Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 747 til 40 771 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Ugel arter jeg ikke skjener til???????????
Hei. lurer på en ting*** om det fines noen ugle arter som heter skrikeugle, Alve ugle OG Dvergugle????? er det noe som heter det??? mvh Jill.
J.T.A. (20.01.2012)
Svar:
Skrikeugle er de som heter screech owl i USA, alvegle er også en liten art (hekker i spettehull i kaktus i Amerika), ellers er det ugler som heter dverghornugle, men ikke dvergugle.
Roar Solheim (21.01.2012)
Rar trost
lurer på om dere vetnoe om dette. vi er en gjeng på mandal Sykehjem avd 4 som daglig ser en brunlig lignende trost på fuglebrettet. Den har hvitt rundt halen både under og over. ytterst på nebbet er den litt gul men ellers erdet brunt. den oppfører seg som en trost. Venter i spenning....
N.N (21.01.2012)
Svar:
Det beste ville være om dere klarte å få tatt et bilde av fuglen. Men det er egentlig bare to gode alternativer - svarttrost (ung hann), eller en gråtrost. Den siste er den eneste av dem med noe hvitt under stjerten.
Roar Solheim (21.01.2012)
FUGLENAVN
Jeg har en svensk bok med innlagt spiller for avspilling av fuglesang, det er flott, men jeg lurer på om det fins oversettelse av svenske fuglenavn til norsk?
E.P. (16.01.2012)
Svar:
Det finnes et hefte laget av Morten Günther for Bioforsk (Bioforsk Fokus), som heter: Nordiske navn på Norges fugler. Send en forespørsel til: post@bioforsk.no ved redaktør Nils Vagstad.
Roar Solheim (20.01.2012)
En til
Hei igjen:) Jeg lurte også på om dere vet hva slags fugl dette er? Også denne er sett i Hemsedal.
A.M.B. (20.01.2012)
Svar:
Dette er en grønnfink.
Roar Solheim (20.01.2012)
Hva slags fugl?
Hei! Jeg lurer på om dere vet hva slags fugl dette er? Bildet er tatt i Hemsedal.
A.M.B. (20.01.2012)
Svar:
Dette er en bokfink, sannsynligvis en ung hann.
Roar Solheim (20.01.2012)
Måker
Hei, takk for svar!
Kunne du fortelle meg hvilke måker det er snakk om på dette bildet?
Har forsøkt å finne det ut, men uten hell!
M.v.h. Anita Elfstrand.
A.E. (18.01.2012)
Svar:
Det ser ut som to årsunger av gråmåke.
Frode Falkenberg (20.01.2012)
Stillits i Trøndelag
Hei! I dag ønsket jeg det hadde vært tellingsdagen. Det dukket opp to stillits på foringsplassen og den arten har jeg aldri sett før. Jeg bor midt i sentrum av Klæbu i Sør-Trøndelag, og har som regel bare de vanligste fuglene om vinteren, pluss et flaggspettpar og et spettmeispar som har vært her jevnlig et par,tre år og en svarttrosthann nesten hver dag. Men ikke stillits. Jeg kan ikke finne den omtalt i Trøndelag i noen av bøkene mine, den nyeste 2011, men de er kanskje ikke helt oppdatert? Er det gjort mange observasjoner her? Sender et bilde, selv om jeg vet det er noe utydelig.
U.K.A. (19.01.2012)
Svar:
Gratulerer med et flott funn av en tilsvarende flott fugl! Stillits er en sjelden vintergjest i trøndelagsfylkene, men noen få individer blir gjerne sett i kystnære områder.
Frode Falkenberg (20.01.2012)
Spurvugle
Denne spurvugla(?) er observert i Bardu (indre troms) i dag. Den fløy i vinduet, men kom seg etter en liten stund, heldigvis. Er den sjelden i indre troms? Har du hørt om observasjoner i nærheten i det siste?
S. (18.01.2012)
Svar:
Fint at den klarte seg. Spurveuglene er utsatt for å kollidere med vinduer når de jakter småfugl rundt forplassene. Jeg kjenner ikke så godt til hvor vanlig eller uvanlig spurveugla er i Bardu, men den er nok bare tilfeldig gjest, og ikke hekkefugl så langt nord.
Roar Solheim (18.01.2012)
Stær
Hei, så en flokk med stær i går(8-12stk), i Lillesand. Rimelig sikker på at dette var Stær. Klarer de å finne mat nå, hva spiser de? Det har jo vært barfrost noen dager. Kan de overleve på mat som er tilgjengelig i overgangen mellom høy og lavvann?
J. (18.01.2012)
Svar:
Ja, så lenge det er snøbart så klarer de nok å finne noe. I verste fall flyr de ned i fjæra og finner fluer og insekter mellom tang og tare på stranda. De kan også oppsøke forplasser.
Roar Solheim (18.01.2012)
Vilken ugle???
Hei er dete en utstoppet jordugle??? trenger svar fort mvh Jill.
J.T.A. (18.01.2012)
Svar:
Ja, en gammel utstoppet jordugle som nok kunne ha trengt oppussing.
Roar Solheim (18.01.2012)
En blid andrikk
Hei! Kan du fortelle meg om dette er en han eller hun? Jeg mener det er en han?
Hilsen Anita Elfstrand.
A.E. (18.01.2012)
Svar:
Ja, dette er en hann. Hunner er brunspraglete.
Frode Falkenberg (18.01.2012)
og dette?
Jeg vet at fotoet er uskarpt og sikkert vanskelig å bedømme, men er det mulig?
G.E.S. (17.01.2012)
Svar:
Trolig også en teist i vinterdrakt, men vanskelig bilde.
Roar Solheim (17.01.2012)
Hva er dette tro?
G.E.S. (17.01.2012)
Svar:
Dette kan se ut som en teist i vinterdrakt.
Roar Solheim (17.01.2012)
Flaggspettens revir
Når flagspetten trommer på trær om våren for å markere revir, er det bare flaggspetter som "skjønner språket" eller holder seg andre fugler også borte fra området.
Er det andre fuglearter som flaggspetten ikke vil ha i nærheten?
A.V.S. (12.01.2012)
Svar:
Spettene hører forskjell på om tromming kommer fra samme art, eller fra en annen spetteart. Det er akkurat som når spurvefugler hører forskjell på hverandres sang. Andre arter er nok ikke noe som flaggspetten bryr seg om, men det KAN hende at en nærgående spett av en annen art vil kunne jages vekk. Spurveugle og perleugle kan f. eks. jage hverandre når de hekker nær hverandre.
Roar Solheim (17.01.2012)
kvindand og kattuglekasse
den kassa er på sølandet på gjeving i tvedestrand komune
S.L. (11.01.2012)
Svar:
Der bør du kunne få både kvinand og kattugle i kassa (men forhåpentligvis ikke samtidig...).
Roar Solheim (17.01.2012)
Spørsmål:
E de noko fugl som heita polarrype og korleis ser ho ut som ei liryp eller ein fjellryp??
N.N (13.01.2012)
Svar:
På Svalbard finnes svalbardrypene. De er en underart av fjellrype, og er noe større enn disse, men ser nokså like ut med fjellrypene. Trolig er det disse som noen har kalt polarrype.
Roar Solheim (17.01.2012)
VÅT FUGLEMAT
Liker fugler våt fuglemat? Jeg har fuglebrett med tak over.
Likevel blir maten våt nær det regner. I høst og vinter har det vært mye regn på vestlandet og maten har vært mye våt og mindre fugl på foringsplassen enn før.
M.S. (14.01.2012)
Svar:
Dette vet jeg ikke svar på. Fuglene bryr seg vel kanskje ikke så mye om maten er våt eller tørr, bare de får den i seg. Men fuktighet skaper problemer hvis maten blir liggende lenge. Den mugner, og frø eller brødsmuler kan klistre seg sammen slik at de blir "grisete" på forbrett eller i automat. I en automat kan fuktig mat stoppe til systemet, slik at maten ikke renner ut når fuglene forsyner seg. Selv henger jeg frøautomater inne i et forbur med bølgeplasttak som holder regn og snø unna.
Roar Solheim (17.01.2012)
Tidligere nummere av Fuglevennen på nett.
Hei!
Når blir tidligere nummere av Fuglevennen fra fjoråret lagt ut på siden?
J.H. (14.01.2012)
Svar:
Fjorårets numre kan kanskje drøye en stund. Vanligvis blir numrene lagt ut ca 1 år etter utgivelse.
Roar Solheim (17.01.2012)
Ukjent fugl
Hei
Idag så jeg en ukjent fugl ved foringsbrettet. Den var knall gul nederst på undersiden, med rød topp på hodet. På størrelse med en kjøttmeis. Jeg har sett igjennom fugleboka mi, men finner ingen som ligner. Noen forslag ?
G.S. (14.01.2012)
Svar:
Beskrivelsen er ikke helt nøyaktig, men jeg mistenker at du kanskje kan ha sett en stillits (en finkefugl). Sjekk denne i fugleboka. De kommer av og til på forplasser.
Roar Solheim (17.01.2012)
svaner og måker
hva er naturlig for disse fuglene og spise når det er is på småvann og fjorder
B.E.S. (17.01.2012)
Svar:
Svaner beiter vannplanter på bunnen av vann, og hvis det fryser, må de trekke sørover. Hvis ikke sulter de ihjel. Måker er altetere, og kan leve på søppelfyllinger om det kniper.
Roar Solheim (17.01.2012)
Tårn falk.?
Hei lurer på forsjelen på ung og våksen tårnfalk hunn\jente?.
hoper virkelig på svar. :-D.
J.T.A. (16.01.2012)
Svar:
Ikke helt lett å beskrive, dette bør du egentlig finne en god fuglebok for å sjekke. Ute i naturen er det vanskelig å se forskjell. På en fugl i hånd vil ense at en voksen hunn har skarpere tegninger og klarere farger.
Roar Solheim (17.01.2012)
Tårn ugler oppserva sjon???
Hei. lurer på om vor mange tårnugler som er oppservert her i norge og er det noen gang blit oppservert dene flote tårnugla her i Bø i vesterålen? og er det hekende par i Norge og vist det skule vere det vor mange som cirka er det da? Mvh Jill.
J.T.A. (17.01.2012)
Svar:
Tårnugler hekker ikke i Norge, men de finnes i Danmark og England. I Norge er det rapportert kanskje omkring 30 tårnugler, så de er langt fra vanlige å se. De er sett opp langs Nordlandskysten, men jeg har ikke detaljkunnskap tilgjengelig om nøyaktig hvor.
Roar Solheim (17.01.2012)
Lite småfugl
Er det bare meg eller er det også andre som synes det er lite småfugl iår? Jeg er en ivrig hobbyfotograf og reiser mye rundt på mine faste ruter. Spesiellt i helgene. Ifjor var det masse fugl. Særlig grankorsnebb observerte vi i lassevis. Iår er det nesten ikke småfugl og se? Har det skjedd noe med hekkingen ifjor eller er det andre ting som spiller inn?
T.H. (16.01.2012)
Svar:
Korsnebber opptrer typisk nomadisk, fordi mengden varierer med frøsetting hos bartrærne (og de setter ikke frø hvert år). I år har det vært lite å se til dem. Men det er lite fugl på mange forplasser i vinter, trolig fordi det er snøbart og mildt mange steder. Hvis kulda og snøen kommer, vil det nok øke på med småfugler på forplassene.
Roar Solheim (17.01.2012)
Småfugler
Har småfugler matpause ei tid på dagen?
Alltid midt på dagen er det tomt for fugl på fuglebrettet.
J.M.G.4.M. (14.01.2012)
Svar:
Ikke godt å si. Dette kan nok variere lokalt, men ofte hender det at fuglene har intensiv forplassbesøk, for så å være vekk et øyeblikk.
Roar Solheim (17.01.2012)
Stor rovfugl i Oslo
Så igår 13/1-2012, en stor rovfugl som hadde tatt en stor måke(stor, helt hvit under vingene). Rovfuglen var stor, minst 70-80 cm, hadde gul/brunt bryst. Kråkene i trærne var helt ville, skrek og gjorde utslag mot rovfuglen. Har lest at hønsehauk er lite populære hos kråkene, men får ikke det gulbrune brystet til å stemme med bildene jeg har sett av hønsehauk. Når bikkja og jeg kom på høyde med den, ca 5 meter unna, fløy den opp i et tre noen meter unna, uten måka. Der satt den en stund, mens kråker stadig gjorde utfall mot den fra lufta, uten at den brydde seg om det. Kan det ha vært en ørn ? Dette ble observert på Ellingsrud, ca 300m fra østmarka.
T.Ø. (14.01.2012)
Svar:
Selv om det ikke er helt lett å si sikkert, så mistenker jeg at du har sett en ungfugl av hønsehauk. Det er individuelle variasjoner, og noen kan være nokså gulaktige i bunnfargen i brystet. Kråkene er typisk temmelig agressive og krakilske når de oppdager en hønsehauk, deres argeste "fiende".
Roar Solheim (17.01.2012)