Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 245 til 41 269 av totalt 50 356 spørsmål «forrige neste»
kattuglekasse bilde
her er nye bilder hvor stor tror du hulldiametere er på di?
S.L. (04.01.2012)
Svar:
For kattugle er 10-12 cm passe hulldiameter.
Roar Solheim (05.01.2012)
hvit fink eller spurv?
Denne lille fuglen fant vi inne i barnehagen i dagtidlig, oppå jakka til et av barna. Hva slags fugl er dette? Overlever den hvis vi slipper den ut?
H.W. (05.01.2012)
Svar:
Dette kan se ut som en gråspurv med masse hvite fjær. Det skyldes en genfeil - fjærene tar ikke opp fargestoff under utveksten. Den ser ut til å kunne klare seg helt fint, så dersom den kan fly kan dere nok slippe den ut.
Roar Solheim (05.01.2012)
kjøtmeis i rør/ventil
God dag. Eg har ein nabo som har hatt ei meis som overnattingsgjest i 7 år. Til ei kjellarbod har han sett inn eit rør som ventil. Røret er bøygd på utsida. Sidan det vart litt mykje trekk i vinterstida, sette husfrua eit syltetøyglas inn i røret. Snart oppdaga dei at dei hadde fått ein overnattingsgjest i glaset. Dei ville gjere det litt varmare for gjesten og la inn litt bomull, men det vart ikkje sett pris på. Då kom gjesten ikkje tilbake. Bomulla vart fjerna, og gjesten dukka opp på nytt. Kan det vere same meisa som har vore der i 7 år ?
L.L.N. (05.01.2012)
Svar:
Det er vanskelig å si, men kjøttmeiser blir normalt ikke så gamle selv om det er mulig. Gode overnattingsplasser blir nok fort okkupert av andre når "eieren" går bort.
Frode Falkenberg (05.01.2012)
stellerand ?????
kan dette være noen annet en, "stellerand". tatt idag på kvassheim hå kommune???
jeg vett bilde er ikke det beste kvalitet. men hva tror du det er??
på forhand takk.
N.F. (01.01.2012)
Svar:
Denne var vanskelig. Det kan være en stellerand, men jeg klarer ikke å utelukke hunner av andre ærfugler ut fra bildet.
Frode Falkenberg (04.01.2012)
Hvilken underart av Tundragås?
Observerte 3 Tundragås i Bore, Rogaland på nyttårsaften. Er det mulig å bestemme underart ut fra bildet?
O. (03.01.2012)
Svar:
Jeg lysnet opp bildet, og kan da se rosafargete nebb. Det betyr at det er den østlige underarten av tundragås, albifrons. Fuglene er voksne.
Frode Falkenberg (04.01.2012)
and?
dårligt bilde, men trur det er en brunnakke men må vite helt sikkert,
N.N (04.01.2012)
Svar:
Du har helt rett, dette er en hunnfarget brunnakke.
Frode Falkenberg (04.01.2012)
Farlig mat om somer ?
Hei er det farlig at Fuglene får mat om sommeren at det er farlig for fugle ungene??? Mvh Jill
J.T.A.F.<. (03.01.2012)
Svar:
Nei, det er ikke farlig. Hvis fuglene finner ekstra mat når de sliter med å fore ungene sine, så får de mer tid til å finne mat til ungene.
Roar Solheim (04.01.2012)
Ornitologer og jaklt
Driver ornitologer jakt på fugl?
N.N (03.01.2012)
Svar:
Noen fuglefolk er nok også jegere, men de fleste som er interesserte i fugler, foretrekker nok helst å oppleve dem levende fremfor å ta livet av dem.....
Roar Solheim (04.01.2012)
Linerle og andre småfugler som bader
Har hørt at linerlen trives ved vann. Har ikke hørt detsamme om andre småfugler. Betyr det at linerlen er mer "badende" enn andre? Eller er det noe annet som gjør at de trives ved vann.
Ellers så liker vel alle småfugler å "bade" både i sand/jord og i f.eks. vanndammer eller fuglebad?
N.N (04.01.2012)
Svar:
Mange fugler lever nær vann fordi de jakter på insekter og smådyr som lever i eller nær vann. Det betyr ikke at de er mer ivrige etter å bade enn andre småfugler. Både linerle og de fleste andre fugler tar seg et vannbad nå og da, så her er ikke linerlene mer spesielle enn andre.
Roar Solheim (04.01.2012)
Hvilken fugl?
Er usikker på hvilken rovfugl dette er, men tror mest på Fjellvåk! Eg bur på Vinnes i Fusa Kommune og har ikkje hørt snakk om musvåk på desse kanter! Observerte i fjor(2011) hønsehauk, spurvehauk, havørn (hekka på Vinnes), vandrefalk og fjellvåk (hvis eg ikkje tar feil).
B.S. (04.01.2012)
Svar:
Denne fuglen er fotografert fra oversiden, med motlys, og i såpass dårlig oppløselighet (bildet), at det ikke er mulig å si sikkert hvilken art dette er. Men den er såpass mørk at jeg mest mistenker musvåk, kanskje en ung fugl.
Supplement: Musvåken har etterhvert etablert seg som en fåtallig hekkefugl i hordaland, og hekker blant annet i bergen, Os og Tysnes kommuner som ligger nær Fusa. Jeg kjenner ikke til konkrete hekkefunn fra Fusa, men vil ikke bli overrasket om det allerede har skjedd.Roar Solheim og Frode Falkenberg (04.01.2012)
Herdla
Var en tur på Herdla i dag, og kom over en flokk med gjess.
Har ikke kjennskap til arter, og kom desverre ikke nær nok til å ta bilder før de fløy avgårde.
Lurer egentlig på hva de gjør her nå, burde de ikke være en annen plass nå på vinteren ?
J. (28.12.2011)
Svar:
Dette bildet gir ikke mulighet til sikkert å si hvilken art det dreier seg om, men jeg mistenker at det kan være en flokk grågjess. Enkelte gjess overvintrer langs kysten, og særlig i høst med mildt vær og sent snøfall har flere gåsearter overvintret flere steder. De fleste av gjessene trekker imidlertid lenger sydover til sine faste vinteroppholdssteder.
Roar Solheim (03.01.2012)
Finker
Har forsøkt å google finker - uten hell dessverre.
Hva er en fink, hva kjennetegner dem, hva spiser de? Jeg innbiller meg at nebbet letteregjør frøspising, sett i forhold til f.eks. meiser
E.D. (03.01.2012)
Svar:
Finkefuglene er typiske frøspesialister, med tykt, kjegleformet nebb utviklet for å skille frøskall fra frøkjerner. Mens sisiskene har ganske tynne nebb tilpasset små frø fra bjørke- og orerakler, har kjernebiteren et veldig kraftig nebb tilpasset å kunne knekke kirsebærsteiner!
Roar Solheim (03.01.2012)
Papegøye ?
Hei Lurer på om den røde aran og den blåaran kan pareseg og få egg\unger??? mvh Jill.
J.T.A.F. (03.01.2012)
Svar:
Det vet jeg ikke, men noen ara-arter vet jeg har blitt krysset i fangenskap.
Roar Solheim (03.01.2012)
Stillits
Har en Stillits på foringa, har aldrig sett den i mitt område.
Jeg bor i Hernes (Elverum komune)Hedemark, er det normalt at den befinner seg her?
F.L. (03.01.2012)
Svar:
Stillitsen finnes nokså regelmessig på Hedemarksbygdene, selv om den ikke er spesielt tallrik. Hernes er nok et sted hvor jeg ville forvente at noen kan dukke opp nå og da. Det hender at de kommer på forbrett også, men selv ikke det er spesielt vanlig, så du får bare nyte synet av den fargerike, og uvanlige brettgjesten mens du har besøk av den.
Roar Solheim (03.01.2012)
Ribbefett
Kan jeg bruke ribbefett med 0,8% salt i til foring,eller bør jeg unngå alt salt overhodet?
T.G. (03.01.2012)
Svar:
Vet ikke sikkert, men jeg tror kanskje det kan gå.
Roar Solheim (03.01.2012)
Er dette en steinskvett?
Synes fargene var så merkelige?
N.N (03.01.2012)
Svar:
Dette er nok en ung steinskvett, derfor er den så grå.
Roar Solheim (03.01.2012)
Spørsmål:
Er det mulig å kjøpe eit falk til å bruke og trene i norge? slik som det er i noko andre lander?
N.N (02.01.2012)
Svar:
Det er ikke lov til å holde NOEN ville fugler i fangenskap i Norge, og jakt med rovfugler er heller ikke tillatt her i landet.
Roar Solheim (02.01.2012)
Rypejakt
hei
Jeg lurer på om det er rypejakt her på Sørlandet ?
S. (02.01.2012)
Svar:
Det er tillatt å jakte rype over hele landet i perioden 10.9 - 28/29.2, med unntak av Finnmark, Troms og deler av Nordland hvor rype kan jaktes helt fram til 15.3.
Det vil i løpet av våren bli laget nye jakttidsbestemmelser for perioden 1.4.-2012 til 31.3.-2017. Det er med stor spenning vi imøteser Direktoratet for Naturforvaltning sin behandling av saken, spesielt når det gjelder rype da jaktstatistikken siste 10 år viser en katastrofal nedgang i antall skutte fugl. NOF sammen med en rekke andre verneorganisasjoner går inn for betraktelig innskrenkninger når det gjelder jakt på lirype og fjellrype.Morten Ree (02.01.2012)
Hvor er småfuglene blitt av?
De to siste vinterene har vi hatt mange småfugler på foringsplassene i hagen vår som har spist store mengder solsikkefrø og talgkuler. De siste tre ukene har det nesten ikke forsvunnet for fra stasjonene og jeg har sett svært få fugler i hagen. Jeg lurer på hva grunnen til dette er. Vi bor i et fredelig område med eneboliger og tomten vår grenser til skog.
Vi har fått ny nabo som har to katter som ser ut til å like seg veldig godt i vår hage. Kan disse to kattene ha skremt bort fuglene? Eller kan det være den milde vinteren som gjør at fuglene finner mat i naturen?
Jeg savner fuglelivet utenfor vinduene og synes derfor det er veldig leit at de er forsvunnet fra hagen. Jeg har ikke observert foringsplasser hos naboene så de har ikke flyttet til naboen!
På forhånd takk for svar.
Hilsen Tone
T.F.U. (02.01.2012)
Svar:
Jeg tror dette mest sannsynlig har med mildværet å gjøre. Jeg bor i Grimstad, og i mildværet er det veldig få fugler også på min forplass. Men ellers erd et store lokale variasjoner fra forplass til forplass, og veldig vanskelig å gi standardsvar på hvorfor fugler fgorsvinner eller dukker opp på den enkelte forplass.
Roar Solheim (02.01.2012)
Eterlyser småfuglene??? vor kan di være?
Hei jeg hade bretet fult av småfugler det var bode Dompap,Grønfink,Kjøttmeis,Granmeis, og vet ike helt om det er så mange gråsisik men i vertfal er det nesten ingen i jen det er bare noen Kjøttmeiser i jen og som jeg har set var det bare 3 ijen vor blir det avdem??? mvh Jill
J.T.A.F.<. (01.01.2012)
Svar:
Ikke muylig å svare på. Det er store lokale variasjoner i hvordan småfuglne opptrer ved forplassene, og det lar seg ikke gjøre å gi et standardsvar på hva som skjer hvor og når.
Roar Solheim (02.01.2012)
Spørsmål:
Jeg vil bare Ønske dere alle et godt nyt år
V.S.F.E. (31.12.2011)
Svar:
På vegne av Fuglevennsidenes svarere: takk.
Roar Solheim (02.01.2012)
Hva skremmer småfuglene?
Har hytte ved et vann i Steinkjer, ca. 300 m.o.h. Myrlendt terreng med glissen blandingskog. Denne førjulsvinteren har det omtrent ikke forsvunnet mat fra foringskassene, og lite småfugl er å se. Ved siste besøk i romjula observerte jeg noen toppmeiser, som ble jaget av en langstjertet, lys fugl i trostestørrelse. Det var definitivt ingen rovfugl, og intens leting i fugleboka konkluderte med at det var en varsler. Kan denne konklusjonen være troverdig? Jeg har aldri tidligere observert denne i nærområdet,så er det normalt at varsleren er såpass hissig på småfugl og holder disse unna matfatet? Hvis den har funnet sitt levebrød ved hytta, er det vel naturlig at den blir værende, eller?
H.A. (02.01.2012)
Svar:
Du kan nok ha en varsler på besøk, men den jager ikke småfuglene for å ha forplassmaten for seg selv - den er faktisk en aktiv rovfugl som gjerne tar småfugler og smågnagere. Derfor har den nok heller vært på jakt etter meisene som kom til forplassen. Hvis den har holdt seg der en stund, kan dette være grunnen til at småfuglene holder seg borte. Jeg tviler poå om varsleren blir værende ved forplassen lenge, som regel beveger de seg over litt større områder om vinteren.
Roar Solheim (02.01.2012)
småfaul
hva liker toppmeis å spise?
hvordan kan man få trekryper til foringsbrettet ?
kan trekrypere ha reir i daue trær som er hule, (tynt tre)
skal man si REDE eller REIR ??
N.N (02.01.2012)
Svar:
Toppmeisen liker solsikkefrø, meiseboller og spekk/fett. Hvis du skal få besøk av toppmeis bør du bo enten nært eller inne i furuskog.
Blant meiseflokkene er det ofte en til to trekrypere. Ved å gni inn trestammer med usaltet spekk/matfett så vil du ha sjanse på trekryper. Den søker næring oppover trestammene, begynner ved roten og beveger seg mot toppen. Den kan også spise brødsmuler, havregryn og korn fra bakken. Noen få ganger kan den også besøke meiseboller eller fuglebrett.
Trekryperen hekker i små hulrom, bak barkeflak eller i sprekker på gamle råtne trær. Det er en liten fugl med lite plassbehov så den kan hekke i ganske små trær. Den er også relativt lett å få i fuglekasse (spesialkasse). Gå inn på Tidsskrift på Fuglevennens nettsider og søk opp vårnummeret for 2006, der står det om trekryperkasser.
REDE eller REIR, bruke hva du vil, sistnevnte er vel mest moderne språk og mest brukt.Morten Ree (02.01.2012)
bilde kattulekasse
her er et bilde til
S.L. (02.01.2012)
Svar:
Som tidligere sagt så foretrekker kattugla løvdominert skog. Dette ser ut til å være barskog, så sjansen for hekking øker i takt med riktig valg av biotop. Den liker også at selve kassen henges litt mer skjult, f.eks. i en gran. Angående hullåpning så bør den være ca. 12 cm i diameter. Et tykt lag med flis i kassebunnen er viktig.
Vær meget forsiktig ved besøk i kassen i ungetiden. Kattugla angriper ofte ved reiret. Derfor er slalombriller, tykk lue, gjerne høyhalset genser og anorakk med hette standardutstyr ved kassesjekk.Morten Ree (02.01.2012)
kattugle
hei lurte på har satt opp 3 kattugle kasser selv om 2 av di er til kvindand. når begynner hannen og rope på hunnen i fjord hørte jeg hannen og så han fløy sykt kult=) åsen fårer går kurtseringa? kan kattugle hekke i samme kasse som kvinand?
S.L. (02.01.2012)
Svar:
Sjansen for å få kattugle i kasse øker dess tidligere den blir hengt opp. Det beste er om nye kasser kommer opp senest ved juletider. Allerede først på nyåret vil man kunne høre hannen rope ved kassen med sitt velkjente rop, hunnens skarpe kvitt- kuvitt kan også høres enkelte ganger. Kattugla er nattaktiv og dens kurtisering er ikke så godt kjent, men det er stor aktivitet på både rop og flyging i forkant av hekkeperioden.
Det som er alfa omega når det gjelder kattuglekasser er at det legges et tykt lag med litt grov flis i bunnen av kassen (ca. 10-15 cm). Den beste plassering er i løvskogdominerte områder, men selve kassen bør settes i en tett gran, ca. 3,5-5 m over bakken. Kvinand og kattugle foretrekker samme kassestørrelse, men hvis kattugla tar i bruk kassen er den allerede i gang med hekking når kvinanda forsøker å finne kassen. Det har forekommet at både kvinand og laksand har lagt egg i kattuglekasse som har blitt ruget ut av ugla!Morten Ree (02.01.2012)