Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 333 til 41 357 av totalt 50 379 spørsmål


#Diverse

ørne størelse???

Hei va er den nest største ørna alså den som er størst eterhavørna\den som er nomer 2 i størelse??? mvh Jill.

J.T.A. (21.12.2011)

Svar:

I Norge er nok dette kongeørn, men blant verdens ørnearter kan det nok være en annen art. Men det har jeg ikke oversikt over.

Roar Solheim (22.12.2011)


#Fugleforing

Ringdue+brød

Hei spiser ringdua brød??? mvh Jill.

J.T.A. (21.12.2011)

Svar:

Ja, hvis det er opphakket i småbiter.

Roar Solheim (22.12.2011)


#Fugleforing

Linerle

Har ei linerle som ikkje har reist enda. Går heime i tunet og et på silofor. Her er det snø. Kva kan ein gjera? Skal me gi ho noko - og i tilfelle kva?

K. (22.12.2011)

Svar:

Linerler kan spise finoppsmuldrete kakesmuler, så dette kan nok hjelpe i en vanskelig situasjon. Hvis dere har kyr eller andre dyr på bås, kan kanskje fuglen søke seg inn og finne en del fluer også - det har skjedd før.

Roar Solheim (22.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

er dette myrsnipe ellle er eg heilt på jorde nå..?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (21.12.2011)

Svar:

Nei, dette er en myrsnipe.

Roar Solheim (21.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken brun liten fugl har jeg besøk av?

Brun, nesten sjokoladefarget småfugl. trodde først det var spurv, men nebbet er for kraftig. Er mange av dem på matstasjonene våre i hagen. Ser ut som de trivs best med frø i meiseboller, men forsyner seg også av nettet med nøtter. Kanskje en anelse slankere enn spurven. Søt er den og en velkommen gjest blamt alle meisene.
Kan jeg gjøre noe for å friste dompappen? Savner den. Bor i lite byggefelt på landet utenfor Larvik

V.B. (21.12.2011)

Svar:

Beskrivelsen kan passe på en pilfink (spesielt matvalget), men den har ikke kraftigere nebb enn en gråspurv.

Roar Solheim (21.12.2011)


#Diverse

gåsemåse

finest det krysning mellom gås og måse

M.F. (21.12.2011)

Svar:

Nei, de er for langt fra hverandre slektskapsmessig til at det går an. Ulike gåsearter er kjent for å krysse seg med hverandre.

Roar Solheim (21.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

i går så jeg en rar fugl, den var lignet meget på en kråke men hadde ikke de fargene... den var rød på magen og brunsvart på ryggen, den hadde likt nebb som en ravn...
Dette er 100 % riktig info !

A.R. (21.12.2011)

Svar:

Det hadde hjulpet litt om du skrev hvor og i hva slags terreng du så denne fuglen. Jeg mistenker at det er en lavskrike du har sett, men de finnes ikke over alt.

Roar Solheim (21.12.2011)


#Trekkfugler

hvor flyr fulene om vinteren

hvor flyr fulene om vinteren...

J. (20.12.2011)

Svar:

Et spørsmål som kan få nær sagt alle mulige svar! Trekkfugler flyr dit de overvintrer, standfugler flyr bare omkring i sine faste leveområder, invasjonsfugler kan streife vidt omkring.

Roar Solheim (20.12.2011)


#Sykdom og skader

Sykdom?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Skjærene er vanligvis veldig skye og forsvinner straks bare jeg viser meg i vinduet. forrige dagen var det derimot en som ikke enset meg. Oppdaget at den hadde en "skade"(se bilde) rundt det ene øyet, så tenkte at den kanskje ikke så særlig godt. I dag kom det en til som ikke brydde seg om meg, med en lignende "skade". Det er en annen for dette var motsatt øye. Det var bare det ene øyet på begge to. Lurer derfor på om dette er en sykdom?

T.L. (20.12.2011)

Svar:

Ja, dette er en form for sykdom, men jeg vet ikke hva det skyldes (det vet kanskje en veterinær). Syke eller skadde fugler kan ofte være mindre sky overfor mennesker, og slik adferd er da også gjerne et tegn på at noe er galt med fuglen.

Roar Solheim (20.12.2011)


#Økologi og atferd

Kongeørn\Fisk

Hei lurer på om kongeørna tar fisk heler ikke??? mvh Jill.

J.T.A. (20.12.2011)

Svar:

Vanligvis ikke, men det kan hende at den kan ta død fisk som ligger på land.

Roar Solheim (20.12.2011)


#Diverse

utstoppet rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei va er dete slaks ørn. bildet er hentet fra finn.no det sto at det var en kongeørn men er litusiker va er det??? mvh Jill.

J.T.A. (20.12.2011)

Svar:

Dette er en ung havørn.

Roar Solheim (20.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemme fugleegg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi skal lage en artssamling i biologi og vi har da funnet eggeskall på ei myr, men vi vet ikke riktig hvilken fugl det er etter. Håper noen kan hjelpe oss med dette.

M.A. (20.12.2011)

Svar:

Dette er svært vanskelig bare ut i fra et foto. Ikke mange kjenner fugleegg så godt at de kan gjenkjenne dette mønsteret med sikkerhet. Det ser for meg mest ut som rester av et måkeegg, men jeg kan ikke si sikkert hvilken art det kan være.

Roar Solheim (20.12.2011)


#Økologi og atferd

Formering hos rovfugler.

Hei, vi har et prosjekt i BI1 og det sto litt lite om formering hos rovfugler. Jeg lurer da på hvor jeg kan få litt informasjon om dette.
På forhånd, Takk :-)

J. (19.12.2011)

Svar:

Vi har 15 hekkende rovfuglarter i Norge. Formeringen skjer som hos andre fugler ved at de danner par, hos rovfugl basert på livslange forhold, noen bygger reir andre bruker andre arters gamle reir, de legger egg som varierer fra kun 1-3 egg hos de store rovfuglene, havørn og kongeørn, og 3-6 egg hos de mindre rovfuglene. Rovfuglene ruger fra første egg, det vil si at ungene klekkes til ulike tider og det blir størrelsesforskjell på dem. Ved liten mattilgang vil den/de største ungen(e) spise de minste.
Du kan lese mer om alle norske hekkefugler, deriblant rovfuglene ved å gå inn på nedenstående link:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/
Du kan også gå i biblioteket å låne boken "Våre fugler" av Svein Haftorn.

Morten Ree (20.12.2011)


#Diverse

Utstoppet Rovfugler

Hei va tror du er mest verdi fulkt av en Utstoppet kongeørn og en vandrefalk??? mvh Jill

J.T.A. (19.12.2011)

Svar:

Slike vurderinger foretar ikke vi på denne siden. Da må du kontakte en taksidermist (en som stopper ut dyr, og som har lov til å gjøre det).

Roar Solheim (20.12.2011)


#Økologi og atferd

Havørn, livssyklus

Eit havørnpar har nett besøkt meg utfor glaset. Vi har observert dei tidlegare og veit at dei er svært tidlag ute med å legge egg (nytta billeg stjernekikkert og følgde dei i reirtida). Er dei byrja på paringaritualet alt no? Vanlegvis prøver andre fuglar å jage ørnene når dei flyg, men i dag reagerte ikkje måsen på dei.

N.E.B. (19.12.2011)

Svar:

Havørnparet holder sammen hele året, og det er ikke godt å si når de starter de første hekkeforberedelsene. Men selve parringen starter trolig ikke før noen uker før egglegging, trolig i februar.

Roar Solheim (19.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugler

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei fant dete bildet på Google og lurte på va slaks rovfugler det var det sto ingen ti gom det men vilken art er det??? mvh Jill

J.T.A. (19.12.2011)

Svar:

Dette ser ut til å være en flokk svartglenter.

Roar Solheim (19.12.2011)


#Diverse

Halemeis ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg observerte for første gang 18 des. 2011 en rett stor flokk med, på Dansk halemejser (den nordlige type) på Sandsli utenfor Bergen. Har vanskelig med å finne den på nettet om hva den heter i Norge og finner få bilder?! Og er den vanlig på Vestlandet?

T.O. (19.12.2011)

Svar:

Fuglen heter stjertmeis på norsk. Søk under arten på Fuglevennen.no sidene, så vil du også finne bilder. Artig foto med alle stjertmeisene på en meisebolle!

Roar Solheim (19.12.2011)


#Diverse

Formering hos vadere, måker og alkefugler

Hei! Lurer på hvor jeg kan finne informasjon og fakta om formering hos vadere, måker og alkefugler? Har et prosjekt i biologi om formering hos fugler hvor jeg skal skrive om dette :)

S. (18.12.2011)

Svar:

Vanligvis finner du slik informasjon i ulike fuglebøker. Den store boka Norges Fugler av Svein Haftorn bør du kunne finne på et bibliotek, og der er det nok mye å hente.

Roar Solheim (19.12.2011)


#Økologi og atferd

Tryker

Hei har set mange ganger at folk skriver at den tryker va petyr nå det foreksemper en Rype som tryker va petyr det va petyr tryker for noe??? mvh Jill.

J.T.A. (19.12.2011)

Svar:

En fugl som trykker ligger helt stille for ikke å bli sett av rovfugler eller rovpattedyr. Det er spesielt bakkelevende fugler med gode kamuflasjefarger som gjør dette, som en forsvarstaktikk.

Roar Solheim (19.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags måke er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt 14.12 på Hurum. Jeg har gjort det litt skarpere, men fargen er ikke "tuklet" med. Denne var rimelig innpåsliten og så helt annerledes ut enn de andre unge måkene jeg så...

M. (18.12.2011)

Svar:

Dette er ikke en måke, men riktignok en måkefugl. Det er en ungfugl av en av joene, og for meg ser det mest ut til å være en ung polarjo.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Økologi og atferd

Skjære som gjemmer mat

Hei.
To skjærer har helt siden i sommer vært innom hagen min hver dag. Her legger jeg ut forskjellig type mat ( brød, havregryngrøt, ost(favoritten). Noe av denne maten spiser de på stedet, men jeg har også sett at de gjemmer mat, gjerne bare noen få meter fra hvor jeg har lagt den ut. Jeg lurer på om de finner tilbake til denne maten når de blir sulten eller om dette bare er et uhensiktsmessig instinkt de følger? Jeg pleier å kutte maten i ganske små biter, da spises den med en gang. Større biter tar de med seg eller gjemmer.

B.T. (18.12.2011)

Svar:

Skjærer og andre matlagrende fugler har et veldig godt romlig minne, og de kan huske tusenvis av enkeltplasser hvor de har lagret mat. Hvis de ikke hadde husket stedene, ville de heller ikke ha lagret mat, for det ville bety at de sløste masse energi til ingen nytte. Det er det ingen dyr som gjør. Både meiser og kråkefugler har slik lagringshukommelse.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Fugleforing

Mate småfugler, men ikke rotter?

Vi har over noen uker nå hengt ut meiseboller og solsikkefrø i et tre utenfor huset vårt. Vi har hatt mange fugler på besøk. Noe av fuglematen havner på bakken og det er nå observert en rotte. Da vi bor i et boretslag måtte vi ta bort maten. detter er veldig trist mest for fuglene, men også for oss. Ber om noen gode råd. Er det mulig å mate fuglene uten å mate rottene?.

T.B.J. (18.12.2011)

Svar:

Et alternativ som ikke gir matrester på bakken, er halve kokosnøtter som meisene kan henge på og hakke løs kokosfett fra. Spekk, og nyretalg fra sau i metallnett er også et bra alternativ. Meiseboller er heller ikke noe problem for søl på bakken, til forskjell fra solsikkefrø.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Fugleforing

Fast mattid

Har kjøttmeis og blåmeis fast mattid?

N.N (18.12.2011)

Svar:

Nei, ikke så vidt jeg kjenner til.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Diverse

Vandre falk Hun\Han Skjøn?

Hei lurer på om det er mulig og se forsjel på han og hun Vandrefalk uten om størelsen? mvh Jill

J.T.A. (18.12.2011)

Svar:

Ja, litt forskjell er det, men det krever trening for å se disse forskjellene. Er ikke sikker selv på hva som utgjør forskjellene, men mener bl. a. at øvre del av brystet er mer hvitt (større hvitt felt) hos hannen.

Roar Solheim (18.12.2011)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongeørn?

Hei! Observerte idag en svær rovfugl som svevde rolig i sirkler høyt oppe på den blå himmelen. Når jeg så på den i kikkerten kunne jeg tydelig se hvite, runde/ovale flekker under hver av vingene,ellers var den brun/mørkebrun. Etter og ha bladd litt i litteraturen min så lignet faktisk Kongeørn mest på det jeg hadde sett.Kan dette ha vært mulig her i Kongsvingertraktene? Har desverre ikke noe bilde da fuglen var veldig høyt/langt unna. På forhånd takk.
Hilsen Kent Ingvar Haakerud.

K.I.H. (18.12.2011)

Svar:

Ja, på denne tiden av året dukker ungfugler av kongeørn opp nær sagt hvor som helst. I Kongsvingertraktene er du ikke langt unna faste forekomster av ulv, og det betyr kadaverrester som ungørnene kan spise av i vinterhalvåret.

Roar Solheim (18.12.2011)

««første 41 333 - 41 357 av 50 379 siste»»