Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 920 til 48 969 av totalt 49 973 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

King fisher

Hva er king fisher på norsk????

S. (03.02.2007)

Svar:

Det er fuglegruppen "isfugler" som kalles "kingfishers" på engelsk. I norge hekker av og til én art, som bare kalles isfugl. Den har blågrønn overside og rød underside, og er litt mindre enn en spettmeis. I tropiske strøk finnes mange ulike og fargerike isfuglarter. Noen fanger fisk i vann, men mange jakter insekter og små øgler i tørre savannestrøk.

Roar Solheim (03.02.2007)


#Økologi og atferd

legging av egg

Vi har 2 afrikanske latterduer, de legger egg av og til, men de står på en grein og da blir eggene knust, hva skal vi gjøre om vi vil at de skal klekke eggene?

L. (01.02.2007)

Svar:

Hei!
Latterduer bygger "reir" som mest er å betrakte som en plattform av kvist. Et tips kan være å lage et kunstig reir, og se om de vil ta i bruk dette. Et annet tips kan være å kontakte folk som driver med pryd-duer. Under er en link til et nettsted om prydfugler:

http://www.prydfugler.no/

Tore Reinsborg (02.02.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vandrealbatross

Hvor stor og hvor tong er vandrealbatrossen???????

S. (01.02.2007)

Svar:

Hei!
Vandrealbatrossen veier fra 6,2-11,3 kg. Lengden er 107-135 cm og vingespennet er 254-351 cm. Arten har sitt utbredelsesområde i havområder rundt hele den sørlige halvkule.

Tore Reinsborg (01.02.2007)


#Økologi og atferd

kongeørn

hei!!!!! har det hendt at kongeørn har vært i hagen til folk?

K. (31.01.2007)

Svar:

Hallo Karsten. Ja, absolutt. Spesielt ungfugler av kongeørn som er utsultet i sin første levevinter kan opptre midt blant folk og dumpe ned inne i byer og i hager. Ungfugler som ikke lærer seg å jakte i tide, begynner på en langsom utvikling mot sult, avmagring og til slutt død. Slike utsultede fugler kan miste sin normale vurderingsevne, og f. eks. forsøke å slå ned på katter, små hunder, gjess og lignende nær folk. Men det kan faktisk ende med at det er den unge ørna som blir drept. For en del år siden ble en slik ung kongeørn drept av en gås som den forsøkte å ta på et gårdstun!

Roar Solheim (31.01.2007)


#Økologi og atferd

3 spørsmål om fuglen

hvordan puster fuglen?

hvordan fungerer fordøyelses systemet til fuglen?

hva spiser fugler?

K.M. (31.01.2007)

Svar:

Hei!
Her har du en kort redegjørelse for dine spørsmål:
Pusting: Fugler har lunger som oss mennesker. Fugler har et gjennomstrømssystem som gir de en fordel i forhold til måten oksygenet opptas i blodet i kapillærene (små blodårer). Blod med lavt oksygeninnhold absorberer oksygen selv i luft med lav oksygenkonsentrasjon. Ettersom blodets oksygeninnhold øker avtar dets evne til videre opptak. Dvs. at oksygenrikt blod bare kan oppta oksygen fra særlig oksygenrik luft. Fuglenes blodsirkulasjon foregår slik at blod med lite oksygen først ankommer i fremre del av lungene der luftens oksygenkontrensasjon er lav. Ettersom blodet flyter bakover langs lungeveggen og opptar oksygen underveis, møter det luft med stadig større oksygeninnhold. Derfor vil fuglelungen oppta oksygen lettere enn pattedyrlungen hvor luften pustes inn og ut samme vei og ikke all luft blir skiftet ut ved hvert åndedrag. Situasjonen er tilsvarende, men motsatt for utskillelsen av karbondioksid. Blod rikt på karbondioksid kommer først i kontakt med luft som har høyt karbondioksidinnhold og, ettersom konsentrasjonen i blodet synker kommer det i kontakt med luft med gradvis lavere karbondioksidinnhold og kan fortsette å utskille stoffet.
Næringsopptak/fordøyelse: Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre. Fugler har forøvrig et meget effektivt ekskresjonssystem. Mye av vannet i ekskrementene reabsorberes før det forlater fuglen og blir resirkulert. Hos noen fuglegrupper, slik som hos hønsefuglene, er ekskrementene ekstremt tørre. Hos mange fugler er det svært lite vann i urinen som utskilles. Urinsyren ses oftest som den hvite enden av avføringen. Et slikt system reduserer behovet for store mengder vann (som må bæres når fuglen flyr), og det vannet som finnes i tarmsystemet kan resirkuleres kontinuerlig.
Næringsemner: Fugler spiser mye forskjellig, og det vil være avhengig av hvilken art det er hva de spiser. Noe er spesialiserte på fisk (f.eks fiskender), andre er spesialiserte på smågnagere (f.eks. ugler), noen på kongler (f.eks korsnebber) osv., mens andre kan spise et stort spekter av næringsemner (f.eks kråkefugler).

Tore Reinsborg (31.01.2007)


#Økologi og atferd

Ugler

Hei. Hvor er uglene på dagtid. Hører de ofte om kvelden, men ser de aldri om dagen. Har de noen favoritt tresorter.
På forhånd takk.

J. (29.01.2007)

Svar:

Hei,
Selv om du ikke ser dem, så er de på de samme stedene som om natta. De typisk nattaktive artene (kattugle, perleugle, slagugle, hubro)sitter gjerne godt gjemt inne i ett tett bartre eller gjemt bak vegetasjon (hubroen kan f. eks. godt sitte på bakken gjemt). Snøugle, haukugle og spurveugle er typisk dagaktive (de jakter ved hjelp av synet), og de ser også du lett om dagen. Haukugle og spurveugle sitter ofte i toppen av trær, mens snøugla sitter på steiner og hauger i åpent terreng (fjell- eller kysttundra).

Roar Solheim (29.01.2007)


#Fugleforing

Gråspurver og andre småfugler.

Hei, vi driver et ganske stort forretningsbygg med populær utekafe, i gågater og på torget i Skien. Vi er veldig glade i fuglene rundt oss i hager og i naturen, men vi skulle gjerne ha et godt råd for å "skremme" dem litt bort fra bysentrum. duene er en ting, der har vi gjort tiltak som monner ganske bra. men de mange småfuglene hopper rundt på bordene og setter seg oppunder lave markiser, i store gruper. Dette fordi det blir litt mat å finne, men det er ikke ok, p.g.a. avføring og smitte m.m. Har noen et godt råd som skremmer fuglene bort uten å skade dem. Tenker at det er aktuelt for flere enn oss. På forhånd tusen takk.
vennlig hilsen Hilde E.

H.E. (29.01.2007)

Svar:

Hei!
En del fuglearter har funnet seg vel tilrette i byene, og arter som byduer og gråspurv vil finne mye matavfall som er spredt rundt omkring overalt. Mange finner fuglene underholdende selv om de en del steder kan være til sjenanse pga bl.a. avføring. Vi tror vi på generelt grunnlag heller må glede oss over deres tilstedeværelse i stedet for kun å fokusere på noen baksider ved deres nærvær. En måte å få fuglene vekk fra bordene kan kanskje være å gi de gammelt brød etc på et lurt sted noe vekk fra bordene (f.eks i en bakgate). Mange fugler kan da bli ledet vekk fra bordene. Å skremme fuglene nytter lite, da lite sky fugler som duer og gråspurv snart vil være tilbake igjen.

Tore Reinsborg (29.01.2007)


#Økologi og atferd

Tarmsystemet i hunder og sauer

Hvordan er tarmsystemet i hunder og sauer. Beskriv nøye og med enkelt språk.

N.N (28.01.2007)

Svar:

Hei!
Fordøyelsessystemet til disse dyrene er bygd opp forskjellig fordi de lever av ulike ting. Hunden spiser mye mat (kjøtt) inneholdene lett nedbrytbart protein som brytes ned av magesyren til aminosyrer som kroppen tar opp. Sauen spiser stort sett tungt fordøyelige plantedeler inneholdene tungt nedbrytbare plantefibre. En stor bakterieflora bidrar til nedbrytingen i sauens fordøyelsessystem. Dette er noe av forklaringen på hvorfor sauen har mye lengre tarm enn hunden.

Tore Reinsborg (29.01.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Norges største fugl

Hvilken fugl er Norges største fugl og hvor stor er den???????

S. (28.01.2007)

Svar:

Hei!
Norges største fugl er knoppsvanen. Den kan bli over 20 kg, har en lengde på 140-160 cm og har et vingespenn på 200-240 cm.

Tore Reinsborg (29.01.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva art?

Hei. Oppdaga ein ny fugl på fuglebrettet mitt i dag. Kvit nederst på bringa, raud/rosa under haka, blå/grått hovud med to tydelege svarte striper som går bakover mot ryggen.. Er mørk på ryggen, litt kvit på vingespeilet... Er ikkje bokfink, sjølv om ryggen likna litt - og ikkje bjørkefink sjølv om bringa likna litt... Forslag?

A. (28.01.2007)

Svar:

Hei!
Det er en del i din beskrivelse som tyder på at du har fått besøk av en gråsisik på fôringsplassen. I høst kom det en invasjon av arten til deler av landet, og vi har fått flere meldinger om gråsisik som har oppsøkt fôringsplasser. På nettstedene under kan du se bilde av arten (bildet viser en hann, og merk at hunnene har ikke rødfargen på brystet som på bildet) og lese mer om den.

http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=4200
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=54

Tore Reinsborg (29.01.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Isfugl

Isfugl er en fascinerende og sjelden gjest her i landet. Jeg lurer på bakgrunnen for navnet. Jeg antar det stammer fra tysk Eisvogel (som det finnes ulike teorier for), for navnet isfugl er vel egentlig svært misvisende i og med at is, snø og harde vintre er en av fuglens største farer? Jeg lurer også på om det stemmer at den ikke lenger regnes med til ordenen "råkefugler"? I Norges Dyr fra 1991 står det at den hører til denne kategorien, men har sett at den nylig har blitt klassifisert på annen måte. Stemmer det? Hva er beste årstid for å observere isfuglen?

S.S. (28.01.2007)

Svar:

Hei!
Isfuglens navn skal være avledet fra det tyske ordet for jern ("Eisen") og henspeiler på de metallglinsende fargene. Vi vet lite om vandringsmønstrene for isfugler som observeres i Norge. I harde vintre vil den nok tvinges ut av landet da den er prisgitt åpne elver og bekker hvor den kan fiske. Det foreligger imidlertid noen vinterfunn fra lavlandet på Østlandet og sørvestover mot Rogaland. Det er nok likevel større sjanse å oppdage arten i sommerhalvåret, og da helst langs vassdrag i lavlandet sørøst i landet. Isfugler tilhører ordenen råkefugler (Coraciiformes) men tilhører en egen underorden isfugler.

Tore Reinsborg (29.01.2007)


solsikkefrø

Hei, jeg har nettopp lest at solsikkefrø inneholder kadmium
som er giftig og kreftfremkallende i store mengder. Jeg legger ut store mengder slike frø gjennom hele vinteren. Det har jeg jo gjort i mange år. Men jeg vil jo ikke forgifte dem heller. Dette ble jeg forskrekket over. de får også søt kjeks og lettkokt havregryn, og det yrer av liv på fugleplassen.Koselig synes jeg, men det var de solsikkeføene da?

W.G. (26.01.2007)

Svar:

Hei!
Det er riktig at det for noen år siden ble funnet høye verdier med kadmium i bla. solsikkefrø. Statens Næringsmiddeltilsyn tar jevnlig prøver av diverse matvarer, og så lenge matvarer selges i butikkene må vi bare stole på at det kan spises uten at det skal gå ut over helsa til både oss selv og fuglene. Vi vil følgelig ikke råde deg til å slutte å fôre med solsikkefrø.

Tore Reinsborg (29.01.2007)


#Fugleforing

Invasjon.

Har i vinter invasjon av fugler i hagen, har foret fugler i over 20år,men har aldri sett maken. Bjørkefinken, grå og rød sisik(ann mass) +våre vanlige vinterfugler.Men di siste dager er noen blit svært oppblåst, nesten som en liten ball, hva kan det være? det er også noen som har dødd.Dette gjelder grønn og gråsisik. Er det noe jeg kan gjøre?

R.E.B.T. (28.01.2007)

Svar:

Bjørkfink har det vært store flokker av flere steder i vinter. Det samme gjelder gråsisik. Når fuglene sitter slik du beskriver og dør, så er det store muligheter for at det er salmonella-smitte blant dem. Pass på ikke å bruke forbrett hvor fuglene kan skite ned i matfatet. Hvis fuglene dør, er det lite du kan gjøre ut over det å fore på en mest mulig renslig måte (altså unngå at fuglene skiter i maten).

Roar Solheim (28.01.2007)


#Økologi og atferd

Kvittring på morgonen

Hej!
Nær jag är ute om morgonen runt kl 6 nu i januari. Det är ju helt mörkt ute då. Inget tyder på att solen är på väg upppå några timmar.
Men jag hör massor av småfåglar som kvittrar i buskarna i boligområdet jag bor på.
Är detta normalt?
Jag kan inte komma ihåg att de brukar göra det så tidigt och när det är så mörkt i januari.
April kunde jag förstått. Men januari?
mvh
Andreas Beck

A.B. (26.01.2007)

Svar:

Hei!
Det er flere spurvefuglarter som kan være ganske lydytrende allerede i januar. F.eks på mildværsdager er det ikke så uvanlig å høre syngende kjøttmeis og blåmeis. Gråspurv er også en art som kan "kvittre" mye i januar. Gråspurven opptrer ofte i flokker og når mange kvittrer samtidig, kan resultatet bli et skikkelig kvittre-kor. I hele vinter har rødstrupene vært ekstra aktive med å synge, trolig fordi det har vært mildt og snøbart, og fuglene har markert sine vinter-territorier med sang.

Tore Reinsborg og Roar Solheim (26.01.2007)


#Økologi og atferd

pingvin

hvor gamle blir pingviner?
hvor lang tid tar det før pingvinunger kan svømme?

N.N (25.01.2007)

Svar:

Hei!
Pingvinene tilhører en fugleorden som lever relativt lenge. Keiserpingvinene f.eks blir vanligvis ca 20 år, men noen keiserpingviner har oppnådd en alder på over 40 år. Det vil være avhengig av hvilken pingvinart hvor lang tid det går fra ungene klekkes til de svømmer. Hos mange arter vil ungene bli fôret i flere måneder før de vandrer til sjøen, og deretter begynner på sin første svømmetur. Hos de fleste artene tar det 2-3 måneder, men hos kongepingvinen tar det hele 10-13 måneder. De fleste pingviner vandrer til sjøen i samme tidsrom som de blir uavhengige av foreldrefuglene.

Tore Reinsborg (25.01.2007)


#Økologi og atferd

kjøttmeis

Ble oppmerksom på 2 fugler som jeg trodde hadde en slåsskamp, det var en kjøttmeis å en fugl til. Er usikker på hva den andre fugelen`s rase men den var av samme størrelse som kjøttmeisen.Det viste seg å være en kamp på liv å død,som kjøttmeisen vant.Er det vanlig at Kjøttmeisen går til angrep på andre arter av ca samme størrelse som seg selv for å drepe/spise dem ?

S.J. (25.01.2007)

Svar:

Hei!
Meiser kan være hissige, og rett som det er kan det være mindre "slåsskamper" om f.eks. maten på fuglebrettet eller om en fuglekasse. Det er imidlertid sjelden at slike kamper ender med den enes død. Det er f.eks funnet ihjelhakkede svarthvite fluesnappere i fuglekasser hvor kjøttmeisen har reir, og hvor fluesnapperen har prøvd å kaste ut kjøttmeisen. Slike dødsfall kommer ikke av at kjøttmeisen dreper for å spise offeret, men som et resultat av at den forsvarer eget reir/næringskilde.

Tore Reinsborg (25.01.2007)


#Økologi og atferd

fuglenes mange mager?

fugler har to mager hva er navnet på de tomageneog hvilke oppgaver harhver av de?

N.N (24.01.2007)

Svar:

Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre.

Tore Reinsborg (25.01.2007)


#Økologi og atferd

knoppsvane

hei når er det knoppsvnene blir kjønnsmodene? når er det det begyner å skje forandringer i fuglen? har du noen internett side om knoppsvane? eller video om parringsseremonien. vi har ingen dyrebutikk i nærheten her

N.N (24.01.2007)

Svar:

Hei!
Knoppsvanen begynner å anlegge hvit drakt sommeren eller høsten året etter at de ble klekt. Helt hvit drakt er utviklet i løpet av andre vinteren. Kurtise mellom kjønnene kan starte allerede blant grå ungfugler i vinterområdene, og noen kan prøve seg på hekking allerede som ett-åringer. De fleste starter imidlertid ikke å hekke før de er 3-4 år gamle. Vi har dessverre ingen video av knoppsvaner, men du kan lese mer om knoppsvanen på nettstedene under:

http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=813
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=94

Tore Reinsborg (25.01.2007)


Måser

Når man er på fisketur og skal sløye fisken, tar det ikke lang tid før måser sirkler rundt båten. Hvordan vet måsen at det er mat på gang? Ser den veldig godt, eller hører den godt eller har den veldig god luktedans? Og hvorfor varlser den vennene sine?

M.B.K. (24.01.2007)

Svar:

Hei!
Du stiller her et meget godt spørsmål som har opptatt mange. Fugler har evne til læring og måkene har levd i sameksistens med "fiskeflåten" i flere hundre år. De har tydeligvis lært at ved båter er det stor sjanse for at en godbit eller flere kan bli kastet over rekka. Man kan f.eks se at flokker med måker følger med båtene allerede i det de drar ut for å fiske. Fugler generelt har et meget godt syn, og det er nok øynene som er det grunnleggende redskapet for å oppdage potensielle matkilder hos måker. Det at den varsler sine slektninger om at mat er på gang, kan i utgangspunktet høres dumt ut. For hvorfor ikke la være å varsle, og i stedet få all maten selv? En direkte fordel ved å varsle, vil være at det blir flere øyne som ser og som kan varsle hvis en rovfugl eller rovdyr skulle dukke opp. En indirekte fordel ved varsling, vil være at den selv kan få en godbit når en annen måke oppdager maten og ikke den selv. Mange forhold rundt adferden hos fugler er utviklet (over lang tid) gjennom en avveining av fordeler og kostnader ved et bestemt adferdsmønster (i dette tilfellet varsling), og måkene har da i teorien større fordeler enn ulemper ved å varsle.

Tore Reinsborg (24.01.2007)


#Økologi og atferd

Kråke

Jeg Tugushan Alp lurer på om hvor lenge en kråke kan leve
På for hånd tusen takk

T.A. (24.01.2007)

Svar:

Hei!
Kråka er en art som kan oppnå relativt høy alder. Basert på ringmerkingsgjenfunn er den høyeste alder registrert på kråke ringmerket i Norge, 16 år og 3 måneder. Fra det øvrige Europa er det rapportert om en kråke som ble 19 år.

Tore Reinsborg (24.01.2007)


#Sykdom og skader

oter

Hei,jeg bor på en liten øy i nordland,som heter træna.her ute er det en del oter.for 2 dager siden,så hadde vi ute døren åpen,for vi har katter som går inn og ut,men så kom det en oter inn i gangen,og som regel pleier de å frese og løpe når de merker folk.men det gjorde ikke denne,den så ikke til å bry seg om meg,selv om jeg sto rett ved den.den la seg seg så ned under en tørkehylle vi har i gangen,å så ut som den slappet av,jeg syntes dette var rart,så jeg rørte den,men den brydde seg ikke,lagde bare litt lyd,så jeg ringe kommunen,om de hadde noen råd,men når de kom så og si død,den hadde ingen ytre skader.jeg snakket med en her ute,å for ikke lenge siden hadde han funnet 2 døde otere ute i marka,så mitt spørsmål er om,det finnes noe form for pest hos oter,eller noen annen forklaring.det er ikke alder.har bilder av den

Ø.S. (23.01.2007)

Svar:

Det er alltid vanskelig å si hva som er årsaken til at et dyr omkommer, og særlig når en ikke har bilder av dyret eller kan undersøke det nærmere. Oteren kan ha hatt en sykdom, ha hatt indre skader (påkjørsel tidligere?), være svekket av parasitter, eller rett og slett avmagret pga sult. Unge dyr kan opptre uten å være redd for mennesker, men de dør ikke bare fordi de er unge. Lokal forurensning kan kanskje også være medvirkende? For 35-40 år siden forsvant oteren mange steder i Sør-Norge på grunn av miljøgifter.

Roar Solheim (23.01.2007)


#Fugleforing

Dompapp syk/skadet

Vi har funnet en syk el skadet dompapphunn. Tok den inn i entreen først og ga den frø og vann for å se om den kviknet til. Den er fin i drakten, men sitter og sturer og gjør ikke noe forsøk på å fly. Det ser ikke ut til at vingene er brukket, men mulig den ene er litt skadet for den "sitter" litt høyere når hun holder dem inntil kroppen. En bekjent sa at vi ikke måtte ha den inne da den kan ha salmonella, så nå sitter den i en eske på verandaen. Sitter helt i ro, men spiser litt solsikkefrø og drikker litt vann. Ute er det -5 grader og snø. Hva bør vi gjøre med den?

I. (22.01.2007)

Svar:

Hei!
Det virker som dere har gjort mye riktig i forhold til å holde liv i dompapen, og det kan godt hende den kvikner til etterhvert. Hvis fuglen bruser mye med fjæra og ser ut som en stor fjærball, kan dette være et tegn på at den er smittet av salmonella. Det er da stor sannsynlighet for at den vil dø om relativt kort tid. Hvis vingen skulle være brukket, er det nok det beste å avlive fuglen.

Tore Reinsborg (23.01.2007)


#Økologi og atferd

kattugle

hei begyner er det nå i januar at den ropper? jeg hører ingen her hos meg byner det da i februar da eller i mars kan du hjelpe meg kan du fine et sted der jeg kan søke noen om kaninunger og kaniner

H. (22.01.2007)

Svar:

Hei!
Kattuglene kan man høre rope i januar måned, men også utover i februar/mars. Hvis du vet at det er kattugle i det området du bor, kan det være lurt å lytte etter den flere kvelder, da det ikke er sikkert at den vil rope hver kveld og i det tidsrom du lytter etter den. Når det gjelder kaniner, så har ikke vi oversikt over lokale privatpersoner og dyreforretninger som har slike. Et tips kan være å oppsøke nærmeste dyrebutikk i nærheten av der du bor.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglar i Egypt

Kalaks fuglar er det i egypt?

N.N (22.01.2007)

Svar:

Hei!
I Egypt vil det finnes mange arter som vi ikke har i Norge, men også en del "norske" arter vil kunne finnes der. I felthåndbøker som selges i bokhandlene, vil det som regel være utbredelseskart hvor også Nord-Afrika er inkludert, følgelig kan det være et tips å ta en kikk i slike for å få en pekepinn på hva man kan forvente å se i Egypt. Av felthåndbøker kan vi anbefale "Gyldendals stor fugleguide" som bl.a. kan kjøpes på nettstedet under:

http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=detalj&RK=2&ID=811031&vtitle=Gyldendals+store+fugleguide

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svart svane

Hei.
Jeg bor ved Ånøya i Skaun kommune. Jeg har sett flere sorte svaner sammens med sangsvaner. Alle jeg har spurt sier det aldri har skjed før, dette er ikke vanlig i norge! stemmer dette??

E.M. (22.01.2007)

Svar:

Hei!
Hos sangsvane vil ungfuglene på denne tida ikke være hvite som de voksne. Fargene hos ungfuglene er grå, så det er nærliggende for oss å foreslå at dere har sett unge sangsvaner. Det finnes en art som heter svartsvane, men denne arten hekker ikke i Norge og hører opprinnelig hjemme i Australia. Denne arten er innført til en del dyreparker og forvillede populasjoner finnes på Island, i Polen og i Nederland. Det kan følgelig ikke utelukkes at det kan ha dukket opp rømte fangenskapsfugler eller fugler fra stedene nevnt over. Svartsvanen er nærmest kullsvart og har rødt nebb. Hvis du har bilde av fuglene, så hadde det vært veldig nyttig for å få mer klarhet i artstilhørigheten.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Fugleforing

ny fugl på fuglebrettet

Vi har en brun-grå spraglete, nesten helt trillrund liten ball på fuglebrettet. Gult nebb, mest lysgrå på undersiden. brun-spraglete på ryggen. Små vinger og en tydelig rød flekk på hodet. Den spiser solsikkefrø for harde livet, og er en hyppig gjest. Hva kan dette være.

J. (22.01.2007)

Svar:

Hei!
Det er mye i din beskrivelse som tyder på at dere har fått besøk av en gråsisik på fôringsplassen. I høst kom det en invasjon av arten til deler av landet, og vi har fått flere meldinger om gråsisik som har oppsøkt fôringsplasser. På nettstedene under kan du se bilde av arten (bildet viser en hann, og merk at hunnene har ikke rødfargen på brystet som på bildet) og lese mer om den.

http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=4200
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=54

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Økologi og atferd

Pilfink

Oppdaget forleden en pilfink som etter å ha vært på foringsplassen utafor sta vår grov seg ned i snøen. Den ble liggende der ca 2 cm under snøen i ca 1,5 timer før jeg gikk ut for å undersøke om den levde. Da jeg børstet snøen unna fløy den opp som om ingenting plaget den.
Hva kan denne adferden forklares med?

N.N (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Det er kjent at fugler kan grave seg ned i snøen, og særlig ryper og orrfugl er kjent for dette. Disse artene graver seg ofte ned i snøen (går i dokk) om natta. Dette er energibesparende for de i og med at snøen isolerer godt mot kulde. Dette kan være forklaringen på at også andre mindre arter som pilfink graver seg ned. Det kan også tenkes at den gjorde dette for å rense fjærdrakten, da fugler av og til kan få plagsomme parasitter på seg.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Økologi og atferd

Fossekallen

Hvordan ble fossekallen til Norges nasjonalfugl??
Og hvorfor er den nasjonalfulen til Norge?
Hva er det den spiser mest rundt året???
Hvilken farge har den på øynene????
Og kan du fortelle litt om Fossekallen?????
Kan du gji meg en side om Fossekallen der det står på Norsk?????

D.(. (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Fossekallen er en art som lever langs vann og vassdrag, og særlig ved hurtigstrømmende vann. Den er den eneste spurvefugl-arten som dykker etter føden. Den lever av larver, krepsdyr, ormer, fiskeyngel m.m. som den finner under vann. Den hekker ofte på fjellavsatser, samt byggeinstallasjoner (f.eks under bruer) i umiddelbar nærhet til vann. Den har mørkt brune øyne. Norges nasjonalfugl er den blitt fordi den er utbredt i hele landet, er her hele året og lever ved fosser og stryk som er selve nasjonalsymbolet til Norge. Hvordan den ble nasjonalfugl, kan du lese mer om på nettstedet under:
Ta en titt på http://www.miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/?q=8%2C10%2C1&term=nasjonalfugl+nrk&send=S%F8k%21

Du kan se bilde av fossekallen, samt lese mer om den på nettstedene under:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=530
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=39

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Havørn

Hvor stor er havørna???

S. (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Havørna er 69-92 cm lang, veier opptil 5,5 kg og har et vingespenn på 200-245 cm.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Falk

Hva er verdens største falk og hvor stor er den????

A. (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Falkefugler er en orden bestående av arter med stort sett mindre størrelser enn f.eks haukefugler. Den største falkearten i verden er jaktfalken, og den finnes også i Norge. Den er 48-60 cm lang, hunnene er noe større enn hannene og veier opptil 2,1 kg, mens vingespennet er 120-135 cm.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Økologi og atferd

ekskresjon

Hvordan foregår ekskresjonen hos fuglene?

N.N (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre. Fugler har forøvrig et meget effektivt ekskresjonssystem. Mye av vannet i ekskrementene reabsorberes før det forlater fuglen og blir resirkulert. Hos noen fuglegrupper, slik som hos hønsefuglene, er ekskrementene ekstremt tørre. Hos mange fugler er det svært lite vann i urinen som utskilles. Urinsyren ses oftest som den hvite enden av avføringen. Et slikt system reduserer behovet for store mengder vann (som må bæres når fuglen flyr), og det vannet som finnes i tarmsystemet kan resirkuleres kontinuerlig.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

navn på magene til fuglene

N.N (19.01.2007)

Svar:

Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Brunsisik

Er Brunsisik'en vanlig i sør-trønderlag?

K. (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Brunsisiken er vanligst lengst sør i Norge, og den påtreffes jevnlig også i Sør-Trøndelag. I Trøndelag er imidlertid dens slektning gråsisiken langt vanligere. Brunsisik ble inntil for kort tid siden betraktet som en underart av gråsisik, og det er et omdiskutert tema om disse bør betraktes som to arter eller en og samme art.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Økologi og atferd

Livssyklus

1.Hvordan er livssyklusen hos fuglene, hvordan lever de?
2.Hvilken inndeling er det i gruppen fugler?

N.N (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Livssyklusen hos fugler, vil være avhengig av hvilken art det er snakk om. Felles for fuglene er at de legger egg som må ruges en periode før de klekkes. De ruger som oftest ut sine egne egg, men gjøken er et unntak. Denne legger egg i andre arters reir og tar seg ikke av eget avkom. Etter klekking vil avkommet bli passet på av foreldrene til de er i stand til å klare seg selv. Etter hekkingen, vil mange arter trekke bort fra hekkeområdene. De fleste trekker nord-sør (f.eks en del sangere), mens andre beveger seg mer i øst-vest retning, f.eks en del ugler og finkefugler. Andre arter igjen, vil kunne finnes i samme området året rundt (f.eks gråspurv). Fugler er en egen "klasse" i dyreriket. Fuglene er videre inndelt i forskjellige ordener (f.eks. spurvefugler), familier (f.eks. kråkefugler), slekter, arter og underarter.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Fugleforing

Vanligste småfugler i Nord-Norge

Heisann!

Lurte på hva som er de vanligste småfuglene i Nord-Norge? Da tenker jeg aller mest på de som er på brett og spiser fuglemat. Bor i Vesterålen, og ser ofte flere ulike småfugler jeg ikke aner hva heter. Her er mye kjøttmeis, granmeis og løvsanger, og av og til også dompapp.

N.N (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Det er et litt mer begrenset utvalg av arter man kan forvente å finne på fôringsplasser så langt nord som Vesterålen enn i Sør-Norge. Du har allerede nevnt tre arter som skulle kunne opptre regelmessig. Du nevner også løvsanger, men denne arten vil du nok bare kunne se om våren/sommeren i Vesterålen. Dette er en ekte trekkfugl som drar helt ned til Afrika om høsten. Av noen andre arter du kan være heldig å få på fôringsplassen nevnes: Svarttrost, gråtrost, blåmeis, gråspurv, grønnfink, gråsisik og gulspurv.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Sykdom og skader

Skadd undulat

undulaten min mangler noen lange fjær på høyre vinge og blør på brystet. kan den ha gjort dette selv? eller har den skadd seg i buret? den klarer heller ikke å fly nå. blir den bra igjen? den er 5 år gammel. må vi dra til dyrelege med den?

N.N (19.01.2007)

Svar:

Hei!
Det er normalt at fugler av og til kan mangle noen fjær. Dette kommer av at de skifter fjær (myter) med jevne mellomrom. Det vil etterhvert vokse ut nye vingefjær, men det er sjeldnere at de mister så mange samtidig at de mister flygeevnen. Noen arter kan "sjokkmyte" masse fjær samtidig, men dette er ikke et vanlig fenomen. Det er vanskelig å si hva som har skjedd i forhold til at den blør, men det er mulig den kan ha blitt stresset i buret og således pådratt seg en ytre skade, samt mistet mye fjær. Blødninger skal normalt gro ganske raskt, men hvis dette vedvarer er nok løsningen å kontakte en dyrlege.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Fuglekasser

Rensking

Hei
Er det kvart tredje år eg bør renske og reperere kassene?.
Kasser som er innen for dei spesielle kassene skal dei også renskes kvart tredje år? Dei er villige til å byggje nye reir?

Takk For alle gode svar

Ø.R. (20.01.2007)

Svar:

Hallo,
Alle fuglekasser bør renskes for gamle reirrester og evt. rester etter vepsebol hver vinter. Gamle reir og ekornbol (store kvisthauger i kassa) KAN inneholde lopper, og hvis du renser kassene når det er kaldt på vinteren, reduserer du sjansen for at loppene skal hoppe over på deg. HVIS du får svarte, små fuglelopper på deg, kan de bite, men du blir lett kvitt dem ved å putte klærne i vaskemaskinen og ta en dusj! Fuglene renser ikke reirhullene selv, og kan fylle opp kassene helt med reirmateriale. Hvis det ikke fjernes, synker muligheten for at kassa tas i bruk neste vår.

Roar Solheim (21.01.2007)


#Økologi og atferd

spurvehauk og hønsehauk

hei!!! kan spurvehauk og hønsehauk drepe et ekorn og spise det?

K. (20.01.2007)

Svar:

Hei,
Ekorn er en av de viktige byttedyrene for hønsehauk, spesielt om vinteren. Hogst av gammel barskog kan ha forårsaket nedgang i ekornbestandene og følgelig skapt vanskeligheter for hønsehaukens overlevelse mange steder i eldre barskog. Nær kysten og kulturlandskap kan den finne andre vinterbyttedyr, som f. eks. kråker, skjærer og duer. En spurvehauk hunn kan nok klare å ta et ekorn, men gjør det nok svært sjelden. Spurvehauk hannen vil neppe klare å ta et ekorn, og heller ikke forsøke seg på et så stort bytte (hannen er markert mindre enn hunnen).

Roar Solheim (21.01.2007)


#Økologi og atferd

vinteropphold for ender

på turer rundt sognsvann lurer min kone ofte på hvor endene gjør av seg om vinteren når vannene er tilfrosset - og jeg har lovet å spørre deg ...

P.Ø.A. (19.01.2007)

Svar:

Ender og andre fugler knyttet til åpent vann klarer seg sjeldent hvis ikke de flytter på seg når vannet fryser. Ender på Sognsvann flyr f. eks. ned til Frognerparken eller Akerselva, og hvis det er frosset også der, så vil de trekke ut til åpent vann i fjorden (havvann). De fleste vannfugl (ender, gjess, svaner, rikser, dykkere osv.) trekker lenger sørover om høsten, slik at de oppholder seg lenger sør enn der vannet fryser.

Roar Solheim (20.01.2007)


#Fuglekasser

linerle

Hei

Eg laga ei linerle kasse for nokre år sidan
Eg plasserteden under eit tak på ein gamal garasje.
Er det feil plass å ha kassa, kor foretrekker linerlene å ha reiret sitt? Bør eg henge den opp på ein anna plass

Takk

Ø.R. (19.01.2007)

Svar:

Linerlene kan plassere reiret på mange ulike steder - inne i steinrøyser, i vedstabler, i motorrommet på en parkert bil eller traktor, under takstein, eller i en linerlekasse. Selve opphengingen av kassa høres grei ut, men det er ikke dermed sikkert at linerler automatisk slår seg til der. Hvorfor enkelte kasser kan stå tomme i årevis mens andre i nærheten blir brukt, er det ofte umulig å ha noen formening om.

Roar Solheim (20.01.2007)


#Økologi og atferd

Gassutveksling

Hvordan fåregår gassutvekslingen fos fugler?

N.N (19.01.2007)

Svar:

Hei!
Fugler har et gjennomstrømssystem som gir de en fordel i forhold til måten oksygenet opptas i blodet i kapillærene (små blodårer). Blod med lavt oksygeninnhold absorberer oksygen selv i luft med lav oksygenkonsentrasjon. Ettersom blodets oksygeninnhold øker avtar dets evne til videre opptak. Dvs. at oksygenrikt blod bare kan oppta oksygen fra særlig oksygenrik luft. Fuglenes blodsirkulasjon foregår slik at blod med lite oksygen først ankommer i fremre del av lungene der luftens oksygenkontrensasjon er lav. Ettersom blodet flyter bakover langs lungeveggen og opptar oksygen underveis, møter det luft med stadig større oksygeninnhold. Derfor vil fuglelungen oppta oksygen lettere enn pattedyrlungen hvor luften pustes inn og ut samme vei og ikke all luft blir skiftet ut ved hvert åndedrag. Situasjonen er tilsvarende, men motsatt for utskillelsen av karbondioksid. Blod rikt på karbondioksid kommer først i kontakt med luft som har høyt karbondioksidinnhold og, ettersom konsentrasjonen i blodet synker kommer det i kontakt med luft med gradvis lavere karbondioksidinnhold og kan fortsette å utskille stoffet.

Tore Reinsborg (19.01.2007)


#Økologi og atferd

eskresjonsorgan

Hvordan fungerer eskresjonsorganene til fuglene? og hvor finner vi den/dem?

N.N (19.01.2007)

Svar:

Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre. Fugler har forøvrig et meget effektivt ekskresjonssystem. Mye av vannet i ekskrementene reabsorberes før det forlater fuglen og blir resirkulert. Hos noen fuglegrupper, slik som hos hønsefuglene, er ekskrementene ekstremt tørre. Hos mange fugler er det svært lite vann i urinen som utskilles. Urinsyren ses oftest som den hvite enden av avføringen. Et slikt system reduserer behovet for store mengder vann (som må bæres når fuglen flyr), og det vannet som finnes i tarmsystemet kan resirkuleres kontinuerlig.

Tore Reinsborg (19.01.2007)


#Diverse

total oversikt fugletårn i Norge?

Hei jeg driver med et omfattende fotoprosjekt der jeg avfotograferer fugletårn i Norge. finnes det en total oversikt?

P.G. (18.01.2007)

Svar:

Hei!
Vi har dessverre ingen totaloversikt over fugletårn i landet. På nettstedet under, vil du imidlertid finne en oversikt (lenker) over landets fylkesavdelinger. På nettstedene deres, vil det også kunne være informasjon om forskjellige fugletårn i de respektive fylkene.

http://www.birdlife.no/organisasjonen/lag.php

Tore Reinsborg (19.01.2007)


#Diverse

Fossekallen

kan du fortelle meg litt om fossekallen?
hvorfor er den nasjonal fuglen til norge????

D. (18.01.2007)

Svar:

Hei!
Fossekallen er en art som lever langs vann og vassdrag, og særlig ved hurtigstrømmende vann. Den er den eneste spurvefugl-arten som dykker etter føden. Den lever av larver, krepsdyr, ormer, fiskeyngel m.m. som den finner under vann. Den hekker ofte på fjellavsatser, samt byggeinstallasjoner (f.eks under bruer) i umiddelbar nærhet til vann. Norges nasjonalfugl er den blitt fordi den er utbredt i hele landet, er her hele året og lever ved fosser og stryk som er selve nasjonalsymbolet til Norge. Du kan se bilde av fossekallen, samt lese mer om den på nettstedene under:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=530
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=39

Tore Reinsborg (19.01.2007)


#Økologi og atferd

vipe observasjon

den 17.januar i år(2007)kl.14:30 oberverte jeg en flokk viper på taksebanen på Bergen Lufthavn Flesland. Flokken bestod av i alt 15 individer . jeg satt i et kjøretøy og kjørte langsomt inn på de ,og kom inn på ca. 5m avstand før de tok av. jeg kan ikke erindre og ha obervert vipe så tidlig før. er dette uvanlig ?

H.K.M. (18.01.2007)

Svar:

Dette kan være et resultat av den snøbare vinteren vi har langs kysten av Vestlandet og Sør-Norge. På Lista i Vest-Agder flyr fremdeles store flokker på flere hundre stær omkring langs strendene. Hvis det nå kommer kulde og snø, kan det være at både stær og viper flyr avsted til England eller Danmark.

I følge ornitologer i Bergensregionen er dette fugler som trolig har ankommet Flesland den seinere tiden. Om de kommer sørfra eller vestfra er vanskelig å si, men det hender fra tid til annen at vipene forflytter seg fra overvintringsområdene i Storbritannia til det norske vestland når værforholdene der borte er ille (eller motsatt som nevnt over). Se f.eks. http://www.fugler.no/smastykker/200502_vipe.htm. Årlig vinterforekomst av vipe i Hordaland kan du finne på årsrapportene til NOF Hordaland: http://www.fuglar.no/lrsk/rapporter.php

Roar Solheim og Frode Falkenberg (18.01.2007)


#Fuglekasser

Kattugle

Hei !
Eg har ei kattuglekasse. Den henger i ein Furuskog med ein liten oppning. Den henger ca 2 meter over bakken. Den har vore oppe i 3 hekkesesonger. Det er Ugle i skogen. Kvifor får eg ikkje kattugla i kassa. Må eg gjer nokon endringer?

Ø.R. (18.01.2007)

Svar:

Hei,
Det er ikke mulig å si sikkert hvorfor du ikke får kattugler i kassa, men du kan gjøre noen forbedringer. Kassa bør nok henge 4-5 m over bakken - 2 meter er litt i laveste laget. Har du ca 10 cm med oppsmuldret stubbeflis i bunnen av kassa? Hvis kassa er uten flis, vil kattuglene bare bruke den i ytterste nød. Kassa bør også henge nær noen tette bartrær slik at kattuglene raskt kan fly til skjul når de forlater kassa. Dette er noen tips. Men hvis kattuglene i området allerede har en god reirplass, kan det være at de rett og slett ikke trenger en kasse..... Hvor lenge har den hengt oppe? Sjansen er best til å få hekking i et godt museår, og toppårene for mus er det gjerne 3-4 år mellom.

Roar Solheim (18.01.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hauk

hva er verdens største hauk

S.A.V.F. (17.01.2007)

Svar:

Hei!
Rovfuglene er delt inn i to store ordener, haukefugler og falker. I den store ordenen haukefugler inngår også gribber og ørner som mange ikke forbinder med hauk. Mange gribber og ørner er som du sikkert vet større enn de rovfuglene som vi forbinder med hauk (f.eks hønsehauk og spurvehauk). Hvis vi ser på hele ordenen haukefugler, vil andeskondoren med et vingespenn på 274-310 cm være blant de aller største. Hvis vi ser på de artene som står vår egen hønsehauk nært (i samme slekt), så er det faktisk vår egen hønsehauk som er blant de største.

Tore Reinsborg (18.01.2007)


#Diverse

Nasjonal fugl

Kva heiter nasjonalfuglen til Kina?
Og kva heiter nasjonalfuglen til Norge?

H.H. (18.01.2007)

Svar:

Hei!
Norges nasjonalfugl er fossekallen, mens nasjonalfuglen til Kina er gullfasan. Du kan se bilde av en gullfasan på nettstedet under:
http://no.wikipedia.org/wiki/Gullfasan

Tore Reinsborg (18.01.2007)


#Økologi og atferd

dompapp

I fjor vinter hadde vi 22 dompapp, 11 hanner og 11 hunner som vi matet gjennom vinteren her i Bodø.
På våren var alle plutselig borte. Når og hvor legger de reirene sine og hvor blir de av om høsten?

N.N (18.01.2007)

Svar:

Hei!
Dompapen har egglingstid i april-mai (juni), og den kan ha et nytt kull i juli. Den bygger som regel reiret i gran, og da ofte unggraner i et par meters høyde. Det er imidlertid også funnet dompap-reir i einer og bjørk, samt på fjellavsatser. Om høsten vil de streife rundt på jakt etter forskjellige typer frø, og i år med mye rognebær tar de mye frø som de finner i disse bærene. De spiser imidlertid ikke fruktkjøttet.

Tore Reinsborg (18.01.2007)


#Diverse

Tiur

Hvor høy kan en viksen Tiur bli?

M. (18.01.2007)

Svar:

Hei!
Mål på høyde av fugler er ikke en standard målemetode. Lengde er imidlertid det, og en tiur er i gjennomsnitt ca 90 cm lang. Det tas da mål fra nebbspiss til ytterste stjertspiss. Noen fugler kan rage høyere enn lengden i enkelte positurer pga lange bein som ikke er inkludert i lengdemålet. En tiur vil ikke gjøre det, da den har korte bein.

Tore Reinsborg (18.01.2007)

««første 48 920 - 48 969 av 49 973 siste»»