Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 105 til 39 154 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Kvitrende fugl midt på natta,
I de siste par ukene har jeg blitt vekket i totiden på natten av en fugl som kvitrer veldig intenst. Det virker som om den har sin faste plass et eller annet sted foran huste mitt og den begynner hver natt til ca samme tid.
Det er ganske stakatto og uten noen fast rytme eller takt. Det høres nesten ut som om den snakker med seg selv eller kvitrer en improvisert melodi. En slags harmonisk fuglekvitterlyd som ville ønsket å høre i parken en vakker sommerdag. Når jeg våkner i 7 tiden for å gå på jobb kvitrer den jammen meg fortsatt. Jeg vet at jeg ikke har gitt en særlig konkret beskrivelse og jeg ikke sett fuglen heller.
Men jeg blir så nysgjerrig på hvem det er som vekker meg natt etter natt.
L. (08.01.2013)
Svar:
Ikke helt lett å si bare ut i fra denne beskrivelsen, men jeg mistenker likevel at det kan dreie seg om en rødstrupe.
Roar Solheim (08.01.2013)
Gruppebetegnelse på fugler på norsk
Hei. På engelsk har ulike fugler mange gruppebetegnelser (f.eks. Blue Jay: band, cast, party eller scold of jays; Crow: cauldron, congress, horde, murder eller muster of crows). Hvordan er dette på norsk? Kalles alle fugletyper i gruppe bare for flokk (en flokk med spurv, en flokk kråker)?
A.S.Ø. (08.01.2013)
Svar:
Ja, dette er nok et eksempel på hvor mye mer komplekst og spesifisert engelsk er enn norsk, i alle fall på dette feltet...
Roar Solheim (08.01.2013)
Spørsmål:
vi har en diskusjon her på arbeid hva heter hunkjønn til en and
N.N (08.01.2013)
Svar:
Den heter nok bare and, siden and er et hunnkjønnsord, mens hannen kalles andrik. Flere dyrearter har dette forhold, f. eks. høne og hane. Fuglene kalles høns, hunnkjønnordet, mens hannen er hane.
Roar Solheim (08.01.2013)
Bekkasin??
Kunne det være en bekkasin??
Jeg bor i tettbebyggelse i Bærum. En dag måtte jeg stoppe bilen,rygge tilbake og se mere på den sjeldne fuglen. Den var i kratt i overgang til plen. Virket ikke redd.Hadde langt tynt, rett nebb,grågulprikkete,med en stripe langs siden.På størrelse med en trost,kanskje litt større.
E.F. (08.01.2013)
Svar:
Nesten. Tror heller du har sett ei rugde - de prøver ofte å overvintre, noe bekkasinene svært sjeldent gjør.
Roar Solheim (08.01.2013)
Hvordan gjøre matestedet optimalt ?
Hei,
Jeg fikk en Eva Solo fuglemater til jul (se bilde). Jeg har plassert den under takutspringet på rekkehuset, slik at jeg kan se fuglene når de kommer. Anslår at den henger ca 1-1,5 meter vekk fra vinduet. Fyllt den med fuglemat og venter på å se de små komme. Men.... har nå ventet i 1,5 uke... men fortsatt har jeg ikke sett noen fugler. Det har heller ikke forsvunnet noe mat, eller er iallfall ikke mulig å se at det har forsvunnet noe...
Hva er galt? Burde den plasseres et annet sted, eller er fuglemateren feil... eller hva er galt, om det er noe galt ?
K. (07.01.2013)
Svar:
Nei, det er neppe forplassen det er noe galt med, men heller mangel på fugl. Jeg har samme forhold i Grimstad, med urørt mat nå rundt årsskiftet, mens det var mye besøk i oktober. Hva disse fraværene skyldes, vites ikke.
Roar Solheim (07.01.2013)
re: ukjent fugl
Christian Andersen (03.01.2013 19:52)
...og da er videre spørsmål: Fløy den oppe i lufta, satt den nede ved Longumvannet, eller gjorde den noe annet?
Roar Solheim (03.01.2013 21:01)
Fuglen fløy oppe i lufta over et skogsparti.
C.A. (07.01.2013)
Svar:
Dette utelukker ikke at det kan ha vært en storskarv du har sett, men er ikke klart for å utelukke denne heller. Kommer derfor ikke så mye lenger.
Roar Solheim (07.01.2013)
hvorfor sitter ikke svartmeis på bakken?
Vi driver med et prosjekt på skolen der vi har tatt for oss fugler på fuglbrettet. I våre resultater kom det frem at Svartmeis sjeldent var nede på bakken. Har du noe godt svar på hvorfor? Eller er det bare tilfeldig for våre data?
S.J.L. (07.01.2013)
Svar:
Interessant observasjon, som det ikke er lett å gi svar på - det må i alle tilfeller bli spekulativt. Svartmeisen finner primært føde mellom nålene og ute i greinverket på bartrær, og dette kan være en grunn til at dere sjelden ser svartmeis på bakken. Imidlertid hender det at svartmeis legger ut på trekk om høsten, og mange ender da helt ute ved kysten, i løvtredominert landskap. Da hender det nok oftere at også de kan sitte på bakken.
Roar Solheim (07.01.2013)
Fuglesang
Hvorfor er det lite fuglesang å høre i løpet av vinteren?
K.B.L. (07.01.2013)
Svar:
Fuglene synger helst i forbindelse med hekking. Hannenes sang er både et signal til andre hanner om at de har lagt beslag på et leveområde, og signal til en hunn om at her finnes en hann med et botilbud. Om vinteren har fuglene nok med å overleve og finne nok mat, og da kan de ikke sløse for mye med energi til å synge.
Roar Solheim (07.01.2013)
kråke
Hvor gammel kan en Kråke bli
H.G.M. (03.01.2013)
Svar:
Høyeste kjente alder på kråke i Norge er 16 år og 3 mnd (data fra bokverket Norsk Ringmerkingsatlas). Det er rimelig å anta at enkelte kråker blir over 20 år gamle. Kråkefugler blir generelt ganske gamle. I fangeskap er det kjent at en kråke (Amerikakråke) ble 59 år gammel.
Morten Ree (07.01.2013)
Fuglespor
Hei, kva fugl kan det vere som lagar fotspor så store som ei kvinnehand på ei brygge ved sjøen litt utanfor Oslo. Det var tre føter fram og ein bak, på rekke, frå foten bak til den midterste foten passa handa mi (middels kvinnehand, vil eg tru) akkurat.
N.N (05.01.2013)
Svar:
Du skriver ikke om det bare var merker etter fuglens tær, eller også svømmehud mellom tærne. Mangler svømmehud, så er gråhegre et mulig alternativ, men hvis det var svømmehud mellom tærne, så kan både knoppsvane og kanadagås være mulige arter.
Roar Solheim (06.01.2013)
hvilken fugl
er dette ein bjuskete bergirisk ?
N.N (05.01.2013)
Svar:
Ja, det ser slik ut.
Roar Solheim (06.01.2013)
Merking av gråspurv
Vi har i vinter hatt besøk av en gråspurv som er merket. Kan dere hjelpe oss med å stadfeste hvem som har merket denne fuglen? Fuglen er observert på Støren i Sør-Trøndelag
R.L.L. (06.01.2013)
Svar:
Denne fuglen har både en standard aluminiumsring med et spesielt nummer på, og i tillegg plastfargeringer som gjør at den kan kjennes igjen uten å fange den inn. Noen må derfor holde på med et forskningsprosjekt med gråspurv i Sør-Trøndelag, men jeg kjenner ikke dette. Kontakt ringmerkingssentralen på Stavanger Museum, eller ring til universitetet i Trondheim (eller vitenskapsmuseet) - der finnes trolig noen som kjenner til dette prosjektet.
Roar Solheim (06.01.2013)
Spørsmål:
Hei!
Fant denne fuglen i hagen 14dager før jul,lurte på om dere kan se hvilken fugl?
Inge Flusund
I.F. (05.01.2013)
Svar:
Ja, dette er ei rugde. En del av disse vadefuglene prøver seg på overvintring langs kysten av Sør-Norge. Hvis det blir kaldt og mye snø, omkommer mange rugder, og det er nok et slikt vær-offer du har funnet.
Den strenge vinteren 2009/2010 omkom svært mange rugder, se følgende nettsak fra NOFs hjemmesider: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=519Roar Solheim (05.01.2013)
Polarmåke
hei lurte på om dere har noen tips om hvor jeg kan observere polarmåke nært stavanger? mvh
N.N (04.01.2013)
Svar:
Forekomsten av polarmåke er veldig variabel. Den påtreffes helst vinterstid i Rogaland, men bare i små antall. De sees både i byparker og havner (Sirevåg er en god plass for måker).
Frode Falkenberg (04.01.2013)
Granmeis?
Hei!
Denne fuglearten er svært ivrig på fuglebrettet ved hytta på Horgen i Nordgudbrandsdalen (870m.o.h), dominerer i antall og har en glupsk apetitt på solsikkefrø! Svært lite sky! Har hele tiden trodd det er svartmeis, men den har ikke hvitt felt i nakken, så da tipper jeg det er en granmeis! Kan dette være rett?
Hilsen Kato Bergli
K.B. (03.01.2013)
Svar:
Ja, det stemmer nok best med stedet, selv om skyggen på dette bildet får vinge og rygg til å se mer løvmeis-grågrønne ut enn granmeis-blågrå.
Roar Solheim (03.01.2013)
Grønnsisik.
Vi har ca 50 (sikkert mange flere) grønnsisiker i hagen vår, de spiser masse av mye mat vi har ute. de krangler fælt, skriker å åpner munnen når andre fugler (blåmeis, kjøttmeis og andre grønnsisiker)prøver å komme til maten. er det vanlig? Et annet spørsmål ang flaggspett, når den er ferdig med å spise på vår hjemmelagede meisebolle tar den sats å flyr høyt i luften, for så å fly ned, akkuratt som om den flyr i en bølge, hvorfor? bor i trondheim.
I.S. (03.01.2013)
Svar:
Mange finkefugler kan være ganske agressive i matfatet, selv om det er nok mat til alle. Dompapene kan være helt utrolige, sitte i mat til oppunder buken, og bare bruke tiden til å gape agressivt mot alle andre! Spettene flyr i bueflukt, de slår med vingene, glir mot toppen av buen, og ned igjen fra en "bølgetopp" med sammenslåtte vinger, før de flakser på ny. Også mange andre fugler flyr på denne måten.
Roar Solheim (03.01.2013)
re: ukjent fugl
Det hadde hjulpet betraktelig dersom du hadde sagt hvor du så fuglen, i skogen, ute på et skjær osv. Beskrivelsen din passer nemlig kanskje best på en storskarv, men da må den ha vært på vannet eller ute langs skjærene, i alle fall ikke inne i skogen.....
Roar Solheim (03.01.2013 18:38)
Det var ca. 100 meter sør for Harebakken i Arendal. Der er det mest skog, en kraftlinje og litt spredt bebyggelse. Det er skog akkurat der jeg så fuglen. Det er riktignok ikke mer enn noen hundre meter til Longumvannet da, som er et relativt stort vann. Mvh
C.A. (03.01.2013)
Svar:
...og da er videre spørsmål: Fløy den oppe i lufta, satt den nede ved Longumvannet, eller gjorde den noe annet?
Roar Solheim (03.01.2013)
Spørsmål:
Hei. Fines det noen sider heller oppskrifter på haukugle og perleugle kasse? Kan de 2 uglene bruke samme kasse? mvh Jill.
N.N (03.01.2013)
Svar:
Ja, de kan bruke samme kassetype - se tidligere besvarte spørsmål under fuglekasser på disse sidene.
Roar Solheim (03.01.2013)
Ukjent fugl
Hei! I forrige uke så jeg en fugl som hadde langt spiss nebb med en pose under nebbet. Vingespennet var omtrent dobbelt lengden av kroppen, minst 100cm. Det første jeg tenkte var pelikan, men det er vel ikke det mest vanlige i Arendal? Tenkte også på nøttekråke med nebbet fullt av nøtter, men fuglen var mye større enn en nøttekråke. Så ikke ordentlig farger på fuglen. Den var mørk, men det kan ha vært lysforholdene. Har du noen ide om hva slags fugl dette kan ha vært? Mvh
C.A. (03.01.2013)
Svar:
Det hadde hjulpet betraktelig dersom du hadde sagt hvor du så fuglen, i skogen, ute på et skjær osv. Beskrivelsen din passer nemlig kanskje best på en storskarv, men da må den ha vært på vannet eller ute langs skjærene, i alle fall ikke inne i skogen.....
Roar Solheim (03.01.2013)
Hegre
Jeg har observert en hegre som har tilhold ved et islagt vann i desember. Er dette vanlig? Vil den klare seg gjennom vinteren?
N.N (03.01.2013)
Svar:
Gråhegrer prøver seg ofte på å overvintre. Så lenge det er åpent vann, vil nok dette gå. Hvis det fryser til, må fuglen trekke bort. Noen ganger kan vannfugler være for avkreftet til at de klarer å fly vekk når været plutselig forverres. Da kan de lett fryse ihjel/sulte ihjel.
Roar Solheim (03.01.2013)
hvordan finne bilde en har lagt inn?
Prøvdeå legge inn et bilde av en dvergspett i forbindelse med et spørsmål om ny fugletype. Det burde vært mulig å hatt en forhåndsvisning på den da, før man sender spørsmålet? likeså sto jo alle mine bilder i last opp filen, håper ikke de ble med, det skal kun være et bilde. Takknemlig for svar snarest. Hvor finner man bilde man har lagt inn?
R.C.B. (19.12.2012)
Svar:
Hei! Du kan bare laste opp et bilde om gangen her på "Spør en ornitolog". For å finne igjen bilder og spørsmål må de aller først besvares, men i ettertid søker du bare på art eller en frase i spørsmålet. Du kan også velge å få svar direkte i din egen e-post (slik du har gjort nå, når du oppgir e-postadressa di).
Frode Falkenberg (03.01.2013)
Hvilken fugl?
Lurer på hvilken fugl dette kan være?
J.L. (03.01.2013)
Svar:
Bildet viser en bokfink hann.
Frode Falkenberg (03.01.2013)
"Vipe" Dunas Maspalomas Gran Canaria
Hei!
Så nylig en meget spesiell fugl på Gran Canaria, men rakk desverre ikke å ta ett bilde. Skulle derfor gjerne ha funnet ut hva dette var. Den gikk på bakken i ørkensanddynene og hadde meget spesiell/flott fjerdrakt. Den hadde størrelse litt mindre enn vipe, men en tilsvarende fjærtopp (kansje litt kortere og mer framoverbøyd). Lavt nede på ryggen hadde den flere markerte store hvite felt på mørk bunn (tror det var 3 hvite felt på hver side, men de møttes nesten på midten). Den hadde nok også mørkere hode enn resten. Hovedfargen var vel brunspraglete. Fint hvis dere har noen forslag til hva vi kan ha sett.
I.N. (03.01.2013)
Svar:
Jeg mistenker at du nok ikke har sett noen vadefugl, men heller en hærfugl - sjekk denne arten.
Roar Solheim (03.01.2013)
Hva slags sanger er dette?
Hei!
Så denne fuglen i Kroatia i sommer, hva slags fugl er dette?
Rødstrupe/svarthodesanger?
E. (02.01.2013)
Svar:
Dette bildet er noe overeksponert, og en ser bare deler av fuglen. Derfor kan ikke jeg si med sikkerhet hva dette er, men det er i alle fall ikke noen av de to artene du foreslår. Jeg mistenker at det kan være en sørnattergal, som er veldig aktiv hele dagen.
Roar Solheim (02.01.2013)
Hvilen fugl er dette
Denne fugle fotograferte jeg på Vikhammeråsen sør nyttårsaften. Den var ca 60-70m bort når jeg tok bilde så det er ikke helt bra. Jeg syntes fuglen fløy litt rart vinglete. Hadde vært artig å få et svar. på forhånd takk
T.A.H. (01.01.2013)
Svar:
Dette er en gråtrost.
Roar Solheim (02.01.2013)
Hva slags fugl?
I dag var det en fugl her som jeg ikke finner i noen fuglebok. Den var ved fuglebrettet sammen med masse gulspurv. Den var mindre enn gulspurven. Rosa/beige i fargen med en hvit stripe på vingene. Litt lik i tegningen som en gulspurv, men rosa/beige i fargen. Mener den hadde brunstriper på hodet. Kan det ha vært en snøspurv? Bor på Fosen.
Hilsen Betzy Standahl
N.N (30.12.2012)
Svar:
Nei, det er lite sannsynlig. Siden fuglene var mindre enn gulspurv, mistenker jeg at du har sett gråsisik, kanskje en eller flere hanner, som har rosa farge i brystet.
Roar Solheim (01.01.2013)
lyd
Satt en kveld i november 2012 på altanen å tok en røyk,da hørte jeg en fugle"sang"jeg ikke hadde hørt før,så fikk jeg besøk av snøspurv,mener det var denne som sang, så så jeg en flokk,men no er vi i januar den 1,,er det vanlig at den er her på denne tiden? den snøspurven?
H. (01.01.2013)
Svar:
Det er ikke mulig å vurdere hva du kan ha hørt ut i fra denne beskrivelsen, men snøspurv er ikke en fugl du hører sang fra om kvelden, og heller ikke i november. Derfor er det mest sannsynlig noe annet du har hørt. Du burde også ha angitt hvor i landet dette er.
Roar Solheim (01.01.2013)
Hvilken fugl er dette?
Bildet er tatt 15.12.2012 i Valle Gran Rey på La Gomera, ei av kanariøyene. Fugtlen er mindre enn vanlig bydue. Hvilken art er dette, tyrkerdue kanskje?
H.H. (01.01.2013)
Svar:
Ja, dette er en tyrkerdue.
Roar Solheim (01.01.2013)
Skadet grønnsisik
Hei :-) i dag lå en skadet grønnsisik utenfor, den hadde blitt tatt av en katt. den har en skade over vingen, ved halsen. vi har tatt vare på den inne i en eske. den har spist og drukket vann. klarer å fly, så det virker som vingene er helt i orden. den virker pigg tross skaden. hvordan ser du på skaden på bildet? hva anbefaler du at vi skal gjøre videre? vi håper fuglen blir frisk, og at vi skal få sluppet den fri!
I.S. (01.01.2013)
Svar:
Det er ikke mulig å gi en god vurdering av en slik skade ut i fra et foto. Noen må se på fuglen og sjekke om huden nedover hals/nakke er hel, eller om det er store hull. I siste fall er det ikke sikkert at fuglen klarer seg, selv om den ikke har fått større indre skader. Vask av blod/klin på fjærene, og la den sitte i en eske eller et bur noen dager. At den spiser selv, er et godt tegn. Se hvordan det går. Er den uten store skader i huden, og kommer seg, så kan den trolig slippes om noen få dager.
Roar Solheim (01.01.2013)
Funn av død fugl :
Hei !
Fant dette fugle-kadaveret i Oslo 1.1.13. Kan dere si hvilken fugl dette er - finner ikke noe som ligner i fugleboka . Hvem/hva ble dens bane ? En rakett ? Legger ved bilder.
A.V.T. (01.01.2013)
Svar:
Dette er hodet av en tiur. Umulig å si ut i fra bildet hvordan den har dødd.
Roar Solheim (01.01.2013)
Hvordan kan jeg best håndtere en meisebolle?
Jeg har lenge hatt et ønske om å mate småfuglene som fra tid til annen har vist seg på altanen min, så jeg kjøpte noen meiseboller forrige uke. Jeg antok at fuglene ville ta seg til rette når enn de måtte oppdage bollene, men så har det gått omtrent fire dager, og bollene er fortsatt urørte.
Det er riktignok andre som også har satt ut fuglemat i nabolaget, så jeg vet ikke om det er et spørsmål om hva fuglene mener er et bedre tilbud, heh. I alle fall så har jeg satt ut en bolle oppå en krukke på altanen (bor i en overetage) og en ute på balkongen bak. De ligger riktignok ikke skjult, men er kanskje ikke så lett synelig fra avstand; så jeg undres om jeg kanskje burde henge dem opp langs en vegg eller en kant?
Forresten var det regn her forleden og frost dagen derpå, hvilket kan ha gjort meisebollene gjennomfrosne. Vil dette utgjøre et problem for fuglene?
N.N (31.12.2012)
Svar:
Det er ikke lett å si hvorfor meiseboller noen steder blir spist, mens de andre steder blir hengende urørt. Generellt bør meisebollene tas ut av plastnettet de ligger i, og legges i en rørformet automat av netting, som henger. Dessverre lages meiseboller som er av svært dårlig kvalitet, og slike meiseboller KAN bli hengende urørt.
Roar Solheim (31.12.2012)
vil fugler dø
hei i fjord skjedde det en tragisk ulykke for fuglene. Tusenvis av rødvingetrupial døde pga raketter. Har man noen formening om at dette vil skje i år/nesteår også?
A. (31.12.2012)
Svar:
Umulig å si.
Roar Solheim (31.12.2012)
Duer som dør helt pluslig ?
Hei
Jeg er inntresert / opptatt med duer, synest dette er en kjekk aktivitet å drive på med. Vi har fått bygget et flott duehus som også er isoldert. Dette er bygget etter alle kunstens regler. De to første duene vi fikk gjore vi nok en feil med, vi sleppte dem ut etter kun vel 2 uker. Disse forsvant og kom til rette hos dem vi fikk dem fra etter ca 2 måneder. Etter dette så fikk vi to nye litt yngre duer. Den første døde to / tre timer etter at vi fikk dem i due huset, den andre døde i dag etter ca 2 1/2 uke ? hva er det som kan gjøre dette med at dem dør helt plusleg ? Er en fortvilet situasjon dette her. For og vann har de hele tiden og jeg vet ikke hva vi gjør galt ? håper det er noen som kan hjelpe oss med et svar !!!!!
M.M. (31.12.2012)
Svar:
Dette må du nok heller spørre andre dueholdere om - de kan kanskje gi en bedre forklaring enn hva jeg kan.
Roar Solheim (31.12.2012)
Vinterforing
Jeg har lang tradisjon i å vinterfore småfugl. Inneværende vinter synes jeg det er svært liten trafikk på mitt foringssted.
Har det vært en dårlig sommer når det gjelder reproduksjon?
Jeg forer med solsikke og meisboller. Bor i kulturlandskap med jorder og skog rundt meg
J.G.G. (30.12.2012)
Svar:
Dette er et tilbakevendende spørsmål, som vi sjeldent kan gi gode svar på. Store lokale variasjoner i når og hvor mange fugler som opptrer på den enkelte forplass.
Roar Solheim (30.12.2012)
Båndkorsnebb!
Hei!
Mener at vedlagte bilde viser den minste av korsnebbene, båndkorsnebb. Bildet er tatt på Horgen 900m.o.h. (Nord-Gudbrandsdalen) i november. Koste seg med einerbær og viste ingen angst for en nærgående fotograf!
Er likevel i tvil og er spent på om dette er rett!
Med hilsen Kato Bergli
K.B. (30.12.2012)
Svar:
Nei, dette er ikke båndkorsnebb, men to konglebit. De har opptrådt invasjonsartet i Sør-Norge nå i høst. Det er veldig typisk for konglebit å være lite sky.
Roar Solheim (30.12.2012)
Musvåk?
Kan dere hjelpe å stadfeste denne fuglen, er det en Musvåk?
bilde tatt i bjerkreim rogaland
M. (30.12.2012)
Svar:
Nei, dette ser ut til å være en ung kongeørn.
Roar Solheim (30.12.2012)
Stjertmeis
Har sett stjertmeis på fuglebrettet. Måtte lete på nettet for å finne ut hvilken fugl det var. Har ikke sett den før. Det var et par.Er den sjelden?
Bor i Sør Odal Kommune nær grensen til Akershus,Disenå.
M.K. (30.12.2012)
Svar:
Nei, stjertmeisen er ikke sjelden, men den er nokså sjelden som gjest på fuglebrettet. Det er en aktiv og livlig fugl som gjerne opptrer i familiegrupper på 8-10 fugler.
Roar Solheim (30.12.2012)
Svartbak 2 vinter?
Hei, å artsbestemme måker i vinterdrakt er vrient, stemmer min antagelse her?
mvh
Gjermund
G.G. (26.12.2012)
Svar:
Selv om jeg ikke er noen måkespesialist, og måker i ulike drakter heller ikke er det enkleste å befatte seg med, så er jeg enig i at dette ser ut til å være en ung svartbak i sin andre vinter. I følge fuglebokbeskrivelsene er det først i andre vinter at svartbaken får noe lysere felter på nebbet, slik denne fuglen har, mens første vinters ungfugler har helt mørkt nebb.
Roar Solheim (30.12.2012)
Fuglemat
Kan matfett(smult) som er brukt til å steke smultringer i benyttes som fuglefor etter at det er blidt kalt?
N.N (09.12.2012)
Svar:
Ja, det tror jeg nok. I alle fall vil kråkefugler spise dette uten problemer.
Roar Solheim (30.12.2012)
måke!
hei heter runar, har skaffa meg nytt kamera og har tatt noen bilder i nærmiljøet og helst da nede ved sjøen hvor jeg sitter og tar bilder av skarver, heger ender og måker. men det er den svartbaken, jeg blei så imponert over hvor dominerende den var oven for andre måker og hegrer! og ser at den er kleptoparasitt til det yterste måten den stjeler fisk og skaldyr av dykkerendene og skarver. så søkte litt opp på svartbaken både på engelske og norske sider, og må si jeg blir mektig imponert fant jo en video der den tar en ganske stor kanadagås... og spørsmåle mitt er tror du en svartbak kunne drept en skarv eller ærfugl om den hadde hvert veldig sulten og gikk in for det 100% :D
mvh
R.P. (10.12.2012)
Svar:
Det er absolutt mulig at en svartbak kunne klare å ta livet av en skarv eller en ærfugl. Men jeg tror at den vil betenke seg på å nærme seg en skarv, fordi skarvene har et kraftig nebb med skarpe nebbkanter, og de kan nok hakke/bite fra seg så kraftig at de vil kunne skade en svartbak alvorlig.
Roar Solheim (30.12.2012)
Reir til taksvale i trebetong Tårnseilerkasse
har kjøpt 2 kasser til Tårsilen og takvalen vi har tårnseiler her som bor under take vårt så tenkte jeg ville kjøpe 1 takvalekasse og 2 tårnseilerkasse hva gjør taksavle og tårseilen nå i afrika hvor i afrika drar di når ca drar di fra afrika er di i Sør afrika=)
S. (22.12.2012)
Svar:
Både tårnseilere og taksvaler lever i grunnen i Afrika slik de gjør mens de er på våre breddegrader, med unntak av at de ikke hekker. Det betyr at de også kan forflytte seg dersom forekomstene av insekter varierer gjennom vinterhalvåret. Trolig starter de trekk fra Afrika og nordover 1-2 måneder før de ankommer Norge, altså i mars-april.
Roar Solheim (30.12.2012)
Dykking i mørketida?
Hva gjør sjøfuglene ifht matsøk når det i lange perioder er helt mørkt her oppe i nord? Dykker de etter mat i mørket, har de noe slags innebygd sonar slik som flaggermus? Eller gjør de bare matsøk når det er dagslys?
M. (28.11.2012)
Svar:
Interessant spørsmål, som jeg ikke kjenner svaret på. De sjøfuglene som overvintrer i mørketidsområder, må nødvendigvis også klare å dykke og finne mat selv om det er mørkt. Men om de ser hva de jakter på, eller føler seg fram til maten, det er jeg ikke sikker på om noen kjenner svaret på, dessverre... Men de har neppe noen sonarsans lik flaggermus.
Roar Solheim (30.12.2012)
Svaner på Kvitblikvannet/Fauskeidet naturreservat
Hei,Et par svaner, antagelig sangsvaner, har på en eller annet grunn ikke forlatt sin hekkeplass. Dette har bekymret meg.
Det er vanlig at svanene blir værende på hekkeplassen sin utover høsten til isen har lagt seg, for så å trekke sørover. De kan overvintre enten på isfrie innsjøer og elver eller i lune saltvannbukter med god bunnvegetasjon. Men her på Kvitblikvannet er det ikke slik. Etter hvert, når vinter kommer i sin full makt, blir vannet bindet meg tykk is, og da er en liten del av osen mellom Vallvannet og Kvitblikvannet bare gjen. Jeg trur ikke at det finnes noen mat for svaner på denne årsperioden. Svanen er en veldig forsiktige fugl, som basere seg på en lang strekning bort fra vannkanten. Svaner liker ikke gå på bakken, og de gjør dette svært motvillig og sjelden. Maten til svaner er hovedsakelig vannplanter, og små virvelløse dyr, for å få tak i mat må de halv-dykke i vannet som en and. I fangenskap kan de spise gress, brød, korn, kokte grønnsaker, for eksempel poteter. Jeg er ikke ornitolog, men jeg trur at disse svanen trenger hjelp for overvintring. Hva kan vi gjøre? eller hvem kan jeg henvende meg til?
M.S. (01.12.2012)
Svar:
Hvis du ikke ønsker å fore disse svanene gjennom vinteren selv, så bør du henvende deg til viltansvarlige ni kommunen eller hos Fylkesmannens miljøvernavdeling, og høre om de er kjent med dette som et vedvarende problem.
Roar Solheim (30.12.2012)
Hvilken fugl og hvordan legge til bilder på siden min?
jeg sendte en forespørsel om en ny fugl i går, obervert i Bymarka i TRondheim. Den har en svart kalott på hodet, ansikt nakke og en del av brystkassen var gra, hvit sort flekket, med en lys brun ring som et belte rundt maven, den var sort i resten av kroppen, med en tynn kant av hvitt bakerst på enden av stjerten. Veldig tam, på jakt etter mat som jeg kom med påfyll på for ekorn, solsikkefrø og jordnøtter, talg flott fett. Jeg har aldri sett en slik fugl før. hvordan legge til beskrivelse og bilder av fugler og andre ting i naturen på min side.?
R.C.B. (19.12.2012)
Svar:
Det høres mest ut til at du har observert en nøttekråke. Hvordan legge til bilder må sideansvarlig svare deg på.
Roar Solheim (30.12.2012)
Fugl?
Hei, jeg bor utenfor Tromsø og har siden i sommer hørt en lyd som jeg trur er en fugl. Jeg har bare hørt den om natten, så må nok være et nattdyr.
Det høres først ut som en kvinne som skriker som varer i ca. 3 sek som så går over til kvitring som jeg ikke kan forklare hvordan høres ut.
C. (28.12.2012)
Svar:
Ikke mulig å si sikkert, men den typen lyder er mest likt det man av og til kan høre fra enkelte ugler. Det er imidlertid lite sannsynlig at en ugle har holdt seg på ett bestemt sted og laget denne lyden over et halvt års tid.
Roar Solheim (30.12.2012)
Dykker?
Jeg tok bilde av denne vadefuglen i St.James' Park i London, men finner ikke ut hva dette er. Kan du hjelpe?
F. (30.12.2012)
Svar:
Dette er en lappfiskand.
Roar Solheim (30.12.2012)
hvor er alle fuglene?
Her i hsgen vår,i Solhjulet på Kråkerøy er det alltid masse småfugl, meiser, finker, trost, rødstrupe, flaggspett, altså de vanlige artene. Men de siste ukene har det vært stille, vi ser kun skjærer. Hva kommer dette av?
S.F. (30.12.2012)
Svar:
Dessverre umulig å si, annet enn at slike plutselige dropp i bestanden av brettgjester er vanlig runt omkring i hele landet, og vi kan ikke gi noe standardsvar på hva som ligger til grunn i de enkelte tilfellene.
Roar Solheim (30.12.2012)
Flaggspett med rødt i brystet
Hei
Vi har jevnlig flaggspett på brettet, men her om dagen kom det en som ikke ser helt ut som de andre. Den er mye rødere på buken (strekker seg lenger opp) enn de vi har her til vanlig og den hadde godt synlig rødt i halspartiet.
Den var mer sky enn vanlig, så jeg fikk ikke så gode bilder. Man ser imidlertid litt til det røde i brystet på bildet. Det er ikke så mye, mer som et smalt felt. (PS - det gulbrune man ser til høyre på brystet er nok bjørka som dekker litt av det. Det røde synes innimellom grenene midt på hals/øvre brystparti).
Er dette en normal variasjon her i landet eller er det en numidus?
K.V.O. (30.12.2012)
Svar:
Dette er nok ikke noen utenlandsk underart, men snarere en vanlig flaggspett som enten har uvanlig fargetendens i brystet, eller som (mer sannsynlig) har fått på seg fargestoff fra ett eller annet (mat, bær, kvae?).
Roar Solheim (30.12.2012)
Løvmeis/Granmeis
Hei, var på Linnesstranda i Buskerud og fotograferte fugler i dag. Fikk bilde av denne krabaten og jeg trodde det var granmeis, men da kom det ei dame som er der ofte og sa at det var løvmeis, da de ikke hadde granmeis der. Er det løvmeis eller granmeis jeg har tatt bilde av?
M. (28.12.2012)
Svar:
Vanskelig vinkel, men den grønnlige fargen på vingen får dette mest til å se ut som en løvmeis. Mens løvmeisen er grågrønn på vinger og rygg, er granmeisen mer blågrå med lyse utfan på vingefjærene.
Roar Solheim (28.12.2012)
alpekråke?
Hei
vi bor på ringerike i buskerud, litt opp mot nordmarka. den siste uken har vi fått daglig besøk av en sort fugl med rødt nebb. det nærmeste jeg kommer er at dette er en alpekråke men disse lever jo ikke her. Hva kan denne fugl være slags art? den virker ikke større en en trost . jeg skal forsøke å ta et bilde neste gang den kommer.
B.E. (28.12.2012)
Svar:
Du har garantert ikke besøk av en alpekråke, for den arten opptrer aldri på våre breddegrader. Et bilde vil hjelpe stort.
Roar Solheim (28.12.2012)