Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 221 til 270 av totalt 13 592 spørsmål


#Diverse

Måke som skal settes fri

Fant en skadd måke i et industriområde. Har nok vært borti en bil da den blødde litt på et bein. Nå har jeg hatt den i 9 dager og den ser helt bra ut nå. Da lurer jeg på om det er best å slippe den der jeg fant den. Den hadde en «venn» som ikke ville forlate den der den lå. Det leita etter den så det ut som etter jeg hadde tatt den inn i bilen. Vil de finne hverandre igjen tror du? Det er et finere område å slippe den her ved kysten men vil helst gjenforene den med kompisen. Og er dumt å merke den med litt konditorfarge e.l på en fjær. Hadde vært moro å sett etter den igjen snart.

L.A. (17.07.2024)

Svar:

Slipp den der du fant den. Du kan evt. sette sort tusjmerke på et par stjertfjær - det gjør neppe noe. Fjærene skiftes neste år, og da forsvinner merkene. Ellers er det mulig å få noen til å ringmerke fuglen profesjonelt dersom du finner fuglefolk nær der du bor.

Roar Solheim (18.07.2024)


#Diverse

Skremt fuglemor

Vi oppdaget et rede 2 m fra trappa til hytta vår etter å ha vært her i to dager. Det er godt skjult og jeg oppdaget det ved et uhell da jeg skulle se hvorfor det alltid raslet i gresset da jeg åpnet døra. Til min store forferdelse så jeg rett ned i et rede med to små gapende, nakne fugleunger og et uklekket egg. Nå er fuglemor skremt, og vi har ikke merket noe til henne hele dagen. Vi har stengt døra, og holdt oss unna siden vi så redet.

Jeg er så redd fuglemamma ikke kommer tilbake til ungene (fort nok), og har så vondt for de små. Lysegrønne egg med prikker - dersom det har betydning. Varmt med 32 i skyggen.

K. (17.07.2024)

Svar:

Ikke noe bilde her, men fuglene forlater neppe reiret når det har klekket unger. De flyr nok dit selv om du ikke merker noe til fuglen - det er i alle fall det som er vanlig oppførsel.

Roar Solheim (18.07.2024)


#Diverse

Kråke funnet langs vei

Hei! jeg fant en ung kråke langs veien, i det jeg så at den ikke fløy sin vei når min bil kom innså jeg at den muligens var skadet. Etter at jeg stoppet bilen og kråkenappet den innser jeg at det muligens er en ung kråke i sen utvikling - jeg observerte ingen andre kråker i området eller kråkeskrik så jeg antar at den har blitt forlatt av sine egne til å dø. Ingen fysiske skader har blitt observer utenom rufsete halefjær (ser ut som den har blitt angrepet og fjærene plukket litt).
Jeg skal ta den til veterinær for å undersøke nærmere. Hvordan går jeg frem for å evt. rehabilitere kråken og få den tilbake til naturen?

K. (17.07.2024)

Svar:

Da må den trolig mates i flere uker inntil den kan fly og finne mat selv.

Roar Solheim (17.07.2024)


#Diverse

Reir på bakken

Finnes det en oversikt over alle fugler som ofte har reir på bakken? (I Innlandet)

O. (17.07.2024)

Svar:

Nei. Da må du lage en ved å summere opp fra fuglebøker, og det har ingen gjort såvidt jeg kjenner til.

Roar Solheim (17.07.2024)


#Diverse

Fiskeørn

Er det slik at hunnen er hovedruger i rugeperioden, og etter klekking overtar hannen som forelder, mens fruen nokså raskt drar sydover?

N.N (16.07.2024)

Svar:

Har ikke hørt om at dette er generelt hos fiskeørn, men ikke umulig at det kan skje i enkelte tilfeller.

Roar Solheim (16.07.2024)


#Diverse

Fjærløse meiser

Bilde vedlagt spørsmålet

Siden i vinter har jeg observert blåmeis og kjøttmeis med merkelig forandring i fjærdrakt. Noen mister fjærene på hodet og halsen.
Det ser jo ikke bra ut.
Jeg har bilder av flere meiser, men fikk kun laste opp ett av de.

M.H. (16.07.2024)

Svar:

Vet dessverre ikke hva som er årsaken til dette.

Roar Solheim (16.07.2024)


#Diverse

Sjøfuglene på Øytangen, Vestre Sandøya har forsvunnet

Hei
I år nesten ingen måker eller andre sjøfugl på Øytangen, Vestre Sandøya.
Fastboende forteller at de ikke har sett måkeunger dette året. Det er lite fisk/mat i sjøen og noen mink (trolig ikke mange igjen etter jakt på rovdyret) er observert.
Hva er årsaken til dette? Hvordan er situasjonen andre steder på Sørlandet?

A.M.K. (16.07.2024)

Svar:

Har dessverre ikke oversikt over måkenes hekkesuksess langs Sørlandskysten i år, og heller ikke noen mulige forklaringer til fraværende måker der du rapporterer fra.

Roar Solheim (16.07.2024)


#Diverse

Bor i et måkehotell

Her i borettslaget jeg bor i oslo, har det blitt rene måkehotellet. Værre enn tromsø by og bergen osv. bråk 24/7. reir over alt. Ungene har begynt å fly , men hverken dem eller måke foreldra har forsvunnet av den grunn. Trodde de skulle forsvinne og fly av gårde jeg, når de blir flyvedyktige??? Men så har det jaggu meg bare blitt et måkehotell her. Fåe håpe vinteren kommer tidlig i år

K. (15.07.2024)

Svar:

Det er nok noe variasjon på hvor raskt måker forsvinner fra en slik hekkeplass.

Roar Solheim (15.07.2024)


#Diverse

Storlom - antatt mengde mat

Hvor mange kg fisk spises i døgnet av en voksen Storlom?
Hvor mye spises for eget behov og hvor mye mates unge(r) i reir ?
Hvor fast knyttet (årlig) til sted for hekking ?
Når forlater ungene reiret og er det foreldre og/eller unger som er tilknyttet hekkeplass ?

J.B.O. (15.07.2024)

Svar:

Det eneste av spørsmålene dine som har et klart svar, er det siste, og det er at det er de voksne fuglene som har tilknytning til hekkeplassen og som vender tilbake neste år.

Roar Solheim (15.07.2024)


#Diverse

Har all sjøfugl orange nebb?

Hvorfor har noen fugler orange nebb mens andre har mørkt/sort? Nesten alt jeg ser at sjøfugl har orange nebb, mens skogsfugl har mørke nebb. Er det tilfeldig at jeg har lagt merke til det, eller er det en sammenheng her som jeg ikke kjenner til?

H.S. (15.07.2024)

Svar:

Et interessant spørsmål som det dessverre ikke finnes noe åpenbart svar på.

Roar Solheim (15.07.2024)


#Diverse

Måsunge

Fant en sildemåse som ikke kunne gå. Lå på parkeringen og jeg måtte flytte henne. Dagen etter lå hun på samme plass. Jeg ringte mattilsynet men de kunne ikke gjøre noe bortsett fra avlivning. Jeg tok henne med hjem.1 uke siden i dag. Begynte å trene henne i basseng x 3 per dag. Hun spiser bra. Har skjønt at hun kan svømme. I dag begynte hun å vaske seg i basseng. Hun står fortsatt ustødig. Faller bakover, men kan nå stå og få litt sjanglende. Jeg tappet ut litt vann slik at hun rekker i bunnen av bassenget og kan stå i vannet. Da går det både fremover og bakover. Håper er at hun kan klare seg selv og at jeg kan slippe henne. Hun fanger ikke maten i bassenget ennå, men spiser når jeg legger frem. Noe tips om hvordan gå frem slik at hun klarer seg?

N.N (15.07.2024)

Svar:

Denne må nok mates i flere uker framover før den er klar til å klare seg på egen hånd.

Roar Solheim (15.07.2024)


#Diverse

Fugler med pels

Finnes det noen fugler med pels? Finnes det pattedyr med fjær?

J. (15.07.2024)

Svar:

Nei til begge spørsmål.

Roar Solheim (15.07.2024)


#Diverse

tjell flyr på vinduet.

Vi har en Tjell som flyr på vinduet vårt, har holdt det gående i 3 uker nå. Trodde først den speilet seg å ville jage vekk en kavaler. Men den gir seg ikke, når vi dekker til vinduet så finner tjellen et nytt vindu å fly in i. hakker å står på. Nå står den på bilene å hopper frem og tilbake.

Hva kan vi gjøre? Den må jo bli skadet når den flyr så mye med full kraft mot vinduet.

Nå er også vi lei av å bli vekt på natta å sitte med tildekte vinduer.

Den er ikke redd oss heller hunden vår!

S. (14.07.2024)

Svar:

Underlig at den er så utholdende. Eneste tiltak som virker er dessverre tildekking av vinduer på utsiden.

Roar Solheim (14.07.2024)


#Diverse

Når kan du fjerne et reir med mistanke om døde egg?

Ved ankomst på hytten observerte vi et reir i takrennen (det vannet renner ned). Da det regner ganske ofte er det ikke lenge reiret forblir tørt. Vi har funnet ut at det er mulig en grå trost. Nå er det gått 14 dager og ennå ingen egg som har klekket. Vi mistenker at eggene ikke er levedyktige men mor forstår det ikke ennå. Kan vi fjerne reiret før vi reiser igjen om 3 uker? Vi ønsker ikke at det skal tette takrennen når høsten og vinteren kommer.

A. (14.07.2024)

Svar:

Etter en ekstra uke bør dere kunne fjerne reiret.

Roar Solheim (14.07.2024)


#Diverse

4 hvilende låvesvaler sittende tett i tett i «sikk-sakk»

Bilde vedlagt spørsmålet

4 hvilende taksvaler oppunder taket på låven- tett i tett-nr. 1.med hodet t.v- nr.2. med hodet t.h-nr.3 med hodet t.v. - nr.4. med hodet t.h. Fascinerende syn- er det vanlig at de sover i flokk på denne måten?

B.Å.G. (14.07.2024)

Svar:

Er nok søsken fra samme kull.

Roar Solheim (14.07.2024)


#Diverse

Spetter

Hei, jeg lurer på om det har blitt færre spetter i Oslomarka, nærmere spesifisert Lillomarka.. Er det bare meg som ikke ser og hører dem, eller har flere observert noe lignende?

S. (13.07.2024)

Svar:

Har dessverre ikke noen undersøkelser som kan dokumentere mengde av spetter eller endringer i bestandene på stedet.

Roar Solheim (13.07.2024)


#Diverse

Tjeld

Tjelden viser tegn til stress og lager mye lyd over flere døgn. Hva kan årsaken være.

R. (13.07.2024)

Svar:

Dessverre umulig å vite uten å være på stedet og observere forholdene.

Roar Solheim (13.07.2024)


#Diverse

Svartbak?

fortsettelse ...som ville endre fjærfarge etter en tid. Kan dette stemme? Og da må jeg si at disse måkene er smarte. Vi vet jo hvor frekke de er der de stuper ned på matfatet foran deg når du sitter på cafe. En annen dag kunne jeg betrakte to måker som hadde seg ytterst på mønetaket her tvers over. På en blokk. Det hørtes ut som parreskrik. Når han endelig var ferdig så strøyk han avsted og hun ble sittende med nebbet på brøstet. Hvem trenger TV? Med hilsen Mia, Tønsberg

M. (13.07.2024)

Svar:

Unge måker bruker 3-4 år før de får samme fjærdrakt som de voksne, så dette kan jo ha vært unge måker.

Roar Solheim (13.07.2024)


#Diverse

Tjeld på reir

Hei. Det er et tjeldpar som kommer tilbake hvert eneste år til samme reir. I år la de seg på reiret 15 mai og ligger der fortsatt i dag 13. Juli. Er dette normalt? Er det fortsatt håp om eggene blir klekket?

S.A. (13.07.2024)

Svar:

Nei, her er det nok ubefruktede egg, eller avbrutt fosterutvikling.

Roar Solheim (13.07.2024)


#Diverse

Skadet fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant en skadet fugleunge på plenen på utsiden av huset mitt hvor det ofte går både katter/hunder osv..hva er det jeg burde mate den med og hvor ofte? Og hvor lang tid før den burde være klar til å ta vare på seg selv igjen? Sendte med et bilde av den..

N.N (13.07.2024)

Svar:

Dette er en tårnseilerunge. Den må mates med moste insekter; melbillelarver eller moste sirisser fra dyrebutikk går an. Må nok mates noen uker før den er flyvedyktig.

Roar Solheim (13.07.2024)


#Diverse

Trost i Tønsberg kommune

Bor i indre Vestfold og har et stort morelltre som hver år blir hjemsøkt av menger med gråtrost. I år ha vi ikke sett en eneste gråtrost hverken i treet eller i hagen. Dette synes vi er merkelig og litt skremmende. Er det noen kjent årsak til dette?

S.R. (12.07.2024)

Svar:

Det KAN være resultat av en generell nedgang i antall for mange spurvefugler, men det er også mulig at gråtrostene har funnet mat andre steder i år.

Roar Solheim (12.07.2024)


#Diverse

Hva gjør vi?

Bilde vedlagt spørsmålet

Katten kom inn med denne fugleungen og nå vet vi ikke hva vi skal gjøre. Hva kan man gjøre i denne situasjonen?
Og hva slags fugl er det?

L.M. (12.07.2024)

Svar:

Dette er en vadefuglunge, trolig strandsnipe. Ikke lett å gjøre noe i denne situasjonen.

Roar Solheim (12.07.2024)


#Diverse

Måke egg

Vi har et aneks i hagen hvor jeg mistenker at det ligger egg.Måkemor ligger oppå der store deler av dagen.
Hvis disse eggene nylig er kommet,hvor lang tid tar det før det kommer måse unger?
Måkemor virker ikke redd for mennesker,men nøyer oss med å gå inn og ut av huset og ikke forstyrre henne.
Gode tips?

C. (11.07.2024)

Svar:

Rugetid ca 4 uker tror jeg.

Roar Solheim (11.07.2024)


#Diverse

Tårnseiler-rede i loftsboden

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg oppdaget i dag at jeg har fått et tårnseiler-rede i loftsboden. De ruger på ert egg og en klekket unge. De skal få være i fred, men jeg lurer på hvordan disse ungene etter hvert skal komme seg ut? Foreldrene kan jo nødvendigvis veien, ellers hadde ikke redet vært der. Men ungene må krype et par meter før de finner en sprekk. Det er mange tårnseilere her i den fredete Svend Foyns arbeiderboliger, men de hekker sjelden inne i selve loftsbodene.
Bør jeg følge med litt utover i august, eller bare la dem være i fred?
Stakkars fuglemor/far prøvde å gjemme seg for meg.

T.E.M. (11.07.2024)

Svar:

Ja, hold øye med dem. Tror nok de kan finne veien der foreldrene har beveget seg, men følg med.

Roar Solheim (11.07.2024)


#Diverse

Myting hos meis

Hei, har en svartmeis her (N-Trøndelag, mid juli) som er svært pjusk i fjærene.. ellers sprek. Er det myting nå?

N.N (11.07.2024)

Svar:

De kan bli ganske slitt i fjærdrakten etter en periode med matleting og ungeforing. de starter fjærskifte på ettersommeren.

Roar Solheim (11.07.2024)


#Diverse

Fluesnapper-rede

«Da vi var på hytta i begynnelsen av juli oppdaget vi et fluesnapper-rede med 4 egg i. Pus hadde også oppdaget dette redet og var selvfølgelig en trussel for fluesnapperparet. Da vi kom opp igjen etter en uke var redet borte. Ikke et spor igjen. Redet lå oppå utelampa på veggen. Vi oppdaget så et helt likt rede på en annen utelampe på den andre siden av hytta, også med 4 egg. Kan fugleparet ha flyttet redet selv?

E.M.B. (11.07.2024)

Svar:

Nei, det er det ingen fugler som gjør.

Roar Solheim (11.07.2024)


#Diverse

Østensjøvannet - hvor er svanene i år?

For første gang så lenge vi har bodd i området er svanene borte.
Er det en grunn til dette - f.eks. matsituasjonen?

?

C. (11.07.2024)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke, siden jeg ikke bor i området og kjenner de lokale forholdene.

Roar Solheim (11.07.2024)


#Diverse

Ærfugl har lagt reir under en busk i hagen

Nå da vi er kommet på hytta tørr ikke mora å ligge på eggene, kan jeg flytte de ned i fjæra?

L. (11.07.2024)

Svar:

Nei, da vil hun nok helt sikkert forlate eggene.

Roar Solheim (11.07.2024)


#Diverse

Kan hamstersand brukes som sandbad til villfugler

Jeg lurer på om villfugl på fuglebrettet - som diverse spurver, dompap etc kan få en bolle m hamstersand (til overs) for å pusse fjær 🤔
Eller bør jeg finne annen nytte.

På forhånd takk for svar 😊

Med vennlig hilsen Berit

B.E.B. (10.07.2024)

Svar:

Kjenner dessverre ikke konsistensen på hamstersand, men det er bare å prøve.

Roar Solheim (11.07.2024)


#Diverse

Mottar Norge like mange sjeldenheter fra øst som fra vest?

Hei! Mottar Norge like mange sjeldenheter fra øst som fra vest?
Er det noen naturgitte forhold som skiller dem (dominerende vindretning?)

Jeg tenker altså ikke på at det er mange fuglekikkere mot vest. Ei heller at steder a la Utsira neppe finnes mot Kjølen.

Hilsen en vestlending bosatt i Hedmark

T.F. (09.07.2024)

Svar:

Det er ulike forhold som får østlige og vestlige arter til å dukke opp i Norge. Har dessverre ikke sett noen opptelling i forhold til opprinnelse østfra eller vestfra.

Roar Solheim (09.07.2024)


#Diverse

Hegre

Observerte en flokk på 40 - 50 Hegre ved osen på Nordelva i Indre Fosen kommune.
Er Hegre en stor predator for aure og lakseyngel?

G.O. (09.07.2024)

Svar:

Ukjent i hvilken grad de får tak i disse.

Roar Solheim (09.07.2024)


#Diverse

Måseunger på taket

2 måseunger på hustak hos naboen. Måsemor passer på at ingen andre fugler kommer i nærheta.
Men vil disse ungene få mat hos sin mor, og vil de komme til å falle ned fra taket? ser at de stadig sklir nedover på taket, men kommer sen nu opp igjen på et vis. Om måsemor forsvinner, så vil disse ungene bli liggende og dø av sult,- evt falle ned å slå seg ihjel. det er vel lite vi mennesker får gjort?

N.N (09.07.2024)

Svar:

Måkene klarer seg best uten at vi blander oss inn i deres hverdagsliv.

Roar Solheim (09.07.2024)


#Diverse

Ugler i sommer

I sommer skal jeg besøke Norge. Er det et godt ugleår eller er det bedre å fokusere på andre arter? Jeg vil i hovedsak gjerne se spurveugle, haukugle, perleugle og stor lappugle. Jeg besøker hovedsakelig Midt- og Sør-Norge, hovedsakelig vest i Oslo og Valdresregionen.

Men jeg hørte at sjansen for å finne ugler avhenger veldig av året, så jeg ville spørre om dette er et godt år før jeg investerer mye tid i det.

Tusen takk!

F. (09.07.2024)

Svar:

Du er ute i seneste laget, siden ugler nå har unger på vingene. Det har vært noen uglehekkinger i sø, men det blir nok et bedre museår neste år.

Roar Solheim (09.07.2024)


#Diverse

STØRRELSE PÅ EGG TIL VILLE FUGLER

En person påstår at egg til ville fugler vokser i størrelse etter at de er lagt,- før de klekkes. Kan det stemme?

N.N (08.07.2024)

Svar:

Nei, komplett umulig!!!

Roar Solheim (08.07.2024)


#Diverse

Når ser man på måkene at ungene kan fly?

Hei. Jeg bor i et nabolag hvor måkene hekker, å jeg lurer på hvordan man kan se på foreldrene at ungene snart er flyvedyktige? Har lest at det tar omtrent 4 uker fra de er klekket til de kan fly.

L.A.M.S. (08.07.2024)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke om du kan oppdage på noen annen måte enn at du ser ungene ta til vingene.

Roar Solheim (08.07.2024)


#Diverse

Kråker og Skjærer

Hei!
Har i en liten stund nå matet noen kråker i nabolaget og noen skjærer noe avstand unna.
Jeg har prøvd å mate de til ulike tider hver dag og jeg kaller på de på en bestemt måte, så nå kommer de når jeg kaller på de, og ikke venter på mat om jeg skulle lagt det ut til samme tid hver dag.
Problemet et at i dag er at kråkene fulgte etter meg opp til skjærene uten at jeg merket det, og kom først frem etter jeg hadde kalt på skjæra og den fløy ned for å spise, da kom kråka å jaget de bort.
Hva kan jeg gjøre for å hindre at kråka nå presser bort skjæra? Og jeg ønsket ikke å bli uvenner med de nå som de har begynt å stole på meg. Skjæra er så ufattelig intelligent og fin fugl, men mulig jeg var kjempedum å trudde at jeg skulle klare å bli venner med begge samtidig. Eller kan kråkene og skjærene tollerere hverandre?

N.N (08.07.2024)

Svar:

Kråker og skjærer har lav toleranse overfor hverandre, bl.a. fordi kråker kan spise egg og unger fra skjærer. Det er ikke sikkert at du kan klare å holde disse unna hverandre hvis begge arter har lært å forbinde deg med mat.

Roar Solheim (08.07.2024)


#Diverse

Hvor lang tid tar det fra småfugl begynner å lære seg å fly til de kan det?

Vi har noen bittesmå fugler bak hagen. Hvert år har de fugleunger og i midten/slutten av forrige uke begynte ungene å røre på seg. Det hjelper ikke å ha bjelle på kattene, for fugleungene er så små at de ikke klarer å komme seg noe sted uansett om de hører dem. Kattene er derfor i husarrest inntil videre (dessverre fikk de tak i en unge før vi skjønte at ungene var igang). Hvor lang tid tar det fra de er igang med å prøve seg til de er flyvedyktige? Jeg vet dessverre ikke arten, men selv de voksne er veldig små. Tipper de voksne er rundt 10 cm fra nebb til halespiss. På forhånd takk!

L. (07.07.2024)

Svar:

Små spurvefuglunger flyr nok ganske bra etter en ukes flyvetrening ute.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Diverse

Kjøttmeisunger

Hei jeg har to spørsmål 1 kan man mate fugle unger mark mens man har handker på? 2 skal fugle morgen ligge å ruge på ungene etter de har klekket?

A. (07.07.2024)

Svar:

Fugler står over ungene sine og varmer dem til ungene er store nok til at de klarer å opprettholde kroppstemperaturen på egen hånd. Du trenger ikke hansker for å mate en fugl.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Diverse

Døde fugler

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisan 😊
Jeg går å lurer på en ting om dagen, og tenkte kanskje dette er stedet hvor noen smartinger kan gi meg et svar.

Iløpet av sommeren har jeg lagt merke til at det ligger veldig mange døde fugler langs vegen, spesielt langs E6. Mens ikke langs f.eks. gangfelt eller lignende. Så det jeg lurer på er:

1. Hvorfor er det så mange døde fugler sammenlignet med når som helst tidligere.

2. Hvorfor ser jeg dem «bare» langs vegen?

(Bildet lagt ved er ikke mitt, det er et tilfeldig fra Google)

D.S. (07.07.2024)

Svar:

Dette har sammenheng med at det er særlig unge fugler som blir påkjørt og havner langs veien. Selvfølgelig er det de du oppdager lettest, siden vi forflytter oss mest langs veier, OG fordi de døde fuglene ligger åpent, ikke gjemt nede i vegetasjonen. De som treffes av bil og havner nede i veigrøfter eller litt ut fra veien, skal det godt gjøres at du får øye på.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Diverse

Undulat

Hvorfor hakker fuglen på matskål si?

N.N (07.07.2024)

Svar:

Dette må du spørre papegøyeholdere/burfuglfolk om.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Diverse

Hei, vi er på tur i Geiranger. Og nå lurer vi på om det finnes ørn her.

N.N (07.07.2024)

Svar:

Tror nok du kan slumpe til å se både havørn og kongeørn i Geiranger.

Roar Solheim (07.07.2024)


#Diverse

Merlin Bird ID

Er denne appen treffsikker.
Har dere erfaring med denne?

K.G.T. (06.07.2024)

Svar:

Nei, har ikke brukt den.

Roar Solheim (06.07.2024)


#Diverse

Store lungegårdsvann

Hva slags fugler svømmer daglig i Store Lungegårdsvann nå i juli

N.N (06.07.2024)

Svar:

Det vet jeg ikke, siden jeg ikke befinner meg der...

Roar Solheim (06.07.2024)


#Diverse

Forsvunnet svane

Jeg har noen spørsmål om svaner. Vi bor i Nordre Frogn ved Bunnefjorden og har i to år hatt gleden av å ha et svanepar på dammen utenfor huset vårt. Begge svanene er merket. Av og til drar en av dem og blir borte ca. et døgn . Ellers er de alltid sammen. For fem dager siden dro den ene (hannen ?) uten å komme tilbake. Kan den ennå komme? Jeg er svært bekymret for om den har forulykket på fjorden. Det er så mye råkjøring med vannskuter og racerbåter i Bunnefjorden og Oslofjorden. Hvor kan jeg ettersøke en skadet eller død svane. Kan en skadet svane få hjelp? Hvor lenge vil hun vente på maken sin og hvordan vil det gå med henne? Med vennlig hilsen, Kirsti Helge

K.H. (05.07.2024)

Svar:

Det er dessverre umulig å vite svar på det du spør om. Her kan en ikke gjøre annet enn å følge med og se hva som skjer.

Roar Solheim (05.07.2024)


#Diverse

Beskytte seg mot måke som angriper

Det er et par veldig ivrige beskyttere i gata her jeg bor, og fordi jeg har hund, så har jeg flere ganger blitt kakket i hodet den siste uka. Jeg leser overalt at måkene ikke går til fysisk angrep, men det har de altså gjort flere ganger på meg når jeg går med hunden min. Har jeg lov å beskytte meg og hvordan gjør jeg det best?

N.N (05.07.2024)

Svar:

Prøv å unngå å gå der måkene holder til. Hvis du ikke kan det, kan du kanskje ta med en paraply og brette den ut mot måkene slik at de blir skremt vekk fra deg. Du har ikke lov til å gjøre noe som kan skade måkene.

Roar Solheim (05.07.2024)


#Diverse

Antall unger

Hvor mange unger vil en flaggspett normalt få? Jeg har nå to ungfugler(basert på den røde issen) på det meste hadde jeg 3 men usikker på om den 3 var voksen da den forsvant for fort.

M. (05.07.2024)

Svar:

Tror 4-5 kanskje er maksimaltall for ungekull av de fleste spetter.

Roar Solheim (05.07.2024)


#Diverse

Due?

Bilde vedlagt spørsmålet

Disse to fuglene stakk seg ut i mengden! Hva er de?

N.N (05.07.2024)

Svar:

Byduer/tamduer - de kommer i mange fargevarianter.

Roar Solheim (05.07.2024)


#Diverse

Vaktel

Jeg er nysgjerrig på om den lille VAKTELEN har noen særlig hekkesuksess her i Norge? Jeg har inntrykk av at det er flest enkeltfugler som observeres gjennom at noen hører det karakteristiske "vaktelslaget" "bytt byll-ytt". Bare ut ifra kalleropet til vaktelen er det jo vrient å vite om det er et PAR som har slått seg ned i området, eller om det kun er snakk om en enslig fugl.

E.B. (04.07.2024)

Svar:

Vi kjenner dårlig til hvordan hekkesuksessen til vaktel er i Norge. Men arten må åpenbart kunne reprodusere seg i landet. Alle vaktelhannene som synger/roper rundt omkring dukker selvsagt ikke opp her alene. Det er rimelig å anta at vaktler som de fleste andre fugler, ankommer med en jevn kjønnsfordeling, dvs at halvparten av vaktlene som dukker opp i Norge, er hunnfugler. Dermed må det nødvendigvis resultere i hekkinger rundt omkring, men ingen har etter min kunnskap forsøkt å finne ut av artens hekkesuksess her i landet. En fremtidig utfordring?

Roar Solheim (05.07.2024)


#Diverse

Hvorfor forlod ringduen sine æg?

Hej,
Jeg kom hjem fra en rejse, og fandt et smukt lille rede på min balkong på 4. sal, med to æg fra ringdue, og en due som rugede dag og nat (måske var de to, men jeg så aldrig byttet).
Duen lå og rugede i 10-14 dage, men pludselig en dag, var der ingen voksen due der mere, men de to æg ligger der fortsat. Æggene er ret hvide og ret store. Nu har æggene ligget der i fem dage uden nogen voksen due på redet, så jeg regner med, det ikke er liv i de æg? Redet var under min bænk, og uden store trusler, så det var et trygt og godt sted, men MÅSKE blev det meget vådt i de enorme regnskyl.
Hvorfor forlod de redet?
Vil de komme tilbage for at lægge nye æg hvis redet fortsat er der, og "fjerner de selv" de gamle æg?
Burde jeg selv fjerne æggene/redet? Eller burde jeg ikke? Jeg synes det er hyggeligt, men kan jo ikke bruge min balkong...

A. (04.07.2024)

Svar:

Den voksne dua kan jo være død! Påkjørsel, spist av rovfugl eller annet. Du kan nok bare fjerne eggene nå.

Roar Solheim (04.07.2024)


#Diverse

Regnbue og fugel

Bilde vedlagt spørsmålet

Bilde tatt på Kvikne 14 dager siden.
Hva slags fugl er i bildet
Takk for svar

P. (04.07.2024)

Svar:

Bildet er kommentert tidligere.

Roar Solheim (04.07.2024)

««første 221 - 270 av 13 592 siste»»