Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 50 av totalt 7 173 spørsmål


#Økologi og atferd

Kråker og måker

I dag tidlig, kl.0715, så jeg en flokk på mer enn 50 kråker sloss mot ca likke mange måker like utenfor Bragernes kirke i Drammen. Jeg kunne ikke obsevere noe de sloss om. Så plutselig lå en måke i gaten og så ut som den strevde med å komme seg opp og videre. Plutselig da forsvant alle måkene, men kråkene fløy rundt og rundt over den skadde kråka. Jeg lette da etter telefonnummeret til viltnemda for å spørre hva jeg kunne gjøre , men før jeg fikk ringt var plutselig den skadde kråka vekk-antakelig fløyet vekk .
Er dette vanlig fugleadferd av kråker sammen med måker?

M.K. (10.11.2024)

Svar:

Kanskje ikke så vanlig, men begge artene kan opptre som rovfugler og kanskje drepe hverandre som mat.

Roar Solheim (10.11.2024)


#Økologi og atferd

Skjære blir hakket på liggende på rygg av ca. 15-20 andre skjærer.

Hvorfor skjer dette nå på forvinteren?
Er dette «skjæreting» ?

J. (09.11.2024)

Svar:

Det KAN være grensedisputt om territoriegrenser, og at EN fugl har blitt blinket ut som offer. Men det er også mulig at det er noe avvikende med denne fuglen (sykdom eller annet).

Roar Solheim (09.11.2024)


#Økologi og atferd

Småfugler på vindussprossene

Hvorfor setter småfuglene seg på vindus pråssene og titer inn?

T.B. (09.11.2024)

Svar:

Dette er trolig helst meiser. De kan være på jakt etter fluer som forsøker å finne sprekker hvor de kan overvintre, men meiser kan også forbinde oss mennesker med mat der de regelmessig fóres. Da kan de faktisk hakke på vinduet for å påkalle oppmerksomhet dersom matplassen er tømt.

Roar Solheim (09.11.2024)


#Økologi og atferd

Hvorfor tier Gjøken?

Har lest at Gjøken ikke sier ko-ko når den er i Afrika i vinterhalvåret. Men hvorfor er den taus på denne tiden - hvorfor tier den stilt?

N.N (05.11.2024)

Svar:

Gjøkens "ko-ko" er sangen, og den synger bare når den er på hekkeplass, for å markere territorium og for å lokke til seg en hunn. Gjøkene hekker ikke i Afrika, og da galer de heller ikke.

Roar Solheim (05.11.2024)


#Økologi og atferd

Ungfugl, kongeørn

Kor lenge plar ungfuglane vere hos foreldra, etter hovudhekking (ca etter juni)

N.N (01.11.2024)

Svar:

Unge kongeørner kan bli foret av sine foreldre til oktober-november, noen ganger helt til ut i mars-april.

Roar Solheim (01.11.2024)


#Økologi og atferd

Svarttrost - adferd

I flere dager på rad har vi opplevd en spesiell oppførsel fra en svartttrost. Når vi står opp om morgenen i mørket/grålysinga sitter den på plena, 4-5 meter fra inngangsdøra. Den virker svær tam og reagerer ikke om vi går ut og inn, og heller ikke om vi snakker til den. Først trodde vi at den var skadet, men det er den ikke. Når vi går bort til den så flyr den av gårde når vi er på 1-2 m avstand. Men neste morgen er den tilbake på nøyaktig samme plass. Plassen er like ved, og nesten under greinene på en barlind.

P.R. (31.10.2024)

Svar:

Kanskje en som er vant til å få mat fra mennesker? Har selv en slik fugl, som kommer når den ser oss, og får oppkappet meisebolle på en skål.

Roar Solheim (31.10.2024)


#Økologi og atferd

Hvordan bor standfugler om vinteren?

Hei! Vi har høns og ender. Jeg ser at pilfinken og andre småfugler samler opp fjær og dun fra disse, samt kvist og lignende nå i seinhøsten. Hvorfor gjør de det? Hvordan bor standfugler om vinteren? Bygger de reir? Bruker de reira de har allerede? Hvis så, blir det ikke reirene overbefolka når mange voksne fugleunger skal være der?

N.N (31.10.2024)

Svar:

Både gråspurv og pilfink kan hekke sent på året, så dette er fjær til reirbygging.

Roar Solheim (31.10.2024)


#Økologi og atferd

Flyvemåte.

Hvilke fugler har bueformet flyvemåte?

N.N (30.10.2024)

Svar:

Det er det for mange arter som har til at vi kan ramse opp en lang liste over disse. Noen typiske er f. eks. spettene. Mange spurvefugler flyr også slik.

Roar Solheim (30.10.2024)


#Økologi og atferd

Småfugler som hakker på veggen og går inn i ventiler

Hei!
Vi har i høst hatt ekstremt mange småfugler (hovedsaklig kjøttmeis) som driver å hakker på husveggene langs vinduer og inn i ventiler. Vi har en som sover i ventilen på soveromsveggen min hver natt. Vi har bare bodd her et år, men dette skjedde ikke i fjor, og naboer som har bodd her lenge rapporterer det samme, altså at det er noe nytt de har begynt med i år. Vi har hatt en rekordlang sommer og fin høst, kanskje har noe med saken å gjøre? Veldig nysgjerrig uansett :)

S.J. (29.10.2024)

Svar:

Kjøttmeis gjør dette nå og da, men jeg har dessverre ikke noen forklaring på hvorfor de gjør dette.

Roar Solheim (29.10.2024)


#Økologi og atferd

Skadet fugler

Hei
Kan andre fugler forstå at andre fugler er skadet?

N.N (28.10.2024)

Svar:

Ja, umiddelbart! Spesielt oppdager alle rovfugler kjapt om det er noe i veien med fugler som de da kan oppfatte som lettfangelige byttedyr.

Roar Solheim (28.10.2024)


#Økologi og atferd

Lagring av mat

Mye småfugl på foringsautomaten. Lurer på om fuglene henter mat for å lagre den, før de kommer tilbake på neste runde.

N.N (28.10.2024)

Svar:

Noen arter gjør dette, andre bare tar med seg et frø for å spise det på et sikkert sted.

Roar Solheim (28.10.2024)


#Økologi og atferd

Duesamling på tak

Hei. Jeg observerte mange titalls duer på et tak i Fredrikstad forleden dag. Taket bar ikke preg av å være et fast samlingssted - ikke noe fugleskitt å se. Jeg har sett det samme før, men da har det vært snøfrie tak på vinteren. Finnes det en kjent forklaring til slike samlinger ?

B.S. (25.10.2024)

Svar:

Nei, vanskelig å vurdere hvorfor.

Roar Solheim (27.10.2024)


#Økologi og atferd

Svarttrostsang sent i oktober

Det er 25. oktober og jeg hører svarttrosten syng om morgenen. Er dette vanlig/normalt?

H. (26.10.2024)

Svar:

Om ikke så vanlig, så skjer det nå og da. Kan være markering av vinterterritorium.

Roar Solheim (27.10.2024)


#Økologi og atferd

Kråker som tar halen til hunden på tur

Har noen kråker, og skjærer, som bruker å gå tur med meg og hunden. De har oppdaget at jeg kaster hundegodis i grøfta til hunden når den er litt overivrig og trenger å sette fokuset på noe annet. Hunden finner ikke alle bitene, og de blir da fuglemat. Dette har pågått en stund og de er dermed blitt veldig trygge på meg og hunden. I det siste så har de funnet på å nappe hunden i halen. Så mitt spørsmål er, hvorfor gjør dem dette? Er det for at de søker oppmerksomhet, vil de "leke", eller er det bare for å erte hunden min? Sier i fra til de at det ikke er lov, som den "gale" fugledamen jeg er blitt.

N.N (24.10.2024)

Svar:

Mistenker at de ser at hunden logrer med halen, og at dette har sammenheng med godbitene som havner på bakken. kanskje de mistenker at det er en sammenheng mellom halen og godbitene? Ellers kan det være for å få hunden til å snu seg etter kråka, slik at DEN kan hoppe foran og snappe godbiten. Kråker gjør dette ofte med rovfugler som spiser.

Roar Solheim (24.10.2024)


#Økologi og atferd

Flyr salgsvarer i mørket?

Ganske overskyet og mørkt kl. 22.00 i Seljord nå 22. oktober.
Mener det var sangsvaner jeg hørte, men trodde ikke de fløy i mørket?

N.N (22.10.2024)

Svar:

Jo, det kan de nok gjøre.

Roar Solheim (22.10.2024)


#Økologi og atferd

Hyl i natten

Hei, er det normalt for fugler å fy rundt og komme med varselrop sent på kvelden, midt ute i tussmørket? Hørte noen "kra-kra" fra en kråke, og noen korte lyse pip fra en fugl, før det ble stille i et halvt minutt, for så å starte opp igjenn. Er kråker kjøttetere eller liknende, og i såfall, kan dette ha vært et angrep.

N. (22.10.2024)

Svar:

Kråker på nattekvist kan bli angrepet av rovfugler eller ugler - da vil de både fly opp og rope.

Roar Solheim (22.10.2024)


#Økologi og atferd

Ser gråspurven godt, eller hører den godt?

Den flyr avgårde fra matbrettet lenge før jeg ser rovfuglen kommer til matbrettet En skjære eller en Nøterskriker kommer seilende forbi. Mvh Svein Olsen. mail: svein@stranda.org

N.N (22.10.2024)

Svar:

Det er nok synet som er viktigste sans for å oppdage rovfugler.

Roar Solheim (22.10.2024)


#Økologi og atferd

Fuglers evne til å gjenkjenne lyd

Hei. Jeg har lagt merke til at det er endel fugler setter pris på musikk og tydelig følger takt. Dette blir sett både hos papegøyer og slike fugler, men også hos høns og kråkefugler. Mitt spørsmål er da,- har fugler en hjerne som er mer utviklet i forhold til lyd og rytmer enn andre dyr ?

B.H. (21.10.2024)

Svar:

Et interessant spørsmål, og det kan godt tenkes at det er slik, siden fugler bruker lyd som en sentral del av sin kommunikasjon. Mange arter har komplisert sang, og øker kompleksiteten ved å imitere andre arter. Men om fuglene er mer koblet inn mot rytme enn andre dyr, kjenner jeg ikke til noen forskning omkring.

Roar Solheim (21.10.2024)


#Økologi og atferd

Stær med morgenmøter

Vi er nå i oktober og i trærne utfor oss møtes en hærskare stær hver morgen. De fyller trærne, det er høy skvatring og summing en god stund, og
som på et signal sa flyr de alle avgårde. Dette har nå skjedd hver morgen i ca 14 dager. Er det de samme fuglene hver dag? Hva er anledningen? Blir så fasinert av at alle vet hvor og når de skal møte opp.

T.H. (21.10.2024)

Svar:

Stærene starter å samle seg i flokker straks etter at ungene har forlatt reiret. Utover høsten kan stærene så samle seg i stadig større flokker før de til slutt starter trekket sydover. Når stær samler seg på en felles overnattingsplass, er det nok de samme individene som kommer dit dag etter dag, men dert kan også tilkomme nye individer.

Roar Solheim (21.10.2024)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis

Hvorfor hakker kjøttmeis på hus veggen under takk utstikket på høsten?

N.N (20.10.2024)

Svar:

Dessverre ikke mulig å si generelt hvorfor. Men det KAN hen de den jakter på overvintrende fluer.

Roar Solheim (20.10.2024)


#Økologi og atferd

Vedr fugletrekk

Var på høyfjellet i dag og oppdaget en del fugler. Hvorfor drar noe fugler til Syden og andre blir værende av samme art. På hytta på Hovden er vinteren lang og kald, likevel er det mange som overvintrer. Vet vi hvor stor andel som overlever en slik overvintring

O. (19.10.2024)

Svar:

Det er individuelle forskjeller. Noen kan prøve å overvintre dersom de er i god kondisjon. Gevinsten er å være den første til å finne de beste hekkeplassene og starte hekkingen tidligst. Risikoen er at du kan dø i en streng vinter.

Roar Solheim (19.10.2024)


#Økologi og atferd

To kråker følger meg på tur.

Hei. Jeg går jevnlig tur på en bestemt plass. Når jeg kommer til et bestemt sted på turen dukker først en kråke opp og så en til. Så fælt de meg til toppen av stien før de blir borte. De kan fly ganske tett inntil meg, og de kan stå ganske nært meg på bakken. De virker ikke aggressive. Jeg kan ikke huske å ha gjort noe verken gift eller galt mot noen, så jeg lurer på hva det kan være. De føler ikke andre som f.eks. passerer meg.

T.J. (19.10.2024)

Svar:

Disse kråkene er åpenbart tilvennet at mennesker gir dem mat. De håper nok at også du kan være en profitabel tobeining å nærme seg!

Roar Solheim (19.10.2024)


#Økologi og atferd

Spettmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
To spettmeiser har stadig vært rundt fuglekassen denne høsten, som blåmeisen bruker hvert år.
2 dager siden den 15.10.24 begynte den ene og hakke rundt hullet på kassen. Så ut som den ville prøve å lage hullet større? Holdt på en god stund. Den prøvde også å komme inn i kassen. Filmet dette. Prøvde å sende filmen. Tror ikke det virket så sender et bilde. Er dette vanlig for spettmeiser, og hvorfor gjør de dette? Så sent på året?

E. (17.10.2024)

Svar:

Spettmeisen prøver nok å finne ut om den kan benytte kassa til å overnatte i utover høsten og vinteren.

Roar Solheim (17.10.2024)


#Økologi og atferd

Skjæreir om høsten

Hei! Ser at skjærene holder på med et reir nå i oktober. Er ikke det uvanlig?

J.S. (17.10.2024)

Svar:

Nei, jeg tror ikke det er uvanlig, selv om det kanskje ikke er alle skjærepar som bygger noe på reiret nå.

Roar Solheim (17.10.2024)


#Økologi og atferd

Mike stupte på meg utenfor hekketiden i oktober

Kan du forklare meg hvorfor en grå måse stupte rett på meg da jeg kom ut av bilen? Dette var nå i oktober og aldri opplevd noe lignende før. De har jo ikke barn nå, så derfor jeg lurer. Den skulle absolutt ta meg.
Jeg løp under et tak og den satt seg ned og skrek og oppførte seg veldig merkelig. Kan det komme av sykdom eller noe annet? Hadde ikke mat på meg.

S. (16.10.2024)

Svar:

Det KAN være en fugl som har erfart at skremming av mennesker kan gi lett tilgang til mat (dersom en person mister mat på bakken).

Roar Solheim (16.10.2024)


#Økologi og atferd

Fugler bygger reir på høsten

Rundt huset vårt har vi to ganger siste uken observert ulike fuglearter som bygger reir. Det ene en kjøttmeis og det andre paret kjenner jeg ikke, men større enn meis og brunlig, muligens en spurvefugl? Hvorfor gjør de det på høsten?

M. (14.10.2024)

Svar:

Mest trolig pilfink. Både pilfink og gråspurv kan hekke så sent, meisene gjør det ikke.

Roar Solheim (16.10.2024)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis som savner mat?

Kjøttmeis hakker på huser. Vi pleier å gi dem mat om vinteren men har sluttet nå.
Hakker den for å minne oss på å legge ut mat?

L. (15.10.2024)

Svar:

Det er godt mulig.

Roar Solheim (16.10.2024)


#Økologi og atferd

Ugler.

Kan ugler fly med ungene på ryggen?

F. (14.10.2024)

Svar:

NEI, det kan INGEN fugler gjøre! Men mange vannfugler kan SVØMME med unger på ryggen.

Roar Solheim (16.10.2024)


#Økologi og atferd

Skjæreplage

Hei, vi har noen pynte potter på trappa som inneholder calluna og renslav. Skjærene er og roter i dette slik at lavet ligger utover trappa. Likedan er de og roter i 2 vegg potter som kun inneholder blomsterjord slik at jorda ligger utover terrassen. Dette har aldri hent før, så jeg lurer på om flere har opplevd noe lignende og hva som gjør dette.

M.O. (13.10.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite hva skjærene leter etter når de gjør dette. Sannsynligvis finner de, eller forventer på finne, mat. Eneste mulighet til å hindre slik oppførsel er å skjerme plantene med netting slik at skjærene ikke kommer til.

Roar Solheim (13.10.2024)


#Økologi og atferd

Fuglenes leggetid

Hei, kanskje lit tåpelig å spørre dette, men når legger dagaktive fugler seg?

N. (12.10.2024)

Svar:

Fugler "legger seg" ikke. De setter seg til i skjul, og sover i korte perioder med oppvåkning imellom. Dagaktive fugler går gjerne til ro i skumringen, mens nattaktive fugler sover i små pauser på dagtid.

Roar Solheim (13.10.2024)


#Økologi og atferd

Fuglekvitter i skogen

Hvorfor er det så mye fuglekvitter i skogen nå på høsten.

F.T.M. (08.10.2024)

Svar:

Du er heldig hvis du hører mye fuglelyder nå, for de fleste synes ikke at de hører mange fugler. Men under trekktiden pleier mange fugler å lage kontaktlyder, så det kan være en mulig forklaring.

Roar Solheim (08.10.2024)


#Økologi og atferd

Gråspett

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok et bilde av en gråspett nå i oktober på ca. 1100 moh. Er det uvanlig å se den på slike høyder?

T. (06.10.2024)

Svar:

Kanskje ikke så høyt, men gråspetten dukker av og til opp langs kysten der det er helt treløst, så kanskje ikke så uventet habitatvalg likevel.

Roar Solheim (06.10.2024)


#Økologi og atferd

Linerle, adferd

På ettersommeren har det vært en linerle på plenen flere dager for å finne mat. Jeg har en robotklipper på plena. Når den er i drift tør ikke andre fugler enn linerla å være der. Den løper ofte en 2-3 m etter robotklipperen og plukker opp sin mat. Kommer den på kollisjonskurs, så springer den bare til siden.

J.M.B. (06.10.2024)

Svar:

Den har nok oppdaget at klipperen kan føre til at det ligger skadde eller lettfangelige insekter tilbake etter den. Det utnytter linerla, akkurat slik kuhegrer går nær store pattedyr for å fange insekter som de skremmer opp.

Roar Solheim (06.10.2024)


#Økologi og atferd

Flaggspett?

Den setter en kongle fast i en sprekk for lettere nå frøene. Smart fugl. Er dette vanlig?
Filmet på Beitingen, Holsnøy, Alvær kommune

A.T. (06.10.2024)

Svar:

Ja, flaggspetten gjør alltid dette når den skal plukke frø ut fra en kongle. Slike spettesmier kan du finne mange steder, og det kan ligge tusener av kongler under en smie som er brukt i lange tider. Gamle smier brukes om igjen av nye spetter.

Roar Solheim (06.10.2024)


#Økologi og atferd

Kråkelyd

Har sendt inn spørsmål til forumet for en del år tilbake, men hadde den gang ikke video/lydfil av kråka, og det var vanskelig å beskrive lyden.
Er dette en vanlig kråkelyd?
Har bare hørt den på ett område, og har hørt lyden siden jeg var liten. Er snart 50 år.
Lurer på hva den varsler. Lyden høres hver dag, mange ganger om dagen.
Hvis lyden er vanlig, skjønner jeg at det er naturlig - men rart at jeg bare har hørt den i Skien.

N.N (06.10.2024)

Svar:

Ja, kråker lager av og til slike klakke-lyder, men jeg vet dessverre ikke i hvilken sammenheng de gjør det, eller hva de formidler med disse lydene.

Roar Solheim (06.10.2024)


#Økologi og atferd

hvitkinngås

hei, i dag var jeg ved Østensjøvannet. Det var en god del hvitkinnsgås der. Det jeg la merke til var at de slo vingene og plaska rundt med dem i vannet, og også noen ganger hodet ned i overflaten. Jeg har ikke sett dette før på vannfugler. Hva gjør de? er det en form for vask?

N.N (03.10.2024)

Svar:

Ja, alle vannfugler bader og vasker fjærene på denne måten.

Roar Solheim (04.10.2024)


#Økologi og atferd

Om kanadagjess og grågjess kan fly sammen i plog

Kan kanadagjess og grågjess fly i plog sammen? Jeg ser dem ofte sammen på bakken, men de trekker kanskje ulike steder?

A.F. (30.09.2024)

Svar:

Tror det kanskje er mer uvanlig, men enkeltindivider kan kanskje fly i flokk med andre arter dersom de ikke har artsfrender å fly sammen med.

Roar Solheim (30.09.2024)


#Økologi og atferd

Isolerer spurven vinterbolig

I det siste nå i høst har vi oppservert spurv med fjær eller dun i nebbet. Jeg lurer da på om spurten isolerer en plass for å ha som "varmebu" eller soveplass til vintern.

H.P. (29.09.2024)

Svar:

Det er nok heller reirbygging for sen hekking som foregår.

Roar Solheim (30.09.2024)


#Økologi og atferd

Stein i kråsen på tiur og annen hønsefugl

Hvor ofte må tiur fylle på med ny stein til kråsen. Hvor mye stein er det i kråsen og kan fuglen skille mellom ulik hardhet på steinene
Har dere noen gang hørt om at det i Sverige legges ut kråsstein til storfugl.

N.N (27.09.2024)

Svar:

Et interessant spørsmål som jeg dessverre ikke har svar på. Det ser ut til at skogshønsene kan plukke små kvarts-steinbiter på veiene, og de er jo temmelig harde.

Roar Solheim (30.09.2024)


#Økologi og atferd

Horndykker og hettemåke

Som biologilærer har jeg satt elevene til å se på populasjonsvekst og forvaltning av bl.a Horndykker. I handlingsplanen fra Miljødirektoratet står det at Horndykkeren bruker reirene til hettemåke. Der kommer ikke frem om dette er gamle reir som hettemåken har forlatt eller om det er en konkurranse mellom disse artene. Noen som kan svare meg på det?

T.B.K. (27.09.2024)

Svar:

Tror dette faktisk er litt unøyaktig. Horndykkere bygger vanligvis reir selv, men kan gjerne hekke i en hettemåkekoloni fordi måkene gir dem beskyttelse gjennom sitt felles reirforsvar. Dermed KAN det kanskje hende at en horndykker kan legge egg oppå et hettemåkereir, men dette er nok et unntak.

Roar Solheim (30.09.2024)


#Økologi og atferd

Jordugle oppførsel

Hei! Jeg var på hardangervidda for en liten stund siden. Når det begynte å mørkne tok jeg meg en tur ut og da kom en jordugle flyvende. Jeg forventet at ugla skulle fly forbi meg, men den begynte å fly i sirkel rundt meg. Den fløy fram og tilbake ved siden av meg og stirret på meg. Den lagde også noen små lyder. Jeg har sett ugler flere ganger, men har aldri opplevd noe lignende. Hvorfor oppførte den seg sånn? Takk for svar på forhånd :)

N.N (26.09.2024)

Svar:

Trolig nysgjerrig på hva for slags dyr du var!

Roar Solheim (30.09.2024)


#Økologi og atferd

Redd ekorn?

Filmet et ekorn som virket redd. Filmet den en stund. Gikk videre en ca 20min tur og når jeg kom tilbake stod ekornet på samme plass og virket redd. Kan den ha noen unger i nærheten,?

J. (24.09.2024)

Svar:

Virker mer sannsynlig at dyret sitter lenge stille dersom det f. eks. har nesten blitt tatt av en hønsehauk.

Roar Solheim (24.09.2024)


#Økologi og atferd

fossekall

Hvor fort kan en fossekall fly?

C. (23.09.2024)

Svar:

Det har vi dessverre ikke opplysninger om.

Roar Solheim (23.09.2024)


#Økologi og atferd

Gråspurven

Ser gråspurven godt, eller hører den godt? Plutselig flyr alle fra matbrettet, da tror jeg er rovfugl eller en katt er i syn, men ingen ting dukker opp. Småfuglene kommer sakte tilbake til matfatet. Med hilsen Svein Olsen

N.N (22.09.2024)

Svar:

Fuglene reagerer samlet dersom EN av dem blir skremt og flyr opp, da følger resten av flokken automatisk med. Ofte er det en som kan ha sett en rovfugl fyke forbi i det fjerne, men en slik felles reaksjon kan også bli utløst av at ett individ reagerer mer nervøst enn de andre.

Roar Solheim (22.09.2024)


#Økologi og atferd

Ørneangrep

Hei
Har sett på Tv i både Norge og Sverige om denne angripende kongeørnen ( Dovre og litt nord ), og det finns ulike teorien om hva dette dreier seg om
Min teori : Dette er en ung kongeørn (født i år)som er blitt veldig sulten og ikke har nok erfaring om vekt / annet på sitt bytte. Som da feiler totalt , angriper mennesker
Enig ?

Hilsen naturinteressert pensjonist
Kristian

N.N (18.09.2024)

Svar:

Dette er nok feil tolkning. Dette er utvilsomt en fugl som har blitt håndtert og fostret opp av mennesker, og som forventer å bli matet når den lander på et menneske! Et tragisk eksempel på hva som kan skje når ville dyr blir preget på mennesker. Hadde den vært ute for å "angripe" mennesker som potensiell mat, ville fuglen ha forårsaket langt verre kloskader på de den forsøkte å lande på. Også et godt eksempel på hvorfor det ikke er lov for hvem som helst å "ta seg av" eller "hjelpe" ville dyr i Norge - det KAN ende fatalt for dyret når nærhet til mennesker mistolkes som angrep. Resultatet er ofte at dyret blir avlivet.

Roar Solheim (18.09.2024)


#Økologi og atferd

Kan katter drepe skjærer?

Kan katter drepe skjærer eller er skjærene for store? Jeg forer en liten gjeng på ca fire skjærer som jeg har blitt begeistret for, men ofte står de på plenen utenfor borettslaget. Jeg er redd for at katter skal ta dem. Jeg håper skjærene er for store i størrelse til at katter tar dem

N.N (14.09.2024)

Svar:

Katter kan nok teoretisk ta skjærer, men jeg tror nok skjærer vanligvis er såpass påpasselige at katter ikke får sjansen til dette. Skjærene vil mobbe katter når de ser dem og forsøke å jage dem vekk.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Økologi og atferd

Ugle angriper huset på natten

Nå 3 netter denne uken har en ugle kommet på natten å satt seg på toppen av huske/klatrestativet. Derifra flyr den med jevne mellomrom i veggen og lager noen syke lyder. Det er høylytt! Der flyr bort når vi åpner vinduett, men kommer tilbake. Hvorfor driver den med det? Og hvordan stopper vi det? Den er ellers veldig fin å se på da.

S. (14.09.2024)

Svar:

Trolig kattugle. Dessverre vanskelig å vite hvorfor den gjør dette her. Fugler flyr vanligvis mot vinduer fordi de ser sitt speilbilde og tror det er en rival som de prøver å jage vekk.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Økologi og atferd

Spurveugle

Hei, lurer på om spurveugla syng/lager lyd heile året. Eller er det medt i sesong for parring dette skjer . Er det mulig å lokke på den sjølv ?

H.S. (10.09.2024)

Svar:

Under hekketiden, og også om høsten. Da har de en egen høstsang med stigende tonerekke.

Roar Solheim (10.09.2024)


#Økologi og atferd

Kongeørn

Har kongeørner endret adferd… leser at flere har blitt angrepet?

R.H. (09.09.2024)

Svar:

Nei, dette er et unikt enkelttilfelle, og det dreier seg nok om samme individ, en ungfugl. Teoretisk kan en tenke seg at foreldrefuglene er døde, og at det er dette som har fått fuglen til både å prøve seg på noe høyst unaturlig, og dernest å flytte seg mye tidligere og lenger enn ungfugler ellers vil gjøre når de blir støttefóret av foreldrene. Det er i alle fall noe høyst uvanlig som må ligge til grunn for det som har hendt denne siste uka i midt-Norge!

Roar Solheim (09.09.2024)


#Økologi og atferd

Skjære og kråker

Så ut av vinduet idag å så at det var noen kråker og skjære som fløy rundt verande og holdt seg i det samme treet. Lurte på hva de egentlig holdt på med, så kanskje ut som de prøvde å skremme værandre vekk.

N.N (09.09.2024)

Svar:

Ja, det er det mest sannsynlige. Kråker og skjærer er IKKE alltid på god fot med hverandre, siden de kan spise hverandres egg.

Roar Solheim (09.09.2024)

1 - 50 av 7 173 siste»»