Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 50 av totalt 13 903 spørsmål


#Diverse

Kattugle

Vi har kattugle i lofta, hva skal vi gjøre?
Vi ingen peiling hvor kommer hun inne

J. (02.04.2025)

Svar:

Må du gjøre noe med det? Hvis ugla flyr inn og ut, så er den vel kanskje ikke til noe problem?

Roar Solheim (02.04.2025)


#Diverse

Andunger i byen?

Hei!
Jeg jobber i en barnehage som ligger langs Akerselva i Oslo, og barna syntes det er veldig stas å se på endene som holder til her i elva. Vi har derimot aldri sett noe til andungene! Er det slik at endene reiser litt vekk fra den travle delen av Akerselva for å få ungene sine i roligere omgivelser? Hvor isåfall er det de drar?

Vennlig hilsen,
Nysgjerrig barnehagelærer

N.N (02.04.2025)

Svar:

Det KAN hende at stokkendene langs elva heller vil hekke slik at ungene kan føres til mer stillestående vann, men dette vet jeg ikke sikkert. Mange andekull mislykkes, og det kan hende at andene nær dere er i denne kategorien.

Roar Solheim (02.04.2025)


#Diverse

Kråke vennskap

Har observert i 1 år at det er 3 voksne kråker som er ilag. Er dette normal kråke oppførsel? Er det tredje hjulet på vogna er det bare at de er sosiale?

N.N (02.04.2025)

Svar:

Trolig bare sosiale, men vanskelig å vite uten å kunne bestemme kjønn og alder, noe en dessverre ikke klarer bare ved å se på kråker.

Roar Solheim (02.04.2025)


#Diverse

Er dette lyden av en kattugle?

Jeg hørte denne lyden ved midnatt denne uken her i sørenden av Steinsetfjorden på 700 m.o.h. Jeg har observert kattugle her i området kun en gang tidligere. Jeg har presentert lyden for Even Dehli og Geir Høitomt, som begge antok at det var kattugle, men lyden er i såfall noe atypisk for arten.
Dårlig opptak, det høres noen korte skrik/rop ved 11sekunder, og deretter ett lengre ved 16 og 22 sekunder.
Det hadde vært veldig interessant å få bekreftet hva dette er.

P.A.M. (02.04.2025)

Svar:

Dette høres ikke ut som det jeg kjenner av kattuglelyder, og lyden får meg mer til å tenke pattedyr. men jeg har ingen ide om hva dette kan være, dessverre.

Roar Solheim (02.04.2025)


#Diverse

Skjærefjær

Det er et par skjærer som har redet utenfor vinduet mitt, kan jeg trygt samle fjærene deres eller er sjansen for fugleinfluensa for høy? Jeg samlet 2 fjær som de hadde lagt fra seg også vasket jeg de med håndsåpe i vasken nøye. Jeg er veldig glad i skjærer som er en av grunnene til at jeg er så begeistret for å samle fjærene deres samt at jeg også har hatt lyst til å begynne å samle på fjær lenge. Fjærene var bare litt skitne ettersom at de lå på bakken, jeg vasket de så snart som jeg kom inn. Fugleparet virker sunt og friskt. De flyr frem of tilbake fra redet sitt flere ganger om dagen, jeg pleier å observere de fra sengen, det er skjempe morsomt å kunne se på.

K. (02.04.2025)

Svar:

Du kan trygt samle fuglefjær. Hvis du vasker fjær med såpevann må du skylle godt med varmt vann til all såpe er skyllet bort. Tørk fjærene mellom tørkepapir, og deretter med varmluft fra en hårføner. Da blir de som nye!

Roar Solheim (02.04.2025)


#Diverse

Fuglerett

Hei! Kven kan ein melde til dersom ein opplever at reir vert fjerna ulovleg? Og finns det eit konkret regelverk kring felling av tre i hekketid - der ein ikkje har oversikt om det finns reir i treet? Opplever dessverre at tre vert fellt til alle årets tider.

V. (02.04.2025)

Svar:

Ta kontakt med Statens Naturoppsyn - de er de nærmeste til å besvare dette.

Roar Solheim (02.04.2025)


#Diverse

«Englevinger» på vadefugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Så på fb at and, gås kan på bl.a. «englevinger» om en forer dem med brødmat. Er dette tilfellet? Hvor skadelig er det eventuelt og gjelder dette også for tam gås og and?

Om det ikke er brød/kosthold, hva er det som forårsaker dette?
Kan det fikses opp i, og hva er det i praksis som skjer når fuglene har/får dette?
Håper spørsmålet gir mening da jeg ikke har hørt om fenomenet før og min erfaring med å fore fugl er mine søte små som bor i fjøset. Og titingen som får solsikkefrø.

A.H. (02.04.2025)

Svar:

Jeg vet dessverre ikke hva "englevinger er eller betegner. Noen kanadagjess har blitt klekket med noe som kalles "vippvinge", en misdannelse som skyldes genetikk og innebærer at håndleddet ser ut til å være vridd utover. Disse fuglene klarer ikke å fly, og er dødsdømte når vinteren kommer. Skyldes visstnok innavl.

Roar Solheim (02.04.2025)


#Diverse

Nattergal

Finnes det Nattergal i Aremark?

T.F. (02.04.2025)

Svar:

Det tror jeg nok er en mulighet.

Roar Solheim (02.04.2025)


#Diverse

Due har lagt egg på balkongen

En due har lagt egg på balkongen min. Hvordan blir jeg kvitt den? Må vel la den være der til ungen kan fly, men hva skal jeg gjøre så den ikke legger fler og for å bli kvitt de til neste gang? Ønsker ikke å ha de på balkongen

K. (01.04.2025)

Svar:

Når ungen har fløyet må du enten forsøke å skjerme/dekke til slik at duene ikke kan legge egg på stedet, eller så må du være der og skremme dem før de legger egg.

Roar Solheim (01.04.2025)


#Diverse

Fjerne reir

Vi har et tre i hagen hvor det ble bygget reir for noen år tilbake. Koselig utsikt fra stuevinduet. Men nå har de bygget reir for 4 gang, og de bygger alltid nytt oppå det gamle. Så det begynner å bli veldig stort. Når/hvordan/hvem kan fjerne dette på en trygg måte? Vil gjerne at fuglene skal komme tilbake til neste år, men hadde vært greit å fått redusert størrelsen litt, og også faren for fuglelopper på ungene som leker i hagen.

N.N (01.04.2025)

Svar:

Tror dessverre ikke at det lar seg gjøre på noe enkel måte, og samtidig beholde skjærene.

Roar Solheim (01.04.2025)


#Diverse

Skjærerede

Hei.
Vi har noen skjærer som akkurat har begynt å bygge rede i et tre rett utenfor soverommet. Er det lovlig å fjerne kvistene underveis slik at de forhåpentligvis bygger en annen plass?

E.N. (01.04.2025)

Svar:

Dette må du kontakte Statens Naturoppsyn for å få klare regler om.

Roar Solheim (01.04.2025)


#Diverse

måker mister mat fra nebbet?

er det vanlig at måker mister maten de har fått tak i ,muter fra luften?eller kanskje det så å si ikke forekommer?

R.H. (01.04.2025)

Svar:

Ja, måker kan av og til miste det de holder i nebbet under flukten.

Roar Solheim (01.04.2025)


#Diverse

Ulovlig fjerning av rede?

Hei, et stort rede ble fjernet i går i borettslaget mitt. (Skjærer)
Det var på et tre, og jeg ble så opprørt når jeg oppdaget det i dag tidlig.
Er det lovlig å gjøre dette på denne tiden av året? Jeg vil klage, men jeg trenger overbevisende argumenter på ar dette var feil. Takk for hjelpen!

M. (01.04.2025)

Svar:

Ta kontakt med de nærmeste representantene for Statens Naturoppsyn - de bør kunne gi deg de beste og mest oppdaterte svarene her.

Roar Solheim (01.04.2025)


#Diverse

Størrelse på kattugleegg.

Jeg fjærnet idag 4 egg fra en kattuglekasse fordi ugla har forlatt kassa, grunnet en ny traktorvei 5m fra kassa.
Egg 1: 45 x 39 mm. Egg 2: 44,5 x 37,5 mm. Egg 3: 44 x 37,5 mm. Egg 4: 43 x 36 mm.
Jeg synes at eggene er små sammenlignet med tidligere egg som jeg har målt størrelser på ?

G.I.I. (27.03.2025)

Svar:

Målene ligger innenfor det som Svein Haftorn oppgir i Norges Fugler (1971), så dette er nok kattugleegg.

Roar Solheim (31.03.2025)


#Diverse

Bråk og angrep

Vi blir terrorisert av en spurv! Den kommer hver dag å smeller inn i terassedøra samt et soveromsvindu. Vi har en hekkekasse i hagen, men det har aldri vært slik oppførsel fra tidligere år, og nå går det meg en smule på nervene. Spurven driter også ned vinduene når den bruker flere timer hver dag på å angripe vinduene våre. Hva skal jeg gjøre?

C. (28.03.2025)

Svar:

Du må dekke vindusflatene til på utsiden slik at fuglen ikke kan se og reagere på sitt eget speilbilde.

Roar Solheim (31.03.2025)


#Diverse

Enslig dompap på fuglemateren

Vi har en enslig herre-dompap på materen som er litt stor. Kan denne karen være syk? Han har en enorm appetitt, drikker smelte vann og flyr uten problemer, men er ikke redd for mennesker eller hunder (farlig for en liten kar). Har hørt om parasitter. Kan dette være et slikt tilfelle?

S.M.K. (29.03.2025)

Svar:

Dessverre ikke noen fugl å se på dette opptaket, så dessverre litt vanskelig å besvare.

Roar Solheim (31.03.2025)


#Diverse

stær tilbake til fødested

en enslig hannstær er kommet tilbake til fuglekassa i hagen, kassa er på et tre - godt gjemt delvis gjemt under en gran - så jeg er sikker på at stæren er funnet tilbake til barndomshjemmet. det henger en annen kasse ti meter unna men den har null interesse. utrolig at den husker hvor den er født - men hvorfor skulle ellers en enslig stær dukke igjen og holde på flere dager samme sted for å lokke til seg en hunn, som dessverrer ennå ikke er dukket opp?

O. (27.03.2025)

Svar:

Unger vender sjeldent tilbake til stedet der de ble klekket, men voksne fugler kan gjerne komme tilbake til en tidligere benyttet hekkeplass. Kanskje stæren hekket i kassa i fjor (?). Men for å si det sikkert, må fuglene ringmerkes.

Roar Solheim (31.03.2025)


#Diverse

Død svarttrost

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei , jeg satte ut en tallerken med rekesalat for noen dager siden.
Idag så jeg at en trost lå oppi tallerken.
Vi har flere katter som går rundt her men det var ingen synlige skade på fuglen. Hva kan ha skjedd?

O.I. (27.03.2025)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite. Kollisjon med vindu, eller kattedrap (katteskader er vanskelige å avdekke pga lange, skarpe klør).

Roar Solheim (31.03.2025)


#Diverse

Stillits i Rogaland

I dag så jeg i hagen min og da var det 7 stillitser i hagen min. Jeg har funnet ut at de er ganske sjeldne og jeg vet ca hvor mange det er i hele Norge, men vet dere hvor mange det er i Rogaland?

N.N (26.03.2025)

Svar:

Stillits har økt kraftig i forekomst i Norge de senere årene, og ses nå helt nord i landet, så ikke uventet i Rogaland.

Roar Solheim (31.03.2025)


#Diverse

Kan det ha vært en ørn av noe slag?

Så en stor rovfugl ved Nærsnes i Oslofjorden i dag. Ganske mye større enn skjære og kråke. «Seige» vingeslag med tror det var 4 fjær «som fingre» på hver vinge. Kan det vært en type ørn evt hva annet?
Har ikke sett tilsvarende her før.

H.B. (31.03.2025)

Svar:

Både havørn og musvåk kan være mulige her.

Roar Solheim (31.03.2025)


#Diverse

Fluesnapper

Hei,har hatt fluesnapper i 4 og 5 kasser i Gjevilvassdalen,ca700 MOH i mange år.Di to siste åra har dem vært savna. Er sånt bare tildfeldig,eller noe i ubalanse?
Hilsen Road Tollin.

.

R.T. (29.03.2025)

Svar:

Neppe noen "uballanse", men endringer som enten kan være lokale tilfeldigheter, eller resultat av at fluesnappere flytter lenger mort nord pga klimaendringer (tidligere vår).

Roar Solheim (31.03.2025)


#Diverse

Rede

Hei, vi holdt på å trimme epletrærne våre i hagen også falt det et rede ut av det. Hvis jeg plasserer det tilbake i treet, vil det da bli brukt eller er det ikke noe poeng?

N.N (29.03.2025)

Svar:

Det er mest trolig fra i fjor. Reir som faller ned blir oppfattet som "predatert", og blir ikke brukt opp igjen. Fuglene bygger heller nytt et annet sted.

Roar Solheim (31.03.2025)


#Diverse

Blåmeisens situasjon i Norge

Jeg bor i Fredrikstad sentrum i villastrøk med små hager og mater fuglene med solsikkefrø. Har mest besøk av kjøttmeis og spurv ogcen og annen blåmeis, men sjelden. En meget vakker og kvikk fugl! Virker som den er i tilbakegang..hvordan er dens populasjonssituasjon i Norge? 🤗🐦💖

R.S. (30.03.2025)

Svar:

Vi har ingen indikasjoner på at blåmeisen har vist noen markant bestandsnedgang i det siste.

Roar Solheim (31.03.2025)


#Diverse

Spurvefamilien

Tilhører halvparten av verdens fuglearter spurve-familien?

M. (30.03.2025)

Svar:

Nei, ikke spurve-FAMILIEN, men omkring 3/4 av verdens fugler tilhører spurvefuglene.

Roar Solheim (31.03.2025)


#Diverse

Antall ugler Norge

Heisann! Lurer på ca. hvor mange ugler det finnes i Norge pdd.?:-)

I. (29.03.2025)

Svar:

Det hekker 10 uglearter i Norge, men hvor mange individer som finnes totalt, vet ingen!

Roar Solheim (31.03.2025)


#Diverse

Felling av trær med reir i

Bilde vedlagt spørsmålet

Når er hekketiden til skjærer i Oslo? Hvorfor jeg spør er fordi Brlg jeg bor i vil felle trær med reir i. Er det lov å felle trær som har reir?
Jeg legger ved bilder av trærne som jeg tok i går. (Får bare lagt ved ett bilde)

N.N (26.03.2025)

Svar:

Selv om ikke skjærene har lagt egg ennå, så er det nok et reir som er aktivt i bruk. Da er det nok tvilsomt om det er tillatt å felle treet, men jeg ville ha kontaktet Statens Naturoppsyn om dette - de bør være bedre oppdatert på hva regelverket sier i slike tilfeller.

Roar Solheim (26.03.2025)


#Diverse

Stor sort fugl

Stor sort fugl ,som blir jaget av skjæra?

N.N (26.03.2025)

Svar:

Ravn, kornkråke, mørk musvåk som fortoner seg sort i lyset ? Mange muligheter her.

Roar Solheim (26.03.2025)


#Diverse

Hvor er det blitt av spurven

Gråspurven her på Tåsen i Oslo er helt borte. I fjor vinter2023-2024 hadde vi opp mot 20 spurver på terassen. I vinter 2024/25 er de helt borte.

S.B. (25.03.2025)

Svar:

Det er dessverre ikke mulig å vite hvorfor gråspurvene nå er fraværende i ditt område. Det kan være lokale forhold som har fått dem til å forlate området.

Roar Solheim (25.03.2025)


#Diverse

Hvor fort?

Jeg lurer på til en skoleoppgave hvor fort Tukanen flyr

N.N (24.03.2025)

Svar:

Det har vi dessverre ikke noen opplysninger om.

Roar Solheim (24.03.2025)


#Diverse

Gråsisik eller brunsisik?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette gråsisik eller brunsisik?

N.N (24.03.2025)

Svar:

Disse skilles ikke lenger, alle er arten gråsisik, og vi prøver definitivt ikke å skille på basis av bilder på denne siden, dessverre.

Roar Solheim (24.03.2025)


#Diverse

Er gulpebolle farlig?

Hei, jeg så en hornugle i et tre i akershus idag. Når jeg gikk under treet fant jeg masse gulpeboller og jeg har gjerne lyst til å ta dem med hjem for å dissekere dem og ta vare på beina som er inni. Er det trygt å gjøre? Hornuglen kan vel ha spist en fugl med salmonella eller en mus med musepest? Kan jeg bli syk av det? Og hvis det er trygt, hvordan bør jeg behandle gulpebollene? Tak for svar på forhånd! :)

N.N (23.03.2025)

Svar:

Dette kan du trygt gjøre. Bare vask hendene etter at du har plukket fra hverandre gulpebollene. Gulpeboller blir analysert regelmessig når noen vil undersøke uglenes diett.

Roar Solheim (23.03.2025)


#Diverse

Reir i tujahekk

Hei. Har ei skjøre som bygger reiret sitt i tujahekkem som er litt over to meter fra inngangsdøren. Lurer da på om jeg burde prøve å ra bort reiret før det legges egg. Er litt redd for at den kan bli hissig når ungene kommer.

V. (23.03.2025)

Svar:

Det har du strengt tatt ikke lov til. Tror nok skjærene kan venne seg til dere og vanlig "trafikk".

Roar Solheim (23.03.2025)


#Diverse

Sikrer hekkeområder svaner

Hei, siden flere år har vi et svanepar på en liten holme i bukta. Dessverre kunne vi observere i to år økene forstyrrelse og farlige hendelser for svane familien gjennom hensynsløs kjøring med vannskutere. Hvor kan vi registrere hekkestedet at vi kan ta vare på svaner og mindre stressnivået? Område er ikke stor nok at forstyrrelser kan unngåes.

S. (23.03.2025)

Svar:

Hekkefunn kan registreres på Artsobservasjoner, men spørsmålet er om dette blir tatt hensyn til av de som eventuelt kan regulere vannskuterferdsel.

Roar Solheim (23.03.2025)


#Diverse

Fikk jeg en gave fra ei skjære?

Jeg var ute på terrassen og gikk over sykkelen en varm vårdag (22.3.2025) da det falt to kvist ned på terrassen der jeg holdt på. Det er også blitt plassert en kvist på taket på boden foran huset. Jeg har matet skjærene i området gjennom vinteren, da med nøtter, rosiner og oppskåret kjøtt. Jeg liker tanken på at disse smarte fuglene viser takknemlighet og gir meg en gave, men jeg er også åpen for at dette er ren tilfeldighet. Noen synspunkter på dette? Det er hektisk byggeaktivitet i trær og busker rundt huset nå

K. (23.03.2025)

Svar:

Dette er nok en ren tilfeldighet tror jeg.

Roar Solheim (23.03.2025)


#Diverse

fugler som spiser gjødsel

Heisann

Så en som hadde spurt lignende spørsmål tilbake i 2020 men fikk ikke bekreftende svar da.
Jeg har noen Duer som regelmessig finner sin vei til min hage for å spise.

Når jeg gjødsler hagen med hydro hvite gjødsel perler så spiser de plenen ren på noen timer..

Er det noen andre som har opplevd dette ?

Må gjødsle når det regner ellers flyr pengene avsted ;)

S. (23.03.2025)

Svar:

Har dessverre ikke noen informasjon om dette. Vet ikke hvilke stoffer det er i disse gjødselperlene som får duene til å ville spise dem. I slike tilfeller lønner det seg kanskje å gjødsle om kvelden etter mørkets frembrudd, og når det er nedbør.

Roar Solheim (23.03.2025)


#Diverse

Byfugl med særegen sang

På vei hjem fra jobb, i dag, 21. mars kl 17:30 hørte vi en fugl som vi tror satt på et tak i Bygdøy Allé, på Frogner, Oslo. Vi har saumfart fuglelyder.no men klarer ikke å finne ut hva dette er. «Noen korte plystre, lange pauser, og en lang tone som faller»
Håper på hjelp her! Takk!

L. (21.03.2025)

Svar:

Disse lydene er ukjente, og jeg mistenker helst at dette er enkelttoner som en stær har tillært seg og lagt inn i sangen.

Roar Solheim (22.03.2025)


#Diverse

Svaner

Hvorfor er det så mange svaner ute akkurat nå?

T.J. (22.03.2025)

Svar:

Beklager at ditt spørsmål oppfattes som ganske uforståelig, siden du ikke spesifiserer HVOR du mener det nå er så mange svaner? Vi har INGEN meldinger om at det skulle være uvanlig mange svaner noen steder for øyeblikket, derfor denne forundring.

Roar Solheim (22.03.2025)


#Diverse

Svane som ikke kan fly.

Hvor stor sjangs til overlevelse har en vill svane/årsunge som ikke kan fly? Den har såvidt overlevd på nesten isfri Namsen vinteren igjennom. Ene vingen ser kortere ut slik at den ikke greier å lette. Søker ikke lengre til andre svaner, bare hilser, - for så å fortsette sin evige matjakt på begrenset område langs elven.

G.F. (20.03.2025)

Svar:

Den kan overleve når det nå går mot sommer. Spørsmålet er om den har en skade i selve vingeknoklene/armen, eller om dette bare er skadde fjær. I siste fall vil nye fjær vokse ut i løpet av sommeren, og fuglen kan kanskje bli flyvedyktig.

Roar Solheim (20.03.2025)


#Diverse

Ugle, lyd hele natten

Hvorfor lager uglen lyd hele natten? Høres ut som kattugle.
Litt irriterende med den lyden for noen med åpent vindu på natten..

N.N (19.03.2025)

Svar:

Kattugler er nattaktive, og nå i starten av hekketiden kan de lage lyd omtrent hele natta i noen tilfeller, slik er det bare.

Roar Solheim (19.03.2025)


#Diverse

Grønnfink

Har en grønnfink som kommer på fuglebrettet alene, ikke med flokken. Den har vært der hele vinteren. Kan gå veldig nær den når den er på brettet eller på bakken. Rar adferd . Hva kan det være med den?

E. (19.03.2025)

Svar:

Det er ikke sikkert at det er noe i veien med denne fuglen over hodet. Dessverre vanskelig å vurdere.

Roar Solheim (19.03.2025)


#Diverse

Ilia

Hvordan passer man på fugler.

N.N (18.03.2025)

Svar:

Hvis det er burfugler/tamme fugler du lurer på her, så må du spørre folk som holder slike fugler.

Roar Solheim (18.03.2025)


#Diverse

Hvit lang slank fugl på Hildre Haram

Hei, såg en lang, hvit, slank fugl som flaug nordover, så egentlig berre "profilen, ikkje stor store vingene var. Den var ikkje "rett" men et par "knekker " i kroppen, minte om en hegrefugl dei har observert på Hitra?

K.A.H. (18.03.2025)

Svar:

Kan godt ha vært en egretthegre - de har økt i antall i Danmark og Sverige, og mange blir sett hvert år rundt omkring i Norge også.

Roar Solheim (18.03.2025)


#Diverse

Torvtak

Hei
Har et problem med at fugler som kaster ned torv fra taket (mulig de leter etter mat) Dette gjør at taket ikke får stå i ro slik at det gror/spirer. Torva ble lagt på et nytt tak i 2019, har 3 stk bygninger på eiendommen, men kun dette huset har dette "problemet". Har mistanke at dette er svarttrosten sitt verk uten at jeg har sett det. Ønsker råd om tiltak for å få slutt på dette
Mvh
John Liabø Sæter

J.L.S. (18.03.2025)

Svar:

Har dessverre ikke hørt om lignende tilfeller tidligere, og har da beklageligvis heller ikke noen råd om tiltak du kan gjøre for å hindre at dette skjer.

Roar Solheim (18.03.2025)


#Diverse

Blek hann dompapp

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg hadde en dompapp han på besøk i går. Han var veldig lys i fargen på brystet. Nesten helt orange, ikke den dype rødfargen som er vanlig. Han oppførte seg litt rart og, måtte stoppe opp i spisingen, ta seg pauser, ukoordinert, og virket ikke helt som han så meg, selv om jeg satt ca 1m unna. Er det mulig han var/er syk, eller er dette muligens bare en gammel fugl?

R. (18.03.2025)

Svar:

Fargen ser helt normal ut, men fuglen kan være syk. Dompap blir ofte rammet av salmonella.

Roar Solheim (18.03.2025)


#Diverse

Kattugle

Hvor mange moh kan kattugler hekke?
Tenkte å sette opp kasse i nærheten av Granvin /Ulvik

S.S. (17.03.2025)

Svar:

Vet dessverre ikke hvor høyt over havet du finner kattugler, men de krever i alle fall litt storvokst, eldre skog. I innlandet hekker kattugler nordover til Lillehammerkanten, men ikke opp fra dalbunnen noe særlig tror jeg. På Vestlandet kan du nok finne kattugler minst opp i 200-300 moh vil jeg anta.

Roar Solheim (17.03.2025)


#Diverse

Kattuglekasse nær meisekasser

På hytten har vi 4 stk fuglekasser til meiser som har vært i bruk av spettmeis, kjøttmeis og blåmeis. Disse henger ganske tett med ca 10-15 meter avstand men tre av dem har vært i bruk i flere år nå og det ser ut som hekkingen har vært vellykket i alle. Å høre den trolske lyden av kattuglehannen på lang avstand en vinterdag trigget innkjøp og oppsett av en kattuglekasse i høst og denne er lokalisert ca 15-20 m fra de nevnte meisekassene. Allerede seinhøstes var kattugla observert ved kassen og hevdet teritorium og i vinter var fruen også på plass med sine "kle-hvit". Nå i helgen så vi begge to rundt fulglekassen hvor hannen satt i hele 15 min utenfor på en gren. Det er vel kanske så stor sannsynlighet at de har flyttet inn men her er mitt spørsmål: Jeg trodde kattugle spiste kun mus men den gang ei. Har jeg gjort meisene en bjørnetjeneste med å innvitere kattuglen til teigen?

T.E.F. (17.03.2025)

Svar:

Kattugler jakter både mus, spissmus, fugler og kryp som meitemark, frosk mm. Men meiser og andre småfugler kan godt klare å leve tett på et kattuglepar - det er ikke noe sikkert at uglene klarer å spise opp de mest nærboende småfuglene, så det kan gå bra.

Roar Solheim (17.03.2025)


#Diverse

Snøspurv

Observerte 2 snøspurv ute på en tabbe hvor strå med frø antakelig stakk opp fra snøen. Er det normalt disse kan oppholde seg i Innlndet. Øyerfjellet langs Hornsjøveien.

N.N (17.03.2025)

Svar:

Snøspurvene er allerede på trekk nordover, så disse er helt normalt å se i innlandet nå.

Roar Solheim (17.03.2025)


#Diverse

Grønnsisik

Vi har for første gang speds på foringen med solsikkekjerner. Det har resultert i besøk av nye arter. Vi har hatt store flokker av Grønnsisik. Plutselig i dag er den forsvunnet. Har dette en naturlig årsak i at den flytter seg videre?

Ø.S. (17.03.2025)

Svar:

Det kan det gjerne ha. Grønnsisikene opptrer i flokker, og kan være ganske mobile på denne tiden av året.

Roar Solheim (17.03.2025)


#Diverse

Ørn og våk

Hva er forskjellen på en ørn og en våk?

D.O.O.B. (16.03.2025)

Svar:

For arter i Norge er det størrelsen som er avgjørende. Kongeørn og havørn er mye større enn musvåk og fjellvåk. Men det finnes ørner som er på samme størrelse som våkene, så her er det bygning/slektskap som avgjør om de hører hjemme i en ørneslekt eller en våke-slekt. Bygning og jaktadferd kan være svært lik hos ørner og våker.

Roar Solheim (16.03.2025)


#Diverse

Stokkand lagt 2 egg i blomsterkassen.

Vi kom ut i dag til en stokkand som hadde lagt egg på terrassen.
Hva skal vi gjøre videre? Vi er jo ute på den hverdag, men holder selvfølgelig avstand.

N.N (16.03.2025)

Svar:

Bare la anda ligge. Enten vender den seg til at dere er der, eller så gir hun opp, og lager seg nytt rede et annet sted. Det er mange stokkender som velger slike hekkeplasser som dette - trygt unna eggspisere.

Roar Solheim (16.03.2025)

1 - 50 av 13 903 siste»»