Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 482 til 40 506 av totalt 50 318 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl?
Så denne på Spjærøy, Hvaler i dag. Klarer ikke helt å se hvilken fugl dette er. Tårnfalk?
O.M.O. (01.05.2012)
Svar:
Nei, dette er en myrhasuk, ungfugl (eller hunn).
Roar Solheim (01.05.2012)
Særpreget kraftig lyd fra fugl i skogen
Vi har flyttet til Tvedestrand og bor tett på skog og sjø. Bak huset har vi et område med tett urørt skog. For noen uker siden dukket det opp en ny og svært anderledes lyd nede fra skogen. Den er meget kraftig og klar og høres mest ut som om det er en stor fugl som klaprer voldsomt med nebbet. Lyden er sterk og markant. Jeg hørte gjennom fuglelyder på en nettside og for en som slett ikke kan mye om fugler er det kun storken som er en sannsynlig opphavsmann for lydene. Men er dette mulig?
K.V. (01.05.2012)
Svar:
Ikke godt å si. Men jeg mistenker at det kanskje kan være gråhegre(?) Stork er det i alle fall ganske sikkert ikke, siden storkens nebbklapring bare er knyttet til hekking, og stork har aldri hekket så langt nord som i Norge. Kan du sende nærmere kartreferanse, så kanskje vi kan få sjekket det opp nærmere.
Roar Solheim (01.05.2012)
stylteløper?
N.N (01.05.2012)
Svar:
Ja. Er den fotografert i Norge, eller i utlandet? Hvis det er i Norge, er det en ganske sensasjonell observasjon.
Roar Solheim (01.05.2012)
fiskeørn?hauk?
Hei! I Askvoll i Sogn og Fjordane var det en fugl som lignet veldig på ørn, men var en del mindre. Var ca dobbel så stor som måsen. flydde som en ørn, og hadde samme karekteristiske vingene. Hadde helt hvit hode og hale, brune vinger. Kom ut til oss da vi var å fisket. Kastet fisk til den, den stupte i retning sjøen etter fisken, men ombestemte seg tydeligvis, steig igjen og sirklet rundt. Måsene rundt om jegat den..
Har filmet den..
A. (01.05.2012)
Svar:
Det ville være til hjelp dersom du kunne sende filmsnutten.
Roar Solheim (01.05.2012)
Ingen meiser
Bor på Tredal i Lindesnes. Har i mange år hatt to tre kjøtt-meispar og også blåmeis i fuglekassene. Denne våren har vi ikke sett eller hørt ei eneste meis. Matet dem som vanlig i vinter, men på ettervinteren merket vi at det ble færre. Hva kan årsaken være?
I.T. (29.04.2012)
Svar:
Det vet jeg ikke. Mange (inkludert meg selv) har opplevd få eller ingen meiser på forplassene gjennom vinteren, og rapporter om manglende hekkefugler også, er urovekkende.
Roar Solheim (29.04.2012)
næringsrik mat til spurv
jeg fant ut her om dagen at jeg har gråspurvreir i 2 av kassene mine! :) det jeg lurte på er om jeg kunne laget noe spesiell mat til dem sånn at ungene får nok næring til å vokse opp?
veldig hyggelig med svar :)
C. (29.04.2012)
Svar:
Spurver spiser gjerne brødsmuler, småfrø og lignende.
Roar Solheim (29.04.2012)
Hvite egg
Finnes det ville fugler, altså andre enn høner, som legger hvite egg.
N.N (29.04.2012)
Svar:
Ja, mange arter som hekker i hule trær legger hvite egg uten kasmuflasjefarge. Alle uglene har hvite egg, duer likeså, og de fleste spettene, for å nevne noen.
Roar Solheim (29.04.2012)
Svartetrost med hvite vingetupper
Har to år på rad hatt tilhold av en stor Svartetrost gult nebb men ned hvite vingetupper. Kan dette være en kryning
P.N.B. (29.04.2012)
Svar:
Nei, bare en svarttrost med pigmentfeil som gjør at noen fjær ikke tar til seg farge under utvekst. Dette er ganske vanlig spesielt hos troster.
Roar Solheim (29.04.2012)
Storjo?
Hei. Jeg har set en film som heter Happy feet 2 og da så jegat det var storjoer som løfta bytet med føtene og da lurte jeg på om storjoen kan løfte opp bytet med føtene? for di har jo svømme hud påføtene. og kan di løfte en keiser pingvin unge og drepe dem? mvh Jill.
J.T. (29.04.2012)
Svar:
Nei, de kan ikke løfte noe med føttene, men med nebbet. Storjo (og sørjoen som finnes i Sørishavet) kan absolutt ta livet av små pingvinunger.
Roar Solheim (29.04.2012)
Hvilken fugl
Fotograferte denne fuglen ved Seltjønna i Malvik i dag 29.04.
Kan du fortelle meg hvilken fugl det er.
T.A.H. (29.04.2012)
Svar:
Dette er en rødvingetrost.
Roar Solheim (29.04.2012)
Kva fugl kjem?
Eg har hengt opp eit fuglehus litt inni skogen, det heng nesten to meter over bakken, og holet er 4cm langt og 4,5cm breit. Kva for fuglar kan kome der?
K.K. (29.04.2012)
Svar:
Kommer litt an på hvor i landet vdette er, hvor høyt over havet, og hva slags landskap. Kjøttmeis, kanskje blåmeis, svarthvitfluesnapper, rødstjert, vendehals, kanskje stær, spettmeis. Dette er de mest aktuelle artene.
Roar Solheim (29.04.2012)
Kor ofte?
Kor ofte må man skjekke fuglekassa når det er ein fugl der, vist me kjem for mangen gongar kan den bli redd og lage eit nytt reir ein annan plass?
K. (29.04.2012)
Svar:
Det holder med å sjekke en kasse 1-2 ganger per uke - ikke gjør det oftere. Særlig kjøttmeis kan sky reiret hvis den forstyrres tidlig i legge- og rugeperioden.
Roar Solheim (29.04.2012)
Syk dompap?
I dag satt det en dompap på trappa mi, den sitter rolig med øynene lukket og puster rolig. Jeg flyttet den litt opp i høyden (under tak), tilbydde litt mat. men den spiser ikke, den bare sitter der med lukkede øyne og har blåst seg opp. Jeg kan ta borti den uten mye reaksjon, den åpner øynene og flytter såvidt på seg... Fuglebrettet er ikke langt unna.
Hva kan jeg gjøre for å hjelpe den til hektene igjen? Den virker syk.
H. (04.04.2012)
Svar:
Beklager sent svar. Denne fuglen kan ha flydd mot et vindu, og trenger da bare ro og beskyttelse inntil den eventuellt kommer seg. Et annet alternativ er at den kan være smittet av salmonella. Da vil den trolig dø. Siden det har gått såpass lang tid, vet du vel svaret på hva som skjedde. Håper den klarte seg.
Roar Solheim (29.04.2012)
hvilken fugl
Hei.Har fått en fuglegjest på marken idag. Det må være en gås, tror jeg. finner den ikke i fugleboken min. Den er stålgrå på kroppen, liten flekk hvitt på vingen. Har helt hvit hals og hode. Svømmeføtter.
B.N. (19.04.2012)
Svar:
Hvis du har et foto, vil det hjelpe mye. Beskrivelsen er litt for mangelfull til at jeg kan si noe sikkert her.
Roar Solheim (29.04.2012)
svart fugl med rødt nebb
Så en svart fugl med rødt nebb utafor huset hvor jeg bor på Laksvatn i Balsfjord. Fuglen var på størrelse med en trost. Kan ikke finne den i fugleboka. Mvh John
N.N (15.04.2012)
Svar:
Den eneste som er i nærheten av denne beskrivelsen, er en svarttrost hann, men den har ikke rødt nebb, men oransjegult nebb. Andre alternativer finnes ikke hos oss.
Roar Solheim (29.04.2012)
Rosenfinken
Hva spiser rosenfinken?
M.O.V. (20.04.2012)
Svar:
Vet ikke i detalj, men temmelig sikkert mye av det samme som andre finkefugler, dvs frø og insekter. Vi har observasjoner i Norge av rosenfink som spiser solsikkefrø på forplass. Om våren når de ankommer kan de også spise pollen fra en del planter/trær. Da kan de bli helt gyllengule rundt nebbet av pollenet.
Roar Solheim (29.04.2012)
Fuglelåter
Hvor får jeg tak i cd eller kassett med de vanligste norske fuglelåtene?
O.E.E.0.O. (14.04.2012)
Svar:
Hei, beklager sent svar.
Gå inn på nettsiden naturogfritid.no, de har mange alternativer. Du kan også ringe butikken; 38 39 35 75 og få råd.Roar Solheim (29.04.2012)
Vekt på en rødtoppfuglekonge?
Hei
Den er ikke store karen rødtoppfuglekongen - finnes det noen data på hvor mye den veier? Og vekten som eventuelt blir oppgitt er det med fjær? Vil anta at det ikke er store vekten og trekker en fra fjær og skjellett er det vel ikke mange grammene igjen. Det er jo helt utrolig at den kan forflytte den lille kroppen sin over store avstander?
Men spørsmålet mitt er altså - hvor mye veier en rødtoppfuglekonge?
G.E.L. (23.01.2012)
Svar:
Den veier nok omtrent det samme som vår hjemlige fuglekonge, dvs mellom 4,5 og 6 gram.
Roar Solheim (29.04.2012)
"gal" linerle
Hei! For andre året på rad nå har vi fått ei linerle ved huset vårt med en rar oppførsel. Den går hele dagen til angrep på vindusrutene i huset. Antakelig speiler den seg og vil jage vekk en rival. Jeg har hørt om et par liknende tilfeller. De tok livet av den tilslutt. Det har jeg ikke lyst til, men vinduene blir så tilgriset at det er ekkelt. Er det noe jeg kan gjøre for å snu denne oppførselen. Det ser ofte ut som om den følger med på hvor i huset vi er, og så begynner den på vinduene i det rommet vi oppholder oss.
M.v.h. Liv Jacobsen
L.J. (29.04.2012)
Svar:
Det eneste jeg kan anbefale, er å forsøke å henge noe på utsiden av vinduene en stund slik at du kanskje kan skremme vekk fuglen (plastposer, strimler av aluminiumsfolie eller noe annet...).
Roar Solheim (29.04.2012)
Snøspurv
Hei.
Jeg bor i Finnmark, og nå er det mange snøspurver her. Disse bor vel her om sommeren, så jeg lurer på om jeg kan lage fuglakasse til dem? Eller er det slik at de ikke vil ruge i dem?
I.S. (29.04.2012)
Svar:
Snøspurven hekker i Finnmark enten godt over tregrensa, eller i skikkelig arktisk kysttundra. Det vil si norddelen av Varangerhalvøya, og ytterst på Nordkynnhalvøya, som eksempler. Her har ikke snøspurven problemer med å finne hulrom mellom steiner til å hekke i. Dersom du setter opp en kasse for snøspurv på et slikt sted, må du trolig sette opp veldig mange for at du skal slumpe til å få ett par som hekkegjester. Men det er ingen ting i veien for å forsøke, dersom du vil gjøre eksperimentet. Spenningen og belønningen dersom det skulle slå til, vil bli desto større...
Roar Solheim (29.04.2012)
Nå er Svart-Hvit fluesnapper hannen på plass i Drangedal.
Så den i dag for første gang ved kassen. Er det tidlig? (28.04)
Den jagde forresten bort kjøttmeiser som prøvde å gjøre hevd på fuglekassen. Artig å se at dette stemmer med det som beskrives i bøker.
B. (28.04.2012)
Svar:
Takk for fluesnappermeldingen. Ellers ser det ut som at de er senere i ankomst i år enn hva de har vært tidligere de seneste årene.
Roar Solheim (28.04.2012)
Fuglekasse fjellet
Hei
Jeg skal sette opp fuglekasser på hytta på fjellet som ligger på Sjusjøen rett oppunder Gregersen på 950 meter. Hvilke type kasser gjør beste nytten for fuglelivet? Mvh Nils Jordet
N.N (28.04.2012)
Svar:
I Sjusjø-området kan du sette opp kasser til kjøttmeis/fluesnapper, til rødstjert, og til perleugle, haukugle og kvinand. Dette er kanskje de mest aktuelle artene. Kanskje også til tårnfalk.
Roar Solheim (28.04.2012)
Hva slags fugl er dette?
Hei
Vedlagte bilde tok vi lørdag 21. april på Slemdal i Oslo. Dessverre litt uskarpt da det er zoomet en del inn. Det satt to slike fugler i hver sin tretopp ca 75 meter fra huset. Den ene fløy i det jeg åpnet vinduet. Den andre klarte jeg å ta bilde av rett før den fløy. Virket som de var veldig vare for lyd og bevegelser. Takk for svar!
H.I. (28.04.2012)
Svar:
Selv om bildet ikke lar seg forstørre, så ser dette ut til å være en gråtrost.
Roar Solheim (28.04.2012)
Dvergspurv!
Hva spiser en dvergspurv?
A. (27.04.2012)
Svar:
Det vet jeg ikke, men sannsynlivis en blanding av frø og småkryp (insekter), lik de andre buskspurvene som gulspurv og sivspurv.
Roar Solheim (27.04.2012)
Spørsmål:
Hei
Kan man fore bokfinken? hvis, hva da?
Takk
N.N (27.04.2012)
Svar:
Smuler av brød og kaker, kanskje lettkokte havregryn, hirsefrø (?).
Roar Solheim (27.04.2012)