Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 til 50 av totalt 13 703 spørsmål neste»
Skjære
Hvor langt og kan en skjære strekke hals for å få tak i mat og hva er minimum diameter på åpningen den trenger.
R.W.K. (23.12.2024)
Svar:
Har dessverre ikke mål for det du her spør om.
Roar Solheim (23.12.2024)
Albino på foringsbrettet
Fikk i dag besøk av en albino, lurer på hvilken fugl ? Har aldri før sett noe slikt her
I.H. (22.12.2024)
Svar:
Ikke albino, men en såkalt leucistisk spurvefugl (umulig å se hvilken art). Dette er fugler hvor fjærene ikke tar opp fargestoff under utvekst - og en annen genfeil enn albino.
Roar Solheim (22.12.2024)
Fasan på E6, Berger/Romerike
Observerte fasan på E6 ved Berger i formiddag. Er det vill bestand på nedre Romerike?
R. (20.12.2024)
Svar:
Alle fasaner i Norge kommer fra oppdrett og utsetting, men siden de kan overleve ute i snøfattige vintre og hekke i Norge, kan nok mange av de du ser være klekket i vill tilstand.
Roar Solheim (20.12.2024)
Trekryper
Er det uvanlig at trekryperen overvintrer. Det er vel en trekkfugl. Her på helgeland kan vintrene bli kalde 15-20 -grader. Driver å forer en Sent i desember.. Spent på om den klarer seg.
S.N. (19.12.2024)
Svar:
Trekryper pleier å overvintre i skog her i Norge, så den kan du nok være heldig å se i løpet av vinteren.
Roar Solheim (19.12.2024)
Pilfink i hulrom i yttervegg
Hei. Tidligere bodde jeg i hus og hvert år kom Pilfink-par , La egg og fosteret opp barn. På forsommeren forlot alle vi redet for så komme tilbake neste år. Nå har jeg flyttet til leilighet med ytre vegger av tre. Nå har jeg lagt merke til at noen pilfinker kom hit og la egg og fosteret opp nye barn. Men-denne gangen har de blitt værende som nå når det er vinter virker det som om det er mange av dem som har tatt bolig i hullet i min yttervegg. Hvor lenge må jeg anse at de blir værende? Og vil du noen gang forlate stedet? Noen naboer har reagert og sagt jeg må stenge hullet, men det tror jeg er veldig risikabelt og ikke noe jeg har lyst til. Har du noen råd?
T.S.B. (19.12.2024)
Svar:
Pilfink og gråspurv kan henne midtvinters, så de kan bruke reir til alle årstider. Hvorfor vil naboene at du skal stenge dem ute? De forårsaker ikke skader på huset.
Roar Solheim (19.12.2024)
Plaget med orrfugl avføring på terrasse og utemøbler
Hei,
Vi har en hytte på Kråko på Fitjar som vi bruker ca hver 3 uke. Hytten er ca 4 år gammel og ligger i et hyttefelt som har blitt bygd ut over de siste 15 årene vi har sett mye orrfugl ved hytten og den beveger seg tett på hytten uten å være særlig sjenert.. Det siste året har vi irritert oss over svært mye avføring som orrfuglen legger igjen på terrassen, på utemøbler og under overbygg, det blir en utvendig vaskerunde ved hvert opphold. Noe er lett å fjerne, andre ganger setter dette sterke merker. Er det noe enkle tiltak vi kan gjøre for å skremme vekk / gjøre det uattraktivt for orrfugl å holde seg så tett innpå hytten?
N.N (19.12.2024)
Svar:
Det er nok ikke enkelt. Vanligvis er den eneste måten å forhindre at fugl kommer til et sted, å stenge av slik at de ikke kan fly inn. Da må dere eventuelt stenge med netting eller lignende, og det er jo ikke alle steder det kanskje er praktisk, gjennomførbart eller ønskelig.
Roar Solheim (19.12.2024)
synlig forskjell på kjønn?
Hos mange arter kan vi ikke se forskjell på kjønnene. Er det forskjell i UV-spekteret, som jo fugler kan oppfatte?
N.N (18.12.2024)
Svar:
Ja, for eksempel hos blåmeis. Her lyser hannene mer opp i UV enn hunnene, men vi kan ikke se disse forskjellene.
Roar Solheim (18.12.2024)
Måker om vinteren
Hvorfor har jeg ikke sett en eneste måke i og rundt Sandefjord siden jeg flyttet hit 6. November. I dag er det den 18. Des. Jeg går turer med hunden hver eneste dag og har til gode å se en måke her. Derimot kråke og skjor er det mye av.
M.M. (18.12.2024)
Svar:
Det er det dessverre faktisk ganske vanskelig å vite årsaken til, spesielt når en ikke selv besøker stedet daglig.
Roar Solheim (18.12.2024)
hønsehauk
Dette høres sikkert rart ut for mange, men jeg spør likevel.
Kan en hønsehauk drepe et voksent menneske?
O.M.G.E.V.1.H. (18.12.2024)
Svar:
Nei, komplett umulig! Eneste tenkbare mulighet er hvis en eller annen klatrer opp i et tre til et hønsehaukreir, og hauken forsvarer ungene ved å fly mot fredsforstyrreren (som i seg selv er svært sjeldent) - og vedkommende mister grepet og faller ned og slår seg i hjel. Men det er å trekke det vel langt å si at en hauk i så fall ville ha drept et menneske!
Roar Solheim (18.12.2024)
Spanska måsen?
Hei
Jeg holder på å kartlegge historiske observasjoner av hval i Skagerrak. På svenskekysten på 1840-tallet omtales "spanska måsen" som en fugl som forsvant da en lang sildefiskeperiode tok slutt i 1809. På 1840-tallet sies det at den er observert på ny/delvis er tilbake, og dette ble forstått som et varsel om at nye store sildeinnsig/sildefiske er i gjæring. Jeg har forstått at det er noe som heter Middelhavsmåke. Kan det være denne fuglen som har opptrådt på den svenske vestkysten?
D.I.B. (18.12.2024)
Svar:
Det tror jeg ikke, men er dessverre ikke kjent med hvilken art svenskene kan ha benyttet dette navnet på.
Roar Solheim (18.12.2024)
Mate småfugl
Dumt å mate småfugl som forer unger på reir. Har sett at fugl hentet frø fra materen, og dro rett til fuglekassa. Det blir for tørr mat for fugl på reiret. Fuglemater taes derfor ned når det nærmer seg klekketid
M. (16.12.2024)
Svar:
Spørsmålet er da hva slags art dette dreide seg om, og om fuglen faktisk matet unger med frø, eller om den spiste frøene for egen del. Ikke sikkert at ungen ble matet med frø direkte, og det er heller ikke helt klart om noen fugleunger ikke tåler å bli matet med frø. Finkefugler mater f. eks. ungene sine både med frø og insekter.
Roar Solheim (16.12.2024)
Orrfugl
Har i mangen år hatt eit orrfuglpar på hyttetomta. Ser dei har unger kvart år, men resten av året ser eg bare to.
Er desse rødlista?
Kva gjer eg for å ivareta dei no som det er meir og meir utbygging rundt her?
H. (15.12.2024)
Svar:
Ungene kan kanskje ha spredd seg lenger vekk. Dessverre vanskelig å gjøre spesielle i liten skala tiltak som gagner orrfugl.
Roar Solheim (15.12.2024)
Planlegge for fugler i Oslo by
Hei! Jeg tegner et skoleprosjekt i landskapsarkitektur hvor jeg tegner en park og planlegger å legge tilrette for fugler. Jeg lurer i den forbindelsen på hvor langt fuglene våre flyr for å finne habitat og mat. Jeg ser på registrerte fuglearter i grøntområder på artsdatabanken rundt mitt prosjektområde og og tenker at det kan være fint å prøve å tenke på fuglekasser og mat tilpasset disse artene og lurer da på hvor realistisk det er at ulike fugler besøker mitt prosjektområde, om det er noen spesielle distanser de forholder seg til, eller unngår trafikkerte veier for eksempel. Har dere ellers noen generelle anbefalinger på hvilke fugler som er lurt å planlegge for? Fuglesangens kvalitet i forbindelse med menneskets velvære er et viktig tema, så det er mest aktuelt å planlegge for småfugler. Er det lurt å ta utgangspunkt i de rødlista artene som er registrert i nærområdene; som for eksempel grønnfink, gråspurv og stær? Eller hvordan anbefaler dere å forholde seg til artene på?
N.N (14.12.2024)
Svar:
Dette er det ikke mulig å gi konkrete svar på, fordi du alltid har stor variasjon i hvor attraktivt et slikt område vil være. Størrelse tretyper og vegetasjonens utforming betyr mye. De fuglene som besøker fóringsplasser i tettbygde strøk, bryr seg lite om veier. I Oslo vil kjøttmeis, blåmeis, svarttrost, rødstrupe, gråspurv og pilfink, kanskje også spettmeis, kunne være ganske sikre brettgjester i byområder der det finnes parker. Hvis du undersøker hva som er observert i Tøyenparken, så kan det kanskje gi deg en pekepinn på hva som finnes.
Roar Solheim (14.12.2024)
Spettmeis, utseende og størrelse
Har en 3-4 spettmeiser ved foringsplassen de fleste dagene, hvor de etter mitt syn hamstrer solsikkefrø og nøtter i et jevnt tempo hele dagen.
Jeg legger merke til at den ene som har ganske utpreget rødbrun farge bakover ved sidene, er en god del større enn de andre.
De minste er i midlertidig nærmest helt hvite under, og mangler den rødbrune fargen.
J.M.B. (12.12.2024)
Svar:
Kun individuelle forskjeller.
Roar Solheim (12.12.2024)
Havørn
Kan havørn lette når den har landet på sjø/vann ?
N.N (12.12.2024)
Svar:
Ja, dersom den ikke har blitt for våt.
Roar Solheim (12.12.2024)
Forskjellig type fuglesang
Hei!
Jeg er interessert i å vite om de forskjellig type grunnene til at en fugl vil gi fra seg lyd. Hvilken grunn gir en mer intens, skarp, myk, eller mer syngende lyd, osv. Er det forskjellig deler av hjernen som er mest aktiv for de forskjellig grunnene?
Jeg vet at ved mer dagslys produseres mer testosteron som påvirker den delen av hjernen som får fuglen til å synge; men hvilken del er det? Er det andre sånne faktaer om andre miljøfaktorer?
I. (11.12.2024)
Svar:
Dine spørsmål her kan dessverre ikke besvares kort og enkelt.
Roar Solheim (11.12.2024)
Baller?
Har fugler baller?
S. (11.12.2024)
Svar:
Ikke slik du nok tenker, dvs de har ikke testikler som henger utenfor kroppen i en pose slik det gjør hos oss og andre pattedyr. Men alle hannfugler har testikler. De befinner seg inne i kroppen, oppunder ryggen. I hekketiden vokser testiklene og blir store, mens de høst og vinter er tilbakedannede og svært små.
Roar Solheim (11.12.2024)
Hvordan type mus
Hei har mange av disse musene i kjelleren .., er det spissmus?
N.N (10.12.2024)
Svar:
Dette er en krattspissmus - den vanligste arten.
Roar Solheim (10.12.2024)
Egglegging, kongeørn
Når legger kongeørna egg, og når ca vert dei klekte?
N.N (09.12.2024)
Svar:
Kongeørnenes egglegging varierer med snøforhold, vårens utvikling og hvor i landet ørnene holder til. Tror egglegging ofte skjer i mars-april. Egg klekkes etter ca 1 måneds rugetid.
Roar Solheim (09.12.2024)
Svarttrosten mangler
Bor ved ei løkke i Oslo, har hatt besøk av svarttrost når jeg har lagt epler på balkongen tidligere, men ikke i år,
Hva kan det komme av at vi savner den ?
E.E. (09.12.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite årsaker i slike enkelttilfeller. Det kan være at akkurat DET individet dere har hatt besøk av, ikke lenger er i live. Nye kan dukke opp senere.
Roar Solheim (09.12.2024)
"innvandrer" kråke?
Hei, jeg var på Åsane senter her om dagen og utenfor satt noen kråker, litt bortenfor satt en kråke som var noe kraftigere som jeg la merke til.
Da jeg gikk forbi så lettet den og fløy sin vei og det var da jeg så den var helt hvit under begge vingene, det har jeg ALDRI sett før og jeg har sett MYE kråker i mitt 41 år gamle liv hehe.
Så hva i alle dager slags genfeil eller kråke på langtur var det jeg så?
Så kraftigere i vekst en de andre kråkene og hvit under vingene HMMM....
T.A.Ø. (09.12.2024)
Svar:
Kraftigere kan være bare et inntrykk, eller en tilfeldighet. Særlig fordi kråker med hvitt i vingefjærene er ungfugler som har fått mangelfull ernæring under oppveksten. Fenomenet er ganske vanlig å se hos kråker, men også hos en del skjærer. Når fuglene skifter fjær til sommeren, kan de få fjær med normal farge.
Roar Solheim (09.12.2024)
Legger gråspurv reiret på bakken?
Kan gråspurv legge reiret på bakken?
J.K. (08.12.2024)
Svar:
Nei, dette er ikke noe spurvereir. Eggene ser ut som vadefuglegg, trolig strandsnipe. Gråspurv hekker i Norge alltid i hulrom i bygninger eller i fuglekasser.
Roar Solheim (08.12.2024)
Fugler er forsvunnet
I mange år har vi matet fugler og i fjor var her 3 dompapp-par mange kjøttmeiser, blåmeiser, mange titalls gråspurv, gulspurv mange trostepar og noen rødstruper, her kom også store flokker med sidensvans som åt røde bær før de for videre. I år har jeg observert 2 troster, fire-fem gråspurv og 3 kjøttmeiser.
Hva kan dette komme av? Kan vindmøller ha noe å si? Kan det at skjærer kommer og forsyner seg av maten ha noe å si?
T.B. (07.12.2024)
Svar:
Det er dessverre ikke mulig å vite hva som er årsaken til det du observerer, men det har neppe noe å gjøre med vindturbiner. (Dernest er det også vanskelig å vurdere slike spørsmål når det ikke opplyses om hvor i landet dette er.)
Roar Solheim (08.12.2024)
Utstoppet ugle
Fant utstoppet ugle i butikk på Beitostølen til salgs. Er det greit? Siden ikke kan jaktes på i Norge ? Kan være importert, men fikk ikke noe informasjon av betjeningen.
Har bilder, men klarte ikke legge de ved.
T.D. (05.12.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å besvare uten bilder og mer informasjon.
Roar Solheim (06.12.2024)
Sanna😊❤️⚽️
Hvilken maned er det flest fugler?
S. (05.12.2024)
Svar:
Dessverre ikke et spørsmål som kan besvares enkelt.
Roar Solheim (05.12.2024)
Ansvarsart
Jeg forstår det slik at Østfold har Natteavn som en av sine ansvarsarter. Hva går det ut på?I følge Bern-avtalen har Norge et ansvar. Det er planlagt en utbygging i Sarpsborg hvor denne arten er observert flere ganger. Kommunen sier dette når jeg spør om hva det gjør med tanke på sine ansvarsarter «På generelt grunnlag har ikke Sarpsborg noen konkrete prosjekter eller tiltak for å bevare verken trelerke eller nattravn.» Jeg vil tro at dette skulle vært en del av arealplanleggingen. Har dere mer info om ansvarsarter enn hva jeg kan finne på nett?
M. (05.12.2024)
Svar:
Nei, her må du nok kontakte Miljødirektoratet eller Birdlifes hovedkontor i Trondheim.
Roar Solheim (05.12.2024)
Fugler
hva skjer når sjøfugl ungene er født
N.N (05.12.2024)
Svar:
Dessverre et håpløst spørsmål, siden begrepet "sjøfugl" dekker et bredt spekter av ulike fuglegrupper. (Til orientering også: fugleunger fødes ikke, de klekkes...)
Roar Solheim (05.12.2024)
Horndykker - hvilken alder
Bildet er tatt i Alta kommune så sent som i oktober i år. Det er 2 horndykkere, men jeg er usikker på om begge er unger (1K), eller om den til venstre kan være voksen.
N.N (04.12.2024)
Svar:
Har dessverre ikke god nok litteratur til å kunne gi deg noe sikkert svar på dette.
Roar Solheim (04.12.2024)
Spurten er borte.
Det har bodd spurv under takstein i takrenna i alle år. Nå etter sommeren er den helt borte. Ikke en eneste spurv har jeg sett i hele høst. Fuglematen jeg alltid har hatt er helt urørt.
Hva har skjedd?
K.F.Å. (02.12.2024)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å vite svar på.
Roar Solheim (02.12.2024)
Adferd
Er det fortsatt ingen fugler; kun enkelte ender; som spiser brunsnegler? Ser at samme spørsmål ble stilt i 2011, så evolusjonen er kanskje fortsatt ikke kommet lengre nå? Lurer også på hvorfor meitemark som kryper opp fra bekken og opp på veien ikke blir spist av fugler,- blir det rett og slett mer enn nok for dem?
N.N (01.12.2024)
Svar:
Kjenner ikke til at noen er begeistret for disse. Det har blitt sagt at moskusender spiser dem, noe som kan være en grunn til at mange har holdt slike som hagefugler. Problemet er dessverre at mange av disse er på rømmen rundt omkring. Har imidlertid ikke sett noe vitenskapelig dokumentasjon på at de faktisk spiser brunsnegler.
Roar Solheim (01.12.2024)
Hvordan fungerer krås på en fuger
Går maten gjennom krås og blir knust før den fordøyes.
N.N (01.12.2024)
Svar:
Kråsen er betegnelsen på fuglenes muskelmage. Hos mange fugler (spesielt frø- og plantespisere) har den kraftige muskelvegger for å male maten i stykker.
Roar Solheim (01.12.2024)
Kråker som ikke flyr
Jeg har tidligere spurt om noen kråker i mitt nabolag som ikke kan fly. Jeg mater disse jevnlig med næringsrik mat. Det er kjekt når de kjenner meg igjen og spiser maten rett foran meg. Det er to som kan fly som holder seg i nærheten så jeg går ut ifra at dette kan være foreldrene. Holder de seg i nærheten av ungene helt til de lærer å fly? Jeg var veldig bekymret nå når det har vært veldig kalde netter. Men jeg ser at de to som ikke kan fly klatrer ganske høyt opp i trærne. I dag fikk jeg tatt et ganske bra bilde av den ene som ikke kan fly. Jeg syns det ser ut som at den har veldig korte vingefjær. Kan disse vokse ut igjen? Eller er den dømt til et liv uten å kunne fly?
Å. (30.11.2024)
Svar:
Kråkene skifter vingefjærene om sommeren, så dersom disse to kråkene overlever til da, vil de felle de dårlige fjærene og nye vokser ut. Da bør de kunne klare å fly.
Roar Solheim (01.12.2024)
Blåmeis
Hei kan Blåmeisen begynne å verpe egg til våren nå som den har begynt å overnatte for Vinteren?
T.E.B. (30.11.2024)
Svar:
Hva skulle være til hinder for det? Selvfølgelig legger den egg til våren (hvis det da er en hunnfugl). Men du lurer kanskje på om den vil gjøre det i SAMME kasse? Det er godt mulig, men umulig å forutsi, dessverre.
Roar Solheim (30.11.2024)
Farlig fuglenett fortsatt lov å selge?
Hei! Jeg ser blant annet dette i salg når jeg søker opp fuglenett:
https://plukkselv.no/products/ekstra-krafitg-fuglenett-baernett-4-5-meter-20m?
Det har en maskestørrelse på 2cmx2cm. Er ikke det farlig for trost og småfugl, mtp å henge seg fast?
Hva skal til for at dette blir regulert ved forbud/påbud? Hvordan bør et nett være for å unngå at de setter eg fast?
Jeg fant en blåmeisfamilie kvelt i naboens morelltre for noen år siden, og har siden forsøkt å finne utav dette. Du hjalp meg da og jeg fikk reddet 2 av 5 blåmeisunger med saks og sukkervann. Takk igjen for det!
L. (29.11.2024)
Svar:
Denne henvendelsen sendes videre til foreningens hovedkontor i Trondheim.
Natur og Fritid har følgende svar: "Vi testet disse på levende fugl på Lista fuglestasjon. Det viktigste med disse nettene var at maskestørrelsen var liten 0,5x0,5cm, og at nettene var relativt stive. Dessverre er nettopp disse nettene gått ut av produksjon for flere år siden, og vi har ikke klart å finne andre tilsvarende nett.
Nett med maskestørrelse 2x2 cm tror jeg er svært tvilsomme i forhold til fugl, i hvert om ikke nettene er skikkelig stive."
Egne bærbusker er beskyttet mot fugl ved at vi har bygget dem inn i treramme med hønsenetting rundt. Dermed fester ikke fuglene seg, og bærene er sikret.Roar Solheim (30.11.2024)
Ny fugle / ekorn mater
Jeg har kjøpt ny mater men, tenker det kan være lurt og behandle treverket med noe før den henges ut. Er det noe som er spesielt godt egnet for slikt? VIl tro det er flere alternativer som han smitte over på maten?
A. (27.11.2024)
Svar:
Vanlig beis for utendørs bruk er helt OK.
Roar Solheim (27.11.2024)
Fugler ved ilabekken (trondheim)
Jeg skal ha et prosjekt langs ilabekken og lurer derfor på hvilke fuglearter som holder til her.
Et lite tilleggsspørsmål: hvorfor er det sirkelformer som hull på fuglekasser? Kan man bruke andre type former?
N. (27.11.2024)
Svar:
Det har vi dessverre ikke oversikt over. her må du kontakte lokale fuglefolk. Hovedkontoret for Birdlife ligger i Trondheim (Sandgata).
Roar Solheim (27.11.2024)
Hvor er det blitt av trostene
Jeg bor på Toten. I sommer har jeg nesten ikke sett en eneste trost. Alle år tidligere har det vært mye trost. Det har vært stor trafikk av troster som har samlet mark på plenen til ungene sine. Rognebærtrærne står fortsatt fulle av bær rundt i hele distriktet, også oppe på åsen. Sett et par små flokker på åsen og enkelte troster i lavlandet nå seint i høst. Har hatt tre par stær i kasser jeg har satt opp, men kun sett noen mindre flokker med stær i høst. Har aldri sett så lite trost gjennom året noen gang. Det har bestandig vært mye gråtrost og en god del svarttrost her om sommeren. På trekket har det vært mye måltrost og rødvingetrost også. Håper det bare er et unntaksår, men er usikker. Håper fortsatt at de skal dukke opp på høsttrekket, men det er jo øyeblikkelig desember, så de burde vel ha vært her.
J.K.B. (26.11.2024)
Svar:
Dette KAN være ett av mange tegn på en generell nedgang i mange fuglebestander, men det KAN også være at trostene har oppført seg annerledes i høst, bl.a. på grunn av store mengder rognebær mange andre steder også. Dessverre vanskelig å vite hvilken tolkning som stemmer før om noen år.
Roar Solheim (26.11.2024)
Fugler i ventilen?
Vi hører noe som beveger seg i baderomsventilen vår. Det har for noen år siden kommet inn en gjerdesmett derfra, og vi har nok glemt å tette hullet i nettingen på utsiden den gangen. Nå er det noe der inne som lager lyd hver morgen og hver kveld. Kan det være fugler? Og hva gjør vi for å bli kvitt de? Det er sikkert kaldt for dem ute nå og de har nok funnet seg en fin oppholdsplass for vinteren 🙈 ventilen er rett under et tak utstikk ca 2,5 meter over bakkenivå.
S.T. (26.11.2024)
Svar:
Det går greit å stenge ventilen fra utsiden med metallnetting midt på dagen - da er det nok ikke noen fugler der.
Roar Solheim (26.11.2024)
Nymfekakaduen min sover hele tiden
Hei, jeg har akkurat kjøpt fuglen min. Og de tidligere eierne fortalte meg at hun hadde fått barn for litt siden. Men jeg syntes hun har vært veldig slapp siden jeg fikk henne. Hun sover hele tiden og mesteparten av tiden når jeg ser henne så spiser hun ingenting, er det noe jeg burde bekymret over? Jeg har allerede en annen Nymfekakadue også som er veldig energiful.
N.N (25.11.2024)
Svar:
Dette må du spørre papegøyeholdere eller en dyrebutikk om.
Roar Solheim (25.11.2024)
Kategori
i hvilken kategori faller både frosk, padder og smågnagere?
N.N (25.11.2024)
Svar:
Felles for disse gruppene er at de er virveldyr, samme gruppe som vi selv tilhører.
Roar Solheim (25.11.2024)
Massiv fuglesang
Hei,
I løpet av høsten har vi ofte opplevd massiv fuglesang og samling av mange ulike fugler her hvor vi bor ved markagrensa i Oslo. Det er en så massiv lyd og et voldsomt leven. Har opplevd dette til helt ulike tider på døgnet - i 9-tiden, 12-tiden og også senere mot kvelden. Aktiviteten er også voldsom med masse flyvning hit og dit. Opplever det som rushtid for alle fuglene😄 De kan holde på i over 30 minutter..
Hva er årsaken til at de samles og lager så mye leven?
L. (25.11.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å besvare når en ikke vet hvilken art det dreier seg om. Men mange finkefugler opptrer i flokker, og fuglene kan lage mye lyd for å kommunisere med hverandre.
Roar Solheim (25.11.2024)
konglebit
Vet at konglebit liker rognebær. Men hva med bær fra svenskasal? En person skriver på nettet at sidensvans liker røde bær fra rogn, berberis og svenskasal. Gjelder det samme for konglebit? Et spørsmål til: En person mener at det ikke gjør noe om rognebæra har blitt svart. Det er nemlig frøene og ikke fruktkjøttet fuglene vil ha. Stemmer dette?
G.F. (24.11.2024)
Svar:
Har dessverre ikke noe svar på disse spørsmålene - vet ikke.
Roar Solheim (24.11.2024)
Ender i hagen om vinteren.
Hvor mye mat skal ender ha om vinteren? Jeg har lest hva de kan få, men lurer på i hvilke mengder i løpet av et døgn per fugl?
M. (22.11.2024)
Svar:
Dette må du spørre burfuglholdere om, da dette ser ut til å være en flokk tamender.
Roar Solheim (22.11.2024)
Ringdue
Ringdue er blitt en ganske tallrik art her på Herøy i Nordland.
I dag er det 22. november, og overraskende nok, gikk det en
ringdue på plenen ved huset vårt. Er ikke det uvanlig sent på
året for denne arten. Hender det at noen som overvintrer her nord?
R. (22.11.2024)
Svar:
Vet dessverre ikke hvor vanlig det er med overvintrende ringduer nord i landet, men i sør-Norge er det ganske vanlig. De besøker fóringsplasser under hagefugltellingene. Du finner et kart over registrerte ringduer på denne lenken:
https://www.fuglevennen.no/aktiviteter/foringsplassen/resultater/?periode=hagefugl/2024&side=kart&or_id=517Roar Solheim (22.11.2024)
Granmeis uten stjert
Hei
På hytta i Hodalen/Tolga oppdaget jeg for litt siden en granmeis uten stjert på foringsautomaten. Kvikk og rask. Flyr uten problemer. Ser overhodet ikke skadet ut. Kan det være en mutasjon? En fugl eller katt (nærmeste katt er 3 km unna hytta) som har tatt stjerten? Se også bildet.
R.J. (22.11.2024)
Svar:
Den har bare mistet alle stjertfjærene, kanskje under et mislykket angrep fra e rovdyr/rovfugl. Fjærene vokser ut igjen.
Roar Solheim (22.11.2024)
Knoppsvaner i Norge
Hei! Finnes det et sted i Norge hvor knoppsvaner (cygnus olor) overvintrer, og i så fall hvor? Jeg er i ferd med å lage en dokumentarfilm, og ønsker å finne en flokk på mer enn 10 knoppsvaner i et snødekt vinterlandskap. Om ikke knoppsvaner, kanskje andre svanearter kan finnes i større flokker her i Norge et sted? Hadde satt stor pris på om du kunne hjulpet meg med dette. På forhånd takk, du vil få en ekstra takk på filmens rulletekst! Beste hilsen
N.U. (21.11.2024)
Svar:
Det KAN hende at du finner knoppsvaner i flokk i Øra reservatet ved Fredrikstad. Ellers overvintrer gjerne større mengder sangsvaner i Vorma sør for Minnesund.
Roar Solheim (22.11.2024)
Uglebestand ved Randsfjorden?
Hei.
Hvordan ser uglebestanden ut ved randsfjorden/brandbu? Hva slags ugle finneshwr, og kan man lokke ugle med uglefløyte?
Vurderer å sette opp uglekasse for kattugle.
S.M. (21.11.2024)
Svar:
Har dessverre ikke noen oversikt over lokale ugleforhold ved Brandbu, men over Østlandet er nå smågnagerbestanden økende. Det er observert haukugler fra Valdres til Hedmark og syd til Oslo, og spurveugler lagrer mus i Hedmark. Du kan lokke på kattugle og perleugle hvis du bruker en effektfløyte (en fløyte med stempel - kan fåes i musikkinstrumentbutikker). Kattuglekasse vil være aktuell ved Brandbu.Lykke til!
Roar Solheim (21.11.2024)
Registering av fugleobservasjoner
Hei!
Tenkte å registrere observasjon av grønnspett på Ulvangsøy Leirfjord i dag, men fant ikke siden for registrering..
Hvor er den blitt av?
T.U. (20.11.2024)
Svar:
Sjekk artdatabankens sider.
Roar Solheim (20.11.2024)
Viper i Sola november 2024
Er det noe en kan gjøre for viper når de overvintrer og det er frost?
R.G. (20.11.2024)
Svar:
Nei, slike situasjoner må de nok takle på egen hånd. Hvis du skulle gjøre noe, måtte du legge ut meitemark til dem, og DET er nok ikke så enkelt hvis det er frost.
Roar Solheim (20.11.2024)
Hva skjer
Hva skjer vis Grønnfinken Forsvinner?
Hvordan bidrar Grønnfinken til økosystemet?
N.N (19.11.2024)
Svar:
Dessverre ikke mulig å vite svar på dette.
Roar Solheim (19.11.2024)