Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 168 til 41 192 av totalt 50 254 spørsmål «forrige neste»
Verdens største ørn?
Hei va er verdens største ørn??? fins det noen ørner som er støre en havørna? og vor kan jeg fine onklige bilder av klatre hauken??? mvh Jill.
J.T.A. (22.12.2011)
Svar:
Det er alltid en kamp mellom land og verdensdeler hva som er størst og tyngst også når det gjelder fugler.Hos rovfugler er hunnen større enn hannen i tillegg er det store individuelle forskjeller. Vekten varierer også gjennom året i forhold til hvor mye mat det finnes.
Blant verden ørner så regnes Stellers Sea-Eagle, som heter kjempehavørn på norsk, som den tyngste ørna i verden. Den kan veie opp mot 9 kg og har et vingespenn på ca. 250 cm. Men også Harpy-ørna er veid til 9 kg, mens apeørna er 8 kg. Vår egen havørn er regnet som den fjerde største ørn i verden og veier opp mot 7 kg og har et vingespenn på normalt mellom 193-244 cm, rekordmålet er 265 cm.
Når det gjelder den sterkeste ørn i verden så er det ingen som slår apeørna. Denne arten kan bli en meter høy og 95-112 cm lang. Apeørna har de lengste beina, de lengste klørne og den største vingeoverflaten av alle ørnearter.
Bilder av klatrehauk (African harrier hawk) finner du her:
http://www.arkive.org/african-harrier-hawk/polyboroides-typus/photos.htmlMorten Ree (02.01.2012)
Gul spurve/ værlingeagtig fugl med hjerteformet hale
Hvad kan det være? jeg tænkte først på en kanarie fugl, men den var for stor, halen passede heller ikke.
Farven er i gule nuancer, ikke nogle mørke aftegninger. Næbbet som spurv - jeg har aldrig set lignende.
H.F. (21.12.2011)
Svar:
Vanskelig å si hva du har sett. Det kan jo være en rømt burfugl. Men husk at enkelte gullspurv-hanner kan ha ganske sterke gulfarve i hele hode og brystet. Prøv å ta et bilde om den dukker opp igjen.
Morten Ree (02.01.2012)
nattmeis
hei,har stadig besøk av kjøttmeis,både på vinduene og rundt omkring her ute på kveld og natterstid. vi bor på finnskogen,og det er ingen andre hus akkurat her.er det vanlig at kjøttmeisen er aktiv i mørket?
M. (25.12.2011)
Svar:
Kjøttmeisa er ikke aktiv om natten, så dette er litt spesielt. Men i byer og tettbebygde strøk med masse belysning kan meisene synge selv på natten, ettersom de blir lurt av all belysningen.
Morten Ree (02.01.2012)
Jaktfalk utbredelse???
Hei lurer på om det er jakt falk i norge\bø i vesterålen. ialefal er det vite jaktfalk i norge og er vite jaktfalker sjeldenere en di grå og er di sjeldene??? mvh Jill.
J.T.A. (30.12.2011)
Svar:
Den norske bestanden av jaktfalk er anslått til mellom 300-500 par. I Sør-Norge hekker den i fjellområdene i innlandet, mens den i Nord-Norge hekker helt ut mot bratte fjell ved kysten. Det vil si at den også hekker i Vesterålen. Se utbredelseskart, bilder og les om jaktfalk her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=3887&vis=kart
Morten Ree (02.01.2012)
Hvorfor samles kråker i store forsamlinger
Hei! Kråker samles ofte i store flokker oppe i trær. Hvorfor gjør de det? Hva er grunnen til at de plutselig flytter seg i flokk til andre trær og så flyr tilbake. Har plasseringen som fuglene har i trærna noen sosial eller annen betydning? Hva gjør de sammen når de sitter i trærna? Er det et slags kråketing? Hvorfor sitter de på et sted en dag og et sted en annen dag?
C.B. (30.12.2011)
Svar:
Kråka er en vanlig hekkefugl over hele landet. På høsten foregår det et trekk fra nordområdene i Russland, Finland, Sverige og Nord-Norge. De fleste av disse trekker ut til kyststrøkene og rundt byene i Sør-Norge. Dette gjør at vi får masse kråker i perioden september-april enkelte steder sørpå. Disse har flere overnattingsplasser rundt om hvor kråker fra svært store områder og i betydelige antall samles for natten i store trær. Dette medfører stor aktivitet og høyt lydnivå på ettermiddag/kveld og tidlig om morgenen. Det er dette som er såkalte "kråketing". På dagtid sprer disse individene seg utover store områder på søk etter mat. Hvorfor de samles slik er vanskelig å si, men det har blant annet å gjøre med at de blir mer beskyttet overfor fiender som mår og hubro, som jakter kråker på natten.
Morten Ree (02.01.2012)
Hønsehauk ?
Fy faen, dette var det sjukeste jeg noen gang hadde sett:
Det var i går jeg var ute får å gi fugla mine mat, så kikka jeg opp på garasjetaket, og der satt det en jævlig svær fugl ! Den var stor, ligna på en spurvehauk men var jævlig mye større og den hadde ikke brunlig fjær. Kan det ha vært en hønsehauk?
Den satt faen me bare der og kikka på meg dumt, den var ikke redd !
Er dette normal oppførsel ?
K. (02.01.2012)
Svar:
Hønsehauken er en sky fugl så dette var ikke helt normal oppførsel. Min første tanke var at det kunne være en ungfugl, men de har mørk brun farge over ryggen. Du sier at ikke hadde brunt i fjærdrakten. Hvis det var voksen hønsehauk så har hannen blågrå rygg, hunnen har skifergrå farge mens begge har lys buk med tverrstriper i svart. Ungfuglen har gulbrun buk med langsgående mørkebrune striper.
Se bilder og les mer om hønsehauk her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3727&vis=Morten Ree (02.01.2012)
Nøtteskrikas Apetit på Forsjelige nøtter
Hei liker Nøtteskrika dise nøtte typene som Eikenøtter,Jornøtter,Hasselnøtter,valnøtter og peanøtter og va slags nøtt liker nøtteskrika best og liker nøtteskrika Hasselnøtter og valnøtter det var di 2 nøttene jeg lurte mest på om den liker og spise? Håper på svar Mvh Jill.
J.T.A.F. (01.01.2012)
Svar:
Nøtteskrika er glad i alle slags nøtter, men skallet må være fjernet og man må ikke legge ut saltede peanøtter. Jeg vet ikke om den foretrekker den ene nøttesorten fremfor den andre. Nøtteskrika hamstrer næring så den vil nok fly av gårde med alle slags nøtter og gjemme den unna for senere bruk.
Morten Ree (02.01.2012)
Kongeørn føde
Hei kan kongeørn tå dyr som voksene rådyr hjort rein elg dådyr, ulv rev gaupe, nøtteskrike ugler og andre rovfugler??? mvh Jill.
J.T.A.F.<. (01.01.2012)
Svar:
Vanlige byttedyr for kongeørn er mellomstore fugler og pattedyr. De vanligste byttedyr er ryper og hare. I helt spesielle tilfeller i vinterhalvåret kan kongeørn ta rådyr og mindre reinsdyr, opptil ca. 40 kg. På sommeren i hekketiden kan den ta små byttedyr som trosteunger og lemen.
Se bilder og les mer om kongeørn på denne linken: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3801Morten Ree (02.01.2012)
svarthvit fluesnapper
hei!
i sommer hadde jeg to svarthvit fluesnapperkasser i en la moren død, i den andre var det ikke liv i eggene og moren hadde dratt hvorfor skjer disse to tingene?
F.O. (01.01.2012)
Svar:
Svarthvitfluesnappere sloss ofte om reirplass med kjøttmeis, I enkelte tilfeller kan en av fluesnapperne bli drept på reiret, og det kan ha skjedd her. Forlatte egg kan skyldes bat hunnen har omkommet - fløyet på et vindu, blitt tatt av spurvehauk, katt, påkjørt av bil eller annet.
Roar Solheim (01.01.2012)
Spørsmål:
Hvilken fugl er smarteste i Norge?
N.N (01.01.2012)
Svar:
Ikke mulig å svare på, for begrepet "smartest" er høyst subjektivt, og ikke en endelig, målbar "verdi". Likevel rangerer ofte kråkefuglene høyt blant de artene som vi oftest kaller smarte eller intelligente, sett med menneskelig målestokk.
Roar Solheim (01.01.2012)
Indisk løpeand - Gul svensk and
Heisann!
Jeg lurte på om dere har noen tips om hva Indisk løpeand, og gul svensk and spiser? Eller noe de er spesielt glad i?
Klarer ikke finne noe spesielt på nettet.
Setter utrolig stor pris på svar :-)
Mvh Rikke
R. (01.01.2012)
Svar:
Dette må du søke svar på hos burfuglfolk - dette er tamfugler.
Roar Solheim (01.01.2012)
fuglebrett
KVIRFOR ER DET INGEN FUGLAR PÅ FUGLEBRETTET MITT ?!
EG GA DEI MAT I GÅR OG DET HAR IKKJE VÆRT EIN EINASTE FUGL DER !!
kvifor ikkje ?
O.H.I.N. (31.12.2011)
Svar:
Dette er det dessverre umulig å gi deg noe svar på - det er altfor mange lokale variasjoner i fuglenes opptreden på forplasser til at et generellt svar finnes.
Roar Solheim (31.12.2011)
Spørsmål:
hvor finer jeg nyretalg av sau da :(:(:(:;????????
Tror ikke jeg finer dette i dagligvarebutikken ????
Håper på svar:). :)
V.S.F.F. (31.12.2011)
Svar:
Nei, det er riktig. For å få tak i dette, må du kontakte et lokalt slakteri. Spekk fra gris går også an å spikre opp på en trestamme - det er lettere tilgjengelig i butikkene.
Roar Solheim (31.12.2011)
hvor er fuglene? 2
Brått ble alle meisene og spurvene borte fra fuglebrettet!(Bor i en av sørlandsperlene) Dette er en årlig happening, virker som de forsvinner etter den første kalde østavinden kommer(ca 3-4 uker siden). Kan løsningen være å flytte foringsplassen til en plass med mer le? Og hvorfor kommer de ikke tilbake? Nå har vi jo hatt en mildværsperiode.
J. (30.12.2011)
Svar:
Det KAN hende at de som holdt seg ved din forplass har trukket videre SV-over, men det kan også være andre, lokale forklaringer. Det er nesten umulig å gi noen generelle regler for hvorfor fugler blir eller forlater en forplass.
Roar Solheim (31.12.2011)
hvilken måke?
fikk aldri sett vingene elle noe aent, men ser ut som en gråmåke?
N.N (28.12.2011)
Svar:
Ja, det ser også ut som en gråmåke i farten for meg også, men ungfugler av gråmåke/svartbak har jeg selv av og til problemer med å skille fra hverandre, og på et bilde er det vanskeligere enn når du selv ser fuglen ute.
Roar Solheim (31.12.2011)
orrfuglleik
vet du hvor jeg kan finne et bra sted å se på orrfuglleik?
jeg er velig fugleinnteresert.
F.O. (28.12.2011)
Svar:
Dessverre, ikke i ditt distrikt. Men orreleik er nokså lett å finne dersom du drar ut i grålysningen tidlig i april, for orrebulderet hører du på flere km hold. Da kan du peile deg inn på dem, og lokalisere leiken på sportegn på snøen.
Roar Solheim (31.12.2011)
Jordnøtter - størrelse på automat
Jordnøtter legges visst i litt finmaskete automater. Men med kun tak på toppen er da automater for 5kg innhold for store ? (Plantasjen har disse) (Tenker på at innholdet blir vått) ar ikke funnet lange tynne eller automater med tette kanter øverst i reservoaret). De mindre er veldig små.
H.S. (29.12.2011)
Svar:
Vet ikke helt om du mener dette som et spørsmål, eller som en opplysning til siden..... Kjenner dessverre ikke automattypen du snakker om.
Roar Solheim (31.12.2011)
Hei .ornitologer
Jeg lurer på hvordan jeg får flere fugle-arter på fugle-brette mit,jeg har for det meste ,Kjøttmeis,Granmeis,Gråsisik,Grønnfink,og dompap.
Jeg forer med meiseboler,solsikkefrø,vill fuglefrø
Jeg lure på hvordan jeg får, Pilfink,gråspurv,rødstrupe,svarttrost ,men vil mest ha svartspett,flaggspett,og dvergspett.?? Har sett alle disse arter men aldrig på MIT fugle-brett(kokosnøtter???) jeg blir veldi glad vis dere har tid til mit spørsmål.
.. (29.12.2011)
Svar:
Halve kokosnøtter, og nyretalg fra sau i metallnett, er flott spettefor. Råtnende, myk frukt (epler og pærer) er flott for trostefugler, rødstrupe og sangere.
Roar Solheim (31.12.2011)
Spørsmål:
Hei.er det forskjell på kjønn på tam Duer
Vet dere egentlig svarer på ville fugler :Vææær så snnil
?. (30.12.2011)
Svar:
Ikke så vidt jeg kjenner til.
Roar Solheim (31.12.2011)
TÅRNUGLE •
HEI• Jeg lurer på
Vor mange Utstoppede tårnugler det er i NORGE
Sån (ca) vis du/dere måte gjete
V.S.F.V. (30.12.2011)
Svar:
Det vet nok dessverre ingen.
Roar Solheim (31.12.2011)
DERE ER HELT SUPRE:)
Jeg vil bare si at dere er mega super flinke til og svare på
Mine spørsmål tussen takk for alle svar ,tussen herlig takk
Og Frode ;falkenberg er et kult navn
N.N (30.12.2011)
Svar:
Takk for hyggelig tilbakemelding. Vi forsøker å følge opp som best vi kan, men det er ikke alltid vi vet svaret, eller er tilgjengelige for å kunne svare...
Roar Solheim (31.12.2011)
Due/Kråke
Hei. Jeg så noe merkelig i Bergen sentrum her en forleden. Det var også flere som stoppet opp og stirret og snakket om den samme fuglen som jeg så.
Det så ut som en blanding av en due og en kråke.
Den var helt svart, både fjær, nebb og ben. bortsett fra 2 litt gråere striper på enden av vingene.
Størrelsen var som en due. Og formen lignet på en slank kråke, men brystet stod mer ut, og nebbet var mer due-aktig.
Beina var også ganske korte, kortere enn en kråkes.
Noen ideer om hva dette kan være?
S. (29.12.2011)
Svar:
Dessverre, nei. Du KAN faktisk ha sett en helmørk due med litt grått på vingene...
Roar Solheim (31.12.2011)
And
Hva slags and er dette? Observerte den i Fredrikstad i oktober. Den var sammen med noen stokkender, og den var mindre. Beklager dårlig bildekvalitet.
L.A. (29.12.2011)
Svar:
Bildet viser en havelle. Mer info om havella finner du på http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=3187
Frode Falkenberg (29.12.2011)
Gråmåke eller svartbak?
Hvordan se forskjell? Bildet er tatt i slutten av august.
N.N (27.12.2011)
Svar:
Dette ser ut som en helt ung svartbak i mine øyne, men den var litt vanskelig. Gråmåker har gjerne en spinklere framtoning, og mer tegninger i fjærene som ligger like over flygefjærene (lengste skapulærer og tertiærer).
Frode Falkenberg (28.12.2011)
hvor er fuglene?
fore fugler i hagen, har gjort det kanskje lenge i år, mitt snitt har hvert ca 40-50 fugl hver dag, men den siste måneden har der ikkje hvert mer en 5 fugl i snitt, har snakket med andre også som fore til småfugl de har også en drastisk nedgang, fore med brød, nøtter solsikke og fettboller, kan det ha seg slik at det er for varmt at fuglene finne mat selv elle?
N.N (27.12.2011)
Svar:
Vanskelig å si, men det kan tenkes at fuglene nå lettere finner mat ute i skogen, og derfor sprer seg mer rundt omkring. Har selv svært få fugler på forplass, langs Agderkysten.
Roar Solheim (27.12.2011)