Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 314 til 39 363 av totalt 50 254 spørsmål «forrige neste»
hegrefuglen
knytter det seg noen folketro dvs. overtro til hegrene?
T.A. (29.10.2012)
Svar:
Ikke så vidt jeg kjenner til, men det kan jo hende at det finnes lokal overtro knyttet til arten.
Roar Solheim (31.10.2012)
Hegre i "flokk"
Hei, tok bilde av en flokk hegrer på Sotra idag. Det var disse på bildet samt 5 stk i trærne like ved. Er det vanlig at de samles i flokker på denne måten? Evt er det spesielle tidspunkt/perioder de er spesielt sosiale/opptrer i flokk?
M. (31.10.2012)
Svar:
Ja, gråhegrer kan samles på felles raste- og soveplass, og det kan være mange fugler sammen (kanskje flere titalls hegrer i enkelte tilfeller).
Roar Solheim (31.10.2012)
rått!
var ute å gikk tur her om dagen, og kom over et brutalt syn! det var ei diger svart måke som drepte en skarv!!! den haket skarven i hode flere ganger og like etter begynnte måka å spise skarven mens den enda var i livet! rått å se på....
jeg brøyt ikke inn i kampen har lest at man ikke bør gjøre det.. det fristet voldsomt, men valgte å ikke gjøre det. var det en riktig besluttning?
hvilken måke art kan det være? det var den største måka jeg har sett! hadde svarte vinger, et stort kraftig nebb og en kraftig kropps bygning! har sett i en fugle bok og det så ut som en svartbak eller sildemåke... kan det stemme at det kan være en av disse artene?
N.N (31.10.2012)
Svar:
Dette må ha vært en svartbak, for sildemåkene er ikke kjent for slik adferd.
Roar Solheim (31.10.2012)
Svaner
Lever svaner i flokk, alene eller to og to?
-Et raskt svar?
N.N (30.10.2012)
Svar:
Det varierer med årstiden. Paret holder sammen hele livet, og på høst og vinter lever de i en familiegruppe sammen men ungene sine. Men slike familier samler seg gjerne til store flokker om vinteren. På våren løser gruppene seg opp, ungfuglene må klare seg selv, og de voksne parene flyr to og to til sine hekkeplasser.
Roar Solheim (30.10.2012)
Spurver til besvær
Jeg driver en restaurant, og er jevnt over svært glad i dyr og fugler, men vi har de siste par år blitt plaget av spurver som ikke helt kjenner sin besøkelsestid. Til tider har vi så mye som ti femten spurver inne i restauranten og det sier seg selv at dette ikke er i tråd med hygieniske foreskrifter. Vi lurer på om det er en human måte å bli kvitt dem på (vi kan ikke akkurat sette opp fugleskremsel heller). Har for eksempel sett i praksis at måker lar seg skremme bort av små grønne plastslanger på svabergene rundt i skjærgården. Har man noen tips i den retning. Jeg vil føye til at dette er til fuglenes beste også: de er så fete at enkelte av dem ikke er i stand til å fly etter å ha blitt fostret opp på wienerbrød av de gamle damene i restauranten.
C.T. (30.10.2012)
Svar:
Hvordan får du spurvene INN i restauranten? Er dette et halvåpent serveringssted, eller en uterestaurant? I så fall er det forståelig hvordan spurvene kommer til. Dessverre har vi ingen varige løsninger for hvordan en skal kunne holde gråspurv vekk fra steder der de finner mat, så dette er ikke enkelt.
Roar Solheim (30.10.2012)
Sidesvans funnet
Jeg reddet en sidesvans idag, hang litt med vingen, men greier å bevege den. Holdt på å bli tatt av katt, så jeg la den i ett bur med litt mat (melormer og rognkvist) og vann. Ser ut som den har kviknet til. Spørsmålet er når kan jeg slippe den ut, og hvor er det best? Fant den ved ett epletre.
H. (30.10.2012)
Svar:
Du kan forsøke om den klarer å fly, prøv inne i et rom hvor den ikke kan fly mot et vindu (da kan den skade seg igjen). Hvis den kan fly OK, kan du slippe den rett ut igjen.
Roar Solheim (30.10.2012)
hva slags?
Hei, for en ca en uke siden kom de i flokk. de er på størrelse med svarttrasten. Men de har forskjellige brunfarger. Noen har en liten stjert på hodet, og de spiser røde bær, og einebær, i dag tømte de et kristorn tre for bær. De har vært her for noen år siden også, på samme tid. Vet du hvem dette er? Dette er på Askøy, Hordaland
B.J. (30.10.2012)
Svar:
Ja, du har sett en flokk sidensvans.
Roar Solheim (30.10.2012)
Spørsmål:
er dette en lerkefalk? bilde er tatt 12/9-12 i søgne
H.T. (30.10.2012)
Svar:
Nei, dette er en dvergfalk, trolig en ungfugl.
Roar Solheim (30.10.2012)
Skogdue
Kan man høre skogdue sent om kvelden, evt. om natten (om sommeren)? Eller hvor tidlig våkner de?
J.L.S. (29.10.2012)
Svar:
Jeg tror ikke skogduene er særlig aktive med roping når det er skumt/mørkt, dersom du lurer på mulig forvekslingsfare med ugler. Skogduenes rop er en rytmist stønning, nesten som om et menneske jamrer seg over mageknip (!).
Roar Solheim (29.10.2012)
skarv
i kristiansund har vi et dam/park-anlegg midt i sentrum,her har det de to siste vintrene vært skarv.dette er et populært turområde og dette må være første gang i historien at det har vært skarv her.så mitt spørsmål:denne skarven er lys/hvit fra halsen og hele buken,lokalavisa skrev at dette er en ung skarv.stemmer dette?
I.S. (29.10.2012)
Svar:
Ja, det er nok riktig. Ung storskarv.
Roar Solheim (29.10.2012)
Spørsmål fra amatør.
Jeg har renset fuglekassene som i sommer har vært bolig for blåmeis og svart/kvit fluesnapper.Nå ser jeg at særlig meisene virker intr. i kassene og går inn. Kanskje de søker bolig for vinteren. Bør jeg legge inn noe, mose el.gras el.lign. så det blir som et rede ?
B.E.H.U. (29.10.2012)
Svar:
Det trenger du ikke, men det gjør heller ikke noe dersom du legger inn noe tørt materiale (f. eks. litt tørr stubbeflis/motorsagflis). Det gjør det lettere å renske ut drit fra overnattingene utpå våren, før hekkesesongen starter.
Roar Solheim (29.10.2012)
Hvilken fugl er dette
Hei - legger ved et bilde av en småfugl jeg observerte på Kjul i Nittedal i dag 29.okt 2012. Har fått tips på bjørkefink, dvergfluesnapper - jeg la merke til stjerten som er veldig spesiell - de bilder jeg finner på nettet der er den ikke slik på de to ovennevnte artene. Takk for svar.
G.S.H. (29.10.2012)
Svar:
Dette ser ut til å være en bjørkefink med noen vingefjær med avvikende farge (hvite), noe som skyldes en genfeil som forårsaker at fjærene ikke tar opp fargestoff under utveksten.
Roar Solheim (29.10.2012)
Er dette en grønnspett?
Den kommer daglig å spiser meiseboller. Dette bildet ble tatt i går (Lørenskog i Akershus). Den har ikke noen røde flekker. Undersiden er grå og den har opphøyning i skallen over øynene som øyenbryn. Sort stripe på kinnet.
M. (29.10.2012)
Svar:
Nei, dette er en gråspett. Den er mer vanlig som brettgjest, mens grønnspetten ikke er det.
Roar Solheim (29.10.2012)
Kråker pikker rundt pipa på hustaket
Hva er årsaken til at flere kråker sitter rundt pipa på hustaket å pikker?
N.N (28.10.2012)
Svar:
Umulig å svare på. Fugl kan hakke på ulike gjenstander av mange årsaker, så dette kan ikke besvares uten at en kan være på stedet og se hva de faktisk hakker på.
Roar Solheim (28.10.2012)
sangsvane/dvergsvane
Svane knipset på Vannøya i Karlsøy kommune, Troms fylke i sommer. Trodde det var en Sangsvane, men etter å ha studert nebbet lurer nå på om det kan være en Dvergsvane. Håper bildet kommer med.
T.F.M. (28.10.2012)
Svar:
Bildet har for lav oppløselighet, så når det forstørres, forsvinner detaljer i nebbet som kunne avklart spørsmålet dvergsvane/sangsvane.
Roar Solheim (28.10.2012)
Gråsisik?
Er dette en gråsisik?
B. (28.10.2012)
Svar:
Nei, dette er en bokfink, trolig en ung hann.
Roar Solheim (28.10.2012)
Høstbesøk
Hei, vi lurer på hvilken krabat dette er. Den fikk ett brått møte med vinduet her hjemme i åsgårdstrand i dag 28.10.12.
Etter en hvil i sola, fortsatte den videre:)
O.E.S. (28.10.2012)
Svar:
Dette er en stjertmeis, ikke av de vanligste artene som kolliderer med vinduer! Flott at den klarte seg og kunne fly videre.
Roar Solheim (28.10.2012)
svrtbak
hei dere sier at en svartbak neppe hadde klart å drept en gråmåke... tror dere tar grundig feil.. tror svartbaken er meget under vurdert hos mange fugle eksperter har selv funnet svartbaker som har veid nærmere 3 kilo. og sett en holde 6 ravner alene borte fra en død sel, og jaget hønsehauk. har lest meg meget godt opp på britiske sider hvor mange sier de har sett en svertbak drepe kanadagjess alene noe som neppe en hønsehauk hadde klart. tror kun en hubro, kongeørn og en heldig jaktfalk hunn hadde greid å overmanne en svartbak. og på bildet ser dere en polarjo som blir drept av en svartbak. og storjoer har også stor respekt for svartbaker. her er to videoer av en svartbak som nesten dreper en stor gåsunge av arten kanadagås. og i video nummer 2 prøver en voksen gås å konfrontere svartbaken uten at svartbaken så mye som reagerer.. svartbaken er Norges mest undervurderte fugl i mine øyne. håper dere liker filmene :) m.v.h
http://www.youtube.com/watch?v=WXCEmArS9G4&feature=channel&list=UL
http://www.youtube.com/watch?v=pLE7V4h8a7o&feature=relmfu
N.N (05.10.2012)
Svar:
Det er helt riktig at svartbak klan opptre som en ganske kraftig predator. Har selv fotografert voksen svartbak som drepte en brunnakke, og sett svartbak ta kaninunger på Shetland. Polarmåkene i arktiske strøk er like voldsomme, og de presser flyvende lomvier ned fra lufta for å hakke dem ihjel på bakken.
Roar Solheim (28.10.2012)
Fugl sett i tretopp ved sjøen i Trondheim
På tur i dag så vi 2 store fugler som satt i et tre ved sjøen på Lade. Større enn en måke, gråhvit kropp og litt brunt spett. Lurer på hvilke fugler det kan være.
N.N (29.09.2012)
Svar:
Dessverre ikke mulig å si sikkert hva dette kan ha vært ut i fra denne beskrivelsen. Gråhegre kan være en mulighet - sjekk bilder av denne arten.
Roar Solheim (28.10.2012)
Fuglertrekk rundt danskebåten om natten
Hei,
Jeg reiste med danskebåten til Kjøbenhavn forrige fredag. Ca kl 01 om natten var jeg ute på dekk en tur, og oppdaget til min forbauselse at luften var full av fugler. Jeg trodde først det kunne være flaggermus, men så etter hvert at det var relativt små fugler med hvitt bryst og lysebrune vinger. Fargene kan ha blitt litt forskjellig i lyset fra båten. Jeg så ca 30-40 av gangen, og de lot til å fly over båten. Så på dem i ca 15 minutter. Hva slags fugl kan det ha vært?
Hilsen Tor
T. (27.10.2012)
Svar:
Ikke mulig å si ut i fra denne beskrivelsen, men mange spurvefugler trekker om natta, så alt fra finkefugler til troster er mulig her.
Roar Solheim (28.10.2012)
Dyr som skriker om natten
Hei! Har flere uker på rad nå hatt et dyr som skriker utenfor vinduet mitt om natten. Lurer veldig på hva slags dyr dette er, og lurer litt på om det er en fugel. Lyden er helt lik det lydklippet som ligger inne på denne siden:
http://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1172224
Hadde vært kjempefint å fått en oppklaring på hva slags dyr som vekker meg midt på natten.
Å. (27.10.2012)
Svar:
Opptaket er av kattugle hunnens "eeeiittt"-rop. Kattuglene kan rope en del om høsten, fordi det nå er mange ungfugler som leter etter levesteder, og da sier de gamle fuglene fra om at områdene deres er opptatt.
Roar Solheim (28.10.2012)
Kjøttmeis
Kan man se forskjell på kjøttmeiser som ble klekket i år og de som er gamle, nå på høsten?
Ø.H. (28.10.2012)
Svar:
Ja, det kan man, men vanligvis må du holde fuglen i hånda for å se denne forskjellen. Hos ungfugler er hånddekkfjærene grønnblå, mens de hos gamle fugler er gråblå og av samme farge som på utfan av svingfjærene. Dekkfjærene skiller seg med andre ord ikke ut i farge. Det samnme gjelder for unge og gamle blåmeis.
Roar Solheim (28.10.2012)
Svarthvit fluesnapper
Kan en svarhviit fluesnapper ta eggene til kjøttmeisene om den forsøker å overta kassen?
Ø.H. (28.10.2012)
Svar:
Vet ikke helt hva du mener med "ta" eggene, mener du overta og ruge på dem, eller ta og spise dem? Ingen av delene er særlig sannsynlige, for fluesnapperen bygger nytt reir oppå meiseeggene.
Roar Solheim (28.10.2012)
Vipa
hvor trekker vipa om høsten, den kommer jo gjerne ganske tidlig om våren. Ved Themsevann nær Arendal er de veldig tidlig å se på jordene om våren, så jeg lurer på hvor langt de trekker?
N.N (27.10.2012)
Svar:
De overvintrer i Storbritannia og langs kysten av Vest-Europa helt ned til og med Spania.
Roar Solheim (27.10.2012)
Falk i sør trøndelag
Sitter å ser dokumentar om jaktfalk. Som de sier på dokumentaren så skal man ikke annonsere at man kanskje har en jaktfalk i nabolaget. Men jeg lurer på om det virkelig kan være jaktfalk jeg ser om dagene. Ligner og høres veldig ut som den på tv. Hvor mye vet dere om jaktfalk i sør trøndelag? Hvor mye kan dere si, og hvilken fugl kan det evt være om det ikke er jaktfalk? Det er ikke barskog her, åpent, bakkete landskap.
I. (26.10.2012)
Svar:
Dette kommer an på hvor i fylket du er. Jeg kjenner ikke lokaliteter, men vet at jaktfalk hekker flere steder i Sør-Trøndelag. Nær kysten er det nok også etablert en del vandrefalk de senere årene, så begge arter er mulige. Nær tregrensa er nok jaktfalken den mest sannsynlige (f. eks. i Rørostraktene), mens vandrefalken er mest sannsynlig nær kysten. Ungfugler av jaktfalk kan også opptre ved kysten om høsten og vinteren.
Roar Solheim (26.10.2012)
hvor stor er ørnen
hvilken plass ligger ørnen på i verdens største fugler
N.N (25.10.2012)
Svar:
... det kommer an på hvilken ørneart du spør om.....
Roar Solheim (26.10.2012)
Fjær fra rovfugl
Fant denne i skogen. Hva slags fugl er det? Ørn eller hauk?
A.W. (26.10.2012)
Svar:
Dette er en håndsvingfjær av musvåk.
Roar Solheim (26.10.2012)
Mat
hvor lenge greier en jaktfalk seg uten mat
M. (25.10.2012)
Svar:
Umulig å svare på - det vil bl. a. avhenge av kondisjonen til fuglen i utgangspunktet. Det kan sikkert variere fra noen dager til opptil et par uker i ekstreme tilfeller.
Roar Solheim (26.10.2012)
Hva er dette for en meis?
Har hatt denne krabaten her flere dager i strekk sammen med blåmeis, kjøttmeis og spettmeis, ligner veldig på blåmeis, men feil farger. Kan noen hjelpe meg med hva slags meis dette er? Observert i Kviteseid kommune på Steane. Her er den sammen med en kjøttmeis..
T.M. (25.10.2012)
Svar:
Dette er nok en blåmeis med uvanlig blasse farger, en genfeil som gjør at fjærene ikke tar til seg nok farge under utveksten.
Roar Solheim (26.10.2012)
Rognebærslang
Denne finnes den mangder av her i Bø (i Vesterålen) for tida. Opptrer i storeflokker. Bildet tror jeg er av en han - hoa har ikke det gulrosa skjæret på bryst og hals - mer gråaktig. Bildet er tatt gjennom vinduet noe som viste seg å være lurt. Når jeg skulle ta bilder ute - forsvant de til naboens rognetrær
A.R.H. (25.10.2012)
Svar:
Dette er en gråtrost.
Roar Solheim (25.10.2012)
latterkokaburra
Finnes det et nettsted hvor man får fram bilder av alle verdens fugler. Har prøvd wikipedia,men det holder ikke.
Å google tar for lang tid.
N.N (23.10.2012)
Svar:
Prøv http://eol.org/
Frode Falkenberg (25.10.2012)
Ukjent fugl
Bildet er tatt 29. mars i Johannesburg i år.
Lurer på hva slags fugl dette er?
N.N (24.10.2012)
Svar:
Dette er en brillefugl (Zosterops sp.). Det finnes en del arter å velge blant, men jeg tror at det er kappbrillefugl eller gulbrillefugl. Du finner en oversikt over brillefuglene på http://birdlife.no/fuglekunnskap/navn/index.php?name=Zosterops+&submit=S%C3%B8k
Frode Falkenberg (25.10.2012)
Sidensvans
Hei!
Hvorfor er det først og fremst nå i oktober/november man ser sidensvans?
Overvintrer de i sørnorge?
N.N (24.10.2012)
Svar:
Det skyldes at sidensvansene hekker lenger mot nord, i nordlige barskogsområder. Om høsten skifter de fra insekter til bærdiett, og da flyr de sørover på jakt etter frukt og bær. Hvis det er mye rognebær og andre bær, kan sidensvansene holde seg i et område lenge. Er det lite bær, flyr de videre mot sør. De kan i enkelte år ende opp helt sør i Europa før de flyr nordover igjen.
Roar Solheim (24.10.2012)
Svart solsikkefrø
Vi har ett foringsbrett hvor det hovedsaklig blir foret med solsikkefrø. Sist vinter og også nå har vi kjøpt solsikkefrø som er mye mørkere enn tidligere. Dette har vi hørt inneholder mye olje og er skadelig for fuglene. Stemmer det?
J.N.7.F. (24.10.2012)
Svar:
Sorte solsikkefrø er mer oljeholdige, men du kan også fore med disse. Vi har tidligere fått informasjon om at de store, sorte og hvite frøene er mer gunstige (mer fettholdige), mens det fra England har kommet informasjon om at de sorte kan være best (!). Hvis fuglene spiser dem, så tror jeg du bare kan legge ut sorte frø, det skader i alle fall ikke fuglene.
Roar Solheim (24.10.2012)
Fuglers øyelokk
Fugler har jo to øyelokk(tenker ikke på blinkhinnen!), akkurat somn mennesker. Men de blunker oppover. Det er altså det nedre øyelokket som beveger seg oppover og dekker øyet når fuglen blunker, ikke det øvre som beveger seg nedover som hos mennesker. Vet vi noe om hvorfor det er slik?
A. (24.10.2012)
Svar:
Nei. Det kan være så enkelt at det finnes to fysiske muligheter for å dekke et øye med øyelokk, enten ovenfra og ned, eller nedenfra og opp, og at fuglenes forfedre endte opp med den sistnevnte løsningen, mens pattedyr valgte den andre.
Roar Solheim (24.10.2012)
Hva slags fugl er dette?
Lurer på hva slags fugl dette er? Bildet er tatt på solliplass i Oslo. Det ser jo ut som en skjære med fargrik stjert.
L. (23.10.2012)
Svar:
Det ER en skjære, og stjerten HAR slike farger som skinner stålblågrønt i lyset.
Roar Solheim (24.10.2012)
kan fugler få for mye mat?
har nettop fått meg en blåkinnet conure. skikkelig søt liten tass. som har en skikkelig stor apetitt for epler. bare lurer på om de kan få for mye mat bli tjukk eller få sykdommer ved å spise for mye.
E. (23.10.2012)
Svar:
Burfugler kan absolutt overfores slik at de får fedmeproblemer. Derfor bør du rådføre deg med burfuglfolk om dette.
Roar Solheim (23.10.2012)
Fjær 2
Hei! Ref gårsdagens spørsmål og svar. Fant i dag nye fjær som likner gårsdagens i fargene, men har "omvendt" mønster og er noe mindre (5,5 - 6,5 cm). Er det mulig å si om de er fra samme type fugl eller om det må være to ulike? Vet det er mye Liryper i fjellet her om det er en mulighet.
Dagens fjær lå sammen med en samling ekskrementer som var lyst brune og rundt avlange med rette ender (kanskje et par cm lange og 3 mm i diameter?). Er det fuglen som har gjort fra seg eller har den blitt mat for en annen tro?
Bildet viser gårsdagens fjær sammen med dagens.
Takk for tålmodige svar på mine spørsmål :)
K.E. (23.10.2012)
Svar:
Forrige svar var feil. Dette er alle fjær fra lirype! Den lyse er fra undersiden, mens de mørke er fjær fra ryggen.
Roar Solheim (23.10.2012)
Fjær fra hvilken fugl
Hei! Lurer på hvilken fugl denne fjæren stammer fra. Funnet 22/10 i fjellet nær Tempelseter (Norefjell). Den er ca 8 cm lang fra rot til tupp. Har lurt på Trost?
Fargen på bildet er litt mørk - bakgrunnen er et vanlig hvitt A4-ark.
K.E. (22.10.2012)
Svar:
Dette ser ut til å kunne være en fjær fra ei røy. I alle fall er det en hønsefugl kroppsfjær.
Roar Solheim (23.10.2012)
Brunsisik?
Tok bilde av denne fuglen i juli. Er det en brunsisk, kanskje?
N.N (21.10.2012)
Svar:
Det er en gråsisik. Komplekset med brunsisik er noe uklart, og jeg tror systematrikerne nå har forlatt denne oppsplittingen. Gråsisik hann bør derfor være tilstrekkelig.
Roar Solheim (22.10.2012)
løvsanger
hvilken fugl er dette, fløy inn i stuevindue.
fundsted misje i fjell komune
J. (22.10.2012)
Svar:
Dette er en fuglekonge, en hann på grunn av det orange i den gule hode"kronen".
Roar Solheim (22.10.2012)
Hvilken fugl er dette?
Lurer på hva dette er for slags fugl.
Bildet ble tatt for en uke siden ombord på et skip i Stillehavet.
F.H. (22.10.2012)
Svar:
Dette er en bjørkefink.
Roar Solheim (22.10.2012)
Fjellrype og lirype
I naturfagsboka vår står det at fjellrype og lirype er to forskjellige arter, og at i de områdene de lever sammen vil de vanligvis ikke få avkom med hverandre. Men kan disse to fugleartene få fruktbare avkom med hverandre, selv om de regnes som ulike arter?
A. (21.10.2012)
Svar:
Mange ulike fuglearter KAN faktisk i sjeldne tilfeller krysse seg med hverandre og få avkom. Slike hybrider kan også være fuktbare, men de har vanligvis lavere fertilitet enn avkom innen arten (dvs de får selv færre unger enn avkom innen samme art). På denne måten er slike kryssninger ikke noe som evolusjonen bringer videre. Kryssninger er ikke uvanlig innen hønsefugler og innen andefugler.
Roar Solheim (21.10.2012)
En gjest hos undulaten vår i natt.
Hei:) Jeg jaget en katt som jaktet rundt på tomten vår i dag. Den tok for seg en fugl,men kun på avstand,altså sirkulering rundt. Fuglen viste ingen tegn på å lette,selv om jeg prøvde å se litt nærmere på den. Den endte opp uti et buskas,så da tenkte jeg det var greit å la den være. Jeg la fort merke til at det var en hunnstær,da vi har hatt et hekkepar i kasse tidligere. ( Untatt i år,uvisst hvorfor. De startet,men ble plutselig borte) så senere hørte jeg våre grantrebeboere,nemlig skjærene,startet å skulle ta stakkaren og den skrek så hjerteskjærende at jeg gikk ut og jagde flokken,og plukket opp stæren. Sliten,men tydelig uskadd. Vi har et kjempestort bur,siden vi har en enslig undulat. Så..blir stæren vår vintergjest i år,eller skal vi se om den flyr om et par dager? Fjærdrakta ser hel og fin ut,ser ikke noe utøy,skjønner ikke helt hvorfor den ikke flyr.
L.S.M.B. (21.10.2012)
Svar:
Vanskelig å si hva som er galt med stæren - den KAN ha fått hjernerystelse ved kollisjon med et vindu. Sett den i et bur (men ikke sammen med en undulat - det er ikke sikkert DEt går bra), og la den sitte 1-2 dager. Gi den vann og mat (prøv med findelte kakesmuler, litt syltetøy eller bær hvis du har noen. Moste epler kan kanskje også gå). Hvis den da kommer seg, bør du slippe den slik at den selv kan fly til vinteroppholdssted.
Roar Solheim (21.10.2012)
Bestemmelser for pnfotografere fredet havørn ?
Har man lov til å fotografere fredet fugler eks havørna på reir ? Det har vært mye diskusjoner om dette men har ikke klart å funnet regler på dette .
Er det noen bestemmelser for hvilken avstander man skal være på?
M.L. (21.10.2012)
Svar:
Dette er et typisk vanskelig spørsmål, fordi det ikke er gitt noen absolutte regler i slike sammenhenger, annet enn at det er forbudt å forstyrre fugler og pattedyrs reir og yngleplasser. Dermed ender dette opp som et skjønns-spørsmål, hvor det gjelder å utvise størst mulig forsiktighet for å unngå forstyrrelse. Ved fotografering av enhver fugleart betyr det at den som skal fotografere må ha mye kunnskap om den aktuelle fuglearten.
Roar Solheim (21.10.2012)
Måke med lyst nebb
Er dette en gråmåke med svært lyst nebb?
N.N (20.10.2012)
Svar:
Mest sannsynlig så er det nok det, ja. Bildet er i dårligste laget for vurdering.
Roar Solheim (21.10.2012)
Spørsmål:
Vi fant en fugl på størrelse med en liten trost,i en liten "hule" på bakken. Den er lysebrun over ryggen, med lyst, spraglete bryst. Så hodet dårlig, men den så ut til å ha et litt spisst nebb. Nå er det sen oktober, og vi lurer på hvorfor denne fuglen sitter på bakken i jordekanten, riktignok beskytte av løvverk og flate steiner. Den så ut til å ha holdt til der en stund.
N.N (20.10.2012)
Svar:
Trenger et foto for å kunne si hva dette kan ha vært.
Roar Solheim (21.10.2012)
Ukjent fugl
Det foregår en diskusjon i Fuglegruppå på facebook nå og jeg vil gjerne ha fasitsvar. Noen mener Lomvi andre Alke og noen Alkekonge.
T.O.H. (20.10.2012)
Svar:
Dette er definitivt en alke. Merk blant annet det butte kraftige nebbet, samt helt hvite flanker.
Frode Falkenberg (20.10.2012)
Hva slag ?
Er dette en grønnstilk eller...?
K.J. (19.10.2012)
Svar:
Ja, dette er en grønnstilk.
Roar Solheim (19.10.2012)
Meiseboller igjen
Hei igjen. Jeg spurte i går ang valnøtter imeiseboller. Jeg har et lite problem til. Har tenkt å lage en forholdsvis stor en - har du noe tips om hvordan jeg kan binde den opp? Hva slags nett jeg kan bruke? Eller en annen ide?
Mange hilsener fra
Ina Bb Westbye
I.B.W. (17.10.2012)
Svar:
Jegt anbefaler finmasket metallnetting for store meiseboller - da får ikke kråkefuglene hakket dem i stykker med en gang.
Roar Solheim (19.10.2012)