Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 195 til 39 244 av totalt 50 240 spørsmål «forrige neste»
Sykdom eller skade
Denne kjøttmeisen har vi hatt på foringsplasen i ca 2 uker. Den har en stor utvekst på høyre side av hodet like ved øyet. Kulen blir bare større og større. Hva kan dette være? Tror du den kan overleve?
A.B. (25.11.2012)
Svar:
Dette dreier seg høgst sannsynlig om et tilfelle av fuglekopper. Tilstanden forårsakes av et virus og ses av og til hos fugl her i landet.
Det finnes ulike varianter av fuglekoppevirus. Noen av disse regnes for å være artsspesifikke, mens andre kan smitte flere forskjellige arter. Her i landet har vi sett denne tilstanden hyppigst hos kjøttmeis. Den kjennetegnes gjennom nydannelser i huden, ofte ved nebbroten eller omkring øynene. Nydannelsene vil tilbakedannes etter en viss tid, og i sommerhalvåret synes de ikke å genere fuglen i større grad. Men om vinteren kan disse fjærløse nydannelsene forårsake betydelig varme-/energitap.
Veterinærinstituttet er interessert i å motta fugler med fuglekopper til undersøkelse (oduksjon) med tanke på å verifisere at de dreier seg om denne infeksjonen, og med tanke på å isolere og identifisere den/de varianten(e) av virus som opptrer.
Se oppslag om denne sjukdommen på deres hjemmeside: http://www.vetinst.no/nor/Nyheter/Fuglekoppe-virus-paa-OEstlandetMorten Ree (NOF) og Kjell Handeland (Veterinærinstituttet) (27.11.2012)
Kasuar
Jeg tekster et naturprogram og kasuaren, som det åpenbart finnes tre arter av. Den programmet handler om, heter på engelsk "Southern Cassowary", og er den største av dem. Har den et tilsvarende navn på norsk?
T.M. (26.11.2012)
Svar:
Norsk navn er toflikkasuar.
Alle verdens fuglearter er gitt norske navn. Databasen ligger på hjemmesidene www.birdlife.no under denne linken: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/Morten Ree (27.11.2012)
Fremmed fulg.
Oppserverte en frammed fulg på Senja. Den kom til matbrettet, er sort og liten som en spurv, men den hadde noe hvitt oppå overgangen mellom vell og kropp. Noen forlag til hva det kan være slags type.
N.N (25.11.2012)
Svar:
Det er veldig vanskelig å vurdere slik korte beskrivelser. Fikk du tatt et bilde av fuglen, så hadde det vært til stor hjelp. Om ikke trenger vi flere detaljer, som f.eks. nebbform.
Frode Falkenberg (26.11.2012)
Spørsmål:
Kan man Bruke kokosfett å smelte sammen med Nøtter og Korn tilSmåfuglene
N.N (24.11.2012)
Svar:
Ja, det bør gå bra, siden kokosnøtter er ettertraktet fuglemat.
Roar Solheim (25.11.2012)
Foring--> grønn hakkespett
Hei
Jeg driver å forer fugler og det kommer stadig vekk en grønnspett eller en gråspett. Så da lurer jeg på¨hva jeg kan for den med??
N.N (25.11.2012)
Svar:
Det er temmelig sikkert en gråspett - grønnspetten er svært sjeldent på forplasser. Gråspetten kan du fore med spekk, fett, halve kokosnøtter, meiseboller, eller også et helt kneipbrød festet på en trestamme!
Roar Solheim (25.11.2012)
kattugle
Er disse vanligvis mindre redde når de jakter? Kommer helt innpå en kattugle,og den jaktet nesten hele dagen!
J. (25.11.2012)
Svar:
Roar Solheim: Kanskje det er en utsultet ungfugl. Vanligvis er kattuglene mer sky,men hvis de er sulte, kan de bli mer uforsiktige.
Frode Falkenberg: Hei! Jeg synes denne fuglen ser mer ut som en slagugle, uten at jeg er 100% sikker. Det kan også forklare dagaktiviteten. Kunne du ha sende meg et eller flere bilder i råformat, så kan jeg prøve å finne ut av det? Min e-postadresse er frode@birdlife.noRoar Solheim og Frode Falkenberg (25.11.2012)
Hva slags fugl er dette?
Spørsmålet blir det samme som overskriften, hva slags fugl er dette?
Bildet ble tatt i Hvitsten, Vestby kommune i slutten av juli 2010
J. (25.11.2012)
Svar:
Dette er en ung kjøttmeis.
Roar Solheim (25.11.2012)
kråkeunge
Et par kråker med en unge har jevnlig vært på foringsplassen.For 3 dager siden hørte jeg et skrekkelig leven, og da jeg kom ut lå skråkeungen under grantreet med skadde ben. Det ene benet har krøllet tærne sammen. Antagelig har det vært en spurv eller hønsehauk på færde.Jeg har tatt den inn og foret den, og den hopper såvidt avsted på de skadde benene.Bor langt fra veterinær som har greie på fugl. Den spiser godt og er nokså fortrolig. Hadde håpet at den skulle begynne å fly litt, men frasparket er dårlig. Skal jeg prøve å sette den ut og se hvordan det går?
Vil jo gjerne beholde den, men dersom den ikke blir bedre har vi et problem både fuglen og jeg.
N.N (23.11.2012)
Svar:
Her har du nok ikke annet å gjøre enn å pleie kråka til den klarer å gå og fly normalt igjen. Hvis du ikke kan klare dette selv, må du forsøke å finne noen andre i nærmiljøet ditt som kan hjelpe til. Kråker er altetere, og lette å fore.
Roar Solheim (23.11.2012)
blåmeis!
jeg har masse blåmeis i hagen. stort antall hver dag. bor på Byåsen i Trondheim. blåmeisen er en artig fugl, den vekker meg av og til på morgenen, da holder den på å hakke på vinduet mitt.:-)
I.S.S. (23.11.2012)
Svar:
Takk for rapport om dette. Som en kan se, så er det lokale variasjoner på hvor det er småfugler, og hvor de mangler. Ikke mulig å gi noe godt svar på hvorfor det er slik, dessverre.
Roar Solheim (23.11.2012)
Ender & svaner
Hei, jeg hadde nettopp et forsøk med ender og svaner i "vangen", Haugesund. Jeg ga dem litt pålegg som agurk, ost og skinke og så hvordan de reagerte, så jeg lurer på om det er registrert noe om dette før, og evt. spiste de da dette uten å klage? For det gjor de nemlig ikke nå, det var ikke snakk om å spise agurk engang, men ost og skinke tok noen etter å ha stussa litt.
K.M.N. (23.11.2012)
Svar:
Vet ikke om noen har gjort systematiske forsøk på å se hva andefugler vil spise og hva de ikke vil forsøke. Agurk er ikke så overraskende, for den inneholder mest vann og lite næring. De fleste dyr er energieffektive, så hvis næringen er lite "givende" i forhold til volumet, blir den helst ikke spist.
Roar Solheim (23.11.2012)
Svanemating
Svanefamilien min var stor, opprinnelig et kull på 8 som ble redusert til 7 - tror det var i juli måned, men det er en annen historie. De 9 svanene, 2 voksne og 6 brune pluss 1 såkalt polsk med lys fjærdrakt, har jeg matet regelmessig daglig 3 ganger om dagen. Har forstått at de skal ha 1/3 brød om gangen. Det ble dyrt, men nå får jeg en hel avfallspose fulle av brød for bare kr. 20.- fra et bakeri. I går kom alle til frokost. Neste gang manglet 3, den "polske" og 2 til. Det er da for tidlig å sende dem bort nå? Svanemor har bestandig vært stygg mot den polske, og jeg er sint på svanemor, og i går ga jeg ikke mat til den reduserte gruppen på 6, 2 voksne og 4 brune. De er allerede kommet og venter på frokost. Er fremdeles sint og har mistet lysten på å mate, spesielt den sjalu svanemoren. Hva nå? Hva kan jeg gjøre? Må jeg fortsette?
S.H. (22.11.2012)
Svar:
Hvordan fuglene oppfører seg seg imellom, tror jeg ikke vi mennesker bør blande oss opp i. Det er vanskelig å vurdere hva som kan ligge bak den adferden du beskriver. Dernest MÅ du ikke mate svanene med så mye brød hver gang, du kan gjerne redusere mengden slik at fuglene må bruke mer tid på å finne naturlig mat selv. Matingen er egentlig noe du bare bør gjøre for din egen opplevelses skyld.
Roar Solheim (22.11.2012)
hvor lenge lever blåmeis
N.N (20.11.2012)
Svar:
Generelt kan små spurvefugler leve til de blir 6-10 år gamle (ca). Den eldste ringmerkede blåmeis i Norge ble 6 år og 9 måneder.
Roar Solheim (22.11.2012)
hønsehauk
kan en hønsehauk ta svartbak og mår?
N.N (21.11.2012)
Svar:
Teoretisk, ja, men om den vil gjøre det i naturen, ???
Roar Solheim (22.11.2012)
Egg funnet i fuglekasse.
Hei! Jeg lurer på om det er mulig å finne ut hvilken fugl dette egget (på bildet) kommer fra? Det ble funnet i en fuglekasse som skulle tas inn for vinteren. Blir glad for svar! :)
I. (22.11.2012)
Svar:
Dette er mest sannsynlig et egg fra en svarthvitfluersnapper, siden det har denne blågrønne fargen.
Roar Solheim (22.11.2012)
egg
hvilken farge har eggene til kongeørnen og hvor mane egg legger de?
S. (20.11.2012)
Svar:
Kongeørnens egg er hvite/lyse med brune flekker. Kongeørnen legger 1-2, en sjelden gang 3 egg.
Roar Solheim (20.11.2012)
Mus gift utlagt på Hytta .
Hei når musgift blir lagt ut på hytta vinterstid går museene ut for å få vann. Vil da de som spiser mus også få giften i seg å dø? Hvordan kan en unngå det i så fall . ?
R.C.B. (20.11.2012)
Svar:
Ja, dette er det en reell fare for, så gift bør man generellt UNNGÅ å legge ut til smågnagere. Mus lar seg gjøre å fange i feller, mens rotter kan være vanskeligere.
Roar Solheim (20.11.2012)
Kråker og overnatting
Vi har ei hytte i Buvika i Sør-Trøndelag. Den ligger på ei berghylle over fjorden. Ovenfor hytta er det ei bratt åsside med tett lauvskog. Der er det nattkvarter for flere hundre kråker høst og vinter. Vi setter pris på dette naboskapet, så nåde den som hogger ned skogen. Jeg er ikke sikker på at kråkene setter like stor pris på vårt nærvær.
Hver ettermiddag/kveld når det begynner å bli mørkt, kommer alle kråkene som på signal fra nær og fjern. Da skulle en tro at det enkleste var å fly rett oppi skogen og finne seg ei grein. Men de begynner å fly fram og tilbake over fjorden mens flokken blir større og større mens de skråler og "prater". Til slutt er det "helt svart" av kråker. Noen flyr opp i skogen og prøvesitter litt, men kommer fort ned igjen og slutter seg til flokken over sjøen. Dette pågår hvertfall en halv time til alle har falt til ro på hver sin kvist. Dette gjentar seg hver eneste kveld.
Vet man, eller finnes det teorier, om hvorfor de driver på sånn? Er det et slags possisjonsrituale som bestemmer hvor den enkelte skal plassere seg for natta? Hvorfor må det gjentas hver kveld? Går det ikke an å ha faste plasser?
I alle fall er det et facinerende skue å følge med på.
S.A.F. (19.11.2012)
Svar:
Slik sverming før fuglene slår seg til ro, er typisk for mange forskjellige arter som overnatter i større flokker. Kanskje har det å gjøre med at det kan være farlig å være den første som lander, fordi dette individet lettere kan bli tatt av en hønsehauk, hubro eller en annen rovfugl, og derfor flyr fuglene litt ubesluttsomt omkring før noen tar til motet og lander.
Roar Solheim (19.11.2012)
skadet kylling
hei, jeg har skaffet meg hønse kyllinger som jeg i første omgang har på badet til de blir store nok til å bo i fjøset.
den ene av disse fikk jeg en måned før de andre så den er ca 1,2 måner gammel. det har seg slik at hun satt seg fast og ble der noen timer til vi fant henne. Etter dette bruker hun ikke det ene beinet og ligger bare i ro med foten rett ut. jeg har studert foten og det er ikke noen synlige skader. hun spiser litt men virker ikke til å ville gå til vannskålen så jeg gir henne vann fra sprøyte noen ganger daglig. dette har nå vært slik i tre dager. hva kan ha skjedd med foten? jeg har snakket med dyrlege men de svarer bare at det vet de ikke.
F.L. (19.11.2012)
Svar:
Jeg kan dessverre heller ikke gi deg noe svar på hva slags skade denne fuglen kan ha fått. Det er mulig du bør kontakte andre hønseholdere.
Roar Solheim (19.11.2012)
Trekkfugl
Er heilo trekkfugl eller standfugl
I. (19.11.2012)
Svar:
Heilo er en trekkfugl som drar til Storbritannia og Mellom-Europa helt ned til Middelhavet om vinteren. Den kommer tilbake til oss i april, mens trekket sørover starter for de voksne allerede i juli, mens ungfuglene drar senere i august og september.
Se bilder, utbredelseskart og les om heilo her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4484&vis=Morten Ree (19.11.2012)
Ugle med svømmeføtter
Finnes det noe slikt?
E.M. (19.11.2012)
Svar:
Nei, det gjør det ikke!
Roar Solheim (19.11.2012)
Hvor er det blitt av blåmeis??
Har mange fugler i kosten vinterstid.Reagerer på at i år finnes det ingen blåmeis blandt gjestene.Det har i alle år vært god blanding av både blåmeis og kjøttmeis.Er det en tilfeldighet?
X.B. (19.11.2012)
Svar:
Blåmeisa pleier å være en stabil gjest på foringsplassen og er i Hagefugltelling vært år nr. 2 bak kjøttmeis.
Ved Falsterbo Fågelstasjon på sydspissen av Sverige var det i år et rekordtrekk av blåmeis. Dagsrekorden ble 87 000 meiser. I enkelte år hvor frøproduksjonen svikter så kan det utløse store forflytninger av blåmeis hvor også mange drar ut av Skandinavia.
Det blir spennende å se på Hagefugltellingen siste helga i januar om din observasjon samsvarer med resten av landet?Morten Ree (19.11.2012)
raring
Eg har sett ein fugl som liknar mest på ei erle. Den var større og var gul-kvit på hovudet og litt der som erla er svart. Oppførselen var også lik erla.
I.V.K. (18.11.2012)
Svar:
Jeg går ut i fra at du bruker linerle som sammenligning for din observasjon. Vi har to andre arter som er helt lik linerle i kroppsform, det er den litt større vintererla og gulerle. Disse har mye gult i fjærdrakten, men hode har en mer gråblå fargetone.
Se bilder og les om disse to erlene ved å søke dem opp på Norsk Fugleatlas under nedenstående link: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/Morten Ree (19.11.2012)
Havregryn mm.
Jeg ser Marte stiller samme spørsmål og siden du går god for spørsmålene hennes, så går jeg ut fra at fuglene tåler havregryn? Jeg er litt redd de kan sette dem i halsen eller noe slikt. Jeg er også opptatt av kvalitet. Jeg vet ikke engang om de liker havregryn. bygg, hvete og rug, men på meg virker det som naturlig føde?. villfuglblandingen er ikke småfuglene så glad i virker det som.
Forøvrig er jeg glad for at det finnes en slik flott side. På forhånd takk!:)
M. (19.11.2012)
Svar:
Lettkokt havregryn er god fuglemat. Når det gjelder havre og andre kornprodukter så er det best å legge ut maten på bakken under en busk eller tre. Arter som gulspurv, gråspurv, bjørkefink med leter instinkvis etter mat på bakken og vil helst ha den servert der.
Morten Ree (19.11.2012)
Svarte solsikkefrø
Dette er ikke et spørsmål, og jeg mener Solheim svarer feil på spørsmålet om mating med svarte solsikkefrø. De er til for oljepressing. Kjernen sitter fast i skallet ...og alle har vel sett hvordan dompap, grønnfink o.fl skreller solsikken i nebbet. Det går jo ikke med de svarte. Hos oss blir det meste liggende på bakken.. Styr unna!
I.M.S. (19.11.2012)
Svar:
Det har alltid vært en diskusjon rundt hvilke frøtyper av solsikke som er de beste. Her til lands har vi markedsført de stripete frøene som de beste pga. høyt fettinnhold, mens de svarte frøene ikke er like bra grunnet sitt høye innhold av olje. Som en kuriositet kan nevnes at svenskene ofte fremhever de svarte frøene som det beste fuglefor og i USA brukes nesten utelukkende de svarte solsikkefrø.
Les mer om dette på side 12 og 13 i Fuglevennens høstnummer 2008 på denne linken: http://www.fuglevennen.no/innsendt/pdf/oppslag/84/4b62cfe69c928/fvh08nettutgave.pdfMorten Ree (19.11.2012)
Hvilken fugl er dette?
Tatt i Alta 18.11.12. Det eneste vi finner som ligner er munken. Men er den i Finnmark midt på vinteren? Mørketid og enkelt kamera gjorde at bildet ikke ble godt.
E.K. (18.11.2012)
Svar:
Ja, dette er en munk, en hunn eller en ung hann.
Roar Solheim (18.11.2012)
Mating av småfugler vinterstid på hytta.
Er det noen som helst betenkligheter med å fore småfuglene vinterstid på hytta, ettersom det blir en del til og fra?
A.H. (15.11.2012)
Svar:
Nei, det er det ikke. Fuglene finner som regel alternative matkilder når det er tomt på en foringsplass. Men hvis dere henger ut fett, og halve kokosnøtter, så vil dette kanskje være mat som varer lenger enn f. eks. frø.
Roar Solheim (18.11.2012)
Seilere
Vi har lenge hatt seilere under takstein på huset.Svaleungene har flyveøvelser,men har aldri sett det samme hos seilerne.Jeg kan høre ungene under steinene,men plutselig er de borte!FLYR de bare vips til Afrika?
S.K. (16.11.2012)
Svar:
Seilerne MÅ kunne fly når de kaster seg på vingene, for de klarer ikke å lette fra bakken. Hvert år kommer rapporter fra folk som finner seilerunger som har havarert på bakken, og mange lurer på hva slags fugler dette er, siden de ikke er kjent med utseendet til unger av tårnseiler. Som regel holder det med å kaste dem opp i lufta. Tårnseilerne forsvinner veldig raskt, langs Sørlandskysten drar de omkring 20. august, og da er de plutselig vekk fra den ene dagen til den neste. Det samme gjør makrellternene.
Roar Solheim (18.11.2012)
Puffet havre som fuglemat?
Fant en pose med Puffet havre bakerst i skapet. Sånn som man spiser som frokostblanding med melk på. Den er gått ut på dato, men lukter ikke vondt. Kan jeg gi puffet havre til fuglene?
A. (17.11.2012)
Svar:
Puffet havre inneholder ikke salt eller andre tvilsomme stoffer, så det burde gå helt fint å legge dette ut til fuglene.
Roar Solheim (18.11.2012)
Art
Hei lurte på hvilken art dette er. Er en piplerke, men hvilken?
B.B. (17.11.2012)
Svar:
Ja, dette er en piplerke, men bildet er litt for dårlig til å kunne si noe sikkert. Mistenker imidlertid helst heipiplerke.
Roar Solheim (18.11.2012)
problemer med katter
Hei! Jeg har akkurat begynt å mate fugler og har stor glede av det. fått besøk av flere meiser, flaggspett og nå har akkurat nøtteskrika kommet og jeg gleder meg hver dag om jeg får se noen nye arter! men sammen med fuglene så dukket kattene opp...jeg har to hunder og fuglematere og brett er hengt opp i hundegården for det er der jeg får sett fuglene fra stua. både jeg og bikkjene har skremt vekk kattene men alikevel så skjedde det som ikke skulle skje,nemlig katta ble fanget i hundegården av bikkjene og det ble slagsmål. tror det gikk bra med katten og det var kun den ene hunden som ble klort til blods i ansiktet. Heldigvis gikk det bra denne gangen men hva med neste gang...veldig trist hvis jeg må slutte å mate fuglene på grunn av nabokattene!dessuten er det ikke noe morro hvis kattene skal fuglene jeg mater! kanskje ikke hit dette skal men jeg er rådvill og lurer på om du har vært borti noe lignende og om du har noen gode råd? vil så gjerne kose meg med fuglene!
K. (18.11.2012)
Svar:
Løse katter er et gjentagende problem, både for fuglematere og for andre (katteskit nedgravd i hagen f. eks.) Hvis du ikke hadde hatt hunder, kunne du kanskje ha forsøkt med å strø ut chillipepper eller andre stoffer som kattene ikke liker lukten av. Men dette vil sikkert også kunne plage hunder, så da må andre løsninger søkes. Skulle i utgangspunktet tro at hundene ville få katter til å holde seg på avstand, så vi har dessverre ikke noen gode forslag til hvordan dette problemet kan løses.
Roar Solheim (18.11.2012)
Småfugler
Hei!
Har hengt ut fuglemat i mange år her i Oslo (Nordstrand), de siste årene har det dabbet veldig av på aktiviteten, og nå i november har jeg nesten ikke sett en eneste lite fugl. Hvor er dem? Synes det er veldig rart at det er så liten aktivitet. Har kattehold en viss innvirkning på dette? Det kryr av katter rundt om kring.
O.R. (14.11.2012)
Svar:
Fuglenes variasjon i forekomst på forplasser er veldig variabel gjennom året, og fra sted til sted, så det er nesten umulig å gi et godt svar på hvorfor fuglene plutselig kan utebli på en forplass, dessverre.
Roar Solheim (15.11.2012)
Hvor lang kan en ørn bli?
hvor lang kan en ørn bli? har en oppgave på skolen som jeg skal finne ut litt om ørnen!
Håper på svar!
KLEM!
M. (14.11.2012)
Svar:
En kongeørn blir ca 80-90 cm i lengde, mens en havørn blir ca 75-95 cm. Vingespennet hos disse to ørneartene er 190-225 cm hos kongeørn, og 190-240 cm hos en havørn. Hunnfuglene er større enn hannene.
Roar Solheim (15.11.2012)
Svaner
I flere år har jeg fulgt 2 svaner i Smestadammen. Ifjor fikk de 5 unger, iår ca den 10.juni har de fått 7 unger. Helt til 1.november ifjor var ungene ved foreldre, da ble de plutselig borte. Det samme skjedde iår: ungene blir borte og kommer ikke tilbake året etter. Spørsmål: hvorfor tåler ikke foreldrene ungene neste år? Alltid bare 2 svaner.
L.B. (14.11.2012)
Svar:
Svaner er territorielle, og på vårparten jager de voksne svanene vekk fjorårets unger før de starter årets hekkesesong. Om vinteren holder unger seg sammen med sine foreldre, både hos svaner og hos gjess.
Roar Solheim (15.11.2012)
mating av fugler
Hei. Jeg lurer på om det er noe galt i å mate fugler med brød?Noen sier at det sveller opp i magen på dem. Jeg driver med hest og hester skal bare ha brød som er helt tørt..Fuglene i hagen min får solsikkefrø og meiseboller, men er det skadelig på noe vis for ender, duer etc å få brød? Og er det greit å gi småfuglene havregryn? Hilsen Marte.
M.B. (13.11.2012)
Svar:
Du kan trygt mate fugler med brød - det har aldri kommet noen observasjoner eller rapporter om at det er skadelig for noen fugler (vel og merke hvis dette er noe de i utgangspunktet KAN spise).
Roar Solheim (15.11.2012)
En litt rar kråke..
på Orkanger i dag.
B. (14.11.2012)
Svar:
Dette er ei kråke med noen fargeløse vingefjær. Dette ser en nokså ofte hos enkelte kråker, og det kan skyldes dårlig med mat under ungeperioden.
Roar Solheim (15.11.2012)
Spørsmål om Falk.
Hvilke falker er istand til å ta ryper, dets kyllinger og evt. egg?
A.H. (15.11.2012)
Svar:
Dette er bilde av en dvergfalk. Det er først og fremst jaktfalken som jakter på ryper, men den spiser ikke egg, og sannsynligvis heller ikke små kyllinger.
Roar Solheim (15.11.2012)
Hvilken fugl er dette??
Hvilken fugl er dette??
B.M. (15.11.2012)
Svar:
Dette er en nøtteskrike.
Roar Solheim (15.11.2012)
Pepperkake til fuglen???
Du har tidligere svart "ja det kan du nok trygt gjøre" på et spørsmål om fuglene kan spise ..._pepperkaker_??? Jeg har alltid hørt at det er livsfarlig for fuglene å spise krydret mat??
N.N (11.11.2012)
Svar:
Generelt skal man ikke legge ut krydret (spesielt ikke saltet) mat, men jeg tror peppermengden i pepperkaker er såpass liten at dette ikke betyr noe.
Roar Solheim (14.11.2012)
flygeøglen
1. hva spiser flygeøglen?
2. hvor høy, vekt og lengde er flygeøgelen?
3. når levde flygeøgelen?
V. (13.11.2012)
Svar:
Dette må du spørre en paleontolog om.....
Roar Solheim (14.11.2012)
Steigen
Heisann!
Har spurt litt rundt, og søkt en del.
Hvilke arter vil du regne med at jeg kan finne i Steigen?
Vil du tro det er mye ugler der? Hører at det er mye Havørn der, hva med Kongeørn og fiskeørn?
Andre spennende fugler som falker? Hva tror du?
Dreyersnaturogfoto.blogspot.com
M.K.D. (13.11.2012)
Svar:
Heisann. Vi har på ingen måte en komplett oversikt tilgjengeluig over alt som er påtruffet i Steigen, men jeg vil tro at det ikke er så mange arter som mangler på denne artslisten: http://artsobservasjoner.no/fugler/uttag_artlista.asp?kommunkod=1848
Listen er basert på rapporter fra mange observatører i Steigen i perioden fra midten av 70-tallet og fram til i dag (flest observasjoner etter 2006).Frode Falkenberg (14.11.2012)
Hvilken fugl er dette
Vi har en fugl på meisebollen vår og lurer på hvilken art dette er.
Bildet er tatt 13.11.2012
S.B. (14.11.2012)
Svar:
Bildet viser en spettmeis. Les mer om spettmeisen på http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=509
Frode Falkenberg (14.11.2012)
Foringsbur for svarttroster og småfugler.
Hei og takk for det lærerike nettstedet!
Forer fuglene fast på hytten og her i Bergen. Ønsker å få laget et foringsbur der kråker og sjærer ikke kommer til, særlig er jeg opptatt av at trostene skal kunne bruke buret. Buret vil bli hengt opp i "trostehøyde", da disse fuglene ikke vil ete for høyt oppe, ser det ut til.
Vil være svært glad for tips om hvilke dimensjon, størrelse jeg bør bruke på nettingen for at trostene kan få nytte foringshuset.De store fuglene, skjærer ol. får servering et annet sted. Tenker at når snøen kommer kan det bli fine saker med mine hjemmelagde maiseboller ++, inni buret, til trostene.
Blir svært glad for tilbakemelding.
Hilsen Trostis.
N.N (11.11.2012)
Svar:
På hjemmesidene er gamle nummer av Fuglevennen lagt ut. Du finner linken i øvre menyvalg lengst til høyre under "Tidsskrift". Gå til nr. 2-2007 så kan du lese om "Skjæresikker foringsplass" på side 8. Mulig at maskevidden på nettingen brukt på bilde blir litt for trang for svarttrost. Sjekk med forhandlere av netting om de kan ha noe som er f.eks. ca. 7 cm i diameter på maskene. Ellers kan du konstruere noe selv ved hjelp av trelekter.
Morten Ree (13.11.2012)
Skadet due?
Hei!
Jeg fant denne i hagen på Malmøya, Oslo i dag morges. Den virker nesten tam, da den ikke flyr sin vei eller prøver å hakke med nebbet når jeg løfter den opp. Den er antagelig vis syk ettersom det ikke ser ut til at den har skadet vingen. Oppbevarer den i en eske i stuen og har gitt den litt vann og litt frø og brød, men den har ike spist noe.
Lurer på om det er en skogsdue eller en ringdue, og hva jeg skal gjøre med den. Er det noen vetrinærer som kan mye om duer eller skal jeg bare se om den kommer seg i løpet av noen dager?
Mvh.
Linn Ørmen
N.N (13.11.2012)
Svar:
Du har sannsynligvis glemt å henge med bilde, derfor vanskelig å si hvilken due det er, men det kan godt være en bydue! Dua kan være syk eller har vært utsatt for en kollisjon f.eks. mot vindu eller bil. Den kan ha blitt påført hjernerystelse som gjør at den trenger litt hvile før den evt. kan fly igjen. Men den kan også ha fått indre skader og vil da kanskje omkomme. Gi den litt tid og prøv deretter å sette den ut i det fri for å se om den flyr. Avivet-klinikken i Oslo har god greie på fugler, men husk at en evt. behandling kan bli kostbart.
Morten Ree (13.11.2012)
Trekkfugler i V-formasjon
Hvilke trekkfugler flyr i V-formasjon, hvor vanlig er det?
M.H. (13.11.2012)
Svar:
Gjess, skarv og traner flyr i V-formasjon. Blant flokker med ender er det som regel å fly i lang rekke som er det vanligste.
Morten Ree (13.11.2012)
Delfiafett
Dette er vel ikke egentlig et spørsmål, men heller et svar. Vi laget meisebolle med Delfiafett i fjor. Fuglene nektet å spise den. Senere leste jeg et sted at det ikke var så lurt å bruke denne typen fett. Så nå bruker vi Flott matfett. Og det går unna!
I.F. (11.11.2012)
Svar:
Vi har fått flere meldinger som støtter dine observasjoner. Så det er tydelig at Flott matfett er det beste for fuglene.
Morten Ree (13.11.2012)
Bokfink
Tok bilde av to bokfinker på Syjørdal som hadde en klump om den ene foten. Trodde først det var rusk som hadde satt seg fast, men en mente det kunne være sykdom. Har du/dere noe svar her?
B.E. (13.11.2012)
Svar:
Dette ser ut som et klassisk tilfelle av papillomatose. Denne tilstanden ses av og til småfugl, særlig finkefugler, og forårsakes av vertsspesifikke "vortevirus". Dersom utvekstene blir omfattende, slik som i dette tilfellet, er det sannsynlig at de er generende. De er imidlertid godartet av natur og fuglene vil etter hvert spontant kvitte seg med dem.
Morten Ree (13.11.2012)
sidensvans
når trekke sidensvans normalt sydover
Å.R. (11.11.2012)
Svar:
De fleste av sidensvansene vi ser i Norge nå vinterstid kommer fra de nordlige barskogene i Russland. Disse trekker nedover Skandinavia på leting etter frø og bær. I gode bærår kan vi se sidensvans hele vinteren, men ofte "spiser" de seg lenger og lenger sørover og i enkelte år kan de ende opp helt ned til det sørlige Europa, f.eks. i Italia. Flokkene med sidensvans dukker normalt opp i oktober og november og de vil returnere mot hekkeområdene i perioden mars til mai.
Les mer om sidensvans her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8832&vis=Morten Ree (13.11.2012)
Forskjell på Granmeis og Løvmeis
Hei! Hvordan ser jeg forskjell på en Granmeis og en Løvmeis?
E.M.W.H. (11.11.2012)
Svar:
Granmeisa har en grå tone i sin fjærdrakt, mens løvmeisa har en brun tone. Et av de beste kjennetegn er at granmeisa har en lys stripe langsetter en sammenlagt vinge, noe ikke løvmeisa har. Granmeisas hette strekker seg som regel lengre bak i nakken og strupeflekken er større enn hos løvmeis. Lyden er også forskjellig. Hør lyder her: http://fuglar.no/galleri/lyder.php
Morten Ree (13.11.2012)
konglebit
hvor mye veier en konglebit
H. (12.11.2012)
Svar:
En konglebit veier ca. 55 gram.
Morten Ree (13.11.2012)
Hvilken Ugle?
Hei!
Jeg så denne ved gardermoen, ganske svær ugle. Men det ble dårlige bilder så vanskelig å identifisere, men jeg vet ikke om dere kanskje klarer å se hvilken ugle det er?
På forhånd takk for hjelpen! :) mvh Martin
M. (12.11.2012)
Svar:
Mest sannsynlig en kattugle. Hele profilen samt stedet du så den tyder på det.
Se bilder og les mer om kattugle her:http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=5750&vis=Morten Ree (12.11.2012)