11.2011)
Svar:
Ikke mulig å si, men en såpass stor endring i landskapet kan kanskje få dem til å holde seg unna en stund...
Roar Solheim (11.11.2011)
Hva spiser orrfugl?
Her på vestlandet er det diskusjon om brenning og skjøtsel av lynghei går utover orrfugl bestanden. I litteraturen står det at den spiser lyng og bær, er det bladene på lyngen eller knoppene? foretrekker den gammel eller ny lyng?
E.V. (07.11.2011)
Svar:
Dette kan jeg ikke gi deg noe godt svar å. Brenningen er viktigst for å holde landskapet åpent, for når det gror til med skog, blir det mindre attraktivt for orrfuglene. Det som skljer etter brenning, er at det frigjøres mye næringsstoffer som de spirende plantene tar til seg (bl. a. mer nitrogen). Det er trolig dette som gjør plantene attraktive og gunstige som beiteplanter for for plantespisere som hønsefugl, hare og hjortedyr.
Roar Solheim (11.11.2011)
Bråkete skjærer
Jeg bor i et boligområde med mye skjærer. Har bodd her i over 6 år, og skjærene blir ikke færre. Det er rundt 15-20 skjærer som holder et svare leven store deler av dagen. Synes egentlig skjærene er ganske festlige fugler, men som student med mye hjemmearbeid går det utover arbeidsroen, rett og slett. Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre som kan jage skjærene vekk? Hvertfall fra mitt hus?
E. (07.11.2011)
Svar:
Dessverre, det har jeg ikke. Slike problemer er ikke enkle å løse.
Roar Solheim (11.11.2011)
Enslig gråspurv
Hei,
Siden mai har en gråspurv flokk på ca 12 stk kommet å spist fuglemat som jeg har satt ut på min veranda hver eneste dag. Nå i november er det kun en enslig spurv (helt sikker på at den kommer fra samme flokk) som kommer. Dette har vart i over 2 uker. Det virker som om den er forlatt fra resten av flokken. Jeg lurer på om dette er en vanlig atferd blant gråspurver, siden normalt holder dem alltid seg sammen i flokk.
N. (09.11.2011)
Svar:
Ikke mulig å gi deg noe svar på hva som kan ha skjedd her. Det KAN være at alle de andre har blitt tatt og spist aV rovfugl, slik at det nå bare er en spurv tilbake.
Roar Solheim (11.11.2011)
Spørsmål:
Kan dere være snile og vise mei et bilde av en rakkelhøne på forhånd takk .
N.N (07.11.2011)
Svar:
Det kan vi dessverre ikke.
Roar Solheim (11.11.2011)
Hvor stor en andel av blåmeis migrerer
Hei.
Bare lurte på ca. hvor stor en andel/hvor mange prosent av blåmeisene i Norge, som migrerer på vinteren, og hvor stor en andel som blir igjen?
A. (08.11.2011)
Svar:
Dette er det nok ingen som kan gi deg noe svar på, dessverre, for dette har ingen undersøkt nøye så vidt jeg kjenner til.
Roar Solheim (11.11.2011)
Fuglerede under huskledningen
Hi vi har fått noen fugler som har "flyttet inn" under kledningen i huset vårt. Har hørt litt hakking på dagtid og har banket på kledningen for å se, hvem som kommer ut, men det var veldig vanskelig å se, bare at det var en liten fugl og han så ikke ut som en spett. Men den var for fort. Hva kan vi gjøre? Vi vil ikke skade fuglene, men vi vil heller ikke at han "kommer seg inn" gjennom siste plate i stua :-). Hva slags fugler liker å bo under kledningen? Takk for hjelpen!
B. (10.11.2011)
Svar:
Det er vanligvis enten gråspurv eller kjøttmeis som bruker hus på denne måten. Jeg mistenker at det kanskje kan være kjøttmeis dere har i husveggen. Det er ingen fare for at den skal kunne komme seg inn i stua, for meiser og spurver klarer ikke å hakke seg gjennom treverket.
Roar Solheim (11.11.2011)
Flaggspettens tromming
Når flaggspetten markerer revir lager den trommevirvler. Når den bruker nebbet til andre ting som å lage reir, finne mat(insekter) i barken på trær, trommer den litt da og? og hvis den gjør det, er det da en del av selve reirbygginga og matletingen, eller er det en liten revirmarkering inne i den andre aktiviteten?
A.B. (10.11.2011)
Svar:
Aner ikke om spetter trommer noe mens de hakker ut reir eller søker næring. Tror egentlig ikke at de gjør det, for trommingen er en veldig markert adferd, og de lager som regel en serie trommevirvler når de først holder på med slik markering.
Roar Solheim (11.11.2011)
fugleforing
Hei
vil gjerne mate fugler men er redd mus,kan de klatre opp to vegger (loddrette).også kan de klatre på taket???
Øgså kanskje du kan gi tips til enkle frøautomater??
har to brusflasker.
N.N (11.11.2011)
Svar:
Du finner beskrivelse av hvordan du kan lage frøautomat avg brusflasker i bladet Fuglevennen, nr 2 fra 2009. Du finner PDF-dokument med dette bladet på NOF hjemnmesidene: birdlife.no
Roar Solheim (11.11.2011)
kamera
Hvor får man kjøpt små kameraer til fuglekase ? og som tåler litt fukt?
N.N (06.11.2011)
Svar:
Sjekk hos Natur og Fritid, NOFs egen butikk.
Roar Solheim (11.11.2011)
hva er dette?
K. (07.11.2011)
Svar:
Bildet er dårlig, men det kan se ut som en ung steinskvett.
Roar Solheim (11.11.2011)
Militærfugl!?
Kan det være hærfugl innsenderen mener? Jeg leste at en spurte om militærfugl, og tenkte kanskje vedkommende mente hærfugl, for det er det vel noe som heter,eller?
G.E.S. (09.11.2011)
Svar:
Tja, det kan kanskje være en sannsynlig art.
Roar Solheim (11.11.2011)
ukjent fugl i hagen
hei- har hatt besøk av en fugl som jeg ikke klarer å finne ut av hva er . Den likner sidensvans , men er større- samme størrelse som skjære, er uten svansen på hodet , men har hvite flekker der. Er ellers rustrød på hodet og hals , men beige/grå på kroppen ,sorte og hvite vinger med blått. Jeg bor sør på Sotra utenfor Bergen.
N.N (10.11.2011)
Svar:
Det kan høres ut som om du har sett en nøtteskrike. Den er i slekt med skjæra. Se bilde her: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=506
Frode Falkenberg (11.11.2011)
Er dette en Skarv ?
Er dette en skarv eller en Hegre ? Jeg tok bildet på Frosta, og hvis det er en Skarv, er det en sjelden fugl på Frosta. Jeg mener at jeg aldri har sett Skarv på Frosta
F.N. (11.11.2011)
Svar:
Bildet viser to storskarver.
Frode Falkenberg (11.11.2011)
Hvilken fugel er dette ?
Jeg fant denne fugelen utenfor huset mitt. på ett jorde. den fløy ikke da jeg kom, og tok den med hendene. fant den 11.11.2011. det virker ikke som den kan fly, og jeg lurer på hva jeg bør gjøre med den ?
R.K.B. (11.11.2011)
Svar:
Bildet viser en vannrikse. Det er en art som man sjelden kan se med det blotte øye. De lever et skjult liv i vannvegetasjonen, og observeres gjerne kun ved hjelp av lyd. Prøv å slipp den løs. Vannriksa foretrekker ofte å bruke beina framfor å fly. Slippe den ved et vann der det er mye vegetasjon rundt.
Frode Falkenberg (11.11.2011)
sjeldent?
er dette en duetrost elle måltrost?
N.N (11.11.2011)
Svar:
Dette er en duetrost.
Frode Falkenberg (11.11.2011)
fugleforing
når starter fugletelingen.
A.K. (05.11.2011)
Svar:
Hagefugltellingen foregår i siste halvdel av januar. Det er riktignok bare å sette i gang med registreringene allerede nå. Mange rapporterer jevnlig sine funn fra foringsplassen:
http://www.fuglevennen.no/aktiviteter/land/natur/ln9/Frode Falkenberg (10.11.2011)
overlever sommerfugler ute nå?
Jeg fant en sommerfugl i stua mi i kveld. vil den overleve ute hvis jeg slipper den ut, eller er det for seint på året nå? Her hos oss er det nå ca 10 grader på dagen og bare noen grader om natten. Kan den overleve inne?
I. (05.11.2011)
Svar:
Jeg vet ikke helt hvilken sommerfuglart du har funnet, men det finnes fortsatt noen få som flyger i november. Om det er en dagsommerfugl, er det nok et individ som skal overvintre. Ta gjerne et bilde og legg det inn på www.lepidoptera.no, så ser vi fort hvilken art det dreier seg om.
Frode Falkenberg (10.11.2011)