Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 361 til 49 385 av totalt 50 253 spørsmål «forrige neste»
Alle fugler
Hva er den farlikste av alle som kan fly?
E. (15.11.2006)
Svar:
Det kommer an på om du spør "farligst for HVEM"? For
småfuglene er trolig spurve- og hønsehauk noe av det farligste som finnes, for rypene er det kanskje en jaktfalk. For oss mennesker er ingen fugler i utgangspunktet farlige, men noen kan være ganske hissige når de skal forsvare reir og unger. Her i Norge bør du nok passe deg ekstra godt hvis du nærmer deg ungene til kattugle, haukugle eller slagugle. Foreldrene til disse fuglene kan fly rett mot deg og forsøke å klore deg i ansiktet med klørne for å redde ungene sine unna det de opplever som et farlig rovdyr!Roar Solheim (20.11.2006)
mater.
nesten annen hvær uke ser jeg katter såmm jager på fuglene og jeg blir sur for det.
men hvordan skall jeg holde kattene vekk fra fuglemateren ?
B. (20.11.2006)
Svar:
Hei!
Kombinasjonen katter og fôringsplasser for fugl kan by på litt av hvert, og er nok noe man bare må leve med. Hvis du selv ikke har katt, vil alltids naboens katt gjøre en visitt i ny og ned. Kattene kan holdes noe vekk fra fuglemateren hvis du henger den høyt og/eller på et bygningsverk som kattene ikke klarer å klatre opp i. Du kan også forsøke å strø ut malt Cayenne-pepper der du ikke vil at katten skal ferdes - det skal visstnok holde kattene unna!Tore Reinsborg (20.11.2006)
hvorfor flyr fuglene på vinduet?
hvorfor flyr de inn i vinduet er det derfor de vill inn og utforske det innen dørs?
B.V. (19.11.2006)
Svar:
Hei!
Det at fuglene flyr på vinduet kommer av at de enten tror det er fri passasje pga av vindu også på motsatt side av rommet - gjennomlys. I andre tilfeller kan det være at vinduet fungerer som et speil og narrer fuglen til å tro at det er fri passasje. Effektive mottiltak kan være regelmessig bruk av gardiner og/eller persienner på de mest utsatte vinduene. Et annet tiltak vil være å klistre på en rovfugl-silhuett på de mest utsatte vinduene. Via nettstedet under kan rovfuglsilhuetter kjøpes:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=liste&SOKG=ALLE&sokopd=JATore Reinsborg (20.11.2006)
Hvor gammel blir Kjøttmeis, Blåmeis og Dumpapp!
Jeg driver med foring av fugler, og lurer på hvor gamle de blir?
N.P.D. (20.11.2006)
Svar:
Hei!
De fleste avkom av de artene du nevner her vil dø innen de er ett år gammel. I Storbritannia var årlig dødelighet hos voksne blåmeis på 70%, noe lavere hos kjøttmeis og dompap. Eldste kjente alder (baser på ringmerkings-gjenfunn) på blåmeis er 12 år og 4 måneder.Eldste kjente alder (baser på ringmerkings-gjenfunn) på kjøttmeis er 15 år.Eldste kjente alder (baser på ringmerkings-gjenfunn) på dompap er 17 år og 6 måneder.Tore Reinsborg (20.11.2006)
Nøtteskrike
Har mye nøtteskrike i kamerasøkeren. Det jeg lurer på er om en kan se forskjell på hann-og hunnfugl av nøtteskrike.
O. (19.11.2006)
Svar:
Hei!
Hannen og hunnen hos nøtteskrike er like av utseende, men hannen er en tanke større. Størrelsesforskjellen er liten, og det vil ikke være mulig å bestemme kjønn hvis man ser en enslig fugl.Tore Reinsborg (20.11.2006)
"Ivory-billed woodpecker"
Hei! Har "Ivory-billed woodpecker" (campephilus principalis) noe norsk navn? Takknemlig for svar.
R.N.R. (19.11.2006)
Svar:
Hei!
Ivory-billed Woodpecker heter Elfenbeinsspett på norsk. Denne arten har vært antatt utdødd siden 1944, men i 2004 ble arten gjenoppdaget i en sumpskog i Arkansas i USA. Arten finnes bare på det amerikanske kontinentet.Tore Reinsborg (20.11.2006)
Småfugl mot vinduet
Hei. Jeg mater fuglene utenfor stuevinduet gjennom vinteren. Men noen ganger hender det at fuglene flyr i det store stuevinduet mitt. Enda har ingen av dem blitt liggende, men har fløyet videre. Har lest om bildene av rovfugl som kan henges opp, men er redd det kommer til å skremme fuglene bort fra fôrplassen. Jeg vil ikke at det skal skje...
C. (17.11.2006)
Svar:
Hei!
Det at fuglene flyr på vinduet kommer av at de enten tror det er fri passasje pga av vindu også på motsatt side av rommet - gjennomlys. I andre tilfeller kan det være at vinduet fungerer som et speil og narrer fuglen til å tro at det er fri passasje. Effektive mottiltak kan være regelmessig bruk av gardiner og/eller persienner på de mest utsatte vinduene. Et annet tiltak vil være å klistre på en rovfugl-silhuett på de mest utsatte vinduene. Antagelig vil fuglene venne seg raskt til denne "bløffen" og fortsette å oppsøke fôringsplassen. Via nettstedet under kan rovfuglsilhuetter kjøpes:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=liste&SOKG=ALLE&sokopd=JATore Reinsborg (17.11.2006)
TALG og SPEKK
Hvor KJØPER MAN TALG OG SPEKK????
S. (17.11.2006)
Svar:
Hei!
Vanlige butikker har ofte spekk i sine frysedisker, og kan kjøpes der. Talg er sjeldnere å se i vanlige butikker, men kan finnes da det kan brukes i forbindelse med matlaging. Hvis du oppsøker et lokalt slakteri, kjenner noen som driver med storviltjakt eller parterer dyr selv, så kan du høre med slike.Tore Reinsborg (17.11.2006)
Hva er en fugl?
jeg har alltid lurt på hva en fugl er!
er det en liten terning akktig greie? eller er det et dyr??
Håper på svar så fort som mulig!
Hilsen meg.
A.D. (16.11.2006)
Svar:
Hei!
Alle organismer i dyreriket som er fjærkledt tilhører klassen fugler. Pattedyrene (f.eks elg) tilhører en annen klasse.Tore Reinsborg (17.11.2006)
Regn?
Hei, føler at det er mye mindre aktivitet blant fuglene når det reiner.. stemmer dette? Det er nesten helt dødt ved foringa. Pøver de holde seg tørre? forklaring?
mvh slugggy
S. (16.11.2006)
Svar:
Hei!
Det er fortsatt høst, og mange fugler vil ennå kunne finne mye mat som finnes naturlig i form av bær og frø. Når det i tillegg er regn, vil det være mildt; noe som ytterligere gjør det lettere for fuglene å finne føde i skog og mark. Videre vil næringsbehovet ikke være så stort i milde perioder som i kalde perioder. I tillegg er det nok noen fugler som holder seg mer i ro når det er dårlig vær.Tore Reinsborg (17.11.2006)
kakaduer
Har en kakadue gått av og sitte i et lite bur hele tida?? d
Det er en rosa fugl som sier kralalola i skogen vår, hva hetter denne fuglen? pappa vet ikke hva den heter han heller, så pliiis hjelp meg!!^^
L.L. (16.11.2006)
Svar:
Hei!
Det er i ordets videste forstand ingen fugler som kan sies å ha godt av å sitte i bur. Fugler er ikke skapt for et slikt liv, og bare noe vi mennesker har funnet på som egenunderholdning.
Når det gjelder den rosa fuglen som sier "kralalola" må vi nok ha mer beskrivelse av for å kunne si noe mer. Gi oss gjerne flere kjennetegn i form av farge, størrelse, om den var i flokk eller opptrådte på egenhånd og hva det ser ut til at den spiser.Tore Reinsborg (17.11.2006)
Spurvefuglenes levealder.
Hvorfor blir ikke spurvefuglene mer enn et par år gamle??
K. (14.11.2006)
Svar:
Hei!
Generelt i dyreriket blir mindre dyr ikke så gamle som større dyr. Dette har sammenheng med det mye høyere stoffskiftet hos mindre dyr. Blant fuglene er det også slik; mindre fugler blir ikke så gamle som de større. Spurvefugler har ofte store kull, og gjennomsnittlig vil kanskje bare to av avkommet i de respektive kullene vokse opp til forplantningsdyktig alder.Tore Reinsborg (15.11.2006)
nguyen vananh
hvor masse veier blåmeis fugl?
V. (13.11.2006)
Svar:
Hei!
Blåmeisas vekt ligger stort sett i området 9,5-12,4 gram, og hvor hannene gjennomgående er litt tyngre enn hunnene. Vekta vil kunne variere med årstidene.Tore Reinsborg (13.11.2006)
Hva slags fugl ?
Hei! Har sett en merklig sjøfugl som minner om en Alke. Har bilde som jeg kan sende deg.
K.A.S. (13.11.2006)
Svar:
Hei!
Bildet du sendte viser en lomvi. Den er som du påpeker ganske lik alke av utseende.Tore Reinsborg (13.11.2006)
Ukjent fugl!
Hei. Idag kom det en fugl/and på besøk, og vi lurte på hva slags fugl det var? Den var helt alene, og svømte rundt og så etter mat i mellom steinene o.l. Den var veldig flink til å svømme og kjempeflink til å dykke/svømme under vann.
Den var ikke noe redd for oss, og vi kunne ta på den mens den bare så på oss. Vi prøvde å gi den brød, men det ville den ikke ha. Fulgte bare med på noe som beveget seg mellom stenene og tittet mye under vann for å se om den så noe.
Under er en link til noen bilder vi tok av den:
http://www.quatara.no/fugl
L. (11.11.2006)
Svar:
Dette er ikke en and, men en lomvi. Det er kanskje en av
de alkefuglene som ses oftest langs kysten, i alle fall
i Sør-Norge. Lomvi og den mindre alkekongen kan være
svært tillitsfulle, og slippe folk helt innpå seg der hvor de ikke blir utsatt for haglejakt.Roar Solheim (11.11.2006)
Jeg lurer på.....
har fasaner store vinger???
M. (08.11.2006)
Svar:
Hei!
Hannene hos fasan er noe større enn hunnene. Vingene til hannene er 23,5-26 cm lange, mens hunnens vinger er 21-23,2 cm lange. Du kan lese mer om fasanen på nettstedet under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=29Tore Reinsborg (08.11.2006)
Spørsmål:
hva spiser hagefluesnapper
A. (06.11.2006)
Svar:
Hagefluesnapper heter nå svarthvit fluesnapper. Den spiser insekter som den for det meste plukker i trær. Edderkopper, sommerfugllarver og andre småkryp er hovedkost. Trekker om høsten til Afrika, hvor den kan finne insekter.
Roar Solheim (07.11.2006)
hva?
hva spiser frosker?
N.N (05.11.2006)
Svar:
Hei!
Frosk og padder lever for det meste av insekter, mark, snegler og andre virvelløse dyr.Tore Reinsborg (06.11.2006)
Spørsmål:
hva heter familien til boltiten
N.N (06.11.2006)
Svar:
Hei!
Boltiten tilhører lo-familien (Charadriidae) og er i samme familie som f.eks. sandloen og heiloen. På nettstedet under vil du kunne se bilde av boltiten:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=4408Tore Reinsborg (06.11.2006)
foringsplass
hei! har gjennom mange år observert fuglan på foringsplassen og det slår aldri feil at når det blir bortimot 20 minus er det veldig lite fugl å sjå? er det farlig å fore med frø på bakken? grønfinken, pilfinken og gulspurven liker å sitte på bakken å spise. telte dessuten 28 grønfinker på en gang idag. det er rekord. hadde to skjeldne gjester på besøk forige uke, to stk grankorsnebber. artig!
K.A.B. (05.11.2006)
Svar:
Hei!
Når det blir svært kaldt vil fuglene prøve å spare mest mulig energi, hvilket medfører at de ikke blir så aktive som de er ellers. De vil imidlertid søke å få i seg mest mulig næring, så det er litt pussig at de ikke er på foringsplassen din i de kalde periodene også. Forklaringen kan ligge i at de blir tilbudt bedre fôr på en annen foringsplass i nærheten. Hvis du varierer tilbudet ditt med f.eks solsikkefrø, havre og talg, kan dette føre til at du får jevnligere tilhold av flere arter. Det er ikke farlig å fôre med frø på bakken, men dette kan bidra til å lokke f.eks mus og rotter til foringsplassen. Hvis det blandes mye ekskrementer i frøene, kan dette også øke faren for salmonella-smitte hos fuglene. Det er å anbefale at foringsplassen er så ren som mulig, og det beste i så henseende er å fôre med foringsautomater.Tore Reinsborg (06.11.2006)
Hvilken ugle?
Jeg så i går en fugl som jeg straks påpekte å være en ugle. Har kikket gjennom "Gyldendals store fugleguide" og kan ikke artsbestemme denne uglen. Den ble observert midt på dagen i åpent terreng. Stedet heter Alvheim (Tjeldstø) og ligger i Øygarden kommune utenfor Bergen. Terrenget er en blanding av unge bartrær, lyng, myr og vann og ligger ganske nært sjøen. Uglen satt i ei lita furu og tok til vingene når jeg var ca 40-50 meter fra. Den fløy med rolig tempo og satte seg åpenlyst i et tilsvarende tre 50 meter unna. Jeg gikk mot treet og ugla fløy sin vei. Anslår lengden til å være 30-35 cm. Fargene var svært lyse; en blanding av hvit og lys brun. Størrelse og form ligner mest på kattugle, men fargesettingen stemmer ikke, ei heller feltkjennetegnene. Fargene stemmer bedre for ei kirkeugle, (lilith, saharae) ørkenformer av kirkeugle. Feltkjennetegn stemmer også bra, men boken hevder fuglen er svært skjelden. (Forekommer i fangenskap?)
Hva kan jeg ha sett? Mener selv jeg er relativt kunnskapsrik om fugler men finnes det andre rovfugler jeg kan forveksle med? Det var godt lys der og jeg er helt sikker på fargebeskrivelsen min. Jeg fant også vinger fra en trost som var blitt spist av rovfugl i nærheten.
Svar mottas med takk!
K.H. (05.11.2006)
Svar:
Hei!
Det er meget mulig at det var en jordugle du har sett, da denne kan se svært lys ut samtidig som den har innslag av lysbrune fjær. Du kan se bilde av jordugla på nettstedet under. De fleste uglene er nattaktive, men jordugla, haukugla og spurveugla er ofte på farten midt på dagen. Størrelsen skulle utelukke spurveugle, men haukugla er omtrent på størrelse med jordugla. Haukugla har imidlertid ikke de lysbrune fjærene du beskriver. Hornugla er svært lik jordugla på avstand, men denne er normalt ikke aktiv midt på dagen.
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=4439Tore Reinsborg (06.11.2006)
Hvordan få Toppmeis til foring?
Hallo
Hva burde jeg gjøre får å få Toppmeis til foring? Hva liker den? Hvor holder den til? Opptrer den alene? Gjerne litt fakta om fuglen hadde vært fint;)
T. (05.11.2006)
Svar:
Hei!
Toppmeisa vil i likhet med de fleste andre meiseartene ta solsikkefrø. Talg kan også være god kost for den. Toppmeisa trenger ikke være enkel å få på foringsplassen, og dette kommer av at den holder helst til inne i barskogene, samtidig som den er mer stasjonær i forhold til de andre meiseartene. Toppmeisa kan ofte ta del i meisetogene i skogen om vinteren, men legger ikke ut på større vandringer slik en del av de andre meiseartene kan gjøre. Hvis du har bor i et område med furuskog eller barblandingsskog skulle sjansene for å få besøk av toppmeisa være tilstede. Du kan lese mer om toppmeisa på nettstedene under:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=502
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=214Tore Reinsborg (06.11.2006)
Spurvehauk
Min gamle far sier at spurvehauken er laget for å ta kun spurv og ikke andre småfugler. Stemmer det? Her finnes omtrent ikke spurv, men hauken stikker innom nå og da likevel. Har en livaktig kjøttmeis av garn hengende i vinduet og som den prøvde å ta, noe som resulterte i et brak og en svimeslått hauk.
Er det noe man kan gjøre for å holde den unna? Småfuglene er borte i dagesvis om den dukker opp, og de har jo behov for all maten de kan få, nå vinterstid.
S. (05.11.2006)
Svar:
Hei!
Spurvehauken kan ta alle arter av småfugl og da mest de mindre spurvefuglene. Dette inkluderer meiser, finker og spurver. Den kan også ta troster og en sjelden gang skjære. Spurvehauken har sin funksjon i økosystemet, og å prøve å holde den unna er etter vårt syn ingen god idè. Det er ikke sikkert at det er hauken som årsak til at småfuglene er borte i perioder. Det kan like godt være at fuglene da oppsøker andre foringsplasser i nærheten av der du bor.Tore Reinsborg (06.11.2006)
Lunde
Hvor er den største lundekolonien i verden.
S. (05.11.2006)
Svar:
Hei!
Verdens største lundekoloni ligger på Westman-øya på Island. Ca 1,5 mill par hekker her.Tore Reinsborg (06.11.2006)
Motstrømsprinsippet
Hei, vi lurer på hvordan motstrømsprinsippet fungerer i forbindelse med gassutveksling hos fulger.
A. (03.11.2006)
Svar:
Hei!
Gjennomstrømsystemet gir fuglene en fordel i forbindelse med måten oksygenet opptas i blodet i kapillærene. Blod med lavt oksygeninnhold absorberer oksygen selv i luft med lav oksygenkonsentrasjon. Ettersom blodets oksygeninnhold øker avtar dets evne til videre opptak. Dvs. at oksygenrikt blod bare kan oppta oksygen fra særlig oksygenrik luft. Fuglenes blodsirkulasjon foregår slik at blod med lite oksygen først ankommer i fremre del av lungene der luftens oksygenkontrensasjon er lav. Ettersom blodet flyter bakover langs lungeveggen og opptar oksygen underveis, møter det luft med stadig større oksygeninnhold. Derfor vil fuglelungen oppta oksygen lettere enn pattedyrlungen hvor luften pustes inn og ut samme vei og ikke all luft blir skiftet ut ved hvert åndedrag. Situasjonen er tilsvarende, men motsatt for utskillelsen av karbondioksid. Blod rikt på karbondioksid kommer først i kontakt med luft som har høyt karbondioksidinnhold og, ettersom konsentrasjonen i blodet synker kommer det i kontakt med luft med gradvis lavere karbondioksidinnhold og kan fortsette å utskille stoffet.Tore Reinsborg (06.11.2006)