Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 39 110 til 39 159 av totalt 50 356 spørsmål


#Fuglekasser

Fuglekasse

Hei, jeg har ingen høye trær i hagen så jeg lurer på om det går an å ta opp fugle kasse på husveggen

N.N (13.01.2013)

Svar:

Ja, småfugl- og stærkasser kan du gjerne henge på husveggen. Heng dem i ca 2 meters høyde (eller mer).

Roar Solheim (13.01.2013)


#Fugleforing

Peanøttsmør

Så et tips på tv om at man kan smøre inn kongler, trekubber etc med peanøttsmør for deretter å rulle dem i frøblanding. Dette skulle visstnok være 'snaddermat' for flere fugler. På glasset står det imidlertid at det er 0,3 gram natrium ( tilsvarer 0,7 g salt) pr. 100 g peanøttsmør. Er dette uheldig for fuglene?

M. (13.01.2013)

Svar:

Det vet jeg ikke, men jeg ville ikke gi peanøttsmør til fugler. Derimot er det ypperlig lokkemat hvis du skal fange mus.....

Roar Solheim (13.01.2013)


#Fugleforing

Rester fra jul... hasselnøtter og andre nøtter

Er det noen fugler som kan spise nøtter med skall?

N.N (13.01.2013)

Svar:

Nei, men både nøttekråke og nøtteskrike vil lagre hasselnøtter. De må hakke i stykker skallet for å få tak i kjernen. Hvitryggspett kan også gjøre dette.

Roar Solheim (13.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svartbak Vandrefalk med Hettemåke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok dette bildet ved Hafrsfjorden 12.01.13. stemmer min antagelse?
Mvh
Gjermund

G.G. (13.01.2013)

Svar:

Utrolig bilde! Dette er en svartbak som forsøker å stjele hettemåka fra vandrefalken!

Roar Solheim (13.01.2013)


#Økologi og atferd

Småfugler overlevelse

Er der en minustemperatur der småfugler graver seg ned i snøen og ikke kommer ut for å lete etter mat? Spør fordi vi legger ut mat på hytten til fuglene. Nå har vi minus 15 grader og der er ingen fugler som kommer og spiser. Flott om vi kan få et svar

K.A. (12.01.2013)

Svar:

Det er ikke ofte at småfugler graver seg ned i snøen, men det kan skje. Det er, såvidt jeg kjenner til, ikke vist at dette er koblet til bestemte temperaturer. De fuglene som vanligvis graver seg ned i snøen, er hønsefuglene. De gjør dette ofte på dagtid, og ikke nødvendigvis fordi det er kaldt. Nedgravingen i snøen kan derfor vel så mye være for ikke å bli sett av synsjegere som kongeørn, hønsehauk eller hubro, som for å skaffe seg isolasjon mot kulde.

Roar Solheim (13.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være kongeørn? Bildet (dessverre dårlig...) er tatt ved Oppdal i juli.

O.M.O. (12.01.2013)

Svar:

Ja dette bildet viser tydelig en kongeørn - og det er ikke dårlig! Det er skarpt, og viser godt vingeform og farger, slik at fuglen er lettr å artsbestemme. Fuglen er en eldre kongeørn.

Roar Solheim (13.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken måke ?

Bilde vedlagt spørsmålet

kan dette hver en ringnebbmåke elle ?

N.N (12.01.2013)

Svar:

Nei, det er nok en fiskemåke i vinterdrakt. Den har mørke øyne, mens ringnebbmåka skal ha lys iris.

Roar Solheim (12.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken type and er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Var en tur til Fredrikstad (ved gamlebyen) og fikk tips om at det var en veldig sjelden and der som jeg tok bilde av 8. februar. (Se vedlagt bilde) Den svømte sammen med stokkendene og var ca. like stor som dem. Finner den ikke i fugleboka, og det hadde vært gøy å vite hva slags and det var. På forhånd takk for svaret :)

K. (12.01.2013)

Svar:

Dette er en gjenganger! En tamform av stokkand. Enten et rømt individ, eller resultat av krysning mellom vill stokkand og rømt tamand.

Roar Solheim (12.01.2013)


#Diverse

naturreservater

Hei. jeg er en veldig ivrig fuglekikker or fuglefotograf. jeg har hatt mange fine opplevelser og mange fine bilder til nå. Men jeg vil oppleve meg fantastisk nayur og lurte på om dre viste noen fine steder der det er oppservert mange vaderfugler ,sjøfugler eller andre. har vært på runde en gang og det var nydelig.

A. (10.01.2013)

Svar:

Det er utrolig mange steder å velge mellom for det du spør etter. Anbefaler deg at du leser i boka: "Guide til Norges Fugleliv" av Bjørn Olav Tveit (2010).

Roar Solheim (12.01.2013)


#Fugleforing

Fasan under fuglemateren

Plutselig en dag nå i januar gikk ei fasanhøne og spiste på bakken under fuglemateren. Og hun har kommet flere dager på rad. Når vi kommer ut setter hun seg under syrinbusken. Er det vanlig at disse fuglene kommer inn til husene?

A.L.E. (11.01.2013)

Svar:

Fasaner er opprinnelig asiatiske fugler, som er satt ut i Europa med tanke på jakt. Her i Norge klarer de seg dårlig når det blir mye snø og kulde, fordi de finner maten sin på bakken. Derfor er fasaner nesten alltid avhengige av menneskelig hjelp i form av vinterforing dersom de skal overleve, så det er ganske vanlig at de trekker inn til boligstrøk om vinteren. Men de kan også holde seg i slike områder i sommerhalvåret, dersom det bare er en del kratt og busk-områder som de innimellom kan stikke seg vekk i.

Roar Solheim (12.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl?

Hei,

Antar at det kan være vanskelig for dere å identifisere denne fuglen jeg nå beskriver. Men dersom dere kan si noe om hva det kan ha vært, klarer kanskje jeg å komme frem til noe selv.

Så, beskrivelsen:
En stor rovfugl. Trodde først det kunne være havørn, men den var mindre. Tipper vingespennet var ca 1,5 meter, pluss minus. Da den kom nærmere(ca 300 meter) så jeg den hadde lyse partier på brystet og under vingene. Den hadde lang stjert. 5-6-7 vingeslag, før den gled videre. Observert på Raglamyr i Haugesund.

Jeg har aldri sett musvåk før, men jeg vurderte dette. Synes dog den var større enn slik jeg ser for meg en musvåk i flukt er.

Takk :)

N.N (11.01.2013)

Svar:

Dette høres absolutt mest ut som en våk. Både musvåk og fjellvåk er aktuelle arter der du så den, på denne tiden av året.

Roar Solheim (12.01.2013)


#Økologi og atferd

Sidensvans

Kom over en flokk sidensvans på en islagt myr i Bymarka i Trondheim som satt og hakket/spiste på noe mørkt som lå på isen. Ganske mye av dette lå strødd utover. Det så ut som avføring fra fugl med innslag av noe som kunne ligne på rester av blåbær etc. Kan det være mulig at de i mangel av føde spiser av sin egen avføring ?

I.S. (11.01.2013)

Svar:

Ja, sidensvans KAN faktisk spise avføring, men det er nok etter andre dyr enn fra dem selv. Dette er noe en bare kan se om vinteren, når det er tomt for bær. Ut over våren spiser også sidensvansene en del knopper fra ulike trær og busker.

Roar Solheim (12.01.2013)


#Diverse

KOLLISJON MED GLASSVEGG

Hei!
Vi har en glassvegg på terrassen for å beskytte mot vind. Nå om vinteren skjer det stadig at småfugler kolliderer og dør etter kollisjonen. Hva kan vi gjøre? Som et foreløpig tiltak har vi hengt opp noe blått tau, men det er jo ikke særlig pent.

C. (12.01.2013)

Svar:

Et vanlig tiltak er å klistre på haukesilhuetter på vinduet. Slike får du fatt i fra Natur og Fritid (nettsøk). Ellers må en faktisk gjøre slik du har gjort - henge noe som fysisk blokkerer for vinduet, farget tau, plast, bærnot eller annet.

Roar Solheim (12.01.2013)


#Diverse

Forlatt svaneunge i tønsberg

Hei.
Jeg kom over denne artikkelen i tønsbergs blad:
http://tb.no/nyheter/forlatt-av-moren-sin-1.7714053

Så jeg sendte en mail til noen som har sagt seg villig til å hjelpe denne stakkar Svanen. Men det må nok godkjennes av viltnemda først?
Hun har erfaring med store fugler og har kapasitet og ta den inn slik at den kan bli tatt hånd om frem til våren.
Hvis viltnemda sier ja, er det da noen i NOF som kan hjelpe og fange den? Det er meldt kaldere om noen få dager og da vil den garantert fryse fast i isen da den bruker og sove på isen under brua!

N.N (09.01.2013)

Svar:

Da må du lete etter lokale ornitologer. Søk på www.birdlife.no under organisasjon, og se om du finner navn under Vestfold eller Tønsberg.

Roar Solheim (10.01.2013)


#Økologi og atferd

måke

Hei! Jeg hørte dere varr flinke med fugle. Og trengte litt hjelp med någelunde ikke kanskje så vanskelig spørsmål. Det er dea jeg så på secret life of birds eller hva det prog het. Men der var det nyklekte måke ungene spiste fra bakken så moren som bare gulper maten opp på bakken så ungene må spise selv eller er det sånn at ungen tar nebbet inn i nebbet til foreldrene og spiser. FISKEMÅKE. Og lurer om er det sånn om vi kan skjekke om fiskemåke egger er befruktet med å legge et egg i vann og se om egget ligger opp ned altså med spissen ned i vannet er den befruktet. Og motsatt om den ikke er det. Ville også vite om det er en måte og få se hvor langt egget har kommet i utviklinga tenkte det kunne vært morsomt og følge med et rede og filme ta litt bilder i utviklinga som jeg kanskje kunne sende til dere. Hadde sikkert hadd en morsom sommer hobby.

N.N (08.01.2013)

Svar:

Tror helst at måkeungene spiser det foreldrene gulper opp og som havner på bakken, men de hakker ofte mot foreldrefuglens nebb for å få den til å gulpe opp mat.

Roar Solheim (10.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar fugl lyd

Hvær morgen i lysningen pleier det og samles kråkefugler i noen gamle furubusker rett bakom huset. Fra høsten av og frem til nå har en annen fugl jeg ikke har hørt før menget seg med kråkene, den har ett undelig mål, den er lavmælt og gsnske dyp i målet. Når den lager lyd er det akkurat som en skala som begynner med de høyeste tonene først og avslutter med de lave. Hvært mål har bare 3 - 4 toner og enkelte ganger høres det ut som att nebbet klapper sammen, dvs.. det gjør det hvær gang fuglen er ferdig med og lage mål.
Jeg har prøvd og få øye på den men det er ikke lett i halvmørket. Somsakt er den lav i målet og kråkene overdøver den lett.
Har dere noen ide om hva det kan være? Ugle?
Jeg bor i nordland fylke, sørfold komune på en avsidsliggende plass

A.J. (10.01.2013)

Svar:

Dessverre, denne beskrivelsen klarer jeg ikke å koble noen fugler til.

Roar Solheim (10.01.2013)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Etter utbygging av veranda i sommer har jeg fått en god del impregnerte materialer (avkapp)til overs.
Ønsker å bygge noen fuglekasser sammen med barnebarn, men lurer på om impregnerte materialer kan brukes til fuglekasser?

A.T. (10.01.2013)

Svar:

Ja, det kan du trygt gjøre. Har selv benyttet slike materialer i årevis. OG: Dersom slike materialer hadde vært farlige for fuglene, hadde vi neppe kunne ha brukt dem til husbygging...

Roar Solheim (10.01.2013)


#Økologi og atferd

Gås, Gjess, Svane osv

Jeg har hørt at det finnes en "Intern" regel blant disse fugler som er trekkfugler, måten de gjør dette på, at en leder flokken, og når den blir sliten trekker den seg bak i guppen og neste overtar osv. Stemmer dette og hvordan fungerer egentlig samspillet i fuglegruppen?

K.S.M. (10.01.2013)

Svar:

Dette skjer mer uorganisert. Hvis den fuglen som flyr foran lar seg falle bakover, vil automatisk nr 2 bli "leder"fugl, osv. Det er ikke noen "kontrakt" eller fordeling av dette blant fuglene, bare en automatisk konsekvens av hvordan de flyr.

Roar Solheim (10.01.2013)


#Diverse

Fossekall i Stavanger?

Kan det stemme at det finnes fossekaller som våger seg nesten inn i sentrum av Stavanger? Jeg mener bestemt det var en fossekall jeg så ved Kannikbekken i dag morres.

M.S.B. (10.01.2013)

Svar:

Ja, det gjør det nok sikkert. Fossekallene er bare opptatt av om det er vanninsekter på bunnen av elva. Er det det, kan den gjerne søke næring i en elv gjennom en by.

Roar Solheim (10.01.2013)


#Diverse

tyrkerdue hun/han

Hei vi er i Syden og har fåtte besøk av en tyrkerdue på terrassen. Da min datter spurte om det var en han eller hun ble jeg svar skyldig.... hvordan kan man se forskjellen?

B. (10.01.2013)

Svar:

Du ser ikke forskjell på hann og hunn hos tyrkerdue - de er helt like.

Roar Solheim (10.01.2013)


#Diverse

Rovfugler i hagen

Hei, jeg bor i sandnes i rogaland og liker veldig godt rovfugler. Så jeg lurer på hvordan man får rovfugler i hagen eller i Nærområdet. Og hvilke rovfugler bor i sandnes?

A. (08.01.2013)

Svar:

Her finnes det ikke noen gode råd, dessverre. Rovfugl bruker såpass store jaktområder at det er vanskelig å øke sjansene for at de oppholder seg mer enn bare under en sjelden visitt i eller over din hage.

Roar Solheim (08.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kvitrende fugl midt på natta,

I de siste par ukene har jeg blitt vekket i totiden på natten av en fugl som kvitrer veldig intenst. Det virker som om den har sin faste plass et eller annet sted foran huste mitt og den begynner hver natt til ca samme tid.
Det er ganske stakatto og uten noen fast rytme eller takt. Det høres nesten ut som om den snakker med seg selv eller kvitrer en improvisert melodi. En slags harmonisk fuglekvitterlyd som ville ønsket å høre i parken en vakker sommerdag. Når jeg våkner i 7 tiden for å gå på jobb kvitrer den jammen meg fortsatt. Jeg vet at jeg ikke har gitt en særlig konkret beskrivelse og jeg ikke sett fuglen heller.
Men jeg blir så nysgjerrig på hvem det er som vekker meg natt etter natt.

L. (08.01.2013)

Svar:

Ikke helt lett å si bare ut i fra denne beskrivelsen, men jeg mistenker likevel at det kan dreie seg om en rødstrupe.

Roar Solheim (08.01.2013)


#Diverse

Gruppebetegnelse på fugler på norsk

Hei. På engelsk har ulike fugler mange gruppebetegnelser (f.eks. Blue Jay: band, cast, party eller scold of jays; Crow: cauldron, congress, horde, murder eller muster of crows). Hvordan er dette på norsk? Kalles alle fugletyper i gruppe bare for flokk (en flokk med spurv, en flokk kråker)?

A.S.Ø. (08.01.2013)

Svar:

Ja, dette er nok et eksempel på hvor mye mer komplekst og spesifisert engelsk er enn norsk, i alle fall på dette feltet...

Roar Solheim (08.01.2013)


#Diverse

Spørsmål:

vi har en diskusjon her på arbeid hva heter hunkjønn til en and

N.N (08.01.2013)

Svar:

Den heter nok bare and, siden and er et hunnkjønnsord, mens hannen kalles andrik. Flere dyrearter har dette forhold, f. eks. høne og hane. Fuglene kalles høns, hunnkjønnordet, mens hannen er hane.

Roar Solheim (08.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bekkasin??

Kunne det være en bekkasin??
Jeg bor i tettbebyggelse i Bærum. En dag måtte jeg stoppe bilen,rygge tilbake og se mere på den sjeldne fuglen. Den var i kratt i overgang til plen. Virket ikke redd.Hadde langt tynt, rett nebb,grågulprikkete,med en stripe langs siden.På størrelse med en trost,kanskje litt større.

E.F. (08.01.2013)

Svar:

Nesten. Tror heller du har sett ei rugde - de prøver ofte å overvintre, noe bekkasinene svært sjeldent gjør.

Roar Solheim (08.01.2013)


#Fugleforing

Hvordan gjøre matestedet optimalt ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

Jeg fikk en Eva Solo fuglemater til jul (se bilde). Jeg har plassert den under takutspringet på rekkehuset, slik at jeg kan se fuglene når de kommer. Anslår at den henger ca 1-1,5 meter vekk fra vinduet. Fyllt den med fuglemat og venter på å se de små komme. Men.... har nå ventet i 1,5 uke... men fortsatt har jeg ikke sett noen fugler. Det har heller ikke forsvunnet noe mat, eller er iallfall ikke mulig å se at det har forsvunnet noe...
Hva er galt? Burde den plasseres et annet sted, eller er fuglemateren feil... eller hva er galt, om det er noe galt ?

K. (07.01.2013)

Svar:

Nei, det er neppe forplassen det er noe galt med, men heller mangel på fugl. Jeg har samme forhold i Grimstad, med urørt mat nå rundt årsskiftet, mens det var mye besøk i oktober. Hva disse fraværene skyldes, vites ikke.

Roar Solheim (07.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

re: ukjent fugl

Christian Andersen (03.01.2013 19:52)
...og da er videre spørsmål: Fløy den oppe i lufta, satt den nede ved Longumvannet, eller gjorde den noe annet?

Roar Solheim (03.01.2013 21:01)

Fuglen fløy oppe i lufta over et skogsparti.

C.A. (07.01.2013)

Svar:

Dette utelukker ikke at det kan ha vært en storskarv du har sett, men er ikke klart for å utelukke denne heller. Kommer derfor ikke så mye lenger.

Roar Solheim (07.01.2013)


#Økologi og atferd

hvorfor sitter ikke svartmeis på bakken?

Vi driver med et prosjekt på skolen der vi har tatt for oss fugler på fuglbrettet. I våre resultater kom det frem at Svartmeis sjeldent var nede på bakken. Har du noe godt svar på hvorfor? Eller er det bare tilfeldig for våre data?

S.J.L. (07.01.2013)

Svar:

Interessant observasjon, som det ikke er lett å gi svar på - det må i alle tilfeller bli spekulativt. Svartmeisen finner primært føde mellom nålene og ute i greinverket på bartrær, og dette kan være en grunn til at dere sjelden ser svartmeis på bakken. Imidlertid hender det at svartmeis legger ut på trekk om høsten, og mange ender da helt ute ved kysten, i løvtredominert landskap. Da hender det nok oftere at også de kan sitte på bakken.

Roar Solheim (07.01.2013)


#Økologi og atferd

Fuglesang

Hvorfor er det lite fuglesang å høre i løpet av vinteren?

K.B.L. (07.01.2013)

Svar:

Fuglene synger helst i forbindelse med hekking. Hannenes sang er både et signal til andre hanner om at de har lagt beslag på et leveområde, og signal til en hunn om at her finnes en hann med et botilbud. Om vinteren har fuglene nok med å overleve og finne nok mat, og da kan de ikke sløse for mye med energi til å synge.

Roar Solheim (07.01.2013)


#Diverse

kråke

Hvor gammel kan en Kråke bli

H.G.M. (03.01.2013)

Svar:

Høyeste kjente alder på kråke i Norge er 16 år og 3 mnd (data fra bokverket Norsk Ringmerkingsatlas). Det er rimelig å anta at enkelte kråker blir over 20 år gamle. Kråkefugler blir generelt ganske gamle. I fangeskap er det kjent at en kråke (Amerikakråke) ble 59 år gammel.

Morten Ree (07.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglespor

Hei, kva fugl kan det vere som lagar fotspor så store som ei kvinnehand på ei brygge ved sjøen litt utanfor Oslo. Det var tre føter fram og ein bak, på rekke, frå foten bak til den midterste foten passa handa mi (middels kvinnehand, vil eg tru) akkurat.

N.N (05.01.2013)

Svar:

Du skriver ikke om det bare var merker etter fuglens tær, eller også svømmehud mellom tærne. Mangler svømmehud, så er gråhegre et mulig alternativ, men hvis det var svømmehud mellom tærne, så kan både knoppsvane og kanadagås være mulige arter.

Roar Solheim (06.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

er dette ein bjuskete bergirisk ?

N.N (05.01.2013)

Svar:

Ja, det ser slik ut.

Roar Solheim (06.01.2013)


#Diverse

Merking av gråspurv

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har i vinter hatt besøk av en gråspurv som er merket. Kan dere hjelpe oss med å stadfeste hvem som har merket denne fuglen? Fuglen er observert på Støren i Sør-Trøndelag

R.L.L. (06.01.2013)

Svar:

Denne fuglen har både en standard aluminiumsring med et spesielt nummer på, og i tillegg plastfargeringer som gjør at den kan kjennes igjen uten å fange den inn. Noen må derfor holde på med et forskningsprosjekt med gråspurv i Sør-Trøndelag, men jeg kjenner ikke dette. Kontakt ringmerkingssentralen på Stavanger Museum, eller ring til universitetet i Trondheim (eller vitenskapsmuseet) - der finnes trolig noen som kjenner til dette prosjektet.

Roar Solheim (06.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Fant denne fuglen i hagen 14dager før jul,lurte på om dere kan se hvilken fugl?

Inge Flusund

I.F. (05.01.2013)

Svar:

Ja, dette er ei rugde. En del av disse vadefuglene prøver seg på overvintring langs kysten av Sør-Norge. Hvis det blir kaldt og mye snø, omkommer mange rugder, og det er nok et slikt vær-offer du har funnet.
Den strenge vinteren 2009/2010 omkom svært mange rugder, se følgende nettsak fra NOFs hjemmesider: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=519

Roar Solheim (05.01.2013)


#Diverse

Polarmåke

hei lurte på om dere har noen tips om hvor jeg kan observere polarmåke nært stavanger? mvh

N.N (04.01.2013)

Svar:

Forekomsten av polarmåke er veldig variabel. Den påtreffes helst vinterstid i Rogaland, men bare i små antall. De sees både i byparker og havner (Sirevåg er en god plass for måker).

Frode Falkenberg (04.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Granmeis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Denne fuglearten er svært ivrig på fuglebrettet ved hytta på Horgen i Nordgudbrandsdalen (870m.o.h), dominerer i antall og har en glupsk apetitt på solsikkefrø! Svært lite sky! Har hele tiden trodd det er svartmeis, men den har ikke hvitt felt i nakken, så da tipper jeg det er en granmeis! Kan dette være rett?
Hilsen Kato Bergli

K.B. (03.01.2013)

Svar:

Ja, det stemmer nok best med stedet, selv om skyggen på dette bildet får vinge og rygg til å se mer løvmeis-grågrønne ut enn granmeis-blågrå.

Roar Solheim (03.01.2013)


#Økologi og atferd

Grønnsisik.

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har ca 50 (sikkert mange flere) grønnsisiker i hagen vår, de spiser masse av mye mat vi har ute. de krangler fælt, skriker å åpner munnen når andre fugler (blåmeis, kjøttmeis og andre grønnsisiker)prøver å komme til maten. er det vanlig? Et annet spørsmål ang flaggspett, når den er ferdig med å spise på vår hjemmelagede meisebolle tar den sats å flyr høyt i luften, for så å fly ned, akkuratt som om den flyr i en bølge, hvorfor? bor i trondheim.

I.S. (03.01.2013)

Svar:

Mange finkefugler kan være ganske agressive i matfatet, selv om det er nok mat til alle. Dompapene kan være helt utrolige, sitte i mat til oppunder buken, og bare bruke tiden til å gape agressivt mot alle andre! Spettene flyr i bueflukt, de slår med vingene, glir mot toppen av buen, og ned igjen fra en "bølgetopp" med sammenslåtte vinger, før de flakser på ny. Også mange andre fugler flyr på denne måten.

Roar Solheim (03.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

re: ukjent fugl

Det hadde hjulpet betraktelig dersom du hadde sagt hvor du så fuglen, i skogen, ute på et skjær osv. Beskrivelsen din passer nemlig kanskje best på en storskarv, men da må den ha vært på vannet eller ute langs skjærene, i alle fall ikke inne i skogen.....
Roar Solheim (03.01.2013 18:38)

Det var ca. 100 meter sør for Harebakken i Arendal. Der er det mest skog, en kraftlinje og litt spredt bebyggelse. Det er skog akkurat der jeg så fuglen. Det er riktignok ikke mer enn noen hundre meter til Longumvannet da, som er et relativt stort vann. Mvh

C.A. (03.01.2013)

Svar:

...og da er videre spørsmål: Fløy den oppe i lufta, satt den nede ved Longumvannet, eller gjorde den noe annet?

Roar Solheim (03.01.2013)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Hei. Fines det noen sider heller oppskrifter på haukugle og perleugle kasse? Kan de 2 uglene bruke samme kasse? mvh Jill.

N.N (03.01.2013)

Svar:

Ja, de kan bruke samme kassetype - se tidligere besvarte spørsmål under fuglekasser på disse sidene.

Roar Solheim (03.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Hei! I forrige uke så jeg en fugl som hadde langt spiss nebb med en pose under nebbet. Vingespennet var omtrent dobbelt lengden av kroppen, minst 100cm. Det første jeg tenkte var pelikan, men det er vel ikke det mest vanlige i Arendal? Tenkte også på nøttekråke med nebbet fullt av nøtter, men fuglen var mye større enn en nøttekråke. Så ikke ordentlig farger på fuglen. Den var mørk, men det kan ha vært lysforholdene. Har du noen ide om hva slags fugl dette kan ha vært? Mvh

C.A. (03.01.2013)

Svar:

Det hadde hjulpet betraktelig dersom du hadde sagt hvor du så fuglen, i skogen, ute på et skjær osv. Beskrivelsen din passer nemlig kanskje best på en storskarv, men da må den ha vært på vannet eller ute langs skjærene, i alle fall ikke inne i skogen.....

Roar Solheim (03.01.2013)


#Økologi og atferd

Hegre

Jeg har observert en hegre som har tilhold ved et islagt vann i desember. Er dette vanlig? Vil den klare seg gjennom vinteren?

N.N (03.01.2013)

Svar:

Gråhegrer prøver seg ofte på å overvintre. Så lenge det er åpent vann, vil nok dette gå. Hvis det fryser til, må fuglen trekke bort. Noen ganger kan vannfugler være for avkreftet til at de klarer å fly vekk når været plutselig forverres. Da kan de lett fryse ihjel/sulte ihjel.

Roar Solheim (03.01.2013)


#Diverse

hvordan finne bilde en har lagt inn?

Prøvdeå legge inn et bilde av en dvergspett i forbindelse med et spørsmål om ny fugletype. Det burde vært mulig å hatt en forhåndsvisning på den da, før man sender spørsmålet? likeså sto jo alle mine bilder i last opp filen, håper ikke de ble med, det skal kun være et bilde. Takknemlig for svar snarest. Hvor finner man bilde man har lagt inn?

R.C.B. (19.12.2012)

Svar:

Hei! Du kan bare laste opp et bilde om gangen her på "Spør en ornitolog". For å finne igjen bilder og spørsmål må de aller først besvares, men i ettertid søker du bare på art eller en frase i spørsmålet. Du kan også velge å få svar direkte i din egen e-post (slik du har gjort nå, når du oppgir e-postadressa di).

Frode Falkenberg (03.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på hvilken fugl dette kan være?

J.L. (03.01.2013)

Svar:

Bildet viser en bokfink hann.

Frode Falkenberg (03.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

"Vipe" Dunas Maspalomas Gran Canaria

Hei!
Så nylig en meget spesiell fugl på Gran Canaria, men rakk desverre ikke å ta ett bilde. Skulle derfor gjerne ha funnet ut hva dette var. Den gikk på bakken i ørkensanddynene og hadde meget spesiell/flott fjerdrakt. Den hadde størrelse litt mindre enn vipe, men en tilsvarende fjærtopp (kansje litt kortere og mer framoverbøyd). Lavt nede på ryggen hadde den flere markerte store hvite felt på mørk bunn (tror det var 3 hvite felt på hver side, men de møttes nesten på midten). Den hadde nok også mørkere hode enn resten. Hovedfargen var vel brunspraglete. Fint hvis dere har noen forslag til hva vi kan ha sett.

I.N. (03.01.2013)

Svar:

Jeg mistenker at du nok ikke har sett noen vadefugl, men heller en hærfugl - sjekk denne arten.

Roar Solheim (03.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags sanger er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Så denne fuglen i Kroatia i sommer, hva slags fugl er dette?

Rødstrupe/svarthodesanger?

E. (02.01.2013)

Svar:

Dette bildet er noe overeksponert, og en ser bare deler av fuglen. Derfor kan ikke jeg si med sikkerhet hva dette er, men det er i alle fall ikke noen av de to artene du foreslår. Jeg mistenker at det kan være en sørnattergal, som er veldig aktiv hele dagen.

Roar Solheim (02.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilen fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fugle fotograferte jeg på Vikhammeråsen sør nyttårsaften. Den var ca 60-70m bort når jeg tok bilde så det er ikke helt bra. Jeg syntes fuglen fløy litt rart vinglete. Hadde vært artig å få et svar. på forhånd takk

T.A.H. (01.01.2013)

Svar:

Dette er en gråtrost.

Roar Solheim (02.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

I dag var det en fugl her som jeg ikke finner i noen fuglebok. Den var ved fuglebrettet sammen med masse gulspurv. Den var mindre enn gulspurven. Rosa/beige i fargen med en hvit stripe på vingene. Litt lik i tegningen som en gulspurv, men rosa/beige i fargen. Mener den hadde brunstriper på hodet. Kan det ha vært en snøspurv? Bor på Fosen.
Hilsen Betzy Standahl

N.N (30.12.2012)

Svar:

Nei, det er lite sannsynlig. Siden fuglene var mindre enn gulspurv, mistenker jeg at du har sett gråsisik, kanskje en eller flere hanner, som har rosa farge i brystet.

Roar Solheim (01.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

lyd

Satt en kveld i november 2012 på altanen å tok en røyk,da hørte jeg en fugle"sang"jeg ikke hadde hørt før,så fikk jeg besøk av snøspurv,mener det var denne som sang, så så jeg en flokk,men no er vi i januar den 1,,er det vanlig at den er her på denne tiden? den snøspurven?

H. (01.01.2013)

Svar:

Det er ikke mulig å vurdere hva du kan ha hørt ut i fra denne beskrivelsen, men snøspurv er ikke en fugl du hører sang fra om kvelden, og heller ikke i november. Derfor er det mest sannsynlig noe annet du har hørt. Du burde også ha angitt hvor i landet dette er.

Roar Solheim (01.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt 15.12.2012 i Valle Gran Rey på La Gomera, ei av kanariøyene. Fugtlen er mindre enn vanlig bydue. Hvilken art er dette, tyrkerdue kanskje?

H.H. (01.01.2013)

Svar:

Ja, dette er en tyrkerdue.

Roar Solheim (01.01.2013)


#Sykdom og skader

Skadet grønnsisik

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei :-) i dag lå en skadet grønnsisik utenfor, den hadde blitt tatt av en katt. den har en skade over vingen, ved halsen. vi har tatt vare på den inne i en eske. den har spist og drukket vann. klarer å fly, så det virker som vingene er helt i orden. den virker pigg tross skaden. hvordan ser du på skaden på bildet? hva anbefaler du at vi skal gjøre videre? vi håper fuglen blir frisk, og at vi skal få sluppet den fri!

I.S. (01.01.2013)

Svar:

Det er ikke mulig å gi en god vurdering av en slik skade ut i fra et foto. Noen må se på fuglen og sjekke om huden nedover hals/nakke er hel, eller om det er store hull. I siste fall er det ikke sikkert at fuglen klarer seg, selv om den ikke har fått større indre skader. Vask av blod/klin på fjærene, og la den sitte i en eske eller et bur noen dager. At den spiser selv, er et godt tegn. Se hvordan det går. Er den uten store skader i huden, og kommer seg, så kan den trolig slippes om noen få dager.

Roar Solheim (01.01.2013)

««første 39 110 - 39 159 av 50 356 siste»»