Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 50 811 til 50 811 av totalt 50 811 spørsmål «forrige
Kattugle
Vi har kattugle i lofta, hva skal vi gjøre?
Vi ingen peiling hvor kommer hun inne
J. (02.04.2025)
Svar:
Må du gjøre noe med det? Hvis ugla flyr inn og ut, så er den vel kanskje ikke til noe problem?
Roar Solheim (02.04.2025)
Andunger i byen?
Hei!
Jeg jobber i en barnehage som ligger langs Akerselva i Oslo, og barna syntes det er veldig stas å se på endene som holder til her i elva. Vi har derimot aldri sett noe til andungene! Er det slik at endene reiser litt vekk fra den travle delen av Akerselva for å få ungene sine i roligere omgivelser? Hvor isåfall er det de drar?
Vennlig hilsen,
Nysgjerrig barnehagelærer
N.N (02.04.2025)
Svar:
Det KAN hende at stokkendene langs elva heller vil hekke slik at ungene kan føres til mer stillestående vann, men dette vet jeg ikke sikkert. Mange andekull mislykkes, og det kan hende at andene nær dere er i denne kategorien.
Roar Solheim (02.04.2025)
Kråke vennskap
Har observert i 1 år at det er 3 voksne kråker som er ilag. Er dette normal kråke oppførsel? Er det tredje hjulet på vogna er det bare at de er sosiale?
N.N (02.04.2025)
Svar:
Trolig bare sosiale, men vanskelig å vite uten å kunne bestemme kjønn og alder, noe en dessverre ikke klarer bare ved å se på kråker.
Roar Solheim (02.04.2025)
Er dette lyden av en kattugle?
Jeg hørte denne lyden ved midnatt denne uken her i sørenden av Steinsetfjorden på 700 m.o.h. Jeg har observert kattugle her i området kun en gang tidligere. Jeg har presentert lyden for Even Dehli og Geir Høitomt, som begge antok at det var kattugle, men lyden er i såfall noe atypisk for arten.
Dårlig opptak, det høres noen korte skrik/rop ved 11sekunder, og deretter ett lengre ved 16 og 22 sekunder.
Det hadde vært veldig interessant å få bekreftet hva dette er.
P.A.M. (02.04.2025)
Svar:
Dette høres ikke ut som det jeg kjenner av kattuglelyder, og lyden får meg mer til å tenke pattedyr. men jeg har ingen ide om hva dette kan være, dessverre.
Roar Solheim (02.04.2025)
Skjærefjær
Det er et par skjærer som har redet utenfor vinduet mitt, kan jeg trygt samle fjærene deres eller er sjansen for fugleinfluensa for høy? Jeg samlet 2 fjær som de hadde lagt fra seg også vasket jeg de med håndsåpe i vasken nøye. Jeg er veldig glad i skjærer som er en av grunnene til at jeg er så begeistret for å samle fjærene deres samt at jeg også har hatt lyst til å begynne å samle på fjær lenge. Fjærene var bare litt skitne ettersom at de lå på bakken, jeg vasket de så snart som jeg kom inn. Fugleparet virker sunt og friskt. De flyr frem of tilbake fra redet sitt flere ganger om dagen, jeg pleier å observere de fra sengen, det er skjempe morsomt å kunne se på.
K. (02.04.2025)
Svar:
Du kan trygt samle fuglefjær. Hvis du vasker fjær med såpevann må du skylle godt med varmt vann til all såpe er skyllet bort. Tørk fjærene mellom tørkepapir, og deretter med varmluft fra en hårføner. Da blir de som nye!
Roar Solheim (02.04.2025)
Fuglerett
Hei! Kven kan ein melde til dersom ein opplever at reir vert fjerna ulovleg? Og finns det eit konkret regelverk kring felling av tre i hekketid - der ein ikkje har oversikt om det finns reir i treet? Opplever dessverre at tre vert fellt til alle årets tider.
V. (02.04.2025)
Svar:
Ta kontakt med Statens Naturoppsyn - de er de nærmeste til å besvare dette.
Roar Solheim (02.04.2025)
Sjelden observasjon
Hei dere,
I formiddag så jeg en fugl jeg aldri før har sett. Den hadde en markant krone og en vakker synging. For meg opplevdes den uvanlig i størrelsen, da den var noe mindre enn trost-størrelse, men større enn de vanlige småfuglene. Etter å ha latt seg observere langs bakken på 2-3 meters avstand i noen minutter, fløy den rett opp i lufta, tok en liten sirkelbevegelse og ble «stående» 5-6 meter over hodene våre mens den sang ganske kraftig ned mot oss. Etter å ha fått tips om at det kan være snakk om topplerke har jeg studert bilder og for meg er det ikke tvil om at det er en topplerke jeg har sett. Kan dere ut ifra bildene bekrefte dette?
Observasjonen ble gjort onsdag 02. April 2025 kl 13.00 bak sanddynene på Ogna i Rogaland.
T.K. (02.04.2025)
Svar:
Bildet er ikke godt pga motlyset, men mistenker sanglerke her.
Roar Solheim (02.04.2025)
«Englevinger» på vadefugl
Så på fb at and, gås kan på bl.a. «englevinger» om en forer dem med brødmat. Er dette tilfellet? Hvor skadelig er det eventuelt og gjelder dette også for tam gås og and?
Om det ikke er brød/kosthold, hva er det som forårsaker dette?
Kan det fikses opp i, og hva er det i praksis som skjer når fuglene har/får dette?
Håper spørsmålet gir mening da jeg ikke har hørt om fenomenet før og min erfaring med å fore fugl er mine søte små som bor i fjøset. Og titingen som får solsikkefrø.
A.H. (02.04.2025)
Svar:
Jeg vet dessverre ikke hva "englevinger er eller betegner. Noen kanadagjess har blitt klekket med noe som kalles "vippvinge", en misdannelse som skyldes genetikk og innebærer at håndleddet ser ut til å være vridd utover. Disse fuglene klarer ikke å fly, og er dødsdømte når vinteren kommer. Skyldes visstnok innavl.
Roar Solheim (02.04.2025)
Nattergal
Finnes det Nattergal i Aremark?
T.F. (02.04.2025)
Svar:
Det tror jeg nok er en mulighet.
Roar Solheim (02.04.2025)
Nattsyn
Har tjelden nattesyn?
P.H. (02.04.2025)
Svar:
Den ser nok ikke i stummende mørke, men HVOR mye den ser i svakt nattelys vet vi dessverre lite om.
Roar Solheim (02.04.2025)
Svane i tre?
Hei, kan svaner (knoppsvaner) sitte i trær?
C. (01.04.2025)
Svar:
Nei, det har vi ingen observasjoner av.
Roar Solheim (01.04.2025)
Due har lagt egg på balkongen
En due har lagt egg på balkongen min. Hvordan blir jeg kvitt den? Må vel la den være der til ungen kan fly, men hva skal jeg gjøre så den ikke legger fler og for å bli kvitt de til neste gang? Ønsker ikke å ha de på balkongen
K. (01.04.2025)
Svar:
Når ungen har fløyet må du enten forsøke å skjerme/dekke til slik at duene ikke kan legge egg på stedet, eller så må du være der og skremme dem før de legger egg.
Roar Solheim (01.04.2025)
Fjerne reir
Vi har et tre i hagen hvor det ble bygget reir for noen år tilbake. Koselig utsikt fra stuevinduet. Men nå har de bygget reir for 4 gang, og de bygger alltid nytt oppå det gamle. Så det begynner å bli veldig stort. Når/hvordan/hvem kan fjerne dette på en trygg måte? Vil gjerne at fuglene skal komme tilbake til neste år, men hadde vært greit å fått redusert størrelsen litt, og også faren for fuglelopper på ungene som leker i hagen.
N.N (01.04.2025)
Svar:
Tror dessverre ikke at det lar seg gjøre på noe enkel måte, og samtidig beholde skjærene.
Roar Solheim (01.04.2025)
Skjærerede
Hei.
Vi har noen skjærer som akkurat har begynt å bygge rede i et tre rett utenfor soverommet. Er det lovlig å fjerne kvistene underveis slik at de forhåpentligvis bygger en annen plass?
E.N. (01.04.2025)
Svar:
Dette må du kontakte Statens Naturoppsyn for å få klare regler om.
Roar Solheim (01.04.2025)
Sivhauk
Hei. Sånn omtrent ankommer sivhauken Norge?
P.G. (01.04.2025)
Svar:
Det har jeg dessverre ikke oppdaterte opplysninger om, men vil anta at den kan dukke opp i slutten av april.
Roar Solheim (01.04.2025)
Hva kan jeg ha hørt på kvelden?
Jeg hørte en fuglelyd jeg ikke klarer å finne ut av eller rakk å spille inn, igår kveld, 31. mars, ca kl 2230. På vei gjennom parken Etterstadsletta i Oslo, kom en malmfull, kvekkende lyd fra øverst i et bjørketre. Det kom 6-8 kvekk, og ble repettert en gang før det ble stille. Uten å være noen ekspert er jeg veldig interessert i fuglelyder, men jeg klarer ikke leite meg fram til hva det kan ha vært. Det var ikke noe jeg assosierer med ugle, kråkefugl eller svarttrost - hørtes nesten mer ut som en and 😅 Eller er det noen av disse som kan ha slike tilleggslyder? For det er vel for tidlig for de mer sommerlige natt-/kveldsaktive, som nattravn, rugde osv? Lignet ikke på disse heller for øvrig.... Håper noen har tips! 😊
Har noen en ide, eventuelt tips til hvor jeg kunne forsøkt å lytte meg fram?
C. (01.04.2025)
Svar:
Stokkender KAN hekke i kvistreir høyt oppe i trær, så spørsmålet er om det kan ha vært en slik litt uvanlig situasjon du opplevde (?).
Roar Solheim (01.04.2025)
måker mister mat fra nebbet?
er det vanlig at måker mister maten de har fått tak i ,muter fra luften?eller kanskje det så å si ikke forekommer?
R.H. (01.04.2025)
Svar:
Ja, måker kan av og til miste det de holder i nebbet under flukten.
Roar Solheim (01.04.2025)
tåler ender sjokolade
tåler stokkand sjokolade
N.N (01.04.2025)
Svar:
Det vet jeg ikke, men det er ikke noen grunn til å gi sjokolade til fugler. Hunder tåler det ikke, så av forsiktighetsregler er ikke dette noe vi bør gi til andre dyr enn oss selv.
Roar Solheim (01.04.2025)
Pilfink?
A.S. (01.04.2025)
Svar:
Bildet viser en snøspurv. Les mer om snøspurv på https://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=892
Frode Falkenberg (01.04.2025)
Blåmeisen fjerner reirmaterialet
Vi har en fuglekasse med kamera som blåmeisen liker godt og vi har hatt reir i den i mange år. Men i år ser vi noe uvanlig. Blåmeisen begynner å ta inn mose, men når omtrent bunnen er dekket så tar den en dag senere alt ut igjen. Og den rydder skikkelig. Dette har gjentatt seg flere ganger i løpet av den seneste uka. Hva skjer? Er det to fugler som krangler om plassen?
E.B. (01.04.2025)
Svar:
Det har jeg dessverre ikke noen forklaring på, men det KAN tenkes at det er to fugler som konkurrerer om den samme hekkeplassen.
Roar Solheim (01.04.2025)
Hvordan flyr duer så synkront?
Jeg lurer på hvordan duer klarer p vite akkurat når de skal snu og hvordan vei de skal fly, og hvordan flyr de så synkront?
N.N (31.03.2025)
Svar:
De fleste fugler som flyr i flokk, oppfører seg akkurat på samme måte. Hver fugl forholder seg kun til de nærmeste få individene, og følger dem. Hvis EN av fuglene plutselig snur (kanskje fordi den ser noe som får den til å velge en ny retning), følger de andre automatisk med i løpet av brøkdelen av et sekund.
Roar Solheim (01.04.2025)
Ulovlig fjerning av rede?
Hei, et stort rede ble fjernet i går i borettslaget mitt. (Skjærer)
Det var på et tre, og jeg ble så opprørt når jeg oppdaget det i dag tidlig.
Er det lovlig å gjøre dette på denne tiden av året? Jeg vil klage, men jeg trenger overbevisende argumenter på ar dette var feil. Takk for hjelpen!
M. (01.04.2025)
Svar:
Ta kontakt med de nærmeste representantene for Statens Naturoppsyn - de bør kunne gi deg de beste og mest oppdaterte svarene her.
Roar Solheim (01.04.2025)
Hvilken fugl.
Bildene er tatt i Lierne.
I.R. (31.03.2025)
Svar:
Låvesvale.
Roar Solheim (31.03.2025)
Hvilken fugl?
Går det an, på bakgrunn av disse meget dårlige mobilbildene, å si hvilken fugl dette kan være? Område; trøndersk granskog. Bildene tatt i dag 31.mars.
O. (31.03.2025)
Svar:
Mistenker en av korsnebbene her, men umulig å se hvilken art.
Roar Solheim (31.03.2025)
Det skal visstnok være mye glenter i India.
Dette bildet er tatt 13.03.2025 i Agra. Er det glente? Evt. svartglente?
T.S. (31.03.2025)
Svar:
Dette er en svartglente.
Roar Solheim (31.03.2025)
Mild mars - for sent å rense ut gammel fuglekasse?
Vi har flyttet i nytt hus og medfølgende i hagen står en fuglekasse som ikke ble renset i fjor. Da vi sjekket oppi der så vi at det er reirmateriale der, men vet ikke om det er nytt eller gammelt. Vi har sett et blåmeispar sjekke ut huset flere ganger for noen uker siden men etter dette har vi ikke lagt merke til noe aktivitet. Kan det være at det er gammelt reirmateriale og slik ført til at blåmeisene ikke flyttet inn? Kan vi ta sjansen på å rense det ut nå eller kan det hende vi da forstyrrer mer enn vi hjelper? Bor i Trøndelag, og februar/mars har vært veldig mild i år - om dette påvirker hvor tidlig fuglene starter byggingen..
I. (31.03.2025)
Svar:
Dette kan se ut som reirmateriale lagt inn av pilfink eller gråspurv. Siden begge disse kan bygge reir svært tidlig, er det nok best å la dette ligge. Meisene starter ikke å bygge før tidligst i slutten av april, så gamle meisereir kan kastes ut nå. Hvis blåmeis velger å hekke i denne kassa, bygger de eget reir oppå disse materialene.
Roar Solheim (31.03.2025)
Størrelse på kattugleegg.
Jeg fjærnet idag 4 egg fra en kattuglekasse fordi ugla har forlatt kassa, grunnet en ny traktorvei 5m fra kassa.
Egg 1: 45 x 39 mm. Egg 2: 44,5 x 37,5 mm. Egg 3: 44 x 37,5 mm. Egg 4: 43 x 36 mm.
Jeg synes at eggene er små sammenlignet med tidligere egg som jeg har målt størrelser på ?
G.I.I. (27.03.2025)
Svar:
Målene ligger innenfor det som Svein Haftorn oppgir i Norges Fugler (1971), så dette er nok kattugleegg.
Roar Solheim (31.03.2025)
Bråk og angrep
Vi blir terrorisert av en spurv! Den kommer hver dag å smeller inn i terassedøra samt et soveromsvindu. Vi har en hekkekasse i hagen, men det har aldri vært slik oppførsel fra tidligere år, og nå går det meg en smule på nervene. Spurven driter også ned vinduene når den bruker flere timer hver dag på å angripe vinduene våre. Hva skal jeg gjøre?
C. (28.03.2025)
Svar:
Du må dekke vindusflatene til på utsiden slik at fuglen ikke kan se og reagere på sitt eget speilbilde.
Roar Solheim (31.03.2025)
et skjærepar bygger reier i furua utenfor leiligheten min i 6 etasje
Jeg ser rett på dem. Vi befinner oss i samme høyde. Skjæreparet jobber hver morgen, både han og hun. Reiret begynner å ta form, men det har også et kråkepar fått øye på. Når de kommer, flyr skjærene bort, men de flyr tilbake når kråkene fjerner seg. Lever skjæreparet farlig? Vil kråkeparet ta reiret deres? Eller fugleungene?
G.V. (30.03.2025)
Svar:
Kråker kan gjerne prøve å ta egg eller unger fra skjærene. Vanligvis vil nok skjærene kjefte og forsøke å jage vekk kråkene, så litt underlig at de her flyr vekk. Skjærene bygger et overbygget reir, og det kan ofte hindre kråkene i å komme til egg eller unger.
Roar Solheim (31.03.2025)
Skjære som dreper
Hei! Vi observerte i dag 4 småfugler (usikker på hvilken art, men de lignet litt på gråspurv, bare at pannen så litt rødere ut kanskje) som spiste på plena vår. 3 av de fløy videre, og den fjerde satt igjen. Den så litt oppblåst ut. Plutselig kommer det ei skjære. Skjæra tar tak i den og fillerister den og dreper den. Slipper den, rister en gang til, og tar den med seg opp i treet til naboen der den spiser den og fjæra fyker rundt. Vi ble helt sjokkerte! Bruker skjæra å spise småfugl sånn? Kan det være fordi den muligens var syk og enkel å ta?
H. (27.03.2025)
Svar:
Ja, alle kråkefugler kan ta mus og andre fugler for å spise dem. Kråkefuglene er altetere.
Roar Solheim (31.03.2025)
Enslig dompap på fuglemateren
Vi har en enslig herre-dompap på materen som er litt stor. Kan denne karen være syk? Han har en enorm appetitt, drikker smelte vann og flyr uten problemer, men er ikke redd for mennesker eller hunder (farlig for en liten kar). Har hørt om parasitter. Kan dette være et slikt tilfelle?
S.M.K. (29.03.2025)
Svar:
Dessverre ikke noen fugl å se på dette opptaket, så dessverre litt vanskelig å besvare.
Roar Solheim (31.03.2025)
stær tilbake til fødested
en enslig hannstær er kommet tilbake til fuglekassa i hagen, kassa er på et tre - godt gjemt delvis gjemt under en gran - så jeg er sikker på at stæren er funnet tilbake til barndomshjemmet. det henger en annen kasse ti meter unna men den har null interesse. utrolig at den husker hvor den er født - men hvorfor skulle ellers en enslig stær dukke igjen og holde på flere dager samme sted for å lokke til seg en hunn, som dessverrer ennå ikke er dukket opp?
O. (27.03.2025)
Svar:
Unger vender sjeldent tilbake til stedet der de ble klekket, men voksne fugler kan gjerne komme tilbake til en tidligere benyttet hekkeplass. Kanskje stæren hekket i kassa i fjor (?). Men for å si det sikkert, må fuglene ringmerkes.
Roar Solheim (31.03.2025)
Død svarttrost
Hei , jeg satte ut en tallerken med rekesalat for noen dager siden.
Idag så jeg at en trost lå oppi tallerken.
Vi har flere katter som går rundt her men det var ingen synlige skade på fuglen. Hva kan ha skjedd?
O.I. (27.03.2025)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite. Kollisjon med vindu, eller kattedrap (katteskader er vanskelige å avdekke pga lange, skarpe klør).
Roar Solheim (31.03.2025)
Hvilken fugl er dette?
Lurer på hvilken fugl dette er. Den satt i toppen av en stor gran og sang klart og tydelig.
K.N. (26.03.2025)
Svar:
Ser ut til å kunne være en duetrost (ligner måltrost, men bildet er ikke bra nok til å si sikker art her).
Roar Solheim (31.03.2025)
Hva slags spove?
Knipset en "rettnebbet spove" i fjor. Hovedinntrykket er at det burde være svarthalespove, men fjærdrakt og farge stemmer ikke helt. Sted og tid stemmer heller ikke helt; 2.juni ved Fiskerhytta på Alby, Jeløy.
T.E. (26.03.2025)
Svar:
Dette er nok en ung lappspove.
Roar Solheim (31.03.2025)
Hvilke fugel
Traff på denne i går på Notodden, sto lenge bare 2 meter i fra meg. Vakker grønn og en jeg aldri har sett før. Noen som kan fortelle meg hva det er for en
K.M. (27.03.2025)
Svar:
Gulspurv hann.
Roar Solheim (31.03.2025)
Bilde til spm om egg i vindafjord
Ble visst med bilde kun av habitatet i forrige spørsmål. Her er eggene med
N.N (27.03.2025)
Svar:
Dessverre vanskelig å artsbestemme - målestokk mangler.
Roar Solheim (31.03.2025)
Egg som ikke er klekt.
På hytta (850 moh) har vi 6 fuglekasser spredt plassert på en 5 måls tomt. Disse blir benyttet stort sett hvert år av svart-hvit fluesnapper, kjøttmeis og spettmeis. Men i fjor sommer har det skjedd noe som gjorde at ingen av eggene ble klekt i 4 av kassene, og det lå to uklekte egg (kjøttmeis) i den femte. Den sjette var ikke brukt. Da jeg rengjorde kassene i vinter var dette trist å oppdage, - i den siste lå det 6 fine, lyseblå egg etter fluesnapperen. Hva kan årsaken være?
H.W. (27.03.2025)
Svar:
Dessverre umulig å vite sikkert, mange mulige årsaker kan tenkes.
Roar Solheim (31.03.2025)
Stillits i Rogaland
I dag så jeg i hagen min og da var det 7 stillitser i hagen min. Jeg har funnet ut at de er ganske sjeldne og jeg vet ca hvor mange det er i hele Norge, men vet dere hvor mange det er i Rogaland?
N.N (26.03.2025)
Svar:
Stillits har økt kraftig i forekomst i Norge de senere årene, og ses nå helt nord i landet, så ikke uventet i Rogaland.
Roar Solheim (31.03.2025)
Død kråke med rødt utslett
Jeg fant denne fuglen død rett ved stien der jeg gikk. Ingen stømledninger i nærheten, og det er i en skog tett på havet på Sørlandet.
Det er ingen synlige sår eller skader, bortsett fra et hissig, rødt utslett på hodet.
Vet noen hva det kan være?
M. (27.03.2025)
Svar:
Vet dessverre ikke hva som kan ha vært i veien med denne kråka.
Roar Solheim (31.03.2025)
Fugleinfluensa?
Hei. Vi får av og til besøk av ei due på vår foringsplass. Det virker ikke som den har det helt bra (se video). Kan det være tegn på fugleinfluensa? Bør jeg avlive den neste gang den dukker opp på foringsplassen?
H.B. (27.03.2025)
Svar:
Dette er en ringdue, men den har neppe fugleinfluensa. Men umulig å stille diagnose uten veterinærsjekk. Den kan ha fått i seg rottegift!
Roar Solheim (31.03.2025)
Tyvjo
Krysser tyvjo Atlanterhavet? Finnes det noen fuglearter som krysser Atlanterhavet?
M.H. (26.03.2025)
Svar:
Tror ikke tyvjoen gjør dette. Alle alkefuglene, og stormfugler, kan nok gjøre dette. Nord-Amerikanske spurvefugler blåser av og til over Atlanterhavet under høststormer, og havner i Europa.
Roar Solheim (31.03.2025)
Polarsisik eller gråsisik
Denne var her i Tana i dag. Klarer ikke helt å skille dem.
L. (27.03.2025)
Svar:
Kan se ut som polarsisik (som nå er slått inn under arten gråsisik igjen!), pga den hvite overgumpen.
Roar Solheim (31.03.2025)
En liten sort hakkespett
Hei,
De siste dagene har jeg sett en liten sort (i hvert fall på oversiden og på hode) hakkespett. Jeg har sett den i et gammelt hakkespett hull i en asp. Den lager en enkelt tiuu lyd, nesten som å plystre på en hund. Jeg kan lite om fugler, men tenker den er alfor stor til å være en spettmeis og alt for mørk. Hva slags hakkespett er dette?
C.G. (27.03.2025)
Svar:
Lyden du beskriver stemmer mest med en spettmeis, mens den mørke fargen kan passe med tretåspett. Dessverre vanskelig uten bilde av fuglen.
Roar Solheim (31.03.2025)
Fuglelyd
Hei, på nattmorgenen i dag hørte vi en merkelig fyglelyd, det minnet om lyden som enkeltbekasinen lager, men denne var mere gjevn i svingningene og litt lavere i frekvens, vi er på hytta inne i den svenske skogen ved Charlottenberg.
S.A.A. (29.03.2025)
Svar:
Dessverre vanskelig å finne ut hva dette har vært, men det KAN kanskje ha vært lyd fra en lappugle - de hekker i dette området.
Roar Solheim (31.03.2025)
Vendehals i øvre Valdres i mars?
En solrik morgen, 23 mars, på hytta vår nær Beitostølen, 800 moh, hørte vi en fuglesang som var veldig lik sangen til vendehals vi fant på nettstedet fuglelyder.net. Kan det stemme at det var en vendehals? Finnes det fugler med lignende sang som vi kan ha forvekslet den med?
E.R. (29.03.2025)
Svar:
Nei, du har nok heller hørt en dvergspett - den ligner.
Roar Solheim (31.03.2025)
Kan det ha vært en ørn av noe slag?
Så en stor rovfugl ved Nærsnes i Oslofjorden i dag. Ganske mye større enn skjære og kråke. «Seige» vingeslag med tror det var 4 fjær «som fingre» på hver vinge. Kan det vært en type ørn evt hva annet?
Har ikke sett tilsvarende her før.
H.B. (31.03.2025)
Svar:
Både havørn og musvåk kan være mulige her.
Roar Solheim (31.03.2025)
Småfugler leker i flokk
Hvilken art småfugl leker i flokk i luften i mars og hvorfor?
S.E.O. (28.03.2025)
Svar:
Ingen småfugler "leker" i flokk, men de ferdes ofte i flokker, noe som gir bedre beskyttelse mot jegere som spurvehauk, ugler og falker.
Roar Solheim (31.03.2025)
Fluesnapper
Hei,har hatt fluesnapper i 4 og 5 kasser i Gjevilvassdalen,ca700 MOH i mange år.Di to siste åra har dem vært savna. Er sånt bare tildfeldig,eller noe i ubalanse?
Hilsen Road Tollin.
.
R.T. (29.03.2025)
Svar:
Neppe noen "uballanse", men endringer som enten kan være lokale tilfeldigheter, eller resultat av at fluesnappere flytter lenger mort nord pga klimaendringer (tidligere vår).
Roar Solheim (31.03.2025)
Rede
Hei, vi holdt på å trimme epletrærne våre i hagen også falt det et rede ut av det. Hvis jeg plasserer det tilbake i treet, vil det da bli brukt eller er det ikke noe poeng?
N.N (29.03.2025)
Svar:
Det er mest trolig fra i fjor. Reir som faller ned blir oppfattet som "predatert", og blir ikke brukt opp igjen. Fuglene bygger heller nytt et annet sted.
Roar Solheim (31.03.2025)