Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 941 til 39 990 av totalt 50 366 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
En trane fikk fram en unge i Åbygda i Bindal kommune nå i sommer.Er det vanlig at disse fuglene ruger i dette området på Sør-Helgeland?Vi har observert traner der en del år, men aldri før sett at de har fått fram unger
Har også observert horndykker i dette området, og i år ble det lokalisert 3 par. Kanskje 6-7 år siden første observasjon ble gjort av denne fine og karakteristiske fuglen,- både hva gjelder lyd og utseende.
O.F. (16.07.2012)
Svar:
Jeg kjenner ikke tranenes forekomst i dette området av landet i detalj, bare at tranene generellt har økt i antall og utbredelse i hele Europa de siste 20-30 årene. De har begynt å etablere seg som hekkefugler i kulturlandskapet (åkre), og det er nytt og gir store muligheter for ekspansjon.
Roar Solheim (18.07.2012)
Smittefare ved fjerning av fulgemøkk innendørs?
Hei,
Dette er kanskje et litt rart spørsmål, men jeg lurer på om det kan være noen smittefarlige bakterier i tørket fulgemøkk innendørs. Det har seg slik at jeg ikke har vært hjemme på ei uke, og når jeg kommer hjem til bokollektivet ser jeg at kjøkkenvinduet står åpent og det er fulgedritt over store deler av gulvet. Jeg vet ikke hvor lenge det har vært der, eller hva slags fugl som har vært her, men det har tørket godt inn i gulvet. Årsaken til at jeg spør er at jeg leste denne artikkelen på wikipedia (http://no.wikipedia.org/wiki/Bydue#Smittefare) hvor det står at det kan være farlig å vaske opp denne møkka. Gjelder dette flere typer fugler, og har dere noen tips her? Jeg har som sagt ingen aning om hva slags skapning som har vært her inne, men fugledritt er det. Og jeg tror det må ha vært en mindre fulg enn en måke, en slik hadde nok lagt igjen større spor. Jeg bor relativt midt i Trondheim sentrum, og det er mye duer og andre småfulger rundt her. Har også bedt mine medboere om å lukke vinduene etter seg for å forebygge dette i fremtiden!
R. (18.07.2012)
Svar:
Bruk gummihansker og varmt grønnsåpevann, så er dette ikke noe problem. Fugler kan ha salmonella, og derfor bør en utvise vanlig håndhygiene ved håndtering av fugler og/eller fugleskitt. Værre enn det er det ikke.
Roar Solheim (18.07.2012)
kan fulger tisse
Tisser fulger?er det noen som gjør det og noen andre som ikke gjør det??
N. (16.07.2012)
Svar:
Ikke slik vi pattedyr gjør, men de skiller ut urinstoff sammen med ekskrementene. Det er det hvite i fugleskitten.
Roar Solheim (18.07.2012)
Kan det være en jernspurv?
Finner ikke ut av denne heller. Får ikke den til å stemme helt med jernspurv, men har heller ikke noe bedre alternativer etter søk i både bøker og nett. Bildet er tatt på høyfjellet (1300 moh. Pfh Takk.
N.N (16.07.2012)
Svar:
Dette er en piplerke, og den ser mest ut som en trepiplerke.
Roar Solheim (18.07.2012)
Stor kråke med grå nakke
Har ein kråkeflok, fem seks stykker, her med meg på Sandane i Nordfjord. Ei av kråkene er litt større enn dei andre og har ein grå nakke på same måten som hettemåken. Har aldri sett liknande kråke og lurer på om det er ein fargefeil eller ein spesiel kråkesort.
Legg ved bilde
B.Ø. (16.07.2012)
Svar:
Det er nok en vanlig kråke med uvanlig fargetegninger (mye grått).
Roar Solheim (18.07.2012)
Hva skal den få å spise?
Hei, jeg fant en tilsynelatende ikke skadet, men sjokket? liten spurv midt i veien, har tatt den med hjem, den har fått en pappeske og vanndråper har den drukket, den har fått oppbløtet kattemat most til mos, 4 bittesmå kuler. Hva kan jeg gi den? Og skal den ha mat om natten? Kan fly noen få meter før den ikke orker mer. Vil den komme seg tror du? Kvikk i øynene.Hvor ofte skal den ha mat?
C.D. (17.07.2012)
Svar:
Hold den i eske/bur et par dager, så kommer den seg trolig til hektene. Det høres bra ut allerede, den kan ha fått en smell mot bil eller vindu. Du kan gi den finsmuldret brød/kjeks smuler - det pleier å gå fint til spurver.
Roar Solheim (18.07.2012)
grågås
hvor går det ant å få til satelittsender til gås?
N.N (16.07.2012)
Svar:
Det er ikke noe du kan få tak i eller anvende som privatperson. Merking med slikt på fugl krever tillatelse fra forsøksdyrnemnd og fra Direktoratet for naturforvaltning, og da må det være knyttet til et forskningsprosjekt.
Roar Solheim (18.07.2012)
Fugl
Går det ant at en fugl er utro ??
N.N (16.07.2012)
Svar:
"Utro" er et svært menneskelig begrep som ikke passer på andre dyrearter enn oss mennesker! Men i vår betydning av ordet er de fleste fugler "utro", dvs de forsøker å parre seg med flere enn sin faste partner. Mange hanner forsøker å få seg hunn nr 2, mens mange spurvefuglhunner "sniker" seg til parringer med nabohanner, slik at et kull småfugler svært ofte består av flere halvsøsken.
Roar Solheim (18.07.2012)
Hvilken fugl?
Hei. Kan dette være en bergirisk, eller er det en torniriskhunn? Var en liten flokk på Sotra utenfor Bergen.
O.M.O. (16.07.2012)
Svar:
For meg ser det mest ut som en ung gråsisik, men jeg har ikke altfor mange gode illustrasjoner av ungfuglene av de aktuelle artene du nevner.
Roar Solheim (18.07.2012)
Hvilken fugl?
Brushøne?
O.M.O. (16.07.2012)
Svar:
Ja, dette er en brushane (hunnfugl).
Roar Solheim (18.07.2012)
Hei.
Hei,jeg er ei jente på 11 som har en kylling. Som nesten akkurat har blitt født. og moren vil ikke passe på egget sitt og da lurte jeg på om egget trenger varme og lys? trenger så fort som mulig svar. :)
A. (17.07.2012)
Svar:
Du må kontakte burhønsfolk med dette spørsmålet.
Roar Solheim (18.07.2012)
Sandlo
Er dette en vanlig sandlo eller en amerikasandlo?
Bildet er tatt 05.07.12 ved Gjevilvatnet på Oppdal i Sør-Trøndelag.
J. (17.07.2012)
Svar:
Dette er en ordinær sandlo.
Roar Solheim (18.07.2012)
Hvitrygg- dverg- eller flaggspett?
Hei,
Kan dere hjelpe å artsbestemme denne?
G.G. (17.07.2012)
Svar:
Dette er en dvergspett.
Roar Solheim (18.07.2012)
hva slags spett er det?
hei fant en hakkespett i skogen og jeg vil gjerne vite hvilken er det.
hilsen benjamin.
N.N (18.07.2012)
Svar:
Dette er en ung flaggspett. Merk det tydelige hvite feltet på skulderen.
Roar Solheim (18.07.2012)
Danmark
Har vært en tur i Danmark en ukes tid nå nylig (Ebeltoft) og undrer meg over fuglesangen som var høy og intens og variert, her hjemme synger jo ikke fuglene på denne tiden av året, hvorfor ?
Mvh Grete Sanner Laugerud
N.N (18.07.2012)
Svar:
Dette kan være forskjell i hekketid. Trolig er det troster (svarttrost) som er i gang med kull nr 2 (eller kanskje til og med kull nr 3?) i Danmark, hvor de kan starte hekkingen tidligere på våren enn hos oss.
Roar Solheim (18.07.2012)
Gråspurv
Kan de spise bød havregryn og hva mer
N.N (18.07.2012)
Svar:
Gråspurver kan spise det meste av korn og brødmat uten salt.
Roar Solheim (18.07.2012)
Diger fugl....
Vart vekt i 7 tida i dag av ein veldig høg lyd, som eg etterkvart lokaliserte til å kome frå nokre enormt store fuglar. Ein veldig metallisk høg lyd, som eit vræl. På avstand var fuglane på høgd med ein hjort.... dvs. enorme. Det var 3 stykker. Når dei gjekk forbi ein rundballe var heile halsen og hovudet høgre... Har prøvd å kikke i fuglebøker, og dei kan jo minne om ei hegre, men i veldig mykje større format enn dei vi har her... Meir som ein struts... Nokon aning på kva det kan vere? Tok eit bilete, men sidan det er på avstand vart det litt uklart når eg prøvde å forstørre opp...
N.N (16.07.2012)
Svar:
Du har fotografert traner - de kan rope høyt, kraftig og klangfullt!
Roar Solheim (16.07.2012)
Rød lue
Ja, jeg har tenkt det på det samme. Den virket nesten litt for flott til å kunne være en vanlig vill nordisk fugl. Den virket heller ikke så veldig sky siden jeg kom så nært før den lettet. Dessuten er det ferietid og vi vet jo hvordan en del mennesker oppfører seg ovfor dine dyr da. Men det hadde vært en fin fugl å ha i Norge dersom dette hadde vært en vill art.
N.N (13.07.2012)
Svar:
Du får forsøke å få tatt et bilde av den dersom den dukker opp igjen.
Roar Solheim (15.07.2012)
Spørsmål:
Er det noen kråkefugler som høres ut som en "trompet",eller som en elefant?! En trompetlyd, så opphold på 4-5 sekunder, så en lyd igjen. Hører den i nærheten av en gjødselhaug, høns, det blir også kastet eggeavfall der. Det er mye ravner der.
Indre Østfold
N.N (15.07.2012)
Svar:
Nei, dette høres litt merkelig ut. Ravn KAN lage mange lyder, men jeg har aldri klart å høre noe elefantastisk i stemmen til en ravn (?).
Roar Solheim (15.07.2012)
Fuglevennen.no
Hei, eg vil bare takke for ett flott nettsted som dere har her, eg har alltid fått kjappe og gode forklaringer på mine spørsmål.Dere fortjener skryt. Ha en fin sommer.
L.M. (15.07.2012)
Svar:
Takk for hyggelig tilbakemelding.
Roar Solheim (15.07.2012)
Hvitryggspett ?
Er det en hvitryggspett jeg har fanget på billedbrikka ?
K.J. (15.07.2012)
Svar:
Nei, dette er en ung flaggspett - den har store, hvite skulderflekker. Det mangler hvitryggspetten.
Roar Solheim (15.07.2012)
blåmeis i fuglekasse
Hei. Jeg lurer på om det noen telefontjeneste når det gjelder spørsmål om fugler. Har til stor begeistring og overraskelse fått besøk av blåmeis i min datters hjemmelagde fuglekasse. Den står på balkongen. Vi bor i 3 etasje på sagene og har aldri før fått slikt besøk. De har minst 3 fugleunger som ble klekket ut for ca 10 dager siden. Det er planter og bærbusker på balkongen. Romslig størrelse. Har satt ut et vannfat i tilfeller de trenger det. Ellers ser jeg foreldrene jobber hardt med å finne mark. Hva kan vi gjøre for å være godt vertskap? Foreldrene er blitt veldig uredde og vi kan sitte på balkongen mens de flyr rundt eller sitter like ved oss. Veldig spennende. Men vil ikke gjøre noe som kan skremme dem og lar dem være i fred. Vil gjerne vite mer om dem. For endel år siden hadde vi bur inne med finker og de fikk også unger. Ut fra det antar jeg at ungene kommer ut av fuglekassen om ca 11 dager. Er litt bekymret for at de skal falle ut av balkongen som er så høyt fra bakken som en fjerdeetasje, og har sprinlker som inngjerding. Hvordan skal vi te oss når de kommer ut? Jeg må iallfall være litt ute og vanne planter. Men vil ikke skremme disse små skapningene. Glad for svar. Med vennlig hilsen elisabeth dahl
E.D. (01.06.2012)
Svar:
Beklager sent svar. Dere har trolig gjort det som trengtes, og går ut i fra at meisene kom seg vellykket ut på egen hånd. Artig med meisehekking på et slikt sted.
Roar Solheim (15.07.2012)
Fluer og insekt
Hei
Hvor mange kg fluer og insekt spiser et kjøttmeis par i løpet av en hekkesesong?
Lurer også på blåmeis og svarthvitfluesnapper??
Takk
N.N (01.06.2012)
Svar:
Kjenner dessverre ikke utregninger for dette, selv om det har blitt gjort.
Roar Solheim (15.07.2012)
fugle unger (ny klekkte)
hvordan lærer man en fugle unge å fly?
S. (09.06.2012)
Svar:
Det lærer den av seg selv.
Roar Solheim (15.07.2012)
Rødstjert?
Rødbrun stjert uten svart endebånd, ustreket, helt lys i brystet. Synes den har kraftige øyemarkeringer og nebb, men er vel rødstjert hunn, dette?
N.N (03.06.2012)
Svar:
Nei, dette er en løv- eller gransaqnger.
Roar Solheim (15.07.2012)
flaggspett
Har minst 4 flaggspetter som forsyner seg grovt av solsikkefrøene. Trur de drar til reiret for de flyr ivei med en stor munnfull. De er så dominante på foringsplassen at småfuglene ikke får noe, nesten. Er det noe jeg kan gjøre. Flaggspettene forbruker også et brød om dagen.(skjønt der har nok også skjæra tatt sin del)Skjæra spiser også solsikkefrø. Skal de bare få spise eller hva kan gjøres.
G.K. (04.06.2012)
Svar:
Tror du bare bør la dem forsyne seg. Hvis ikke må du lage forinnretning hvor bare småfuglene slipper til (foringsbur som holder større fugler ute).
Roar Solheim (15.07.2012)
Grågås
Hvor mange unger ca får en gås i løpet av sitt liv? sånn ca??
H. (09.06.2012)
Svar:
Aner ikke! Men hvis en gåsemår lever i 15 år, og får minst 5 unger hvert år, blir det minst 70-75 stykker.
Roar Solheim (15.07.2012)
Skjære
Hei.
Hvor gammel ca. er en skjæreunge som har både fjær og dun?
N.N (11.06.2012)
Svar:
Vanskelig å si når det ikke er noe bilde her, trolig 3-4 uker eller mer.
Roar Solheim (15.07.2012)
Stork ved Nebba i Bunnefjorden.
Hei. Jeg har en hytte i skogen ovenfor Nebba i Bunnefjorden. Hytta ligger til en isdam, hvor det i gamle dager ble produsert is. Pga vannet er det et yrende fugleliv. I morges så jeg en kjempestor Stork. Den passerte omkring 10 meter over meg. Dette har jeg ikke sett før og lurer på hvor vanlig det er med Stork i disse traktene?
N.N (10.06.2012)
Svar:
Stork dukker av og btil opp som tilfeldig gjest i Norge. Våtmarksområder er aktuelle steder.
Roar Solheim (15.07.2012)
ukjent stor fugl i skogkanten vår
Hei! I dag kom plutselig to kjempestore fugler "smygende" majestetisk frem i skogkanten ved huset vårt. Klarte dessverre ikke få bilde. De var borte innen vi kom ut. Mulig de hadde med unger..... Så noe bevegelse i lysbrunt i det lave gresset. Første vi tenkte var ""STORK,( pga størrelse ) bare at denne var brungrå med et lyst gulaktig felt bak på hodet/hals.Tror også nebbet var mørkt.Prøver huske om begge hadde dette lyse feltet, men er litt usikker. Vi ble jo helt satt ut over å se denne store fuglen! Stor slags vipp på bakdelen. Lang hals. Har du noe idè om hva vi så?
E.K. (10.06.2012)
Svar:
Kan dere ha hatt besøk av traner?
Roar Solheim (15.07.2012)
ørn
heisann jeg er en fuglefotoentusiast og lurer på hvor det befinner seg havørn/kongeørn i og rundt bergensområdet, eventuelt i hordaland generelt.
Hvor er det størst sjanse å få sett noe?
A.M.E. (10.06.2012)
Svar:
Her må du søke kontakt med lokalkjente personer.
Roar Solheim (15.07.2012)
Kvinand
Jeg hadde et innlegg her på denne siden tidligere , der jeg skrev om ender som uteblir. Har 4 kasser til kvin/laksand . De ble satt opp for 4 år siden , men først i fjor ble 2 av dem tatt i bruk av nettopp kvinand. Derfor så jeg med forventning frem til at endene kom tilbake i år , kanskje at til og med alle 4 kasser ble benyttet. Jeg skrev i mitt tidligere innlegg at jeg til nå ikke hadde observert noen ender i år. Men i dag , 11 juni, tenkte jeg at jeg måtte ta en runde og sjekke kassene likevel . Stor ble min overraskelse da jeg fant 3 egg i den ene kassen , og hele 13 egg i den andre . Så kun to av kassene er i bruk også i år . Kan det være noe i at kassene er satt opp for tett ? Det er vel en avstand på mellom 40-50 meter dem . 13 egg er vel i overkant av det normale for en kvinand ? 7 egg i hver av de 2 kassene i fjor. Med fuglehilsen fra Per Beverfjord , Tingvoll
N.N (11.06.2012)
Svar:
Kvinender driver med reirparasittisme i stor stil, dvs at hunnene verper i hverandres reir. I enkelte tilfeller kan det bli 20-30 egg i en og samme kassa, og da kan det ende med at ingen vil legge seg på og ruge.
Roar Solheim (15.07.2012)
Brødrene mine har tatt fuglunge...
Heihei... brødrene mine er noen slemme unger som har tatt masse av egg, og en nyfødt fuglunge. De har allerede hatt fuglungen i 2 dager, jeg hjelper dem med og mate den og holder den varm. hvilken temperatur skal fuglungen varmes i, og hvor mye mat skal den ha om dagen? tror du dem har noen sjangs for og overleve?
M. (13.06.2012)
Svar:
Desverre, nei, jeg tror det er liten sjanse for å klare å fostre opp en fugleunge på denne måten.
Roar Solheim (15.07.2012)
Hvor ble kvinandungene av?
Vi flyttet en uglekasse (hult trestokk) ned til Oslofjorden med åpningen ca 10m fra strandkanten.Ca 4m ned. Første året fylte en kjøttmeis opp med mose og hekket. Nå på 3. året kom det egg med "dyne". Endelig kvinand, tror vi. Neste kontroll viste tydelig forlatt reir. Ikke herjing av predator. Men hvor ble det av kyllingene, som har hoppet ut? Kan de være gjømt i vegetasjonen lenge? For vi har ikke sett hverken foreldre eller unger i strandkanten. Vi har jo sett at gravand i området har gjømt små unger inn i en molo her. Det samme med stokkand innimellom. Vi frykter at kråker/måker kan ha forsynt seg av den dalende nonstopp.
A.E. (29.06.2012)
Svar:
Det KAN ha vært mår i kassa som har spist opp/fraktet ut eggene FØR de klekket. Ellers kan mor ha tatt med seg ungene og svømt unna uten at dere har sett dem.
Roar Solheim (15.07.2012)
Oransje fugl.
Jeg var oppe i Tryselknuts fjellverden i fjor våres og plutselig fikk jeg besøk av en mellomstor fugl som jeg ikke har sett før. Den var oransje med smalt langt sort nebb som var litt bøyd på tuppen. Vingene var svakt stripet i brunt nederstog sorte ben som var litt lenger enn en vanlig liten fugl.Dette har jeg søkt etter på nettet og ikke blitt noe klokere. Kan du hjelpe meg?
E.G. (02.07.2012)
Svar:
Sjekk om du kan ha sett en hærfugl, beskrivelsen kan passe på denne arten. Den er ikke vanlig, men ses hvert år flere steder i Norge.
Roar Solheim (15.07.2012)
Forlatte gråspurvunger.
Hei. Jeg har på hytta i Sverige hatt et fuglereir med fem små nøster. Da vi kom tilbake etter en uke hjemme i Norge har noen til vårt sjokk stengt døren slik at fuglmor og fugledrap har blitt stengt ute fra barna sine. Så da jeg åpnet opp igjen var ungene helt utmagret og nesten frosset til døde. Speidet et døgn for å se om foreldrene kom tilbake, men det er ingen tegn til dem. Jeg har tatt dem med meg inn og gitt dem varme og den pleie jeg klarer, men to har dødd for meg. Hva gjør jeg i denne situasjonen?
N.N (30.06.2012)
Svar:
Ikke enkelt. En kan forsøke å fore slike unger selv, men som regel kan det dessverre gå galt fordi en ikke klarer å fore dem like ofte som foreldrene gjør.
Roar Solheim (15.07.2012)
Havørn
Hvor nærmt kan to havørnpar hekke fra hverandre?
N.N (31.03.2012)
Svar:
Kjenner ikke til hva som er minste registrerte avstand mellom to naboreir, men tror det kan dreie seg om noen få hundre meter. Som regel ligger reirene noen km fra hverandre (opp mot 5-10 km).
Roar Solheim (15.07.2012)
Ønsker et sensorstyrt kamera
Vi ønsker oss et sensorstyrt kamera som kunne stå i vinduet på hytten på Sangefjell i Hallingdal (ca 1030 m o h). Det burde være mulig å ta enkeltbilder for lagning på minnekort. Vi har fuglemating rett utenfor stuevinduet. Skjønner at bevegelse i trær kan være et problem, men vi kunne tenke oss å prøve. Er det noen i ornitologmiljøet som har noen forlag til slikt kamera?
Hilsen Berit og Ingmund Gurvin
N.N (20.03.2012)
Svar:
Dessverre har jeg ingen informasjon som kan hjelpe deg her, men det er sikkert mulig å finne noe.
Roar Solheim (15.07.2012)
Storskarv eller toppskarv
her er tredje filmen. mogleg det berre går an å opne denne, då skal eg sende dei andre i wmv format og ;)
Er det ein topp på hovudet hans, eller er det berre at halsen er så kvit så langt bak at det ser ut som den svarte bakserste stripa er ein tust?
G. (12.03.2012)
Svar:
Ingen bilder her, dessverre.
Roar Solheim (15.07.2012)
Storskarv eller toppskarv
Hei
Har to bilete til her som hadde vore greit fått artsbestemt om mogleg.
Dette er og teke i dag ytterst i sognefjorden.
G. (12.03.2012)
Svar:
Ingen bilder her, dessverre.
Roar Solheim (15.07.2012)
døde fugleunger
idag på tur med barnehagen i en fredet skog, fant vi hele 6 døde fugleunger, og det bare på stien rundt vi gikk. 3 og 3 lå i nærheten av hverandre,alle i samme område. 4 av dem holdt på å få hele fjær, mens to av dem så ut til å ha utvokste fjær. de hadde lange ben, og var brunspraglete med prikker under. er ikke sikker på om det var trost, eller stær. de hadde en kort stjært. ingen tegne til ytre skader, men den ene hadde åpent nebb som var blodig inni. vi syns dette var svært trist, og kan ikke forstå hva som er skjedd. har de falt ut av redet og sultet ihjel, frosset ihjel(er 7 grader om natten i trondheim), eller har de blitt forgiftet på noe vis? for noen dager siden så ble det også sett en skadet unge på bakken, og på vei hjem så var hodet stukket ned i jorden og bare kroppen stakk opp. lå visst på ryggen. det må da ha vært noen som har gjort dette mot ungen? den var døds selvfølgelig, men den kan da vel ikke grave seg ned som strutsen? svært trist hvis noen har kvalt denne fugleungen på en slik grusom måte. både de voksne og barna i barnehagen lurer endel på hva som skjer med disse fuglene i denne flotte skogen fortiden. hva tror du?
C.E. (11.06.2012)
Svar:
Her er det dessverre stor fare for at det er barn som har holdt på med lite hyggelige aktiviteter! Det skjer av og til at noen plager og dreper fugleunger, uvisst av hvilken grunn. Det er ellers ingen naturlige forklaringer på det du har observert, dessverre.
Roar Solheim (15.07.2012)
måke
trenger måke unger mat når den holder på å klekkes
E. (01.07.2012)
Svar:
Nei.
Roar Solheim (15.07.2012)
Hvilken art?
Bildet fra Buvik fjæra i S-T idag 15.7. Finner ikke ut hva det er, kan ikke se at det er en toppand, og ikke kvinand. Ingen hvite flekker på hodet. Det var et 30 tall individer.
H.M. (15.07.2012)
Svar:
Jo, dette ER kvinender, hunner eller ungfugler.
Roar Solheim (15.07.2012)
Måkene
Jeg fant en måke unge nede ved skolen og den sto og hakket i glasset på skolen. Jeg har gitt den våte brød skiver og vann. Den er i et bur om natten. Hva skall jeg gjøre?
H. (14.07.2012)
Svar:
Du bør se etter om de voksne fiskemåkene er ved skolen. I så fall bør du straks slippe ungen ut igjen der du fant den.
Roar Solheim (15.07.2012)
Artstetthet i Viken Nordre i Lom.
Hei!
Jeg savner flere av trekkfulene våre denne sommeren. Steinskvett,Buskeskvett,Rødstjert samt fler er ikke opservert.Disse var tallrike før. Vi har også mista Gråspurven det ser ut som Pilfinken helt har fortrengt den.Tar både reirlokalitetene fra den samt maten.Er dette en trend? Hilsen Jon Arne Kolden.
J.A.K. (15.07.2012)
Svar:
Pilfinken øker mens gråspurvene avtar - det gjenspeiles i hagerfugltellingene i januar. Men de andre sommergjestene kan det være mer tilfeldig at du ikke har sett hos deg. Rødstjert varierer opp og ned fra år til år. Tørke i vinterområdene i Afrika kan virke negativt på bestandene av disse artene.
Roar Solheim (15.07.2012)
Svartbakk
Vi bor langs en fjord utenfor Bergen, her har vi mange vanlige fiskemåser,men nå er det kommet noen store svartbakk,vi har funnet 1 pinnsvin her nede v/sjøen som var hakket hull i ryggen på, tarmer ol.lå strødd utover,gresset rund var flatt og viste tydelig tegn på kamp.I dag såg eg den ene svartbakken anngrep en and som kom svømmende, det var ett særdeles volsomt anngrep og han drap anden.Tror du det er svartbakken som også drap piggsvinet? Er dette vanligt? Eg har en liten katt, er litt redd noe skal skje den. Den svartbakken som anngreip anden er den største eg noen sinne har sett,dei andre svømte rundt mens denne spiste seg ferdig på anden.
L.M. (15.07.2012)
Svar:
Svartbaken (kun 1 K i navnet) kan opptre som rovfugl, og ta ganske store småpattedyr (rotter, kaninunger) og fugl (opp mot ender). Jeg tviler likevel på at en svartbak har drept et piggsvin, men kan ikke utelukke det. Vil helst tro at den har funnet et dødt piggsvin, for den er også en ivrig åtseleter. Kjenner ikke til dokumentasjoin på at svartbak har tatt kattunger, men det er mulig for den å klare det.
Roar Solheim (15.07.2012)
Alder på fiskemåke?
Har sammenlignet med bilder fra forskjellige fugle fora på internett og mener dette må være en fiskemåke 2k, men syns den har ganske mye grått i fjærdrakten. Er da dette en "Første sommer" eller "andre sommer" fugl?
Bildet ble tatt på Tjøme 14/07/12.
Finnes det noen nettside eller lign. som forklarer dette med aldersbegrepene 1k, 2k, første vinter, første sommer osv. på en grei måte?
På forhånd takk for svar - og takk for tidligere svar.
S.A.J. (15.07.2012)
Svar:
K står for kalenderår, og betegnelsen skifter ved nyttår. En fugl klekket i 2011, er i år 2012 en 2K fugl. Denne fiskemåke er nok sannsynligvis en slik 2K fugl.
Roar Solheim (15.07.2012)
Hybrid
Er dette en slags blandingsfugl? Den kunne ikke fly.
T.W. (15.07.2012)
Svar:
Nei, dette er en kråke med fargesvekkede fjær - et ikke uvanlig fenomen hos kråker (og skjærer). Ungen har trolig fått lite eller dårlig næring under oppveksten.
Roar Solheim (15.07.2012)
Nær truet
Vi har noen nær truete fugler ved huset her. Det har naboen også. Det har i grunnen alle i hele Vestfold. Og det meste av Norge. Det fine er at de vekker oss kl.4 hver morgen, slik at vi slipper å sove bort ferien! Når vi snart skal begynne å jobbe igjen slipper vi å bruke penger til nytt batteri i vekkerklokka. Canussene vekker oss kl 4 presis, søndag som mandag! Jeg vil anslå bestanden til å være ca. 2 pr hus, et par mill. i Norge.
Mitt spørsmål er bare hvor stor bestanden må bli før Fiskemåke tas bort fra Rødlista?
M.N. (14.07.2012)
Svar:
Fiskemåka har totalt sett gått tilbake i antalkl i Norge, og dette er grunnen til at arten har havnet på rødlista (bestandsnedgang større enn en bestemt verdi per tidsenhet). Men samtidig har mange fiskemåker funnet ut at det er gunstig å hekke på hustak, fordi egg og unger cda er trygge for mink, rødrev og kanskje også kråker. Uheldigvis medfører dette en del støyplager der måkene hekker, og det er ikke enkelt å løse slike problemer.
Roar Solheim (14.07.2012)
Hva er dette?
Bildet er tatt på 900 moh, men klarer ikke å finne ut hva dette er. Ungfugl?
N.N (14.07.2012)
Svar:
Jeg er ikke sikker, men det ser ut som om dette kan være en ung jernspurv.
Roar Solheim (14.07.2012)