Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 38 612 til 38 661 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
grønnspett
Jeg observerte to grønnspett i dag på foringsplassen. Dette var en gledelig overaskelse, da jeg aldri har sett disse før. De knaska brød som bare det. Men det jeg lurer på er om disse er vanlige der jeg bor? Jeg bor på krøderen. Fantastisk flott fugl! Nesten litt eksotisk :-)
Hilsen Kristin
N.N (30.01.2013)
Svar:
Artig opplevelse, men jeg tror nok helst du har hatt to gråspetter på besøk. Grønnspett pleier ikke å besøke forplasser, men det gjør derimot ofte gråspetten. De er temmelig like av størrelse og utseende.
Roar Solheim (31.01.2013)
Stor rovfugl
Hei
Jeg satt på toget idag, og i Telemark så jeg en stor rovfugl. Den satt på kanten og seilte utover.Det var bratte heier der. Jeg fikk derfor kun se fuglen ovenfra flyende. Det var begynt å skumre, så fikk ikke se den så tydelig. Den så brun ut, men noen få små lys flekker. Den var veldig stor, så tenker at det må ha vært kongeørn eller kanskje hubro. Finner ingen bilder av disse fuglene ovenfra, bare undenfra. Er det mulig å si hva det kan ha vært utfra beskrivelsen?
A. (30.01.2013)
Svar:
Nei, dessverre ikke. Men det mest sannsynlige er kongeørn, fordi mange kongeørner sitter på eller langs jernbanelinjene nå om vinteren og spiser på kadaverne av alle hjortedyr som blir påkjørt av toget.
Roar Solheim (30.01.2013)
Hagefugltellingen
Eg lurer på kva prosenten fortel i resultatlista for hagefugltellinga. Td. 94% kjøttmeis?
P.B. (28.01.2013)
Svar:
Det betyr hvor stor andel av de registrerte foringsplassene som hadde besøk av kjøttmeis. Tallet i parantes bak er antall foringsplasser som den har besøkt ( per nå 5952) av de totalt 6295 foringsplasser som deltar. Det bakerste tallet i rekka er antall individer, per nå 53662 kjøttmeis.
Morten Ree (30.01.2013)
grønnfink
Hei!
Jeg lurer veldig på hvordan det går med grønnfinken. Har alltid hatt den i hagen, men allerede i fjor var den et sjeldent syn. Og denne vinteren har jeg ikke sett eller hørt den i hele tatt.
Jeg bor i Trondheim nær bymarka.
A.N. (29.01.2013)
Svar:
Grønnfinken, spesielt de unge fuglene, har slitt med en smittsom halsinfeksjonssykdom kalt gul knop 4-5 år. Hagefugltellingen som vi har gjennomført siste helg i april i seks år nå har vist jevn nedgang i bestanden hvert år.
Morten Ree (30.01.2013)
Fugletellinga
Er usikker på om jeg skal registrere fugler som flyr over hagen, ender som begfinner seg på havet, nær land og fugler jeg hører fra hagen min men som befinner seg i skogkanten. Eller er det kun fuglene som oppsøker forplassen som skal telles?
N.N (28.01.2013)
Svar:
Ta gjerne med alle fugler som du ser fra din telleplass. Men vi vektlegger først og fremst de fuglene som oppsøker selve foringsplassen.
Morten Ree (30.01.2013)
Vanskelig....
Hei. Har du tips om en bra fuglebok eller plansje som kan henges på veggen. (Jeg har "Bokklubbens fuglebok fra 19080) Jeg synes det er vanskelig å identifisere fuglene på foringsplassen. Jeg har bl.a. en flokk med noe jeg tror er Gråsisik. Rød flekk på hodet og noe rødt øverst på brystet. Men iflg boka, så overvintrer den sjelden. Her jeg bor er det alltid strenge vintre.
T.R. (30.01.2013)
Svar:
Ta kontakt med NOFs egen butikk Natur og Fritid AS på telefon 38393575 eller søk i nettbutikken naturogfritid.no så har du et stort utvalg fuglebøker og noen fugleplakater. Mest brukte fuglebok i Norge for tiden er Gyldendals store fugleguide.
Fuglen du beskriver er en typisk gråsisik hann. Hvis din fuglebok sier den er sjelden her til lands vinters tid så er det helt feil.Morten Ree (30.01.2013)
Grønnfink
Hvor er grønnfinken som det var mengder av for noen år siden
Pilfinker er også borte, den hadde vi mange av for 2 år siden
O.H. (29.01.2013)
Svar:
Grønnfink, spesielt de unge fuglene, har vært rammet av sykdommen gul knop (halssykdom) i 5 år, så dette innvirker på mengden av grønnfink på den enkelte forplass. Den har hatt tilbakegang i sin utbredelse hvert år siden da.
Pilfink kan kanskje være innenfor normal lokal variasjon, vanskelig å si noe mer sikkert enn det. Men den har de siste årene hatt sterk framgang i Sør-Norge og er enkelte plasser vanligere enn dens nære slektning gråspurv.Roar Solheim og Morten Ree (30.01.2013)
Blåmeis med én fot
Hei! Jeg får jevnlig besøk av meiser utenfor vinduet mitt. To av dem (blåmeiser) undres jeg stadig på, for de har bare én fot. Den ene ser ut til å mistet hele foten, mens den andre har en liten stubb hengende ut fra kroppen. De ser ut til å være i god form, og jeg ser dem nesten daglig. Jeg lurer på om dette er vanlig? Hvordan skjer det? Henger fuglen seg fast, er den skadet av et rovdyr (f.eks. katt)?
A.H. (30.01.2013)
Svar:
Det er ikke vanlig, men av og til ser en fugler med en slik stumpfot. Spurvefugler kan klare seg selv om de bare har en funksjonell fot. Ikke godt å si hvorfor den har mistet en fot, det er mange tenkelige årsaker.
Roar Solheim (30.01.2013)
Spørsmål:
Kan man gi kokkosmasse til utefugler. Jeg har så mange fuler på fuglebrette. Jeg smelter Smult og blander fuglenøtter og frø i. Også brødsmuler legger jeg på bretter.
A.J. (30.01.2013)
Svar:
Ja, det kan du gjøre. Kokosmasse kan også blandes inn i smeltet matfett.
Roar Solheim (30.01.2013)
stillits
hei jeg heter emil og går i 5 klase. jeg lurte på vor stort hull jeg må lage, til en fuglekase for stillits. stillits fines her på nærsnes derfor er jeg interesert i og lage et jem til stillitsen.
E. (30.01.2013)
Svar:
Stillits kan du ikke lage kasse for, den er ikke en hullruger.
Roar Solheim (30.01.2013)
Stillits
Til informasjon: To ganger i vinter har jeg hatt besøk av 5 - 6 Stillitser på fuglebrettet, rettere sagt under brettet. Jeg synes det er interessant, da det vel er sjelden å se denne flotte fuglen her. Her: 2760 Brandbu
Vh Tor Grimstad
T.G. (30.01.2013)
Svar:
Artig! Stillitsen er en veldig vakker finkefugl, som ikke så ofte besøker fuglebrettene, men den er likevel blant de regelmessig registrerte artene.
Roar Solheim (30.01.2013)
glente
Hei,så den i fjor sommer,var "sikker" på det var Glente.Var muligens nære hekkeplass da vi hørte mye lyd og så fuglene.Så unger med foreldre i høst.
I DAG 30/1-13 så vi et par glidefly over Sogndalen i vest agder.Forstår av tidligere svar at det muligens ikke er Glente vi ser,men hvilke rovfugl som glideflyr som ørn,større en hønsehauk er det jeg ser mon tro?
R.A. (30.01.2013)
Svar:
På denne tiden av året, og i Vest-Agder, så er nok musvåk den mest sannsynlige arten. Overvintrende fjellvåk er også en mulighet.
Roar Solheim (30.01.2013)
Hvilken alkefugl?
Så denne fuglen i Ålesund havn, og lurer på hvilken alkefugl det er? Lomvi?
J.L. (30.01.2013)
Svar:
Ja, dette er en lomvi, mest sannsynlig en ungfugl.
Roar Solheim (30.01.2013)
Hva slags fugl?
Hadde idag en for meg ukjent fugl på fuglebrettet. Størrelse ca som en kjøttmeis men var for det meste grå i fjærene. Men på hodet var det ett kraftig markert område som var rødt. Kan dere hjelpe meg med å finne navnet på denne?
Legger ved ett bilde som beklageligvis ble ganske dårlig.
R.T.L. (30.01.2013)
Svar:
RS: Dette er en gråsisik.
FF: Jeg synes dette ligner mer på den nært beslekta polarsisiken, basert på det generelt lyse og kalde helhestinntrykket, den relativt rene undersiden, varme brystet og tildels mye hvitt som omkranser kinnet. Dessuten ser det ut til at nebbet er pistrete, noe som passer best på polarsisik. For å være helt sikker må jeg se et bilde fra en annen vinkel. Hvor ble den fotografert?Roar Solheim og Frode Falkenberg (30.01.2013)
Hva slags rovdyr
Hei! Jeg har laget et foringsbrett på toppen av et avkappet tre i hagen for småfugler og begynte på våren av og videre til nå. Det er mange fugler der nå i januar. En morgen så var det en meis som var helt oppspist. Den lå på bakken nedenfor brettet. Hva i allverden slags dyr kan det være? Det var mildt og myk snø og kun spor av noe som ser ut til å kunne være av skjære størrelse. Nøtteskrike frekventerer ofte og jeg har også sett hauk, men den går vel ikke så mye rundt på bakken. Dette er i Lier i Buskerud.
N.N (30.01.2013)
Svar:
Det mest sannsynlige er at meisen er tatt av en spurvehauk. Spurvehaukene kan ofte bli sittende på bakken der de har slått en fugl, og ribbe og spise den på stedet. Da finner du gjerne en slik fjærhaug som du beskriver.
Roar Solheim (30.01.2013)
Sidensvans
Jeg så i dag 7-8 fugler som jeg mener måtte være sidensvans. Det var i skumringa, så jeg er litt usikker, men toppen på hodet var godt synlig. Det rare var at det så ut som de spiste kroppene i greinspissene på ei edelgran som jeg har planta (knoppene som blir nye årsskudd). Jeg har sett småflokker med sidensvans før, men da har de spist bær, og det har vært om høsten. Kan det stemme at det var sidensvans?
O.E.R. (29.01.2013)
Svar:
Ja, absolutt. Når høstens bær er oppspist, må sidensvansene finne andre ting og spise, og skudd fra ulike trær er en av disse sakene.
Roar Solheim (30.01.2013)
Ekkolyder
Lagar småfuglar ekkolydar, eller ka no det heiter, for å lokalisera.
S.B. (29.01.2013)
Svar:
Det kalles sonar, og fugler bruker ikke dette. Unntaket er en type fettfugler som hekker i huler i sør-Amerika.
Roar Solheim (29.01.2013)
Uglefuglekasser
For ein god del år tilbake laga storebroren min ein fuglekasse tenkt for ugler. Kattugle er vel den mest aktuelle. Denne har aldri blitt sett opp, men i år tenkte me å prøva. I den samanhengen lurar eg på kvar det er lurast å henga den opp. Når bør den hengast opp? Kor høgt skal den henga? Kan den hengast opp nær bebyggelse? Eg er klar over kattugla si hissige adferd altså, eg tenker først og fremst om kattugla vil hekka på ein sånn plass?
Eg lurar også på kor stort ein uglefuglekasse bør væra. Eg er litt usikker på om den me har er stor nok.
S.B. (29.01.2013)
Svar:
Kattuglekasser bør henges opp så snart som mulig - det øker sjansen for bruk i vår. Heng kassa litt inn fra en skogkant (10-20 m), og gjerne 4-5 meter over bakken (bruk stige). Heng den helst 100-200 meter unna bebyggelse, nettopp fordi kattuglehunnen kan angripe mennesker for å forsvare ungene sine når de nettopp har forlatt kassa.
Roar Solheim (29.01.2013)
Hogst
En skogsmaskin har nettopp " gått løs" og snauhogd et område hvor jeg hadde 12 fuglekasser. Fikk berget 9 av dem . Ikke særlig smart av meg å sette de opp på nytt i utkanten av det store feltet ? Jeg har stort sett benyttet blandingsskog for mine fuglekasser , I fjor var det mange ubenyttede kasser i et annet område jeg bruker , mens det året før var så og si 100 % . I en kasse opplevde jeg ved inspeksjon der svart -hvit fluesnapper hadde tatt i bruk , at eggene var krafset opp fra selve reiret og lå på kanten rett innenfor selve innflygingshullet . Jeg pleier jo fylle på litt små kutterflis før sesongen , men i tillegg hadde fluesnapperen fylt opp med redematerialer så høyt at det var jevnt med hullet. Ser for meg at ekorn kunne ha blitt fristet uten å ha fått med seg "godbitene" ? Eller kan det være flaggspetten som er synderen ? Per , Tingvoll
N.N (29.01.2013)
Svar:
Når egg ligger rotet i en småfuglkasse, kan det være på grunn av slossing om reirplassen mellom kjøttmeis og svarthvitfluesnapper. Det kan også ha vært vendehals på ferde som forsøker å kaste ut reir og egg for å komme ned til flisbunn. Hvis ekorn og røyskatt kommer inn, kan også de lage slike kaotiske situasjoner.
Roar Solheim (29.01.2013)
Hva slags fugl
Lurer på hva slags fugl disse fjærene stammer fra. Fant dem i skogen i Sør-Odal kommune tidlig i januar.
G. (29.01.2013)
Svar:
Dette er vingefjær fra en av de sorte og hvite spettene, og det ser mest ut til å dreie seg om flaggspett (målestokk mangler).
Roar Solheim (29.01.2013)
Hønsehauk i nød!
Da jeg kom hjem fra skolen i dag så jeg en hønsehauk sitte i et tre og jeg går bort til den. Og da jeg stod ca.2 meter unna seilte den bare vekk og landet et lite stykke unna. Da jeg gikk bort til den igjen klarte den ikke å lette, den bare humpet bortover. Nå sitter den midt i boligfeltet. Hva skal jeg gjøre?
S. (29.01.2013)
Svar:
Prøv å få fanget den inn, og kontakt fuglefolk for hjelp. Dette er høyst sannsynlig en utsultet ungfugl, som trenger oppforing for å klare seg.
Roar Solheim (29.01.2013)
Ugler/rovfugler
Hvorfor inngår ikke ugler under rovfugler?
M.B. (29.01.2013)
Svar:
Begrepet "rovfugler" er egentlig litt uheldig, fordi det både brukes til å omtale funksjon (jakt på, dreping og spising av andre virveldyr), og systematisk på en egen orden. Uglene tilhører en annen orden, derfor er de systematisk ikke rovfugler, men i økologisk funksjon er de det.
Roar Solheim (29.01.2013)
Forsvunne fugler
Hei, tidligere denne vinteren har vi hatt yrende liv rundt fuglebrett på fjellet; Haglebu, ca 900 moh i Buskerud. Kjøttmeis, granmeis, dompapp, lavskrike og grønnfink. Da vi var oppe denne helgen (2 uker siden sist), var nær sagt alle fugler borte. Kun en kjøttmeis og en lavskrike som ikke en gang våget seg til brettet. Hvor var alle de andre fuglene blitt av?? Har det noe med kulden i de siste uker å gjøre??
A. (28.01.2013)
Svar:
Umulig å si, dessverre, men se mange svar på tidligere rapporter om samme type observasjoner.
Roar Solheim (28.01.2013)
Storskarv?
Hei er dette en storskarv?
Syns det ligner mest på det, men så av et gammelt svar* her hvor en noe lik skarv ble identifisert som toppskarv på grunn av det gule i nebbvika?
*
http://www.fuglevennen.no/sporsmal/?q=8&antall=25&offset=1&term=toppskarv&send=S%C3%B8k!&q_id=17638
Ø. (28.01.2013)
Svar:
Det er mer enn det gule ved munnvikene (i sommerdrakten) som identifiserer de to fuglene på tidligere bilde som toppskarv, både holdning og grønnglans i fjærdrakt. Fuglen på bildet over er imidlertid en storskarv.
Roar Solheim (28.01.2013)
Gråspett?
Jeg antar at dette er en gråspett, men vil gjerne ha det verifisert. Det er første gang den er på besøk på min foringsplass, og det er alltid gøy når nye arter dukker opp. Og spesielt når det skjer under den årlige hagefugltellingen. :-)
P.S./.N.A. (28.01.2013)
Svar:
Ja, dette er en gråspett hann. Gratulerer med et flott bilde! Nest etter flaggspett så er gråspetten den av spettene som oftest besøker forplasser.
Roar Solheim (28.01.2013)
Boltiten,..-er'n sjelden..?
I fjor,i slutten av juli, i Jotunheimen på ca. 1400 moh, stod jeg plutselig midt blant noen små boltitnøster. Etter hvert kom faren også. Dette er første gangen jeg har sett boltiten. Er dette en sjelden fugl i fjellheimen, eller er det på grunn av den gode kamuflasjen som gjør at vi treffer på den en sjelden gang?? Dette var i Smådalen i Jotunheimen..
A.H. (28.01.2013)
Svar:
Artig bilde. Selv om boltiten finnes mange steder i norske fjelltrakter, så holder den seg som regel så høyt at få kjenner den, i motsetning til heiloen som gir mye lyd fra seg når folk er i nærheten. Kamuflasjefargen gjør selvsagt også sitt til at boltitene er vanskelige å oppdage.
Roar Solheim (28.01.2013)
Kjøttmeis.
Er det vanlig at Kjøttmeis tar bolig i fuglekasse på dette tidspunktet av året. Rigtignok er fuglekassen like i nærheten av foringsplass (solsikkefrø og maisboller. Med hilsen Nils A.
N.A.H. (28.01.2013)
Svar:
Kjøttmeis og blåmeis kan gjerne overnatte i bestemte fuglekasser gjennom hele vinteren, og på den måten kanskje okkupere dem. Men de begynner først med reirbygging i siste del av april.
Roar Solheim (28.01.2013)
Art?
Hei
Kom 5 av disse små rakkerne på foringsstasjonen min i dag, 28.01.13. Veldig aktive, og spiste masse. Dessverre dårlig kvalitet på bildene da jeg sto inne og tok bilde gjennom vinduet.
Lurer på om det kan være stjertmeis?
C.S. (28.01.2013)
Svar:
Ja, dette er en stjertmeis. De kan en sjelden gang dukke opp på forplassen. Som regel er det et par med ungene fra sist sommer som streifer sammen som en liten flokk.
Roar Solheim (28.01.2013)
Dvergpapegøyer
Hei. Vi har nettopp fått 2 dvergpapegøyer, en av hvert kjønn. De er begge 5 måneder gamle. Det jeg lurer på er, hvor tidlig begynner de å parre seg? Det virker som om hannen allerede har prøvd seg.
På forhånd takk:-)
E.M. (28.01.2013)
Svar:
Dette er spørsmål du må rette til burfuglfolk - vi arbeider med viltlevende fugler.
Roar Solheim (28.01.2013)
Havørn spørsmål
Hvilken metode bruker havørnen på å beskytte selv selv og sine unger a? Må Havørnen konkurrere med andre om natten for å få tak i mat? Hvor holder havørna til når den er ferdig med hekkesesongen? Hva slags flyver er havørna? Er havørna spesialist i noe?
Mvh,
Ahmed A. Mohammed
A.A.M. (28.01.2013)
Svar:
Dette var litt mange spørsmål som det ikke er plass til å besvare fylldig. Havørnene holder seg i territoriet sitt hele året når den først har blitt gammel nok til å starte hekkingen, og har funnet seg en make.
Roar Solheim (28.01.2013)
tørrfisk
Vi henger torsk som blir til tørrfisk, men kråke/ravn bestanden er kraftig økende. fuglene setter seg på hjellene og spiser/ødelegger torsken. Vi har gasskanoner under hjellene for å skremme kråka bort, men etter en stund blir den vant med smellen og fortsetter å spise. Kjenner dere til effektive metoder for å skremme kråka bort
H.J. (28.01.2013)
Svar:
Dessverre, nei. De aller fleste fugler lærer seg etterhvert til at slike skremme-remedier ikke er farlige, og da blir maten FOR fristende. Det eneste effektive i det lange løp er kanskje å stenge kråkene fullstendig ute med netting, selv om det kanskje ikke er en enkel eller rimelig løsning...
Roar Solheim (28.01.2013)
Tornskate
Vi mener ut fra 4-5 års registrering at vi har en par med Tornskarter som hekker i møne i hovedhuset på vårt lansted på Brimse i Rogaland. jeg ser ut fra registreringer at dette er en sjelden ful, men ut fra sammenlignbare biler på nett og i fuglebøker samt sang sammenligninger som vi har funnet på net mener å ha denne årvisse gjesten på Brimse. Kan vi ta feil med en annen fugl som ligner i størrelse, farge og sang ?
T.H. (28.01.2013)
Svar:
Jeg tviler sterkt på at dere har denne arten i mønet, for tornskatene hekker i busker og kratt. Den er såvidt meg bekjent aldri dokumentert å bygge reir på eller i bygninger. Kan det være spettmeis du har i huset, også den har en sort "maskestrek" gjennom øyet.
Roar Solheim (28.01.2013)
Hvilken art er dette
Hei
Fikk besøk av denne fuglen i dag. Men klarer ikke å finne den i Norsk vinterfuglatlas.
E.N. (28.01.2013)
Svar:
Dette er en gråtrost -en av dem som har forsøkt seg på overvintring.
Roar Solheim (28.01.2013)
En rar and
I en andedam i nærheten svømmer det noen spesielle ender rundt. Jeg lurer på hvilken type det er. Den er sort i kroppen, hvit på brystet, og en spraglete overgang mellom kropp og bryst. Gult, litt flatt nebb med et rødt felt over nebbet og opp mot øynene. Hvit flekk på tuppen av vingene. Det varierer hvor hvite de er på brystet, noen er nesten helt svartspraglete. De har selvsagt svømmeføtter. Jeg fikk tatt et bilde av dem, men det er av forferdelig kvalitet.
C. (28.01.2013)
Svar:
Dette er en tamandtype, mistenker at dette er en sort som heter moskusand.
Roar Solheim (28.01.2013)
Jordnøtter
Vi har et nettingrør med jordnøtter som henger sammen med to rør med frø. Frøene blir borte på et døgn, men det er nå snart en mnd siden vi fyllte jordnøtt-røret, og det er bare halvtomt. Ser stadig noen som pikker i det, men er røret for finmasket eller nøttene dårlige siden de ikke blir borte?
A.I. (28.01.2013)
Svar:
Jeg mistenker at jordnøttene som er i handelen nå, ikke er på langt nær så attraktive som tidligere års nøtter. Enten er det en annen type, eller så er de av svært dårlig kvalitet. Også hos meg ser nemlig jordnøttene ut til å henge urørt, og det var tidligere helt utenkelig.
Roar Solheim (28.01.2013)
hva slags fugl
er dette en and? Bildet er tatt i stange ved mjøsa 27.1
A.E. (28.01.2013)
Svar:
Nei, dette er en un g svane.
Roar Solheim (28.01.2013)
Finkefugl (?) på foringsplassen?
Vi observerer gjevnlig en (tykk) finkelignende fugl på foringsplassen. Den holder seg på bakken og er uanselig gråbrun i fjærdrakten.Kan det være en bokfinkhun? Da er den større enn hannen.
E.S. (27.01.2013)
Svar:
Sannsynligvis en bokfink hann i vinterdrakt. Gå inn på denne linken så får du se noen vinterbilder av bokfink:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11995&vis=bilderMorten Ree (28.01.2013)
Registrering av temperatur.
Vi har nå minus 20 grader her på Rundhag i Målselv. Prøvde å skrive -20 grader da jeg skulle registrere antall fugler. Da ble ikke registreringen godtatt. Det kom opp beskjed med rød skrift. : Skriv ett tall . Da skrev jeg bare 20 og det ble registrert. Regner med det blir forstått at vi har 20 minus ! men gjorde jeg noe feil ?
E.M.Ø.E. (27.01.2013)
Svar:
Vi skal gå inn og endre dette til minusgrader. Det er noen som har hatt lignende problemer, uten at vi het vet hvorfor.
Morten Ree (28.01.2013)
Hvilken fugl?
Under hagefugltellingen hadde jeg besøk av en ukjent fugl. Den var på størrelse med en granmeis/løvmeis. Farge: brun spraglete på rygg/nakke, Sort felt på hode (ikke ned til øynene, Lys brun eller beige jevn farge på bryst og buk, litt lysere under vingene og brune vinger med hvit stripe. Foretrakk solsikkefrø på foringsplassen. Forer med solsikkefrø, villfuglblanding, brødskalker og meiseboller. Sitter rolig ved foringsautomaten eller på bakken og spiser. Oppholder seg ca 2-5 minutter ved foringsplassen om gangen. Farger og form kan minne om en munk, men kan den oppholde seg i Trøndelag på denne årstiden?
mvh Ingar Lien
I.L. (27.01.2013)
Svar:
Noen få munk overvintrer og kan ses ved foringsbrettet midtvinters. Men din beskrivelse av spraglete rygg/nakke stemmer ikke med munk. Tenkte kanskje det kunne være en bokfink i vinterdrakt, men er usikker.
Morten Ree (28.01.2013)
registring
Til siste spørsmål,hvor skal vi registrere denne fuglen visst det er en "Bergirisk"?
E.E. (27.01.2013)
Svar:
Hvis dere er med på Hagefugltellingen så kan dere registrere den der sammen med de andre fuglen. Trykk rullegardin på menyvalget over registreringsrubrikkene og velg "Alle arter", så finner dere Bergirisk.
En annen plass å registrere fugler på er www.artsobservasjoner.no.Morten Ree (27.01.2013)
Bilde nr 2
Her er bilde nr 2 av fuglen jeg tidligere har stilt spørsmål om.
I.L. (27.01.2013)
Svar:
På dette bildet ser i alle fall fuglen til høyre ut til å være mye mindre enn en dompap, og altså på størrelse med gråsisik/bergirisk, men jeg er ikke i stand til å fastslå art ut i fra dette bildet.
Roar Solheim (27.01.2013)
Hva slags fugl..?
For meg virker gråsisikken, brunsisikken og sibirsisikken å være svært like. Hva slags sisik er dette?
A.H. (27.01.2013)
Svar:
Dette er en gråsisik, skille mellom de nevnte (tidligere omtalte) underartene er ikke lenger aktuelle, så vidt jeg har oppfattet.
Roar Solheim (27.01.2013)
Bilder i forb. m. tidligere spørsmål
Jeg stilte tidligere i kveld spørsmål om en fugl som var på besøk på foringsplassen. Jeg tok to bilder av fuglen, sammen med en dompap hann. Det forteller litt om størrelse og form, selv om bildene ble svært dårlige (tatt gjennom et vindu med telelinse). Det ser ut som fuglen har ganske langt, tynt nebb. Den minner om en gråsisik, men har som nevnt sort stripe/kaloitt på hodet og mangler den røde flekken i panna som gråsisiken har. Den har også jevnere farge på brystet enn sisiken.
I.L. (27.01.2013)
Svar:
Dette bildet er for uklart til at jeg klarer å se hva det kan være, dessverre.
Roar Solheim (27.01.2013)
Ikke bare småfuglene som finner mat på fuglebrettet.
Bilde av Spurvehauk
J.H.V. (27.01.2013)
Svar:
Ja, spurvehaukene besøker jevnlig boligstrøk med forplasser, i håp om å kunne knipe seg en småfugl.
Roar Solheim (27.01.2013)
Toppmeis
Hver høst er det en eller to toppmeis å se ved fuglebrettet. Men dessverre blir de borte etter et par uker. Betyr det at de dør (håper jo ikke det!) eller bare flytter de til en annen forings plass? Jeg har observert at de alltid kommer før de mer tallrike andre meisene (blåmeis og kjøttmeis). De virker også mindre sky (det samme gjør svartmeisen).
U.K. (27.01.2013)
Svar:
Nei, jeg tviler på at de forsvinner fordi de dør. Kanskje trekker de mer inn i skogen utover senhøsten. Selv blant blåmeis og kjøttmeis skjer det en stadig utskifting av individer rundt den enkelte forplass i løpet av høsten, mens totalantallet kan være omtrent jevnt.
Roar Solheim (27.01.2013)
sjelden fugl
Jeg bor i Kristiansand, inntil et skogsområde. -de siste 2 månedene har jeg sett 2 fugler i duestørrelse. De har vinger som er stripete grå/svarte og brune. Brystet er rødbrunt, men det mest spesielle er at de har "punkesveis" på hodet: fjærer som står rett opp rundt hele hodet,som om de er bustete. Disse fjærene ser ut til å være rødbrune, som brystet. Jeg finner ikke disse i fugleboka. De kommer sammen og er sett i trær ca 50 m fra huset. Et par ganger har en av dem kommet til verandaen, der jeg har fuglemat.
H.T. (27.01.2013)
Svar:
Det er ikke lett å finne ut hva du kan ha sett. Beskrivelsen din kan passe med hærfrugl, se bilder på denne siden: https://www.google.no/search?q=h%C3%A6rfugl&hl=no&tbo=u&qscrl=1&rlz=1T4SUNC_noNO363NO363&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=SHkFUdLTHams4ASP2YHIBg&ved=0CCwQsAQ&biw=1920&bih=903
Men hærfugl pleier ikke å bli sett i Norge om vinteren, kun inntil snøen kommer. Dersom dette ER to hærfugl som har overlevd snøen, så er det ganske sensasjonellt. Prøv å få tatt bilder av fuglene.Roar Solheim (27.01.2013)
Grønnfink som blir matet
Vi har mange grønnfinker på foringsplassen. For ca 2 uker siden satt en grønnfink på fuglebrettet som så mye større ut enn de andre. Den satt bare stille og så seg om. Jeg ble sittende og se på den fordi jeg tenkte den muligens var syk. Plutselig begynte den å gape og en annen grønnfink begynte å mate den. Den beveget vingene på samme måte som fugleunger gjør når de blir matet. Dette skjedde et par ganger. Deretter forsvant hele flokken. Hva kan være forklaringen på dette? Det kan vel umulig ha vært en fugleunge på denne tiden av året?
M.H. (27.01.2013)
Svar:
Det mest sannsynlige er at det er en hunn som tigget mat av sin make. Men slik foring før egglegging bruker ikke å skje så tidlig på året, kun de siste 1-2 ukene før egglegging. Dermed virker denne hendelsen nokså uvanlig.
Roar Solheim (27.01.2013)
Spørsmål:
Vi bor i Hamarområdet på Hedemarken, med mange flotte observasjonssteder i nærområdet. Vi ønsker å oppleve ravn, og søker etter gode observasjonssteder. Er det noen spesielle fjellområder vi bør besøke?
Mvh
Familien Ervik
U.E. (27.01.2013)
Svar:
Litt vanskelig å si. Ravnen er jevnt spredt i fjelltrakter i Hedmark. Der det ligger søppelfyllinger i nærheten av f. eks. hyttegrender, vil en lett oppleve ravner om vinteren. Utover i februar-mars kan du nok også høre og se ravnenes fluktspill på slike steder. Ta ellers kontakt med lokallaget av NOF i Hamar (sjekk under organisasjon på birdlife.no).
Roar Solheim (27.01.2013)
vann til småfuglene ?
Trenger småfuglene vann nå om vinteren ? Sett at flere som har tatt inn skadede fugler har gitt dem vann og at de drikker endel. Kunne f.eks sette ut en skål med vann oppvarmet med et 12Volt varme-element som jo er ufarlig.
J.K. (27.01.2013)
Svar:
Hvis du tilbyr fuglene vann å drikke om vinteren, så er nok det kjærkomment. Mange fugler spiser snø for å få i seg vann, så ferdig smeltet snø/is foretrekkes når de kan få det.
Roar Solheim (27.01.2013)
Fugletelling
Hvordan kommer jeg frem til skjemaet for registr av antall fugler i dag ?
E.W. (27.01.2013)
Svar:
Logg deg på fra http://www.fuglevennen.no/registrer/?a=LN9 rapporteringsskjemaet kommer opp etter at du har registrert hvor du har sett fuglene. Lykke til!
Frode Falkenberg (27.01.2013)