Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 704 til 39 753 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Kolibri
Dør en kolibri hvis man avbryter vingeslagene?
H.L. (23.06.2012)
Svar:
... Forstår ikke spørsmålet. Hvordan skulle vingeslagene kunne "avbrytes"?
Roar Solheim (24.06.2012)
Hvem har måttet bøte med livet her?
N.N (23.06.2012)
Svar:
Vanskelig å si, fordi dette bare er kroppsfjær og uten
målestokk, men jeg mistenker at de kan stamme fra en nøtteskrike.Roar Solheim (24.06.2012)
Måke reir på taket.
Hei, vi kom akkurat hjem fra ferie i to uker og på de ukene vi har vært borte har det flyttet inn måker på taket, de har også måke unger der oppe så måke mor og måke far er veldig agressive, og angriper oss så fort vi går ut på terrassen. det er jo veldig kjedelig at vi ikke skal kunne bruke terrassen vår pga noen måker, hva gjør vi? er det noen som kan fjerne dette eller er det lov i det hele tatt?
G.R. (12.06.2012)
Svar:
Hvis måkene har unger nå, og dere bare har vært borte i 2 uker, så har de nok ligget og ruget på reir på taket allerede før dere dro på ferie. Ikke lett å gi noen råd, en må bare holde ut til ungene forlater stedet.
Roar Solheim (23.06.2012)
Funnet Måke baby
Hei, har funnet en måkeunge som var blitt forlatt og noen Kråker prøvde å spise på den.. den er liten har litt begie dun med svarte flekker. har prøvd å gi den litt babymat (flytende) i en gangssprøyte. spørsmålet er hvor mye jeg skal gi den, hvor ofte og hva?
Ø. (14.06.2012)
Svar:
Slik foring er vanskelig. Måkeunger kan fores med mye ukrydret mat. Fisk, egg, kattemat osv kan gå an.
Roar Solheim (23.06.2012)
Linerle!
Hei det er jeg med de linerlene igjen! De lever heldigvis fortsatt!
Mine spørsmål er:
1: linerlene er ca 2-4 dager gamle nå, når begynner de å lage pipelyder?
2: Når de bæsjer, kommer det i en slags "pose"? eller flyter den bare ut?(jeg ser at bæsjen ligger ved endetarmsåpningen.)
3: Lærer linerla å fly av seg selv eller lærer moren/faren de til det?
4: hvor gamle er de når de åpner øynene??
Håper du svarer fordi som jeg skrev tidligere så jeg disse linerleungene falle ut av reiret å ned i vannet, klarte å redde dem, men rakk ikke opp til reiret, så jeg tok de med!
A. (23.06.2012)
Svar:
Alle spurvefuglunger skiter i små "poser" som de voksne plukker med seg vekk fra reiret. Derfor må disse plukkes opp og fjernes. De andre spørsmålene dine har jeg ikke svar på, da jeg ikke vet tidspunktene. Men alle spurvefugler lærer å fly automatisk - det må de ikke lære av sine foreldre.
Roar Solheim (23.06.2012)
Kjøttmeis
Hei.
I dag så jeg at fuglekassen til kjøttmeisene stod på skeiva og at taket var nesten av, så jeg rettet opp fuglekassen og tok av taket for å sjekke hvordan det stod til oppi der.
Det var veldig rotete oppi der og jeg så ikke noe reir så jeg letta litt på mosen og da kom jeg borti noe, og der lå en kjøttmeis.
Kan den spille død eller hvar den rett og slett død?
L.S. (23.06.2012)
Svar:
Den var nok rett og slett død. Dette har kanskje vært kamp med en annen fugl (svarthvitfluesnapper?), ellr så kan en flaggspett ha kommet seg inn i kassa og ha tatt ungene. Katt eller mår er også en mulighet.
Roar Solheim (23.06.2012)
Fugle unger
Hei. Jeg og en venn vasset litt i vannet når det blåste veldig! Vi så at to lyserosa ting falt i vannet (det var ikke dypt) og vi tok de opp med en gang. Det var to fugle unger! Vi har tatt de med hjem og utrolig nok så lever de enda og de har hvert hos oss ca 2 dager! Vi gir dem mat hvert 15 min ca. Den minste av de to beveger seg lite den vil helle ikke ha mat! Den store er i aktivitet og spiser hele tiden.. Hva feiler den minste? Og er det stor sannsynlighet for at de kommer til å leve? Svar raskt!
V. (23.06.2012)
Svar:
Umulig å svare på, blanmt annet fordi dere ikke har lagt med noe bilde så det kunne gått an å vurdere hva slags art dette er....
Roar Solheim (23.06.2012)
Tamdue ?
Er dette ei tamdue ? Ligner på de som finnes i byer.
K.J. (23.06.2012)
Svar:
Ja, dette er en tamdue-variant.
Roar Solheim (23.06.2012)
Skadet trost
Hei,
En trost fløy inn i vinduet mitt i dag tidlig. Den har ikke brukket noe, men er veldig fortumlet og klarer ikke fly, selv om vingene brukes flittig. Vi la den i en pappeske, med sagflis og høy, et pledd over, og satte inn vann. Det jeg lurer på, er hva vi skal fore den med?
M. (23.06.2012)
Svar:
Tror ikke du trenger å fore den. Fuglen har trolig fått hjernerystelse, og trenger litt tid til å komme til hektene. I morgen burde den være OK for slipping. Vann er helt OK å sette inn til trosten.
Roar Solheim (23.06.2012)
Hvilken fugl er dette?
hei Vi har en fugl i hagen i Oslo. ser ikke ut som den kan fly og den trives i buskene. gresser litt på plenen.
Bildet er tatt idag 22 juni 2012 på Årvoll i Oslo.
K.M.H. (22.06.2012)
Svar:
Dette er en rømt steinhøne - den hører ikke hjemme i Norge, og kan bare være en fangenskapsfugl. Finnes i Middelhavsområdet.
Roar Solheim (22.06.2012)
Skjærer og katt
Hei!
Vi har ett eller flere skjærereir i hagen. Katten vår lusker selvfølgelig i nærheten av disse og skjærene "kreker" i ett sett gjennom hele dagen. Selv er jeg redd for at katten skal skade noen, så jeg tar han inn og ut og følger med. I lengden blir dette veldig slitsomt, og nå har de holdt på i flere uker. Har du noen gode tips til hva vi evt kan gjøre med saken?
M. (22.06.2012)
Svar:
Dessverre, nei. Har man katt i huset, følger varsellyder fra fuglene med på kjøpet.
Roar Solheim (22.06.2012)
Forlating?
Hei. Forlater fugle foreldrer som måse,Tjeld og and, ungene hvst man holder dem heler koser dem. Jeg har holt og kosa måse unger før med foreldrene forlate dem ikke di var like gla i ungene for di om jeg holt dem. mvh Jill.
J.T. (22.06.2012)
Svar:
Nei, det gjør de ikke, men dette bør du slutte med. Fuglene synes IKKE det er koselig - de ser nok på deg som et stort, farlig uhyre, og du gjør ikke fuglene noen tjeneste med å løfte opp ungene deres, selv om de ser aldri så søte ut.
Roar Solheim (22.06.2012)
Tårnseiler
I hvilken by/område i Norge er den mest tallrik?
N.N (22.06.2012)
Svar:
Umulig å si, for det er det neppe noen som har undersøkt.
Roar Solheim (22.06.2012)
Hei. Forlater fuglene eggene vist man rører/tar på dem? mvh Anonym.
A. (22.06.2012)
Svar:
Nei.
Roar Solheim (22.06.2012)
Rødvingetrost i Tromsø?
Hvorenn jeg ferdes på Tromsøya der det er litt vegetasjon hører jeg en karakteristisk melankolsk fuglesang spesielt på kvelds- og nattestid fra april/mai til over sommeren. Sangen er nydelig og umulig å ikke legge merke til. Den teller oftest til 4 og går opp på den 4. tonen. Har søkt litt og kommet frem til at det kan være rødvingetrost. Er rødvingetrosten veldig utbredt og kjent for sin overlegent nydelige sang her? Eller er det noe annet?
R. (22.06.2012)
Svar:
Rødvingetrost høres ut som et veldig bra forslag. Denne arten er kjent for å ha dialektvariasjoner i sangen, så dermed er det ikke alltid lett å bestemme den sangen man hører ut i fra å lytte på et opptak på en plate. Det er helst en fugl fra et helt annet sted (eller land), med avvikende sang fra den en hører selv. Rødvcingetrosten er en vanlig art nordover.
Roar Solheim (22.06.2012)
ung spurv med skadet vinge
fant en spurv i dag. den lå på ryggen i gresset, og ene vingen ser ikke helt bra ut.
har tidligere rehabilitert andre skadde fugler, og vet det er mulig den bare er forslått.
den er nå i et reisebur med vann og mat på et bad.
jeg tror den er ung og har falt ned fra reir, den vil IKKE spise selv, men gaper for å bli foret..
spørsmålet da er, hvis vingen blir bra, hvor lenge bør jeg ha den her?
N.N (22.06.2012)
Svar:
Da må du beholde den inntil den har begynt å spise på egen hånd, og flyr bra.
Roar Solheim (22.06.2012)
Hva slags andunge er dette?
Den 19. juni så jeg denne i Sognsvann, og lurer på om det kan være en Kvinand unge. Jeg kunne ikke se noen foreldre i nærheten men har tidligere sett Kvinender i Sognsvann. Denne kom svømmende under vann.
G.B.L. (22.06.2012)
Svar:
Er litt usikker, men det ser absolutt ut som en unge av kvinand.
Roar Solheim (22.06.2012)
TOPPDYKKER
Har lagt inn bilder av det jeg tror er en toppdykker,men nå
er jeg usikker,- er det noe annet?
B.S. (22.06.2012)
Svar:
Nei, dette er en horndykker.
Roar Solheim (22.06.2012)
Fugl med knekt/skadet vinge
Hei. En liten fugl (fuglelus) tror jeg arten het, fløy inn i verandradøren vår og skadet vingen og bakparten sin. Han har ikke kontroll over venstre vinge, og den ser skadd ut, han har også mistet noen fjær på bakparten. Han får ikke til og fly mye, og sitter for det meste rett på rumpa på en måte med øynene lukket.
Vi har fått i han noe vann, men han vil ikke spise.
Hva kan vi eventuelt gjøre? Nå sitter han i fuglebur når vi ikke er tilstede (mye katter i nærheten), og vi prøver jevnlig å hjelpe han til og fly.
V. (21.06.2012)
Svar:
La fuglen sitte i en pappeske over natta, og se om den kommer seg. Hvis det ikke blir bedre, kan det hende at den må avlives. Gi den litt vann. Dypp fingeren i vannet og hold den borttil fuglens nebb - da kan den drikke selv.
Roar Solheim (22.06.2012)
Svartstrupe
i fugleboka mi (den er litt gamal) står det at svartstrupe er sjeldan i Norge, og bare finst nær kysten på Vestlandet. Men eg er ganske sikker på at den held til ved vatnet her i Hol i Hallingdal? Den fuglen eg meiner ser lik ut og lagar ein høg insektliknande lyd.
A. (21.06.2012)
Svar:
Svartstrupe er en art som varierer i antall og utbredelse. Den etablerte seg først langs Vestlandskysten, men har også dukket opp flere andre steder. Derfor er det ikke umulig at du kan ha funnet denne arten i Hallingdal.
Roar Solheim (22.06.2012)
Låvesvaler. 0g .tårnseilere
Hvis en låvesvale kommer på bakken for den seg opp eller gjelder det bare tårnseilere ?,de har jo lengre vinger en låvesvalene men de har jo også lange vinger:#)
Og en ting til vi har mange Låvesvaler her jeg bor men ingen som kommer og vill bo i vår gammel forlatte låve det er ganske mange plasser den kan komme og fly in, og jeg har veldig lyst til og få et låvesvale-par hos oss,men er det noe jeg kan gjøre for og få det til,de går det an og lage en Fuglekasse eller noe annet? Og i så fall hvordan skal kassa hvere??
H. (21.06.2012)
Svar:
Svalene kan lande på bakken og lette. Det gjør de når de skal hente reirmateriale, bl. a. mudder og strå. Seilerne derimot, klarer ikke dette, og de må derfor hekke i gamle spurvereir, eller i hulrom hvor det er annet fundament å legge eggene på. Har dessverre ikke noen gode forslag til hvordan du skal lokke låvesvalene til din låve.
Roar Solheim (22.06.2012)
Fugl som lyder som bilalarm!
Hvilken fugl er det som piper hvert 5. sekund som en bilalarm - pip pip - pip pip? Jeg hører den hver kveld, men har ikke sett den og har derfor ingen bilder. Anita
A.R. (21.06.2012)
Svar:
Sannsynligvis tiggelyd fra en eller annen fugleunge, men jeg vet ikke hvilken art dette kan dreie seg om, dessverre.
Roar Solheim (21.06.2012)
måse
hunden min tok et måse egg i munnen og knuste det litt måsen bynte å hyle så jeg tok den hjem nå ligger den bare å hyler, vet ikke hva jeg skal gjøre, trenger hjelp fort !!
A. (21.06.2012)
Svar:
Hvis dette er fugleunge inne i et knust egg, så bør den avlives. Ellers blir dette bare en seigpining av et nokså håpløst prosjekt, dessverre. Husk også å holde hunden i bånd når du er nær bakkehekkende fugler.
Roar Solheim (21.06.2012)
Sette ut en stokkand?
Vi var nødt til å redde en liten andunge fra og bli spist av naboens katt. Den var bitteliten (27 gram ) og det var ingen andemor i nærheten. Nå er den blitt stor, og begynner å få fjær istedet for dun. Vi ser oss nødt til og finne et nytt sted der den kan trives. Vil denne anden ha noen sjangs til å overleve i den lokale dammen? Det bor flere stokkender der...
M. (21.06.2012)
Svar:
Vanskelig å vite - du må egentlig bare forsøke.
Roar Solheim (21.06.2012)
Hvem jakter på ungmåsen i lufta?
Det er en mørk og rask akrobat som jakter på ungmåsen i fjæra her vi bor i øts-finnmark. Hvilken art kan det være?
K. (21.06.2012)
Svar:
Sannsynligvis en falk. Det kan være enten vandrefalk eller jaktfalk.
Roar Solheim (21.06.2012)
Fuglereir i blomsterpotte
Tre år på rad er det lagt egg og ruget ut unger i en blomsterpotte på terrassen min. Nå er det seks unger som ligger på rede. Jeg skulle gjerne vite hva slags fugl? Bildet er fra Varteig i Sarpsborg kommune. På forhånd takk for hjelpen!
Ø.B. (21.06.2012)
Svar:
Dette ser ut til å være et kull med gråfluesnapper unger.
Roar Solheim (21.06.2012)
Blåmeis kjøttmeis
Hva har skjedd i år, den ene hassen var det bygget et nytt rede,det var 12 egg der , i den andre kassen var det 4 egg
og en død blåmeisunge.
B.J.R. (20.06.2012)
Svar:
Dessverre umulig å si - alt mulig kan skje i en enkelt kasse. Foreldre kan omkomme, unger dø fordi de er syke, svake osv.
Roar Solheim (21.06.2012)
Hjelp
Jeg fant to måkeunger som ikke er ferdig utviklet enda, dem har så vidt fjær på kroppen og har mest sannsynlig falt ut av redet. De vandrer rundt på bakken, men foreldrene er alltid ved dem. Problemet er jo det at de går rundt omtrent overalt, også der hvor bilene kjører. Har prøvd å sette dem bort på en gressplen hvor det er mer trygt, men de bare fortsetter å gå. Så spørsmålet er da: Hvor lenge foreldrene kommer til å følge etter ungene som går hvor de vil? Er det noe jeg evt kan gjøre for å hjelpe?
K. (20.06.2012)
Svar:
NEI. Måkene har det best dersom de får klare seg selv, til tross for at de går mellom bilene. Du må bare la dem få være i fred.
Roar Solheim (21.06.2012)
Fugleunger i fuglekasse på vegg som skal skiftes
Hei
Vi oppdaget litt for sent at et kjøttmeispar hadde lagt egg i en fuglekasse på en av veggene på huset, nesten opp under takuthenget. Vi rev bordkledningen forrige helg, men sparte de bordene under fuglekassen. Førstkommende helg må vi sette i gang med riving av gammel isolasjon, plater og papp, da firmaet som skal gjøre oppussingen kommer til neste uke. Hva kan vi gjøre hvis ikke ungene har kommet ut av kassen til helga?! Kan vi flytte kassen til annekset på andre siden av huset eller vil ikke foreldrene finne dem igjen? Eller må vi ta ned kassen, for så å henge den opp igjen for hver operasjon. Vil dette forstyrre fuglene så mye at de forlater ungene?
T.M. (20.06.2012)
Svar:
Dere KAN gjøre forsøk på å feste kassa på en lang planke som står på et fundament tett inntil veggen der kassa nå henger (heng den i samme høyde som nå). Så kan dere flytte hele arrangementet ca 1/2 meter, og følge med på om de voksne følger etter og flyr inn til ungene. Flytt så nye 1/2 meter, og gjenta dette til kassa er flyttet til annekset. Hvis dere flytter kassa i ett strekk, vil de voksne kanskje ikke forstå hvor den har blitt av, og forlate ungene sine.
Roar Solheim (20.06.2012)
Ringmerket Terne
Bør man rapportere inn ringmerkede fugler. Må en vite hva som står på ringen for at det skal ha verdi? Usikker på hvilken terne dette er...
S.H. (20.06.2012)
Svar:
Det er bare dersom ringen kan leses av at det er viktig å rapportere dette til ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.
Roar Solheim (20.06.2012)
Hvilken fugl?
N.N (20.06.2012)
Svar:
Sannsynligvis en løvsanger (alternativet er gransanger).
Roar Solheim (20.06.2012)
sommerfugel
Hva spiser sommerfugelene
N.N (20.06.2012)
Svar:
Sommerfugler suger nektar fra blomster.
Roar Solheim (20.06.2012)
Har duemor forlatt ungene sine?
Hei!
Jeg har et duerede i hagen, har flere ganger gått forbi det i dag, og ser at det er en unge oppi der men har ikke sett moren på flere timer:( Er det vanlig at de forlater ungene så lenge av gangen? Er litt bekymret for den... Nå er det snart mørkt ute og det er jo kaldt om natten..
U.N. (19.06.2012)
Svar:
Etter hvert som ungene blir større, vil de kunne holde på kroppstemperaturen selv, og da ligger ikke duemor så lenge og varmer ungene. Jeg tipper at de er kommet til dette stadiet, og at det er grunnen til at duemor er mer borte.
Roar Solheim (20.06.2012)
fugl som flyg over elva
Hei, eg observerer ofte ein fugl (på storleik av ein trost) som flyg over vatn (elv og tjern). Gjerne 2 stk. samstundes. Fuglen er lysebrun på oversida og kvit under. Den har oransje bein. Trur den fiskar men er ikkje sikker. Når den flyg læt den ein høg, lang og einslydig iiiiiiiiiiiii.
B. (19.06.2012)
Svar:
Mistenker at du har sett strandsnipe.
Roar Solheim (20.06.2012)
Kva for ein art er dette?
Hei.
Dette biletet var på ein kursinvitasjon eg fekk på jobb,og no lurer eg på kva denne fuglen heiter.
Mvh Tina Bjørnevik Flisnes
T.B.F. (19.06.2012)
Svar:
Arten er amerikansk, og heter blåskrike på norsk ("Blue Jay") - en av de mer fargesterke amerikanerne - en utrolig flott fugl på størrelse med ei nøtteskrike - og det er altså en kråkefugl.
Roar Solheim (19.06.2012)
Knust måseegg med levende fugl! (2)
Hei igjen!
Sendte tidligere spm om måseegg som var blitt knust.
"Problemet" er at måseungen er i live etter fire dager inne i den posen. Den prøver stadig å komme seg ut, men vi har lest at man ikke skal framskyve denne prosessen. Måsungen er ganske liten, men ut ifra det vi kan se igjennom hinna, er den ganske så utviklet. Det er blod rundt posen, vet ikke om dette er vanlig, men dessverre er fuglen levende og vi er nødt til å hjelpe den så godt vi kan. Har du ellers noen tips? Takker veldig på forhånd!
N.N (18.06.2012)
Svar:
Nei, jeg vet ikke hva dere kan gjøre her, annet enn å vente og se hvordan det går.....
Roar Solheim (19.06.2012)
Hva kan det være ?
Var på tur i Trysil i helgen, ca 750 m.o.h. med bjørkeskog og smågraner. Liten fugl med rødbrunt bryst/underside, gråbrun rygg og gråbrune, spettede vinger, sort strupe og helhvit tegning på hodet skvatt frem og tilbake mellomm bjørketrærne med stadige "huyitt", men var ikke spesielt sky av seg. Smekker liten fugl, på størrelse av en kanarifugl i bur. Hadde nok litt av bokfinkens farger, men den kjenner jeg, så det var det ikke.
Hva kan dette være?
K.B.J. (18.06.2012)
Svar:
Sjekk bjørkefink i fugleboka.
Roar Solheim (19.06.2012)
Stor hvit hønefugl.
Hei, møtte på en stor hønsefugl i dag da jeg kjørte til jobb. Den gitt og tusla i veien og såg egentlig ut tul å være tam. Den var like høy som autovernet og hadde fire dusker som hodepryd. Den var hvit og lignet på fasong en villkalkun eller lignende,
T. (19.06.2012)
Svar:
Jeg tror du har sett en rømt, hvit påfugl - det finnes noen slike i fangenskap her og der.
Roar Solheim (19.06.2012)
Måkeunger
VI ha fått et rede med måkeunger i gården. De er trygge der og har vært ute av redet i ca 1 og 1/2 uke. De vandrer rundt i gården, og flere voksnme måker passer på. Mitt spørsmål er: Hvor mange uker tar det fra de er født til de lærer å fly?
Og, forsvinner de da?
M.H.V. (19.06.2012)
Svar:
Vet ikke sikkert, men jeg tror nok de begynner å kunne fly etter 4-5 uker. Da vil de nok forlate stedet og trekke mer mot vann.
Roar Solheim (19.06.2012)
Linerle-mat
Når linerla kommer tidlig til Norge, før det er insekter, hva spiser den da? Ser at den tripper rundt og hakker i både på is og i snøe. Finner den noe å spise der, og hva kan det i så fall være?
N.N (19.06.2012)
Svar:
Dette er besvaret før!!! Den spiser insekter, edderkopper og andre småkryp som beveger seg oppå snøen.
Roar Solheim (19.06.2012)
Svartmeis forer Kjøttmeis !?
Heisann Roar!
Har en kasse som jeg hengte opp i påsken. Dagen etter jeg hengte den opp, så jeg svartmeisen studere den, og fly inn i den.
Idag besøkte jeg kassen. Kjøttmeisunger i kassen, men det var to Svartmeiser som foret dem. Er dette normalt?
Reiret var veldig høyt, kan det bety at svartmeisens reir egentlig var under?
Reiret var forøvrig også plassert helt inne i det ene hjørnet, og ikke midt i kassen som vanlig.
M.K.D. (19.06.2012)
Svar:
Nei, dette har jeg ikke noen enkelt forklaring på. Kanskje kan kjøttmeis ha verpet i svartmeisreiret, slik at det nå bare er kjøttmeisungene som er i live, og svartmeisene forer dem. Det er den mest naturlige forklaringen jeg kan tenke meg.
Roar Solheim (19.06.2012)
Finnes det noe norsk utrykk for det engelske "fledgling"
Finnes det i norsk ornitologi et ord som betyr det samme som det engelske "fledgling" - dvs. en fugleunge som akkurat har forlatt redet men fremdeles er avhengig av foreldrene - slik som blåmeisungen på bildet?
S.A.J. (19.06.2012)
Svar:
Nei, dette uttrykket har vi ikke tilsvarende enkeltord for i Norge.
Roar Solheim (19.06.2012)
Hvilken art er dette?
Hei lurer på om dere kan hjelpe å artsbestemme denne?
G.G. (18.06.2012)
Svar:
Dette ser ut som en duetrost.
Roar Solheim (19.06.2012)
Rødstilk?
Dette bildet tok jeg den 7.juni ved tanamunningen.
Antar at det er en rødstilk med pigmentmangel. Kan dere bekrefte dette.
N.E.B. (11.06.2012)
Svar:
Oi! Denne var artig. Det er nok en rødstilk med pigmentfeil ja.
Frode Falkenberg (19.06.2012)
Igjen må jeg ty til dere!
Lå oppe på snau fjellet da disse dukket opp. Klarer ikke å se hva disse to unge er. Kan det være svart rødstjert?
M.N. (19.06.2012)
Svar:
Dette er kråkefuglen lavskrike. Et flott bilde. Mer om lavskrika finner du på http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=3974
Frode Falkenberg (19.06.2012)
Svarthvit fluesnapper
Jeg har et fluesnapperpar med syv unger i kasse. Det er nok bare noen få dager til ungene er klare til å forlate kassa. De siste par dagene har det vært mye aktivitet fra noen som driver med gravemaskin i nærheten av kassa. I dag har jeg ikke sett foreldrene på lenge. Kan de ha blitt skremt og forlatt ungene? Hva kan jeg isåfall gjøre?
R.S. (18.06.2012)
Svar:
Nei, jeg tror ikke foreldrene lar seg skremme vekk av slike aktiviteter. De dukker nok opp. Men hvorfor de har vært borte, kan jeg ikke si. Kanskje ungene allerede har forlatt kassa? Har du sjekket det?
Roar Solheim (18.06.2012)
RE: Hvilken art?
Disse eggene er ikke Rosa. De var små, hvite og med svarte prikker. Ikke mange, men noen.
M.K.D. (17.06.2012)
Svar:
Høres dermed mest ut som at reiret er laget av en hagesanger.
Roar Solheim (18.06.2012)
Måkeskremsel
Jeg har latt et par byduer få ha reir på verandaen min, og de fikk frem første kull i april. Men kull nummer to ble tatt av en gråmåke for noen dager siden.
Foreldrene var naturlig nok ganske så oppbrakte, men ser nå ut til å begynne å tenke på ny parring.
Er det noe jeg kan henge opp/ gjøre for å slippe noe slikt igjen? Det var ikke hyggelig med masse blod og døde halvspiste unger for meg heller.
Reiret er trygt fra luften,de har laget det bak en bøtte under en krakk og måken må ha sett foreldrene fly frem og tilbake.
På forhånd takk!
B. (18.06.2012)
Svar:
Vanskelig å forhindre slikt - dette er en del av naturens gang, og lite vi kan gjøre noe med (selv om det til tider kan gå ganske voldsomt for seg).
Roar Solheim (18.06.2012)
måseunger på bakken. (ikke flyvedyktige)
en nabo har/hadde et reir på oversiden av loftvinduet med egg i,med dertil meget vaktsomme voksne.Forleden dag oppdaget de unger på bakke,er dette normalt eller har alle tre falt ut av reiret. De flytter seg nå rundt på eiendommen. Er det foreldra som flytter de ut av reiret og nede på bakken??
J.H. (18.06.2012)
Svar:
Dette er helt normalt, og dere må bare la måkeungene løpe som de vil. Foreldrene passer på dem.
Roar Solheim (18.06.2012)
Flaggspett vs. småfugler
Hei no! Først og fremst vil jeg takke for den flotte jobben dere gjør på frivillig basis gjennom å spre kunnskap om noe de fleste av oss har som en koselig hobby. Selv har jeg hytte i Steinkjer, ca. 350 m.o.h. Her gjør jeg mitt beste for å drive et borettslag for diverse arter av våre flygende venner, i form av et dusintall fuglekasser. I år er imidlertid bellegget av småfugler unormalt lavt, med kun to leietagere, svartmeis og svart/hvit fluesnapper. Det siste året har jeg hatt et flaggspettpar som har opphold i nærområdet rundt hytta. Kan det være slik at flaggspettten skremmer småfuglene fra å ta kassene i bruk? Hvis så er tilfelle, hva er løsningen på problemet, eller skal man la naturen styre dette? Så til en morsom sak; I en av andekassene hekket en spurveugle i vår, og denne forlot kassen ved påsketider. I slutten av April var kvinanda på plass, og ungene forlot kassen for to uker siden. Ved inspeksjon i helga var en tredje leietaker, mener bestemt det var laksand, innkvatert i den samme kassen. Tre forskjellige arter hekkende i samme kassen i løpet av noen hektiske måneder.
H.A. (18.06.2012)
Svar:
Flaggspettene kan hakke seg inn i fuglekasser og forsyne seg av egg og unger fra mindre fuglearter. Kassene bør beskyttes med metallplate rundt hullet, men ellers er det ikke så mye en kan gjøre. Artig med mange hekkearter i samme kasse, men jeg lurer på om du kan ha forvekslet spurveugle og perleugle. Hvis kvinanda hekket i kassa, så er det ikke sannsynlig at en spurveugle ville ha brukt en så stor kasse. Den er ganske kresen mht inngangshull, som ikke bør ha større diameter enn ca 5 cm. Perleugla er derimot storbruker av samme kassestørrelse som kvinender.
Roar Solheim (18.06.2012)