Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 658 til 38 707 av totalt 50 005 spørsmål


#Økologi og atferd

Grønnfink som blir matet

Vi har mange grønnfinker på foringsplassen. For ca 2 uker siden satt en grønnfink på fuglebrettet som så mye større ut enn de andre. Den satt bare stille og så seg om. Jeg ble sittende og se på den fordi jeg tenkte den muligens var syk. Plutselig begynte den å gape og en annen grønnfink begynte å mate den. Den beveget vingene på samme måte som fugleunger gjør når de blir matet. Dette skjedde et par ganger. Deretter forsvant hele flokken. Hva kan være forklaringen på dette? Det kan vel umulig ha vært en fugleunge på denne tiden av året?

M.H. (27.01.2013)

Svar:

Det mest sannsynlige er at det er en hunn som tigget mat av sin make. Men slik foring før egglegging bruker ikke å skje så tidlig på året, kun de siste 1-2 ukene før egglegging. Dermed virker denne hendelsen nokså uvanlig.

Roar Solheim (27.01.2013)


#Diverse

Spørsmål:

Vi bor i Hamarområdet på Hedemarken, med mange flotte observasjonssteder i nærområdet. Vi ønsker å oppleve ravn, og søker etter gode observasjonssteder. Er det noen spesielle fjellområder vi bør besøke?
Mvh
Familien Ervik

U.E. (27.01.2013)

Svar:

Litt vanskelig å si. Ravnen er jevnt spredt i fjelltrakter i Hedmark. Der det ligger søppelfyllinger i nærheten av f. eks. hyttegrender, vil en lett oppleve ravner om vinteren. Utover i februar-mars kan du nok også høre og se ravnenes fluktspill på slike steder. Ta ellers kontakt med lokallaget av NOF i Hamar (sjekk under organisasjon på birdlife.no).

Roar Solheim (27.01.2013)


#Fugleforing

vann til småfuglene ?

Trenger småfuglene vann nå om vinteren ? Sett at flere som har tatt inn skadede fugler har gitt dem vann og at de drikker endel. Kunne f.eks sette ut en skål med vann oppvarmet med et 12Volt varme-element som jo er ufarlig.

J.K. (27.01.2013)

Svar:

Hvis du tilbyr fuglene vann å drikke om vinteren, så er nok det kjærkomment. Mange fugler spiser snø for å få i seg vann, så ferdig smeltet snø/is foretrekkes når de kan få det.

Roar Solheim (27.01.2013)


#Diverse

Fugletelling

Hvordan kommer jeg frem til skjemaet for registr av antall fugler i dag ?

E.W. (27.01.2013)

Svar:

Logg deg på fra http://www.fuglevennen.no/registrer/?a=LN9 rapporteringsskjemaet kommer opp etter at du har registrert hvor du har sett fuglene. Lykke til!

Frode Falkenberg (27.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette??

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg klarer ikke å finne ut hvilken fugl dette er. Jeg har sett i boken "Norges fugleliv" men klarer ikke å finne ut av det. Det er veldig mange av de hos oss. De er observert 27. januar på Stubban, Trondheim

Karine

K.A. (27.01.2013)

Svar:

Bildet viser en grønnsisik hunn.

Frode Falkenberg (27.01.2013)


#Fugleforing

Fuglemater

Vi har en sylinderformet fuglemater for bl.a jordnøtter. Den er delt i 2. På den ene siden det mindre hull ennpå den andre. Fuglene spiser nøtter kun på den siden som er mest finmaska. Hva skyldes det?

T.H. (27.01.2013)

Svar:

Det er det faktisk ikke mulig å gi noe fornuftig svar på. En tenkbar mulighet er at det er lettere å hakke løs biter av nøttene på den ene siden enn den andre, men det er ikke helt lett å se hvorfor mindre masker skulle gi et slikt resultat.

Roar Solheim (27.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ikke gulerle, eller gulspurv.

På fuglebrettet en knallgul fugl. På størrelse ned en liten sanger. Glatt i fjørdrakta. Under/ rundt øyeparti stripe med annen farge (husker ikke helt). Kort hale. Har ikke sett fuglen flere gg, på ett år.

T.N.B. (27.01.2013)

Svar:

Hvis dette ikke er gulspurv, så er det vanskelig å komme med noen gode forslag. I mest ekstreme fall kan det dreie seg om en rømt burfugl (kanarifugl), men det er veldig søkt.

Roar Solheim (27.01.2013)


#Diverse

Rovfugler i rogaland?

Kan du fortelle meg alle rovfugler som hekker i rogaland.



Takker for svar :)

N.N (27.01.2013)

Svar:

Mange av de norske rovfuglartene hekker i Rogaland. Hvis du går inn i NOFs hjemmesider på "Norske fugler" (http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/) så får du oversikt over alle norske hekkefugler med utbredelseskart. Her kan du søke opp hver enkelt rovfuglart og se på kartet om de er registrert som hekkefugl i ditt fylke.

Morten Ree (27.01.2013)


#Fugleforing

Telling av fugler - antall (meisearter)

Her er det mest blåmeis og kjøttmeis, men ser også svartmeis, stjertmeis og løvmeis. De er glupsk etter jordnøtter. Spiser nesten et fullt gitterrør om dagen (nesten en liter) Men problemet er å telle fuglene for jeg ser skjelden mer enn 3-6 om gangen. Noen er der hele tiden, henter nøtter og flyr igjen. Jeg tror neppe det er de samme som kommer tilbake hele tiden og da blir det ikke riktig å telle de fleste på en gang. (Det er enklere å telle grønnfinken, den spiser solsikkefrø og kommer i store flokker) Noen forslag før jeg registrer tellingen i dag.

I.H. (27.01.2013)

Svar:

Meiser stresser noe kollosalt og er vanskelig å telle. Man må telle så godt man kan på foringsplassen og i busker og trær, deretter må man gjøre et anslag over hvor mange man tror det er. Det er nesten alltid flere enn man tror. Husk at dette er ingen vitenskapelig undersøkelse, så det går bra med et cirka antall på hva du mener du har av fugler.

Morten Ree (27.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Beririsk

Det er registrert mange Bergirisk,(tror vi) her på Vega,har ikke noe bilde ,men jeg kan ikke se at den er registrert andre steder i Nordland,og heller ikke på registreringslisten under tellingen,tar vi feil at det er en annen art vi ser,den er gråspraglet,noen er lys rosa under brystet og noen er grå.

E.E. (27.01.2013)

Svar:

Det kan høres ut som om du har sett gråsisiken? Sjekk om den har en liten mørk flekk under nebbet. Den mangler bergirisken. Når det er sagt så er det mulig også at noen få bergirisker overvintrer fra tid til annen.

Frode Falkenberg (27.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

død fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei denne lille fine krabaten fant jeg i dag tidlig, hadde nok blitt påkjørt og flakset i snøkanten 10 meter veid den til ca 120 gram og på størrelse med en stær - jeg tror at det er i alkefamilien

T.I.A. (27.01.2013)

Svar:

Ja, dette er en alkekonge - den minste av alkefuglene.

Roar Solheim (27.01.2013)


#Diverse

Nøtteskrike som ny fugl i Troms?

Har sett i bladet vesterålen at nøtteskrike i vinter har blitt obs både i Forfjord, Blokken og Bø i nordre Nordland.
I vinter har jeg hatt daglige besøk av nøtteskrike på foringsplassen i hagen siden i slutten av november. Ved noen anledninger har jeg sett to samtidig.
Regnes nøtteskrike som etablert i Troms nå?
Iløpet av de siste 10 år, er også blåmeis blitt fast gjest på foringsplassen, og 1.mai 2012 fikk jeg for første gang se traner i Kvæfjord, tre fugler på nermarka her på strand i Kvæfjord.

A.H. (12.01.2013)

Svar:

Alle de tre arter du nevner har hatt framgang utbredelsesmessig i Nord-Norge. Hagefugltellingen i fjor og også sålangt denne helgen viser det er registrert nøtteskriker i alle landets fylker (også helt øst i Finnmark).

Morten Ree (26.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten svart fugl i hagen på Jæren

Sammen med spurvene satt en liten kullsvart fugl og forsynte seg av matfatet i dag. Den minte om spurv i størrelse og fasong, og jeg trodde først det kunne være en svartspurv, men ser den ikke hadde det hvite feltet på brystet. Den var for liten til å være en trost. Har dere noen ide om hva det kan ha vært?

S.A. (06.01.2013)

Svar:

Den eneste aktuelle helt svartfarget fugl på en foringsplass her til lands er svarttrosten. Men du sier den var for liten til det.
Jeg har ved ett tilfelle sett en helt svart spurv. Det en død spurv ved en kornmølle. Det viste seg i ettertid når vi vasket den at det var gråspurv. Den har nok oppholdt seg i den store pipa ved mølla, blitt totalt tilsotet og døde sikkert av kullosforgiftning. Det kan ha vært en slik en du også har sett. Det hender at fugler griser seg til på en eller annen måte.

Morten Ree (26.01.2013)


#Diverse

Rapportering

Eg rapporterer jevnlig fugleobservasjonar på artsobservasjoner.no. Skal hagefugltellingen rapporteres på fuglevennen.no også? Eller berre der?

P.B. (26.01.2013)

Svar:

Hagefugltellingen har egen rapportering via www.fuglevennen.no, og krever egen registrering.
Det er ingen sammenheng mellom de to slik at hvis du i tillegg vil ha tallene inn i "artsobs" så må de legges inn separat.

Morten Ree (26.01.2013)


#Økologi og atferd

hekketid havørn

er hekketidene de samme hvor en du er i Norge?(er på 71 grader nord)takk for raskt svar på forrige spørsmål

Ø.T.N. (26.01.2013)

Svar:

Nei, det er den neppe, fordi våren vanligvis starter tidligere sør i landet enn langt mot nord. Men jeg vet ikke hvor mye dette avviket kan dreie seg om, og noen år er det kanskje ikke særlig markert heller.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Fugleforing

rovfugl på fôringsplassen

Hei! todelt spørsmål:
1. De siste ukene (januar 2013) har jeg funnet 6 ihjelhakkede svarttrost utenfor huset. Jeg har bare sett et glimt av en større fugl som fløy avgårde med en skrikende svarttrost, men vet ikke hvilken type det var. Jeg har hatt fôringsplass utfor huset i mange år - men dette er første året dette har skjedd. Vi har en del furutrær og busker/naturtomt ved fôringsplassene, slik at det ikke er et helt åpent sted. Hvorfor tar ikke rovfuglen med seg byttet? De trostene jeg har funnet var hakket opp i brystet, men ikke spist av. Jeg kan jo ikke slutte å fôre nå midt på vinteren - men synes det er leit at de fuglene som kommer blir angrepet. Hva kan jeg gjøre?

2. Tidligere i sommer - høst (og tidligere år) har det vært mange typer fugl utfor, spurv, kjøttmeis, blåmeis, bokfink, flaggspett, men de siste månedene har fôringsplassene vært dominert av svarttrost (opptil 40 stk) og stærflokker på ca 30stk. Jager disse vekk de mindre fuglene? Har dominansen av svarttrost tiltrukket seg rovfugl - og kan denne være en hønsehauk? (ref. spørsmål 1)

Håper dere kan hjelpe meg med disse spørsmålene - på forhånd takk!
Vennlig hilsen Kari

K.M.D. (26.01.2013)

Svar:

Når du får konsentrasjoner av fugl, lik den svarttrostmengden du nevner, så er det ganske naturlig at både hønsehauk og spurvehauk vil kunne oppdage dette og legge en daglig jakttur innom forplassen, i håp om å kunne knipe en trost. Men begge disse rovfuglene vil ta med seg byttet sitt, og ikke legge det igjen slik du beskriver. Jeg lurer derfor på om det kan være en kråkefugl (skjære eller kråke) som har lært seg til at trostene er lette å ta. Kråkefuglene vil kunne hakke hull slik du beskriver, og de har heller ikke så lett for å kunne frakte med seg en trost vekk fra der de har drept den. Du kan også ha hatt besøk av flere ulike rovfugler, f. eks. både spurvehauk, hønsehauk OG kråkefugl.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Diverse

hjelp svan

Hi, today we brought one young swan at home, because he seems very frozen and tired. We found him in the sea in ice. After 1,2 hour being at home, he can stay on his foot and became stronger. but he is not drinking water and not eating. What we can do? Is here the place or organisation, which can help him? we can't let him out, because the sea is frozen and he is not very strong. Vi bor i Aust Agder.

J. (26.01.2013)

Svar:

Kontakt lokale fuglefolk; se under organisasjon på birdlife.no (NOFs hjemmeside).

Roar Solheim (26.01.2013)


#Diverse

Sidensvans

Hei ! Hjemme i Ålen i Sør-Trøndelag observerte vi i jula en flokk med sidensvans i hagen, og de har fremdeles registrert noen få nå i januar på nype (Rosa rugosa-hekken). Overvintrer de vanligvis i Sør-Trøndelag ? Ser ut til at de liker rognebær og nype svært godt.

A.B.S. (26.01.2013)

Svar:

Sidensvansene kan overvintre i hele Norge, men hvor lenge de blir i et område er avhengig av hva de kan finne av mat. Nå på denne tiden av vinteren er det ofte tomt med bær mange steder, slik at de må begynne å spise knopper, skudd og lignende. I ekstreme tilfeller kan de faktisk også spise rester fra ekskrementer etter andre dyr!

Roar Solheim (26.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Piplærke?

Fikk besøk av en flokk veldig urolige fugler i går. I dag er et par stykker. Det er en liten slank fugl ,virker lidt grønlig på oversiden. Lys under med prikker. Tydelig lyst vingebånd og tydelige tegninger på vingene når jeg ser den over ryggen bakfra. Jeg vil så gjerne vite hva det er for fugler

B.L.G. (26.01.2013)

Svar:

Det er i alle fall garantert ikke piplerker, for de overvintrer ikke (unntak kan være noen skjærpiplerker langs kysten). Litt vanskelig å si hva du har sett, men jeg mistenker at kanskje grønnsisik kan være aktuell art.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva heter fuglen?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne gåsen har stått utenfor garasjen, Loddefjord ved Bergen, i to dager. Er det en villfugl eller er den tam? Vi kan komme helt nær den. Skal vi prøve å fore den og med hva? Vil den finne veien hjem?

E.B. (26.01.2013)

Svar:

Ja, dette er en tamfugl, tror den heter moskusand. Den kan med fordel tas inn og holdes som tamfugl, av noen som har plass, kunnskap og kapasitet til slikt.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

villender

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags and
Vasser, juni 1986

E.K. (26.01.2013)

Svar:

Dette er en siland hunn.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Diverse

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette normalt på en svarttrost?

E.D. (26.01.2013)

Svar:

Om ikke normalt, så er det ganske ofte at troster har slike hvite fjær. Det er genetisk, og gjør at enkelte fjær ikke tar opp fargestoff under utveksten, og da blir de lyse eller hvite.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Diverse

Spørsmål:

Kan ein svarttrost ha svart nebb i steden oransje.

E.D. (26.01.2013)

Svar:

Unge hanner har et mørkt nebb, likeså hunnene. Hos voksne hanner er nebbet svakere farget på vinteren og det er først mot våren at det får den skarpe guloransje fargen.

Morten Ree (26.01.2013)


#Diverse

Medlemskap

Hei. Jeg lurer på hvor mye det koster å bli medlem og å få tilsendt bladet to ganger i året.

G.L.R. (26.01.2013)

Svar:

Et medlemskap i Norsk Ornitologisk Forening har en grunnkontingent på kr. 150. Deretter kan man velge hvilke tidsskrifter man vil ha, vi har både sentrale og fylkesvise tidskrift. For Fuglevennen koster det kr. 50. Det vil si at du må betale kr. 200 for ditt medlemskap. Gå inn på enten birdlife.no eller fuglevennen.no under rubrikken "Bli medlem", så får du registrert deg.

Morten Ree (26.01.2013)


#Diverse

havørn

når er hekketida til havørn? hvorlenge blir ungene i reiret?

Ø.T.N. (26.01.2013)

Svar:

Havørnen legger sine egg i slutten mars eller i månedsskifte mars/april. Ruger i ca. 40 dager og ungenes reirtid er 10 til 12 uker.
Les mer om havørn her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3623&vis=

Morten Ree (26.01.2013)


#Diverse

Gulspurv med toppmeissveis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har sett denne gulspurven noen ganger i hagen og lurer på om det kan være en kryssing mellom gulspurv og toppmeis?

E.J.A.B. (26.01.2013)

Svar:

Dette er ganske vanlig at gulspurvhannene reiser hodefjærene litt. Krysning mellom de artene du nevner er ikke mulig.

Morten Ree (26.01.2013)


#Diverse

Spørsmål:

Hvordan telle når det hele tiden er fugler som kommer og fugler som flyr...?? Vi har masse fugler på brettet og i trær og busker utenfor stuevinduet/terrassen. Jeg har også laget egen fugelmat etter oppskrift fra moseplassen.no for andre gang. Det jeg laget til jul har de spist opp (fuglehjerter med matfett/delfiafett, havregryn, solsikkerkjerner,hakkede hasselnøtter, rosiner.
Savner bilder av fuglene på denne siden, lettere å finne arten da, ikke alle har helt peiling eller har fuglebok inkl. meg.. Men hvordan telle de ? Mvh Berit Hulbach

B. (26.01.2013)

Svar:

Du teller det høyeste antallet av en art som du kan få oversikt over samtidig. Hvis du har 8-10 kjøttmeis på besøk, så er ikke det alltid helt enkelt, så dette er en øvelse som krever litt tid, men du klarer sikkert å telle noen av dem.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tidlig besøk av gjøk?

Fant fram til 'fuglevennen.no' ifm fugletelling ann. i avisen denne uken.
Bor ved kysten av Raunefjorden, sør for Bergen. Forer fuglene i et tre rett ved terrassen og kan betrakte alle fuglene også fra vinduet. I forrige uke hadde vi besøk av en gjøk, helt etter beskrivelse og tegninger i div. fuglebøker. Den jaget troster og andre fugler som pleier å stoppe og spise i treet vårt. Den satt der en god stund. Forsøkte å ta bilde, men det ble ikke godt pga masse greiner. Har hørt gjøken ofte om våren her, men aldri sett den på nært hold! og spent på om det kan ha vært tidligbesøk.

V.K.L. (26.01.2013)

Svar:

Beklager, dette er faktisk helt UMULIG! En gjøk i Norge nå ville ha sultet ihjel for lenge siden. Du har nok heller sett en spurvehauk, eller en annen liten rovfugl. Gjøk er ALDRI rapportert fra Norge noen gang om vinteren heller.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Fugleforing

Dompap

Hvor blir det av dompapen. Den savner jeg jeg i mitt område. bor Dramdal, Øvre Eiker kommune. v/Rv 35.

N.A.H. (26.01.2013)

Svar:

Vanskelig å si, men dompap har en tendens til å opptre mer sporadisk enn andre forplassgjester. Noen år er det invasjon fra lenger øst, med mye dompap, andre år er det få å se. Hagefugltellingen vil gi oss en pekepinn på hvordan det ligger an på landsbasis for dompapene i år.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Nokre dagar har vi hatt besøk på fuglebrettet av ein ganske liten mørk, nærmast svart,fugl med raudorange bryst. Litt lysare under bak det raude.Ikkje raudstrupe. Slankare. Liknar meir finkar.

K.E. (25.01.2013)

Svar:

Mistenker at du har sett en bjørkefink, sjekk denne.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Islom

Bilde vedlagt spørsmålet

I sommer observerte jeg en fugl jeg ikke har sett før ved vårt landstev på Vega. Jeg har lest meg til at det må være en Islom. Det er vel ingen sensasjon, men det som var spesielt var at den nesten var tam. Den lot oss komme så nær som 2 meter. Kan denne fuglen ha vært syk? Den oppholdt seg i området i ca 1 uke så ble den borte.

A.J. (26.01.2013)

Svar:

Dette ser ut som en islom ungfugl, og på grunn av de hvite flekkene på ryggen, må den være minst ett år gammel. Det er svært uvanlig at lommer er så tillitsfulle, så en kan lure på om denne var syk eller avmagret. I tillegg er det veldig unormalt at en lom blir liggende på land slik som denne. Spørsmålet er om den nkom seg til havs igjen, eller om den forsvant sporløst (spist av andre?).

Roar Solheim (26.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hadde to av disse som jeg observerte gjennom stueglasset i går her på Jæren. Havørn?

O.E.K. (26.01.2013)

Svar:

Ja, dette er en havørn, en voksen fugl pga den hvite stjerten. Artig bilde.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Fugleforing

Er Rødstrupe alltid alene

Vi har store flokker med blåmeis og kjøttmeis, men rødstrupen ser ut som den alltid er alene. Slik har det vært i alle år. Hva kommer dette av? Vi er igang med fugletellingen og det er kun 1 rødstrupe som oppserverer.

A. (26.01.2013)

Svar:

Dette spørsmålet har flere stilt de siste dagene. Svaret er at rødstrupene etablerer territorier på vinterområdet, derfor jager de andre unna. Kanskje kan du være heldig å få 2 (kanskje 3) rødstruper omkring en forplass, men som regel er det bare en.

Roar Solheim (26.01.2013)


#Diverse

Indisk halsbåndparakitt i Fredrikstad

Bilde vedlagt spørsmålet

hei! 2 vintre på rad har vi hatt besøk av denne, er usikker på om den har vært burfugl en gang i tiden og stukket av, eller om det er en vill papegøye som har kommet litt ut av kurs. Disse er jo ganske tilpasningsdyktige og så lenge de har mat greier de seg har jeg lest....I tillegg til fyglefrø blanding med nøtter og fettballer, har jeg brukt en liten formue på parakittblanding av og til,samt mye frukt ( epler, pærer osv ) Den har slått seg sammen med skjærefamilien vi har i hagen.Når papegøyen kommer på fuglebrettet, kommer skjærene og sitter under brettet og venter på at den kaster mat ned til dem hvis det er tomt på bakken, artig å se...småfuglene er ikke redd papegøyen, men jeg syns synd på den for hele sommeren sitter den å skriker høyt i trærne, kanskje etter andre parakitter :-) Om vinteren skriker den i hagen om morgenen hvis det er tomt på matfatet, og da er jeg ute på et blunk med ny ladning, jeg kommer 3 meter inn på den. Hvordan tror du det vil gå med denne parakitten ?

E. (25.01.2013)

Svar:

Dette er jo åpenbart en rømt burfugl. Den burde kanskje helst ha vært forsøkt fanget inn. Prøvde selv å fange en lignende for ca 25 år siden på Ridabu utenfor Hamar, også den kom på forbrett om vinteren. Rømte eksemplarer av disse parakittene har etablert seg flere steder med ville bestander lenger sør i Europa.

Roar Solheim (25.01.2013)


#Fugleforing

Ingen fugler

Har i alle år matet fugler i hagen min og responsen har vært meget stor med svart av fugler. Satte opp fuglebrettet i fjor tett før kulden satte inn. Solsikkefrø og 6 meisekuler.
Det mystiske er at det har ikke vært mer en en par fugler der denne sesongen. Har en rødstrupe og en svarttrost som er lojale mot meg. Ellers så er der ingen. Har prøvd å bytte ut kuler og frø, men samme resultat. Er det noe galt i år?

K.V. (25.01.2013)

Svar:

Dessverre umulig å si, men se svar på tidligere mange lignende spørsmål. Dette er det mange som rapporterer om.

Roar Solheim (25.01.2013)


#Fugleforing

antall fugler på brettet

Undertegnde bor i Horten. Jeg har bodd her i 28 år og i alle år matet småfugler på brettet. I vinter er det skremmende hvor lite fugl som oppsøker brettet. To-tre kjøttmeis, en og annen grønnmeis, det er alt. Jeg er oppriktig bekymret om det er endringer på gang eller hva ? Har dere fått noen bekyrmsmeldinger i dette område på samme måte som jeg nå undres på ?

A.J. (25.01.2013)

Svar:

Se tidligere svar på mange henvendelser om slike observasjoner, både i vinter og tidligere.

Roar Solheim (25.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny fugl på foringsplass

Bilde vedlagt spørsmålet

Spurte for et par dager siden om en ukjent fugl som har dukket opp her i vinter. I går klarte jeg å få tatt bilde av den. Hva er dette for en krabat?

J.G.S. (25.01.2013)

Svar:

Dette er faktisk en trekryper. Ikke ofte at en ser den på bakken slik som her.

Roar Solheim (25.01.2013)


#Fugleforing

ingen fugler

Hei jeg har i mange år matet fuglene og mange ulike arter har vært på foringsplassen, men i år ingen. Hva kan være årsaken?

A.S.O. (25.01.2013)

Svar:

Se tidligere svar på dette fenomenet, som mange opplever.

Roar Solheim (25.01.2013)


#Diverse

Tidlig tjeld

Den 14. januar var jeg å naboen ute på fjorden for å fiske. På en holme så vi en fugl som ikke skulle være der. Vi gikk nært for å være sikker og det var en tjeld vi så. Jeg bor i Ballangen på sørsida Ofotfjorden. Hva i all verden gjorde en tjeld her på denne årstida?

T.B. (25.01.2013)

Svar:

Noen få tjeld overvintrer langs Norskekysten. Tror det er noen fast i Trondheimsfjorden, men jeg har ikke hørt om overvintrende tjeld så langt nord som det du rapporterer.

Roar Solheim (25.01.2013)


#Økologi og atferd

Ørn/ gjøk

Hei!

Så 5 store Ørner som gikk rundt og rundt mens de steg høyt opp utenfor hytta vår en dag. Lurte på hva det var, har hørt om kråketing, men ikke ørneting.
Hadde også en gjøk som var helt spinnvill utenfor hytta. han gol i 2 månder,ble irritert på den,hørte den over alt.Når mannen min sa kokko mange ganger, kom den flygende over hodene på oss og gol kokko mens vi satt ute og spiste.Lurte på hvorfor den oppførte seg så rart.

E.B.H. (25.01.2013)

Svar:

Dette avhenger av hvor du gjorde observasjonen din. Hvis du har sett fuglene i et havørnområde langs kysten, så er det fullt mulig å se 5 eller flere havørner i lufta samtidig. Du kan også ha sett en våkefamilie på 2 voksne og 3 unger. Både fjellvåk og musvårk kan lett forveksles med ørner, så her er det flere muligheter for tolkn inger. Gjøken kan være ganske hissig til å jage vekk konkurrenter, så hvis mannen din er en god imitator, kan han lett lokke til seg en gjøk! Gjøken galer så lenge den kan finne en parringsvillig hunn, og så lenge en hunn har muligheter til å kunne legge egg i reiret til mulige vertsfugler (dvs mens det ennå er reir med nylagte egg å finne).

Roar Solheim (25.01.2013)


#Økologi og atferd

Går det Ann?

Kan ugler snu hodet sitt helt rundt?
Eller er det bare sludder?
Dette lurer jeg på.

S. (25.01.2013)

Svar:

Ugler kan IKKE snu hodet lenger enn andre fugler. Alle fugler kan snu hodet bak og se rett bakover ryggen sin, dvs de dreier halsen 180 grader fra å ha blikket rett frem. Så kan de snu hodet den andre veien tilbake til å se rett mot sin egen stjert. Da har fuglen dreiet hodet 360 grader, altså en full sirkel. Dette klarer ALLE fugler å gjøre, så uglene er aldeles ikke unike her. Men fordi uglenes øyne sitter fast i kraniet (kan ikke dreies i øyehullet), og fordi øynene er vendt nesten helt framover, så virker uglenes hodedreining mer ekstrem enn hos en fugl med tydelig lengre hals.

Roar Solheim (25.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vaulen, Stavanger

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne på Vaulen, Stavanger den 25.01.2013. Vet dere hva slags fugl dette er?

D.E.R. (25.01.2013)

Svar:

Ja, dette er en død rugde. Mange prøver å overvintre langs kysten, og dør i kulda.

Roar Solheim (25.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Flere måker (Vinterdrakt/ungmåker?)

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, og mange takk for svar tidligere!
Holder fortsatt på med å kikke på måker. Var ute i dag og kikket litt, men med vinterdrakt (og med ungmåker?) syns jeg det var vanskelig å finne ut av.

Har lagt ved noen bilder. Jeg tror at en del av dem (med gule øyne) nok er gråmåke? Men hva er det ellers bilde av?

E.H. (25.01.2013)

Svar:

Ungmåker er alltid vanskeligere, og det er ikke alltrid lett å være sikker. Her tror jeg faktisk alle er gråmåker, med unntak av fuglen på bilde 5, som jeg lurer på om kan være en fiskemåke.

Roar Solheim (25.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugl med langt smalt mørkt nebb

Hei i dag kom katten inn med en fugl med ca 5 cm langt smalt nebb, brunspraglet og store øyne. Fuglen var litt større enn en sorttrost. Klarte å redde fuglen og har stengt katten inne for natten.. Men lurer på hva slags fugl dette var, har aldri sett den før. Vi bor nede ved sjøen i Haugesund på sør-Vestlandet.

H.B.L. (24.01.2013)

Svar:

Det spørs om du ikke har fått tak i ei rugde.

Roar Solheim (24.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Forskjellige måker

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Er ny på dette med fugler, men det er jo moro å prøve! Har prøvd å finne ut av ulike måkeslag ved å kikke i en fuglebok og på nett, men er på ingen måte sikker på at jeg har funnet ut av det! Har jeg truffet på disse (se bilde)?

1. Krykkje (fordi den har helt svarte øyne svarte vingespisser og mørke ben?)
2. Sildemåke (fordi den har svart rygg og gule ben og prikk på nebbet? Jeg syns det hvite feltet på vingen ligner mer på tegninger av svartbak enn sildemåke, men svartbaken har jo ikke gule ben?)
3. Krykkje og sildemåke?
4. Krykkje? (på bilde 1 så er den et rødt bånd nærmest, ved roten av nebbet - spiller det noen rolle?)
5/6. Gråmåke? (lysegrå rygg, rosa ben, gult øye og rød flekk på nebbet?)
7. Fiskemåke (svarne yne og lyse ben? Er den røde ringen rundt øyet viktig?)

Alle bildene her er for øvrig tatt sommerstid.

E.H. (24.01.2013)

Svar:

Alle er rett, unntatt nr 2 på bilde 3 - det er krykkje og gråmåke, ikke sildemåke.

Roar Solheim (24.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kvinand?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Er ikke god på dette her (ennå). Men er det riktig at dette er kvinender? Den til høyre ligner veldig på bilder jeg har på kvinand and, men den til venstre er jeg mer i stuss over?

Bildet er tatt i Karmsundet forrige helg.

E.H. (24.01.2013)

Svar:

Ja, dette er to kvinender. Hannen til høyre (lett gjenkjennelig på den hvite flekken innenfor nebbet, samt gult øye), og en hunn til venstre.

Roar Solheim (24.01.2013)


#Fugleforing

Fugletelling-2013

Var med på fugletellingen i fjor, og tenker å nrapportere i år også, men p.t. er det ikke så mye fugl her hos oss enda vi har foret med:peanøtter,solsikke, meiseboller (store og små)og noe som likner meisebolle, men er trykket inn mellom skjellene på en stor kongle.Ellers legger jeg ut litt epler til trosten, men etter en stor flokk (ca.20-25 stk) jernspurv tidligerei vinter, er det nå gråspurv her, noen meiser (kjøttmeis og blåmeis) en spettmeis og den lille rødstrupen som har vært stasjonær, er borte, muligens tatt av en katt, eller frosst i hjel, vi har jo hatt ned i -17 gr. her , så kaldt er det.Den er sjelden på fuglebrettet, men spiser smuler fra de rikes bord, d.v.s.den sitter på bakken under meisebollene på foringsplassen og spiser det som drysser ned. Den virker som en solospiller, er det vanlig? Et skjærepar bor jo her, så de ser vi hver dag.Jeg synes det er en periode med lite fugl nå håper det bedrer seg. Hvis du har tid til å svare er jeg takknemlig foer det.

M.V.H. Else Jelmert

E. (22.01.2013)

Svar:

Mange registrerer slik nedgang i fugleantallet på forplassene, også jeg i Grimstad. Men vi har ingen god forklaring på hvorfor. Du kan ikke ha hatt en flokk med jernspurv hos deg nå i vinter, for de overvintrer ikke i flokker. Da er det mer sannsynlig at du har hatt en gulspurvflokk på besøk. Rødstrupene holder vinterterritorier, derfor opptrer de som regel enslige på den enkelte forplass.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Diverse

Granmeis

Hvor gammel kan Granmeisen bli?

J. (21.01.2013)

Svar:

De fleste småfugler kan kanskje bli opp mot 5-6 år gamle, i beste fall opp mot 10 år.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Hei Kom over denne fuglesangen for en ukes tid siden ved arkavatnet i Haugesund. Hvilken fugl er det vi hører? Merk at det går ca 15 sekunder før sangen starter.

S.S. (22.01.2013)

Svar:

Ingen lyd her, så det er ikke mulig å gi deg noe svar.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en brunsisik?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tok bilde av denne sisiken på foringsplassen hos meg litt utenfor Bodø som jeg lurer på om det kan være en brunsisik.
Den var betraktelig brunere i fargen en de gråsisikene som har vert hær tidligere, og jeg mener den var mindre i størrelse også. Bildet er ikke av beste kvalitet. Observert 20/1-13

O.E.T. (22.01.2013)

Svar:

Se tidligere svar om problemet gråsisik-brunsisik. Tror jeg bare kaller denne en gråsisik.

Roar Solheim (23.01.2013)

««første 38 658 - 38 707 av 50 005 siste»»