Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 50 til 99 av totalt 7 138 spørsmål


#Økologi og atferd

Er gjøken allergisk mot ansvar ?

Hvorfor vil gjøkemor ikke fostre opp egne unger?
To gjøker møtes og de legger ti-tjue egg
her og der. Snakk om å HA LAGT EGGET !! Om og om igjen !
Vil de ikke bli bli voksne? Ta ansvar, ha et hjem og bli besteforeldre? Har de en genfeil, eller er det psykisk?

E.K. (06.08.2024)

Svar:

Du stiller spørsmålet ut i fra menneskelige betraktninger, og da blir det helt feil. Det er mange fuglearter som har utviklet reirparasitisme som forplantningsstrategi. hvis du kan få en annen til å bruke energi på å fostre opp dine unger, så vinner du på det evolusjonært, fordi du da klan bruke mer ressurser på egen overlevelse og forplantning neste år! Hos de fleste fugler er det nok ingen kobling mellom foreldre og barnebarn, slik vi finner det hos sosiale pattedyr som oss selv.

Roar Solheim (06.08.2024)


#Økologi og atferd

Fugleunger i kull 1 mater unger i kull 2

Har lest at unger i kull 1 hos Låvesvalen kan hjelpe til og mate ungene i kull 2. Har tatt mange bilder av dette, men det ser ut til at ungene er like gamle. I så fall mater de søsken!!??

S.O.T. (06.08.2024)

Svar:

Dette har jeg aldri hørt om, og tror ikke det er tilfelle hos låvesvaler. Det er nok bare foreldrefuglene som mater ungene sine.

Roar Solheim (06.08.2024)


#Økologi og atferd

Kan ei kråke imitere gjøken?

Jeg hørte for et par dager siden noe som hørtes som gjentatte imitasjoner av lyden gjøken lager midt inne i et boligfelt. Det var en svakere og ikke så kraftig lyd sammenlignet med originalen. Jeg lurte på hvor lyden kom fra og fikk da øye på ei kråke som satt på et hustak. Jeg la merke til at den strakte på hodet hver gang jeg hørte imitasjonen og er ganske sikker på at det var den som laget den.

F. (06.08.2024)

Svar:

Kråkefugler KAN lage mange ulike lyder, og også imitere. Men jeg har aldri før hørt at de har imitert gjøk.

Roar Solheim (06.08.2024)


#Økologi og atferd

Manglende Fuglekvitter

Hvorfor er det så stille i skogen nå i august. Kom på hytta og gledet meg til lydene av fugler, men her er det øredøvende stille og nesten ingen aktivitet på fuglebrettet. Er behovet for kommunikasjon borte?

J.S. (05.08.2024)

Svar:

Fuglesangen stilner ofte av når hekkingen er overstått. Derfor oppleves juli-august ofte som ganske stille måneder. Under trekktid i september-oktober kan det være mer lyd å høre fra ulike fugler på trekk.

Roar Solheim (05.08.2024)


#Økologi og atferd

Dorutiner

Bilde vedlagt spørsmålet

Har svarttrostungene i reiret dorutiner? Er det sånn at de aldri gjør fra seg oppi selve reiret? Se bildet? Veit at kjøttmeisungene gjør fra seg i en bæsjepose som foreldrene tar imot og kaster ut. Det er så facinerende.

T. (05.08.2024)

Svar:

De fleste reirhekkende spurvefugler leverer en slik skittpose til foreldrene. Når en unge er matet, venter gjerne den voksne og ser om ungen snur bake3nden til - det er signal om at en skittpose er på vei. Hos mange rovfugler og ugler sender ungene en skittstråle ut over reirkanten. Det er mulig at denne rensligheten ikke alltid er like god, for i stærreir kan det av og til være forferdelig "bedritent", så en kan lure på om noen foreldrefugler ikke tar med seg alle skittposene.

Roar Solheim (05.08.2024)


#Økologi og atferd

Store måkeunger som piper hrlectiden

Har noen store, fine og flyvedyktige måkeunger i nærheten. Lurer på hvorfor de lager de høye tynne pipelydene hele tiden. Er det fordi de er sultne eller er det en annen grunn..?

M. (04.08.2024)

Svar:

Det er tiggelyder, og de unge måkene tigger mat fra voksenfuglene så lenge som mulig, selv om de kan klare å spise selv.

Roar Solheim (04.08.2024)


#Økologi og atferd

Pynting på reir, kongeørn.

Når begynner kongeørna å pynte på reiret?

N.N (03.08.2024)

Svar:

Det tror jeg noen ørner kan gjøre spredt gjennom hele året. Men trolig høyest aktivitet før og under egglegging, februar-mars.

Roar Solheim (03.08.2024)


#Økologi og atferd

Gulspurv

Vi har en gulspurv som sitter på mønet og synger nå først på august. Den kommer dag etter dag. Dette er på landsbygda. Hvorfor sitter den alene? Hører ingen flere gulspurver

T.J. (03.08.2024)

Svar:

Kanskje en hann som prøver å få seg en hunn for å starte et sent kull.

Roar Solheim (03.08.2024)


#Økologi og atferd

Kongeørnas terretorium

Hei!
Eg prøver å finne ut kor stort terretoriumet til kongeørna er? Har de eit svar til meg?

M.A. (02.08.2024)

Svar:

Det varierer veldig alt etter hvor tette forekomster som finnes av mulige byttedyr. Variasjonen kan ligge fra 20 km2 til 200 km2, men i noen områder kan territorier være helt ned mot bare 5 km2.

Roar Solheim (03.08.2024)


#Økologi og atferd

Gjerdesmett besøker kjøttmeis

Vi har ei fuglekasse der kjøttmeis har ungane sine. Stadig vekk kjem ein liten gjerdesmett innom og kikker inn i fuglekassen. Stort sett kikker den bare inn og flyr vekk, men vi har også sett den fly ut derfra. Er dette vanleg? Har de noko forklaring på kvifor den gjer dette?

M. (02.08.2024)

Svar:

Hullrugere sjekker av og til ut reirhull selv når de er okkupert av andre - kanskje for å vurdere om de kan benyttes senere (?).

Roar Solheim (02.08.2024)


#Økologi og atferd

Størrelse andekull

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Hvor mange individer er det mulig for en and å få i ett kull? Har observert en and med 36 unger (legg bilde ved vedlegg). Vet ikke hvilken art det er. Er det en mulighet for at ikke alle er fra samme «mor» og «far»?

A. (31.07.2024)

Svar:

Trolig siland. Her er det en hunn som har tatt med seg ungerfra flere andre kull. Ikke uvanlig hos en del ender.

Roar Solheim (31.07.2024)


#Økologi og atferd

Låvesvaler som sloss

Har hatt 4 reder med låvesvaler og de er nå på andre kullet. Oppdaget en dag at det varjaging og slåssing mellom parene og to dager med slossingvar det ingen svaler i redene, døde fugler på gulvet og kun en unge som satt i en vinduskarm. Sera det er to voksne som mater den. Er det vanlig at svalene sloss og jager hverandre på denne måten? Har hatt låvesvaler her i mange år men ldri opplevd dette før.

V. (31.07.2024)

Svar:

Vet ikke, men aggresjon mellom fugler er ikke uvanlig. Dette hørtes likevel litt spesielt ut.

Roar Solheim (31.07.2024)


#Økologi og atferd

Rovfugler og fugleunger

Når eggene til en rovfugl klekkes, hvordan vet den da at det er egne fuglebarn og ikke mat?

N.N (30.07.2024)

Svar:

Sannsynligvis fordi fuglen ikke er i jaktmodus når den er i eget reir! Samme grunn som at andre kjøttspisere ikke spiser opp egne unger, og som av og til fører til at morsinstinkt tar over for kattedyr, som begynner å ta seg av kalver av sine byttedyr (dokumentert for løve og leopard, selv om dette er uhyre sjeldent).

Roar Solheim (31.07.2024)


#Økologi og atferd

Masse svaler på taket

Vi har hytte ved kysten. I år har vi masse svaler som letter og lander på taket. Ikke noe reir. Ikke alle dagene, men ganske ofte. De er mange, så letter de i flokk får så å vende tilbake like etterpå. Stort sett på formiddagen. Vi ser det ikke på hyttetakene rundt oss. Hvorfor kommer de, lurer vi på

T.B. (30.07.2024)

Svar:

Det er det dessverre ikke enkelt å finne svar på.

Roar Solheim (31.07.2024)


#Økologi og atferd

Store måker langt til havs. Oljeplattform halveis til England

Hei.
I begynnelsen av Aug kommer det hvert år en flokk på 20-50 store feite måker ut til oss i havet. Hvorfor kommer de til faste tider hvert så langt ut som halvveis til England. Det er ingen synlige fiskebåter i område. Det ligger en vanlig supplybåt inntil plattformen.

P. (30.07.2024)

Svar:

Vanskelig å vite hvorfor til faste tider, men store måker søker mat på tvers av både Skagerak og havområdene mellom Norge og StorBritannia.

Roar Solheim (31.07.2024)


#Økologi og atferd

Svalereir på dørkarm til lekehytte

Når vi skal leike i hytta blir d ett veldig leven, å når vi går fra hytta kommer d flere fugler, flyr rett mot en, eller kommer bakfra så vi kjenner lufttrykket. Er d fare for at de kan fly rett på oss, eller er d bare skremsel?

A.O. (30.07.2024)

Svar:

Svalene er bare engstelige for ungene sine, og forsøker å jage dere vekk. Men de treffer dere neppe.

Roar Solheim (30.07.2024)


#Økologi og atferd

Hvem spiser andunger

Er ved et fjellvann på Helgeland. For noen dager siden så vi en andeler med 12 unger (kvinand) Nå ser vi bare to unger. Hvem kan ha spist ungene?

T.G. (29.07.2024)

Svar:

Mink, stor fisk (!), diverse rovfugler, måker - det er mange alternativer her. Til og med storlom kan drepe kvinandunger hvis de hekker i samme vann - trolig for å bli kvitt mulige konkurrenter om mat (!).

Roar Solheim (29.07.2024)


#Økologi og atferd

Måseunger som lærer seg å fly

Hei! Jeg har en måke-familie rett ved der jeg bor og kan observere dem fra min veranda. Ungene er nå store og lærer seg å fly. Jeg har lagt merke til at de alltid har noe i nebbet når de holder på! Er dette vanlig prosedyre? De plukker opp stein eller mose fra taket de bor på og har dette i nebbet mens de flakser og hopper. Kanskje er det lek? Eller hjelper det dem på noen måte i prosessen med å lære seg å fly?

N.N (28.07.2024)

Svar:

Dette har ingen betydning for flyvetreningen. Usikker på hva de holder på med og hvorfor

Roar Solheim (29.07.2024)


#Økologi og atferd

En fugl litt større en spurv som tar nålene på furutrær

Hei , vi har av og til besøk i hagen av en fugl som er litt større enn spurv men de nærmest skreller av nålene på ca fem meter høye furutrær , snart er de uten nåler , vi har hatt trea i ca 15 -20 år å har aldrig opplevd dette så hva kan årsaken være tro ?

Takker for svar . Mvh Arne Nordmarken , tlf 91192333

N.N (27.07.2024)

Svar:

Dette har jeg dessverre aldri hørt om tidligere, så jeg har ikke noen ide om hvilken art som kan stå for dette, eller hvorfor den gjør det. Ekorn biter av og til av unge granskudd for å komme til blomster (tror jeg), men vet ikke om fugler kan gjøre det samme. Forsøk å få tatt bilde av fuglene og send inn, slik at vi kan få dokumentert oppførselen og finne ut hvilken art som gjør dette.

Roar Solheim (27.07.2024)


#Økologi og atferd

Avføring gjess

Hei. Vi tror ikke gjess (gås) avfører flyvende fordi vi mener de må stå på bakken for å trykke ut kablene. Er dette rett eller galt?

N.N (27.07.2024)

Svar:

Tror det er riktig. Har aldri sett bilder av flyvende gjess som skiter. Derimot masse bilder av andre fugler som skiter mens de flyr.

Roar Solheim (27.07.2024)


#Økologi og atferd

Linerleunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har et linerlerede over markisen. Både mor og far er flittige og mater. Nå er det tydelig at noe snart skjer, masse kvitring fra ungene og litt flaksing. Hva utløser at de forlater redet, Foreldrene (mor), eller naturens gang? De har vært klekket minst i 14 dager.

G.K. (23.07.2024)

Svar:

Vanskelig å vite sikkert, men foreldrefugler prøver ofte å lokke store unger ut fra reiret.

Roar Solheim (23.07.2024)


#Økologi og atferd

Fuglebæsj

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvorfor bæsjer fuglungen i munnen til en annen fugl (moren sin)?

N. (23.07.2024)

Svar:

Fugleforeldre plukker opp skittposene fra ungene og flyr vekk fra reiret med dem. Noen ganger blir de spist. Det kan skyldes at ungene ikke fordøyer maten fullstendig. I så fall nyttiggjør foreldrefuglene seg den ekstra næringen.

Roar Solheim (23.07.2024)


#Økologi og atferd

Revir

Hvor lenge passer fuglene på reviret sitt? Er det kun i hekkeperioden?

S. (22.07.2024)

Svar:

Helt avhengig av hvilken art det er snakk om.

Roar Solheim (22.07.2024)


#Økologi og atferd

Aggressiv kjøttmeis?

Hei, jeg er en geologistudent som tilbringer mye tid i naturen i forbindelse med studier og liker å observere fugler i samme slengen. Har sett en del kjøttmeis i det siste og syns de er veldig små og søte. Men det får meg til å lure på om de kan bli aggresive og angripe mennesker eller til og med hverandre?!
Setter pris på all tilbakemelding, ønsker dere en fin dag videre når dere leser dette.

F.H. (21.07.2024)

Svar:

De angriper ikke mennesker eller hverandre, men kjøttmeis KAN i sjeldne tilfeller forsøke å drepe mindre spurvefugler for å hakke ut og spise hjernen, som er spesielt næringsrik!

Roar Solheim (21.07.2024)


#Økologi og atferd

Spurvehauk?

Kan spurvehauk ta fugler i flukt? To dompaper lettet fra foringsbrettet, og plutselig kom en spurvehauk settende etter dem.

E.G. (21.07.2024)

Svar:

Ja.

Roar Solheim (21.07.2024)


#Økologi og atferd

Måseflokker

Har i det siste observert store måkeflokker utenfor borettslaget vårt. Det ser ut som de jakter på insekter. Fuglene "stopper" nesten opp i lufta, og man kan dratt de løfter hodet/nebb for å fange et eller annet. Hva kan det være de jakter på? Har bodd her siden 2001, men aldri observert dette tidligere. Bor på Stjørdal.

G.V. (21.07.2024)

Svar:

De snapper svermende maur.

Roar Solheim (21.07.2024)


#Økologi og atferd

Tjeld

Kan tjelden svømme? Event. hvor ofte svømmer den?

U.F. (20.07.2024)

Svar:

Alle vadefugler kan nok svømme, men gjør det nok bare i sjeldne tilfeller.

Roar Solheim (20.07.2024)


#Økologi og atferd

Måker som fanger veps/bier

Hei
Ser det er mange måker som flyr rundt i det fine varme været fram og tilbake og spiser/fanger noe i lufta
Det kan se ut som det er bier eller veps ?
Har sett det flere sommere før også men aldri sett hva de fanger

N.N (20.07.2024)

Svar:

De snapper svermende maur.

Roar Solheim (20.07.2024)


#Økologi og atferd

Måkeungene drar aldri

Hei
Vi har en liten tømmerstue på tunet vårt, og på taket er et måkereir. Mor og far kommer hvert år tilbake, og i år har tre nye måsunger sett dagens lys.
Nå har de ligget der i tre uker- dvs. de hopper rundt og går på taket, men hoppe ned, gjør de aldri, virker det som. Tilsvarende reir rundt omkring er tomme. Kan også måker sy puter under vingene til ungene sine?

I. (20.07.2024)

Svar:

Nei, men ungfugler forsøker å tigge mat av foreldrene selv etter at de kan fly.

Roar Solheim (20.07.2024)


#Økologi og atferd

Fugler og Bjørnebær

Spiser fugler bjørnebær ?

A. (20.07.2024)

Svar:

Vet ikke, men det virker ikke slik, siden bjørnebær får henge til de modner og vi kan plukke dem, uten at de er dekket med bærnett. Tyttebær er heller ikke ettertraktet, og det ser ikke ut til at multer er særlig attraktive.

Roar Solheim (20.07.2024)


#Økologi og atferd

Måker

Ser ut for meg at måker gjør som svalene og fanger insekter i lufta. Kan det stemme. Bor på Teisen.

H.D. (19.07.2024)

Svar:

Ja. Når maur svermer, snapper måker dem mellom svaler, stær og andre.

Roar Solheim (19.07.2024)


#Økologi og atferd

Fiskemåke mislykket fuging.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Vi har en fiskemåke som har ruget i takrennen over gaten nå i mer enn
tretti dager. Hva skal til før den skjønner at dette ikke går? Og hvor lenge kan det gå før de gir seg?
Hilsen Inger Johanne

I.J.M. (18.07.2024)

Svar:

Et par uker over normal rugetid vil den nok gi opp.

Roar Solheim (18.07.2024)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis

Kjøttmeisen har reir under taksteinen på huset. Nå i midten av juli kommer paret med mat i nebbet og skal inn til sine små. Men jeg forstyrrer de med å være i nærheten. De flyr desperate frem og tilbake på tunet og vil ikke røpe hvor reiret er. Er det vanlig å ha reir så tett på mennesker?
Kan jeg forvente at de gjør det neste år også?

N.N (17.07.2024)

Svar:

Ja, mange fugler hekker tett på oss. Selv om de kan bli forstyrret, så gir nærheten til oss mennesker en del beskyttelse mot andre som kan spise egg eller unger.

Roar Solheim (18.07.2024)


#Økologi og atferd

Tårnsiler

Kan det være flere en paret som har unger som mater ungene ser det er flere som flyr inn i kassen.

B. (17.07.2024)

Svar:

Ikke sikkert at de mater, bare er interessert i reirplassen.

Roar Solheim (17.07.2024)


#Økologi og atferd

Måkeskrik

Kan en Måle skrike mens den flyr?

T. (15.07.2024)

Svar:

Ja.

Roar Solheim (16.07.2024)


#Økologi og atferd

Duereir oppunder taket nå i juli?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei vi oppdaget plutselig at det er en due som ligger på reir oppunder taket vårt nå i juli. Er ikke det sent og kan det bli unger der nå?

T.S.P. (15.07.2024)

Svar:

Ringdue. De kan ha 3-4 kull i løpet av en sommer, og unger sent på høsten.

Roar Solheim (15.07.2024)


#Økologi og atferd

Rar oppførsel fra fugler

Hei, i går oppførte kråker og måker seg rart i stavanger.
De gikkpå på og langs veiene, beveget seg sakt og virket desorienter.
De letet etter mat og så ut som det prøvde å spise noe som ikke var der.
Dette var flere plasser, og i dag var det mye døde ugler langs veiene. Hva kommer dette av?

N. (14.07.2024)

Svar:

Kanskje måkene plukket svermende maur som var ferdig med svermingen og hadde landet??

Roar Solheim (14.07.2024)


#Økologi og atferd

Blåmeisunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Gråspurven har startet å mate blåmeisungene. Har kamera og ser at blåmeismora tillater litt motvillig. Gråspurvhoa legger seg også godt nedi reiret sammen med blåmeisungene. Hva kan dette bety?

N. (14.07.2024)

Svar:

Dette er en pilfink. Det KAN være at pilfinken nettopp har mistet egne unger, og fremdeles er veldig innstilt på mating av unger.

Roar Solheim (14.07.2024)


#Økologi og atferd

Due med hes stemme

Vi har ofte hatt besøk av et duepar. I flere år. Vi vet det er det samme paret da den ene har en særegen og hes stemme. Lurer derfor på om den hese stemmen er tilfeldig og medfødt, eller om duen kan være syk

M. (14.07.2024)

Svar:

Det KAN være en dompap som kommer fra mer østlige områder. For noen år siden var det et invasjon av slike øst-dompaper i Norge, og da kunne man høre hese, nesten ørkendompaplignende lyder fra dompap rundt omkring i Norge, ulik de vanlige dompap-fløytelydene.

Roar Solheim (14.07.2024)


#Økologi og atferd

Skjærer med rare lyder

Har ett skjærepar som har vært her i mange mange år som lager veldig rare lyder. Går iallefall ut ifra at det er skjærene, for det kunne ikke være så mye annet. Har hørt disse lydene av dem i flere uker nå og lurer på hva det kan bety? Syns det høres litt artig ut, så håper du kanskje har noe idé?

C.T. (14.07.2024)

Svar:

Ja, skjærer kan lage et stort utvalg av slike "pludre"-lyder, men jeg vet ikke om noen har klart å dechifrere hva de betyr. Jeg vet i alle fall dessverre ikke hva skjærene formidler her.

Roar Solheim (14.07.2024)


#Økologi og atferd

Er svartbak reddere mennesker enn fiskemåker?

Jeg er veldig glad i måker og liker å mate de. Hvor jeg bor har jeg to fiskemåker som kommer til sommeren og roper etter mat eller bare sover eller hviler på gjerdet. På hytta derimot legger vi ut mat til svartbaker. De samles i flokk og er veldig skeptisk til å hente maten selv om vi er inne i hytta bak lukket dør og vindu. De går frem og tilbake på taket og flyr i sirkel rundt hytta, som de værer at vi er inne og ikke tør å forsyne seg. Dette selv om maten ligger nesten ti meter unna hytteveggen.

R. (12.07.2024)

Svar:

Fuglenes oppførsel gjenspeiler gjerne hvilke erfaringer de har med mennesker. kanskje svartbakene har opplevd å bli jaget andre steder.

Roar Solheim (13.07.2024)


#Økologi og atferd

Ørn tok måseunge

Hei! Jeg var å gikk tur med hunden min, da jeg hørte mye fugleskrik. 3 meter over meg kommer det en ørn flyvende med en måseunge fast i klørne. Måsene og kråkene stuper ned mot ørnen, før den setter seg ned i fjellveggen. Antar at den satt seg ned for å spise måseungen. Er dette vanlig? Har aldri sett at en ørn har tatt en måseunge før.

N.N (12.07.2024)

Svar:

Ja, havørn tar nok en del måkeunger.

Roar Solheim (12.07.2024)


#Økologi og atferd

Hornugleunger

Har Hornugle bak huset som har unge som tigger etter etter mat. Vi ser mor eller far flyvende til og fra området stadig vekk. Har hørt ungen nå i 1,5 mnd. Når pleier ungene å bli selvstendige og forlater området? Bor i Akershus.

A.S. (10.07.2024)

Svar:

Trolig i løpet av august.

Roar Solheim (11.07.2024)


#Økologi og atferd

Grønnfink

Hei!
For ca. En måned siden til nå har det vert to grønnfinker som sitter ved et spesifikt vindu i annen etasje. Fuglene driver å sitter på ramma på vinduet eller flyr og hakker på vinduet. Det er som oftest på morgenen eller på dagen, ikke kvelden. Vi flyttet hit i februar, og de begynte med dette nå i midten av juni. Er det noen grunn til at fuglene gjør dette?

N. (08.07.2024)

Svar:

Som regel gjør fugler dette fordi de reagerer på sitt eget speilbilde, og tror det er en rival. Fuglen på opptaket er en voksen hann, så kanskje ser den seg selv som en rival.

Roar Solheim (08.07.2024)


#Økologi og atferd

Kan en hettemåke fly over 100 km/t?

Fra Naturvernforbundet: Hvor mange timer brukte en hettemåke å flyge 399 kilometer fra Lista til Vejby Strand i Danmark?
Tre timer?
Seks timer?
Tolv timer ?
Vi vet svaret fordi en av de ti hettemåkene som ble pålimt en GPS-logger ved Mosvatnet i vår, valgte å legge ut på en lang reise. Reisen skjedde 1.juni, altså midt i hekkesesongen. Hvorfor hettemåka ikke stiftet familie på Måkeholmen vet vi ikke. Det kan hende den har gjort et forsøk, men av ukjente grunner gitt opp og i stedet lagt ut på langtur.
Hettemåka ble logget på Brusand kl 17.26. En time seinere, kl 18.30, dukket den opp på Lista og fortsatte ferden over Skagerak. Kl. 21.29 dukket den opp på Vejby strand, nord på Skjælland. Da har du allerede regnet ut at det rette svaret er tre timer.
Danmarksfareren er en av ti hettemåker som Sindre Molværsmyr i NINA fanget og GPS-merket ved Mosvatnet i begynnelsen av mai.
Er det vanlig at fugler flyr så fort?

N.N (08.07.2024)

Svar:

Nei, det gjør den nok ikke. Har ikke sjekket disse tidene/avstandene, men så høy hastighet er det nesten ingen fugler som benytter under langflyving, selv ikke tårnseilere.

Roar Solheim (08.07.2024)


#Økologi og atferd

Tjeld

Hei , hvis tjelden mislykkes med avkommet/eggene, legger de nye egg samme år?Eller venter de til «neste år?

L.M.6. (07.07.2024)

Svar:

Det KAN de gjøre, men det avhenger av hvor tidlig eller sent i hekkesesongen de mister første kull.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Økologi og atferd

Måler på jordet

Hei. Bor i et landbrusområde nord for Oslo , her er det et jorde hvor graset nettopp er slått og presset i rundballer, nå kommer måker i store flokker hver dag og spiser et eller annet, bare på det ene jordet, dette har ikke skjedd før, hva kan det være de spiser ? Vet det er mye jordråtter og brunsnegle der, eller kan det være spesielle vekster.?

B.T.H. (07.07.2024)

Svar:

De spiser mark og insekter, og korn der det ligger igjen slikt.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Økologi og atferd

Kråketing

Kan kråker samle seg og ta livet av en annen kråke?

A. (07.07.2024)

Svar:

Ja, men tror det er sjeldent at de faktisk dreper en annen kråke, selv om dette ser ut til å skje nå og da blant kråkefugler.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Økologi og atferd

Jord på/utenfor hullet på fuglekassen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvorfor skjer dette. Ser ut som fugler har samlet jord på fuglekasse. Lierne i Trøndelag.

R.K. (05.07.2024)

Svar:

Dette er det spettmeissom har gjort. Den murer igjen lyssprekker

Roar Solheim (05.07.2024)


#Økologi og atferd

Mobbing måke - måke

Hei. Var i Hamar i går og parkerte nede ved Mjøsa. Da jeg skulle hente bilen var det masse støy fra 30-40 måker. De mobbet alle en måke på bakken. Trolig var måken som ble mobbet en ung fugl. Noen stupbombet ned mot den stakkakar fuglen, andre gikk på bakken og hakket mot ryggen og bakenden. Ungfuglen gikk med en vinge litt ut fra kroppen og så ut til å ha flere blødninger på ryggen. Jeg gikk bort til den mobbe de fuglen, den reagerte lite, men alle de endre fløy unna. Ungfuglen ble stående, gikk noen skritt mot Mjøsa. Jeg lot som jeg gikk, ventet bak svingen i 5 min, da begynte flokken å angripe igjen. Ungfuglen sto rolig og gjorde ikke noe for å unngå angrepene. Jeg gikk tilbake og klappet og bråkete. Angriperne ble borte igjen, men Ungfuglen ble stående. Ventet 5 min igjen og nå kom ikke angriperne tilbake mens jeg var der. Snakket med noen kommunalt ansatte, spurte om de kunne hente den og la en veterinær se på den, men svaret var "hmm" Jeg er jeger har skutt mange dyr, storfugl os

E.L. (05.07.2024)

Svar:

Slik "mobbing" eller angrep på skadde eller "unormale" individer skjer hos mange fugler og pattedyr som lever i flokk. Uvisst om hva som ligger bak, men det KAN ha sammenheng med en overlevelsesmekanisme for å fjerne syke individer som kanskje kan være til skade for de andre. Sosiale dyrearter kan også være empatiske og hjelpe skadde individer, så denne oppførselen er ikke nødvendigvis enkel å tolke.

Roar Solheim (05.07.2024)

««første 50 - 99 av 7 138 siste»»