Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 324 til 49 348 av totalt 50 225 spørsmål «forrige neste»
Behandling av fuglekasser
Jeg har snekret en tyvetalls fuglekasser som jeg skal henge opp snart, men lurer på om jeg bør behandle dem litt. Leste litt på nettet at de kunne beises, men da kun på utsiden. Men hva med inngangshullet? Har erfart at fuglene ofte hakker og jobber litt med inngangen selv for å utvide den. Da er det kansje ikke så smart å beise inngangen heller? Anbefaler dere å behandle kassene på noen måte, eller bare la naturen gå sin gang og bytte dem ut etterhvert som de begynner å rotne bort?
B.O.M. (26.11.2006)
Svar:
Det lønner seg å beise fuglekasser, gjerne i en naturfarge som gir dem litt kamuflasje. Fuglene tar ikke noen skade av dette, heller ikke dersom du beiser rundt innflygingshullet. Men du kan gjerne la hullet være trehvitt - da ser det ut som et nyhakket spettehull, og mange fugler foretrekker nye reirhull. Legg også gjerne takpapp på taket - det beskytter mot regnet og får kassen til å vare lenger. Du kan også gjerne smøre beis i bunnen innvendig i kassen som beskyttelse mot fuktighet. Bor flere 4-5 mm hull i bunnen som drenering mot fuktighet.
Roar Solheim (26.11.2006)
Gjerdesmett på fuglebrettet
Hei,
Observerte akkuratt en gjerdesmett på fuglebrettet, og håper nå at jeg skal klare overtale krabaten til å svinge jevnlig innom iløpet av vinteren. Hva slags for kan anbefales til gjerdesmett? Finnes det noen god informasjon om foring på nettet? Nå går det i solsikkefrø, maiseboller og peanøtter, er det annet for jeg burde hatt ute jevnlig?
B.O.M. (26.11.2006)
Svar:
Gjerdesmett er ikke en vanlig brettgjest. Den spiser helst insekter, så fett kan være et alternativ. Jeg tipper at den gjerne plukker opp små smuler av fett hakket løs av meiser fra meiseboller, kokosnøtter, matfett eller lignende. Du kan prøve å smøre Delfia matfett på trestamme/pinne og se om den vil hakke løs noe av dette (fungerer bl. a. bra for trekryper).
Roar Solheim (26.11.2006)
egg
Finns det pattedyr som legg egg?
J. (23.11.2006)
Svar:
Ja! Nebbdyr og maurpiggsvin i Australia legger egg.
Roar Solheim (23.11.2006)
Heeii:)
Jeg lurte bare på hva en gulpebolle var, og isåfall hvilke dyr det er fra hvis det er fra et dyr?
N.N (23.11.2006)
Svar:
En gulpebolle er ufordøyelige matrester som fugl gulper opp. Rovfugl og ugler som spiser både fjær, hår, skinn, bein og muskler av sine byttedyr, pakker sammen bein, hår og fjær til en "bolle" i magen. denne blir så gulpet opp. Måker og kråker kan også gulpe opp boller med ufordøyde rester, som eggeskall, krepsdyrskall, hele korn, fjær osv.
Roar Solheim (23.11.2006)
Lokke fugler til fuglebrettet med fuglesang?
Ville det fungere å lokke til seg fugler, f.eks Grønnfink til fuglebrette med fuglesang? Det finnes store flokker av dem rundt omkring, men har enda til gode å finne dem på fuglebrettet her i hagen, til tross for rikelig med variasjon i foret, samt gode forhold med trær og tette busker. Kunne det ha hjulpet å spille grønnfinklyder for å trekke dem til seg?
B.O. (22.11.2006)
Svar:
Hei!
Mange arter inkl. grønnfink vil kunne respondere på avspilling av artspesifikke lyder, men samtidig er de ofte snare til å oppdage matkilder så som fôringsplasser. Grønnfinken er veldig glad i solsikkefrø, så hvis du tilbyr den dette ville det være rart om den ikke dukket opp, ihvertfall når snøen legger seg.Tore Reinsborg (22.11.2006)
Hvor tett bør fuglekasser stå?
Svigers ønsker seg fuglekasser til jul, og det skal hun jaggu få! Antar jeg kommer til å sette opp ihvertfall et tyvetalls kasser rundt hytta deres. Primært kjøttmeis og blåmeis kasser, men tenkte også en 2-3 kasser størrelse stær i håp om vendehals eller annet spennende.
Spørsmålet er, hvor tett bør disse stå? Jeg har lest 10 meter, men er det et absolutt minimum, slik at jeg med fordel kan spre dem enda mer ut?
Ellers er litt av intensjonen at kassene skal hjelpe med å holde hytta litt mer insektsfri, men tar fugler så små ting som fjærmygg?
N.N (22.11.2006)
Svar:
Hei!
Det vil variere fra art til art hvor tett fuglekassene kan henges opp. Stær og gråspurv er eksempler på arter som er veldig selskapelige og kan hekke tett, mens kasser med tanke på meis og svarthvit fluesnapper bør henge minst 20-30 m fra hverandre. Hvis det holder til vendehals i området du tenker å henge opp kassene, bør kassene inneholde et lag med sagflis i bunnen da den ikke bygger reir selv. Vendehalsen er en trekkfugl og vil som regel ankomme etter at meisene har startet sin hekkesesong. Samtidig vil den ofte kunne kaste ut etablerte meisepar fra fuglekasser. En måte å unngå dette på kan være å tette hullet til noen kasser som du har sagflis og stort hull i, for så å fjerne tetningen først når vendehalsen har ankommet. Når det gjelder fjærmygg, så vil nok flere arter kunne forsyne seg av disse også i den mangfoldige insektsfaunaen.
Mål på forskjellige fuglekasser kan finnes på dette nettstedet:
http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (22.11.2006)
Ugler
Hejsa, min mand er vældig glad for ugler, så jeg påtænker at give ham nogle uglekasser i julegave. Hvor er det bedste sted at hænge dem op, og vil de overhovedet bo i kasserne hvis de hænger tæt på vores hus?
M.S.H. (22.11.2006)
Svar:
Hei!
Hvor du bør henge opp uglekasser avhenger av hvilken art de er tiltenkt. De artene det er mest vanlig å få i uglekasser er perleugle og kattugle. Kattuglekasser kan med fordel henges opp i løvskogholt i kulturlandskapet i lavlandet, men heng de høyt og helst i trær uten greiner på nedre del av stammen slik at stige må brukes for å komme opp i dem. Selve kassetreet kan gjerne være et bartre. Videre bør de henges litt vekk fra sterkt trafikkerte stier/veger med tanke på å unngå unødvendige forstyrrelser. Perleuglekasser bør henges opp i barskogsområder. Heng de gjerne opp i flatere terreng, f.eks en myrholme med barskog. I sterk hellende terreng liker måren seg, en art som lett kan forsyne seg av egg/unger fra kassene hvis den kommer over dem. Også perleuglekassene bør henges opp litt vekk fra sterkt trafikkerte stier/veger. På nettstedet under vil du finne mål på forskjellige uglekasser:
http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (22.11.2006)
Tarmsystem
Tarmsystemet hos hunder: 2,0 - 5,7m.
Tarmsystemet hos Sauer: 22,0 - 43,0m.
Hvorfor er det så stor forskjell mellom de?
D. (21.11.2006)
Svar:
Ganske enkelt fordi den ene er kjøtteter, den andre er planteeter. Sjekk videre i leksikon om dette.
Roar Solheim (21.11.2006)
nasjonalfugl
hva er nasjonalfuglen til norge
T.S. (21.11.2006)
Svar:
Hei!
Norges nasjonalfugl er fossekallen.Tore Reinsborg (21.11.2006)
Alle fugler
Hva er den farlikste av alle som kan fly?
E. (15.11.2006)
Svar:
Det kommer an på om du spør "farligst for HVEM"? For
småfuglene er trolig spurve- og hønsehauk noe av det farligste som finnes, for rypene er det kanskje en jaktfalk. For oss mennesker er ingen fugler i utgangspunktet farlige, men noen kan være ganske hissige når de skal forsvare reir og unger. Her i Norge bør du nok passe deg ekstra godt hvis du nærmer deg ungene til kattugle, haukugle eller slagugle. Foreldrene til disse fuglene kan fly rett mot deg og forsøke å klore deg i ansiktet med klørne for å redde ungene sine unna det de opplever som et farlig rovdyr!Roar Solheim (20.11.2006)
mater.
nesten annen hvær uke ser jeg katter såmm jager på fuglene og jeg blir sur for det.
men hvordan skall jeg holde kattene vekk fra fuglemateren ?
B. (20.11.2006)
Svar:
Hei!
Kombinasjonen katter og fôringsplasser for fugl kan by på litt av hvert, og er nok noe man bare må leve med. Hvis du selv ikke har katt, vil alltids naboens katt gjøre en visitt i ny og ned. Kattene kan holdes noe vekk fra fuglemateren hvis du henger den høyt og/eller på et bygningsverk som kattene ikke klarer å klatre opp i. Du kan også forsøke å strø ut malt Cayenne-pepper der du ikke vil at katten skal ferdes - det skal visstnok holde kattene unna!Tore Reinsborg (20.11.2006)
hvorfor flyr fuglene på vinduet?
hvorfor flyr de inn i vinduet er det derfor de vill inn og utforske det innen dørs?
B.V. (19.11.2006)
Svar:
Hei!
Det at fuglene flyr på vinduet kommer av at de enten tror det er fri passasje pga av vindu også på motsatt side av rommet - gjennomlys. I andre tilfeller kan det være at vinduet fungerer som et speil og narrer fuglen til å tro at det er fri passasje. Effektive mottiltak kan være regelmessig bruk av gardiner og/eller persienner på de mest utsatte vinduene. Et annet tiltak vil være å klistre på en rovfugl-silhuett på de mest utsatte vinduene. Via nettstedet under kan rovfuglsilhuetter kjøpes:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=liste&SOKG=ALLE&sokopd=JATore Reinsborg (20.11.2006)
Hvor gammel blir Kjøttmeis, Blåmeis og Dumpapp!
Jeg driver med foring av fugler, og lurer på hvor gamle de blir?
N.P.D. (20.11.2006)
Svar:
Hei!
De fleste avkom av de artene du nevner her vil dø innen de er ett år gammel. I Storbritannia var årlig dødelighet hos voksne blåmeis på 70%, noe lavere hos kjøttmeis og dompap. Eldste kjente alder (baser på ringmerkings-gjenfunn) på blåmeis er 12 år og 4 måneder.Eldste kjente alder (baser på ringmerkings-gjenfunn) på kjøttmeis er 15 år.Eldste kjente alder (baser på ringmerkings-gjenfunn) på dompap er 17 år og 6 måneder.Tore Reinsborg (20.11.2006)
Nøtteskrike
Har mye nøtteskrike i kamerasøkeren. Det jeg lurer på er om en kan se forskjell på hann-og hunnfugl av nøtteskrike.
O. (19.11.2006)
Svar:
Hei!
Hannen og hunnen hos nøtteskrike er like av utseende, men hannen er en tanke større. Størrelsesforskjellen er liten, og det vil ikke være mulig å bestemme kjønn hvis man ser en enslig fugl.Tore Reinsborg (20.11.2006)
"Ivory-billed woodpecker"
Hei! Har "Ivory-billed woodpecker" (campephilus principalis) noe norsk navn? Takknemlig for svar.
R.N.R. (19.11.2006)
Svar:
Hei!
Ivory-billed Woodpecker heter Elfenbeinsspett på norsk. Denne arten har vært antatt utdødd siden 1944, men i 2004 ble arten gjenoppdaget i en sumpskog i Arkansas i USA. Arten finnes bare på det amerikanske kontinentet.Tore Reinsborg (20.11.2006)
Småfugl mot vinduet
Hei. Jeg mater fuglene utenfor stuevinduet gjennom vinteren. Men noen ganger hender det at fuglene flyr i det store stuevinduet mitt. Enda har ingen av dem blitt liggende, men har fløyet videre. Har lest om bildene av rovfugl som kan henges opp, men er redd det kommer til å skremme fuglene bort fra fôrplassen. Jeg vil ikke at det skal skje...
C. (17.11.2006)
Svar:
Hei!
Det at fuglene flyr på vinduet kommer av at de enten tror det er fri passasje pga av vindu også på motsatt side av rommet - gjennomlys. I andre tilfeller kan det være at vinduet fungerer som et speil og narrer fuglen til å tro at det er fri passasje. Effektive mottiltak kan være regelmessig bruk av gardiner og/eller persienner på de mest utsatte vinduene. Et annet tiltak vil være å klistre på en rovfugl-silhuett på de mest utsatte vinduene. Antagelig vil fuglene venne seg raskt til denne "bløffen" og fortsette å oppsøke fôringsplassen. Via nettstedet under kan rovfuglsilhuetter kjøpes:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=liste&SOKG=ALLE&sokopd=JATore Reinsborg (17.11.2006)
TALG og SPEKK
Hvor KJØPER MAN TALG OG SPEKK????
S. (17.11.2006)
Svar:
Hei!
Vanlige butikker har ofte spekk i sine frysedisker, og kan kjøpes der. Talg er sjeldnere å se i vanlige butikker, men kan finnes da det kan brukes i forbindelse med matlaging. Hvis du oppsøker et lokalt slakteri, kjenner noen som driver med storviltjakt eller parterer dyr selv, så kan du høre med slike.Tore Reinsborg (17.11.2006)
Hva er en fugl?
jeg har alltid lurt på hva en fugl er!
er det en liten terning akktig greie? eller er det et dyr??
Håper på svar så fort som mulig!
Hilsen meg.
A.D. (16.11.2006)
Svar:
Hei!
Alle organismer i dyreriket som er fjærkledt tilhører klassen fugler. Pattedyrene (f.eks elg) tilhører en annen klasse.Tore Reinsborg (17.11.2006)
Regn?
Hei, føler at det er mye mindre aktivitet blant fuglene når det reiner.. stemmer dette? Det er nesten helt dødt ved foringa. Pøver de holde seg tørre? forklaring?
mvh slugggy
S. (16.11.2006)
Svar:
Hei!
Det er fortsatt høst, og mange fugler vil ennå kunne finne mye mat som finnes naturlig i form av bær og frø. Når det i tillegg er regn, vil det være mildt; noe som ytterligere gjør det lettere for fuglene å finne føde i skog og mark. Videre vil næringsbehovet ikke være så stort i milde perioder som i kalde perioder. I tillegg er det nok noen fugler som holder seg mer i ro når det er dårlig vær.Tore Reinsborg (17.11.2006)
kakaduer
Har en kakadue gått av og sitte i et lite bur hele tida?? d
Det er en rosa fugl som sier kralalola i skogen vår, hva hetter denne fuglen? pappa vet ikke hva den heter han heller, så pliiis hjelp meg!!^^
L.L. (16.11.2006)
Svar:
Hei!
Det er i ordets videste forstand ingen fugler som kan sies å ha godt av å sitte i bur. Fugler er ikke skapt for et slikt liv, og bare noe vi mennesker har funnet på som egenunderholdning.
Når det gjelder den rosa fuglen som sier "kralalola" må vi nok ha mer beskrivelse av for å kunne si noe mer. Gi oss gjerne flere kjennetegn i form av farge, størrelse, om den var i flokk eller opptrådte på egenhånd og hva det ser ut til at den spiser.Tore Reinsborg (17.11.2006)
Spurvefuglenes levealder.
Hvorfor blir ikke spurvefuglene mer enn et par år gamle??
K. (14.11.2006)
Svar:
Hei!
Generelt i dyreriket blir mindre dyr ikke så gamle som større dyr. Dette har sammenheng med det mye høyere stoffskiftet hos mindre dyr. Blant fuglene er det også slik; mindre fugler blir ikke så gamle som de større. Spurvefugler har ofte store kull, og gjennomsnittlig vil kanskje bare to av avkommet i de respektive kullene vokse opp til forplantningsdyktig alder.Tore Reinsborg (15.11.2006)
nguyen vananh
hvor masse veier blåmeis fugl?
V. (13.11.2006)
Svar:
Hei!
Blåmeisas vekt ligger stort sett i området 9,5-12,4 gram, og hvor hannene gjennomgående er litt tyngre enn hunnene. Vekta vil kunne variere med årstidene.Tore Reinsborg (13.11.2006)
Hva slags fugl ?
Hei! Har sett en merklig sjøfugl som minner om en Alke. Har bilde som jeg kan sende deg.
K.A.S. (13.11.2006)
Svar:
Hei!
Bildet du sendte viser en lomvi. Den er som du påpeker ganske lik alke av utseende.Tore Reinsborg (13.11.2006)
Ukjent fugl!
Hei. Idag kom det en fugl/and på besøk, og vi lurte på hva slags fugl det var? Den var helt alene, og svømte rundt og så etter mat i mellom steinene o.l. Den var veldig flink til å svømme og kjempeflink til å dykke/svømme under vann.
Den var ikke noe redd for oss, og vi kunne ta på den mens den bare så på oss. Vi prøvde å gi den brød, men det ville den ikke ha. Fulgte bare med på noe som beveget seg mellom stenene og tittet mye under vann for å se om den så noe.
Under er en link til noen bilder vi tok av den:
http://www.quatara.no/fugl
L. (11.11.2006)
Svar:
Dette er ikke en and, men en lomvi. Det er kanskje en av
de alkefuglene som ses oftest langs kysten, i alle fall
i Sør-Norge. Lomvi og den mindre alkekongen kan være
svært tillitsfulle, og slippe folk helt innpå seg der hvor de ikke blir utsatt for haglejakt.Roar Solheim (11.11.2006)
Jeg lurer på.....
har fasaner store vinger???
M. (08.11.2006)
Svar:
Hei!
Hannene hos fasan er noe større enn hunnene. Vingene til hannene er 23,5-26 cm lange, mens hunnens vinger er 21-23,2 cm lange. Du kan lese mer om fasanen på nettstedet under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=29Tore Reinsborg (08.11.2006)