Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 39 450 til 39 499 av totalt 50 176 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hei

Jeg har hatt besøk av en rovfugl. Trodde det først var enhønse hauk som et ute etter mine høner. Men er usikker. Når jeg ser de svever øvet her har de en hvit tversover stripe under vingene! Selve fuglen ser grå ut. Kan du hjelpe? Jeg bor i Vestby kommune, ytterst i Akershus på landet. mvh Heidi S.B. Hasli.

N.N (08.09.2012)

Svar:

Høres mest ut som at du har sett en av våkeartene; musvåk eller fjellvåk. De er ikke kjent for å prøve seg på høner. Hønsehauken ligger sjeldent og svever på den måten, men kommer farende i lav høyde for å overraske en utegående høne (eller annen fugl for den daks skyld).

Roar Solheim (09.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor og svart Vadefugl

Vi i Jørstadmoveien 763.og er grunneiere ut mot Lågen.Vi kjøpte stedet i april så vi er "nye"her.Vi oppserverer en del trafikk i evla spesielt nå etter at elva ikke er så flom diger.Og det er en stor svart fugl som er veldig sky vi ser mye av,hva slags fugl er dette?Den ser i alle fall ut til å være minst 3 ganger så stor som en kråke,og ser ut til å ha en knekk i nakken el.

B.S. (08.09.2012)

Svar:

Det høres ut som at dere kanskje har sett storskarv, som er ganske vanlig å se enkeltvis både i Mjøsa og i Lågen.

Roar Solheim (09.09.2012)


#Diverse

Alke?

Hvilken alke er dette? Lurer på om det er en 1.års lomvi, da det er bare lomvi som har hvitflekk på hode i aug-nov.

J.B.L. (09.09.2012)

Svar:

Her er ikke noe nbilde, så umulig å besvare spørsmålet ditt.

Roar Solheim (09.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Myrsniper?

O.M.O. (08.09.2012)

Svar:

Ja, dette er to myrsniper.

Roar Solheim (09.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ukjent fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Mistenker at det kan være årsunge av dvergfalk......!? eller tårnfalk (mer markant gul øyering; og det har vel denne!) men er veldig usikker; ikke bilde/tegning av alle ungfuglene av rovfugler i bøkene jeg har.......

Det er tatt på Fornebu 22.8

Håper dere kan avklare dette! På forhånd takk :-)

S.N. (09.09.2012)

Svar:

Bildet er uklart på grunn av den skrå vinkelen gjennom vinduet, men det ser mest ut som en ung tårnfalk.

Roar Solheim (09.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken hagefugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

For tiden har vi besøk av mange småfugler i hagen. Der er en type fugl som er spesielt glad i ripsbær, og som opererer i flokk. Hva slags fugl er dette (på bildet)?

O.R.S. (09.09.2012)

Svar:

Dette er en ungfugl stær, i ferd med å skifte fra brungrå ungfugldrakt til hvitprikkete vinterdrakt.

Roar Solheim (09.09.2012)


#Diverse

Fugl hakker på yttervegg?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi bor i et 1950-talls hus i Trøndelag, kjøpte det for to år siden. For noen dager siden hørte jeg en merkelig hakkelyd på den ene ytterveggen. Umiddelbart gikk jeg ut fra at det måtte være en fugl, selv om jeg ikke kunne se hva som laget lyden. Etter nærmere undersøkelse av veggen, ser jeg der er 8-10 små fordypinger/merker i bordkledningen i området jeg hørte hakkelyden. Merkene er ca 4-5 mm i diamater, og kanskje noe tilsvarende i dybde.

Jeg har observert en Flaggspett her i området. I fjor høst var den aktiv flere ganger på tre-lysstolpen som ligger ca 20 meter fra huset vårt og den veggen med merkene. Men jeg antar at det ikke kan være en Flaggspett som har laget merkene på veggen vår, da ville det vel vært mere skade? Jeg legger ved bilde av bordkledning med merke.

Takker på forhånd for hjelp med dette!

O.S. (09.09.2012)

Svar:

Jeg klarer ikke å si hvilken fugl som kan ha gjort dette, men som regel er det spetter, og helst flaggspett, som hakker på trepanel.

Roar Solheim (09.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg og ei venninne så to av disse fuglene på fredag ved et vann hvor vi pleier å gå tur med hundene. Den ene fuglen kom svømmende inn mot oss med en gang den fikk øye på oss, men svømte ut igjen da hundene begynte å plaske rundt i vannet. Etter en stund kom den andre svømmende inn mot oss og lot seg ikke skremme av hundene. Den ene hunden fikk nesten tak i den da den så og si svømte rett inn i gapet på hunden. Heldigvis var det så nærme land at vi fikk hunden bort før den fikk skadet fuglen. Den svømte bare rolig ut igjen.
Idag (2 dager senere) fant vi den ene fuglen død på land. Den hadde ingen skader. Den andre kom svømmende mot oss enda en gang da den fikk øye på oss. Denne gangen var hundene i bånd og fuglen svømte helt opp til oss, nesten som den var tam. Hva slags fugl er dette? Ingen av oss har sett dem før. Og vi lurer på om vi bør gjøre noe med den som er blitt alene.?

B. (09.09.2012)

Svar:

Dette er en ungfugl av lomvi. Den har nok vært avkreftret og utsultet, og døde av det.

Roar Solheim (09.09.2012)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei! Nå har jeg sett noe jeg ikke trodde skulle skje. En skjære drepte, plukket fjær av og åt kjøttet på en gulspurv fra mitt fuglebrett. Den holdt den med klørne som en rovfugl. Det er ellers forandringer i flokkene iår, ingen gråspurn og nesten ikke trost. Klima etc?

N.N (06.09.2012)

Svar:

At skjære og kråke opptrer som rovfugler, er faktisk ikke uvanlig. Jeg har selv ern gang sett at en kråke lettet med en drept gråtrost i klørne, omtrent som en hauk!

Roar Solheim (06.09.2012)


#Diverse

kråker og boplass?

Kan jeg lage fuglekasser for Kråker, eller vil de ikke hekke i dem? og event. hvordan skal kassene se ut... størrelse, hull størrelse osv?

M.J. (05.09.2012)

Svar:

Du kan lage kunstige kvistreir høyt i trær. Disse kan bli brukt av kråke/ravn, og av andre fugler som helst bruker gamle kråkereir (falker, hornugle osv.).

Roar Solheim (06.09.2012)


#Fugleforing

Mating av svane-familie

Jeg bor i en lavblokk ved fjorden, Avaldsnes Brygge Borettslag. Jeg mater en svanefamilie på tilsammen 9 med stort og smått. Det begynte ifjor høst da jeg overtok matutdelingen etter en dame som flyttet. Jeg matet dem hele vinteren til de skilte lag februar/mars, tror jeg det var. Det kom et nytt stort kull i mai, 8 nye små. Nå er de store og grå, og 1 er borte. Er det galt av meg å mate dem? Jeg gjør det fordi de er så mange, at kanskje det ikke er nok når de i samlet flokk leter etter mat. Tar jeg feil? Det er nå kommet et påbud fra styret i borettslaget om ikke å mate fugler i nærområdet pga fare for tiltrekking av smådyr inn i blokken. Men jeg kaster jo brødet på sjøen. Overreagerer de ikke?

S.H. (06.09.2012)

Svar:

Du kan trygt fortsette å mate svanene hvis du har glede av dette. Borettslagets bekymringer kan ikke berøres av mating med brød/mat i vannet.

Roar Solheim (06.09.2012)


#Trekkfugler

Gjøkens migrasjon

Jeg finner ikke ut hva gjøken gjør når den flyr sørover til Afrika for første gang. Den kan jo ikke følge foreldrene sine, og likevel har jeg forstått at den flyr til samme sted som dem. Hvordan finner den fram? Flyr den alene eller finner den andre gjøker å reise med?

L. (06.09.2012)

Svar:

Det er flere fuglearter hvor ungfuglene selv finner veien til overvintringsstedene, men ingen vet hvordan dette skjer. Fuglene bruker både solretning, stjernehimmelen og jordmagnetisme for å navigere, men for unge gjøker må det også være en medfødt trang til å fly i en bestemt retning.

Roar Solheim (06.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fant jeg på skogstur tidligere i sommer. Dunaktig og en litt spesiell flekk ytterst. Hvilken fugl kan den tilhøre?

N.N (06.09.2012)

Svar:

Bildet er for uskarpt til at jeg kan si noe sikkert. Dessuten mangler en målestokk. men fjæra stammer fra en rovfugl eller en ugle.

Roar Solheim (06.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

vader

Bilde vedlagt spørsmålet

Hviken fucl er dette?
Ca 1 meter høy.

N.N (05.09.2012)

Svar:

Bildet viser en gråhegre. Bildet står opp ned!

Roar Solheim (05.09.2012)


#Diverse

Død ørn.

Hei, må en melde inn funn av død havørn, ikke ringmerket, og eventuelt til hvem?

M. (05.09.2012)

Svar:

Du kan melde fra til miljøvernavdelingen i fylket du bor i. Ta vare på fuglen ved å fryse den ned, da den er av museal og forsknings- interesse.

Roar Solheim (05.09.2012)


#Diverse

Hei!

Jeg lurer paa hva jaktfuglen spiser og hvordan den fanger byttet..

E.T. (04.09.2012)

Svar:

Du spør dessverre om adferd hos en ikke-eksisterende fugleart, så her kan jeg nok ikke gi deg noe svar.....

Roar Solheim (04.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Værfast?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne landet på plenen og lå der en lang stund. Jeg gikk helt borttil og tok bilder. Den reiste ikke på seg før jeg hadde hånda ca 10cm fra den og la seg ned igjen når jeg fjernet hånda. Det blåser sterk kuling i dag.
Hvilken art er dette?
WGS84 62,71637 6,66214
EUREF89 6956157 380453

K.M. (04.09.2012)

Svar:

Dette er en ung dvergmåke. Den ser noe forkommen ut. Dersom den skulle omkomme må du sørge for å ivareta den og legge den i en fryseboks.

Roar Solheim (04.09.2012)


#Diverse

Lerkefalk tar innsekt

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, har observert 6 Lerkefalker i en periode nå. Har lest at de legger 2-3 egg, litt vanskelig å bedømme om det er 4 juv og to ad, er det sannsynlig at det er en vellykket klekking av 4 egg? Og hvor mange par antar man at det er i Norge idag? På forhånd takk! legger ved et bilde jeg tok, hvor man ser Falken bremser opp og peker seg inn mot et innsekt.

G.G. (03.09.2012)

Svar:

Flott bilde av en lerkefalk! Jeg tror nok det er mulig at enkelte lerkefalker kan legge 4 egg, så dette er svært mulig ett kull. Vet ikke hvor mange par lerkefalk som hekker i Norge, men det er trolig mer enn hundre. De er utbredt fra Hedmark i øst og i hvertfall sv-over til Telemark.

Roar Solheim (04.09.2012)


#Økologi og atferd

næringskjede

spiser kjøttmeisene marmus, og hvis ikke, hva er det som spiser markmus?

N.N (04.09.2012)

Svar:

Nei, kjøttmeis spiser nok IKKE markmus. Det gjør derimot de fleste ugler og rovfugler, samt kråkefugler.

Roar Solheim (04.09.2012)


#Økologi og atferd

Hevelse på kjøttmeis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva kan det være med denne kjøttmeisen? Den har en hevelse på halsen.

A.C.E. (03.09.2012)

Svar:

Er ikke sikker på hva dette heter, men slike hevelser ser en ofte på en del kjøttmeiser. Noen kan klare seg, andre blir etter hvert så plaget av dette at de ender opp som spurvehaukmat på grunn av handicapet.

Roar Solheim (03.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

svømmefugler i operabassenget.

Hvem svømmer i operabassenget?
Ser ut som en måke uten stjert men med sort nebb og ben.Størrelse som en liten måke og er mye grå.Så først en som omtrent kunne spise av hånda mi så svømte den til to andre av samme type.
Har dere noen svar på hva slags fugl som er int. i opera???

B.H.H. (02.09.2012)

Svar:

Et bilde hadde lettet muligheten for artsbestemmelse. Beskrivbelsen er ikke tilstrekkelig for å kunne si noe sikkert, men både måker, ender og tilfeldige dykkere og alkefugler kan dukke opp inne i Oslofjorden.

Roar Solheim (03.09.2012)


#Økologi og atferd

Stormfugler og ferskvann

Hei,

Hvordan får stormfugler i seg drikkevann? Har de rett og slett mulighet til å drikke saltvann, eller har de andre metoder for å slukke tørsten?

B. (03.09.2012)

Svar:

Ja de drikker saltvann, og har egne kjertler for å skille ut saltet.

Roar Solheim (03.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Setesdalsheiene

Hei.
Satt på en fjellhylle rett under en av de høyeste toppene i området i Setesdalsheiene. Så flakset det rett til siden for meg. Ca 5 meter unna fløy det en ørn(?) som sikkert skulle gå inn for landing. Mener den hadde et kraftig nebb. Fjærdrakten var det en del grått i men også en del hvitt. Hale og vingespisser var mest hvite. Jeg vil tro vingespennet var omtrent 1,5 meter. Er det mest sannsynlig en ung kongeørn jeg har sett? Har ikke peiling på fugler men dette er min beste naturopplevelse til nå...!

J. (03.09.2012)

Svar:

Vingespenn på ca 1,5 meter passer bedre med en fjellvåk, men det er vanskelig å vurdere størrelser, og begge arter er derfor mulige.

Roar Solheim (03.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nokon som har peiling på denne?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne gråspurvstore fuglen hadde tilhald i Skånevik tidlegare i sommar.Den oppførte seg litt snodig..
Kan det vera ein ungfugl av ein heller kjent art-eller noko anna?

B.A. (03.09.2012)

Svar:

Dette er en juvenil rødstrupe.

Frode Falkenberg (03.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Navn på fugl.

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg lurer på hva slags fugl dette er. Bildet ble tatt den 1/9-12 på 900 meters høyde mellom Bagn og Gol

N.N (03.09.2012)

Svar:

Dette er den karismatiske kråkefuglen lavskrike. Les mer om lavskrika på http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=3974

Frode Falkenberg (03.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

I dag fikk jeg se en fugl jeg ikke kan huske å ha sett før. Den dukket opp på Hølonda der den satt på noen steiner utpå vannet, da jeg kom så nært at jeg fikk tatt et tydelig bilde hadde den forflyttet seg til land. Det har vært morsomt å fått høre hvilken fugl dette er da jeg ikke kan finne den i fugleboka mi. På forhånd takk!

M.M. (12.05.2012)

Svar:

Oisann, dette er ei rustand. En sjelden art i Norge, og det er trolig at en del av de som sees hos oss er rømlinger fra oppdrett eller lignende.

Frode Falkenberg (03.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt 19.08.2012 på toppen av Store Sølnkletten i Alvdal Vestfjell. Det var et par av disse småfuglene på toppen. Hvilken art tilhørte de to?

H.H. (01.09.2012)

Svar:

Ung snøspurv.

Frode Falkenberg (03.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt 19.08.2012 på vei ned fra Store Sølnkletten i Alvdal Vestfjell. Fuglen var lite sky. Hvilken art er dette, grønnstilk kanskje?

H.H. (01.09.2012)

Svar:

Bildet viser en ung boltit.

Frode Falkenberg (03.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Hei, jeg så en falk/hauk som var nærmest rødbrun på ryggen og svart på vingene, på størrelse med en spurvehauk. Observert i Finndalen Vågå.

R. (03.09.2012)

Svar:

Det høres ut som om du har sett en tårnfalk.

Frode Falkenberg (03.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gribb?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant denne fuglen i fjæra idag(1.sept2012) på en øy i Nord-Troms. Er det en gribb eller er det bare en type ørn/våk som har ligget litt for lenge i sjøen og blitt skallet? :P

M.N. (01.09.2012)

Svar:

Det er nok sistnevnte. Dette er ei ung havørn.

Frode Falkenberg (03.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Due / Skjære / Måke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg så denne fuglen på T-banestasjonen på majorstua i dag. Den ser ut som en krysning mellom due, skjære og måke spør du meg. Den var 20 - 25 cm fra stjert til nebb. Noen som vet hva denne bastarden kan være?

K.S. (30.08.2012)

Svar:

Dette er bare en av utallige fargevarianter av tamduer/byduer.

Roar Solheim (01.09.2012)


#Diverse

Er det farlig at fugler spiser hundeavføring?

Det ligger så mye hundeavføring i nabolaget, og har fått høre at det kan være farlig. Så ser jeg at fuglene noen ganger roter i avføringen. Blir de ikke syke?

E. (01.09.2012)

Svar:

Tror neppe de blir syke av det, men et annet spørsmål er om hundeavføring kan inneholde parasitter som går på fuglene. Det må du nok spørre en veterinær om.

Roar Solheim (01.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er avbildet her?

M. (31.08.2012)

Svar:

Dette ber en gråtrost.

Roar Solheim (01.09.2012)


#Diverse

Fugler og Skremmende Lyder

Finnes det fløyter eller lyder som kan skremme fugler bort fra eiendommen din, jeg som spør er fjorten år, og skal skrive en oppg. om fugler på skolen, og er det jort noen undersøkelser på dette feltet med fugler og "skremsel"

V.G. (30.08.2012)

Svar:

Jeg kjenner ikke til noen slike fløytelyder som kan ha en skremmende effekt på fugl. Ved fiskeoppdrettsanlegg bruker de enten kanonsmell eller oppblåsbare menneskefigurer som av og til spretter opp med kraftige lyder. Problemet med de aller fleste slike skremme-effekter er at mange fugler raskt lærer at de ikke er farlige.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette bildet er tatt over Romeriksåsen for noen dager siden. Bare en silhuett dessverre, men går det an å identifisere hvilken art?

N.N (30.08.2012)

Svar:

Bildet er tatt i så kraftig motlys at det ikke er mulig å se noen fargekarakterer på denne fuglen. Silhuetten minner mest om silhuetten fra en sivhauk, så jeg mistenker at det er denne arten du har sett.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Diverse

Aftenfalk?

Hei. er aftenfalken sjelden og er dene her i nor Norge?

J. (26.08.2012)

Svar:

Aftenfalk opptrer bare som en sjelden sommergjest i Norge.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Økologi og atferd

MÅKE TRAMPING

Jeg har som en annen alltid lurt på hvorfor måker og andre tramper iherdig på bakken,ser at svaret er at de vil skremme frem marken.jeg lurer på om det og kan være at de mykgjør bakken for lettere kjenne hvor marken er og letter kan se dens bevegelser i jorda.En annen teori jeg har er at trampingen gir signaler ned i jorden som gjør markene nysgjerrige.Har alsri sett en skremt mark før! så jeg tviler på om det er rett???

H.P. (27.08.2012)

Svar:

Måkenes tramping i grunnt vann har helt klart en sammenheng med matsøk, men hvorvidt de lokker eller skremmer opp smådyr, eller gjør det lettere å kjenne hvor de er, vet jeg ikke om noen har undersøkt. Det viktigste er at metoden fungerer, og at den er knyttet til matsøk.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Fugleforing

Mating av svaner

Hei jeg bor ved sjøen i Rogaland/Røyksund og har en nabo som mater svaner hver dag hele året. Det er nå tilsammen 40-50 svaner. I nærheten er en strand hvor disse svanene ofte er og til tider kan de være veldig hissige. De har angrepet unger osv. jeg synes det er greit å mate svaner og fulg på vinterstid dersom det er mangel på mat,men det blir bare flere og flere svaner der vi bor. Jeg synes også det er uhygenisk/ekkelt med så mange svaner som bæsjer så pass mye der ungene skal bade.. Bør ikke fuglene klare seg selv om våren/sommeren ?? De er vakre men føler at her begynner det å bli et problem med så mange svaner. - Og flere vil det vel bli....

A. (29.08.2012)

Svar:

Når dette kan oppleves som et problem i et bolig- eller friluftsområde, så er dette egentlig en sak som bør løses ved å kontakte lokale myndigheter - mattilsyn, kommunelege, viltforvalter osv. Det kan hende at man her må lage regler som forbyr mating akkurat der det er til sjenanse for andre mennesker, og heller søke å finne plasser hvor svanene KANSKJE kan mates uten at de sjenerer andre mennesker. En løsning bør det være mulig å finne. Svaner er i utgangspunktet ville fugler som kan klare seg selv, og de er derfor ikke avhengige av slik foring. Noen liker nærkontakten med fuglene, og i dette tilfellet bør en forsøke å finne kompromisser som tilgodeser alle. Hvis det er helt umulig, bør nok svanene overlates til seg selv uten foring.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Fugleforing

solsikkekjærner

Hei! Vi mater småfuglene + flere Ringduer på vår veranda, med solsikkekjærner uten skall. Dette faller i smak, da de "spiser oss ut av huset" på en blunk.
Dette blir efterhånden ganske dyrt, og jeg lurer på om noen vet hvor man kan få kjøpt slikt i større kvanta? Har forsøkt å ringe bl.a. til Mølleren uten hell.

A.E. (28.08.2012)

Svar:

Dessverre, jeg vet ikke om slikt fås i større kvanta. Jeg ville anbefale å gå over til fuglefor som ikke er så eksklusivt. Meiseboller, jordnøtter og kanskje vanlige solsikkefrø er mer enn bra nok for de fleste.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Sykdom og skader

Skadet måseunge

Hei!
Jeg har funnet en måseunge som har skadet foten sin og ser litt pjusk ut. Den kan ikke stå på den ene foten og ligger mye i ro, men den kan fly. Den har tidligere blitt plaget av flere kråker, så jeg lurer på om man bør prøve å redde den ved å f.eks. ta den hjem, gi den vann og mat for å se om den kommer seg? Eller er det bedre å la naturen gå sin gang/evt. ta kontakt med vetrinær?

T. (24.08.2012)

Svar:

Hvis den klarer å fly, så er det vanligvis best å la den være ute i naturen og klare seg selv. Men hvis den lar seg fange inn, er den trolig såpass forkommen at den nok bør pleies en tid.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Økologi og atferd

Stokkand

hvorfor spiser stokkendene unge vannplanter, frø, bær, insekter, snegler, ormer og andre insekter?

H. (29.08.2012)

Svar:

Alle fugler spiser NOE fordi de er sulte. Spørsmålet ditt er således ikke helt enkelt å besvare. Ulike arter har utviklet seg til å spise ulike fødetyper, og stokkendene spiser både vegetasjon og småkryp.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Hei! jeg er en intressert fugletitter som har en fuglekasse som henger på huset mitt.(ca 2 meter over bakken) jeg bor i drammen, ca 200 meter unna skog. jeg lurte på hvordag fugler kan jeg få i kassa? er det mulig å få spettmeis i den?

A. (26.08.2012)

Svar:

Spettmeisen vil nok helst ha trær nær reirplassen sin. Du KAN få svarthvitfluesnapper, kjøttmeis, gråspurv og pilfink. Hvis hullet er så stort som 4 cm i diameter, kan også stær bruke kassa.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Økologi og atferd

Fugl som spiser rogn

Hvilken fugl er det som er veldig glad i rognebær?

N.N (27.08.2012)

Svar:

De fleste troster, stær, sidensvans og også noen sangere. Nøtteskrike og nøttekråke kan også spise rognebær..

Roar Solheim (30.08.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art?

Jeg har observert en fugl svømmende i ett av de lokale vannene her omkring. Andre har også sett den samme fuglen, det er kun en ensom. Den er på størrelse med en stor and, svart og med et kraftig, gult nebb. Hvilken fugl er dette?

A.M.A. (28.08.2012)

Svar:

Høres ut som en rømt tamform av stokkand.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Fugleforing

fuglemat og rotter

Hei! Vi har begynt å mate småfugl på verandaen vår. Vi har kjøpt et fuglehus som står på ben. Vi mater med solsikkekjerner, og det kryr nå av småfugl.
Problemet er at det egentlig ikke er lov å mate fuglene i vårt borettslag, p.g.a. rotteplager. Det blir veldig mye søl av frøspisingen, og vi vurderer nå å slutte med matingen, p.g.a. dette. Vi vil gjerne forsette, for fuglene er jo helt ville etter maten. Finnes det en foringsmåte som forhindrer alt sølet? Vi har ikke funnet noe. Hilsen anita.

A.E. (30.08.2012)

Svar:

Da bør du slutte å gi fuglene frø, for det blir det mye søl av. Heng ut meiseboller i metallnettrør (da må du først ta av plastnettet rundt meisebollen), halve kokosnøtter, fett eller spekk, og du kan også fore med jordnøtter som helles i metallrørautomater. Alt dette blir det mindre dryss på bakken av.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Diverse

Fugler som spise "skade-insekter"

Hvilke fugler, av dem det er mulig å tilrettelegge for, spiser skadeinsekter? Har tenkt å sette opp kasser for blåmeis, kjøttmeis/svart hvit fluesnapper, for disse spiser ikke bær (så vidt jeg vet) - finnes det andre arter det kan være lurt å tiltrekke seg?

N.N (29.08.2012)

Svar:

De du nevner er nok de viktigste med hensyn til oppsetting av fuglekasser.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Diverse

Spørsmål:

Hvordan er reiret til Kongeørnen?

S. (29.08.2012)

Svar:

Stort og bygget av greiner og kvister. Kan ligge i stor, gammel furu, eller i bergvegg.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Diverse

naturfag

er snøugla hvit om vinteren ???

S. (29.08.2012)

Svar:

Ja, snøuglene har samme farge året rundt. Gamle hanner kan være helt hvite, mens ungfugler og hunner er hvite med en del svarte flekker.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hakkespettlignende fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne satt på verandaen vår forrige dag. Jeg har ikke sett den før og fant ikke noe som lignet i min fuglebok. Kan du identifisere den?

N.N (29.08.2012)

Svar:

Dette er en ung grønnspett.

Roar Solheim (30.08.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Tok dette bilde på Tipperne i Danmark i sommer.
Lurer på hvilken and sette er. Finner den ikke i noen fuglebøker. Bildet er litt dårlig, det er tatt på 5-600m avstand.
På forhånd takk.

Ø.A. (30.08.2012)

Svar:

Dette er en stokkand. Litt vanskelig å se om den har noe hvitt i brystet, eller om dette er refleks fra lys i våt fjærdrakt.

Roar Solheim (30.08.2012)

««første 39 450 - 39 499 av 50 176 siste»»