Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 335 til 39 384 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
Fugl som spiser rogn
Hvilken fugl er det som er veldig glad i rognebær?
N.N (27.08.2012)
Svar:
De fleste troster, stær, sidensvans og også noen sangere. Nøtteskrike og nøttekråke kan også spise rognebær..
Roar Solheim (30.08.2012)
Hvilken art?
Jeg har observert en fugl svømmende i ett av de lokale vannene her omkring. Andre har også sett den samme fuglen, det er kun en ensom. Den er på størrelse med en stor and, svart og med et kraftig, gult nebb. Hvilken fugl er dette?
A.M.A. (28.08.2012)
Svar:
Høres ut som en rømt tamform av stokkand.
Roar Solheim (30.08.2012)
fuglemat og rotter
Hei! Vi har begynt å mate småfugl på verandaen vår. Vi har kjøpt et fuglehus som står på ben. Vi mater med solsikkekjerner, og det kryr nå av småfugl.
Problemet er at det egentlig ikke er lov å mate fuglene i vårt borettslag, p.g.a. rotteplager. Det blir veldig mye søl av frøspisingen, og vi vurderer nå å slutte med matingen, p.g.a. dette. Vi vil gjerne forsette, for fuglene er jo helt ville etter maten. Finnes det en foringsmåte som forhindrer alt sølet? Vi har ikke funnet noe. Hilsen anita.
A.E. (30.08.2012)
Svar:
Da bør du slutte å gi fuglene frø, for det blir det mye søl av. Heng ut meiseboller i metallnettrør (da må du først ta av plastnettet rundt meisebollen), halve kokosnøtter, fett eller spekk, og du kan også fore med jordnøtter som helles i metallrørautomater. Alt dette blir det mindre dryss på bakken av.
Roar Solheim (30.08.2012)
Fugler som spise "skade-insekter"
Hvilke fugler, av dem det er mulig å tilrettelegge for, spiser skadeinsekter? Har tenkt å sette opp kasser for blåmeis, kjøttmeis/svart hvit fluesnapper, for disse spiser ikke bær (så vidt jeg vet) - finnes det andre arter det kan være lurt å tiltrekke seg?
N.N (29.08.2012)
Svar:
De du nevner er nok de viktigste med hensyn til oppsetting av fuglekasser.
Roar Solheim (30.08.2012)
Spørsmål:
Hvordan er reiret til Kongeørnen?
S. (29.08.2012)
Svar:
Stort og bygget av greiner og kvister. Kan ligge i stor, gammel furu, eller i bergvegg.
Roar Solheim (30.08.2012)
naturfag
er snøugla hvit om vinteren ???
S. (29.08.2012)
Svar:
Ja, snøuglene har samme farge året rundt. Gamle hanner kan være helt hvite, mens ungfugler og hunner er hvite med en del svarte flekker.
Roar Solheim (30.08.2012)
Hakkespettlignende fugl
Denne satt på verandaen vår forrige dag. Jeg har ikke sett den før og fant ikke noe som lignet i min fuglebok. Kan du identifisere den?
N.N (29.08.2012)
Svar:
Dette er en ung grønnspett.
Roar Solheim (30.08.2012)
Artsbestemmelse.
Hei. Tok dette bilde på Tipperne i Danmark i sommer.
Lurer på hvilken and sette er. Finner den ikke i noen fuglebøker. Bildet er litt dårlig, det er tatt på 5-600m avstand.
På forhånd takk.
Ø.A. (30.08.2012)
Svar:
Dette er en stokkand. Litt vanskelig å se om den har noe hvitt i brystet, eller om dette er refleks fra lys i våt fjærdrakt.
Roar Solheim (30.08.2012)
Hvilken art
Hvilken fugel er dette.Den er like stor som en trost.
Den kom i flokk med adre.Det hvar også andre trostearter
med.De spiste rognebær.
N.N (30.08.2012)
Svar:
Dette er en ung stær i ferd med å skifte fra ungfugldrakt til vinterdrakt.
Roar Solheim (30.08.2012)
fuglekasser
spiser svart/hvitt fluesnapper så store innsekt som klegg?
K.S. (30.08.2012)
Svar:
Det vet jeg ikke, men tror ikke det er spesielt vanlig. Tror den helst tar mindre insekter - dette stemmer bedre med jaktadferd og nebbstørrelse.
Roar Solheim (30.08.2012)
Kråke og skjære.
Hei! I naturfag snakket vi om levedyktige avkom, og spøsmålet "kan kråke og skjære få forplantningsdyktige avkom?" opp. Det ble min lekse å finne det ut. Håper på raskt svar
Ø.S.R. (26.08.2012)
Svar:
Kråke og skjære er ikke kjent å kunne krysse seg i naturen. Dersom en krysser dem kunstig, KAN det hende hybridavkommet ville være fruktbart. Orrhaner parrer seg av og til med røy (hunn av storfugl), og avkommet kalles rakkelhøns. Hannen (rakkelhanen) er IKKE steril, men kan i sin tur parre seg med en røy og få avkom. Fruktbarheten hos slike hybrider er imidlertid lavere enn hos utgangsartene, og slike krysninger forsvinner derfor gradvis. Hos mange ender og hønsefugler er det ganske ofte å finne hybrider mellom ulike arter.
Roar Solheim (26.08.2012)
Kråke med skjærevinger?
Hei. Så ei kråke i dag, svart hode og grå kropp slik som andre kråker, men den hadde slike svart-hvite vinger som ei skjære. Mønsteret på vingene var kanskje ikke det samme som hos skjæra, men jeg kan ikke huske å ha sett slike hvite streker på kråkens vinger før. Tok bilde av den, kan prøve å få lastet opp det senere hvis ingen kan tenke seg hvorfor denne kråka (hvis det var en kråke) så ut som den gjorde.
V.U.S. (25.08.2012)
Svar:
Du har nok sett en ung kråke som har hatt feil eller lite næring under oppveksten. Da kan fjærene bli misdannet/misfarget, med mye hvitt i vingene. Dette er en tilstand som er ganske utbredt hos kråke, og det er ikke uvanlig å se slike fugler.
Roar Solheim (26.08.2012)
Spania.
Hei. Er det ugler/tårnugle heller andre rovfugler i spania/benidorm? mvh Anonym.
A. (25.08.2012)
Svar:
Ja, både tårnugle og kirkeugle bør finnes. Flere andre arter også, samt mange rovfuglarter (sjekk en fuglebok).
Roar Solheim (26.08.2012)
Rovfugl druknet kråke
I nordsjø i Telemark ble jeg forrige helg (midt i august) vitne til at en lys brun rovfugl jaktet ei kråke i lufta. Etter litt fikk den tak i den og dro den ned i vannet. Der ble rovfuglen sittende på vannet. Det viste seg at den hadde kråka i klørne og druknet den. Etter en stund lettet rovfuglen med kråka i klørne og la den på bakken. Det virket som om rovfuglen ikke var stort større enn kråka. Hvilken rovfugl kan det ha vært?
I.B. (26.08.2012)
Svar:
Det er mest sannsynlig at du har sett en hønsehauk som tok kråka. Det er slett ikke uvanlig at hønsehauk slår kråke over vann, med det resultat at begge fugler havner i vannet. Hauken blir da sittende oppå kråka, og ro eller svømme seg i land. Kråka drukner vanligvis av å være under hauken i vannet! Har selv sett dette en gang.
Roar Solheim (26.08.2012)
Hvordan få bukt med Låvesvale?
Har du noen tips for å få svalene bort fra huset? De er mange og virker agressive mot de som bor i huset. Det er fuglebæsj over solskjermer og rundt på balkongen, varmepumpe etc.
N.N (25.08.2012)
Svar:
Da må du forhindre at svalene etablerer seg der neste år, og det kan kun ngjøres ved fysisk å hindre svalenes tilgang til reirplasser.
Roar Solheim (25.08.2012)
And
Hvor har anden fått navnet sitt fra?
N.N (24.08.2012)
Svar:
Det aner jeg ikke.
Roar Solheim (25.08.2012)
Ta ned fuglekasser.
Jeg har 8-10 fuglekasser som jeg vil ta ned i høst for å vedlikeholde dem. De artene jeg har observert i kassene er kjøttmeis, blåmeis, pilfink og svarthvit fluesnapper. Sist gang jeg hørte unger i noen av kassene var 11.-12. august (trolig pilfink). To av kassene er i Vikersund (mellom Drammen og Hønefoss). De øvrige er i Sarpsborg.
Når kan jeg ta ned kassene, og være sikker på å ikke ødelegge for årets hekking?
På forhånd takk.
M. (25.08.2012)
Svar:
Ved utgangen av august bør det ikke være noen fare å ta ned kassene. Men du bør få dem ut igjen så raskt som mulig, for mange fugler bruker slike kasser til å sove i om vinteren.
Roar Solheim (25.08.2012)
Fugleplansje
Vi skal fordype oss i tema fugler i barnehagen dette året. Jeg har kjøpt litt bøker privat og vi er heldige som skal få hjelp til å snekre endel fuglekasser, men lurer på hvor man evt kan få tak i fugleplansjer av vanlig småfugl gratis? Spare, spare...!
H. (23.08.2012)
Svar:
Ring til NOF-kontoret i Trondheim og spør etter Morten Ree (se under organisasjon på nettsiden birdlife.no).
Roar Solheim (23.08.2012)
Spørsmål:
Jeg er fascinert av Svanenes fygeegenskaper (Norge tygste fugl?)Det leder videre til ulike flygeteknoikker og forsåvidt trekkstrategier. Finnes det f.eks. en masteroppgave om dette tema?
Fra danske esksperter har jeg fått opplyst at Svanene legger svømmefoten på halen for å regulere varmen. Jeg stilte spm om dette tidligere
H.L. (23.08.2012)
Svar:
Jeg kjenner ikke til noen slike oppgaver, men det betyr slett ikke at noen ikke kan ha forsket på det. Du får bare søke via nettet.
Roar Solheim (23.08.2012)
Høyt fugleskrik om natten
Hei!
Må spørre om noe jeg hørte i natt, vet ikke om dere kan svare meg på dette. Det var et høyt(på skalaen) klart fugleskrik, kun ett om gangen. Det gjentok seg 3 ganger men med en liten pause imellom. Jeg trodde fuglene sov om natten? Det var mørkt ute, er ikke sikker på klokkeslett. Jeg bor i Lier. Jeg ble så nysgjerrig, og lå våken en stund etterpå siden det var så høyt klingene skrik.Ka/n det ha vært noe varsling på noen måte?
E. (23.08.2012)
Svar:
Det spørs om dette kan være en lyd fra en ugle - de er tross alt nattaktive. Ellers hender det at en del pattedyr også kan lage slike høye, skarpe skrik, men jeg kan ikke si hva det da kan ha vært.
Roar Solheim (23.08.2012)
Ugle, hauk eller falk?
Denne fant jeg midt oppi en hel haug av gåsefjær og dun, i fjæra. Har observert jordugle en gang i samme område og lurer på om det kan være fra den? Fjæra er 14 cm lang og 2,5 cm bred. Andøy, Nordland fylke.
N.N (23.08.2012)
Svar:
Lurer på om dette kan være en stjertfjær fra en dvergfalk hunn - det er det den ligner mest på, og stemmer med i lengde. Det er absolutt ikke noen uglefjær.
Roar Solheim (23.08.2012)
Hønsehaukreir og rapportering
Hei
Vi har et hønsehaukreir på eiendommen vår (det er registrert hos kommunen). I går var vi ute til reiret og så at det var unger der! Lurer nå på om jeg skal rapportere dette på Artsobservasjoner. Vil observasjonen automatisk bli skjult? (Jeg fant ingen andre funn av hønsehaukreir der) Eller må/bør jeg merke funnet som skjult selv?
A. (06.06.2012)
Svar:
Reirfunn av hønsehauk blir skjermet. Er du usikker kan også velge å skjerme funn selv.
Frode Falkenberg (23.08.2012)
Tror kanskje den er i spurvefamilien
Klarer ikke å klasse denne. Markeringen fra nebbet stemmer ikke med noen jeg finner.
M.N. (22.08.2012)
Svar:
Dette er en ungfugl av en gulspurv.
Roar Solheim (23.08.2012)
Spørsmål:
Hvilken er denne ? Fornebu august 2012.
A.M. (22.08.2012)
Svar:
Dette er en ung tornsanger.
Roar Solheim (22.08.2012)
vadefugl
Hei.
Er riktig nok ferdig med skolen, men finner ikke denne fuglen i fulgleboka mi.
Så kan dere svare på hva det er, Tatt i søndre Vestfold.
Ved kysten,kanskje litt sent til så små?
Vennlig hilsen Viggo Weseth
V.W. (22.08.2012)
Svar:
Dette er en siland med unger. Dersom bildet er tatt nå nettopp, må dette være et sent, omlagt kull. Uvanlig med så små unger så sent.
Roar Solheim (22.08.2012)
Spørsmål:
Hei, jeg lurte på om det går an å få tak i en uglekasse med kamera i, jeg lurte også på om det er lurt å henge opp en uglekasse ca. 20 meter unna huset imens man har en gordon setter altså en fuglejakthund.
Mvh Herman 11år
H. (10.06.2012)
Svar:
Jeg tror nok du må montere inn kameraet selv, men du får kjøpt sett med kamera, ledning og småfuglkasse på Natur og Fritid. En uglekasse bør nok henge 100+ meter unna hus, av hensyn til folk hvis uglene (kattugler?) får unger i kassa. Da kan de forsvare ungene sine ved å angripe de som kommer for nær, og en hund er et potensielt farlig rovdyr sett fra uglas synsvinkel.
Roar Solheim (22.08.2012)
Hva kan jeg gi en skjæreunge?
På Lysaker stasjon utenfor Oslo ser jeg daglig en pjuskete skjæreunge som går rundt på stasjonsområdet og leter etter mat. Den kommer så nær mennesker at man skulle tro den er tam. Er det noe næringsrik fòr jeg kan kjøpe? Bedre å få det enn pølsebrød...
T.Ø. (22.08.2012)
Svar:
Skjærer er altetere, og kan få ukrydrete middagsrester. Kjøttbiter, fiskerester, og f. eks. kattemat, er utmerket.
Roar Solheim (22.08.2012)
Skadet fugl
Hei.
Jeg fant en fugl i gården vår, den lå bare på bakken. Trolig fløyet i et av vinduene her. Den har en synlig skade i nakken hvor det ser ut som det er litt rødt og flere fjær er borte. Den har også mistet noen fjær på den ene vingen og har der et rødt merke. Det kan virke som et av beina er brukket da han stuper over på hodet når han prøver å reise seg ordentlig opp. Han klarer ikke bære seg skikkelig. Hodet vaier også fra side til side. Vi har ikke fått i han noe vann. Vi har bare fått lagt han i en skoeske og vet ikke helt nå hva vi skal gjøre. Vi sitter å synes veldig synd på denne stakkaren. Hva annet kan vi gjøre?
A.L.S. (22.08.2012)
Svar:
Du kan nok ikke gjøre annet enn det du allerede har gjort, nemlig å ta stakkaren inn og gi den beskyttelse mens den enten kommer seg, eller dør. Vaklingen skyldes nok mer hodeskaden enn beinbrudd, og det kan høres ut som at denne fuglen har fått en så kraftig smell at den trolig dør av det. Du bør se enten bedring eller død i løpet av kvelden/natta. Prøv å gi fuglen litt vann (ta vann på fingeren og hold inntil nebbet dens).
Roar Solheim (22.08.2012)
Myrhauk
Hei! Takk for mange lærerike svar. Jeg har en drøm om å få sett den vakre myrhauken, og lurer på hvor i Norge det er størst sannsynlighet for å se den i høst eller til våren?
Mvh Gunilla
G. (22.08.2012)
Svar:
Ikke lett å si. Som regel ser en den enten i fjellet i et godt gnagerår (2011), eller på trekksteder langs kysten. Det "sikreste" stedet for å se etter myrhauk og andre kjerrhauker på høsttrekk er ute på Falsterbo-odden i Skåne i september.
Roar Solheim (22.08.2012)
Hegre eller trane
Så en flokk på 5 med store grå-brune fugler på et jorde i dag i Indre Østfold. De stod rett ved veien så de var ikke spesielt sky. Det lignet gråhegrer,men kan det ha vært traner?
M.v.h. Irene
N.N (22.08.2012)
Svar:
Ja, jeg tror det er større sannsynlighet for at dette var en flokk traner. De er i ferd med å etablere seg som "åker"-fugler!
Roar Solheim (22.08.2012)
Spørsmål:
hei, vi har noen låvesvaler oppunder taket på vår hytte, lurer på følgende: lever låvesvaler kun i flokker eller kan de overleve enkeltvis eller par? er de svært sted- og familebundne eller kan enkeltindivider knytte seg til nye flokker på nye steder?
N.N (14.08.2012)
Svar:
Låvesvaler kan hekke i mindre grupper, men de kan også plassere reirene enkeltvis. Under trekket og i Afrika om vinteren holder de seg som regel sammen i større flokker.
Roar Solheim (21.08.2012)
Måker
Det store samtaleemnet i bygda har vært måkenes oppførsel. Vi har ikke sett noe lingende før: Måkene samler seg i fjellsiden (hundrevis)eller på bergene, pluteselig letter de som på signal (nesten som når en ørn er i sikte), flyr en runde eller to (ikke ut på havet for å fange småsild eller for å fange mark på jordene) for og så å fly tilbake til samme plass. Dette forkommer flere steder i samme kommune (Lebesby kommune, Finnmark) Har dere hørt om slik adferd før, og i så fall hva kan det bety?
H.A.Ø. (14.08.2012)
Svar:
Det spørs om dette er snakk om krykkjer, siden stedet er Lebesby. Det kan være at ungfuglene nå har blitt flyvedyktige, og at de dermed opptrer i flokk rundt omkring. Dette er ABSOLUTT IKKE noe værtegn, men hvorfor de samler seg, hvor og når, kan jeg ikke gi deg noe klart svar på.
Roar Solheim (21.08.2012)
svaler
Bor høyt over Oslos tak og har hver sommer besøk av taksvaler. Mitt spørsmål er: når begynner de å trekke sørover, de forsvinner alltid herfra i begynnelsen av august, men dette er jo rimelig tidlig??
N.N (16.08.2012)
Svar:
Ja, det er det. Kanskje trekker de vekk fra byen når ungene har kommet på vingene, og jakter mer over våtmarksområder. Tak- og låvesvaler kan drøye trekket ut i september, av og til så sent som i oktober. TårnSEILERNE derimot, drar ofte omkring 20. august.
Roar Solheim (21.08.2012)
Svane alder
Hvor gamle blir svaner - hva kan man si gjennomsnittsalderen til svaner er dersom livsvilkårene forøvrig er gode?
L. (18.08.2012)
Svar:
En svane kan bli 20-30 år gammel. Eldste kjente knoppsvane i Sverige ble minst 24 år gammel.
Roar Solheim (21.08.2012)
Dykkende måke
Observerte for noen dager siden en måke i kikkert på ganske langt hold. Den så i utgangspunktet ut som en gråmåke, men det var noe med "holdningen" der den lå på vannet som fikk meg til å lure. I tillegg oppfattet jeg den som mørk med bare hvit strupeflekk. Bakerst på vingene var den sort. Jeg så den bare liggende på vannet.
Jeg mistet den av syne en stund, men fikk øye på den idet den kom opp fra vannet. Det var stille vann, så den gjemte seg ikke bak en bølge. Såvidt meg bekjent kan ikke måker dykke om de aldri så mye vil. Eller har de faktisk muligheten til å komme seg under vann i korte perioder?
I etterkant har jeg lurt på om jeg kan ha sett en lire, havhest eller lignende, men finner lite info om dem. Kan det være noen kandidater der? Sted: Stord, Hordaland.
N.N (21.08.2012)
Svar:
Du har nok sett noe annet enn en måke. En gråfarget siland, eller en ung dykker, kan kanskje være aktuelle kandidater.
Roar Solheim (21.08.2012)
Andunger som blir adoptert
Under skriver dere at det av og til hender hos andefugler at unger kan bli adoptert, hvordan skjer dette?
K. (21.08.2012)
Svar:
Det vet jeg ikke. Hos ærfugler kan enkelte hunner forsøke å kapre til seg andre unger, men hvordan det faktisk foregår har jeg ikke sett nøye beskrevet.
Roar Solheim (21.08.2012)
Døde fulger på verandaen to dager på rad.
Hei! Jeg fant i går en død fugl liggende på en stol stående på verandaen. Stolen står nedenfor et vindu, med gardin trukket for. Jeg tenkte at fuglen hadde flydd på vinudet og dødd på grunn av det. I dag fant jeg nok en fulg liggende en halv meter unna der jeg fant gårsdagens fulg. Er det normalt at slikt skjer? Har aldri skjedd noe lignende her før..
N.N (13.08.2012)
Svar:
Det er nok dessverre mange fugler som dør fordi de kolliderer med glassruter, men på ett enkelt sted kan det gå lang tid mellom hver kollisjon. Det er nok en tilfeldighet at du fikk to slike kollisjoner så nær i tid.
Roar Solheim (21.08.2012)
Hvilken fugl ?
jeg så den kun ovenfra da den fløy lavt over sjøen . den kunne se ut som en måke da den fløy men lignet ingen måker jeg har sett før . den var helt hvit og kun ytterste delen av vingene var svart . mulig den hadde en gulaktig farge på hodet . denne ble observert i nordsjøenom det skulle være til hjelp .
C.L. (16.08.2012)
Svar:
Du har nok sett en voksen havsule.
Roar Solheim (21.08.2012)
Perleugle i Vestfold?
Hei!
Vet du om det finnes Perleugle i Larvik, Vestfold,
evt. om de er observert andre steder i Vestfold (eller i nærheten)?
H. (14.08.2012)
Svar:
Det gjør det helt sikkert noen ganger. Men jeg vet ikke om den forekommer fast så nær kysten - det er vel heller usannsynlig. Kattugla er langt mer vanlig i de områdene.
Roar Solheim (21.08.2012)
Jaktfalk?
Hei. Vilken av falkene er den mest sjeldeneste falken i Norge/verden. Og jeg lurte på en ting va er den mest sjeldene av den gråe og den hvite jaktfalken. Og den siste tingen, er 1000kr bilig for en utstoppet jaktfalk? .
mvh Jill.
J. (16.08.2012)
Svar:
Hvite jaktfalker hekker i polare tundraområder, som på Grønland, i Nord-Kanasda og i nord-Russland. I Norge opptrer av og til hvite jaktfalker, men her er de svært uvanlige. Lerkefalk er kanskje den minst tallrike falkearten som hekker i Norge.
Roar Solheim (21.08.2012)
Jaktfalk VS huskatt
Hallo
Tror du katten har mulighet til å klare seg hvis den blir angrepet av en jaktfalk , satt ute i går å grillet da en jaktfalk kom en meter over bakken med stø kurs rett mot pusen min. Men jeg satt slik at jeg så den kom , og kom med å f... sjekk a til samboeren så endret den rettning opp igjen.
Takk og lov ;-) men som sagt katte tar en del fugl så det er vel kanskje på sin plass at hvis hu tatt av ett annet dyr så er rovfugl greit , karma is a Bitch .
mvh
Jon-Harald
N.N (16.08.2012)
Svar:
Har aldri hørt om at jaktfalk har prøvd seg på huskatter, så dette høres svært uvanlig ut. Tror nok en katt vil være altfor stort for en jaktfalk.
Roar Solheim (21.08.2012)
Kråke som peser når den har flydd litt
Jeg har tatt meg av en kråkeunge som falt ned i hagen min i Pinsa (28.mai), den kan fremdeles ikke fly. Når jeg hiver den opp i lufta flakser den noen få meter, for så å falle ned i en busk eller på gresset.
Jeg tar den opp på en pinne og da ser og hører jeg at den peser veldig. Ser tydelig at hjertet slår raskt. Mangler den bare kondisjon eller er det noe galt med lungene dens?
S.H. (16.08.2012)
Svar:
Ikke godt å vite. Den KAN være syk, men det kan nok bare en veterinær med fuglekunnskap si noe om.
Roar Solheim (21.08.2012)
fuglekasser
åpningen på en fuglekasse kan ensette på en fjølbitt under hullet slik at det blir en lengre inngang. vil det hjelpe på så ikke spetter kommer til å få tatt ungene? vil fuglene avsky fuglekasser med lengere inngang? jeg har hørt at spettmeis liker lengere inngang stemmer det?
K.S. (17.08.2012)
Svar:
Fugler kan hekke i slike kasser, men det kan være vanskeligere for ungene å komme seg ut dersom du setter på en slik fjøl under hullet. Hel, tykk frontvegg med hull er bedre. Spettene kommer seg nok inn uansett dersom de først vil.
Roar Solheim (21.08.2012)
Innimellom slipper lederfuglen seg tilbake, slik at en ny må overta rollen som "drahjelp".
Grågås plog,har lest litt ang. dette.
Men hvordan blir lederfuglen valgt ut og hvem sier at neste mann skal dra i feltet i en plog,er det på grunn av at de skjønner at de sparer 20% luftmotstand?
O.N. (21.08.2012)
Svar:
De "velges" ikke ut, det er mer tilfeldig hvem som havner i teten. Fuglene merker nok forskjellen i at det er lettere å fly bak en annen fugl, og etter en stund kan en "lederfugl" slippe seg bakover for å la den neste fly fremst.
Roar Solheim (21.08.2012)
Fugl mot vinduet
Hei!
Ved et par tilfeller har Grønnfink flydd inn i vinduet hos oss.
Begge ganger har de vært helt livløse.
Er det noen sjanse for at de bare er besvimt eller har de truffet så hardt at nakken er brukket eller at de av en eller grunn har dødt av sjokket?
A. (21.08.2012)
Svar:
Det varierer mye. Noen ganger kan vinduskollisjoner ende med døden, andre ganger er fuglene omtåket en stund før de kommer seg. Slike fugler bør tas inn i en pappeske og få sitte i fred et par timer inntil ett døgn, slik at de er beskyttet mot katter, skjærer og lignende.
Roar Solheim (21.08.2012)
kråka
hvordan spiser kråka?
hvordan fanger kråka mat?
svar inne ffredag hvis dere kan takk:
S. (21.08.2012)
Svar:
Kråker er altetere og spiser nesten hva det skal være. Plukker opp det meste fra bakken.
Roar Solheim (21.08.2012)
Forskjell på hauk og ørn
Hva er forskjellen på en hauk og en ørn?
R. (16.08.2012)
Svar:
I Norge mest størrelsen. Lenger sydover finnes ørner som er svært like store hauker, så dette er mest en systematisk slektskapsbasert inndeling.
Roar Solheim (20.08.2012)
Et tranepar?
Vi har hytte ved et øde og stille vann i skogen i Nord-Torpa, hvor det i flere år er et tranepar som vender tilbake. Så også i år. Alene der i juli så jeg mye til tranene, karakteristiske som de er når de flyr over vannet. Høylytte skrik og lyder om kvelden kom også fra dem. MEN disse fuglene kunne dykke lenge og langt av gangen, og på et tidspunkt freste de etter hverandre bortetter vannoverflaten med kraftige vingeslag.Dette får jeg ikke til å stemme med traner, men jeg finner ikke noen andre fugler som passer inn med dette heller. Har ikke bilde og kan ikke angi størrelsen, men den lange halsen er tydelig sort og hvit og som sagt karakteristiske traner i flukt. Jeg så dem ikke svømme, men plaske og dykke.Jeg tror ikke det har vært to forskjellige par/arter. Kan tranene oppføre seg slik?
A.D. (17.08.2012)
Svar:
Det høres mer ut som at du har hatt et par storlom i sjøen. De dykker, og roper kraftig, nesten lik tranene. Traner dykker IKKE.
Roar Solheim (20.08.2012)
hvilken fugl
brun hode lysegrå under brunaktig fjærdrakt yterste på vingene svart fjær litt større enn en spurv
K.S. (20.08.2012)
Svar:
Sjekk ungfugl av stær.
Roar Solheim (20.08.2012)
Hvilken fugl?
Hei. Denne hvite gåsa gikk sammen med en stor flokk med grågjess i Kurefjorden, Østfold. Er det en rømt tamgås, albino grågås eller kan det være en snøgås?
O.M.O. (20.08.2012)
Svar:
Dette er nok en rømt tamgås nært beslektet med grågås.
Roar Solheim (20.08.2012)