Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 466 til 38 515 av totalt 49 973 spørsmål


#Fugleforing

Nøtteskrike i Finnmark

Hei!
Tror nettopp jeg var vitne til noe så sjeldent som en nøtteskrike i Kautokeino i Finnmark. Dette må da være en sjeldenhet her oppe, har aldri sett den her før?
Søkte straks på bilder av norske fugler, og den er ganske så gjenkjennelig, så jeg er 95% sikker på at det var nøtteskrika. Utrolig stas!

R.S. (05.02.2013)

Svar:

Den er kanskje ikke vanlig i Finnmark, men under hagefugltellingene så ble nøtteskrike rapportert mange steder i fylket.

Roar Solheim (17.02.2013)


#Fuglekasser

Kjøttmeis i stærkasse

I mange år har stæren hekket i den samme kassen, men i fjor kom den ikke. Derimot hekket kjøttmeisen i stærkassen, dette skjedde langt utpå sommeren (antar det var kull nummer to). Nå når kjøttmeisen har funnet ut at kassen er beboelig er jeg redd for at den er okkupert når stæren ankommer. Hva vil i så fall skje? Hiver stæren ut kjøttmeisen eller er det stæren som må se seg om etter annen bolig?

N.N (17.02.2013)

Svar:

Nei, stærene kaster nok ikke ut kjøttmeisen. Jeg ville lage en ekstra stærkasse, og sette opp den hvis stærene plutselig dukker opp, og gamlekassa da er besatt av kjøttmeis.

Roar Solheim (17.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem er dette tru ??

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei - fikk besøk på foringsplassen min i ettermiddag, gulspurv og pilfink skatt til side. Rakk dessverre bare å få et uklart bilde med mobilen.
Kikket i fuglebøkene mine, men kunne ikke identifisere hvem det kan være. Den var rustrød/brun på hodet, lite spetter på brystet - det jeg stusset mest over er den tydelige kløften i halen. Størrelsen . . .som en stor trost - ca spurvehauk- størrelse

H.F. (17.02.2013)

Svar:

Bildet lar seg ikke forstørre uten at de fleste detaljer forsvinner. Likevel tror jeg det er en spurvehauk som sitter i busken. Den har ikke kløftet stjert, men det ser slik ut pga vinkelen den er fotografert i. Fjærene bøyer ned på hver side fra midten, og da får en et V-formet inntrykk fra dette punktet.

Roar Solheim (17.02.2013)


#Økologi og atferd

Når finne de seg en partner?

Hei!
Jeg lurte på når fuglene (spurvefugler) finner seg en partner, parrer? I hvilke årstid er det? Jeg hører så mye fuglekvitter ute nå, og jeg er så ivrig, fordi jeg vil ha fugl i fuglekassa :-)

A. (17.02.2013)

Svar:

Spurvefuglene finner partnere til ulik tid. Spettmeisene holder sammen som par hele vinteren, mens de øvrige meisene nok ikke finner seg en partner før i april når de starter reirbygging. Alle trekkfuglene danner først par når hannenhj har funnet seg et godt territorium, og hunnene ankommer og velger seg en partner.

Roar Solheim (17.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lom

Bilde vedlagt spørsmålet

Er vel en lom, dette? Lys strupe og hals, nebb som peker oppover. Tenker smålom. Avstanden var stor så bedre bilder fikk jeg ikke.

N.N (17.02.2013)

Svar:

Ja, helt riktig. Dette er en lom, og jeg mistenker at det kan være en islom. Det er imidlertid ikke lett å skille islom og gulnebblom i vinterdrakt når bildet ikke er skarpere, og jeg mangler god felterfaring med de to artene. Derfor et lite forbehold om artsbestemmelsen.

Roar Solheim (17.02.2013)


#Trekkfugler

Sidensvans

For et par dager siden , 15. febr. var Sidensvansen tilbake i hagen vår . Uvanlig å se den her på denne årstiden ( Nordmøre) . Trodde først den var på et tidlig trekk nordover , men den er kun en flyttfugl rundt om i landet ? Da har jeg i tilfelle servert en løgn nettopp , da jeg trodde Sidensvansen var på sørlige breddegrader vinters tid . Balkan - Middelavet ? Hilsen Per , Tingvoll

N.N (17.02.2013)

Svar:

Sidensvansens vintertrekk og vandringer varierer fra år til år, avhengig av hvor mye bær og vintermat de finner. I vinter har det tydelig hengt igjen sidensvans flere steder i Sør-Norge. Utover vinter og vår kan de spise mye annet enn bær, f. eks. skudd fra ulike trær, ja i ekstreme tilfeller ekskrementer fra pattedyr! Under ekstreme vintre KAN de fly helt syd til Middelhavet!

Roar Solheim (17.02.2013)


#Økologi og atferd

Vanskelig skjære

En jeg kjenner har den siste uken fått problem med en skjære som hakker med nebbet i veggen høyt oppe på husveggen, eller i hvert fall bråker. Ut fra det vi vet om skjærer er dette merkelig adferd. Generelt er det flere skjærer rundt huset. Kompisen min har av og til kakket i vinduet for å skremme dem unna småfuglene, som han mener blir skremt av skjærene. Det er kjent at vanlige kråker kan hevne seg på ting de blir irritert over. Kan dette være noe lignende, eller hvilke årsaker kan det ha? Er det noen måte å få skjæren til å slutte med hakkingen på som ikke er slem eller kostbar?

N. (17.02.2013)

Svar:

Tror neppe skjæra hakker på veggen av irritasjon, mer sannsynlig at den mistenker at den kan finne noe spiselig (men jeg aner ikke hvorfor den skulle tro det). Det beste vil trolig være å dekke til denne delen av veggen for en tid med f. eks. en bærnot, plastduk eller lignende.

Roar Solheim (17.02.2013)


#Diverse

Skjære

Hei Skjærer har alerede begynt og bygge rede,begyner di før sevja kommer til treet for da er jo kvisten letere og brekke? eller er det noe jeg trur.MVH Egil Bruvold

E.B. (17.02.2013)

Svar:

Det KAN jo tenkes at dette er medvirkende til at de starter reirbygging såpass tidlig, men jeg tror kanskje ikke det. Vanskelig å vite.

Roar Solheim (17.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønnspett?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.

Såg såvidt i denne karen her i fjor, og nå har den dukket opp igjen..Den kommer ikke til foringsplassen min, sånn som Flaggspetten og Hvitryggspetten, men holder seg til tretoppene rundtomkring i nabolaget, og "kauker" noe voldsomt..
Bildet er ikke av så bra kvalitet, men den er helt rød på isse og nakke, og har mustasjestrek..(Det såg jeg med kikkerten min)
Kan dette være en Grønnspett?

Mvh Randi Vadseth,Emblem, Ålesund

R.V. (16.02.2013)

Svar:

Ja, dette er en grønnspett, og du har helt rett - den er ikke en typisk forplassgjest. Det er derimot slektningen gråspett, som gjerne besøker forplasser og spiser fett, brød og andre saker.

Roar Solheim (17.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Snøspurv

Hadde 4 snøspurver på foringsplassen 6 februar Brøttum,-er det vanlig i dette området?

Å.S. (16.02.2013)

Svar:

Nei. Noen har tidligere forvekslet stjertmeis og kalt dem snøspurv, så i utgangspunktet er jeg skeptisk til artsbestemmelsen her. Et bilde ville ha hjulpet.

Roar Solheim (17.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl? Utydelig å mørkt bilde klarer ikke tyde hvilket fugl den øverste er?..
Ser de andre er dompap.

N.N (16.02.2013)

Svar:

Mistenker at det også er en dompap (hunn), men bildet tillater ikke å trekke noen sikker konklusjon.

Roar Solheim (17.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags rovfugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags rovfugl er dette? Bildet er tatt i California (av min gode venn Kjell Tore Steiro). Er det falk eller hauk? Event. hvilken type? Kan sende bilde forfra også.
På forhand takk,
Mvh,
Vanya Lind Hagavei

N.N (15.02.2013)

Svar:

Dette er en hauk, og jeg tror det er ungfugl av en av to arter: sharp-shinned hawk (tverrhalehauk) eller coopers hawk (trostehauk). Den første er litt mindre enn vår spurvehauk, den siste er mellom spurvehauk og hønsehauk i størrelse. jeg kjenner dem ikke godt nok til å kunne avgjøre hvilken av disse to dette kan være.

Roar Solheim (15.02.2013)


#Diverse

Bydue med en rar fot!

Var i byen og så en bydue som gikk ved siden av meg, den gikk bra, men den ene foten altså tærne var skadet/sammenvokste så det så ut som den hadde en tå. klarer den seg greit slik? eller burde den avlives? hva er beste alternativet ifht til mattype å gi til byduene?

I.S. (14.02.2013)

Svar:

Fugl kan klare å overleve selv med ganske store skavanker, og slike klumpføtter ser det ut til at duer kan leve lenge med. Dessverre kan skaden ha oppstått ved at dua har surret foten inn i trådrester eller lignende, altså en direkte følge av saker vi mennesker slenger fra oss. Men det beste er trolig å la fuglen være. Bare dersom en ser tydelig at noe sitter fast rundt foten, bør en forsøke å fange fuglen for å fjerne fremmedlegemet.

Roar Solheim (15.02.2013)


#Diverse

Ingen småfugl på foringsbrettet!

Hei Vi har hatt både svarttrost spurv og kjøttmeis regelmessig på foring brettet frem til midten av januar Nå er det helt stille. Det samme har skjedd i resten av nabolaget (Hasle i Oslo) Gikk tur rundt Sognsvann i dag. Så to kråker Ingen andre fugler. Ble kommentert av andre turgåere også. Er dette vanlig?

B.G.J. (15.02.2013)

Svar:

Desverre har vi fått mange slike rapporter,både i vinter og tidligere, og vi vet ikke hva som er grunnen til at det plutselig kan bli tomt for fugler enkelte steder. Andre opplever fremdeles fugl på forplassene, så dette er egentlig en gåte så lenge det ikke har kommet plutselig strengere vintervær.

Roar Solheim (15.02.2013)


#Økologi og atferd

Lom

Så en lom som fisket på silenders vis, det vil si at den dukket hodet ned i vannet, mens kroppen for øvrig lå i vannflata. Slik drev den på lenge, minst en halv time og jeg så at den fanget fisk. Den dykket ikke. Fisker alle lomene på denne måten?

N.N (15.02.2013)

Svar:

Både lommer og fiskender svømmer ofte med hodet under vann, for å se etter fisk. Men jeg har ikke hørt før om at de klarer å snappe fisken mens de ligger i denne stillingen, som regel må de dykke etter fiskene. Jeg har aldri hørt om at lommene kan fange fisk slik, men det betyr ikke at det ikke behøver å være en vanlig jaktmetode under spesielle forhold.

Roar Solheim (15.02.2013)


#Økologi og atferd

Ørn angrepet av mindre fugler

Observerte i dag en stor gruppe fugler som fløy etter en ørn eller lignende. I alle fall en svært stor fugl. Det virket om ørna forsøkte å unnslippe ved å fly mange og raskt endrede svinger. Fulglene dannet en ring rundt ørna. Det må ha minst være 50 fugler som fløy sammen rundt ørna.
Det var et merkelig fenomen, desverre fikk jeg ikke filmet det.

A. (15.02.2013)

Svar:

Det er vanlig at mindre fugler mobber rovfugler, for å jage dem vekk. Dette høres mest ut som en flokk kråkefugler, for det er helst de som kan samles i så store flokker under mobbing av rovfugl.

Roar Solheim (15.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne seilte majestetisk over hodene våre i Saudafjellene nå i vinterferien. Hva er det?

R.M. (14.02.2013)

Svar:

Dette ser ut til å måtte være en ravn.

Roar Solheim (14.02.2013)


#Diverse

Svarttrost med en hvit halefjær.

Har i lenger tid hatt fast besøk i hagen (på foringsplass) av en
svarttrost som har en hvit halefjær på høyre side. Er dette vanlig? Åsane i Bergen.

H.E. (14.02.2013)

Svar:

Ja, det er faktisk ganske utbredt blant trostene at enkelte fugler har noen eller mange hvite fjær. Dette er en genetisk styrt egenskap som gjør at enkelte fjær ikke tar opp fargestoffer under utveksten. Det har følgelig ikke noe med albinisme å gjøre.

Roar Solheim (14.02.2013)


#Diverse

Hubroens sanseorganer

Hvordan fungerer sanseorganene til en Hubro (Bubo Bubo)
og hva er spesielt for denne artens sanseorganer?

A. (14.02.2013)

Svar:

Høres ut som et eksamens- eller lekse-spørsmål, som det er for omfattende til å kunne besvares her. Eneste som kan føyes til, er at hubroen har veldig store øyne i forhold til kraniet, og åpenbart bruker synet under sin jakt på byttedyr.

Roar Solheim (14.02.2013)


#Diverse

låvesvale taksvale tårnseiler=)

Bilde vedlagt spørsmålet

hei hvem av di fuglene her begynner og dra til norgeførst?+ hvem av norske fugler begynner først?=)

sånd ser den kassa ut trur du di vil komme der?=) har kjøpt meg tårsiler kasse og taksvale og uglekasse særkasse survekasse ja og noen flere kasser begynner og kjenne det nærmer seg nå=)

S. (14.02.2013)

Svar:

Det er umulig å si om du vil få svaler i kassa eller ikke - det må bare prøves ut. Slik er det med alle former for kasseopphenging. Ditt første spørsmål vet jeg ikke svaret på.

Roar Solheim (14.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødstrupe?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne i hagen, Rogaland. Etter å ha kikket på mest vanlige fugler fra hagefugltellingen, ser det ut som om rødstrupe ligger nærmest. Men jeg får det ikke helt til å stemme med den tegningen som er i Gyldendals store fugleguide. Er den en rødstrupe - eller noe helt annet?

O. (13.02.2013)

Svar:

Ja, dette er en rødstrupe.

Roar Solheim (14.02.2013)


#Diverse

Hva er sesongens høydepunkter for en ny fuglekikker?

Hei!
Som ny fuglekikker har jeg så vidt begynt å lære. Blant annet om sesongenes ulike attraksjoner. For meg som bor på Haugalandet, hvilke ornitologiske attraksjoner har fugleverden å by på nå og i tiden fremover? Hva skal jeg se etter, rett og slett?

E. (13.02.2013)

Svar:

Ikke lett å svare på, for det er alltid mye spennende å oppleve i naturen. Nå når dagene blir lengere, har allerede de første artene startet vårsang, og om noen få uker ankommer de første trekkfuglene (vipe, stær, sanglerke osv.) Deretter går det slag i slag, så hvert eneste år har en følelsen at en ikke rekker å følge med på alt spennende som skjer. Det beste du kan gjøre, er å forsøke å finne ut om det er en lokal fugleforening nær ditt hjemsted, og å oppsøke likesinnede der.

Roar Solheim (13.02.2013)


#Diverse

låvesvale reir

hei kjøpte meg ett låvesvle reir av natur og fritid og i April Mai så duker di første opp bor på landet men vi har jo så veldig med tårsiler men vill ha litt låvesvale og taksvale der og tårnseiler di er jo så fine men hvor burde den stå helt oppunder mønen eller hvor skal eg henge den det står minimum gap between top of nest and ceiling 6 cm

S. (13.02.2013)

Svar:

Låvesvale reir bør plasseres under tak, enten på utsiden av et hus, eller oppe på en bjelke inne i åpen låve, uthbus eller lignende. Bare det er ca 10 cm klaring over reiret (men gjerne mer også), så kan nok låvesvalene hekke der.

Roar Solheim (13.02.2013)


#Diverse

Gåseavføring

Vi har hørt at gårseavføring er giftig, stemmer dette?

N.N (13.02.2013)

Svar:

Dette er helt ukjent. Spørsmålet vil også være: for HVEM? Vet likevel at kyr ikke liker å beite der kanadagjess har beitet og lagt fra seg ekskrementer, men jeg har aldri før hørt noe om at dette skyldes at møkka er giftig. Kan jo ganske enkelt tenkes at kuene ikke liker å ete dritt (?).

Roar Solheim (13.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Pingvin på fuglebrettet?

Her om dagen så jeg en merkelig fugl på brettet. Den lignet litt på en liten 'pingvin'. Hva kan det har vært? En sidensvans kanskje?

H.L. (13.02.2013)

Svar:

Her hadde det hjulpet betraktelig med et bilde, for det er faktisk vanskelig å se hva slags brettgjestfugl du kan ha assosiert med en pingvin. De nærmeste å tenke på i Norge er alkefugler, men de kommer aldri på fuglebrett.

Roar Solheim (13.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vader sammen med gruppe Storspove

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen komm inn fra havet sammen med en flokk Storspover. Flokken fløy lenge i sirkler før de satt seg ned og rastet. Virket som de var på trekk, men det er vel tidlig? I kikkerten kan man antyde hvit øye(bryn) stripe, dette kommer ikke så veldig fram på bildet. Hvit buk og mørke (gråe) bein. Mørke håndsving fjær spiss.

J.L. (13.02.2013)

Svar:

Litt vanskelig å se sikkert, selv ved forstørring, men jeg tror dette dreier seg om en ung lappspove. Ryggfjærene og hele fremtoningen stemmer med denne, likeledes størrelsen.

Roar Solheim (13.02.2013)


#Økologi og atferd

Hønsehauken - Mange mislykkede angrep på duer

Hei,
Jeg har vært så heldig å se nesten daglige haukeangrep på en dueflokk rett på utsiden av kontoret. Men det som slår meg er at det alltid ender i korte mislykkede angrep. Det som er klart er at den tar duer og annet siden det er samme hauken som jeg oppdaget siden desember, men jeg har til gode å se det!
Disse duene har en helt utrolig overlevelsesinstinkt; de ser ut som de hele tiden trener på unnamanøvreringstaktikk, måten de klarer å lure seg unna fra disse stadige angrep - enten stupangrep ovenfra, underfra, hvordan hauken presser flokken ned til bakkenivå, eller når dueflokken flyr himmelhøyt. Finnes det noen fullgod forklaring hvorfor disse flyr så høyt opp i været når hauken angriper?

B. (13.02.2013)

Svar:

Både hønsehauk og vandrefalk vil gjerne angripe ovenfra. Derfor vil en del fugler som er gode flygere selv, forsøke å fly høyere enn rovfuglen for å unnslippe. Andre gjemmer seg på bakken. Har selv sett jordugle mobbet av en flokk kråker. Den unngikk kråkene ved å fly stadig høyere opp i lufta, inntil kråkene falt fra, en etter en.

Roar Solheim (13.02.2013)


#Trekkfugler

stær?

Heo. kan det stemme at jeg har sett en stær på denne tiden av året? har søkt opp bilder av figlen å synes den ligner. et annet spørsmål.vi har stort antall grønnsisik og gråsisik i hagen vår/forplassen, vi har også kkøttmeis, blåmeis, svarttrost, granmeis og flaggspett, disse kommer nå ikke til maten, å sitter bare å prøver å komme til. sisikene skriker, haper og flyger mot de andre artene og seg i mellom? er det noe jeg kan gjøre? vil jo helst at alle skal bli mette. har 7 matsteder til de i hagen. bor i Trondheim

I.S. (12.02.2013)

Svar:

Ja, du KAN ha sett en overvintrende stær, selv om det ikke er mange som holder seg her hele vinteren. Men det er bare noen få uker til de første kommer tilbake på trekk.

Roar Solheim (12.02.2013)


#Økologi og atferd

rovfugel

Jeg så en video i går der en kjøttmeis dreper en annen liten fugel for å få mat. Hvor vanlig er det? kan vi nå kalle kjøttmeis for en rovfugel. Gjør andre småfugler det samme?

K.S. (12.02.2013)

Svar:

Dette er nok ikke svært vanlig, men fenomenet er kjent. Kjøttmeisen heter ikke kjøtt-meis for ingenting, og den hakker gjerne på andre, døde fugler og kadavere. Men det er nok bare noen få som utvikler det så langt som denne finske fuglen, til selv å avlive mindre fugler for å spise den energirike hjernen på dem.

Roar Solheim (12.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lurer på hva dette er?

Bilde vedlagt spørsmålet

Finner ikke noe som ligner i fugleboka, helt svart nebb og pannebånd, blåaktig på toppen av hode, litt rustbrunt på siden. Holdt seg ved fuglebrettet i hele vinter.På Sunnmøre 100moh.
På størrelse med en dompapp.

I.A.A. (12.02.2013)

Svar:

Dette er en spettmeis.

Roar Solheim (12.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Klarer dere å se hvilken art dette er utifra det ikke altfor bra bildet?

M. (12.02.2013)

Svar:

Dette er en rødstrupe.

Roar Solheim (12.02.2013)


#Diverse

Sebrafink

Hvordan ser vi forskjell på gutt og jente fink? Mine er orange på kinnet ..

M. (12.02.2013)

Svar:

Dette må du spørre burfuglfolk om.....

Roar Solheim (12.02.2013)


#Diverse

Eg har eit spørsmål til dykk!

Er det fleire fuglar enn menneske på jorda? Kva for ein fugleart er den mest tallrike på jorda. Gje meg jorda til bustad!

O.O. (12.02.2013)

Svar:

Det er nok absolutt flere fugler enn mennesker på kloden - enn så lenge. Men jeg vet ikke hvilken art som er mest tallrik. Kanskje kan det være blodnebbvever i Afrika.

Roar Solheim (12.02.2013)


#Fugleforing

Kjøttmeis og andre småfugler

Er det gjort målinger om hvor rask nebbhastighet kjøttmeisen har? Jeg forer med solsikkefrø. Det er fascinerende å se hvor raskt de forsyner seg med et frø, før de flyr til en pinnekløft i hekken og deler opp føret.

J.F. (11.02.2013)

Svar:

Ikke som jeg kjenner til.

Roar Solheim (11.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl?

jeg bor i et område med en del bebyggelse, og har sett mange ganger en liten flokk med fugler. De er sorte, litt mindre enn kråka, og med en mørk grå stripe over hodet. Svart nebb.Hvilken fugl kan det være? Det er ikke vanlig kråke, skjære eller kornkråke.

S. (11.02.2013)

Svar:

Dette er nok kaie, de er grå på hodet, små og kvikke.

Roar Solheim (11.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongeørn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg var ute på en av mine skogsturer i går, der jeg alltid har med kameraet. I går kom jeg over denne. Jeg har sjekket Google Bilder og håper dette er det jeg tror, en Kongeørn. Har blitt veldig glad i å ta bilder av rovfugl, så denne må fanges bedre på bilde, slik jeg har gjort med fiskeørn og haukugle :)
Om interesse ligger bildene her: http://www.flickr.com/photos/kristianjv/
Haukugla var fryktelig "tam", sto 5 meter unna når jeg tok bildet.

mvh
Kristian V.

K.V. (11.02.2013)

Svar:

Ja, dette er en ung kongeørn. Et godt og tydelig bilde som klart viser artskjennetegtnene. Gratulerer! Det er dessverre ikke alltid at bildene som sendes inn er så klare og fine som dette.

Roar Solheim (11.02.2013)


#Diverse

Kjøttmeis/blåmeis.

Min gamle far har mye fugler på fòringsplassen og studerer de nøye. Han har sett en blåmeis og en kjøttmeis som alltid kommer sammen, flere år på rad. Syns han sa at det skjer vinterstid, han nevnte ikke resten av året. Han antar det er de samme to fuglene, og de holder seg i nærheten av hverandre som et ektepar. Hva kommer det av? Er også andre kjøtt-og blåmeiser der. Hvor gamle kan de bli?

T. (11.02.2013)

Svar:

Blåmeis og kjøttmeis pleier ikke å knytte seg til hverandre på denne måten, med mindre en av dem har blitt foret opp i et reir hos den andre arten, noe som kan skje hvis et egg blir feillagt. Småfugler kan bli 5-8 (10?) år gamle når de først har overlevd sin første vinter.

Roar Solheim (11.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei igjen og takk for bra svar på mitt forrige spørsmål.

Jeg var ute i dag og tok bilder av det svarte svaneparet.
Jeg fotograferte samtidig en andefugl som jeg ikke klarer å finne verken på nett eller i fugleboken min.

Håper du kan fortelle meg hva denne fuglen heter (se bilde).

Mvh. Andre

A. (11.02.2013)

Svar:

Dette er en rustand - ikke vanlig! Dette kan være en rømt parkfugl, men ikke godt å si. Send inn observasjonen med riktig lokalitetsangivelse, slik at rapportkommiteen kan se på den.

Roar Solheim (11.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

trost??

Bilde vedlagt spørsmålet

Svart(mørk ) med mørkt nebb, med litt gulgrønn farge på strupen.
På størrelse med en trost. Hva slags fugl er dette?

S.R. (11.02.2013)

Svar:

Bildet er for dårlig, men jeg tipper det er en ung svarttrost hann, eller kanskje også en hunn.

Roar Solheim (11.02.2013)


#Økologi og atferd

Hubro

Var ute å gikk tur fredag 8.februar i et boligområdet. Fikk øye på en Hubro som satt under taket på et hus. Er ikke noen fuglekjenner, men har sjekket litt rundt og komt til at det må være en Hubro. Et mektig syn! Hvor vanlig er Hubro i dette området? Bor på Fiskarstrand i Sula kommune på Sunnmøre. Fikk tatt et bilde med tlf min, ikke av høyeste kvalitet.

S.H.B. (11.02.2013)

Svar:

Hubro finnes regelmessig på den kanten av landet, langs kysten, men det er ikke så ofte en ser dem sitte på et hustak. Dette KAN dreie seg om en ungfugl fra i fjor, som er utsultet og dermed mindre sky.

Roar Solheim (11.02.2013)


#Økologi og atferd

gråspett

En dag i november i fjor oppdaget jeg en gråspett klatre oppover trstammen der vi har div. foringsautomater. Kunne ikke se den spiste noe. Den satt litt på drageren i rystet på huset før den fløy bort. Rett etter jul, observerte jeg en i rystet på et gammelt uthus vi har på tomta. Den forsvant, mulig inn i huset gjennom en åpning oppunder taket. Er det mulig den har tilholdsted der? eventuelt rede? Har sett den kun de 2 gangene. Er spettene sky ?

M.B.K. (11.02.2013)

Svar:

En gråspett kan nok holde seg i/rundt et uthus om vinteren, men vil ikke hekke på et slikt sted. Den bygger reir i trær,vanligvis hakker den hull i en osp. Spettene kan være nokså sky overfor oss mennesker.

Roar Solheim (11.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor svart fugl med gult nebb

Sort fugl med gult nebb:
Størrelse noe større enn en ravn sett langs østre grusvei v/ Store Lungegårdsvann i Bergen. Fuglen gikk og spankulerte helt uanfektet av meg som passerte rett forbi. Spiste på smuler den fant i veien. Var ikke redd i det hele tatt. Hvilken fugl kan dette ha vært? Dag: Torsdag 5/2 2013.

R.M.B. (10.02.2013)

Svar:

Det høres mest ut som at du har sett en gråhegre, selv om beskrivelsen din av farge da er feil - den er grå, ikke sort (men kan virke mørk på avstand under spesielle lysforhold).

Roar Solheim (11.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Meiser

Bilde vedlagt spørsmålet

Er disse to samme fugl. i tilfelle er det granmeis eller lauvmeis. Klarer ikke å se forskjellen. Har mange på Kvikne i Tynset kommune. 720moh.

B.Ø. (10.02.2013)

Svar:

Her kommer bare ett bilde opp, og dette er en granmeis. Jeg tviler på at du har løvmeis på Kvikne, som er både høyt og langt inn i landet for løvmeisen.

Roar Solheim (10.02.2013)


#Diverse

Svarte svaner

Observerte 2 stk sorte svaner med røde nebb i Rogaland i dag.
Forstår at disse har opprinnelse fra oseania.

Er de vanlige (betydelig etablerte) i Norge og resten av nord-europa?

A. (10.02.2013)

Svar:

Nei, de er ikke registrert mange ganger i Norge, og blir nok betraktet som uønskede her i landet. I forvaltningssammenheng innebærer det at de står på "svartelista" over arter som man forsøker å fjerne. Med andre ord vil nok et slikt svanepar kunne bli avlivet. De har blitt holdt i fangenskap i fuglkeparker, og i resten av Europa finnes det nok noen som er på rømmen her og der.

Roar Solheim (10.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Merkelig fuglelyd i Bydel Gammel Oslo -Brinken

Hei.

Jeg har et spørsmål bare. Vi har oppdaget en fremmet fyglelyd ved hjemmetjenestens kontor i Kjøllberggata 31.
Jeg jobber mye på natt, og har siden høsten 2012 hatt besøk av en fremmed fugl vi ikke har hørt tidligere. Den minner om skarret kråkelyd, synger aktivt på natten også når det er 20 minus. Vi finner dette merkelig, har aldri sett fuglen, og den er helt alene. Det er noe trist over dette og hvor finner den mat? Har dere fått opplysninger om denne fulgen og i tilfelle, kan jeg få tilbakemeldig

I.D.S. (10.02.2013)

Svar:

Dette var en uvanlig beskrivelse, og jeg kan ikke komme på noen gode forslag til hva dette kan dreie seg om. Hvis noen kunne klare å gjøre et lydopptak, så ville saken kanskje kunne løses.

Roar Solheim (10.02.2013)


#Fugleforing

Jordnøttautomater

Vil gjerne dele min erfaring med jordnøttautomater. Har hatt jordnøtter hengende urørt i flere måneder. Disse var i slike finmaskede metallrør som fuglene må hakke i for å få tak i maten. Kjøpte nå nylig en ny på Felleskjøpet, litt stor, firkantet sak. Nettingen er så stor at småfuglene (kjøttmeisen) får tak i nøttene og kan ta de med seg. Så sitter de på grenene å hakker. Skal si nøttene har fått fart på seg. De er blitt populære, hele beholderen blir tømt på en dag.
Åpningen i nettingen er så stor at den er litt vanskelig å fylle, nøttene ramler ut, men når den er fylt ligger nøttene på plass. Dessuten er det ingen steder i denne beholderen nøttene kan bli liggende å mugne. Det gjør de nemlig i bunnen av de andre beholderne.

N.N (10.02.2013)

Svar:

Interessante observasjoner. Kanskje meisene ikke liker å sitte ved automaten hos deg? De fleste steder pleier de nemlig ikke å holde seg unna selv om de må sitte på nettingen og hakke, og de henger gjerne på, flere fugler om gangen. Vanskelig å si hvorfor du fikk så endret reaksjon hos deg.

Roar Solheim (10.02.2013)


#Diverse

Tyrkerduer

Jeg har lest at tyrkerdue er på rødlista og er den det fortsatt? I så fall kan jeg fortelle at her hos meg på Kongsberg har det vært 14 tyrkerduer på foringsplassen i hele vinter. De siste 3-4 årene har det bare vært et par her, men denne vinteren kom det altså en hel flokk. Betyr dette at bestanden av tyrkerduer generelt har fått en oppsving eller er det fordi de har god tilgang på mat hos meg? De er et flott syn når de sitter etter hverandre i trea og de kommer alltid i flokk. Dessverre er de veldig skye, men de har vært hauk her så det kan være årsaken eller er de vanligvis skye av natur?

R.S.E. (10.02.2013)

Svar:

På Rødlista fra 2010 står tyrkerdue oppført som sårbar (VU = vulnerable). Det har trolig sammenheng med en generell nedgang, for det er langt færre tyrkerduer i dag enn det var på 1970-1980-tallet. Artig derfor at du har så mange hos deg, det er heller sjelden å se mange i flokk nå til dags, kanskje bare en håndfull om gangen. Det kan godt tenkes at de har blitt jaktet på av hauker, og at de derfor er litt skvetne. Men generellt pleier duer å være litt urolige for oss mennesker, kanskje med unntak av byduene.

Roar Solheim (10.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en Gråsisik?

A.S.H. (10.02.2013)

Svar:

Ja, dette er en gråsisik.

Roar Solheim (10.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyd i grålysninga

Har flere ganger den siste tiden hørt en fugl jeg ikke er sikker på hva er. Minner om gråtrostens pludring, men er litt i tvil om det er den, (observerte en her (Troms) for et par måneder siden). Holder til i et buskas ved en grøft, høres ut som den sitter på bakken eller lavt i en busk. Hører den kun i grålysninga på morgenen, tror derfor den overnatter der og forsvinner derfra når det blir lyst. Hørte og så en enslig sidensvans fly over området og hørte ikke mer til den pludrende lyden etter det. Spørsmålet mitt blir da om det rett og slett kan være sidensvansen som pludrer i vei på gråtrostens vis? Har bare hørt den karakteristiske ringelyden dens, men de fleste fugler lager jo mange slags lyder.

N.N (10.02.2013)

Svar:

Jeg lurer på om det heller kan være smatringen fra en gjerdesmett du har hørt. Er usikker, fordi gjerdesmett ikke er registrert som vinterfugl så langt nord i vinterfuglatlaset, men det betyr ikke at det ikke kan være noen overraskelser nå og da. Gjerdesmettens varsling er litt lik trostesnatringen, og det er typisk for en gjerdesmett å holde seg nede i kratt langs bakken. Tror i alle fall ikke dette er noen sidensvans - lyden ligner ikke trostelyder, og sidensvansene overnatter heller ikke nær bakken på denne måten. Det KAn selvfølgelig også være en gråtrost, men heller ikke den pleier å sitte så lavt mot bakken om natta.

Roar Solheim (10.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

havørn på tjøme?

I dag (09.02.13)så jeg to fugler jeg er sikker på enten må ha vært hav- eller kongeørn - vest for Tjøme. Begge var brune med breie vinger med "flisete" tupper. Så langt jeg kunne se hadde kun den ene hvit hale. Hodet var relativt lyst. Jeg målte den midtre tarsen til ca 7 cm (spor i snøen). Kan det stemme at det er Havørn på Tjøme?- eller kan det ha vært kongeørn? PS Jeg har tidligere sett mye havørn på Vestlandet og vet hvorda den "grovt sett" ser ut.

S. (09.02.2013)

Svar:

Ja, det kan absolutt stemme! Jeg tror du har sett en gammel fugl (hvit stjert), og kanskje en ung eller yngre fugl. Mer sannsynlig med havørn enn med kongeørn nå for tiden. Havørnene har allerede hekket i Oslofjorden, og flere par er nok kanskje i ferd med å etablere seg.

Roar Solheim (09.02.2013)

««første 38 466 - 38 515 av 49 973 siste»»