Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 259 til 41 283 av totalt 50 297 spørsmål


#Sykdom og skader

Sykdom?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Skjærene er vanligvis veldig skye og forsvinner straks bare jeg viser meg i vinduet. forrige dagen var det derimot en som ikke enset meg. Oppdaget at den hadde en "skade"(se bilde) rundt det ene øyet, så tenkte at den kanskje ikke så særlig godt. I dag kom det en til som ikke brydde seg om meg, med en lignende "skade". Det er en annen for dette var motsatt øye. Det var bare det ene øyet på begge to. Lurer derfor på om dette er en sykdom?

T.L. (20.12.2011)

Svar:

Ja, dette er en form for sykdom, men jeg vet ikke hva det skyldes (det vet kanskje en veterinær). Syke eller skadde fugler kan ofte være mindre sky overfor mennesker, og slik adferd er da også gjerne et tegn på at noe er galt med fuglen.

Roar Solheim (20.12.2011)


#Økologi og atferd

Kongeørn\Fisk

Hei lurer på om kongeørna tar fisk heler ikke??? mvh Jill.

J.T.A. (20.12.2011)

Svar:

Vanligvis ikke, men det kan hende at den kan ta død fisk som ligger på land.

Roar Solheim (20.12.2011)


#Diverse

utstoppet rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei va er dete slaks ørn. bildet er hentet fra finn.no det sto at det var en kongeørn men er litusiker va er det??? mvh Jill.

J.T.A. (20.12.2011)

Svar:

Dette er en ung havørn.

Roar Solheim (20.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemme fugleegg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi skal lage en artssamling i biologi og vi har da funnet eggeskall på ei myr, men vi vet ikke riktig hvilken fugl det er etter. Håper noen kan hjelpe oss med dette.

M.A. (20.12.2011)

Svar:

Dette er svært vanskelig bare ut i fra et foto. Ikke mange kjenner fugleegg så godt at de kan gjenkjenne dette mønsteret med sikkerhet. Det ser for meg mest ut som rester av et måkeegg, men jeg kan ikke si sikkert hvilken art det kan være.

Roar Solheim (20.12.2011)


#Økologi og atferd

Formering hos rovfugler.

Hei, vi har et prosjekt i BI1 og det sto litt lite om formering hos rovfugler. Jeg lurer da på hvor jeg kan få litt informasjon om dette.
På forhånd, Takk :-)

J. (19.12.2011)

Svar:

Vi har 15 hekkende rovfuglarter i Norge. Formeringen skjer som hos andre fugler ved at de danner par, hos rovfugl basert på livslange forhold, noen bygger reir andre bruker andre arters gamle reir, de legger egg som varierer fra kun 1-3 egg hos de store rovfuglene, havørn og kongeørn, og 3-6 egg hos de mindre rovfuglene. Rovfuglene ruger fra første egg, det vil si at ungene klekkes til ulike tider og det blir størrelsesforskjell på dem. Ved liten mattilgang vil den/de største ungen(e) spise de minste.
Du kan lese mer om alle norske hekkefugler, deriblant rovfuglene ved å gå inn på nedenstående link:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/
Du kan også gå i biblioteket å låne boken "Våre fugler" av Svein Haftorn.

Morten Ree (20.12.2011)


#Diverse

Utstoppet Rovfugler

Hei va tror du er mest verdi fulkt av en Utstoppet kongeørn og en vandrefalk??? mvh Jill

J.T.A. (19.12.2011)

Svar:

Slike vurderinger foretar ikke vi på denne siden. Da må du kontakte en taksidermist (en som stopper ut dyr, og som har lov til å gjøre det).

Roar Solheim (20.12.2011)


#Økologi og atferd

Havørn, livssyklus

Eit havørnpar har nett besøkt meg utfor glaset. Vi har observert dei tidlegare og veit at dei er svært tidlag ute med å legge egg (nytta billeg stjernekikkert og følgde dei i reirtida). Er dei byrja på paringaritualet alt no? Vanlegvis prøver andre fuglar å jage ørnene når dei flyg, men i dag reagerte ikkje måsen på dei.

N.E.B. (19.12.2011)

Svar:

Havørnparet holder sammen hele året, og det er ikke godt å si når de starter de første hekkeforberedelsene. Men selve parringen starter trolig ikke før noen uker før egglegging, trolig i februar.

Roar Solheim (19.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugler

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei fant dete bildet på Google og lurte på va slaks rovfugler det var det sto ingen ti gom det men vilken art er det??? mvh Jill

J.T.A. (19.12.2011)

Svar:

Dette ser ut til å være en flokk svartglenter.

Roar Solheim (19.12.2011)


#Diverse

Halemeis ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg observerte for første gang 18 des. 2011 en rett stor flokk med, på Dansk halemejser (den nordlige type) på Sandsli utenfor Bergen. Har vanskelig med å finne den på nettet om hva den heter i Norge og finner få bilder?! Og er den vanlig på Vestlandet?

T.O. (19.12.2011)

Svar:

Fuglen heter stjertmeis på norsk. Søk under arten på Fuglevennen.no sidene, så vil du også finne bilder. Artig foto med alle stjertmeisene på en meisebolle!

Roar Solheim (19.12.2011)


#Diverse

Formering hos vadere, måker og alkefugler

Hei! Lurer på hvor jeg kan finne informasjon og fakta om formering hos vadere, måker og alkefugler? Har et prosjekt i biologi om formering hos fugler hvor jeg skal skrive om dette :)

S. (18.12.2011)

Svar:

Vanligvis finner du slik informasjon i ulike fuglebøker. Den store boka Norges Fugler av Svein Haftorn bør du kunne finne på et bibliotek, og der er det nok mye å hente.

Roar Solheim (19.12.2011)


#Økologi og atferd

Tryker

Hei har set mange ganger at folk skriver at den tryker va petyr nå det foreksemper en Rype som tryker va petyr det va petyr tryker for noe??? mvh Jill.

J.T.A. (19.12.2011)

Svar:

En fugl som trykker ligger helt stille for ikke å bli sett av rovfugler eller rovpattedyr. Det er spesielt bakkelevende fugler med gode kamuflasjefarger som gjør dette, som en forsvarstaktikk.

Roar Solheim (19.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags måke er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt 14.12 på Hurum. Jeg har gjort det litt skarpere, men fargen er ikke "tuklet" med. Denne var rimelig innpåsliten og så helt annerledes ut enn de andre unge måkene jeg så...

M. (18.12.2011)

Svar:

Dette er ikke en måke, men riktignok en måkefugl. Det er en ungfugl av en av joene, og for meg ser det mest ut til å være en ung polarjo.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Økologi og atferd

Skjære som gjemmer mat

Hei.
To skjærer har helt siden i sommer vært innom hagen min hver dag. Her legger jeg ut forskjellig type mat ( brød, havregryngrøt, ost(favoritten). Noe av denne maten spiser de på stedet, men jeg har også sett at de gjemmer mat, gjerne bare noen få meter fra hvor jeg har lagt den ut. Jeg lurer på om de finner tilbake til denne maten når de blir sulten eller om dette bare er et uhensiktsmessig instinkt de følger? Jeg pleier å kutte maten i ganske små biter, da spises den med en gang. Større biter tar de med seg eller gjemmer.

B.T. (18.12.2011)

Svar:

Skjærer og andre matlagrende fugler har et veldig godt romlig minne, og de kan huske tusenvis av enkeltplasser hvor de har lagret mat. Hvis de ikke hadde husket stedene, ville de heller ikke ha lagret mat, for det ville bety at de sløste masse energi til ingen nytte. Det er det ingen dyr som gjør. Både meiser og kråkefugler har slik lagringshukommelse.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Fugleforing

Mate småfugler, men ikke rotter?

Vi har over noen uker nå hengt ut meiseboller og solsikkefrø i et tre utenfor huset vårt. Vi har hatt mange fugler på besøk. Noe av fuglematen havner på bakken og det er nå observert en rotte. Da vi bor i et boretslag måtte vi ta bort maten. detter er veldig trist mest for fuglene, men også for oss. Ber om noen gode råd. Er det mulig å mate fuglene uten å mate rottene?.

T.B.J. (18.12.2011)

Svar:

Et alternativ som ikke gir matrester på bakken, er halve kokosnøtter som meisene kan henge på og hakke løs kokosfett fra. Spekk, og nyretalg fra sau i metallnett er også et bra alternativ. Meiseboller er heller ikke noe problem for søl på bakken, til forskjell fra solsikkefrø.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Fugleforing

Fast mattid

Har kjøttmeis og blåmeis fast mattid?

N.N (18.12.2011)

Svar:

Nei, ikke så vidt jeg kjenner til.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Diverse

Vandre falk Hun\Han Skjøn?

Hei lurer på om det er mulig og se forsjel på han og hun Vandrefalk uten om størelsen? mvh Jill

J.T.A. (18.12.2011)

Svar:

Ja, litt forskjell er det, men det krever trening for å se disse forskjellene. Er ikke sikker selv på hva som utgjør forskjellene, men mener bl. a. at øvre del av brystet er mer hvitt (større hvitt felt) hos hannen.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongeørn?

Hei! Observerte idag en svær rovfugl som svevde rolig i sirkler høyt oppe på den blå himmelen. Når jeg så på den i kikkerten kunne jeg tydelig se hvite, runde/ovale flekker under hver av vingene,ellers var den brun/mørkebrun. Etter og ha bladd litt i litteraturen min så lignet faktisk Kongeørn mest på det jeg hadde sett.Kan dette ha vært mulig her i Kongsvingertraktene? Har desverre ikke noe bilde da fuglen var veldig høyt/langt unna. På forhånd takk.
Hilsen Kent Ingvar Haakerud.

K.I.H. (18.12.2011)

Svar:

Ja, på denne tiden av året dukker ungfugler av kongeørn opp nær sagt hvor som helst. I Kongsvingertraktene er du ikke langt unna faste forekomster av ulv, og det betyr kadaverrester som ungørnene kan spise av i vinterhalvåret.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Diverse

Fugle spørsmål ?

Hei kansje lit domt og spøre men har set noen andre som spurte om det same vist du skule har vert en fugl va slaks fugl vile du vært da???, og har et anet spørsmål oså er vandre falken en truet sårbar og sjelden fugl???, mvh Jill.

J.T.A. (18.12.2011)

Svar:

Vandrefalken var nesten i ferd med å forsvinne fra Norge omkring 1970, men etter at DDT ble forbudt brukt har arten tatt tilbake mange av sine gamle hekkeområder. Arten er fremdeles sårbar overfor slike miljøgifter, men jeg er ikke sikker på hvilken kategori den for øyeblikket har på listen over sårbare/truede arter (rødlistestatus).

Tror jeg ville valgt å være en ørn eller falk pga flyveegenskapene - det måtte ha vært fantastisk.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Diverse

Tips til kamera i fuglekasse/fuglebrett

Takknemlig for tips til et godt kamera til fuglekasse og fuglebrett, og hvor man får kjøpt det. Først og fremst til kasse. Gjerne farger. Jeg har ikke TV, så det må bli overføring til data. Gjerne trådløs.

G. (17.12.2011)

Svar:

NOFs firma Natur og Fritid (Lista/nettbutikk) har spesielle småfuglkasser med kamera innebygget. Sjekk med dem.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl var dette ?

Vi har hytte i Tydal og 2 fuglehunder.Sist onsdag gikk vi tur på beina igjennom glissen bjørkeskog da begge hundene fikk stand ( dette er vårt jaktterreng ).Det var snødekket mark og rundt 750 m oh.På ordre reiste hundene ei singel rype og sto. På ny ordre reiste de enda en fugl men dette var ingen rype. En stor lys brun ( beige ? ) rovfugl lettet fra samme område og fløy helt lydløst oppover lia. Vi så dessverre ikke om det var spisse eller taggete vingespisser på fuglen men det var tydelig at dette var en rovfugl som hadde sett seg ut denne single rypa som trykket så godt.
Kan det være ei stor ugle ? Jaktfalk ?

T.V. (17.12.2011)

Svar:

Hvis fuglen bare satt på bakken, tilfeldigvis nær rypa, så er jordugle den mest sannsynlige arten. Men dersom det var en rovfugl som hadde vært på jakt etter rype, så kan det ha vært en jaktfalk (eller til og med en hønsehauk). Men jeg har mest tro på jordugle, for adferden ligner mest denne arten. Jordugla trykker fordi den stoler på kamuflasjefargene, mens de to rovfuglene ikke gjør det - de vil skvette avsted straks de ser noe så mistenkelig som menneske + hund.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Fugleforing

Müsli og brød til småfulg?

Jeg var så klosset at jeg mistet en hel pakke müsli på gulvet. Jeg feide det opp, og lurer nå på om jeg kan legge det på fuglebrettet. I tillegg til solsikke, er det havreflak, rugflak og byggflak. Økologisk. Det inneholder også litt salt: 0,09g natrium pr 100g. (Tilsvarer 0,23g koksalt/100g.)
Jeg har hovedsaklig kjøttmeis, blåmeis, granmeis, dompap på besøk daglig hvor de kommer til en stående buffet av solsikkefrø, meiseboller og villfuglblanding.

Og hvordan er det å gi (tørt) brød til småfuglene? Harhørt at de hels ikke skal ha det. Er det så at de ikke liker det så godt, eller ikke tåler det? Det er jo litt salt i butikkbrød. Lokker man til seg skjære og trost ved å legge det ut?

Takknemlig for svar!

G. (17.12.2011)

Svar:

Slike müssliblandinger tror jeg nok du kan legge ut til fuglene uten problemer. Det samme gjelder vanlig brød og brødsmuler.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Diverse

Er ugler smartere en andre fugle

.

.. (17.12.2011)

Svar:

Nei, det er det ingen grunn til å tro. Mennesker har nok tillagt uglene mer visdom fordi de har øynene vendt forover slik som oss selv, og følgelig har vi overført våre høye tanker om oss selv på uglene.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Albino meis?

Hei,

Vi har en liten fugl i hagen som ser ut som en liten blåmeis.Problemet er at fargene ikke stemmer. Fuglen er mest hvit og lys grå. Er det en albino meis vi har i hagen?

A.B.J. (17.12.2011)

Svar:

Det er ikke lett å finne ut hva du kan ha i hagen bare ut i fra denne beskrivelsen. Prøv å få tatt et bilde av fuglen, da blir det straks enklere.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ubåtfugl...?

Hei ! Jeg ligger med båt i Haugesund indre havn. Der mater jeg daglig svaner, voksne, tenåringer(hvite, men med blass farge på nebbet) og gråbrune unger. Ser at noen unger er "morlaus". De er på egenhånd nå i nov/des. Normalen er vel at de jages av foreldre når de er nesten helt hvit, i mars/april/mai neste år...?
Jeg ser skarv, ærfugl (en av de tar brød), en andefugl..?
og UBÅTFUGLEN: man kan oppdage den i øyekroken ute på vannet, men idet du får vendt blikket dit, så dukker den. Den er oppe i 2-3 sekunder og dukker igjen. Den er lenge undervann og kommer sjelden opp samme sted. Den kan dukkke opp 10-20 meter fra dykkestedet. Den kan være på størrelse med en liten due i kroppen. Halen virker kort, den er mest sort med noe hvit farge "rundt om kring" og føttene er mørke. Nebbet er kort og sort..ikke et flatt andenebb, mere som et meisenebb.... men det er "millisekund-observasjoner"...
Hva er det slags fugl..?

A.F.P.H. (15.12.2011)

Svar:

Det du beskriver, høres mest ut som en alkefugl, men det er vanskelig å si om du har sett en alkekonge eller en lomvi. Mest sannsynlig er det en lomvi. Også lommer kan være kjappe til å dykke slik du beskriver.

Roar Solheim (17.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Og dete er siste fjæra va kan dete være???

Bilde vedlagt spørsmålet

J. (16.12.2011)

Svar:

Dette er mest sannsynlig en rygg/skulderfjær fra en ung gråmåke eller svartbak, mest trolig gråmåke.

Roar Solheim (17.12.2011)

««første 41 259 - 41 283 av 50 297 siste»»