Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 031 til 39 080 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
Mulig skadet fugl - trulig vinge. Flyver ikke i vei. Trur det er en Gøk.
Hei Har observert rundt vår søppel statsjon en skadet fugl - trulig vinge. Flyver ikke i vei. Trur det er en Gøk. Ligner veldig på fugel som er vist på vedlagt bilde. Unnskyld min dårlige norsk - er svenske som bur i Norge. Ønsker gjerne hjelp fra noen hva jeg skal gjøre. Synes synd på den lille å det er meget kaldt ute om dagen. Skal jeg prøve på å fånge den in med håv å kjøre den til Vetrinær?
Hilsen Bengt 95279373
B.A. (18.01.2013)
Svar:
Nei, du har nok heller observert en spurvehauk. Fuglen bør fanges inn, og undersøkes av en fuglekyndig veterinær eller en ornitolog i nærheten av der du holder til.
Roar Solheim (18.01.2013)
Biologisk systematikk
Er det riktig forstått at falkefamilien er den eneste som tilhører ordenen Rovfugler (Falconiformes), samtidig som betegnelsen rovfugler i praksis og dagligtale også benyttes som betegnelse på artene under ordenen Haukefugler (Accipitriformes), mens det altså i biologisk systematikk og forstand dreier seg om to forskjellige ordener?
N.N (18.01.2013)
Svar:
Ordenen rovfugler omfatter flere familier, hvorav falkene (Falconidae), og Accipitridae (hauker, ørner, våker, vepsevåker, glenter, gribber og kjerrhauker) er to av familiene. Rovfuglordenen har tydeligvis fått ulike vitenskapelige betegnelser i ulike verk. I Gyldendals store fugleguide heter ordenen Accipitriformes, mens den i Handbook of the birds of the world (som er eldre), heter Falconiformes. Jeg kjenner ikke hva som er siste oppdaterte form i systematikken (dette endres i blant grunnet DNA-studier), men antar at Accipitriformes kanskje er mest oppdatert betegnelse siden boka er av nyere dato.
Roar Solheim (18.01.2013)
Ukjent
Da prøver vi igjen, hvilken fugel er dette? Finner ingen i noen av bøkene som passer helt.
E.O. (18.01.2013)
Svar:
Dette er en strandsnipe - vanligste vadefugl langs vann og vassdrag.
Roar Solheim (18.01.2013)
Fuglespor i snø
Hvilke fugl kan dette være? Hundebåndet er 19 cm langt.Fuglen hadde gått på en liten bekk.
A.D. (18.01.2013)
Svar:
Jweg tror dette mest sannsynlig dreier seg om fotspor etter en gråhegre.
Roar Solheim (18.01.2013)
Hauk
Jeg fikk dette besøket på fugelbrettet mitt, regner med at dette er en Spurvehauk?
E.O. (18.01.2013)
Svar:
Ja, dette er en ung spurvehauk, klekket i 2012.
Roar Solheim (18.01.2013)
Ukjent
Har ikke helt klart å finne ut hva slags fugel dette er, beklager litt dårlig kvalitet på bilde pga regn og tåke, bilde er tatt på Bergsjøen på Totenåsen.
E.O. (18.01.2013)
Svar:
Her er det dessverre ikke noe bilde, så det er umulig å besvare ditt spørsmål.
Roar Solheim (18.01.2013)
Kvit Linerle
Observerte ved flere anledninger en helt kvit Linerle i sommer. Stedet var i en grend som heter Kroken som ligger i Luster komune i Sogn og Fjordane. Har som dere ser i rubrikken under kommet opp i voksen alder,men har aldri før sett en helt kvit Linerle.Hvor vanlig er dette?
T.V. (18.01.2013)
Svar:
Ikke spesielt vanlig med helt hvite individer, men det skjer nå og da. Vi har hatt flere hvite småfugler innrapportert til Fuglevennen, også med bilder.
Roar Solheim (18.01.2013)
PUFFET RIS OG HAVRE
kan en gi puffet ris og puffet havre til småfugene?
N.N (17.01.2013)
Svar:
Det bør ikke være noe problem.
Roar Solheim (18.01.2013)
Fugl fløy inn i vindu!
Hei! En grønnsisik fløy inn i vinduet, den slo seg hardt, å lå helt paralysert på bakken utenfor. Jeg tok den med inn å la den i en pappeske på badet, når jeg gikk inn etter 10 min på badet, hadde den fløyet ut av esken. Etter noen timer nå, så virker den helt frisk og opplagt, den har spist og drukket vann. Da virker det som den klarer seg vel?
Det jeg lurer på er om når jeg burde slippe ut fuglen? og hvordan den takler temperaturforskjellen? det er jo godt og varmt på badet, og -12 grader ute?
I.S. (14.01.2013)
Svar:
Går ut i fra at du når har sluppet fuglen, beklager sent svar. Men, ganske riktig c- når en slik vinduspåflyer har kommet seg og flyr greit inne, kan den trygt slippes ut igjen i det fri - kulda er ikke noe problem.
Roar Solheim (16.01.2013)
Sidensvans i vinterfjellet
Vi har hytte i Vessinglia,Tydal 740 m oh. Rundt hytta har vi tre foringsplasser og det går med flere hundre kg. solsikkefrø hver vinter. Vi forer regelmessig. Det " koker" av dompapp,grønnfink,gråsissik,granmeis, kjøttmeis og noe nøtteskrike rundt hytta.
I vinter har vi opplevd noe som vi ikke har sett før. Det er skarer av sidensvans som besøker foringsplassene og spiser solsikkefrø! Vi trodde sidensvansen besøkte mere urbane strøk, bl.a bærene i hagen hjemme på Ranheim i Trondheim. Men her oppe på fjellet langt ifra tettbygd strøk! Nå ligger hytta i en lun dal med bjørkeskog ikke langt unna, men allikvel.
Kan vi legge ut noe annet enn solsikkefrø til sidensvansen?
K.V. (14.01.2013)
Svar:
Dette er nok svært uvanlig kost for sidensvans, så din observasjon er ganske unik. Sidensvansene vil helst ha frukt og bær, så dersom du kan legge ut slikt, vil de nok sette pris på det.
Roar Solheim (16.01.2013)
Tårnfalk kasse
Unnskyld at jeg maser så mye men vet du hvor jeg kan sette tårnfalk kassa i sandnes? Går det foreksempel ann i vagleskogen eller ute på orstad?
L. (14.01.2013)
Svar:
Så lokalkjent er nok ikke jeg, og generellt når det er såpass lokale detaljer det spørres om, bør man kontakrte lokale fuglefolk (som det finnes mange av i Stavanger-Sandnes-Jæren området).
Roar Solheim (16.01.2013)
konglebit?
Hei!
Jeg var på tur i dag i Melhus, sør for Trondheim. Barskog/furu, ca 400 moh. Kom svært nær, 3-4 meter en flokk fugler, ca ti stk. De holdt til i ei lav furu, og fløy ned på bakken og tok tyttebær. De spiste innholdet og kastet skallet fra seg som lå strødd på bakken.de var svært uredde. Vakkert skarpt rød var noen av de, andre var mindre rød, og noen gul/grønnlig. Størrelse som en gråtrost, men kortere stjert.Tenkte både korsnebb og rosenfink, men dette stemmer ikke hverken mht størrelse, farger og lyder. Lydene var litt pludrende, usammenhengende klare lave toner, hverken skarpe toner eller tydelige strofer.Har kikket litt i fuglebøkene mine og på nettet, og det ligner svært på konglebit.hadde dessverre ikke kamera med. Typisk! Har aldri sett disse før, og lurer på hvor uvanlig denne observasjonen er i trøndelag?
Det morsomme var at jeg så ei haukugle samtidig, som jeg smøg innpå og studerte på ca ti meters avstand etter at flokken fløy.
B.M. (14.01.2013)
Svar:
Det har vær invasjon av konglebit mange steder i Norge utover høsten, så derfor er det ikke så underlig at du har sett dem i Trondheimstraktene. Ellers er de ganske uvanlige så langt ned fra fjellbarskog, hvor de helst påtreffes.
Roar Solheim (16.01.2013)
Spørsmål:
Hei :) Nå er jeg litt i tvil om dette er horndykkere heller en annen dykker fugl so svarthalsdykker men den er vel sikkert ikke så veldig vanlig hær i norge. Så va sier dere til dene saken jeg tror dete er en mor og unge ungen har en småfisk i nebbet. Mvh Jill. Håper på svar :) PS bildet er beskjært for å se mønstrene i fuglen litt bedre beplager bildekvalitet! :)
J.T.A.:. (15.01.2013)
Svar:
Beklager, her er det for mye motlys og for lav oppløselighet til at jeg klarer å vurdere.
Roar Solheim (16.01.2013)
Spørsmål:
hva er d best å fore trost med nå i vinter
N.N (15.01.2013)
Svar:
brødsmuler, og eller frukt og bær.
Roar Solheim (16.01.2013)
Filming av ørn i flukt ved hjelp av modellfly
På Lofotposten sine sider er det lagt ut en video der en mann ved hjelp av modellfly har filmet en kongeørn i flukt i en periode på flere minutter.
http://www.lofotposten.no/lokale_nyheter/article6441919.ece
Av videoen ser vi at ørna prøver å fly vekk fra flyet som følger på som en klegg. Jeg mener at det umulig kan være lovlig å forstyrre totalfredede fugler på denne måten og at dette burde være anmeldt. Har dere noen synspunkter på dette?
F. (16.01.2013)
Svar:
Flyet ser ut til å nærme seg den unge havørna (ikke kongeørn) bakfra mens ørna flyr i en bestemt retning. Under opptakene ser det egentlig ikke ut som at flyet kommer så nær at ørna forsøker å gjøre voldsomme unnamanøvre, men stort sett flyr i samme retningen. Først helt på slutten virker det som at flyet er litt vel nære fuglen. Dette er nok et grensetilfelle hvor forvaltningsmyndighetene burde vurdere om dette er overtredelse av lovverket, eller ikke.
Roar Solheim (16.01.2013)
Ornitologer
Om du vet om noen ornitologer i Sandnes.
N.N (14.01.2013)
Svar:
Ta kontakt med NOF Rogaland, så kan de sikkert hjelpe deg: http://www.birdlife.no/organisasjonen/fylkesavdelinger/rogaland/?vis=kontakt
Frode Falkenberg (15.01.2013)
Tårnfalk kasse
Hei igjen :) su sa at jeg kanskje kunne få tårnfalk i kasse på ganddal i sandnes så jeg lurer på hvor jeg skal sette den i sandnes og hvor høyt den skal henge? Ps. Jeg elsker denne siden
L. (13.01.2013)
Svar:
Tårnfalkkasser kan gjerne henge 6-8 meter over bakken, på et litt frittstående tre, eller også kanskje på en gammeldags telefonstolpe (sjekk at det er OK å bruke en slik). Også veggen på et litt høyt uthus/låve kan gå.
Roar Solheim (14.01.2013)
Spørsmål:
Bor på fjellet i øvre Telemark. Her er det tydeligvis en smittsom sykdom som går spesielt ut over grønnfink og dompap virker det som. De blåser seg opp til en trillrund ball, sitter gjerne på fuglemateren uten å spise, og så dør de. Får jo ikke gjort noe med dette, men vil gjerne vite hva dette kan være ?
N.N (14.01.2013)
Svar:
Ikke lett å si uten å ha sett fuglene, men det høres ut som at salmonella-smitte er det mest sannsynlige. Du bør stoppe foringen et par uker, og helst ta inn og vaske forbrett/forautomat og la den tørke opp. Dette kan hjelpe på situasjonen. Fuglene smitter hverandre. Bruk gummihansker og god håndhygiene, siden salmonella også kan smitte over på oss (magesyke).
Roar Solheim (14.01.2013)
hjortetak
Hei.
Jeg har noen tykksnipp liggende i fryseren. Fryseren gikk i stykker så de ble opptint - og nå er de fryst igjen, men smaken er ikke helt god lenger. Vi synes det smaker fryser av de. Kan disse gis til fyglene. Dumt å kaste noe som kanskje fuglene kan spise. Men er litt usikker i og med at det er hjortetak i dem.
I. (13.01.2013)
Svar:
Jeg vet ikke om hjortetak er noe problem for fuglene. Hvis du er i tvil, så kast heller dette i matavfallet.
Roar Solheim (13.01.2013)
Fuglekasse?
Hallo, jeg bor på ganddal i sandnes å lurer på om hvilke fugler jeg kan lage fuglekasser til?
L. (13.01.2013)
Svar:
De fleste småfugler, stær, kaie, og kattugle bør være aktuelle i din region. Du KAN kanskje få tårnfalk i kasser også.
Roar Solheim (13.01.2013)
Fuglekasse
Hei, jeg har ingen høye trær i hagen så jeg lurer på om det går an å ta opp fugle kasse på husveggen
N.N (13.01.2013)
Svar:
Ja, småfugl- og stærkasser kan du gjerne henge på husveggen. Heng dem i ca 2 meters høyde (eller mer).
Roar Solheim (13.01.2013)
Peanøttsmør
Så et tips på tv om at man kan smøre inn kongler, trekubber etc med peanøttsmør for deretter å rulle dem i frøblanding. Dette skulle visstnok være 'snaddermat' for flere fugler. På glasset står det imidlertid at det er 0,3 gram natrium ( tilsvarer 0,7 g salt) pr. 100 g peanøttsmør. Er dette uheldig for fuglene?
M. (13.01.2013)
Svar:
Det vet jeg ikke, men jeg ville ikke gi peanøttsmør til fugler. Derimot er det ypperlig lokkemat hvis du skal fange mus.....
Roar Solheim (13.01.2013)
Rester fra jul... hasselnøtter og andre nøtter
Er det noen fugler som kan spise nøtter med skall?
N.N (13.01.2013)
Svar:
Nei, men både nøttekråke og nøtteskrike vil lagre hasselnøtter. De må hakke i stykker skallet for å få tak i kjernen. Hvitryggspett kan også gjøre dette.
Roar Solheim (13.01.2013)
Svartbak Vandrefalk med Hettemåke?
Tok dette bildet ved Hafrsfjorden 12.01.13. stemmer min antagelse?
Mvh
Gjermund
G.G. (13.01.2013)
Svar:
Utrolig bilde! Dette er en svartbak som forsøker å stjele hettemåka fra vandrefalken!
Roar Solheim (13.01.2013)
Småfugler overlevelse
Er der en minustemperatur der småfugler graver seg ned i snøen og ikke kommer ut for å lete etter mat? Spør fordi vi legger ut mat på hytten til fuglene. Nå har vi minus 15 grader og der er ingen fugler som kommer og spiser. Flott om vi kan få et svar
K.A. (12.01.2013)
Svar:
Det er ikke ofte at småfugler graver seg ned i snøen, men det kan skje. Det er, såvidt jeg kjenner til, ikke vist at dette er koblet til bestemte temperaturer. De fuglene som vanligvis graver seg ned i snøen, er hønsefuglene. De gjør dette ofte på dagtid, og ikke nødvendigvis fordi det er kaldt. Nedgravingen i snøen kan derfor vel så mye være for ikke å bli sett av synsjegere som kongeørn, hønsehauk eller hubro, som for å skaffe seg isolasjon mot kulde.
Roar Solheim (13.01.2013)
Hvilken fugl?
Kan dette være kongeørn? Bildet (dessverre dårlig...) er tatt ved Oppdal i juli.
O.M.O. (12.01.2013)
Svar:
Ja dette bildet viser tydelig en kongeørn - og det er ikke dårlig! Det er skarpt, og viser godt vingeform og farger, slik at fuglen er lettr å artsbestemme. Fuglen er en eldre kongeørn.
Roar Solheim (13.01.2013)
hvilken måke ?
kan dette hver en ringnebbmåke elle ?
N.N (12.01.2013)
Svar:
Nei, det er nok en fiskemåke i vinterdrakt. Den har mørke øyne, mens ringnebbmåka skal ha lys iris.
Roar Solheim (12.01.2013)
Hvilken type and er dette?
Hei!
Var en tur til Fredrikstad (ved gamlebyen) og fikk tips om at det var en veldig sjelden and der som jeg tok bilde av 8. februar. (Se vedlagt bilde) Den svømte sammen med stokkendene og var ca. like stor som dem. Finner den ikke i fugleboka, og det hadde vært gøy å vite hva slags and det var. På forhånd takk for svaret :)
K. (12.01.2013)
Svar:
Dette er en gjenganger! En tamform av stokkand. Enten et rømt individ, eller resultat av krysning mellom vill stokkand og rømt tamand.
Roar Solheim (12.01.2013)
naturreservater
Hei. jeg er en veldig ivrig fuglekikker or fuglefotograf. jeg har hatt mange fine opplevelser og mange fine bilder til nå. Men jeg vil oppleve meg fantastisk nayur og lurte på om dre viste noen fine steder der det er oppservert mange vaderfugler ,sjøfugler eller andre. har vært på runde en gang og det var nydelig.
A. (10.01.2013)
Svar:
Det er utrolig mange steder å velge mellom for det du spør etter. Anbefaler deg at du leser i boka: "Guide til Norges Fugleliv" av Bjørn Olav Tveit (2010).
Roar Solheim (12.01.2013)
Fasan under fuglemateren
Plutselig en dag nå i januar gikk ei fasanhøne og spiste på bakken under fuglemateren. Og hun har kommet flere dager på rad. Når vi kommer ut setter hun seg under syrinbusken. Er det vanlig at disse fuglene kommer inn til husene?
A.L.E. (11.01.2013)
Svar:
Fasaner er opprinnelig asiatiske fugler, som er satt ut i Europa med tanke på jakt. Her i Norge klarer de seg dårlig når det blir mye snø og kulde, fordi de finner maten sin på bakken. Derfor er fasaner nesten alltid avhengige av menneskelig hjelp i form av vinterforing dersom de skal overleve, så det er ganske vanlig at de trekker inn til boligstrøk om vinteren. Men de kan også holde seg i slike områder i sommerhalvåret, dersom det bare er en del kratt og busk-områder som de innimellom kan stikke seg vekk i.
Roar Solheim (12.01.2013)
Hvilken rovfugl?
Hei,
Antar at det kan være vanskelig for dere å identifisere denne fuglen jeg nå beskriver. Men dersom dere kan si noe om hva det kan ha vært, klarer kanskje jeg å komme frem til noe selv.
Så, beskrivelsen:
En stor rovfugl. Trodde først det kunne være havørn, men den var mindre. Tipper vingespennet var ca 1,5 meter, pluss minus. Da den kom nærmere(ca 300 meter) så jeg den hadde lyse partier på brystet og under vingene. Den hadde lang stjert. 5-6-7 vingeslag, før den gled videre. Observert på Raglamyr i Haugesund.
Jeg har aldri sett musvåk før, men jeg vurderte dette. Synes dog den var større enn slik jeg ser for meg en musvåk i flukt er.
Takk :)
N.N (11.01.2013)
Svar:
Dette høres absolutt mest ut som en våk. Både musvåk og fjellvåk er aktuelle arter der du så den, på denne tiden av året.
Roar Solheim (12.01.2013)
Sidensvans
Kom over en flokk sidensvans på en islagt myr i Bymarka i Trondheim som satt og hakket/spiste på noe mørkt som lå på isen. Ganske mye av dette lå strødd utover. Det så ut som avføring fra fugl med innslag av noe som kunne ligne på rester av blåbær etc. Kan det være mulig at de i mangel av føde spiser av sin egen avføring ?
I.S. (11.01.2013)
Svar:
Ja, sidensvans KAN faktisk spise avføring, men det er nok etter andre dyr enn fra dem selv. Dette er noe en bare kan se om vinteren, når det er tomt for bær. Ut over våren spiser også sidensvansene en del knopper fra ulike trær og busker.
Roar Solheim (12.01.2013)
KOLLISJON MED GLASSVEGG
Hei!
Vi har en glassvegg på terrassen for å beskytte mot vind. Nå om vinteren skjer det stadig at småfugler kolliderer og dør etter kollisjonen. Hva kan vi gjøre? Som et foreløpig tiltak har vi hengt opp noe blått tau, men det er jo ikke særlig pent.
C. (12.01.2013)
Svar:
Et vanlig tiltak er å klistre på haukesilhuetter på vinduet. Slike får du fatt i fra Natur og Fritid (nettsøk). Ellers må en faktisk gjøre slik du har gjort - henge noe som fysisk blokkerer for vinduet, farget tau, plast, bærnot eller annet.
Roar Solheim (12.01.2013)
Forlatt svaneunge i tønsberg
Hei.
Jeg kom over denne artikkelen i tønsbergs blad:
http://tb.no/nyheter/forlatt-av-moren-sin-1.7714053
Så jeg sendte en mail til noen som har sagt seg villig til å hjelpe denne stakkar Svanen. Men det må nok godkjennes av viltnemda først?
Hun har erfaring med store fugler og har kapasitet og ta den inn slik at den kan bli tatt hånd om frem til våren.
Hvis viltnemda sier ja, er det da noen i NOF som kan hjelpe og fange den? Det er meldt kaldere om noen få dager og da vil den garantert fryse fast i isen da den bruker og sove på isen under brua!
N.N (09.01.2013)
Svar:
Da må du lete etter lokale ornitologer. Søk på www.birdlife.no under organisasjon, og se om du finner navn under Vestfold eller Tønsberg.
Roar Solheim (10.01.2013)
måke
Hei! Jeg hørte dere varr flinke med fugle. Og trengte litt hjelp med någelunde ikke kanskje så vanskelig spørsmål. Det er dea jeg så på secret life of birds eller hva det prog het. Men der var det nyklekte måke ungene spiste fra bakken så moren som bare gulper maten opp på bakken så ungene må spise selv eller er det sånn at ungen tar nebbet inn i nebbet til foreldrene og spiser. FISKEMÅKE. Og lurer om er det sånn om vi kan skjekke om fiskemåke egger er befruktet med å legge et egg i vann og se om egget ligger opp ned altså med spissen ned i vannet er den befruktet. Og motsatt om den ikke er det. Ville også vite om det er en måte og få se hvor langt egget har kommet i utviklinga tenkte det kunne vært morsomt og følge med et rede og filme ta litt bilder i utviklinga som jeg kanskje kunne sende til dere. Hadde sikkert hadd en morsom sommer hobby.
N.N (08.01.2013)
Svar:
Tror helst at måkeungene spiser det foreldrene gulper opp og som havner på bakken, men de hakker ofte mot foreldrefuglens nebb for å få den til å gulpe opp mat.
Roar Solheim (10.01.2013)
Rar fugl lyd
Hvær morgen i lysningen pleier det og samles kråkefugler i noen gamle furubusker rett bakom huset. Fra høsten av og frem til nå har en annen fugl jeg ikke har hørt før menget seg med kråkene, den har ett undelig mål, den er lavmælt og gsnske dyp i målet. Når den lager lyd er det akkurat som en skala som begynner med de høyeste tonene først og avslutter med de lave. Hvært mål har bare 3 - 4 toner og enkelte ganger høres det ut som att nebbet klapper sammen, dvs.. det gjør det hvær gang fuglen er ferdig med og lage mål.
Jeg har prøvd og få øye på den men det er ikke lett i halvmørket. Somsakt er den lav i målet og kråkene overdøver den lett.
Har dere noen ide om hva det kan være? Ugle?
Jeg bor i nordland fylke, sørfold komune på en avsidsliggende plass
A.J. (10.01.2013)
Svar:
Dessverre, denne beskrivelsen klarer jeg ikke å koble noen fugler til.
Roar Solheim (10.01.2013)
Fuglekasser
Etter utbygging av veranda i sommer har jeg fått en god del impregnerte materialer (avkapp)til overs.
Ønsker å bygge noen fuglekasser sammen med barnebarn, men lurer på om impregnerte materialer kan brukes til fuglekasser?
A.T. (10.01.2013)
Svar:
Ja, det kan du trygt gjøre. Har selv benyttet slike materialer i årevis. OG: Dersom slike materialer hadde vært farlige for fuglene, hadde vi neppe kunne ha brukt dem til husbygging...
Roar Solheim (10.01.2013)
Gås, Gjess, Svane osv
Jeg har hørt at det finnes en "Intern" regel blant disse fugler som er trekkfugler, måten de gjør dette på, at en leder flokken, og når den blir sliten trekker den seg bak i guppen og neste overtar osv. Stemmer dette og hvordan fungerer egentlig samspillet i fuglegruppen?
K.S.M. (10.01.2013)
Svar:
Dette skjer mer uorganisert. Hvis den fuglen som flyr foran lar seg falle bakover, vil automatisk nr 2 bli "leder"fugl, osv. Det er ikke noen "kontrakt" eller fordeling av dette blant fuglene, bare en automatisk konsekvens av hvordan de flyr.
Roar Solheim (10.01.2013)
Fossekall i Stavanger?
Kan det stemme at det finnes fossekaller som våger seg nesten inn i sentrum av Stavanger? Jeg mener bestemt det var en fossekall jeg så ved Kannikbekken i dag morres.
M.S.B. (10.01.2013)
Svar:
Ja, det gjør det nok sikkert. Fossekallene er bare opptatt av om det er vanninsekter på bunnen av elva. Er det det, kan den gjerne søke næring i en elv gjennom en by.
Roar Solheim (10.01.2013)
tyrkerdue hun/han
Hei vi er i Syden og har fåtte besøk av en tyrkerdue på terrassen. Da min datter spurte om det var en han eller hun ble jeg svar skyldig.... hvordan kan man se forskjellen?
B. (10.01.2013)
Svar:
Du ser ikke forskjell på hann og hunn hos tyrkerdue - de er helt like.
Roar Solheim (10.01.2013)
Rovfugler i hagen
Hei, jeg bor i sandnes i rogaland og liker veldig godt rovfugler. Så jeg lurer på hvordan man får rovfugler i hagen eller i Nærområdet. Og hvilke rovfugler bor i sandnes?
A. (08.01.2013)
Svar:
Her finnes det ikke noen gode råd, dessverre. Rovfugl bruker såpass store jaktområder at det er vanskelig å øke sjansene for at de oppholder seg mer enn bare under en sjelden visitt i eller over din hage.
Roar Solheim (08.01.2013)
Kvitrende fugl midt på natta,
I de siste par ukene har jeg blitt vekket i totiden på natten av en fugl som kvitrer veldig intenst. Det virker som om den har sin faste plass et eller annet sted foran huste mitt og den begynner hver natt til ca samme tid.
Det er ganske stakatto og uten noen fast rytme eller takt. Det høres nesten ut som om den snakker med seg selv eller kvitrer en improvisert melodi. En slags harmonisk fuglekvitterlyd som ville ønsket å høre i parken en vakker sommerdag. Når jeg våkner i 7 tiden for å gå på jobb kvitrer den jammen meg fortsatt. Jeg vet at jeg ikke har gitt en særlig konkret beskrivelse og jeg ikke sett fuglen heller.
Men jeg blir så nysgjerrig på hvem det er som vekker meg natt etter natt.
L. (08.01.2013)
Svar:
Ikke helt lett å si bare ut i fra denne beskrivelsen, men jeg mistenker likevel at det kan dreie seg om en rødstrupe.
Roar Solheim (08.01.2013)
Gruppebetegnelse på fugler på norsk
Hei. På engelsk har ulike fugler mange gruppebetegnelser (f.eks. Blue Jay: band, cast, party eller scold of jays; Crow: cauldron, congress, horde, murder eller muster of crows). Hvordan er dette på norsk? Kalles alle fugletyper i gruppe bare for flokk (en flokk med spurv, en flokk kråker)?
A.S.Ø. (08.01.2013)
Svar:
Ja, dette er nok et eksempel på hvor mye mer komplekst og spesifisert engelsk er enn norsk, i alle fall på dette feltet...
Roar Solheim (08.01.2013)
Spørsmål:
vi har en diskusjon her på arbeid hva heter hunkjønn til en and
N.N (08.01.2013)
Svar:
Den heter nok bare and, siden and er et hunnkjønnsord, mens hannen kalles andrik. Flere dyrearter har dette forhold, f. eks. høne og hane. Fuglene kalles høns, hunnkjønnordet, mens hannen er hane.
Roar Solheim (08.01.2013)
Bekkasin??
Kunne det være en bekkasin??
Jeg bor i tettbebyggelse i Bærum. En dag måtte jeg stoppe bilen,rygge tilbake og se mere på den sjeldne fuglen. Den var i kratt i overgang til plen. Virket ikke redd.Hadde langt tynt, rett nebb,grågulprikkete,med en stripe langs siden.På størrelse med en trost,kanskje litt større.
E.F. (08.01.2013)
Svar:
Nesten. Tror heller du har sett ei rugde - de prøver ofte å overvintre, noe bekkasinene svært sjeldent gjør.
Roar Solheim (08.01.2013)
Hvordan gjøre matestedet optimalt ?
Hei,
Jeg fikk en Eva Solo fuglemater til jul (se bilde). Jeg har plassert den under takutspringet på rekkehuset, slik at jeg kan se fuglene når de kommer. Anslår at den henger ca 1-1,5 meter vekk fra vinduet. Fyllt den med fuglemat og venter på å se de små komme. Men.... har nå ventet i 1,5 uke... men fortsatt har jeg ikke sett noen fugler. Det har heller ikke forsvunnet noe mat, eller er iallfall ikke mulig å se at det har forsvunnet noe...
Hva er galt? Burde den plasseres et annet sted, eller er fuglemateren feil... eller hva er galt, om det er noe galt ?
K. (07.01.2013)
Svar:
Nei, det er neppe forplassen det er noe galt med, men heller mangel på fugl. Jeg har samme forhold i Grimstad, med urørt mat nå rundt årsskiftet, mens det var mye besøk i oktober. Hva disse fraværene skyldes, vites ikke.
Roar Solheim (07.01.2013)
re: ukjent fugl
Christian Andersen (03.01.2013 19:52)
...og da er videre spørsmål: Fløy den oppe i lufta, satt den nede ved Longumvannet, eller gjorde den noe annet?
Roar Solheim (03.01.2013 21:01)
Fuglen fløy oppe i lufta over et skogsparti.
C.A. (07.01.2013)
Svar:
Dette utelukker ikke at det kan ha vært en storskarv du har sett, men er ikke klart for å utelukke denne heller. Kommer derfor ikke så mye lenger.
Roar Solheim (07.01.2013)
hvorfor sitter ikke svartmeis på bakken?
Vi driver med et prosjekt på skolen der vi har tatt for oss fugler på fuglbrettet. I våre resultater kom det frem at Svartmeis sjeldent var nede på bakken. Har du noe godt svar på hvorfor? Eller er det bare tilfeldig for våre data?
S.J.L. (07.01.2013)
Svar:
Interessant observasjon, som det ikke er lett å gi svar på - det må i alle tilfeller bli spekulativt. Svartmeisen finner primært føde mellom nålene og ute i greinverket på bartrær, og dette kan være en grunn til at dere sjelden ser svartmeis på bakken. Imidlertid hender det at svartmeis legger ut på trekk om høsten, og mange ender da helt ute ved kysten, i løvtredominert landskap. Da hender det nok oftere at også de kan sitte på bakken.
Roar Solheim (07.01.2013)
Fuglesang
Hvorfor er det lite fuglesang å høre i løpet av vinteren?
K.B.L. (07.01.2013)
Svar:
Fuglene synger helst i forbindelse med hekking. Hannenes sang er både et signal til andre hanner om at de har lagt beslag på et leveområde, og signal til en hunn om at her finnes en hann med et botilbud. Om vinteren har fuglene nok med å overleve og finne nok mat, og da kan de ikke sløse for mye med energi til å synge.
Roar Solheim (07.01.2013)
kråke
Hvor gammel kan en Kråke bli
H.G.M. (03.01.2013)
Svar:
Høyeste kjente alder på kråke i Norge er 16 år og 3 mnd (data fra bokverket Norsk Ringmerkingsatlas). Det er rimelig å anta at enkelte kråker blir over 20 år gamle. Kråkefugler blir generelt ganske gamle. I fangeskap er det kjent at en kråke (Amerikakråke) ble 59 år gammel.
Morten Ree (07.01.2013)