Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 838 til 39 887 av totalt 50 284 spørsmål «forrige neste»
Hvor er våre spettmeisvenner??
Vi har hatt hytte på Hvaler i 5 år og har i alle disse årene hatt stor glede av spettmeisfamilier som har hekket i våre fuglekasser og som forsyner seg ivrig av nøtter og annet snadder vi legger ut. I år er de borte vekk - både fra kassene og matfatet. Hva kan være grunnen til en slik plutselig forsvinning??
N.N (19.07.2012)
Svar:
Det er nok tilfeldige hendelser. Kanskje er akkurat disse fuglene nå døde, og så tar det litt tid før noen nye dukker opp i akkurat dette territoriet.
Roar Solheim (19.07.2012)
syke svaner
hello, what happened to the birds on the lake Mosvetnet? Swans can not walk, they have an infection, are lethargic, do not fly ... I spoke with the park supervisor he said that veterinarians do not want to do anything...Is there a bird asylum in stavanger? or a veterinarian specializing in birds? These birds are left to die@ if this is the infection vet could help them! please info
N.N (19.07.2012)
Svar:
Unfortunately I do not know any thing about this situation. You should try to get in contact with the local ornithological society in Stavanger/Rogaland.
Roar Solheim (19.07.2012)
fugleturer
hei er en veldig interessert fuglekikker på 12 år og lurte på om det finnes noen fugleturer i vestfold
N.N (19.07.2012)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Søk etter den lokale ornitologiske foreningen og kontaktpersoner der.
Roar Solheim (19.07.2012)
belisens
hei, hadde tenkt til å ta belisens når jeg blir 16. hva må til? må jeg ringe til noen, må jeg være utdannet? vet ihvertfall at jeg må ha ringmerket et vist antall med fugl.
N.N (19.07.2012)
Svar:
Du bør kontakte ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum, eller lokale fuglefolk i det fylket du bor i for å sjekke om noen der driver med ringmerking.
Roar Solheim (19.07.2012)
Hva slags ugle er dette?
Hei!
Vi er fra Sandefjord i Vestfold. En tidlig kveld rundt slutten av Juni observerte vi to ugler flyvende over et jorde, i et område med mye furu og grantrær. Tydelig at de drev å jaktet på noe, for de stupte gjevnlig ned i åkeren.
Vi fikk tatt flere bilder av disse uglene og sender inn to av de beste med dette innlegget, med håp om at noen vet hva slags ugle dette er. Vi har prøvd å søke litt rundt på nettet, og vi tror at dette muliggens kan være snakk om Perleugle. Er dette tilfellet?
H.O.J. (19.07.2012)
Svar:
Nei, dette er jordugle. Den jakter typisk på denne måten, ved å fly frem og tilbake over åpne områder og lytte etter mus.
Roar Solheim (19.07.2012)
due
in mit hus kom et due,litten,sulten.vha kan jeg gjøre
N.N (19.07.2012)
Svar:
Du kan fore den med vann og brødsmuler, og så slippe den ut igjen.
Roar Solheim (19.07.2012)
Forldreløse spettmeisunger i fuglekasse
Jeg vet ikke hvordan katten fikk tatt den ene av foreldrene, men det fikk den. Nå ser det også ut som den andre er vekk også. Det har vært stor traffikk i fuglekassen for tre dager siden. Det ligger seks friske spettmeisunger oppi. De gaper til meg den ene gangen jeg har sett. Går det an å forsøke å gi de en makk på deling (delt i seks biter) og håpe at de holder seg i live til de er klare for å klatre ut?? Eller skal naturen bare gå sin gang, som flere sier? Vet det er et lite paradoks å ha tørforetkatt med instinkter i behold og fuglekasse, men nå har jeg planer om fire kasser til. Vi har mye utmark, selv om vi bor noe urbant og her er flere katter i området.
N.N (31.05.2012)
Svar:
Beklager sent svar - du vet vel selv hvordan det gikk nå. For fremtiden må du sette opp fuglekassene slik at ikke katta kan komme opp i dem. Plasser fuglekassene 3-4 meter oppe på en frittstående trestamme, og sett på 50-80 cm høyt, glatt belegg (metallplate) rundt trestammen i ca 2 meters høyde over bakken. Da får verken katter eller mår for den saks skyld, tak til å klatre på stammen, og fuglene kan kanskje klare seg.
Roar Solheim (19.07.2012)
Svalemor død :( Finnes det en far der som vil ta seg av de sultne ungene?
Jeg har i år nok en gang fått oppleve at svaler har laget reir i låvetaket og flyr lykkelig inn og ut av låven for å mate de små. Men i dag tidlig fant jeg en svale død på bakken, tatt av en av kattene mine. Veldig, veldig trist. :( Dette er en av foreldrene. Er det sannsynlig at den andre parten vil ta over matingen? I morgentimene i dag var det helt stille i låven og ingen svale kom, men den kommer kanskje etterhvert.. Jeg håper og håper. Hvor lenge vil ungene klare seg uten mat? Har det noen hensikt å forsøke å ta ned reiret og prøve å mate ungene fremover? Eller må bare (den brutale) naturen gå sin gang? :(
M.W. (12.06.2012)
Svar:
Beklager sent svar - du vet trolig svaret selv nå. Hvis ungene ikke er for små, så kan en foreldrefugl kanskje klare å fore dem opp alene. Hvis de er for små, må gjerne en av de voksne ligge på ungene for å holde dem varme mens den andre voksne jakter insekter. I slike tilfeller hvor en av partene dør, kan det være at den gjenlevende voksenfuglen gir opp både reiret og ungene, siden det vil være et dødfødt prosjekt.
Roar Solheim (19.07.2012)
Rede med 5 blå egg
Heisan! Jeg oppdaget til min forskrekkelse i går et rede med 5 blå egg i oppå en vedhaug under en plate.. og jaguu har det kommet der fort, ikke mer enn 2-3 uker siden veden ble stablet der... nesten på bakkenivå... jeg ble meget overrasket... holdt på jobbe rundt der og en fugl kjeftet veldig, men jeg skjønte ikke hvorfor før jeg så redet.... Jeg så ikke hvordan fugl det var, og det var et solid rede, måtte løfte på platen over for å se nedi.. håper bare at det vil gå bra med dem. Kan det være en svale som har flyttet inn der??
V.B. (29.06.2012)
Svar:
Dette er ikke noen svale, mer sannsynlig kan det dreie seg om linerle eller en gråfluesnapper, som er de artene som oftest plasserer reir på slike steder. Noen andre er også mulige.
Roar Solheim (19.07.2012)
Når forlater småfugle- ungene redet?
Hei der. Vi har ett stort (16 m)bjerketre som vi endelig skal få tatt ned da det tar all sol og forårsaker mye allergi problemer. Dessverre har vi en "deadline "på dette. Det MÅ ned før 1 Juli. Jeg er bekymret for om det kanskje kan være "bebodd". Vi har en fuglekasse på ett furu tre like ved, hvor en kjøttmeis familie har flyttet inn. De bruker bjerka flittig for mat sanking. Mitt spørsmål er da ; om det er reder i dette treet; når omtrent regner man at "unga" har flyttet , og at en kan ta treet "med god samvittighet" Mvh Epf
N.N (13.06.2012)
Svar:
Kanskje noe for sent med svar her, men det var neppe noe problem med hensyn til hekking å kappe ned bjørka før 1.7. Meisene plukker insektlarver fra bjørkebladene, men når treet felles vil de søke næring på andre trær og busker.
Roar Solheim (19.07.2012)
Svarthvit Fluesnapper og Rødstjert.
Hei,jeg har en Fuglekasse på veggen ute der jeg bor ,der er det unger nå ,og alt virker til og gå bra med dem men i dag,har jeg merket at en Rødstjert angriper han eller de er noen ganger Fluesnapperen som angriper andre ganger Rødstjerten ...de er ekstremt mye insekter i området og mange ledninger (fra lyktestolpe til lyktestolpe ) men de virker som begge vil ha den samme ledningen,(?) og jakte insekter fra!
Jeg tror dette kan være en kamp om tæritorium? Tror dere det eller noe annet?
Jeg har aldrig sett at Fluesnapperen angriper noen andre fugler en kjøttmeis som har kassa kun 100m fra (de ble bare sån, den ene kassa er så gammel at jeg hadde ikke forventet at noen ville bruke den igjen,og den sitter så høyt at jeg når den ikke for og bytte den ut..,,) Fluesnapperen tør ikke og yppe seg ordentlig mot kjøttmeisa den har tatt den kassa før ,Fluesnapperen krangler ikke ,med de andre fuglene som er i nærheten!!
Men både Rødstjerten og Fluesnapperen er veldig ivrig på å jage verande jeg har heller ikke sett at Rødstjertene har kranglet men noen annen fugl før ,jeg har ikke merket noe redet av Rødstjerten i nærheten. jeg så Rødstjerten først i dag,men de jeg bor sammen med har sett den i flere dager .De er begge hann fugler
ER det vanlig at Rødstjert og Svarthvit Fluesnapper angriper verandre?????
N.N (29.06.2012)
Svar:
Nei, det er ikke ofte at en ser slagsmål mellom disse to artene. Som regel er det fluesnapper hanner som forsøker å jage kjøttmeis vekk fra et reirhull/fuglekasse for å overta boplassen. I dette tilfellet KAN det være at de to kjekler om de beste insektplassene, selv om dette ikke er noe en vanligvis ser. Det KAN også hende at det ligger kamp om reirplass bak, men det er umulig å si uten å observere stedet og hendelsene nærmere.
Roar Solheim (19.07.2012)
Måker og kråker
Hei
Vi har i flere år hatt måke med reir på taket av vår enebolig. Slik er det også i år, men det er en forskjell. Tidligere år når måkeungene har kommet seg helskinnet ned av taket, har måkene "geleidet" dem ned til havet med en gang. Slik er det ikke i år og jeg skjønner ikke hvorfor. Det ser ut til at denne måkefamilien ikke kommer seg til havet. Jeg lurte bare på, kan et kråkereir i nærheten være årsaken? At måkene ikke "tør" ta veien til havet av frykt for at kråkene skal ta barna?
S.S.J. (02.07.2012)
Svar:
Vanskelig å si. Vanligvis er det fiskemåker som hekker på hustak, og de tar ikke nødvendigvis med seg ungene ned til vann, men lar dem være nær selve reirplassen inntil de kan fly.
Roar Solheim (19.07.2012)
Ødelegger vindu
Hei !
Jeg opplever at en fugl (vet ikke hvilken type) hakker i stykker pakninger rundt vinduene på min helt nye hytte ! Hvorfor gjør den det ? Hvordan kan jeg få den tilå slutte ?
K. (02.07.2012)
Svar:
Vanskelig å si hvorfor dette skjer, men av og til kan meiser hakke på vinduskitt. Du må eventuellt dekke til på en eller annen måte slik at fuglen ikke kommer til.
Roar Solheim (19.07.2012)
Ubestemmelig trost
Hei! Finner ikke fugleboken min her, men har nettopp sett en trostefugl som jeg ikke helt vet hva var. Så ut og oppførte seg som en gråtrost, men hadde markert mørkt parti rundt øyne og tydelig mørk bakerst på vingen / gumpen... Kan ha vært litt mindre enn trosten. Er ganske ofte på fugleturer men kjente ikke denne, orker ikke vente til jeg finner fugleboka;-)
M. (18.07.2012)
Svar:
Klarer dessverre ikke å finne noen gode alternativer til hva du kan ha sett ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (19.07.2012)
er dette ærfugl?
de to bak ligner ikke på noe jeg finner i fugleboka, men de foran er vel ærfugl?
S. (19.07.2012)
Svar:
Alle ser ut til å være ærfugler. De to bakerste er hanner i overgangsdrakt, derfor kanskje vanskelige å finne i fuglebok (ikke mange bøker har avbildet disse overgangs-sommerdraktene hos hann-ender).
Roar Solheim (19.07.2012)
er dette rødvingetrost?
S. (19.07.2012)
Svar:
Ja, dette er en rødvingetrost.
Roar Solheim (19.07.2012)
Ørn
Er dette en ørn og event. Hav slags? Bildet er tatt nær Harstad 18/7-12
P.B. (19.07.2012)
Svar:
Dette ser ut til å være en ung, akkurat uthoppet kongeørn.
Roar Solheim (19.07.2012)
SPURV OG GRESSHOPPE
Er det vanlig at spurt spiser gresshoppe?
D.T. (19.07.2012)
Svar:
Aner ikke hvor VANLIG det er, men det er ikke noe unormalt i at en spurv kan spise en gresshoppe - de er ikke bare frøspisere, men også insektspisere.
Roar Solheim (19.07.2012)
Snøugle på Hardangervidda
Hei,
Jeg observerte en Snøugle sensommeren i 89 eller 90 (det året det var lemenår i Tinn kommune) på Rivsfjell. Er det registrert omstreifende snøugler i disse trakter, på Hardangervidda de siste årene?
G.G. (18.07.2012)
Svar:
Har ikke fått dokumenterte meldinger om snøugleobservasjoner fra denne delen av Norge de siste årene, nei.
Roar Solheim (18.07.2012)
Tårn falk?
Hei. så dene fuglen i Risøyhamm for noen dager siden. Jeg tror dete er en tårnfalk hann? men spør bare for å vere sikker. Mvh Jill.
J.T. (18.07.2012)
Svar:
Dette er en tårnfalk, og rødfargen på vingene tyder på at det er en hann, selv om bildet er litt dårlig.
Roar Solheim (18.07.2012)
Spørsmål:
Ser at småfuglene spiser veldig mye på denne tiden.Henger ut meiseboller flere ganger pr dag.Får nesten dårlig samvittighet når det blir tomt,men må jo begrense det litt.Bør det være mat tilgjengelig hele tiden?Etter et par timer er 6 små boller fortært.
I. (17.07.2012)
Svar:
Nei, de MÅ ikke ha konstant mattilgang. Når bollene er spist opp, går fuglene tilbake til å lete etter mer naturlig føde.
Roar Solheim (18.07.2012)
Spørsmål:
En trane fikk fram en unge i Åbygda i Bindal kommune nå i sommer.Er det vanlig at disse fuglene ruger i dette området på Sør-Helgeland?Vi har observert traner der en del år, men aldri før sett at de har fått fram unger
Har også observert horndykker i dette området, og i år ble det lokalisert 3 par. Kanskje 6-7 år siden første observasjon ble gjort av denne fine og karakteristiske fuglen,- både hva gjelder lyd og utseende.
O.F. (16.07.2012)
Svar:
Jeg kjenner ikke tranenes forekomst i dette området av landet i detalj, bare at tranene generellt har økt i antall og utbredelse i hele Europa de siste 20-30 årene. De har begynt å etablere seg som hekkefugler i kulturlandskapet (åkre), og det er nytt og gir store muligheter for ekspansjon.
Roar Solheim (18.07.2012)
Smittefare ved fjerning av fulgemøkk innendørs?
Hei,
Dette er kanskje et litt rart spørsmål, men jeg lurer på om det kan være noen smittefarlige bakterier i tørket fulgemøkk innendørs. Det har seg slik at jeg ikke har vært hjemme på ei uke, og når jeg kommer hjem til bokollektivet ser jeg at kjøkkenvinduet står åpent og det er fulgedritt over store deler av gulvet. Jeg vet ikke hvor lenge det har vært der, eller hva slags fugl som har vært her, men det har tørket godt inn i gulvet. Årsaken til at jeg spør er at jeg leste denne artikkelen på wikipedia (http://no.wikipedia.org/wiki/Bydue#Smittefare) hvor det står at det kan være farlig å vaske opp denne møkka. Gjelder dette flere typer fugler, og har dere noen tips her? Jeg har som sagt ingen aning om hva slags skapning som har vært her inne, men fugledritt er det. Og jeg tror det må ha vært en mindre fulg enn en måke, en slik hadde nok lagt igjen større spor. Jeg bor relativt midt i Trondheim sentrum, og det er mye duer og andre småfulger rundt her. Har også bedt mine medboere om å lukke vinduene etter seg for å forebygge dette i fremtiden!
R. (18.07.2012)
Svar:
Bruk gummihansker og varmt grønnsåpevann, så er dette ikke noe problem. Fugler kan ha salmonella, og derfor bør en utvise vanlig håndhygiene ved håndtering av fugler og/eller fugleskitt. Værre enn det er det ikke.
Roar Solheim (18.07.2012)
kan fulger tisse
Tisser fulger?er det noen som gjør det og noen andre som ikke gjør det??
N. (16.07.2012)
Svar:
Ikke slik vi pattedyr gjør, men de skiller ut urinstoff sammen med ekskrementene. Det er det hvite i fugleskitten.
Roar Solheim (18.07.2012)
Kan det være en jernspurv?
Finner ikke ut av denne heller. Får ikke den til å stemme helt med jernspurv, men har heller ikke noe bedre alternativer etter søk i både bøker og nett. Bildet er tatt på høyfjellet (1300 moh. Pfh Takk.
N.N (16.07.2012)
Svar:
Dette er en piplerke, og den ser mest ut som en trepiplerke.
Roar Solheim (18.07.2012)
Stor kråke med grå nakke
Har ein kråkeflok, fem seks stykker, her med meg på Sandane i Nordfjord. Ei av kråkene er litt større enn dei andre og har ein grå nakke på same måten som hettemåken. Har aldri sett liknande kråke og lurer på om det er ein fargefeil eller ein spesiel kråkesort.
Legg ved bilde
B.Ø. (16.07.2012)
Svar:
Det er nok en vanlig kråke med uvanlig fargetegninger (mye grått).
Roar Solheim (18.07.2012)
Hva skal den få å spise?
Hei, jeg fant en tilsynelatende ikke skadet, men sjokket? liten spurv midt i veien, har tatt den med hjem, den har fått en pappeske og vanndråper har den drukket, den har fått oppbløtet kattemat most til mos, 4 bittesmå kuler. Hva kan jeg gi den? Og skal den ha mat om natten? Kan fly noen få meter før den ikke orker mer. Vil den komme seg tror du? Kvikk i øynene.Hvor ofte skal den ha mat?
C.D. (17.07.2012)
Svar:
Hold den i eske/bur et par dager, så kommer den seg trolig til hektene. Det høres bra ut allerede, den kan ha fått en smell mot bil eller vindu. Du kan gi den finsmuldret brød/kjeks smuler - det pleier å gå fint til spurver.
Roar Solheim (18.07.2012)
grågås
hvor går det ant å få til satelittsender til gås?
N.N (16.07.2012)
Svar:
Det er ikke noe du kan få tak i eller anvende som privatperson. Merking med slikt på fugl krever tillatelse fra forsøksdyrnemnd og fra Direktoratet for naturforvaltning, og da må det være knyttet til et forskningsprosjekt.
Roar Solheim (18.07.2012)
Fugl
Går det ant at en fugl er utro ??
N.N (16.07.2012)
Svar:
"Utro" er et svært menneskelig begrep som ikke passer på andre dyrearter enn oss mennesker! Men i vår betydning av ordet er de fleste fugler "utro", dvs de forsøker å parre seg med flere enn sin faste partner. Mange hanner forsøker å få seg hunn nr 2, mens mange spurvefuglhunner "sniker" seg til parringer med nabohanner, slik at et kull småfugler svært ofte består av flere halvsøsken.
Roar Solheim (18.07.2012)
Hvilken fugl?
Hei. Kan dette være en bergirisk, eller er det en torniriskhunn? Var en liten flokk på Sotra utenfor Bergen.
O.M.O. (16.07.2012)
Svar:
For meg ser det mest ut som en ung gråsisik, men jeg har ikke altfor mange gode illustrasjoner av ungfuglene av de aktuelle artene du nevner.
Roar Solheim (18.07.2012)
Hvilken fugl?
Brushøne?
O.M.O. (16.07.2012)
Svar:
Ja, dette er en brushane (hunnfugl).
Roar Solheim (18.07.2012)
Hei.
Hei,jeg er ei jente på 11 som har en kylling. Som nesten akkurat har blitt født. og moren vil ikke passe på egget sitt og da lurte jeg på om egget trenger varme og lys? trenger så fort som mulig svar. :)
A. (17.07.2012)
Svar:
Du må kontakte burhønsfolk med dette spørsmålet.
Roar Solheim (18.07.2012)
Sandlo
Er dette en vanlig sandlo eller en amerikasandlo?
Bildet er tatt 05.07.12 ved Gjevilvatnet på Oppdal i Sør-Trøndelag.
J. (17.07.2012)
Svar:
Dette er en ordinær sandlo.
Roar Solheim (18.07.2012)
Hvitrygg- dverg- eller flaggspett?
Hei,
Kan dere hjelpe å artsbestemme denne?
G.G. (17.07.2012)
Svar:
Dette er en dvergspett.
Roar Solheim (18.07.2012)
hva slags spett er det?
hei fant en hakkespett i skogen og jeg vil gjerne vite hvilken er det.
hilsen benjamin.
N.N (18.07.2012)
Svar:
Dette er en ung flaggspett. Merk det tydelige hvite feltet på skulderen.
Roar Solheim (18.07.2012)
Danmark
Har vært en tur i Danmark en ukes tid nå nylig (Ebeltoft) og undrer meg over fuglesangen som var høy og intens og variert, her hjemme synger jo ikke fuglene på denne tiden av året, hvorfor ?
Mvh Grete Sanner Laugerud
N.N (18.07.2012)
Svar:
Dette kan være forskjell i hekketid. Trolig er det troster (svarttrost) som er i gang med kull nr 2 (eller kanskje til og med kull nr 3?) i Danmark, hvor de kan starte hekkingen tidligere på våren enn hos oss.
Roar Solheim (18.07.2012)
Gråspurv
Kan de spise bød havregryn og hva mer
N.N (18.07.2012)
Svar:
Gråspurver kan spise det meste av korn og brødmat uten salt.
Roar Solheim (18.07.2012)
Diger fugl....
Vart vekt i 7 tida i dag av ein veldig høg lyd, som eg etterkvart lokaliserte til å kome frå nokre enormt store fuglar. Ein veldig metallisk høg lyd, som eit vræl. På avstand var fuglane på høgd med ein hjort.... dvs. enorme. Det var 3 stykker. Når dei gjekk forbi ein rundballe var heile halsen og hovudet høgre... Har prøvd å kikke i fuglebøker, og dei kan jo minne om ei hegre, men i veldig mykje større format enn dei vi har her... Meir som ein struts... Nokon aning på kva det kan vere? Tok eit bilete, men sidan det er på avstand vart det litt uklart når eg prøvde å forstørre opp...
N.N (16.07.2012)
Svar:
Du har fotografert traner - de kan rope høyt, kraftig og klangfullt!
Roar Solheim (16.07.2012)
Rød lue
Ja, jeg har tenkt det på det samme. Den virket nesten litt for flott til å kunne være en vanlig vill nordisk fugl. Den virket heller ikke så veldig sky siden jeg kom så nært før den lettet. Dessuten er det ferietid og vi vet jo hvordan en del mennesker oppfører seg ovfor dine dyr da. Men det hadde vært en fin fugl å ha i Norge dersom dette hadde vært en vill art.
N.N (13.07.2012)
Svar:
Du får forsøke å få tatt et bilde av den dersom den dukker opp igjen.
Roar Solheim (15.07.2012)
Spørsmål:
Er det noen kråkefugler som høres ut som en "trompet",eller som en elefant?! En trompetlyd, så opphold på 4-5 sekunder, så en lyd igjen. Hører den i nærheten av en gjødselhaug, høns, det blir også kastet eggeavfall der. Det er mye ravner der.
Indre Østfold
N.N (15.07.2012)
Svar:
Nei, dette høres litt merkelig ut. Ravn KAN lage mange lyder, men jeg har aldri klart å høre noe elefantastisk i stemmen til en ravn (?).
Roar Solheim (15.07.2012)
Fuglevennen.no
Hei, eg vil bare takke for ett flott nettsted som dere har her, eg har alltid fått kjappe og gode forklaringer på mine spørsmål.Dere fortjener skryt. Ha en fin sommer.
L.M. (15.07.2012)
Svar:
Takk for hyggelig tilbakemelding.
Roar Solheim (15.07.2012)
Hvitryggspett ?
Er det en hvitryggspett jeg har fanget på billedbrikka ?
K.J. (15.07.2012)
Svar:
Nei, dette er en ung flaggspett - den har store, hvite skulderflekker. Det mangler hvitryggspetten.
Roar Solheim (15.07.2012)
blåmeis i fuglekasse
Hei. Jeg lurer på om det noen telefontjeneste når det gjelder spørsmål om fugler. Har til stor begeistring og overraskelse fått besøk av blåmeis i min datters hjemmelagde fuglekasse. Den står på balkongen. Vi bor i 3 etasje på sagene og har aldri før fått slikt besøk. De har minst 3 fugleunger som ble klekket ut for ca 10 dager siden. Det er planter og bærbusker på balkongen. Romslig størrelse. Har satt ut et vannfat i tilfeller de trenger det. Ellers ser jeg foreldrene jobber hardt med å finne mark. Hva kan vi gjøre for å være godt vertskap? Foreldrene er blitt veldig uredde og vi kan sitte på balkongen mens de flyr rundt eller sitter like ved oss. Veldig spennende. Men vil ikke gjøre noe som kan skremme dem og lar dem være i fred. Vil gjerne vite mer om dem. For endel år siden hadde vi bur inne med finker og de fikk også unger. Ut fra det antar jeg at ungene kommer ut av fuglekassen om ca 11 dager. Er litt bekymret for at de skal falle ut av balkongen som er så høyt fra bakken som en fjerdeetasje, og har sprinlker som inngjerding. Hvordan skal vi te oss når de kommer ut? Jeg må iallfall være litt ute og vanne planter. Men vil ikke skremme disse små skapningene. Glad for svar. Med vennlig hilsen elisabeth dahl
E.D. (01.06.2012)
Svar:
Beklager sent svar. Dere har trolig gjort det som trengtes, og går ut i fra at meisene kom seg vellykket ut på egen hånd. Artig med meisehekking på et slikt sted.
Roar Solheim (15.07.2012)
Fluer og insekt
Hei
Hvor mange kg fluer og insekt spiser et kjøttmeis par i løpet av en hekkesesong?
Lurer også på blåmeis og svarthvitfluesnapper??
Takk
N.N (01.06.2012)
Svar:
Kjenner dessverre ikke utregninger for dette, selv om det har blitt gjort.
Roar Solheim (15.07.2012)
fugle unger (ny klekkte)
hvordan lærer man en fugle unge å fly?
S. (09.06.2012)
Svar:
Det lærer den av seg selv.
Roar Solheim (15.07.2012)
Rødstjert?
Rødbrun stjert uten svart endebånd, ustreket, helt lys i brystet. Synes den har kraftige øyemarkeringer og nebb, men er vel rødstjert hunn, dette?
N.N (03.06.2012)
Svar:
Nei, dette er en løv- eller gransaqnger.
Roar Solheim (15.07.2012)
flaggspett
Har minst 4 flaggspetter som forsyner seg grovt av solsikkefrøene. Trur de drar til reiret for de flyr ivei med en stor munnfull. De er så dominante på foringsplassen at småfuglene ikke får noe, nesten. Er det noe jeg kan gjøre. Flaggspettene forbruker også et brød om dagen.(skjønt der har nok også skjæra tatt sin del)Skjæra spiser også solsikkefrø. Skal de bare få spise eller hva kan gjøres.
G.K. (04.06.2012)
Svar:
Tror du bare bør la dem forsyne seg. Hvis ikke må du lage forinnretning hvor bare småfuglene slipper til (foringsbur som holder større fugler ute).
Roar Solheim (15.07.2012)
Grågås
Hvor mange unger ca får en gås i løpet av sitt liv? sånn ca??
H. (09.06.2012)
Svar:
Aner ikke! Men hvis en gåsemår lever i 15 år, og får minst 5 unger hvert år, blir det minst 70-75 stykker.
Roar Solheim (15.07.2012)
Skjære
Hei.
Hvor gammel ca. er en skjæreunge som har både fjær og dun?
N.N (11.06.2012)
Svar:
Vanskelig å si når det ikke er noe bilde her, trolig 3-4 uker eller mer.
Roar Solheim (15.07.2012)
Stork ved Nebba i Bunnefjorden.
Hei. Jeg har en hytte i skogen ovenfor Nebba i Bunnefjorden. Hytta ligger til en isdam, hvor det i gamle dager ble produsert is. Pga vannet er det et yrende fugleliv. I morges så jeg en kjempestor Stork. Den passerte omkring 10 meter over meg. Dette har jeg ikke sett før og lurer på hvor vanlig det er med Stork i disse traktene?
N.N (10.06.2012)
Svar:
Stork dukker av og btil opp som tilfeldig gjest i Norge. Våtmarksområder er aktuelle steder.
Roar Solheim (15.07.2012)