Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 39 458 til 39 507 av totalt 50 251 spørsmål


#Diverse

Skadet and

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi så en and som ligner Eider, den var skadet, sterkt synlig når den prøvd å fly, den haltet, men svømte bra, det var på Trollvannet, Oslo. Håper at den finner hjelp, det var som om den ba om hjelp fra oss. på tur der; men vi kunne ikke gi den noe.
M.Ann Waddicor (Britisk) medlemsnummer: 23877

M.A.W. (24.09.2012)

Svar:

Dette er en ærfugl hann. Litt overraskende at den var i ferskvann, men så lenge den kan svømme kan det kanskje gå bra med den. Helst burde den ha vært ute i sjøvannet igjen.

Roar Solheim (24.09.2012)


#Diverse

Fugler i flokk

Hver høst samler det seg alltid mange fugler i området Agder, de flyr i flotte formasjoner og holder seg stort sett i samme område en lengre periode, og lager store flokker. Skjer alltid i tiden fra august til tidlig oktober å så forsvinner de. Hva slags fugel er dette? og hva kalles fennomenet?

R. (23.09.2012)

Svar:

Du har nok sett stærflokker, og fenomenet har ikke noen annen betegnelse enn at fuglene flokker seg før de trekker i samlet flokk. Når mange flyr sammen i lufta, danner de varierende grafiske bilder som kan være imponerende å betrakte.

Roar Solheim (24.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Fant en svart (med hvit buk) døende/død fugl ved Slemmestad (oslofjorden).Lignet på de fuglene som pga dårlige værforhold mellom Skotland og Norge havnet på feil steder ved norskekusten.Hva slags fugl kan det da være

N.N (23.09.2012)

Svar:

Høyst sannsynlig en lomvi.

Roar Solheim (24.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

disse fuglene kom til hagen min! jeg tror det er en av hvert kjønn. er det grønnfink eller gulsissik? de eneste fuglene jeg hr hatt på fuglebrettet i år har vært kjøtt og blåmeis og spurv..

A. (23.09.2012)

Svar:

Dette er grønnfink, men bildet er litt for dårlig til at jeg vil si sikkert kjønn og alder.

Roar Solheim (24.09.2012)


#Diverse

Måke

Hei jeg har lest litt om måker i sommer :) Og på en nettside står det at hvis måke moren hjelper ungen ut når dn klekkes. Så dør den ? Skjønner ikke det helt siden noen sier at de noen ganger hjelper de. Og luerer ned dt samme om fra når en måke unge inne i skallet har hakket opp et lite hull hvor lenge bruker den på komme seg ut.

E. (23.09.2012)

Svar:

Som regel hjerlper ikke fuglene ungene sine med å hakke seg ut - det må de klare selv. Det kan ta opp til et døgn for en fugleunge å hakke seg ut av et eggeskall.

Roar Solheim (24.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Bor på Oppsal i Oslo øst rett ved østmarka.Siste 14 dagene har jeg hatt besøk av 5-6 stk av en trostelignende art.Dem er utenfor hvinduet morgen/formiddag og roter i hagen og tar for seg nedfallsfrukt som epler.Klarer ikke å finne bilder på nett av denne gjengen.Legger ved noen bilder som er tatt den 23.september 2012.
Mvh
Tore Spidsberg

T.S. (23.09.2012)

Svar:

Bildet er av en ung svarttrost hann, så du har nok (svart)troster på besøk - de elsker frukt.

Roar Solheim (24.09.2012)


#Diverse

Lomvi i Lillomarka

Hei.

Jeg har i går og i dag observert en Lomvi som svømmer sammen med noen stokkender i Trollvann (et lite tjern)nær Grefsenkollen i Lillomarka. Må den få hjelp (bli fanget og transportert til sjøen) hvis den skal overleve?

A.B. (24.09.2012)

Svar:

Så lenge den er PÅ vannet, kan du ikke gjøre noe spesielt, men la den være i fred. Enten klarer den å lette og fly vekk selv, eller så klarer den å fange småfisk i vannet slik at den får i seg næring. Hvis den ikke klarer å fly vekk eller finne mat, vil den dø på stedet.

Roar Solheim (24.09.2012)


#Fuglekasser

Fuglehus som ligner et stabbur

Hei. Jeg har veldig lyst å lage et lite stabbur som kan brukes som fuglehus. Har De noen mal/oppskrift på et slikt. Skal se ut som et helt vanlig stabbur, men i mini utgave.

L.G. (24.09.2012)

Svar:

Har dessverre ikke tegning av slike, men dersom du lager et slikt fuglehus, så bør du konstuere det slik at taket kan tas av for rensing av innholdet.

Roar Solheim (24.09.2012)


#Økologi og atferd

kråke på besøk

Jeg jobber som billedkunstner, og har et atelier i et eldre industriområde. I løpet av det siste året har jeg nesten daglig besøk av en kråke. Den skriker, og/eller pikker med nebbet sitt på vinduet til at den er sikker på at jeg ser den/nærmer meg den. Da flyr den et stykke vekk og sitter og ser på meg før den så forsvinner helt. Jeg har i den siste tiden lagt ut litt korn og musli. Dette rører den ikke. Hva i all verden er det den vil? Er det territorialt, eller kan den bare være selskapssyk :)?

M. (24.09.2012)

Svar:

Det KAN være at dette er en fugl som har blitt fostret opp av andre mennesker. Andre mulige forklaringer på den uvanlige oppførselen har jeg ikke.

Roar Solheim (24.09.2012)


#Fugleforing

Er relativ ny fugle mater og fugleskuer.

Bilde vedlagt spørsmålet

Har matet fugler i tre vintre, dette blir den fjerde.
For fem år siden fluttet jeg til Setskog i Akershud i ett nytt boligfelt i skogen. Det var nesten ikke småfugl der. Sikkert pga av alt det som hadde skjedd inne i skogen. Så jeg begynte å mat fugler. Første året brukte jeg vel 25 kilo med Solsikke frø. Nå er vi oppe i 25 kilo på tre uker. Pluss nøtter og egen lagde delfiafett med masse godt i.
Jeg ser det kommer flere og flere arter på foringsplassen. Jeg har både rør og brett/bord. Men jeg synes det er vanskelig å si hvilke arter jeg har hos meg. Kan du helpe meg å fortelle hvilke arter som er på brettet mitt idag?

I.A. (23.09.2012)

Svar:

På brettet sitter grønnfink og en bjørkefink (til høyre). På bakken under er det bjørkefinker og noen få bokfink.

Roar Solheim (23.09.2012)


#Diverse

lomviene

Hei!!
Disse lomviene som har landet rundt omkring. så en langt ute på landet idag. Og så på nyheter først nå om disse.. burde jeg melde ifra til noen om den? den bare ruslet rundt på landeveien...
Klarer den seg?

E. (21.09.2012)

Svar:

Den klarer seg ikke selv når den har havnet langt inne på land, og trenger da hjelp til å bli fraktet ut til sjøvann igjen.

Roar Solheim (22.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønnsisik

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en veldig gul grønnsisik? Og er det i tilfelle en pigmentfeil?

P. (22.09.2012)

Svar:

Dette er en uvanlig lys/gul fugl, høyst sannsynlig grønnsisik etter størrelse og tilhørighet å bedømme. Slike svakfargede individer dukker av og til opp - en genfeil som gjør at fjær under utvekst ikke tar til seg mørke pigmenter.

Roar Solheim (22.09.2012)


#Økologi og atferd

Tiurspill september

Kan du fortelle om tiurspill i tiden august og september. Hvordan, hvor lenge, er det røyer på spillet, hierarkiet mellom gamle og unge, mm. Hvor langt reiser tiurene. Når er spillet over ca i dato.
Hvor mye veier en tiurkylling i sept.?
Hva med jakt på spillplassen fra 10 sept. Hvilke følger har dette?

P.S. (21.09.2012)

Svar:

Dette er interessante spørsmål som du ikke er alene om å lure på, men som trolig ingen har svar på! Men det er neppe røyer på spillplassene utenom i selve høneuka i april-mai. Tiurene spiller noe både midtvinters, i februar, og kanskje også noe nå på ettersommer/høst, men det er kanskje bare enkeltfugl som er nede og markerer en liten stund (kanskje bare en dag?).Overvåkingskameraer på spillplasser kan kanskje si mer.

Roar Solheim (22.09.2012)


#Fugleforing

Hissig løvsanger

Hei! Har begynnt foring med frø, da jeg har spettmeis. Alle meisefugler kom, og en løvsanger. Men løvsangeren flyger bare frem og tilbake ved foringsplassen og sitter av å til på kanten. Men spiser ikke av frøene. Skvetter bort lidt hver gang det kommer en meisefugl, for å så fort returnere da meisen skal avgårde med ett frø. Da jager(!) løvsangeren meisen. T o m den store spettmeisen! Som for å ta noe fra dem eller jeg vet ikke hvorfor!!!

M.B.W. (21.09.2012)

Svar:

Kanskje er det fluer eller andre insekter rundt maten, for det er slike ting løvsangeren går etter - den spiser ikke frø.

Roar Solheim (21.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette? Ca duestor. Kan det være jerpe?

N.N (21.09.2012)

Svar:

Ja, helt tydelig ei jerpe, ser ut som en hann.

Roar Solheim (21.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skogdue?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette skogdue?

S. (21.09.2012)

Svar:

Nei, dette er ei ung ringdue.

Frode Falkenberg (21.09.2012)


#Diverse

spurv som mat

lurer på om det er greit å spise gråspurv . Har høner og spurvene flyr inn i flokker å spiser opp høne maten. har måttet fange å drepe dem.Tanken har dukket opp på om det gikk ann å benytte dem til mat også og ikke bare gi dem til katta.

K.T. (20.09.2012)

Svar:

DE aller fleste fugler kan spises, men du burde kunne la spurvene være uten å avlive dem! Har selv høner, og hos meg er det pilfink som flyr inn i hønsegården og forsyner seg av godene. Det får de bare gjøre! Av og til fanger og ringmerker jeg noen av dem...

Roar Solheim (20.09.2012)


#Diverse

Lomvi

En lomvi har kræsja i et vindu, i temmelig stor fart. Hver gang den prøvde å lette, tippa den over på høyre side. Må være skadet etter kræsjet?

N.N (20.09.2012)

Svar:

Kan ha fått seg en hjernerystelse, men det høres ut som at den kanskje kan komme seg. Slipp den ut i sjøen igjen.

Roar Solheim (20.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kråke

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en Nøttekråke på ville veier?
Bilde er tatt i Virumdalen i Sunndal Kommune
Har ikke sett denne før nå i høst

O.S. (20.09.2012)

Svar:

Ja, dette er en nøttekråke. Om høsten kan de opptre langt utenfor vanlige utbredelsesområder.

Roar Solheim (20.09.2012)


#Diverse

Døde lomvier

Hei,

Vet ikke om dette er riktig forum for mitt spørsmål men lurer på hva som har skjedd langs med Frognerkilen i Oslo. Jeg pleier å gå langs med den når jeg går hjem fra jobben og igår såg jeg åtminstone 20 døde lomvier langs med stranda. Pleier så mange å dø hver høst eller har det skjedd noe rart?

J.N. (20.09.2012)

Svar:

Dette skjer ikke hver høst, men dessverre har det skjedd ganske ofte de seneste årene. Fuglene er rett og slett utsultet, på grunn av matmangel i havet.

Roar Solheim (20.09.2012)


#Diverse

Ugler

Hvor mange barn kan ugler få og hvor lang lan den bli og hvor bred kan den bli

M. (20.09.2012)

Svar:

Ugler får fra 1 til 10 kyllinger, alt etter hvilken art det dreier seg om, og hvor god tilgang foreldrene har på mat (mus).

Roar Solheim (20.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvite små egg på myr

Jeg fant 4 eller 5 små hvite egg på en myr i vilhelmina i Sverige. De lå i et "rede" på bakken, det var et lite hull mellom noen tuer. Eggene var knekket eller plyndret. De var endel mindre enn vanlige hønse egg, men omtrent like hvite. Stusser på hvilken fugl dette kan være.

M. (20.09.2012)

Svar:

Ikke mulig å si sikkert hva dette kan ha vært uten bilde med målestokk. En eller annen andeartr er det beste tipset, tror jeg.

Roar Solheim (20.09.2012)


#Trekkfugler

Spørsmål:

Kva for ein trekkfugl reiser lengst frå norge

N.N (19.09.2012)

Svar:

Sannsynligvis rødnebbternene, som flyr helt til Antarktis og beveger seg rundt i Sørishavet om vinteren.

Roar Solheim (20.09.2012)


#Diverse

Hubro

Hei!
Jeg er en jente som lurer på om det er sant at Hubroen er den aller største uglen i hele verden.
Klassen min skulle velge en ugleart vær og jeg valgte Hubroen fordi noen sa at den er den største i hele verden.
Og jeg er ikke noe ugleekspert slik som deg Roar.
Så er den den største ugla eller hva heter i såfall den største?

A. (19.09.2012)

Svar:

Vår hubro er den største av ugleartene, så der har du helt rett. Det finnes flere andre hubroarter i verden, og noen er nesten like store som den som finnes hos oss, men "vår" er altså den største.

Roar Solheim (20.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Terner?

Bilde vedlagt spørsmålet

Observerte to terner(?) på stor avstand. Stusset på at begge lå med stjerten rett til værs. De ga også et ganske mørkt inntrykk, særlig på undersiden av stjerten. Ellers hadde de tydelig skille mellom svart og hvitt på hodet.

Er det vanlig at terner ligger med stjerten i været på vannet?

Er det andre ternearter eller andre fuglearter det heller kunne vært?

(beklager dårlig teleskopbilde)

B. (18.09.2012)

Svar:

Er enig i at dette kan se ut som terner, men bildet er så dårlig at jeg ikke kan si noe sikkert. Terner pleier ikke å lande og ligge på vannet, det gjør vurderingen vanskeligere her. Jeg klarer rett og slett ikke å si sikkert hva dette er.

Roar Solheim (18.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vadere

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilke vadere er dette?

N.N (18.09.2012)

Svar:

Dette er myrsniper.

Roar Solheim (18.09.2012)


#Diverse

sommerfugl

hva spiser sommerfugl

N.N (18.09.2012)

Svar:

Voksne sommerfugler spiser nektar fra blomster.

Roar Solheim (18.09.2012)


#Økologi og atferd

Havhesten

hvordan får havhesten tak i maten sin? :)

A. (18.09.2012)

Svar:

Fanger den i havet (fisk, sjølevende dyr).

Roar Solheim (18.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugler?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vanskelig bilde, men er det allikevel mulig å si noe om art? Synes det likner en gås, men...Fuglene ble observert i Troms i slutten av august.

N.N (18.09.2012)

Svar:

Nei, dette er to skarver, ser ut som unge storskarv.

Roar Solheim (18.09.2012)


#Diverse

Kattugle

Hei.
Vi i 5b på Huseby skole lurer på hvor mange fjær det er på en kattugle?
Vi lurer også på om ugler har fiender?

5. (18.09.2012)

Svar:

Det er det ikke mulig å gi noe svar på, for jeg tror ikke noen har talt. Men i hver vinge er det 10 håndsvingfjær, 10-11 armsvingfjær og 3 mindre fjær helt inne ved albuen. Disse kalles tertiærer. Stjerten har 12 store fjær, lik de aller fleste andre fuglearter.

Roar Solheim (18.09.2012)


#Diverse

Norsk navn ?

Jeg har fått en flott fuglebok fra England og vil finne norske navn på fuglene som er omtalt i boka. Har klart alle unntatt en, nemlig Reddy Duck, oxyra jamaicensis.
Hva heter den på norsk ?

B.E.H.I.U. (18.09.2012)

Svar:

Denne andearten heter stivhaleand på norsk. Det engelske navnet er "Ruddy" duck, ikke reddy.

Roar Solheim (18.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ukjent stor fugl sett på kvål i sør-trøndelag

den 17-9-12 ,stor(større enn en ravn) muligens sort fugl ,satt rett som en ugle i tretoppen men hadde et forholdsvis langt,spisst nebb. Laget en for meg ukjent lyd i norsk skog, kan beskrives som tropisk fuglelyd ( ko-ko-ko-squitt), lyden tiltrakk oppmerksomheten.Forslag ???

M.S. (17.09.2012)

Svar:

Beskrivelsen din passer ikke med noen arter jeg kjenner som er større enn en ravn. Selve sittemåten og formen du beskriver kan imidlertid stemme med en svartspett. Jeg klarer ikke å gjenkjenne lyden etter din beskrivelse, men svartspettene lager veldig mange forskjellige, kraftige lyder, så det er ikke utenkelig at det er en svartspett du har sett og hørt.

Roar Solheim (18.09.2012)


#Økologi og atferd

Lomvi i Oslos gater

Hei! Under de sterke høstvindene de siste dagene har mengder av utsultet Lomvi blitt kastet inn over hovedstadens gater. Hvorfor er de så utsultet? Er det noe vi mennesker tar for mye av, som de skulle hatt? Hva med Tobis, er det naturlig mat for denne sjøfuglen?

E.O.S. (18.09.2012)

Svar:

Trolig er det mangel på viktige fiskearter i havet som gir slike resultater. Både sild, tobis og andre små fisk er viktige matkilder for alkefuglene, men akkurat hva som er viktigste næringsart på denne tiden av året vet jeg ikke.

Roar Solheim (18.09.2012)


#Diverse

fuglerede

hvordan lager fugler grunnmuren til fugle redene sine?

H.B. (18.09.2012)

Svar:

Et umulig spørsmål å besvare, siden fuiglereir forekommer i et utall varianter og plasseringer, med masse forskjellige materialer.

Roar Solheim (18.09.2012)


#Økologi og atferd

paring

hvor lang tid tar paring av ørner og hvor lenge går hunnene med egga i maven ?

A. (18.09.2012)

Svar:

Alle fugler legger egget innen 1 (-2) dager etter siste parring, så egget bruker ganske kort tid på å utvikles fra det befruktes til det legges med ferdig eggeskall. Selve parringen hos fugl er unnagjort i løpet at et sekund eller to - altså meget raskt. Hos rovfugler kan fuglene starte parring lenge før det første egget blir lagt, så dette er kanskje en del av aktiviteten som setter i gang eggløsning og til slutt egglegging hos hunnen.

Roar Solheim (18.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fuglesang

I dag, 17 september 2012 kl 13:00 satt en fugl oppe i ei gran og sang her i trondheim. Jeg har aldri hørt denne lyden før og jeg har heller ikke til nå funnet den i oversikter over innspilte lyder. Uheldigvis så jeg den ikke, men hørte nøyaktig hvor det kom fra.

Jeg kan prøve å beskrive den:

Ordlyd: "Tyoo..! -(lang pause) - Tyoo..!" -

Ordlyden "Tyoo" var i to stavelser ("Ty" og "oo") men så rask at de var nesten ikke til å skille fra hverandre.
Hele ordlyden varer ca. i 1.02 sekunder og første stavelsen starter meget høyfrekvent, og stuper umiddelbart over flere oktaver og ned i en dyp mellomtone.

Jeg håper denne beskrivelsen er til nytte, for jeg er rett og slett nødt til å finne ut hvilken fugl dette er.

S.A.B. (17.09.2012)

Svar:

Kan det være plystreropet til svartspetten du har hørt??

Roar Solheim (17.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bergirisk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er min antagelse riktig?
Forøvrig takk for gode og utfyllende svar på tidligere spørsmål jeg har sendt inn!

Mvh
Gjermund

N.N (16.09.2012)

Svar:

Ja, dette ser ut som en bergirisk for meg.

Roar Solheim (17.09.2012)


#Økologi og atferd

dompap

Hva spiser dompapen?

N.N (17.09.2012)

Svar:

Den spiser insekter, frø og knopper fra ulike trær og busker (om vinteren/våren).

Roar Solheim (17.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor, sort fugl med varselsskrik?

Hei!

Var ute og jaktet skogsfugl med hund i dag, og på vei hjem kommer det plutselig en fugl skrikende mot oss. Den hadde en type varselsskrik, gjentatte kri, kri, kri i maskingeværtakt. Den landet i et tre, der satt den og hadde enkle varselsrop, litt annerledes enn fluktropene og mer "mjauete". Når vi gikk nærmere lettet den og fløy vekk fra oss igjen, så jeg fikk bare et glimt av den. Stor, sort fugl, kanskje på størrelse med tiur.

Dette var i Østmarka, i skog.

Z. (17.09.2012)

Svar:

Du har nok møtt en svartspett.

Roar Solheim (17.09.2012)


#Økologi og atferd

fugl

hvilke bytte fanger jaktfalken

H. (17.09.2012)

Svar:

Den lever hovedsakelig av fugler, og fanger nesten hva det skal være.

Roar Solheim (17.09.2012)


#Diverse

kongeørn

hvorfor heter kongeørna kongeørn?
er det noe spesielt med kongeørna som hjorde at den fikk det navnet ?

A.F.L. (17.09.2012)

Svar:

Trolig den gylne fargen på hodet, som en "krone".

Roar Solheim (17.09.2012)


#Diverse

Literatur til fuglefjær

Hei,

Jeg har lyst til å lære mer om bestemmelse av fuglefjær. Kan du anbefale noen gode bøker eller nettsider?

B. (14.08.2012)

Svar:

Natur og Fritid (Lista) har denne boka:
Tracks and Signs of the Birds of Britain and Europe. 2nd ed. An Identification Guide
Brown m.fl., Helm
Ellers kan du prøve:
Marian Cieslak & Bolestaw Dul 2006: Feathers. Identification for bird conservation. Natura Publishing House ISBN-13: 978-83-924410-0-7

Og nettsidene:
http://www.federbestimmung.de/birdtable.php?order=9#birdheader

Roar Solheim (17.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Sett på venabygdsfjellet i sommer. Jeg sto ca.40 cm. Fra fuglen. Den virket ikke redd! Men jeg er en god dyrevenn. Fuglen hadde mørkt hode lysere kropp og orange stjert.
Jeg hadde lagt ut gamle rømmevafler

E.M.R. (16.09.2012)

Svar:

Det høres mest ut som at du har sett en hunn eller ungfugl av rødstjert.

Roar Solheim (16.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sivhauk.... eller?

Såg ein rovfugl eg aldri har sett før oppe i fjellet i eit myrområde ved Spørteggbreen indst i Mørkridsdalen i Luster. Den hadde lange smale vinger som bøygde seg mykje ydst for kvart tak og heldt stjerten ganske samla under flyging. Flyginga var vinglete. Skittenkvit farge med brunleg kant rundt (fjøyrspissane). Mørkast i vingespissane. Den gav frå seg korte "piip".

Er antakelsen rett at dette kan vere ein Sivhauk? Skal den vere i fjellet? Er det kanskje slik nå når den byrjar å bevege seg sørover for vinteren?

Observasjonen vart gjort 25. august i år.

Beste helsing Torill Bruaas

N.N (16.09.2012)

Svar:

Det er mer sannsynlig at du kan ha sett en myrhauk, ungfugl.

Roar Solheim (16.09.2012)


#Diverse

Ørner

Hei

Er det mulig når noen finner en stygt skadd ørn som er for ødelagt til utstopping å få kjøpt disse individene før de blir destuerte.Skulle nemligt hatt mye ørnefjær til et prosjekt jeg jobber med.

S. (13.09.2012)

Svar:

Alle hele eller deler av døde ørner (og andre rovfugler, ugler og diverse andre arter) tilhører Viltfondet, dvs. at fordeling av slikt materiale skjer ved Direktoratet for naturforvaltning. Du bør rette din henvendelse dit.

Roar Solheim (15.09.2012)


#Diverse

Ungfugler

Ungfugler av stokkand ligner vel hunnfuglen et godt stykke utover sommeren , men hvor lenge ? Det samme er vel tilfelle med mange flere fuglearter ?

Per

N.N (14.09.2012)

Svar:

Ja, mange ungfugler ligner hunnene, helt eller delvis. Jeg vet dessverre ikke når unge stokkender får ferdig voksen drakt. Det er mulig at det er enkelte forskjeller på unge og gamle hunner helt til neste sommer/høst (f. eks. nebbfarge), men dette kjenner jeg ikke godt nok.

Roar Solheim (15.09.2012)


#Økologi og atferd

Ringdua

Heisann! Har funnet et ringdue reier, der det er unger og mor akkurat nå. Er ikke dette noe seint? Er det på grunn av tidligere misslykkede forsøk? De fleste ringduene trekker vell nå straks, og vil ikke ungene henge litt etter og mest sannsynelig omkomme? Spesielt nå som det blir mindre mat ute, og rovfuglene mere agressive?
Hvilke arter kan finne på å hekke nå?
PS: Har bilder.

M.K.D. (15.09.2012)

Svar:

Både ringdue og skogdue utmerker seg ved at de kan ha tre (og kanskje også fire) kull i løpet av sommeren, og det betyr at enkelte kan ha unger i reir fremdeles. Selv om mange har startet trekk, så er det også en del ringduer som overvintrer i Norge.

Roar Solheim (15.09.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødstrupe???

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg har sett rødstrupe mange ganger under denne rhododendron-busken, og trodde denne også var det, helt til den snudde seg mot meg.

B. (14.09.2012)

Svar:

Dette er en måltrost.

Roar Solheim (14.09.2012)


#Diverse

naturfag

Har pattedyr og fugler noen felles egenskap?

B. (13.09.2012)

Svar:

Ja. men det finner du selv ved å lese om disse gruppene på nettet.

Roar Solheim (13.09.2012)


#Diverse

naturfag

Er skjære og spurv samme art?

K. (13.09.2012)

Svar:

Nei.

Roar Solheim (13.09.2012)

««første 39 458 - 39 507 av 50 251 siste»»