Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 41 008 til 41 032 av totalt 50 201 spørsmål


#Diverse

Vilken ugle???

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei er dete en utstoppet jordugle??? trenger svar fort mvh Jill.

J.T.A. (18.01.2012)

Svar:

Ja, en gammel utstoppet jordugle som nok kunne ha trengt oppussing.

Roar Solheim (18.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En blid andrikk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Kan du fortelle meg om dette er en han eller hun? Jeg mener det er en han?
Hilsen Anita Elfstrand.

A.E. (18.01.2012)

Svar:

Ja, dette er en hann. Hunner er brunspraglete.

Frode Falkenberg (18.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

og dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg vet at fotoet er uskarpt og sikkert vanskelig å bedømme, men er det mulig?

G.E.S. (17.01.2012)

Svar:

Trolig også en teist i vinterdrakt, men vanskelig bilde.

Roar Solheim (17.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette tro?

Bilde vedlagt spørsmålet

G.E.S. (17.01.2012)

Svar:

Dette kan se ut som en teist i vinterdrakt.

Roar Solheim (17.01.2012)


#Økologi og atferd

Flaggspettens revir

Når flagspetten trommer på trær om våren for å markere revir, er det bare flaggspetter som "skjønner språket" eller holder seg andre fugler også borte fra området.
Er det andre fuglearter som flaggspetten ikke vil ha i nærheten?

A.V.S. (12.01.2012)

Svar:

Spettene hører forskjell på om tromming kommer fra samme art, eller fra en annen spetteart. Det er akkurat som når spurvefugler hører forskjell på hverandres sang. Andre arter er nok ikke noe som flaggspetten bryr seg om, men det KAN hende at en nærgående spett av en annen art vil kunne jages vekk. Spurveugle og perleugle kan f. eks. jage hverandre når de hekker nær hverandre.

Roar Solheim (17.01.2012)


#Fuglekasser

kvindand og kattuglekasse

den kassa er på sølandet på gjeving i tvedestrand komune

S.L. (11.01.2012)

Svar:

Der bør du kunne få både kvinand og kattugle i kassa (men forhåpentligvis ikke samtidig...).

Roar Solheim (17.01.2012)


#Diverse

Spørsmål:

E de noko fugl som heita polarrype og korleis ser ho ut som ei liryp eller ein fjellryp??

N.N (13.01.2012)

Svar:

På Svalbard finnes svalbardrypene. De er en underart av fjellrype, og er noe større enn disse, men ser nokså like ut med fjellrypene. Trolig er det disse som noen har kalt polarrype.

Roar Solheim (17.01.2012)


#Fugleforing

VÅT FUGLEMAT

Liker fugler våt fuglemat? Jeg har fuglebrett med tak over.
Likevel blir maten våt nær det regner. I høst og vinter har det vært mye regn på vestlandet og maten har vært mye våt og mindre fugl på foringsplassen enn før.

M.S. (14.01.2012)

Svar:

Dette vet jeg ikke svar på. Fuglene bryr seg vel kanskje ikke så mye om maten er våt eller tørr, bare de får den i seg. Men fuktighet skaper problemer hvis maten blir liggende lenge. Den mugner, og frø eller brødsmuler kan klistre seg sammen slik at de blir "grisete" på forbrett eller i automat. I en automat kan fuktig mat stoppe til systemet, slik at maten ikke renner ut når fuglene forsyner seg. Selv henger jeg frøautomater inne i et forbur med bølgeplasttak som holder regn og snø unna.

Roar Solheim (17.01.2012)


#Diverse

Tidligere nummere av Fuglevennen på nett.

Hei!

Når blir tidligere nummere av Fuglevennen fra fjoråret lagt ut på siden?

J.H. (14.01.2012)

Svar:

Fjorårets numre kan kanskje drøye en stund. Vanligvis blir numrene lagt ut ca 1 år etter utgivelse.

Roar Solheim (17.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Hei
Idag så jeg en ukjent fugl ved foringsbrettet. Den var knall gul nederst på undersiden, med rød topp på hodet. På størrelse med en kjøttmeis. Jeg har sett igjennom fugleboka mi, men finner ingen som ligner. Noen forslag ?

G.S. (14.01.2012)

Svar:

Beskrivelsen er ikke helt nøyaktig, men jeg mistenker at du kanskje kan ha sett en stillits (en finkefugl). Sjekk denne i fugleboka. De kommer av og til på forplasser.

Roar Solheim (17.01.2012)


#Økologi og atferd

svaner og måker

hva er naturlig for disse fuglene og spise når det er is på småvann og fjorder

B.E.S. (17.01.2012)

Svar:

Svaner beiter vannplanter på bunnen av vann, og hvis det fryser, må de trekke sørover. Hvis ikke sulter de ihjel. Måker er altetere, og kan leve på søppelfyllinger om det kniper.

Roar Solheim (17.01.2012)


#Diverse

Tårn falk.?

Hei lurer på forsjelen på ung og våksen tårnfalk hunn\jente?.

hoper virkelig på svar. :-D.

J.T.A. (16.01.2012)

Svar:

Ikke helt lett å beskrive, dette bør du egentlig finne en god fuglebok for å sjekke. Ute i naturen er det vanskelig å se forskjell. På en fugl i hånd vil ense at en voksen hunn har skarpere tegninger og klarere farger.

Roar Solheim (17.01.2012)


#Diverse

Tårn ugler oppserva sjon???

Hei. lurer på om vor mange tårnugler som er oppservert her i norge og er det noen gang blit oppservert dene flote tårnugla her i Bø i vesterålen? og er det hekende par i Norge og vist det skule vere det vor mange som cirka er det da? Mvh Jill.

J.T.A. (17.01.2012)

Svar:

Tårnugler hekker ikke i Norge, men de finnes i Danmark og England. I Norge er det rapportert kanskje omkring 30 tårnugler, så de er langt fra vanlige å se. De er sett opp langs Nordlandskysten, men jeg har ikke detaljkunnskap tilgjengelig om nøyaktig hvor.

Roar Solheim (17.01.2012)


#Økologi og atferd

Lite småfugl

Er det bare meg eller er det også andre som synes det er lite småfugl iår? Jeg er en ivrig hobbyfotograf og reiser mye rundt på mine faste ruter. Spesiellt i helgene. Ifjor var det masse fugl. Særlig grankorsnebb observerte vi i lassevis. Iår er det nesten ikke småfugl og se? Har det skjedd noe med hekkingen ifjor eller er det andre ting som spiller inn?

T.H. (16.01.2012)

Svar:

Korsnebber opptrer typisk nomadisk, fordi mengden varierer med frøsetting hos bartrærne (og de setter ikke frø hvert år). I år har det vært lite å se til dem. Men det er lite fugl på mange forplasser i vinter, trolig fordi det er snøbart og mildt mange steder. Hvis kulda og snøen kommer, vil det nok øke på med småfugler på forplassene.

Roar Solheim (17.01.2012)


#Fugleforing

Småfugler

Har småfugler matpause ei tid på dagen?
Alltid midt på dagen er det tomt for fugl på fuglebrettet.

J.M.G.4.M. (14.01.2012)

Svar:

Ikke godt å si. Dette kan nok variere lokalt, men ofte hender det at fuglene har intensiv forplassbesøk, for så å være vekk et øyeblikk.

Roar Solheim (17.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor rovfugl i Oslo

Så igår 13/1-2012, en stor rovfugl som hadde tatt en stor måke(stor, helt hvit under vingene). Rovfuglen var stor, minst 70-80 cm, hadde gul/brunt bryst. Kråkene i trærne var helt ville, skrek og gjorde utslag mot rovfuglen. Har lest at hønsehauk er lite populære hos kråkene, men får ikke det gulbrune brystet til å stemme med bildene jeg har sett av hønsehauk. Når bikkja og jeg kom på høyde med den, ca 5 meter unna, fløy den opp i et tre noen meter unna, uten måka. Der satt den en stund, mens kråker stadig gjorde utfall mot den fra lufta, uten at den brydde seg om det. Kan det ha vært en ørn ? Dette ble observert på Ellingsrud, ca 300m fra østmarka.

T.Ø. (14.01.2012)

Svar:

Selv om det ikke er helt lett å si sikkert, så mistenker jeg at du har sett en ungfugl av hønsehauk. Det er individuelle variasjoner, og noen kan være nokså gulaktige i bunnfargen i brystet. Kråkene er typisk temmelig agressive og krakilske når de oppdager en hønsehauk, deres argeste "fiende".

Roar Solheim (17.01.2012)


#Diverse

overvintring fiskemåse

kan jeg ha observert overvintrende fiskemåser i januar 2012 pga mild vinter

mvh morten

N.N (15.01.2012)

Svar:

Ja, selv når det er frost, kaldt og snø så overvintrer noen fiskemåker i Oslo (bl. a. kan du se dem i Frognerparken).

Roar Solheim (17.01.2012)


#Økologi og atferd

Siland unger???

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei kan han fuglen alså pappan av siland passe på ungene???.

mvh Jill.

J.T.A. (15.01.2012)

Svar:

Nei, hos de fleste endene er hunnen alene om å fostre opp ungene. Bare hos gravand, og gjess og svaner, er begge foreldre sammen om å passe på ungene.

Roar Solheim (17.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lunde

Bilde vedlagt spørsmålet

er dette en lunde i vinterdrakt?

N.N (15.01.2012)

Svar:

Ja.

Roar Solheim (17.01.2012)


#Fuglekasser

Spettmeisen overnatter i fuglekassen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har et spettmeispar i hagen på hytten. Den ene av dem overnatter i fuglekassen utenfor vinduet hele året. Noe av maten han finner om dagen putter han inn i kassen. (Mye blir stjålet av andre småfugler.) Når det blir lyst sitter han veldig lenge i åpningen og bare kikker ut. Så henger han seg i åpningen lenge før han flyr ut i skogen og markerer at han fortsatt er sjefen her. Jeg har lagt merke til at de to spettmeisene aldri overnatter sammen. Hva er grunnen til det? Har også lest at 50% av spettmeisene ikke overlever vinteren. Men jeg vet at akkurat denne spettmeisen har levd her i i alle fall 6 år da den er håndtam. Hva er grunnen til at han overlever? Mating og erfaring?

L.B.H. (17.01.2012)

Svar:

Ja, du er inne på noe. Hvis fuglen både får ekstra mat gjennom foring, og kjenner leveområdet sitt godt, så kan den kanskje overleve til den blir 6-10 år gammel. Spettmeisene opptrer ofte parvis på forplassene, og jeg mistenker at det er ett par som holder sammen. Men hvorfor de ikke overnatter sammen, vet jeg ikke. De fleste småfugler splitter lag etter at ungene har blitt selvstendige, og finner seg en ny make neste vår.

Roar Solheim (17.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl kan dette være?

For en måneds tid fløy en fugl over meg, som jeg ikke har sett før, men lyden mener jeg å ha hørt. Jeg er ikke flink på beskrivelser, men gjør så godt jeg kan. Jeg bor i et lite boligfelt utenfor Larvik, det er åkere like ved.Denne fuglen satt i et tre og fløy rett over meg, så jeg kan ikke beskrive farger, evt tegninger, men syntes å være mørk. Kroppen var strømlinjeformet og slank, vingene jevne og "smale". Den fløy med noe som nesten minnet om slow-motion bevegelser. Den lignet i form på tårnseiler, men større og halen hadde ikke kløft, mer vifte.Lyden var fløytelignende støt med mye luft i. Heller lys tone enn mørk.
Huff og huff, ble du klok av dette??!!
Er veldig nysgjerrig, så jeg håper jeeeg får vite mer: Takk for en flott side. :-) Ønsker deg en fin dag.
Hilsen Vigdis Borgen

V.B. (17.01.2012)

Svar:

Ikke godt å si. Når på døgnet var dette? Hvor høyt over bakken fløy fuglen, var det bare en eller flere sammen? Kan du sammenligne med noe i størrelse (trost, kråke, gråmåke f. eks.)?

Roar Solheim (17.01.2012)


#Diverse

kråkejakt

Hei!
Jeg har sett mange jakte på kråkefugler.
Hvorfor? Er de gode å spise?

F.O. (17.01.2012)

Svar:

Mange jakter på kråker fordi de tror at det da blir flere rype- og skogsfuglkyllinger for dem selv å jakte på. Kråkefuglene spiser egg og unger av andre fuglearter - det er en del av deres naturlige matvalg. Kråker er spiselige, men det er nok svært få som skyter dem for å spise dem, dessverre.

Roar Solheim (17.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle

Hei på dere,
har observert en stor ugleart(høyde 40-50cm) i mitt næromeråde på Kambo rett ved Moss. Har bodd her i 40 år og kan ikke huske noen har sett eller hørt ugle i dette omerådet tidligere. Ugla er for tiden veldig aktiv om natten og kan høres hver natt. Lurer på om dette er en "vanlig" art i dette omerådet. Fikk sett ugla for ca 2 mnd siden på en skogtur midt på dagen. Hørte hele skogen lage leven og pluselig kommer ugla å setter seg ned på en grein ca 5m fra hvor jeg står, før den ser rett på meg og flyr videre. Den ble tydligvis "jaget" av andre fugler gjenom skogen. Tenkte at den ikke hørte hjemme her, men har som nevnt over hørt den på natterstid den siste tiden. Og lurer som sagt på om dette er en vanlig art for dette stedet/omerådet.

Mvh
Raimo

R.P. (17.01.2012)

Svar:

Det høres mest ut til at du har hatt kontakt med en kattugle. Den er vanlig på dine kanter, og den arten som nok lager mest lyd på denne tiden av året nattestid. Vær ellers klar over at lappugle (mye større) er sett nå ved Hvaler, og ellers en del steder langs kysten rundt Oslofjorden, ned til Agder, og du kan slumpe til å se denne også. Lappugla er mye større enn kattugle, jevnt over grå, men har gule øyne (kattuglas øyne er mørke).

Roar Solheim (17.01.2012)


#Fugleforing

Tips mot katter

Ikke akkurat et spørsmål, men et godt tips mot katter som er ivrige fuglefangere. Våre katter klatrer opp trærne der vi henger opp fuglematen. Men jeg har funnet en god løsning. Vi dro til veterinæren og skaffet en "skjerm" som dyr har rundt hals/hode for å ikke slikke sår etc. Denne finnes i flere str., mål stammens omkrets. Når vi festet skjermen rundt stammen, klarte ikke kattene komme opp. Fest den høyt nok til at kattene ikke klarer å hoppe over.

N.N (16.01.2012)

Svar:

Takk for tipset!

Frode Falkenberg (17.01.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønlandsmåke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en Grønlandsmåke/Polarmåke? Har sammenlignet bilder fra fugle app, og for meg ligner den mest på andre vinters polarmåke.

K.N. (16.01.2012)

Svar:

Dette er en 2. vinter grønlandsmåke. Flott bilde! I forhold til polarmåke er den blant annet slankere, mer langvinget og har en rudnere hodeform. Om du har flere bilder av fuglen, gjerne med utslått vinge, så hadde det vært artig å se dem. Hvor ble fuglen fortografert? Vi opplever forøvrig den kraftigste opptredenen av grønlandsmåker langs Norskekysten på mange år i vinter.

Frode Falkenberg (17.01.2012)

««første 41 008 - 41 032 av 50 201 siste»»