Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 705 til 39 754 av totalt 50 306 spørsmål «forrige neste»
mynah fugel
Hallo jeg lurte på om det et noen som vet hvor jeg kan fine en mynah fugel i norge.
Jeg og Malin familie var i Vietnam der er det masse slike fugler, men grunnet mattilsynet regler er det vanskelig og få en med seg til Norge.
Kan noen hjelpe meg
T. (10.08.2012)
Svar:
Denne siden befatter seg med biologi og viltlevende fugler, og støtter ikke burhold av viltlevende fugler. Spørsmålet ditt må du rette til dyrebutikker eller burfuglfolk.
Roar Solheim (10.08.2012)
Spurv i stall
Hei :-)
Vi har fått inn en hel del spurv i stallen vår, dørene står oppe og de "raser" rundt. Dette er slitsomt, og de driter ned hele stallen... Forslag til hvordan vi blir kvitt de på en enkel og "fuglevennlig" måte?
A.H. (10.08.2012)
Svar:
Nei, dessverre! Åpne haller er et problem med hensyn til spesielt gråspurv. Store industrihaller hvor mat produseres (bakerier, møller etc.) besøkes gjerne av gråspurv, og de KAN da spre salmonella. For ca 25 år siden var det et salmonella-utbrudd i sjokolade hos en norsk sjokoladeprodusent, og årsaken var salmonella fra fugl - trolig av samme årsak som nevnt ovenfor. Tror eneste langsiktige løsning faktisk er stengte haller. Er det åpent, så flyr spurvene inn.
Roar Solheim (10.08.2012)
Flis
Takk for dine svar ang uglekasser.Siden jeg ikke har tilgang til stubbe flis har jeg kjøpt 30kg med grov flis (kutterspon)fra felleskjøpet,er dette bra flis til å bruke i uglekasser?
H. (10.08.2012)
Svar:
Kutterflis (spon etter motorsagbruk) egner seg ypperlig! Stubbeflis er betegnelsen på det du selv kan smuldre opp med hendene fra en tørr-råtten løvtrestamme/stubbe (som altså ikke er gjennomtrukket av vann). Som regel finner du slike over alt i skogen, og selv henter jeg slik flis der jeg setter opp de enkelte uglekassene.
Roar Solheim (10.08.2012)
Skadet gulerle
Hei, katten min tok i dag en gulerle som jeg klarte å ta fra han. Ser på den ene vingen har en fjær brekt ca midt på. Den prøver å fly, men klarer ikke fly mer enn 5-10 meter, og la "lander den" med vingene spredd. Katten min så dette og satte etter den igjen, men jeg fikk tatt fuglen, men da mistet den alle halefjærene.... Hva burde jeg gjøre? Har den noen sjans til å overleve, ser ingen synlige skader utenom de fjæra...
A. (09.08.2012)
Svar:
Hvis det bare er fjær som har falt av, og fuglen ikke har noen bruddskader, så kan den kanskje klare seg. Sett den i en eske/bur med tilgang til vann over natta, og se om den klarer å fly i morgen. Stjertfjærene vokser ut igjen.
Sett halsbånd og bjelle på katta.Roar Solheim (09.08.2012)
Sort sjøfugl
Hei,
Jeg så denne fuglen på brygga i Lillestrøm, Akershus klokken 2110 på kvelden. Finner den ikke i fugleboken
E. (09.08.2012)
Svar:
Dette er en ung storskarv.
Roar Solheim (09.08.2012)
Mål på Spurveuglekasse!
Har nå lagd to Spurveugle kasser med disse målene her: Høyde 35 cm,innvendig mål i bunnen er 12cm x 12cm og innflygnings hullet 4.5 cm med en liten tunell på rundt 7cm lang.Er de kassene jeg har bugget for små til spurveugla? For jeg er litt forvirret siden jeg har to forskellige kasse tegninger på Spurveuglekasse og har disse målene her: 30cm høy, 12-14cm invendig mål, og 50-60 cm høy,18-20 invendig mål og begge tegningene har innflygningshull på 4.5cm.Hvem av disse kassene her er den mest optimale for Spurveugla?
H. (09.08.2012)
Svar:
Det er diameter og litt lengde på innflygingshullet som trolig er mest avgjørende for spurveugla. De kassene du har laget vil nok være tilstrekkelige for spurveugle, siden den hekker i tretåspettreir, og de har mindre innvendig rom enn kassene dine. Jeg selv pleier imidlertid å lage innvendige mål litt større for spurveugler, kanskje ca 15 cm innvendig mål for sideveggbredde, og ca 40-45 cm kassehøyde; men samme flyvehullmål som du har angitt. Husk ca 5-10 cm oppsmuldret stubbeflis i bunnen. Kassene kan stå ca 4 meter over bakken i lukket gran/blandingsskog. Lykke til!
Roar Solheim (09.08.2012)
Fjør
Disse lå sammen med flere av samme sort i vannkanten (ferskvann) i Hordaland.
Mulig å si noe om art?
B. (09.08.2012)
Svar:
Ser ut som grågåsfjær, men det er ikke alltid lett å bestemme fuglefjær bare ut i fra fotografier.
Roar Solheim (09.08.2012)
Avføring
Hei! Min datter på femten måneder satt med fuglemøkk i hendene. Jeg lurer på om dette kan være farlig på noen måte? Jeg tror ikke hun fikk noe i seg, og jeg skylte hendene med vann og vasket dem med en våtserviett jeg tilfeldigvis hadde for hånden. Er likevel litt stresset for at dette kan ha vært farlig. Kan du si noe om i hvilken grad det kan ha vært det, og om hvorvidt fugleskitt er noe man absolutt skal holde barn vekk fra?
Selger dere forresten plakater med fugler på til privatpersoner? Jenta vår er så opptatt av dem for tiden.
A.A. (09.08.2012)
Svar:
Vanlig håndhygiene er absolutt tilstrekkelig hvis man har håndtert fugl eller fugleskitt. Vask med såpe er godt nok. Man KAN i uheldige tilfeller bli smittet med salmonella fra fugl, men ved vanlig hygiene/håndvask skal ikke dette være noen risiko. Sjekk NOF butikken Natur og Fritid - der får du kjøpt plakater.
Roar Solheim (09.08.2012)
Måkeunger
Hei! Vi bor i en bygård i Trondheim og har to måkeunger i bakgården. De er nok fødtganske sent og er fortsatt forholdsvis små, men de tripper rundt der og tar til seg mat selv, ser det ut til. Måkemor ser vi ikke noe særlig til lenger. Bakgården er ganske liten og det er høye vegger rundt. det blir fullt av fugleskitt og det er ikke så tiltalende akkurat, men man ønsker jo ikke å skade fugleungene. Spørsmålet er om de vil kunne lære seg å fly der inne, og om vi hadde gjort noe galt ved å "jage" dem ut til en park i nærheten?
S.S. (09.08.2012)
Svar:
Det beste er nok å la måkeungene få være der de er. Selv om dere ikke ser de voksne noe særlig, så vil jeg tippe at de holder øye med ungene sine, og forer dem nå og da (hvis ikke ville de dø av sult inne i bakgården). De lærer helt fint å fly av seg selv, også der de er nå. Som regel skaper det flere problemer for fuglene dersom en forsøker å flytte dem.
Roar Solheim (09.08.2012)
Flere døde grønnsisiker
Hei. Leste det tidligere innlegget her ang Grønnsisikene som var døde. Vi sitter nå på hytta på Rapham(bare et par mil fra Kvamsfjellet). Vi opplever det samme. Nemlig flere døde fugler. Har heller aldri opplevd dette før. Er det noe vi kan gjøre, noen vi bør kontakte?
T. (08.08.2012)
Svar:
Hvis dere har forplass hvor dere mater fuglene, så ta den ned, tøm og vask den grundig, og vent et par uker med å sette den opp igjen. Dette vil hjelpe dersom det dreier seg om salmonella eller annen sykdom som smitter mellom fuglene. Annet enn dette kan dere ikke gjøre. Gummihansker og vanlig håndhygiene er mer enn tilstrekkelig under operasjonen.
Roar Solheim (09.08.2012)
Hvilken fugl har mista fjæra?
Hei, Gutten min fant en fjær som han lurer veldig på hvem som var den opprinnelige eieren.. Håper du har anledning til å svare :-)
J.S. (09.08.2012)
Svar:
Ja, dette er en vingefjær fra ei rugde.
Roar Solheim (09.08.2012)
Skadet Gråtrost
Kom hjem i går og ferska katten (beklager, nå skal den få bjelle på) med en gråtrost, vingen ser ut til å være brukket (åpent brudd) og den har småsår litt rundt omkring. Vi har bundet vingen inntil kroppen og den er i et reisebur. Den er kvikkere i dag og spiser hønsefôr selv. Tror du den vil komme seg? Må vi avlive den? Trenger den varmelampe? Selv om det er en veldig vanlig fugl, vil gjerne at den skal overleve....
Et sp. til, tar katten mindre fugl på natten?
R. (07.08.2012)
Svar:
Fuglen trenger ikke varmelampe - den holder godt temperaturen selv. Dersom den holder seg i ro i buret og spiser, kan dere holde i 2-3 uker og se om den leges. Troster kan fores med brødsmuler, frukt og bær, meitemark og andre småkryp. Den må også ha vann. Dersom den ikke kan fly skikkelig etter ca 3 uker, bør den sannsynligvis avlives. Ellers bør katta ha halsbånd med navn og telefonnummer på dere som eiere, samt gjerne også bjelle slik at den ikke så lett kan fange fugl. Katter tar høyst sannsynlig få fugler om natta, fordi fuglene da er inaktive og sitter skjult og sover.
Roar Solheim (08.08.2012)
Kattugle, navnet?
Hvordan har kattugla fått navnet sitt? Har det noe med katt å gjøre?
A. (08.08.2012)
Svar:
Det vet jeg faktisk ikke. Den heter kattugle både i Norge og Sverige. Den mest naturlige, tenkbare forklaringen er at det skyldes en del av lydene kattuglene kan lage, som faktisk kan høres ut som mjauing fra katter. Ellers har de ikke noe med hensyn til sitt utseende som assosierer med katter.
Roar Solheim (08.08.2012)
Finnes det kråker på Island?
Finnes det kråker på Island?
N.N (08.08.2012)
Svar:
Jeg har dessverre ikke førstehånds kunnskap om fuglefaunaen på Island, men i henhold til de nyeste fuglebøkene så skal ikke kråke finnes som hekkefugl på øya. Hvorvidt enkeltindivider kan opptre som tilfeldige gjester, er et annet spørsmål.
Roar Solheim (08.08.2012)
Pilfinkmor og mating av unger
Hei, vi har plutselig blitt fôrverter for en pilfinkmor og hennes fem små. Vi har aldri tidligere hatt pilfink på terassen, men nå ser det ut som de nærmest har bosatt seg. Det vi lurer på er: hvor lenge mater pilfinkmor barna? De spiser også en del selv, men mor er oppmerksom og mater fortsatt. Disse småtassene later til å få mat av mor lengre enn kjøttmeisungene vi hadde her i juni (som fortsatt spiser godt hos oss på egenhånd). Vil pilfinkene fortsette å besøke oss så lenge vi legger ut mat?
T. (08.08.2012)
Svar:
Aner dessverre ikke hvor lenge pilfinkene mater ungene sine, men etter et par uker må de nok klare å finne maten selv. Så lenge dere forer dem, vil de trolig oppsøke dere for å forsyne seg av lettvint mat.
Roar Solheim (08.08.2012)
svale
jeg fant en svaleunge under taksteinene når vi skulle bytte tak. valget var å drepe den eller ta d ned fra taket. jeg tok den ned å lagde et reir for den høyt oppe fra bakken på en stabel med leca blokker med en takstein på toppen for å skjerme redet. hva skal jeg gjøre? drepe den eller finner foreldrene Den? håper på kjapt svar
L. (08.08.2012)
Svar:
Du har sannsynligvis funnet en tårnseilerunge. Hvis den ikke er flyvedyktig ennå, må den mates til den kan fly. Tårnseilerunger kan fores med finmalt kjøttdeig (uten krydder og salt). Hvis du holder til i Grimstad-området (som Dahlske vgs antyder), kan du ta direkte kontakt med meg for videre råd.
Roar Solheim (08.08.2012)
Hvilken fugl
Hei, så en litt rar fugl i skogen her en dag, det var mye hvitt på den, samt sort rundt øynene(maske), pluss at den lagde ett forferdelig skrik som hørtes på lang vei. Den var på størrelsen med en trost, vanlig nebb, men litt lang stjert, hva er dette?
A. (08.08.2012)
Svar:
Din beskrivelse kan kanskje passe med varsler, sjekk den i fugleboka eller på nettet.
Roar Solheim (08.08.2012)
Hva slags fugl?
Hei.
Bor i Lardal,og fikk se en fugl jeg ikke har sett før på formiddagen idag. Den var på størrelse med en meis/spurv og hadde orange bryst, sort hode med en hvit stripe ca ved øyne/nebb. La ikke merke til hvordan nebbet var. Den var mindre enn dompap. Hva kan det være ?? (fikk desverre ikke tatt bilde av den..)
Mvh
AEG
A. (08.08.2012)
Svar:
Jeg mistenker at du har sett en buskskvett hann - sjekk denne.
Roar Solheim (08.08.2012)
Hva slags egg?
Hva slags fugl kan dette egget stamme fra? Det ble funnet på bakken i bjørkeskogen i Nord-Østerdal, ca. 750 moh. Ikke mulig å se noe reir i umiddelbar nærhet. Egget er forøvrig åpent på ene siden og tomt for innhold.
N.N (08.08.2012)
Svar:
Dette er egg av en hønsefugl, mest sannsynlig orrfugl pga størrelsen. Jeg har ikke eggplansjebok for hånden, og kan derfor ikke sikkert skille orrfugl og storfugl. Egget er trolig spist av en kråkefugl, det ver i alle fall ikke klekket - da ville det vært to halvdeler.
Roar Solheim (08.08.2012)
Spurvunge
Hei!
Nå har vi en liten spurvunge her som er fysisk uskadd etter en litt uheldig episode med katten. Den er nesten flyvedyktig men den må få i seg mat, hvordan løser vi dette?
M.L. (07.08.2012)
Svar:
Se om den kan spise selv. Brødsmuler og finmalt korn bør kunne gå. Hvis den ikke spiser selv, må dere forsøæke å dytte oppbløtete små brødsmuler i gapet på den.
Roar Solheim (07.08.2012)
Hvilken type fugl?
Hei! Denne fuglen fløy rett i vinduet vårt i Asker, Akershus, og døde raskt etterpå. Gråbrun i fargen og hvite prikker i flankene. Hvilken type fugl er dette? Takknemlig for svar!
N.N (07.08.2012)
Svar:
Dette er en ung stær i ferd med å skifte fra ungfugldrakt (brun) til vinterdrakt (sort med hvite prikker).
Roar Solheim (07.08.2012)
Bryllaup
Hei.
Kva kan ein bruke istaden for riskorn på kirketrappa hvis ein ønsker å "drysse" på brudeparet? kan ein for eksempel bruke sesamfrø?
S.K. (07.08.2012)
Svar:
Hvorfor skal du bytte ut riskornene? De er ikke til skade for fuglene, dersom det er bakgrunnen for spørsmålet ditt. Vet ikke om det er noe mer delikat å få håret fullt av små sesamfrø enn riskorn. ???
Roar Solheim (07.08.2012)
Bergirisk?
Hei. Er dete en bergirisk? den holte seg atme en sån stein plas der det fbør har vert et hus ret nere med fjæra mvh
Jill.
J. (07.08.2012)
Svar:
Kan ikke si sikkert hvilken art dette er, fordi bildet ikke er helt bra, men jeg tror det kan dreie seg om en bergirisk.
Roar Solheim (07.08.2012)
Fugl?
Hei. vem er dete kan dete vere bjørkefink hun?
J. (07.08.2012)
Svar:
Nei. Dette er en sivspurv.
Roar Solheim (07.08.2012)
Fjær?
Hei. Dene lile fjæra fant jeg på en myrete og bløyt jørme sti med mase skog i omradet like ved et stort fiske vann i nor norge alså! den er noe runt 5cm. Og som du kansje ser er dene fjæra rødbrun med sorte striper. vem kan ha mistet dene jeg tenker på små fugler som sivspurv heler bjørke fink heller en liten fjær av orrhøne. Vet dere vem som har mystet den? mvh Jill.
J. (06.08.2012)
Svar:
Dette er stjertfjær fra en enkeltbekkasin.
Roar Solheim (07.08.2012)
fjær?
Dene fjære er i nor norge der det ikke er musvåk.
Men vi har da fjellvåken. musvåken er kansje lit sjelden her i nor Norge? men jeg vet nå ikke helt sikert.
J. (06.08.2012)
Svar:
Da har du nok rett i at dette mer sannsynlig er fjellvåk - en del fjær kan være nokså like på fjell- og musvåk.
Roar Solheim (07.08.2012)
Fugl?
Hei. Vem er dene lile fyren er dete en sanger løv heler gran sanger? mvh Jill.
J. (07.08.2012)
Svar:
Dette er en løvsanger pga de gule føttene.
Roar Solheim (07.08.2012)
Flere kull pr. år?
Hei, jeg lurer på om også flaggspetten kan få mer enn ett kull pr. år?
OG.. Når er syn og kroppskontroll fullt utviklet hos denne (og andre vanlige gjester på foringsplassen)?
H.S.F. (06.08.2012)
Svar:
Kjenner ikke til at noen av spettene er registrert med to kull på en sesong. Syn og kroppskontroll (hva du nå mener med det?) er nok velutviklet når de forlater reiret, men de er kanskje litt ustø på vinger og føtter de første dagene ute fra reiret (?). Dette er det skrevet lite om...
Roar Solheim (06.08.2012)
Fjær?
Hei. Dene fant noen på en liten tur opi fjellet det er lit skog i omrade og lengre opp var de lit bløt mark. Jeg fikk dene fjæra. Å da lurte jeg på va er dete slags fjær er dete hauk,falk heler ugle? jeg tror det er fra rovfugl heller ugle? mvh Jill. :)
J. (06.08.2012)
Svar:
Litt vanskelig bare ut i fra bilde, men jeg tror det mest sannsynlig er fjær fra en musvåk.
Roar Solheim (06.08.2012)
Ukjent fugl høyfjell, Gaustatoppen, 4.aug. 2012
Hei. Jeg er en normal (?) fuglekjenner, men på en tur til Gaustatoppen 4. aug. 2012, så jeg en fugl jeg ikke har sett i fugleboka mi.
Størrelse: Mindre enn gråtrost, litt større enn spurv(?). Fløy/ gikk, lavt mellom steinene på 1880m oh. Liten flokk på 4 - 6 fugler.
Grå, både på kropp og nebb. (som spettemeis/gjøk)
Hvit/ gråhvit stripe under vingen.
Over ryggen, noe spraglet.
Liff for langt unna til brukbart bilde med mobilkamera.
T.A. (06.08.2012)
Svar:
Usikker, men sjekk om det kan ha vært snøspurver.
Roar Solheim (06.08.2012)
Skata med brunt huvud
Hej
Har ett rede m skator(skjärer)i bakgården. Bor i Vestby, Akershus. Idag såg jag en fågel fly ut fra granen där de bor, som såg ut som en skata, men med brunt huvud...kroppen var alltså svart o vit, som en skata. Vad var det för fågel?
Tacksam för svar. Mvh Therese
T. (05.08.2012)
Svar:
Sannsynligvis bare en skjære med dårlig pigmentutvikling i fjærdrakten i hodet, noe som betyr at fjærene har tatt opp lite fargestoff under utveksten, og dermed blir blekt brune i stedet for sorte. Dette er ikke uvanlig hos kråkefugler.
Roar Solheim (05.08.2012)
Gigantisk fugl ved Akerselva i Oslo i dag
Denne fuglen vakte stor oppstandelse blant turgåere langs Akerselva kl 16:17 i dag. Den sto der et par minutter før den viste frem et sinnsykt vingespenn og fløy videre nedover elven mot sentrum. Ble litt nysgjerrig på hva dette er, og om den i det hele tatt er vanlig i dette området....??
K. (05.08.2012)
Svar:
Dette er en gråhegre, og det ser ut til å være en ungfugl, selv om bildet er noe uskarpt.
Roar Solheim (05.08.2012)
Fasan
Vi bor i Fana 5 minutter med bil fra Flesland flyplass. I dag så vi en fugl som liknet fasan. Er det mulig å treffe på sånne her på Vestlandet. Vi traff den i utkanten av Hordnes skogen, ved en nedlagt gård. Den løp da vi prøvde å følge den. Vi har sett den en gang her tidligere nærmere hagen vår, og da lagde den rare lyder fra strupen. Den virker veldig sky, og løper istede for å fly.
S.B. (05.08.2012)
Svar:
Ja, dette høres absolutt ut som en fasan. Jeg kjenner ikke til hvor stor bestanden av slike er i Hordaland, men antar at det bør finnes noen, fordi det er mildt vinterklima. Fasaner er satt ut av mennesker, og som regel vil de lokalt kunne dø ut i Norge dersom det kommer harde vintre.
Roar Solheim (05.08.2012)
Tårnfalk?
Jeg bor ved Igna i Enebakk. Denne lille rovfuglen jobbet iherdig på jordet her i dag. Fikk fortalt at det er en tårnfalk hunn. Lurer på om det stemmer, og hvordan ser man at det er en hunn? Har ikke sett den i område her før.
T.L. (05.08.2012)
Svar:
Voksne hanner har grått hode, og grå stjert med mørkt, ytre tverrbånd. Hunner og ungfugler ser ut som denne her, men jeg mistenker mest at dette er en ungfugl, mest på grunn av inntrykket av de mørke flekkene oppå vingen.
Roar Solheim (05.08.2012)
Bekkasin?
Jeg var i huldreheimen mellom Storhøliseter og Storkvelvbua den 24 juli.
Jeg skremte opp en bekkasin-lignende fugl som fløy over en liten haug å forsvant.Det var godt over tregrensen . Hva kan det ha vært?
J.J.H. (05.08.2012)
Svar:
Det mest sannsynlige er selvfølgelig at det var en enkeltbekkasin, men du kan også ha støtt på dobbeltbekkasin, eller en annen vadefuglart.
Roar Solheim (05.08.2012)
fugledød
Hadde 7 fugleunger som var nyklekt for tre uker siden 5 dager senere levde alle ungene om kvelden da jeg la meg dagen etter var 3 av ungene borte og 4 lå igjen. jeg sprang ut og tok alle 4 inn. 2 var døde og to fikk jeg liv i, ved hjelp av varm pust. de ga opp håpet etter 2 timer og døde. jeg matet dem med larver og små innsekter, men hva har skjedd med de andre ungene?
F. (05.08.2012)
Svar:
Umulig å si sikkert. Hunnfuglen kan ha omkommet, det kan ha vært kråke eller skjære og forsynt seg av unger i reiret, det kan ha vært katt på besøk osv.
Roar Solheim (05.08.2012)
hva slags skrog
fant dette i fjæra for noen dager siden, å har grublet på hva slags dyreskalle det kunne være, det passer ikke med noe dyr i den str, den er ca 15 cm.. men så kom et forslag om at det ikke tilhørte et dyr men en fugl, kan dette stemme, å hvilken fugl da?
J. (05.08.2012)
Svar:
Dette er bekkenbeinet på en fugl, men jeg kan ikke si hvilken art bare ut i fra bildet. Det mangler for det første en målestokk, dernest er det svært vanskelig å artsbestemme slike deler uten å ha dem i hånden og å kunne sammenligne med skjelettdeler i en museumssamling.
Roar Solheim (05.08.2012)
Hvilken fugl?
Hei. Vi har gjennom hele vinteren, vår og sommeren hørt en fugl på kveldstid. Begynner ofte i kl.00-01 tiden.. Vi har en skog rett ved siden av oss, og er ganske sikre på at det er en ugle, men klarer ikke finne ut hvilken. Har hørt på de forskjellige lydene dere har referert til tidligere, men klarer ikke gjenkjenne den. Lyden er litt dyp: Ho-ho-ho-hooo. Det er kjempekoselig å høre på. Vi bor i Bergen.
K. (05.08.2012)
Svar:
Jeg tror dere har kattugler i nærheten - det er også den mest sannsynlige arten i Bergen, og den stemmer med lydbeskrivelsen din.
Roar Solheim (05.08.2012)
Hvilken fugl er dette?
Bildet tatt ved østensjøvannet i Oslo 04.08.2012.
Satt sammen med en flokk stær i et epletre.
Eneste jeg kan tenke meg det er er en ung nøtteskrike...
R.T. (04.08.2012)
Svar:
Nei, dette er en ung stær som er i ferd med å skifte fra brun ungfugldrakt til prikkete vinterdrakt.
Roar Solheim (04.08.2012)
Steinskvett?
Eg har vore nokså sikker på at dette var eit Steinskvett-par, men etter å ha sett på andre bilete har eg blitt litt i tvil. Tatt på Heggebottflyi i Skjåk 26.07 ca 1300 moh
S.L. (04.08.2012)
Svar:
Dette er en ung steinskvett til venstre, sammen med hannfuglen (faren?) til høyre.
Roar Solheim (04.08.2012)
Spørsmål:
hvilken norsk fugl legger turkise egg med brune flekker
N.N (04.08.2012)
Svar:
Kan passe på flere arter - det kommer an på størrelsen. Men mest sannsynlig er det måltrostegg som passer best til beskrivelsen.
Roar Solheim (04.08.2012)
Hva slags fugl?
Hva slags fugl - og hvor på fuglen kommer denne fjæra fra?
N.N (04.08.2012)
Svar:
Dette er stjertfjær fra en tiur.
Roar Solheim (04.08.2012)
Hva slags fjær?
Hva slags fugl - og hvor på fuglen kommer denne fjæra fra?
N.N (04.08.2012)
Svar:
Dette er stjertfjær fra ei røy, altså hunnen av storfugl.
Roar Solheim (04.08.2012)
Blåmeis med unger i august
Hei. Har en fuglekasse som tidligere i sommer har vært ubebodd. Nå er det et blåmeispar som åpenbart er travelt opptatt med foring. Er det trolig at dette er kull nr. 2, og er det sannsynlig at ungene vil klare seg? Dette er på Helgeland.
N.N (03.08.2012)
Svar:
Ja, dette er nok kull nr 2, og de bør kunne komme seg på vingene. Sjansen for å overleve vinteren er imidlertid lavere for disse sene ungene enn for de første på våren.
Roar Solheim (03.08.2012)
Hvilken fugl er dette.
Lurer på hvilken fugl er dette?
Mener den sa koko som gjøken, Men synes ikke den ligner.
Bildet er tatt ved Storheia i Trondheim 05.06.2011
F.L. (03.08.2012)
Svar:
Nei, dette er ikke noen gjøk, men ei nøttekråke! Den har neppe sagt ko-ko, så hvis du også har hørt den lyden, har det i tillegg vært en gjøk like ved.
Roar Solheim (03.08.2012)
Fuglekasser
Hei! Jeg har blitt veldig intressert i fugler i løpet av året og vil gjerne prøve å henge opp noen fuglekasser. Det er for å ta hobbyen til et nytt nivå og kanskje få hjulpet noen fugler til å overleve. Lurer i den forbindelse på om du vet hvilke fuglearter jeg har mulighet til å få i kasser her i nærområdet? Jeg bor i Arendal, men har ingen problemer med å kjøre en time eller to for å kontrollere kassene, hvis det må til. Kjøpte din bok "Fuglevennboka" igår og der sto at lerkefalk er mest utbredt på Sørøstlandet. Er det mulighet for å finne lerkefalk i Aust-Agder eller må man til Hedmarks traktene? Hadde vært moro å prøve seg på et kvistreir også.
C.A. (02.08.2012)
Svar:
Lerkefalk KAN du kanskje treffe på i Aust-Agder, men den er mer regelmessig i Telemark. I Aust-Agder vil du kunne få de fleste vanlige hullrugerne i kasser. Meiser, fluesnapper, spettmeis, vendehals, stær, kattugle, kvinand, kanskje kaie, kanskje perleugle, kanskje spurveugle, for å nevne de vanligste. Ta også gjerne kontakt med den lokale ornitologiske foreningen, som har flere medlemmer i Arendals-området.
Roar Solheim (03.08.2012)
Vendelhals/fuglekasser
Jeg har i to år hatt ett par Vendelhals i min ene fuglekasse.En utrolig vakker fugl og med sin spesielle "sang".
Da jeg sjekket fuglekassa nå, etter endt hekking, lå det 2 døde vendelhalsunger i kassa.
Hvor mange unger får de vanligvis?
Er det vanlig at det ligger igjen en og annen død fugleunge i kassa, på tross av at de er relativt store og godt utvokst?
Hvor stort inngangshull bør kassa til vendelhalsen ha, (tenker på å sikre hullet med metall mot hakkespett)?
Jeg vurderer å kjøpe fuglekasse med kamera, jeg forstyrrer aldri fuglene "mine" i kassene sine ved å titte.
Er det noen andre hensyn jeg bør ta vedr "mine kjære" Vendelhalser (som holder meg våken halve natta på våren med sitt vannvittige tone- "spill").
Tusen takk for svar.
A.H. (02.08.2012)
Svar:
Det hender ofte at enkelte fugleunger ikke kommer med når ungene forlater en fuglekasse, men jeg er ikke kjent med hvor ofte dette kan skje hos vendehals. Den har gjerne store kull, 8-12 egg er ikke unormalt. Bra hulldiameter for vendehals er ca 4,0 - 4,5 cm. Ellers vet jeg ikke om det er noe spesielt du bør ta hensyn til mht vendehalsen. Lykke til!
Roar Solheim (03.08.2012)
perleugle
hei.har tenkt en stund på å henge opp noen perleuglekasser,men hvilket landskap er det størst sjanse å få noe hekking?liker de litt tett granskog eller kanskje plasser hvor det er litt mere åpent?
N.N (02.08.2012)
Svar:
Du bør unngå tett granskog. Der er det større sjanse til at en kasse blir funnet av mår, som gjerne spiser ugleegg. Heng en perleuglekasse ca 4-5 meter over bakken, gjerne i skogkant eller et litt frittstående tre ute på en frøtrestilling eller lignende, altså litt ut fra selve skogkanten. Glissen barskog går også, men gjerne nær tettere granskog.
Roar Solheim (03.08.2012)
Skadd måke
Hei, jeg fant en måke på veikanten idag som så ganske sprek ut, bortsett fra en brudd vinge. Jeg prøvde flere dyreleger og fuglehjelpen...uten sukse INGEN ville hjelpe eller var tilgjengelig. En dyrelege syntes faktisk tom at det var 'ekkelt' og at en skulle ALDRI hjelpe en måke fordi de 'blir slemme' mot folk som har reddet dem etterpå. En mann i Sørlandet skal ha reddet en måke for flere års siden og er ikke sikkert i byen lenger siden måken stadig finner han og angriper. Som tysk innvandrer er jeg sjokkert og skal også ta det ut i tyske media. Er ikke dyrleger forpliktet å hjelpe dyr? Et liv er et liv...! Til slutt var det ingen annen mulighet enn å avlive fuglen,tiltross at jeg sa flere ganger at jeg kunne prøve å mate og være ansvarlig til den er evt frisk igjen. Nå et veldig viktig spørsmål for evt slike situasjoner i fremtid: Hvem eller hvilken dyrlege kan jeg kontaktere i slike ting. Jeg bor i Østfold og det skjedde i Moss/Rygge-område.
S. (02.08.2012)
Svar:
Du er inne på et problem i norsk forvaltning, nemlig at ingen har ansvar for å håndtere skadde fugler og dyr, annet enn de såkalte viltnemder eller viltutvalg i kommunene, og de pleier som regel bare håndtere avliving av påkjørt og skadd hjortevilt (eller større pattedyr). Ingen dyrleger har såvidt jeg vet noen plikt til å behandle et dyr, og når det dreier seg om viltlevende arter, vil det alltid bli et spørsmål om hvem som da skal betale behandlingen. Dyrlegen tar imidlertid skrekkelig feil dersom han tror at en behandlet måke senere vil angripe mennesker eller være agressive mot dem - da trenger han ny grunnopplæring i biologi og adferd.
Roar Solheim (03.08.2012)
orrfugl korr korr og tsjoo-yysch+ buldring
korr korr tsjoo-yysch + buldring hva skla det bety alt det den gjør? er det det hønene tenner på eller hva er det ser etter i ORRHANEN<3 spiller di hele året ?vet di spiller i mars april men spiller di noe mere en det? kan dere si noe om åre til den fra jan til des åsen lever den orrhanens år og orrhønas år åsene r åre dis?
S.E. (02.08.2012)
Svar:
Hver fugl synger med sitt nebb, sier et ordtak, og det er ikke godt for oss å si hvorfor en bestemt art har utviklet akkurat sin spesielle sang som lyd for å imponere hunner eller skremme vekk konkurrerende hanner. Orrhanene konkurrerer om å holde senterplassen på leiken, og det er gjerne hanene i sentrum som blir valgt av orrhønene. Både intensiteten og utholdenheten av hannens spill er med på å avgjøre om den kan vinne en slik senterplass. Orrhaner spiller fra februar-mars og helt ut til midtsommer enkelte steder.
Roar Solheim (03.08.2012)