Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 638 til 40 662 av totalt 50 240 spørsmål «forrige neste»
hvilken gås ?
For meg ser det ut som en Sædgås rossicus er det rett?
N.N (25.03.2012)
Svar:
Sædgås er det i alle fall, men vinkelen gjør at det er vanskelig å vuderer nebbets form og munnglipe. Halsen ser rimelig kort ut, og det er jo bra for rossicus, men dette er en vanskelig materie og jeg tør ikke konkludere med verken rossicus eller fabalis ut fra dette ene bildet.
Frode Falkenberg (26.03.2012)
Rovfugl på terassen
Hva heter denne gjesten undulaten vår fikk på besøk?
22cm mellom disse metallstengene på bildet.
Y.S. (26.03.2012)
Svar:
Bildet viser en spurvehauk. Les mer om spurvehauken på http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=476
Frode Falkenberg (26.03.2012)
hva heter fuglen?
Så en nydelig fugl for første gang i hagen i dag.Den var litt større enn en svarttrost.var sort og hvit med et rødt felt bak på hodet,og rødt under vingene,hvilken fugl er dette? Har matet fuglene i mange år, men aldri sett denne flotte fuglen før.
I. (25.03.2012)
Svar:
De fargene du beskriver passer best på en flaggspett hann, selv om den ikke er rød under vingene, men under stjerten.
Roar Solheim (26.03.2012)
Tornirisk elle bergirisk?
Dårligt bilde men dere eksperter ser vel dette ;)
N.N (25.03.2012)
Svar:
Dette ser ut til å være en bergirisk for meg, fordi den har såpass mye beige/gulbrun farge i hode og bryst.
Roar Solheim (25.03.2012)
Kjøttmeisen som hakkespett?
Vi har en kjøttmeis (eller et par) som rett som det er hakker i ytterpanelet på huset vårt, helt oppunder mønet. Huset har utvendig stående panel behandlet med vannbasert dekkbeis. Mellom veggpanel og tak er det lufting inn til loftet, men med et solid perforert plastrør som sperre for inntrengere. Hva bedriver disse fuglene? Hvorfor hakker kjøttmeisen i panelet?
P.I.G. (25.03.2012)
Svar:
Ikke godt å si. Kjøttmeis hakker mye for å få fram den maten den spiser, både på bark på trestammer og på andre ting. Bare se hvor ivrig den er til å hakke på stivfrossent spekk. Når meisene hakker på hus, kan det ha flere årsaker. Den kan være på jakt etter noe spiselig, eller forsøke å utvide en liten åpning slik at den kan slippe til hulrom som kan brukes som reirplass.
Roar Solheim (25.03.2012)
Spørsmål:
Hei
hvor burde jeg henge opp en spesiallaget fuglekasse til grå fluesnapper, jeg bor på østlandet? lurer også på rødstjerten, men har ikke laget kasse til den.
Takk
N.N (24.03.2012)
Svar:
I litt glissen furuskog er det ofte gode muligheter for gråfluesnapper. Slike kasser kan også henges på hyttevegg/husvegg. Heng kassene et par meter over bakken.
Roar Solheim (25.03.2012)
trost
Hei
jeg fant et troste-reir som var ca. 40 cm over bakken. er det vanlig at grå trosten lager reir så lavt???
gjenbruker trosten reiret år etter år???
S. (24.03.2012)
Svar:
Nei, gråtrosten pleier som regel å bygge reiret høyere. Dette høres mer ut til å kunne være et rødvingetrostreir.
Roar Solheim (25.03.2012)
Merkeligt med fugleforingen i år
Nå som det er blitt varmt her har det strømmet på med fugl, ca 30 grønnfink, en del bokfink, kjøttmeis, og blåmeis. dette er snittet eg har dagligt nå etter en dårlige vinter, for da var der nesten ikkje fugl. hvordan kan det ha seg?
N.N (25.03.2012)
Svar:
Ja, det skulle JEG gjerne like å vite svaret på også. Du er ikke alene om å klø deg i hodet over forunderlig forplassbesøk-oppførsel (eller mangel på sådan) i vinter, og jeg har ingen ide om hvorfor det har blitt rapportert om lite fugl på forplassene (inkludert min egen) mange steder i vinter.
Roar Solheim (25.03.2012)
Hauk???
Vilke hauk er dete? er det en spurvehauk? mvh Jill.
svar så fort dere kan.
J.T. (24.03.2012)
Svar:
spurvehauk.
Roar Solheim (24.03.2012)
Dverg falk???
Hei. vilken falk er dete er det en dverg falk???
Mvh Jill. Trenger svar så fort så mulig det haster.
J.T. (24.03.2012)
Svar:
dvergfalk.
Roar Solheim (24.03.2012)
Rovfugl i Ringsakerfjellet
Hei. Var på Ringsakerfjellet i helgen, og oppdaget en veldig stor rovfugl som satt å spiste av noe åte. Det var også ravn og kråke i området. Rovfuglen var veldig sky, og fløy avgårde når vi stoppet bilen, men den kom tilbake å satte seg i et tre. Klarte ikke å ta noe bilde av den, men anslår at vingespennet på den var minst 150 cm. Fuglen var forholdsvis mørk.
A.A. (19.03.2012)
Svar:
Ut i fra oppførselen du beskriver, så kan nok dette ha vært en kongeørn.
Roar Solheim (24.03.2012)
orrfuglleik
Er orrfuglleiken allerede igang i Vestfold?
M.H. (19.03.2012)
Svar:
Høyst sannsynlig, for orrfuglene starter spill på leikplassene allerede i februar-mars, selv om spillet da ikke er så veldig intensivt. Toppen er under høneuka, som inntreffer i april-mai, avhengig av vårens utvikling og hvor i landet leiken befinner seg.
Roar Solheim (24.03.2012)
Tretåspett
Hei
Vi hadde en fin opplevelse i skogen vår i går. Hørte ei spett som satt og trommet ganske nær oss. Ei anna spett svarte et stykke borte. Slik holdt de på lenge. Vi lista oss nærmere for å se hva slags spett det var. Kom etterhvert ganske nærme, og så at det var ei tretåspett, antakelig en hunn, for jeg kunne ikke se noe gult på hodet. Så kom den andre nærmere. Hunnen fløy bort til et annet tre i nærheten, og den andre satte seg der den første hadde vært. Denne hadde gult på hodet tror jeg. Hannen fløy snart videre etter hunnen, og vi gikk i motsatt retning for å ikke forstyrre dem mer. Veldig morro å se tretåspett i skogen her, tror ikke den er blant de mest vanlig her.
Det hadde vært morro å finne ut om de hekker i området til våren, men det virker ganske uoverkommelig å greie å finne et evt reir. Noen tips til hvordan man går fram for å leite seg fram til et reir?
Aust Agder.
A. (24.03.2012)
Svar:
Tretåspetten har fått veldig gode næringsforhold i brannfeltet i Froland etter brannen, mmed mange døde og døende trær med insekter som den kan spise. I dette brannfeltet er tretåspetten en av de mest tallrike spettene for tiden. Derfor er det kanskje ikke så uventet at den dukker opp omkring i Aust-Agder. Sklal en finne redet til tretåspetten, må en helst følge etter fuglene og se hvor de flyr. Reirhakking starter trolig ikke før i april-mai, for tretåspetten er en av de som hekker senest av spettene.
Roar Solheim (24.03.2012)
sivhauk eller musvåk?
Jeg har tatt bilder av en rovfugl, en uke siden, på Fornebu.. Men jeg kan ikke identifisere helt hva det er..
Min nettside:
http://bjo-jo.blogspot.com/2012/03/udefinerbar-fugl-og-noen-vartegn.html
Veldig takknemlig for svar :)
V. (23.03.2012)
Svar:
Du har lagt ut bilder av en musvåk. Det er bedre om bildene legges ved på denne siden, slik at andre også lettere kan se dem knyttet til spørsmålet.
Roar Solheim (24.03.2012)
artsbestemmelse.
Hei !
Observerte idag 23.3 en fugl ved Lyderhorn-fjellet utenfor Bergen.
Den satt i en fjellhylle og skrek ouuiiiii-ouuiiii gjentatte ganger, som en blanding mellom måke og gris. Slapp seg deretter fra hyllen og sirklet utover i ca 15 sek, før den satte seg ved en ny plass og begynte og skrike igjen.
Når vi så fuglen med kikkert på lang avstand,så brystet og hodet helt hvitt ut. Når den sirklet så jeg dens lyse underside, mens oppå ryggen var den lysegrå, men vingene så noe mørkere ut. Hele vinger uten "fingre", som buet seg bakover. Stjerten var kort og helt, den ble ikke smalere bakover..
Hva kan dette ha vært?
M.K. (23.03.2012)
Svar:
Mistenker at du har sett og hørt en vandrefalk.
Roar Solheim (24.03.2012)
Fugl kræsja i vinduet
Hei!
Vi hørte et brak i stuevinduet idag tidlig. På verandaen såg vi dette (se vedlagt). Hva slags fugler er dette ? Tror dere at den døde fugelen har kræsja og så blitt fanga av en rovfugl eller er det mor til en som skal lære å fly ?
Bildet er tatt på Godøya utenfor Ålesund. Nysgjerrig!
W.M. (24.03.2012)
Svar:
Dette er en ung spurvehauk hann (klekket 2011) som har tatt en trost. Kanskje forfulgte den trosten, og tok den idet begge traff vinduet. Hauken ser ikke ut til å ha truffet vinduet selv. Trosten kan ha kollidert med hauken etter seg, og så har hauken tatt den idet den falt ned på verandaen.
Roar Solheim (24.03.2012)
Hvem har vært hos hønene ?
Hei
Bare tenkte å høre hvem som har likt rugekassene til hønene så godt at den ville ha dem til å ruge for seg ( det lille grønne egget ) . Trodde bare gjøken gjorde slik
C.J. (23.03.2012)
Svar:
Dette tror jeg heller at en av hønene har stått for - de kan nemlig av og til legge slike dvergegg.
Roar Solheim (23.03.2012)
Gul fugl med sort hode
Hva kan dette være for en fugl ? Bildet er tatt 22-03-2012 på Hurum , I Liten Løvskog ved vann.Så ut til å være på str. med en trost men slankere. Finnes Pirol med sort hode i mars ?
K.E. (23.03.2012)
Svar:
Bildet viser en vintererle hann. Den er litt større enn linerle, og holder seg gjerne i nærheten av vannforekomster. Mer om vintererle: http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=3288
Frode Falkenberg (23.03.2012)
Gul (nesten grønn) spurv
Vi har stadig besøk av samme individ. Den setter seg på vindussprossene på stuevinduene og hakker på vindusrutene. Vi har en fuglemater ca 3 meter unna som er godt besøkt av alle typer småfugl. Vi har forskt å henge opp folie på vindussprossene for å holde den unna vinduene, men ingen ting hjelper. Vi bor på Gran på Hadeland. huset ligger fritt til i landlige omgivelser. Vi vil gjerne bli kvitt hakkingen på vinduene, men ikke fuglene. Har dere noen tips??
På forhånd takk!
Vennlig hilsen
Jan-Erik Langseth
J.E.L. (20.03.2012)
Svar:
Høres mest ut som at dere har en kjøttmeis på vinduene. Har dessverre ikke noen patentløsning på hvordan du skal forhindre slik kitthakking.
Roar Solheim (22.03.2012)
Hvilken fugl er dette?
Hei dette bilde tok eg på verandaen min på Hafslo i Sogn og Fjordane den 04.11.2011 men finner ikkje ut hvilken fugl det er, kan dere hjelpe meg?
S.I.S. (22.03.2012)
Svar:
Dette er en gulspurv hann.
Roar Solheim (22.03.2012)
Mandarinand
Hvor mange ganger har mandarinanden blitt observert i Norge? Hvor lever den egentlig
A. (19.03.2012)
Svar:
Mandarinand er en Asiatisk art. Det ses hvert år flere individer i Norge. Dette er rømte parkfugler som holder seg i landet, og antallet observasjoner totalt er derfor sikkert temmelig høyt. Mer nøyaktige tall har jeg ikke oversikt over.
Roar Solheim (22.03.2012)
Rød due
Denne duen så vi daglig på morgenturene våre på Gran Canaria nå i mars. Størrelsen var kanskje omtrent som tyrkerduene eller muligens en anelse større.
J.S. (21.03.2012)
Svar:
Dette ser mest ut som en tamdue, eller en tyrkerdue som har fått farget fjærene sine rødaktig. Så vidt jeg vet er det ingen viltlevende duearter som ser slik ut.
Roar Solheim (22.03.2012)
Hei
Hvilken ande fugl er dette ?
R.H. (22.03.2012)
Svar:
Dette er en tamand, hvor stokkand er en vesentlig del av opphavet.
Roar Solheim (22.03.2012)
Døde mus i fuglekasser.
Jeg har flere ganger funnet mus i fuglekasser, og vanligste forklaring er at dette er spurveuglas matlager. Den ene kassetypen har flyvehull med diameter 5 cm, den andre 10 cm. Har funnet mus på både før- og etterjulsvinter, men bare 1 og 2 mus i hver kasse. Altså ikke mye til matlager, og stemmer dårlig med spurveuglas lagre på opp mot 100 stk., beskrevet i litteraturen. Har 1 usikker obs. av spurveugle i området, mens det er godt om perleugle, som også hekker her. Sistnevnte er også observert innom ene kassa rundt tidspunktet for musefunnet.Spørsmål: Kan det være perleugla som legger musene her, eller vil den aldri finne på dette?
N.N (22.03.2012)
Svar:
I kassa med 10 cm hull, så kan perleugla forsøke å hekke. Før hekkingen vil hannen legge inn enkelte mus i reiret mens han synger og lokker på en hunn. Musene er hans presentasjon overfor hunnen av sin jaktevne og vilje til å fore henne med mat. Jeg mistenker derfor at det i den store kassa er en perleugle hann som forbereder hekking.
Roar Solheim (22.03.2012)
Fjær
Heisann fant en del fjær av denne arten i dag vingefjærne er cirka 45 cm lang mens den lille cirka halvparten,, trenge hjelp ti og artsbestemme disse fjærene, spurt andre fuglefolk men ingen vet
N.N (22.03.2012)
Svar:
Dette er kalkunfjær, altså ikke fjær fra viltlevende fugler i Norge - stammer nok fra oppdrett.
Roar Solheim (22.03.2012)