Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 765 til 39 814 av totalt 49 930 spørsmål «forrige neste»
Svanunge uten foreldre
Jeg fant en svanunge på en trafikkert vei nær huset vårt i går og den har bodd på vaskerommet i natt. Den har spist brød og drukket vann. Jeg tror den muligens tilhører en svanefamilie som har/har hatt 6 unger og som jevnlig besøker brygga vår. Mitt spørsmål er om jeg kan "levere" den tilbake dersom svanefamilien dukker opp igjen, eller om de da vil avvise den lille rømlingen?
I.B.L. (14.06.2012)
Svar:
Du bør nok forsøke å "levere" den tilbake. Dersom de voksne avviser den og jager den vekk, har du et problem. Da må du enten steppe inn som fosterforeldre (hvilket er et års arbeid), eller få noen i en fuglepark til å ta seg av svaneungen.
Roar Solheim (15.06.2012)
Ringdue
Hei! Jeg har lest at duene kan fores med knust mais og korn, men hva slags korn? I butikken får man jo bare kjøpt fullkornsmel. Hvor får man tak i korn?
Vi har et duepar, som kommer på verandaen vår, og som vi mater. Vi har kjøpt vakumpakket mais og solsikkefrø uten skall. Er dette bra nok?
A.E. (14.06.2012)
Svar:
Vet ikke helt sikkert hvor man kan få tak i korn, men jeg ville prøve Felleskjøpet - kanskje de kan hjelpe. Hele korn fåes i alle fall i helsekostbutikker, men det blir jo til en ublu overpris som fuglefor.
Roar Solheim (15.06.2012)
Troste Unge
Hei der!
Jeg har funnet en trosteunge og tatt med meg den hjem for den hadde blitt dytta ut av redet. Og nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Kan noen være så snill og hjelpe meg ?
S.P.H. (14.06.2012)
Svar:
Slike fugleunger bør helst settes tilbake der de er funnet, for de voksne fuglene vil finne dem når de tigger etter mat. Selv om du ikke ser de voksne fuglene, så er de som regel til stede.
Roar Solheim (15.06.2012)
Miljøkriminalitet?
Vegvesenet har i de siste dagene "ryddet" der den nye traseen til RV3 skal gå, mellom Åsta og Rena. Bl.a. er en mengde løvtrær meid ned, også langs et bekkefar. Dette kan da umulig være lovlig midt under tidspunkt hvor fuglunger blir klekket?
N.N (14.06.2012)
Svar:
Du berører et vanskelig punkt som mange er fortvilet over. F. eks. at det drives tømmerhogst under fuglenes hekketid, mens lovverket sier at alle pattedyr og fuglers unger, reir, bo, egg osv ikke skal forstyrres i yngletiden! Her kolliderer ulike lovverk, og det beste en kan gjøre er å forsøke å påvirke holdningene til de som står for slike inngrep.
Roar Solheim (15.06.2012)
Hvilken fugl
Har oppdaget et "hull" i mønet på huset vårt. Det er to slags fugler som flyr ut og inn der. Den ene er vanlig svale, slik vi har mange av her. Svarte og hvite. Den andre er ensfarget svart, noe større, men ser ellers ut som svalene. Flyr også på samme måte. Noen som vet hva disse kan være?
A. (15.06.2012)
Svar:
Den mørke fuglen er nok en tårnseiler. Seilerne fanger insekter i lufta lik svalene, men tilhører en helt annen fuglegruppe.
Roar Solheim (15.06.2012)
Hvilken fugl er dette?
Hei! I dag fikk vi besøk av denne gjesten i hagen vår på Stord. Ungfugl? Svart nebb og kinn farge, lys grå kort stjert. Ellers mørk brun fjær drakt. Ca. 18 cm stor. Tillitsfull/tam, avstand 1 m.
N.N (15.06.2012)
Svar:
Dette er nok en rømt burfugl. Det er en liten hønsefugl, trolig hunnfugl av en eller annen vaktelart, men jeg kjenner den ikke til å kunne artsbestemme dette individet.
Roar Solheim (15.06.2012)
Kråkeunge i huset
Hei!
I går (13. juni) fant jeg en ganske stor kråkeunge på parkeringsplassen utenfor jobben min. Siden det var helt tydelig at den ikke ville klare seg på egenhånd, tok jeg den med hjem. Han/hun er veldig tillitsfull og sosial. Gaper for å bli matet, og ser ikke ut til å kunne fly ennå (hopper opp på sofaen). Jeg lurer derfor på når kråken skal være i stand til å fly slik at vi kan slippe den ut, og om vi bør "øve" litt ute i hagen før vi slipper han/henne ut for godt? Er veldig takknemlig for gode tips om hvordan vi kan hjelpe kråken på best mulig vis tilbake til friheten.
C.B. (15.06.2012)
Svar:
Det vil ta mange uker før en slik kråkeunge kan klare seg selv. Ved å ta den inn gjør dere den avhengig av dere til utpå høsten. Mange slike kråkefugler vil faktisk kunne ha problemer med å bli "ville" igjen, så dere må bare se hvordan det går. Men dere har arbeid til godt utpå høsten!
Roar Solheim (15.06.2012)
Beste flyver
Hei, jeg lurte på hvilke fulger du mener er det beste til å fly? Har observert tårnseilere og svaler i det siste, og det er imponerende å se på. Spesielt tårnseilere er imponerende. Har sett video av hønsehauk og det er også meget imponerende hvordan den kan manøvrere gjennom tett skog i høy fart. Når jeg ser en skjære i lufta, virker det som om den sliter eller må jobbe veldig mye for å holde seg i lufta. Stemmer det? Mvh
C. (15.06.2012)
Svar:
Ja. Noen fugler har korte, runde vinger som egner seg for manøvrering inne i skog og mellom busker og trær. Slike fugler flyr ikke så veldig hurtig, og kan virke noe baksende hvis de må fly oppe i lufta. Mens noen arter er veldig raske (seilere, falker, vadefugler), så er andre kanskje bedre til å ta kjappe manøvere på små avstander (som småfugler inne i skog, hauker som er fuglejegere osv.). Derfor er det ikke mulig å si hvilke art(er) som er "best" til å fly, for alle er gode på sin måte, og tilpasset det livet og de områdene de lever i.
Roar Solheim (15.06.2012)
Fugle kamera
jeg lurer på hvilket kamera som er bra til å ta bilder av fugler på en liten av stand av og til og bør ikke koste mer en 2000-3000kr.
Ps jeg vil bruke kameraet til å ta litt nærbilder av fugler så jeg kan se hvilke fugl det er
I.G. (15.06.2012)
Svar:
Ikke lett å si. Du bør nok spørre en fotobutikk om råd. Hvis du skal fotografere fugler på litt avstand, trenger du speilreflekskamera hvor du kan skifte ut linser (og sette på teleoptikk). Men det finnes kameraer som kan forstørre opptil 20 ganger med en og samme linse, men jeg tror de kanskje er noe dyrere enn det du anslår.
Roar Solheim (15.06.2012)
Bokfinkunge
Hei, vi fant en liten bokfinkunge i skogkanten på skolen. Vi ville ikke la den være fordi noen av elever hadde sett den og hadde kommet til å plage den og pirket borti den o.l. Den klarer ikke å fly ordentlig, men flakser med vingene og hopper. Det var ingen foreldre til stede, så vidt vi kunne se og høre, og ungen ga ikke noe lyd fra seg. Vi har den i en pappeske i garasjen. Hva skal vi gjøre med den?
S. (15.06.2012)
Svar:
Sett den snarest mulig tilbake der dere fant den - foreldrene er i nærheten og vil ta seg av den. Nå er det helg, og ingen andre skoleunger vil trolig plage den på to dager - da får den sjansen til å gjemme seg unna.
Roar Solheim (15.06.2012)
Kortnebbgås?
Hei, i vår var det tusenvis av gås som fløy over Vesterålen og det var sagt at det var hvitkingås og kortnebbgås. Jeg så i fugleboka og der sto det ikke noe om kortnebbgås, den var ikke nevnt, og da lurer jeg på om kortnebbgås og sædgås er samme fuglen? Og er hva er det jeg her tatt bilde av her?
N.N (10.06.2012)
Svar:
Du har tatt bilde av kortnebbgjess. Kortnebb - og sædgås er to forskjellige arter, men de ble regnet som samme art for lenge siden. kortnebbgåsa hekker på Svalbard, mens sædgjessene hekker fra norges fastland og østover gjennom nordlige Russland og Sibir.
Frode Falkenberg (15.06.2012)
snøugle på 1100 moh ustaoset
Hei, vi har en bestefar som har en hytte på Ustaoset 11200 moh. Han har ved tre anledninger sett en snøugle sitte utenfor hytta. Dette er noe tid tilbake, men ikke mer enn 5 år tilbake i tid. Dessverre ingen ingen bilder av fuglen. Hørte nylig at det ikke lenger fantes snøugler på Ustaoset. Derfor er vel dette viktig ?!
F.O.J.H.B. (13.06.2012)
Svar:
Alle meldinger om observasjoner av snøugler, eller fugl som kan ha vært snøugle, er av interesse. Dessverre er det flere arter som lett kan forveksles med snøugle, så mange observasjoner viser seg ved nærmere undersøkelse å være feilbestemmelser.
Roar Solheim (14.06.2012)
Tornskate
Som nevnt i mld før: Denne observasjoenen av Tornskate er gjort i nærheten av Bygdetun nedenfor Mistberget i Eidsvoll kommune i perioden 1.6.12
Altså: Er tornskate vanlig i området og er den blitt observert hekkende?
Takk for øvrige svar!
N.N (13.06.2012)
Svar:
Jeg vet ikke hvor vanlig arten er i dette området, men den finnes spredt over hele Østlandet, så det er ikke uventet at du kan finne den der. Om noen har funnet reir aklkurat der du har sett den, vet jeg ikke.
Roar Solheim (14.06.2012)
Ventilasjon i fuglekasser
Hei.
Jeg har laget tre fuglekasser beregnet for fluesnappere.
Kassene er helt tett borsett fra hullet da (Ø32 mm)
Kassene skal moneres ved et fjellvann i Nordland ac 350m over havet.
Bør kassene ha venitlasjon/luftehull og hvordan bør disse eventuellt utformes?
S.D. (13.06.2012)
Svar:
Det viktigste med fuglekasser er nok at de har noen dreneringshull i bunnen, ca 4-5 mm store hull, slik at eventuell fuktighet kan renne ut.
Roar Solheim (14.06.2012)
Nattergal
For første gang har jeg opplevd Nattergalens sang. Den oppholdt seg og sang i ca 4 timer like ved hytta i Husdalen i Orkdal. Samtidig sang en annen Nattergal ca 300-400 m fra oss. Har boka Fuglesang så jeg er sikker på at det var en Nattergal. Nydelig sang. Er ikke den sjelden her i området ?
P.L..7.G. (13.06.2012)
Svar:
Jo, jeg tror ikke det er vanlig med nattergal så langt nord, selv om den er funnet til rundt Trondhjemsfjorden av og til.
Roar Solheim (14.06.2012)
hvor mange år kan linerle bli?
Hei jeg lurte på om hvor mange år linerle kan bli?
Kan du vær så snill svare meg på e-post?
hilsen sofia
S. (13.06.2012)
Svar:
Den eldste kjente ringmerkede linerla i Norge ble 6 år. Kanskje kan en linerle leve til den blir 8-10 år hvis den er veldig heldig.
Roar Solheim (14.06.2012)
Skjor på balkong
Eg har dagleg besøk av skjor på balkongen. Skjora rotar i blomekassene og riv ned urtekrukker, og ho har endåtil teke ein jafs av ein kaktus! Eg er ikkje begeistra over den ubudne gjesten… Eg har prøvd å hengje opp sen mellom gelenderet og balkongen over, men skjora kjem seg igjennom. Så har eg hengt strimlar av sølvfolie på sena, men skjora fryktar ikkje desse (5 av 9 var nappa aller bitne rett av i går).
Kva meir kan eg gjera for å halde skjora unna?
M.R. (14.06.2012)
Svar:
Her har jeg dessverre ikke noen gode forslag.
Roar Solheim (14.06.2012)
Alle ungene forsvunnet
Har en fuglekasse med kamera. Kjøttmeis la åtte egg som ble klekket for 3-4 dager siden. I morges var alle ungene borte. Moren er stadig innom, og leter tydeligvis etter dem (kvitrer hele tiden). Fuglekassen henger på husveggen, 4-5m over bakken, og jeg vil ikke tro noe på fire ben kan komme seg opp veggen. Reiret ser akkurat lik ut som før og bærer ikke preg av at andre dyr har vært innom. Hva kan ha skjedd med ungene?
E.K. (13.06.2012)
Svar:
Hvis hullet er stort nok, så kan f. eks. en flaggspett ha kommet seg inn i kassa og ha tatt ungene. Spurveugle er en annen mulighet.
Roar Solheim (14.06.2012)
Måkeunge
Hei, Eg har plukka opp ein måkeunge som har fallt ut av reiret sitt, Har den no inne i ein boks godt innpakka for å holde ein god temperatur og har foret den med oppbløtt kvalpefor (var det eg hadde for handa)
Det eg lurer på er kor gammal kan denne vere? den har opne auge, ca ein neve stor i kroppen og svartspetta grå dun.
Lurer og på kva eg egentlig burde fore den med og kor mykje? Den spiser godt, til den ikkje får meir og driter normalt.
K. (13.06.2012)
Svar:
Slike unger bør plasseres ut igjen der de er frunnet, så raskt som mulig, slik at foreldrefuglene kan ta seg av dem.
Roar Solheim (14.06.2012)
En svart and
Vi observerte en svart and, trolig en hunn da den var sammen med 4 unger. Den var ganske liten, lå dypt i vannet. Svart nebb, en hvit ring rundt halsen, og noen hvite spetter ved vingene. Da den brisket seg i vannet så vi at den var grå på undersiden. Ungene hadde tydligere hvit ring/ flekk i halsen. Den ble observert i et lite myrtjern i Nittedal.
S.J. (13.06.2012)
Svar:
Sannsynligvis er dette snakk om kvinender.
Roar Solheim (14.06.2012)
Sliter litt med denne
M.K.D. (13.06.2012)
Svar:
Bildet er for uskarpt og for lyst til at jeg klarer å si noe sikkert. Det KAN se ut som en kjerrhauk, men som sagt er jeg ikke sikker.
Roar Solheim (14.06.2012)
Elever tar på fuglen.
Er det slik at om en hjelper en fuglunge. Flytter den med hendene til et sikkert sted vil ikke foreldrene ta ansvar etterpå?
R. (13.06.2012)
Svar:
Det er ikke farlig å berøre en fugleunge, voksne fugler reagerer ikke på lukt fra oss mennesker. Men det kan være betenkelig å flytte en fugleunge, for foreldrene vil lete etter den der de sist etterlot den. De må helst kunne se og høre ungen fra det stedet der den sist satt, og til det stedet den er flyttet. Hvis ikke kan de rett og slett miste kontakten med ungen sin. Så vær forsiktig med slike "hjelpe"-flyttinger, de KAN gjøre vondt verre.
Roar Solheim (13.06.2012)
Sørger fugler over tapt avkom.
Hei, Jeg var vitne til at en mann Lørdag ettermiddag slo ihjel en liten måsunge utenfor verandaen i Bl vi bor i, fordi de store måsene besjet ut sengklærne hans som hang på verandaen.Jeg prøvde iherdig å få averget dette men han brydde seg ikke. Han tok en spade og slo den lille måsungen 2 ganger hardt, og sa nå er den død. så gikk han. Jeg er dypt sjokkert og fortvilet over at en voksen mann kunne gjøre noe så grusomt mot en forsvarsløs liten måsunge. jeg har vært ut flere ganger for å få tatt vekk fugleungen men de holder vakt og lar ikke noen komme til, men klarte i dag og se på den plassen den var slått i hjel. den var borte. Men fuglemor og far sitter på 2 døgnet og gråter . Er dette normalt og er det noe som kan gjøres for at de ikke sørger seg ihjel?
R.C.B. (11.06.2012)
Svar:
For det første gjorde mannen noe ulovlig, og burde ha vært anmeldt til politiet!
Det er ikke lett å vite i hvilken grad fugler sørger over tap av avkom og/eller partner, men de har nok en eller annen reaksjon. Fugler vil ofte lete etter ungene sine en stund etter at de er borte, det er naturlig for alle dyr, men i hvilken grad de sørger eller ikke, er det nesten umulig å få svar på.Roar Solheim (13.06.2012)
Egg
Hvilken egg er dette? Ca 3-4 cm
Ø.H. (11.06.2012)
Svar:
Det ligner på måltrostegg. Reiret er i alle fall et typisk trostereir.
Roar Solheim (13.06.2012)
Hva slags fugl er dette?
Hei. Jeg lurer på hva slags fugl jeg har tatt bilde av her. Fuglene fant jeg på en topp i de Østeriske alpene i fjor sommer. De var flere like sammen.
M.B. (11.06.2012)
Svar:
Dette ser ut til å værer alperkaie (gult nebb). Alpekråkene har rødt nebb.
Roar Solheim (13.06.2012)
Uidentifisert ugle
Hei, møtte denne ugla på eldøya i østfold tidlig i juni, klarer ikke finne ut hva det er.
F. (11.06.2012)
Svar:
Dette er en jordugle - flott bilde!
Roar Solheim (13.06.2012)
Gråspett
Hei
Kan det stemme at det er gråspett jeg har observert på Hamarøy i Nordland. Observasjonen er gjort i blandingsskog med mye gammel osp i utkanten av ei myr. Mye maur i området. Wikipedia oppgir Fauske so nordligste grense.
A.T. (12.06.2012)
Svar:
Ja, det er i alle fall mer sannsynlig enn grønnspett.
Roar Solheim (13.06.2012)
Katt og fuglekasse
Har problem med at katt(er) tar seg opp i tre med fuglekasse. Har dere noe tips om materiale som kan brukes rundt stammen for å gjøre den for glatt til katten ? Fluesnapperne er i livsfare nå.
O.S. (12.06.2012)
Svar:
Ja, en blikkplaste på 60-70 cm høyde bør spikres rundt trestammen ca 2 m oppe. Ta kontakt med en blikkenslager. Det er også mulig å feste finmasket metallnetting (kyllingnetting) foran innflygingsdelen (fronten) av kassa, ca 2 cm foran veggen, og lage hull akkurat der flyvehullet er. Det holder faktisk kattene borte (de liker ikke å klore labbene borti denne nettingen).
Roar Solheim (13.06.2012)
gammel eggsamling
Har en eggsamling etter min får. Er sikkert 50 år siden han samlet. Har ikke noe spesiell interresse for fugler selv, og lurer på om den kan ha noen faglig verdi for en ornitolog?
P.I.R. (12.06.2012)
Svar:
Ta kontakt med et museum slik at de kan ivareta dette.
Roar Solheim (13.06.2012)
Kjernebiter
Da jeg ikke kan legge ved mer enn ett bilde pr innlegg deler jeg tidligere forespørsel sendt 8.6. i 4 deler. Håper noen kan svare på spørsmålene!
Alle observasjonene er gjort i nærheten av Bygdetun nedenfor Mistberget i Eidsvoll kommune i perioden 26.5.12 - 1.6.12
1. Kjenner noen til om kjernebiter er blitt observert i området tidligere og hekker den her?
N.N (13.06.2012)
Svar:
Dessverre, har ikke lokal kjennskasp om dette, men tror ikke det er gjort konkrete reirfunn noen gang i Eidsvoll.
Roar Solheim (13.06.2012)
Terne
Kan ei terne ha lakt egg nå ? :- )
H. (13.06.2012)
Svar:
Ja, de bør ligge og ruge nå, kanskje kan noen også ha klekket unger.
Roar Solheim (13.06.2012)
Tornskate
Er tornskate vanlig i området og er den blitt observert hekkende?
N.N (13.06.2012)
Svar:
Hvilket område.......
Roar Solheim (13.06.2012)
Snipe
Er dette skogsnipe? Halen er helt hvit når den flyr
N.N (13.06.2012)
Svar:
Ja, dette ser ut til å være en skogsnipe. Litt lyst bilde, så grønnstilk kunne være alternativ. Den ser imidlertid ut til å ha få lyse flekker på vingen, derfor mest trolig en skogsnipe.
Roar Solheim (13.06.2012)
hvordan rase?
heihei, brødrene mine har funnet en ny fuglunge og noen egg... (jeg er skuffet over dem) de går rundt i fuglekasser og ser etter egg. men nå som vi prøver og redde dem, iallefall fuglungen, lurer vi påå hvordan rase dem er? Eggene er hvite med rødbrune prikker... fuglungen ble funnet sammen med den.
M. (13.06.2012)
Svar:
Her mangler bilde. Men det høres ut til å dreie seg om en meiseunge.
Roar Solheim (13.06.2012)
Grå fluesnapper
Er dette grå fluesnapper eller svarthvit fluesnapper hoa?
N.N (13.06.2012)
Svar:
Dette er en gråfluesnapper.
Roar Solheim (13.06.2012)
Svaler
Tror der Svalene har lakt egg nå,?
Da tenker jeg på låvesvale og taksvale?
:-)
N.N (11.06.2012)
Svar:
Ja, mange steder har de nok det, men noen kan kanskje være sent ute (f. eks. høyt mot fjellet, seterlandskapet).
Roar Solheim (11.06.2012)
kan bokfink hekke i fuglekasse?
hei jeg lurte på om bokfink kan hekke i fuglekasse?
N.S. (11.06.2012)
Svar:
Nei, den lager reir oppe i gerinverket i trær, og vil nok ikke gjemme seg inne i et hull.
Roar Solheim (11.06.2012)
Falk jager ravn.
Oktober 2009 fikk jeg hjelp vedr. av dere vedr. en kongeørn jeg fotograferte i utlandet. Samme dag fotograferte jeg en falk som jager en ravn, med falkens egg i nebbet. Har flere foto av dette (med telelinse). Vet dere om noen andre har tatt lignende bilder eller kan de være unike?
F.A.H. (11.06.2012)
Svar:
... det hørtes ganske så spesielt ut, ja. Tror nok ikke det er noe alminnelig motiv, selv om kråkefugøer sikkert tar falkeegg nå og da.
Roar Solheim (11.06.2012)
Hekkesesong
Hei
jeg lurer på hvor mange kg insekt et kjøttmeispar spiser på en hekkesesong?
TAKK
N.N (10.06.2012)
Svar:
Det har jeg desverre ikke noen tall på...
Roar Solheim (11.06.2012)
Savannedue
Hei, jeg bor i Kristiansund. Har fått besøk av to duer, som jeg aldri har sett her før. Ved søk på internett tror jeg det er Savannedue? Er disse vanlig på disse traktene?
T.K. (10.06.2012)
Svar:
Nei, savanneduer er aldri sett i Norge, så du har nok heller observert to tyrkerduer.
Roar Solheim (11.06.2012)
Tårnseile i stærkasse ?
Hei, hver vår er det stær i en kasse høyt oppe på låveveggen. Men ut i juni er det andre som har overtatt. For meg ser det ut som tårnseilere. De er der gjerne til utpå ettersommeren/høsten. Kommer i full fart inn i kassa med en spesiell suselyd fra vingene. Kan dette være riktig ?
K.L. (10.06.2012)
Svar:
Ja, absolutt. Beskrivelsen din stemmer med tårnseiler.
Roar Solheim (11.06.2012)
Storlom
Hei,
Lørdag 9. juni i år var jeg i Nordmarka på fisketur. På en liten halvøy som jeg fisket fra så jeg en storlom et godt stykke utpå vannet. Tenkte ikke så mye på det annet enn at det var en fin fugl. Den virket rolig og holdt seg hele tiden et godt stykke utpå vannet. Etter et par/tre timer så jeg plutselig på samme halvøy to store grønnfargete fugle egg helt nede ved vannkanten. Eggene var hele og så helt fine ut. Jeg forstod da at dette var storlomens egg og forlot området med en gang og kun et par minutter etter at jeg hadde dratt så jeg (i kikkert) at storlommen kom opp på land å la seg på eggene. Jeg håper jo at eggene ikke hadde ligget for lenge uten beskyttelse/varme fra mora. Mitt spørsmål er derfor om eggene kan ha blitt skadet av å ligge ubeskyttet disse timene, tenker da på det forholdsvis kjølige været det var den dagen. Det var ca. 12- 14 gr. i lufta, litt regn innimellom, men ikke noe kald vind og stort sett opphold. På forhånd takk for tilbakemelding.
B.B. (10.06.2012)
Svar:
Dette kommer egentlig litt an på hvor tidlig eller sent det var i rugeperioden, men forhåpentligvis så går dette bra.
Roar Solheim (11.06.2012)
Hvilken svale?
Synes fuglen nederst i bildet ligner en taksvale. Den ble observert sammen med flere sandsvaler som fløy fram og tilbake over vannet. Til sammenligning ses en sandsvale øverst i bildet, den er mye lysere. Søker taksvalene næring på samme måte som sandsvalene, ved å fly over vann og fange innsekter? Forøvrig et dårlig bilde, men fryktelig vanskelig å fokusere svaler i flukt.
N.N (09.06.2012)
Svar:
Taksvaler kan jakte på insekter på samme måte som sandsvaler, dvs lavt over vann. Bildet er svært dårlig, men kan godt være av en taksvale.
Roar Solheim (09.06.2012)
Hvilken piplerke?
Klarer ikke se forskjell på piplerkene. Er dette heipiplerke eller? Den søkte næring i fjæra, men fløy opp på strengen da jeg gikk forbi.
N.N (09.06.2012)
Svar:
Dette ser ut som en heipiplerke for meg, men de er ikke alltid lette å skille fra hverandre...
Roar Solheim (09.06.2012)
Forlatt egg
Hvor lenge kan et fluesnapperegg klare seg uten mor?
B.O.G. (09.06.2012)
Svar:
Kanskje et par timer. Det kommer an på lufttemperatur og hvor lenge egget er ruget.
Roar Solheim (09.06.2012)
flynving
Hvordan lærer man en fugle unge å fly?
S. (09.06.2012)
Svar:
Det lærer den instinktivt av seg selv når den er stor nok.
Roar Solheim (09.06.2012)
Artsbestemmelse..
Hei,
tok dette bildet i dag, og lurer på hvilken art det er.
De har slått seg til i en dam på en byggeplass i Lillehammer. Har ikke alle fugler rett til vern i hekketiden ? Dammen blir fylt igjen.. Elisabeth
N.N (09.06.2012)
Svar:
Dette er en kvinand hunn, med ungene sine som padler i vei (løper) bortover vannet foran henne.
Ja, alle fugler er fredet i hekke- og ungetiden. Dessverre bryter nok mange landskapsinngrep med dette prinsippet, ikke minst skogshogst i fuglenes hekketid!Roar Solheim (09.06.2012)
fluesnapper
når legger fluesnapperen egg? I nord-norge?
F.O.G. (09.06.2012)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. I lavlandet i Sør-Norge kan det være omkring 10-15. mai, noen ganger også senere.
Roar Solheim (09.06.2012)
Savner buskskvetten og taksvalene iår
Det har pleid å være både buskskvett og taksvaler her hvert år. Men iår har jeg ikke sett noen enda. De burde vel ha kommet til Sørlandet nå? Eller kan de fremdeles dukke opp?
A. (09.06.2012)
Svar:
Ja, begge arter er for lengst ankommet til Sørlandet. Så hvis du ikke har sett eller hørt noen av dem ennå, så er nok det mer en tilfeldighet der du ferdes.
Roar Solheim (09.06.2012)
Hvilken terne?
Den har bittelitt svart ytterst på nebbet og tenkte først at det er en makrellterne, men burde nebbspissen hatt mere svart eller kan rødnebbterna også ha antydning til svart nebbspiss?
N.N (09.06.2012)
Svar:
Dette tror jeg nok er en makrellterne. Rødnebbterna har gjerne mørkere nebb (nesten mot vinrødt), gråere farge på nedre kinn (slik at det blir større kontrast mellom hvitt og grått), og de lange stjertfjærtuppene stikker som regel lenger bakover enn vingespissene.
Roar Solheim (09.06.2012)