Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 40 880 til 40 904 av totalt 49 907 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags måke er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt 14.12 på Hurum. Jeg har gjort det litt skarpere, men fargen er ikke "tuklet" med. Denne var rimelig innpåsliten og så helt annerledes ut enn de andre unge måkene jeg så...

M. (18.12.2011)

Svar:

Dette er ikke en måke, men riktignok en måkefugl. Det er en ungfugl av en av joene, og for meg ser det mest ut til å være en ung polarjo.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Økologi og atferd

Skjære som gjemmer mat

Hei.
To skjærer har helt siden i sommer vært innom hagen min hver dag. Her legger jeg ut forskjellig type mat ( brød, havregryngrøt, ost(favoritten). Noe av denne maten spiser de på stedet, men jeg har også sett at de gjemmer mat, gjerne bare noen få meter fra hvor jeg har lagt den ut. Jeg lurer på om de finner tilbake til denne maten når de blir sulten eller om dette bare er et uhensiktsmessig instinkt de følger? Jeg pleier å kutte maten i ganske små biter, da spises den med en gang. Større biter tar de med seg eller gjemmer.

B.T. (18.12.2011)

Svar:

Skjærer og andre matlagrende fugler har et veldig godt romlig minne, og de kan huske tusenvis av enkeltplasser hvor de har lagret mat. Hvis de ikke hadde husket stedene, ville de heller ikke ha lagret mat, for det ville bety at de sløste masse energi til ingen nytte. Det er det ingen dyr som gjør. Både meiser og kråkefugler har slik lagringshukommelse.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Fugleforing

Mate småfugler, men ikke rotter?

Vi har over noen uker nå hengt ut meiseboller og solsikkefrø i et tre utenfor huset vårt. Vi har hatt mange fugler på besøk. Noe av fuglematen havner på bakken og det er nå observert en rotte. Da vi bor i et boretslag måtte vi ta bort maten. detter er veldig trist mest for fuglene, men også for oss. Ber om noen gode råd. Er det mulig å mate fuglene uten å mate rottene?.

T.B.J. (18.12.2011)

Svar:

Et alternativ som ikke gir matrester på bakken, er halve kokosnøtter som meisene kan henge på og hakke løs kokosfett fra. Spekk, og nyretalg fra sau i metallnett er også et bra alternativ. Meiseboller er heller ikke noe problem for søl på bakken, til forskjell fra solsikkefrø.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Fugleforing

Fast mattid

Har kjøttmeis og blåmeis fast mattid?

N.N (18.12.2011)

Svar:

Nei, ikke så vidt jeg kjenner til.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Diverse

Vandre falk Hun\Han Skjøn?

Hei lurer på om det er mulig og se forsjel på han og hun Vandrefalk uten om størelsen? mvh Jill

J.T.A. (18.12.2011)

Svar:

Ja, litt forskjell er det, men det krever trening for å se disse forskjellene. Er ikke sikker selv på hva som utgjør forskjellene, men mener bl. a. at øvre del av brystet er mer hvitt (større hvitt felt) hos hannen.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongeørn?

Hei! Observerte idag en svær rovfugl som svevde rolig i sirkler høyt oppe på den blå himmelen. Når jeg så på den i kikkerten kunne jeg tydelig se hvite, runde/ovale flekker under hver av vingene,ellers var den brun/mørkebrun. Etter og ha bladd litt i litteraturen min så lignet faktisk Kongeørn mest på det jeg hadde sett.Kan dette ha vært mulig her i Kongsvingertraktene? Har desverre ikke noe bilde da fuglen var veldig høyt/langt unna. På forhånd takk.
Hilsen Kent Ingvar Haakerud.

K.I.H. (18.12.2011)

Svar:

Ja, på denne tiden av året dukker ungfugler av kongeørn opp nær sagt hvor som helst. I Kongsvingertraktene er du ikke langt unna faste forekomster av ulv, og det betyr kadaverrester som ungørnene kan spise av i vinterhalvåret.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Diverse

Fugle spørsmål ?

Hei kansje lit domt og spøre men har set noen andre som spurte om det same vist du skule har vert en fugl va slaks fugl vile du vært da???, og har et anet spørsmål oså er vandre falken en truet sårbar og sjelden fugl???, mvh Jill.

J.T.A. (18.12.2011)

Svar:

Vandrefalken var nesten i ferd med å forsvinne fra Norge omkring 1970, men etter at DDT ble forbudt brukt har arten tatt tilbake mange av sine gamle hekkeområder. Arten er fremdeles sårbar overfor slike miljøgifter, men jeg er ikke sikker på hvilken kategori den for øyeblikket har på listen over sårbare/truede arter (rødlistestatus).

Tror jeg ville valgt å være en ørn eller falk pga flyveegenskapene - det måtte ha vært fantastisk.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Diverse

Tips til kamera i fuglekasse/fuglebrett

Takknemlig for tips til et godt kamera til fuglekasse og fuglebrett, og hvor man får kjøpt det. Først og fremst til kasse. Gjerne farger. Jeg har ikke TV, så det må bli overføring til data. Gjerne trådløs.

G. (17.12.2011)

Svar:

NOFs firma Natur og Fritid (Lista/nettbutikk) har spesielle småfuglkasser med kamera innebygget. Sjekk med dem.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl var dette ?

Vi har hytte i Tydal og 2 fuglehunder.Sist onsdag gikk vi tur på beina igjennom glissen bjørkeskog da begge hundene fikk stand ( dette er vårt jaktterreng ).Det var snødekket mark og rundt 750 m oh.På ordre reiste hundene ei singel rype og sto. På ny ordre reiste de enda en fugl men dette var ingen rype. En stor lys brun ( beige ? ) rovfugl lettet fra samme område og fløy helt lydløst oppover lia. Vi så dessverre ikke om det var spisse eller taggete vingespisser på fuglen men det var tydelig at dette var en rovfugl som hadde sett seg ut denne single rypa som trykket så godt.
Kan det være ei stor ugle ? Jaktfalk ?

T.V. (17.12.2011)

Svar:

Hvis fuglen bare satt på bakken, tilfeldigvis nær rypa, så er jordugle den mest sannsynlige arten. Men dersom det var en rovfugl som hadde vært på jakt etter rype, så kan det ha vært en jaktfalk (eller til og med en hønsehauk). Men jeg har mest tro på jordugle, for adferden ligner mest denne arten. Jordugla trykker fordi den stoler på kamuflasjefargene, mens de to rovfuglene ikke gjør det - de vil skvette avsted straks de ser noe så mistenkelig som menneske + hund.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Fugleforing

Müsli og brød til småfulg?

Jeg var så klosset at jeg mistet en hel pakke müsli på gulvet. Jeg feide det opp, og lurer nå på om jeg kan legge det på fuglebrettet. I tillegg til solsikke, er det havreflak, rugflak og byggflak. Økologisk. Det inneholder også litt salt: 0,09g natrium pr 100g. (Tilsvarer 0,23g koksalt/100g.)
Jeg har hovedsaklig kjøttmeis, blåmeis, granmeis, dompap på besøk daglig hvor de kommer til en stående buffet av solsikkefrø, meiseboller og villfuglblanding.

Og hvordan er det å gi (tørt) brød til småfuglene? Harhørt at de hels ikke skal ha det. Er det så at de ikke liker det så godt, eller ikke tåler det? Det er jo litt salt i butikkbrød. Lokker man til seg skjære og trost ved å legge det ut?

Takknemlig for svar!

G. (17.12.2011)

Svar:

Slike müssliblandinger tror jeg nok du kan legge ut til fuglene uten problemer. Det samme gjelder vanlig brød og brødsmuler.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Diverse

Er ugler smartere en andre fugle

.

.. (17.12.2011)

Svar:

Nei, det er det ingen grunn til å tro. Mennesker har nok tillagt uglene mer visdom fordi de har øynene vendt forover slik som oss selv, og følgelig har vi overført våre høye tanker om oss selv på uglene.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Albino meis?

Hei,

Vi har en liten fugl i hagen som ser ut som en liten blåmeis.Problemet er at fargene ikke stemmer. Fuglen er mest hvit og lys grå. Er det en albino meis vi har i hagen?

A.B.J. (17.12.2011)

Svar:

Det er ikke lett å finne ut hva du kan ha i hagen bare ut i fra denne beskrivelsen. Prøv å få tatt et bilde av fuglen, da blir det straks enklere.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ubåtfugl...?

Hei ! Jeg ligger med båt i Haugesund indre havn. Der mater jeg daglig svaner, voksne, tenåringer(hvite, men med blass farge på nebbet) og gråbrune unger. Ser at noen unger er "morlaus". De er på egenhånd nå i nov/des. Normalen er vel at de jages av foreldre når de er nesten helt hvit, i mars/april/mai neste år...?
Jeg ser skarv, ærfugl (en av de tar brød), en andefugl..?
og UBÅTFUGLEN: man kan oppdage den i øyekroken ute på vannet, men idet du får vendt blikket dit, så dukker den. Den er oppe i 2-3 sekunder og dukker igjen. Den er lenge undervann og kommer sjelden opp samme sted. Den kan dukkke opp 10-20 meter fra dykkestedet. Den kan være på størrelse med en liten due i kroppen. Halen virker kort, den er mest sort med noe hvit farge "rundt om kring" og føttene er mørke. Nebbet er kort og sort..ikke et flatt andenebb, mere som et meisenebb.... men det er "millisekund-observasjoner"...
Hva er det slags fugl..?

A.F.P.H. (15.12.2011)

Svar:

Det du beskriver, høres mest ut som en alkefugl, men det er vanskelig å si om du har sett en alkekonge eller en lomvi. Mest sannsynlig er det en lomvi. Også lommer kan være kjappe til å dykke slik du beskriver.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Og dete er siste fjæra va kan dete være???

Bilde vedlagt spørsmålet

J. (16.12.2011)

Svar:

Dette er mest sannsynlig en rygg/skulderfjær fra en ung gråmåke eller svartbak, mest trolig gråmåke.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Va er dete for slags fjær???

Bilde vedlagt spørsmålet

J. (16.12.2011)

Svar:

Samme som sist - trolig spurvehauk.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vilken fjær?

Bilde vedlagt spørsmålet

Va slaks fjær kan nå dete være den fant vi også på turen vilken er det??? mvh Jill

J. (16.12.2011)

Svar:

Samme svar som forrige bilde - kanskje spurvehauk.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugle fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Va slags fugl kan dene være fra??? mvh Jill

J. (16.12.2011)

Svar:

Mistenker at dette er en fjær fra buksiden av en rovfugl, kanskje helst en spurvehauk (siden av låret?), men litt vanskelig på grunn av uskarpt og overeksponert bilde.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vilken fjær ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei dene fjæra ble fugnet på en tur den er sort med såner knøte små briker va er dete slaks??? mvh Jill

J. (16.12.2011)

Svar:

Det er litt vanskelig lys på denne fjæra, men den stammer fra en hønsefugl. Prikkene virker for små til at det kan være en storfugl (tiur), så jeg mistenker at den er fra en ung orrhane - de er ikke helt rent blåsvarte ennå. Men som sagt v- lyset på fjæra vanskeliggjør vurderingen.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vilken fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei vilken fjær er det fant dem noen cm nedfor fugle bretet

J.T.A. (16.12.2011)

Svar:

Dette er vingefjær av en grønnfink.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleart

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Bilde er tatt ved turområdet Mosvannet i Stavanger 16.12.2011.

E. (16.12.2011)

Svar:

Dette er en sothøne.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Død måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Det er synt at det ble sån at midelhavsmåka tok sit siste farvel.mvh Jill.

J. (16.12.2011)

Svar:

Dette er ikke en middelhavsmåke, men en gråmåke. Nebbet er misfarget etter at fuglen har dødd.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Diverse

Bilder av måka

Bilde vedlagt spørsmålet

Her er flere bilder

J.T.A. (16.12.2011)

Svar:

Gråmåke.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Diverse

Her er bilder av måka

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei her er flere bilder av måka.jeg fant den ved veien på sandstrand,det er ca 7 km fra Sortland sentrum mot Bø i vesterålen.Kunne se ut som den var påkjørt da den lå ved veien og det lå også en død skjære ved siden av.Husker ikke dato når jeg fant den men det var på vårparten og fuglene hekket.tror det var i Mai. Lurer på om dere komer til sortland og undersøker om det er noe flere. Nå er jeg veldig leimeg for at jeg ikke tok vare på den og utstoppet den mvh Jill.

J.T.A. (16.12.2011)

Svar:

Ser ut som en død gråmåke.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Toppdykker?

Til Roar Solheim.
18/9-2011 ble det lagt ut et bilde av en dykker som du sier er toppdykker. Er dette riktig? Er ikke dette en horndykker?
Bilde er fra Vestvågøy i Lofoten. Her har vi ikke toppdykkere, men bra med horndykkere.
Det er særlig nebbet som gjør med mistenksom.

H.V. (16.12.2011)

Svar:

Jo, du har nok rett. Ett av problemene ved å vurdere en del av spørsmålene som legges inn, er at det ofte ikke opplyses om hvor observasjonene er fra - det er i seg selv gjerne en viktig opplysning når mer eller mindre uskarpe eller overeksponerte bilder skal vurderes. Ofte må en tolke og vurdere uten å bli helt sikker, og i tillegg er ingen helt feilfrie...

Roar Solheim (17.12.2011)


#Sykdom og skader

Sidensvans

Hei!
Jeg skrev til dere tidligere angående en sidensvans som er syk/skadet. Nå har den vært hos meg i 1 uke, men den klarer fortsatt ikke å fly. Hvis den har salmonella, vet dere omtrent hvor lang tid det tar før den dør av det? Og hvor lang tid det eventuellt tar før den blir frisk? Er det vanlig at fugler som får salmonella ikke greier å fly?
Jeg synes den viser tegn på bedring. Den klarer nå å spise selv, selv om jeg synes den spiser ganske lite (ca et kvart eple om dagen). De første dagene satt den bare helt stille, men nå løper, hopper og flakser den rundt på verandaen.

E. (16.12.2011)

Svar:

Nei, denne fuglen har neppe salmonella. Det er mer sannsynlig at den har skadet seg ved kollisjon mot et vindu. Når den ennå ikke er flyvedyktig, kan det hende at den har en bruddskade. Siden den spiser når du forer den, kan du bare fortsette med dette til den forhåpentligvis er i stand til å fly sin vei.

Roar Solheim (17.12.2011)

««første 40 880 - 40 904 av 49 907 siste»»