Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 41 233 til 41 257 av totalt 50 379 spørsmål «forrige neste»
Utstoppet fjell heler liRype?
Hei vi har bestilt ei utstoppet rype :) nu men eg er lit usiker vilken rype det er det sto i anonsen at det var ei lirype men eg trur nu at det er ei fjellrype så kan du kansje hjelpe meg med og artbesteme rypa??? mvh Jill.
Hoper på svar.
J.T.A. (09.01.2012)
Svar:
Dette er en fjellrype hann pga det dvarte feltet mellom nebbet og øyet.
Roar Solheim (10.01.2012)
Spørsmål:
Da jeg var ute å lokket rev med dødskriket til hare hørte jeg en bheffelyd bak meg, i det ene øyeblikket hørte jeg bjeffingen fra den ene treet og så plutselig fra det andre, kunne det vært en ugle?
Dette var nå i kveld da det var mørkt men det var ganske lyst fra måneskinnet, etter å ha hørt noen lyder fra forskjellige arter så høres det mest ut som jordugle men likevel ikke helt likt. Dette er helt nord i nordland.
N.N (09.01.2012)
Svar:
Det høres mest sannsynlig ut at du har fått svar fra en ugle, ja. På de kanter kan det kanskje ha vært en perleugle, men ikke helt lett å si noe mer sikkert.
Roar Solheim (10.01.2012)
Hva slags fugl er dette?
Var på Island i november. Disse fuglene var overalt i Reykjavík, større enn gråspurver, kanskje litt mindre enn skjærer. De virket temmelig tamme, kanskje litt mer sky enn gråspurver.
Beklager det dårlige bildet, men det er det eneste jeg har!
Ø. (10.01.2012)
Svar:
Profilen stemmer med en stær, men fuglen på bildet har et unormalt utformet nebb som er krumbøyd nedover.
Roar Solheim (10.01.2012)
Fuglebrett for fugler som spiser på bakken
Hei, har flere hengende foringsautomater, men ønsker også å lokke til meg fugler som spiser på bakken. Var inne på http://www.hibnat.no/fugleskole/fugleforing.htm
og tittet, finnes det en tegning på et fuglebrett med forkammer eller hvor bredt brett trenger de for å trives på den første foringsautomaten de beskriver.
A. (09.01.2012)
Svar:
Gå inn på fuglevennen.no og let opp eldre utgaver av bladet Fuglevennen (PDF-dokumenter). Der finner du en del forplassbeskrivelser, bl. a. bilder av en havrebøtte for gulspurv, som helst tar foret på bakken.
Roar Solheim (09.01.2012)
Spørsmål:
Oppservasjon på Bømlo, Hordaland.
Oppserverte ein "rovfugl"(trur eg) på størrelse med ei dua.Grå på farge, litt kvitt på hovudet, og litt spesielt nebb. Har aldri sit denne fuglen før. Har foringsplass i nærheten. Der er det for det meste meifugler, bokfink,grønnfink,stilits. På forhond takk. Solveig Håvik.
S.L.H. (09.01.2012)
Svar:
Ikke helt lett å si hva du har sett, men det mest sannsynlige er en spurvehauk. Den jakter ofte nær forplasser rundt hus og hager.
Roar Solheim (09.01.2012)
Skitten kjøttmeis
Jeg har i vinter hatt en masse fugler på foringsplassen i hagen. De siste dagene har jeg lagt merke til ei kjøttmeis som er så skitten. Det hvite på kinnene og vingene er grått/brunt, og det gule på brystet likeså. Den ser frisk ut ellers. Hva kan den ha vært borti?
O. (09.01.2012)
Svar:
Ikke godt å si. Det kan være et individ med svakt utv iklede farger, den kan ha fløyet ned i ei pipe og blitt sotet, eller den kan også være i dårlig forfatning.
Roar Solheim (09.01.2012)
Gulirisk
Ifølge bilde og tekst fra fuglehåndbok kan det se ut som vi har hatt besøk av en Gulirisk.
J.E.J. (09.01.2012)
Svar:
Nei, dette er en gulspurv hunn.
Roar Solheim (09.01.2012)
Røy eller orrhøne?
Som gutt på 1950-tallet gikk jeg til og fra skolen. Om sommeren på en sti gjennom skogen der det også var hogstflater med blåbærlyng og småkratt helt inntil stien. Det hendte ofte at jeg fikk et lite støkk av at det fløy opp storfugl helt ved siden av meg. Men jeg er ikke i stand til å huske om dette kan ha vært røy eller orrhøne. Kanskje sitter begge helt stille inntil man nesten tråkker på dem? Jeg har jo ikke noe bilde, men kan noen hjelpe. For meg er dette er artig minne fra mine første skoleår.
N.N (09.01.2012)
Svar:
Helt riktig - begge artene har denne oppførselen, så det er nok umulig å si nå hva det er du har sett.
Roar Solheim (09.01.2012)
Ugle
Hei, lurer på hvilken ugleart jeg har observert.Ganske lita ugle ,mørk som jeg har observert i området rundt huset,en dag så jeg den fly inn i en stærkasse som vi har hengende på husveggen,hullet til kassen så litt trangt ut for den. Jeg bor i Fjellbygda i Malangen i Balsfjord kommune i Troms
L.E.A. (09.01.2012)
Svar:
Du har nok hatt besøk av en spurveugle. Kanskje den har et matlager i stærkassa? Du bør sjekke den.
Roar Solheim (09.01.2012)
Kjernebiter
Jeg bor på Hovin i Gauldal. Melhus komune. Vi har ved noen anledninger hatt besøk på foringsplassen av 2 fugler som ser ut som kjernebitere. De har kun vært der i korte perioder slik at jeg ikke har lyktes å ta bilde. Vet at det er en skjelden fugl som jeg aldri før har sett. Kan det være mulig at det er riktig? Er det registrert arten i mitt område? Trodde først når jeg så fuglene at det var en type korsnebb, men de har ikke så mye farger som kjernebiteren. Som sagt var de på foringsplassen en veldig kort stund, men jeg bet meg merke i hvit krage/nakke og rødbrunt hode.
E.R. (09.01.2012)
Svar:
Kjernebiter har en svært spennende utvikling og fram til 1959 var det kun to kjente hekkefunn av arten i hele Norge. Tidligere var arten beskrevet som sjelden og kun utbredt i området rundt Oslofjorden og sjeldne observasjoner på Sørlandet. Siden 1950 har fuglen hatt en positiv vekst i bestanden og de siste 10-20 år hatt en markant bestandsutvikling. Den er nå regelmessig, men spredt hekkefugl i hele Sør- og Østlandsområde opp til og med sørlige deler av Trøndelag. Den er fortsatt sparsom på Vestlandet og meget sjelden fra Nord-Trøndelag og videre nordover. Mildere klima og stor økning i solsikkeforing bidrar sikkert positivt for vinteroverlevelsen og kan være noe av årsaken til framgangen. Men det kan også være en naturlig bestandssvingning. I den forbindelse kan nevnes at arten ble påvist hekkende utenfor Trondheim i 1884!
Morten Ree (09.01.2012)
Kva er dette?
Hei, kva slags fugl er saman med Stokkendene her?
U. (08.01.2012)
Svar:
Dette må være en rømt tamand.
Roar Solheim (08.01.2012)
Hvilken and?
Hei! Har dere mulighet til å si noe om hvilken and dette er? Er det en bergand? Observert i Trondheim i dag.
V. (08.01.2012)
Svar:
Bildet er litt kornete, og jeg er heller ikke altfor god til å kjenne igjen en del av endene. Men jeg mistenker at dette heller er en ung sjøorre. Nebbformen minner mer om nebbet hos denne, enn hos bergand.
Roar Solheim (08.01.2012)
Gåsa som kom i retur
Jeg og en kamerat har i over 30 år jakta i grenseområdet mellom Singsås og Selbu i Sør-Trøndelag. Om høsten er dette trekkrute for kortnebbgås. Den har ofte nattkvarter ved Ristjønna. En morgen opplevde vi noe som jeg har spekulert mye på. En gåseflokk kom i lav høyde over oss på tur sorover. Etter ei kort stund kom ei enkelt gås, i stor fart og lav høyde, tilbake i motsatt retning. Vi spøkte med at den måtte ha glemt noe. Hva kan forklaringen være? Jeg har aldri opplevd noe tilsvarende.
O.E.R.7.S. (08.01.2012)
Svar:
Vanskelig å gi svar på en slik enkelthendelse. Gåseflokken KAN ha blitt skremt, f. eks. av jaktende rovfugl, (andre jegere?), slik at fugleflokken ble splittet og denne enkeltfuglen tok en annen vei enn de øvrige.
Roar Solheim (08.01.2012)
Søsken som daner par og får egg/unger??
Ok nå tar bare en art,mmm si jaktfalk da i et område med litte jaktfalk og det er to foreldre som er det eneste paret der som har unge ungene vokser er det da sannsynlig at to eller fler fra kuler finer verandre og bli par ??? Eller vet fuglene at den er islekkt med den andre ??er det skadelig for avkommet at foreldrene er søsken??? ....håper på svar på forhånd takk
". (07.01.2012)
Svar:
De aller fleste fugl og patetdyr har mekanismer som unngår søskenparring, for å unngå innavl. Hvorvidt fugl kjenner igjen sine søsken, er usikkert. De vil i alle fall ikke kunne kjenne igjen kull"søsken" fra et tidligere eller senere kull, og på den måten kan nok søsken fra ulike årskull få unger med hverandre.
Roar Solheim (08.01.2012)
Hvite meiser?
Vi har hengende noen meisekolber ved kjøkkenvinduet. Nå etter nyttår (og Dagmar)har vi fått besøk av en ny type fugl vi ikke har sett før, trolig meis. Den er hvit i brystet, under og på hodet. Brun på sidene, mørk over ryggen og en lang stjert som er delt i tre i enden.
De kommer i flokk, vi har talt opp mot 9 samtidig. Når de flyr i mot oss er det hvitt som dominerer.
I følge fugleboken, som er noen år ligner det mest av alt på en pungmeis, men er ikke sikker. I denne boken står det at pungmeis ikke er påtruffet i Scandinavia. I en nyere bok heter det at fuglen er påtruffet i Sverige og ventes å komme til Norge.
Vi holder til på Vestlandet, sør for Bergen
B.F.R. (08.01.2012)
Svar:
Du har nok besøk av en familiegruppe med stjertmeis.
Roar Solheim (08.01.2012)
pepperkaker til fugler
Hei! Jeg lurer på om man kan gi pepperkaker til småfuglene?
T.L.B. (07.01.2012)
Svar:
Ja, det tror jeg ikke byr på problemer.
Roar Solheim (07.01.2012)
Fugle Mater?
Hei jeg og pappa Har henkt opp en blå Fugle mater for en stund siden Den er blå og kan ha mase mat ini seg men det er ingen fugler som spiser av den det er jeg som har laget den men uanset det tror jeg ikke noen fugler bryr seg så mye om men Bestefar har også en sån mater bare at de er grå men det er ingen fugler som forsyner seg der heler men vorfor, pappa så en kjøttmeis på loket av matern min men den fløy og rørte ikke no av solsike frøene i det hele tat va er grunen til dete kan di vere red kasen kan det vere lukten av malingen kan det være størelse jeg vet ikke men va kan det være??? beplager skrive feil og foresten beplager skrive feil og foresten fot nyt år :-) mvh Jill.
J.T.A.F..<. (02.01.2012)
Svar:
Det KAN hende at det er den skarpe blåfargen som skremmer fuglene. Det sies at spetter ikke hakker på blå husvegger, men dette er noe som ikke er testet ut, og derfor vet vi ikke sikkert. Jeg vil anbefale å male om automaten til gråbrun farge.
Roar Solheim (07.01.2012)
Brunakke and ???.
Hei hade fot besøk i fjæra av et par med brunakke ender her i sommer dem var veldig tame og jeg kune kome veldig nerme di og er det vanlig at man komer så nere dem???
og en anen ting va betyr det når hanen ropte på dene måten? alså lyden den var noe sån som dete vio - vio - vio. va betyr det når den lager sån lyd?
hoper veldig på svar mvh Jill.
J.T.A. (06.01.2012)
Svar:
Dette er en brunnakke. Hannen hos denne andearten lager en hvesende plystrelyd, som er hans form for "sang". Det er sjelden at brunnakker er spesielt tillitsfulle og slipper folk på nært hold.
Roar Solheim (07.01.2012)
Liten rovfugl ?
Hei Her en gang i fjor sommer var jeg på fugle titer tur og da så vi en liten rovfugl det så ut som at trosten og di anndre småfuglen ble rede og jeg mistenker at dete er en tårn falk men er ikke helt sikker beplager dårlig bilde kvalitet men det er de beste jeg har jeg hoper på svar mvh Jill.
J.T.A. (07.01.2012)
Svar:
Dette kan nok være en falk, men ikke mulig å si sikkert hvilken, fordi bildekvaliteten er for dårlig. Mistenker likevel at det kan være en dvergfalk.
Roar Solheim (07.01.2012)
Lundefugl ???
Hei er dete lundefugler heler tår jeg feil??? mvh Jill.
J.T.A. (07.01.2012)
Svar:
Umulig å si ut i fra bildekvaliteten, men fuglen øverst til venstre kan ikke være en lunde, ut i fra vingenes form og størrelse.
Roar Solheim (07.01.2012)
Falker???
Hei er dete 2 dvergfalker heler er det en dverg falk og en spurvehauk??? mvh Jill.
J.T.A. (07.01.2012)
Svar:
Dette er to dvergfalker, trolig to ungfugler som leker seg i lufta.
Roar Solheim (07.01.2012)
Kråkens levetid
Hvor gammel blir kråka?
A. (06.01.2012)
Svar:
Både i Norge og i Sverige er den eldste ringmerkede kråke blitt litt over 16 år. Dermed kan nok ei kråke kanskje leve i 15-20 år i beste fall.
Roar Solheim (07.01.2012)
'Hvite' fasaner
Jeg har noen nesten hvite fasaner som kommer i hagen. Det er både hunner og en hann, 4-5 stk. Hannen har normale hannefarger på hodet, men er ellers lys sandfarget. Han har sett lik ut siden første gang jeg så han i oktober. Hva har skjedd her?
A.M.S. (07.01.2012)
Svar:
Fuglen som er avbildet, er i alle fall normalfarget. Men ellers er lysere farger gjerne en genfeil som gjør at fjær ikke tar til seg fargestoffer under utveksten.
Roar Solheim (07.01.2012)
Ravn\brød ?
Hei er dete vanlig at ravna spiser brød for pappa så ei ravn som spiste brød er dete vanlig??? trenger svar fort
mvh Jill.
J.T.A. (06.01.2012)
Svar:
Ravn (og kråke) er altetere, og de spiser nesten hva det skal være. Derfor er det ikke noe uventet at ravn spiser brød.
Roar Solheim (06.01.2012)
spettmeis egg med kjøttmeisegg
hei tok noen egg fra spettmeis og tok di oppi til kjøttmisen. også tenkte jeg skule forske litt på det =) hva vill skje med di spettmeisungen i år? åsen tro du di blir i lyd og sånt? nå til våren tenker på kan den fått lyden av kjøttmeisen? åsen blir det med hann eller hunn spettmeis ungen fra i fjord får di seg noe eller må di vente ett år?
hva tror di kan ha lørt av kjøttmies mamma og kjøttmeis pappan? tro du di kommer til og lokke på kjøttmeis eller spettmis hunn?
S.L. (06.01.2012)
Svar:
Dette er en form for eksperimentering som jeg fraråder, både fordi du kan skape problemer for fuglene, og dernest fordi du ikke har lov til å gjøre slike inngrep med viltlevende fugler uten tillatelse. Slike "forsøk" blir i beste fall godkjent av forsøksdyrutvalget dersom det kan begrunnes hvorfor, og at det skjer under kyndig og godkjent forskningsledelse.
Roar Solheim (06.01.2012)