Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 373 til 40 397 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Fuglekasser
Hei
En butikk som heter "Enklere Liv" markedsfører fuglekasser i papp, se link :
http://www.enklereliv.no/productDetails.aspx?pId=3827
Kan dette være noe lurt da? Jeg tenker ikke bare på at pappen sannsynligvis vil oppløses i løpet av hekkesesong, men også på predasjon fra hakkespetter og firbeinte rovdyr.
F. (20.03.2012)
Svar:
NEI! Papp frarådes på det sterkeste som fuglekassemateriale!!! Hold dere langt unna.
Roar Solheim (21.03.2012)
Bygging av skjærereir
Hei, et skjærepar vil bygge reir i et tre rett utenfor soverommet. Det er et "lurveleven"!! Er det mulig å få et tips om hvordan unngå dette? Kanskje ved å henge opp noe i treet slik at de finner seg et annet sted å bygge reiret sitt?
Ø.M. (20.03.2012)
Svar:
Beklager, har dessverre ikke noen patentløsning for slike tilfeller.
Roar Solheim (21.03.2012)
Pilfink og pilfinkmat
Hei. Har hatt 10 pilfinker på fóringsplassen i hele vinter (5 par). Serverer både hjemmelaget meisebolle, solsikkefrø, frukt, rosiner, jordnøtter samt kjøpte meiseboller (som antagelig ikke er næringsrike nok). Men pilfinken går bare etter de kjøpte meisebollene som jeg kommer til å slutte helt med neste vinter og i stedet lage selv. Hva slags type mat/frø er egentlig pilfinkens "livrett"? Hilsen Edna M
E.M. (20.03.2012)
Svar:
Det vet jeg ikke, men hos meg er de veldig glade i jordnøtter uten skall, servert i nettingbeholder.
Roar Solheim (21.03.2012)
Skadelig å mate fugler?
Har forstått det slik at man kan forrykke balansen lokalt ved å vinterfóre fugler (Ut i naturen, NRK 1 20.03.2012). For eksempel ser det ut til at kjøttmeis lett kan få gunstige vilkår, noe som vil gå ut over andre arter. Hva mener ornitologene om dette?
K.W. (21.03.2012)
Svar:
Den påvirkningen er neppe så stor at det har negative virkninger, så gleden ved å mate fuglene oppveier nok langt den eventuelle negative effekten man kan spekulere i.
Roar Solheim (21.03.2012)
fikk en spurv inn på kjøkkenet:)
katten drog med seg en spurv inn på kjøkkenet mitt å den søte sønnen min vil at vi skal redde den:) den ene foten ser jeg ingen bevegelse i den andre kliper han med. han prøver å bite fra seg så fikk lurt i den litt vann å har gitt den brødsmuler. foreløbig har han ikke rørt så mye på vingene. har ett lite sår på siden men ser ikke ut som det går gjennom hud. men det jeg luerer på er hvor varmt bør den stå? holder til oppe i finnmark. å er det noe annet jeg kan gjøre?
K. (21.03.2012)
Svar:
Hold fuglen i en pappeske eller et fuglebur i ikke alt for høy romtemperatur, for med små brødsmuler og vann, og se om den kommer seg. Kanksje har den fått sårskade som kan leges, men hvis ikke må den kanskje avlives til slutt. Det er verdt å prøve dersom fuglen er såpass bra at den spiser og drikker ved egen hjelp.
Roar Solheim (21.03.2012)
Objektiv
Hei vi er to gutter fra media og kommunikasjon på Nes videregående skole, vi skal lage en dokumentarfilm om fugler i nærmiljøet. Veit dere om noen steder vi kan få leie en stor zoom linse? Som klarer og filme fuglene på nært hold. Vi holder til i Nes akershus.
K.E.O.T.F. (21.03.2012)
Svar:
Forsøk å få kontakt med noen på nettsiden foto.no, kanskje de har bedre oversikt.
Roar Solheim (21.03.2012)
egg.
Vordan ser eggene til taksvalen ut? Kan du sene et bilde?
A. (20.03.2012)
Svar:
Har dessverre ikke eggbilder, og kan heller ikke sende ut fra svarpost...
Roar Solheim (20.03.2012)
Nattesang. Veldig melodiøs!
Hei!
Jeg bor ca 5 mil fra Bodø ved fjorden, og hørte en vakker fuglesang som jeg er så nysgjerrig på hva kunne vært! Jeg hørte sangen ca klokka ni på kvelden den 20 mars. Det hørtes ut som det kom fra oppi grantrærne nede ved fjæra og fuglen hørtes relativt stor ut og sangen bar veldig godt! den hadde en veldig melodiøs sang hvor vært "vers" hadde to til tre repitisjoner, men det var også variasjon i lydene. Den hadde pauser i mellom på ca 1 minutt. Da jeg begynte å gå for å se om jeg kunne få et glimt av fuglen,kom den med et varsel skrik som minnet om en rovfugl som hauk,falk eller ugle? Vet det er vanskelig å finne ut hva slags fugl det kan være uten noen beskrivelse av den ,men kanskje du kan tipse meg om noen aktuelle? ¨
Nvh Runa Gravem
R.G. (20.03.2012)
Svar:
Mistenker at du har hørt en svarttrost. Når den varsler, skriker den kraftige rop som kan skrives som "
tju-tju-tju-PINK-PINK-PINK-PINK-PINK (osv.)"Roar Solheim (20.03.2012)
Måker på tokt?
Hei, vi bor omlag 6 km unna Oslofjorden, i lia over Bogstad Camping. Noen ganger kommer det store flokker med Svartbak flyvende, tilsynelatende kommer de fra fjorden, tar seg en enorm runde, forbi oss og videre og flyr tilbake. De gangene vi har hatt brødbiter i terrassekassa til småfugl hender det det stopper to-tre fra fugleflokken, kaster i seg alt på noen sekunder og flyr videre. Kan våre brødsmuler
ene og alene være grunnen til disse "raidene"? Naboen vår ser ut til å mene dette. Vi personlig har ikke de helt store problemene med disse lynkjappe visittene fra disse spennende og majestetiske fuglene.
E.Ø. (20.03.2012)
Svar:
Det er nok heller summen av mulige matressurser som får dem til å fly innover slik. Er det kanskje noen søppeltilgang i regionen? Brødet hos dere er bare en tilfeldig godbit som de tar med seg på turen.
Roar Solheim (20.03.2012)
Ørnen
Hva ligger i uttrykket "Å bli ung igjen som ørnen"?
Betry det at den skifter fjær, og i såfall hvordan og hvor ofte skjer det?
T.W. (20.03.2012)
Svar:
Dette uttrykket har jeg aldri hørt, og jeg kan nok ikke gi deg noe svar. Prøv en språkforsker (språkteigen?).
Roar Solheim (20.03.2012)
hvilken fugl?
Hvilken fugl kan jeg ha hørt forleden, fra toppen av et høyt tre, lydende omtrent slik: Tuui- tuui
T.W. (20.03.2012)
Svar:
Kanskje en fløytende spettmeis, men litt usikker - beskrivelsen litt mangelfull.
Roar Solheim (20.03.2012)
Spurveugle
hei
vil gjerne se flere arter oppsøke mine fuglekasser, hvordan får jeg det til? jeg har mange kasser, der alle er egnet til meiser, og henger i blandingskog ca 1-1,5 meter over bakken på østlandet, Oppland.
lurer også på hvordan jeg får rødstjert og spurveugle til å komme? men helst mange andre slag:)
TAKK
S. (20.03.2012)
Svar:
Her bør du konsultere en av fuglekassebøkene som finnes; sjekk med bibliotek (bl. a.Norsk Naturhåndbok, Cappelen). Spurveugla lager du tykk frontvegg på ca 5 cm til, og et hull som har ca 4,5 cm i diameter.
Roar Solheim (20.03.2012)
Hofugl av ørn
Har vi på norsk ei nemning for hofuglen av ørn (på linje med at ein på svensk har örnhöna og på islandsk assa)?
M. (20.03.2012)
Svar:
Nei, her er det nok bare snakk om hannørner og hunnørner.
Roar Solheim (20.03.2012)
Gråsisik
Hei!
Jeg har hytte på Røros og har matet fuglene i flere år med både hjemmelagede meisboller, solsikkefrø og nøtter. For første gang så har gråsisiken uteblitt. Ikke en har jeg sett etter nyttår. Den var en fast gjest på fuglebrettet og de kom alltid i flokker. Hva har skjedd?
Så også en svarttrost i treet for 2 uker siden. Er det vanlig at den overvintrer i fjellet der hvor det kan bli godt over minus 30 grader?
Videre når det gjelder hjemmelagede meisboller. Jeg bruker delfiafett (usaltet), solsikkefrø, nøtter og jeg samler også rognbær på høsten, som jeg fryser. Disse putter jeg også i meisbolleblandingen. Det ser ut som fuglene liker det godt, men vil gjerne vite om rognbær er bra for fuglene.
Mvh
Bente M Strømmen
N.N (20.03.2012)
Svar:
For å svare på det siste først: JA, rognebær spiser fuglene gjerne.
Sisikene opptrer invasjonsartet, og i år har det vært få å se. Mange trekkfugler kan klare seg godt i kulda, bare de finner nok mat. Svarttrosten er en av disse, men den har neppe overvintret i fjellet. Trolig har den nettopp ankommet der du så den.Roar Solheim (20.03.2012)
Nattaktive sjøfugler i Kattegat
Hei. Reiste med Color Line til Kiel og tok en tur på dekk rundt midnatt. Det var overskyet og småregn - altså dårlig sikt. Men jeg så to (kanskje tre) fuglearter. Pga mørket så jeg fuglene bare når de kom inn i lyset fra båten, og da så jeg stort sett undersiden. Jeg lurer på om den minste arten er havsvale. Størrelsen passet og den flagrende flukten også. Men er det havsvaler i Kattegat, og oppfører de seg slik? Altså følger skipet og flyr inn og ut av lyset. Jeg har lest at havsvaler flagrer like over havflaten. Disse gjorde nok det også, men jeg så dem altså bare når de steg litt til være og var delvis, over delvis på siden av skipet. Den andre arten var større, som en hettemåke ca. Stort sett lys underside, men med gråbrune flekker her og der. Mørket og båtens lys gjorde det vanskelig å se detaljer. Tenkte på lirer, men disse jeg så fløy stort sett hele tiden med raske (litt febrilske?) vingeslag - inn og ut av lyset fra båten. Trodde lirer stort sett seiler på stive vinger? Men begge artene var veldig aktive. Kan de største likevel være måker (hettemåke i vinterdrakt eller....)? Tar ikke de kvelden når det blir mørkt? For mørkt var det. I følge en gammel fuglebok så er det smått med havsvaler og lirer i Kattegat, men det har kanskje endret seg de siste 20-30 årene?
H.T.G. (19.03.2012)
Svar:
Interessante observasjoner, og dessverre har jeg ikke fasiten. Men hav- og/eller stormsvaler kan en nok treffe på også ute i Skagerrak. Havhest kan være en annen aktuell art, og kanskje kan også måker fly mot båtlys i mørket.
Roar Solheim (19.03.2012)
Ruging
Hei! Jeg lurer på.. Hva er det som skjer oppi hodet til en fugl når den legger seg til og ruger? den må jo ha et kjempe mot til og ligge så lenge på en plass!
H. (19.03.2012)
Svar:
Godt spørsmål, og umulig å svare på. Hva fugl "tenker" på er ikke godt å si, men arter som lever mange år, har temmelig sikkert et minne og en forventning om at det skal komme kylling(er) ut fra egg(ene).
Roar Solheim (19.03.2012)
Ugler og musegift.
Jeg har merket nedgang i kattuglebestanden i området rundt hytten på Frekhaug utenfor Bergen. Jeg synes dette er rart da de to siste årene har vært gnagerår. Kan nedgangen i området skyldes at vi legger ut musegift og at uglene får i seg dette når de spiser musene?
L.B.H. (19.03.2012)
Svar:
Dette er det desverre stor fare for! Muse- og rottegift virker også på de dyrene som spiser slike forgiftede mus, og uglene er svært utsatt. ALL giftbruk burde være forbudt, og muse-og rottebekjempelse bør foregå med feller.
Roar Solheim (19.03.2012)
Dvergmåke
Hei, Æ lura på kor mange dvermåka de e her i Norgee ,e de ein vanleg hekkefugl her i Norge kor mange par
M. (17.03.2012)
Svar:
Dvergmåka er svært sjelden i Norge. Kun noen få par er påvist hekkende enkelte år, men jeg har ikke nøyaktig antall for hånden.
Roar Solheim (18.03.2012)
Hvilende havelle
Er det vanlig at haveller hviler slik bildet viser, eller er denne syk.
N.N (18.03.2012)
Svar:
Det er ingen ting som tyder på at denne fuglen er syk, selv om det ikke er ofte at man ser havellene ligge oppå noe slik denne gjør.
Roar Solheim (18.03.2012)
flaggspett
Er det positivt eller negetivt å ha flaggspett i fuglekasse,den kommer om kvelden og drar om morningen.
Å.K.A. (17.03.2012)
Svar:
Flere spetter overnatter i hull eller fuglekasser om natta. Det gjør ikke noe. Men flaggspetten kan senere hakke opp hullet på en småfuglkasse for å komme inn og ta egg eller unger - det er kanskje ikke like ønskelig for kasseeieren (!).
Roar Solheim (18.03.2012)
Kattugle?
Hei. Jeg fant denne vingen på Nærøya i Florø i dag. Jeg tror det er en uglevinge, men hvilken? kattugle eller jordugle?
A.B. (17.03.2012)
Svar:
Dette er en hornuglevinge.
Roar Solheim (18.03.2012)
Strandsniper?
Kom over en liten flokk med fugler på stranda ved Midtsand i Malvik lørdag 17.mars. Trodde først det var strandsniper, men jeg får ikke fargen på nebb og bein til å stemme med beskrivelsene.
L.B. (17.03.2012)
Svar:
Helt riktig. Strandsnipene ankommer ikke før i begynnelsen av mai. Dette er fjæreplytt - de overvintrer langs kysten.
Roar Solheim (18.03.2012)
glente
går det an å se forskjell på vanlig glente og svartglente på et siluett-bilde? er det noen stor forskjell på artene?
Ø. (18.03.2012)
Svar:
Ja, hvis du ser stjerten godt. Glente har dypere kløfting i stjerten enn svartglente.
Roar Solheim (18.03.2012)
Spørsmål:
ville en jaktfalk eller vandrefalk klart å drepe en hønsehauk?
W. (18.03.2012)
Svar:
Umulig å si.
Roar Solheim (18.03.2012)
Rare funn på fuglekasse
Mens jeg renset fuglekasser fant jeg noe som jeg ikke kan forklare selv: i en starekaasse fant jeg kadaver av to mus og en av en sissig. Er det muleg at det var en spurvugle som bodde i kassa?
J.M. (17.03.2012)
Svar:
Ja, det er bare spurveugle som legger inn byttedyr i kasser på denne måten.
Roar Solheim (18.03.2012)