Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 395 til 38 444 av totalt 49 949 spørsmål


#Diverse

KATTER PÅ FORINGSPLASSEN

Kan ornitologen gi meg forslag for noe jeg kan skremme vekk
katter ?.I høst og vinter har katter skremt vekk fuglene og spist noe av fuglematenn. Derfor har jeg hatt mindre fugl på foringssplassen enn før.

M.S. (26.02.2013)

Svar:

Ikke helt lett dette. Noen har fortalt meg at det skal hjelpe å strø ut oppmalt chillipepper der kattene ferdes, og at de da holder seg unna, men jeg har aldri testet dette selv.

Roar Solheim (27.02.2013)


#Diverse

Fugleflokk i natta

Vi bor på Veldre i Larvik, omgitt av bøkeskog , ca 120 meter over havet. Vi våknet i natt av en av en stor fugleflokk som passerte over hustaket rundt midnatt. De kom fra nordvest og fløy sørøstover. De ga afra seg kraftig lyd og var ikke kråker ! Vi bare hørte lyden og lurer fælt på hva det kan ha vært. Et gåsetrekk?
Anne Grethe og Bjørn

A.G.E. (25.02.2013)

Svar:

Det kunne vært svaner (knopp- eller sangsvaner) som var blitt støkket opp og tok en runde i området. Begge disse artene er observert langs kysten i området i vinter i antall av opp mot 30.

Morten Ree (26.02.2013)


#Diverse

Polarsisik eller Gråsisik?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Jeg hadde besøk av en liten flokk nykommere blant de faste på fuglebrettet idag. De ble ikke lenge, og vi rakk bare å ta dette litt dårlige bildet før de forsvant videre. Det var stor variasjon på dem, noen var det mer rødt på, men alt i alt var de for meg veldig lyse, og det første som slo meg var at tenk! ... om det er en Polarsisik!
Nå, etter å ha sett på mange bilder med samme problemstilling, skjønner jeg at jeg ikke har nok kunnskap til å avgjøre det.
Den har jo svakt med striper på overgumpen ser det ut til, men undergumpen er jo helt hvit. Jeg merker meg også at det i Gyldendals store fugleguide står at Gråsisiken har mørk nebbrygg og det har jo ikke denne?

Takknemlig for hjelp!

A. (25.02.2013)

Svar:

Problemet med å skille ut gråsisik/polarsisik er ikke enkelt. Men dette ser ut til å være gråsisik. Polar er vesentlig lysere og mindre streket. Gråsisik i Mellom Europa, De Britiske øyer og sørlige Skandinavia går ofte under navnet brunsisik, mens oppover mot nord blir gråsisiken lysere og lysere. Derfor er det i fagmiljøene flere og flere som mener at kanskje alt dette er samme art, da det ofte opptrer mange fargevarisjoner i samme flokk.
Se bilder og les mer om gråsisik her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=12074&vis=bilder

Morten Ree (26.02.2013)


#Diverse

Undulat

hei
vi har tre undulater hjemme. ei er jente og to er gutter.
hvordan får vi vite når den skal legge egg?
og hva skal vi gjøre får at den har det komfortabelt når den skal legge egg?

N.N (25.02.2013)

Svar:

Mattilsynet har laget en veiledning om hold av undulat, her er linken: http://www.mattilsynet.no/mattilsynet/multimedia/archive/00009/Undulat-brosjyre_klik_9873a.pdf

Morten Ree (26.02.2013)


#Fugleforing

Arts utfordringer/ UNDER HAGEFUGL TELLING

Under hagefugl tellinga, trudde jeg at jeg skulle ha helt kontroll. Men ved nærmere tenking (meste av litteratur lå et annet sted og ikke internett)... Har jeg i etter tid blitt noe usikker. Området: underkant av 800 m.o.h. , før tettere bar skog ovenfor, noe snau hogst deler. "Kulturlanskap" i sør.
Meiser: lappmeis har jeg ikke sett i vinter der (var der senest i 2011/2012, ikke i mengder, 1-3 fugler av og til, nå fulstendig borte)Hvorfor blitt borte?. Men en del granmeis er helt vanlig. Men det dukket opp noen meiser, som lignet veldig på granmeis, men skilte seg ut med spinklere "smekke", andre "kjinn" og andeerledes vinge fjær (armsving fjær?). Den var mørkere.
Sisik: Veldig variert: trudde kanskje det var polar og grå, men har blitt usikker..I tilegg til noe som liggnet brunsisik...
I tilegg dukket opp en bokfink! Dem overvintret der sist vinter, men da i sørre mengder..
Det jeg er helt siskre på er kjøttm., blåmeis.,spettm.og dompap og noen andre vanlige. hadde en varsler som satt på avstand, men den regnes vel ikke med. Det er 3 foringer som ligger tett (20 meter, 100 meter fra). Min 3. ligger ut i selve skogen og hadde kunn kamera der, men registrerte ikke artene fra der. Men siden jeg ikke satt ved vinduet heile dage, ble kameret sett ut deler av tiden..... Bør jeg skaffe meg briller eller er det totalt fravær på kunnskap...
Kan polar og gråsisik slås sammen i en art ? Er det sannsynlig med en bokfink alene på denne tida, og hva med meisa. Er det bare variasjon innenfor samme art jeg har vert ute for? grønnfink som dukket opp samme helg skal ikke registreres og hva med varsleren?

Ø. (06.02.2013)

Svar:

Et bra sted for å se bilder, utbredelseskart og lese om alle norske hekkefugler er på NOFs egne nettsteder under denne linken: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/
Meisene streifer mye omkring på vinteren og det er årsaken til at de er variable i antall.
Ettersom du pleier å ha lappmeis på foringsplassen, tyder det på at du er bosatt i Finnmark, selv om spredte forekomster av lappmeis finnes helt ned til nordlige grensetrakter i Hedmark. Granmeis og løvmeis er veldig like, og de forskjeller du beskriver stemmer bra med løvmeis, men ikke at den er mørkere. Det ser ut som den du kaller granmeis er svartmeis, og den du trodde var løvmeis dermed er granmeis. Om du bor langt nord så er løvmeisa velig sjelden.
Blant gråsisikene er det en viss variasjon på fjærdrakten. Hannene har rosa bryst, mens ungfuglene kan være litt mer diffus i fargen enn hunnene. Dess lengre nord i landet folk bor dess større er sjansen for en og annen polarsisik, som stort sett er lysere og en aning mer kompakt enn gråsisik.
Det er noen få varsler som overvintrer i Norge. Disse skal absolutt telles med i Hagefugltellingen.
Bokfinken overvintrer i små antall i Norge, mest på Sørvestlandet. Ellers i landet er det ofte enslige fugler som ses.

Morten Ree (26.02.2013)


#Fugleforing

Fuglemater

Jeg hadde tidligere ei tegning/ en beskrivelse av en fuglemater,stor sylinderformet som er egnet hvis en skal bort ei uke.Tegningen er mistet.Hvor kan jeg finne tegning?

S.K. (04.02.2013)

Svar:

Mange slike hjemmelagede foringsmatere baserer seg enten på en stor plastflaske snudd opp ned, eller en stor plastkanne og enkelte bruker rør med lengde på opp mot en meter og diameter på mellom 15-20 cm. Disse må festes slik at de står ca. 3 cm over fuglebrettet.
Hvis du ser på hjemmesiden til Fuglevennen, under Tidsskrift i øvre menyvalg, så ser du et eksempel på en virkelig stor variant i vårnumret fra 2010.

Morten Ree (26.02.2013)


#Sykdom og skader

sykdom hos grønnfink

Nebbet hos noen grønnfinkene er rosa og ser litt oppblåst,er det den omtalte sykdom?Hvis så hva skal jeg desinfisere frø automat med for å fjerne smitte?

H.L.J. (26.02.2013)

Svar:

Nebbet til grønnfinken har en svak rosa farge, som vil variere litt i styrke. Hvis det er kaldt i været så kan fuglene virke litt oppblåste, men ofte kan det også være et tegn på sykdom. Hvis dine grønnfinker har "gul knop" så vil du ganske snart finne døde fugler ved foringsplassen.
Vask gjerne fuglebrett og fuglematere med sterkt og varmt grønnsåpevann. Deretter kan de skylles i varmt rent vann.

Morten Ree (26.02.2013)


#Diverse

Ros!

Hei! Ville bare si at jeg er daglig innom "Spør en ornitolog". Det er spennende og interessant å lese både spørsmål og svar, og jeg synes dere gjør en kjempejobb!

Takk :)

N.N (25.02.2013)

Svar:

Takk for rosende omtale. Med over 11 000 svar så er jo dette blitt en stor og god database. Skulle ønske at folk søkte mer i basen etter svar på sine spørsmål, så vi slipper å gjenta det samme så mye. Svært mye av det folk lurer på er allerede blant tidligere svar!

Morten Ree (26.02.2013)


#Diverse

temme Hauk

Hei. Er det mulig å temme hauk for å skremme bort kråker fra avlinger? Hva lever hauken av? Lever den naturlig i Nord-Norge? Er det lovlig å temme hauk/ha den i fangenskap?

J.R. (25.02.2013)

Svar:

Det er mulig å temme en hauk, men det er ikke lovlig. Både hønsehauk og spurvehauk lever naturlig i N-Norge.
Haukene lever av mindre og mellomstore fugler og pattedyr. Hønsehauken er en habil kråkejeger. Hva med å skaffe fram et lydopptak av hauk og spille det over høytaler når det er mange kråker i avlingen?

Morten Ree (26.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjellfugl, hva heter denne søte fuglen?

Bilde vedlagt spørsmålet

I Valdres, dukker opp på hytta ( i tregrensa)med en gang vi kommer. Hva slags fugl er dette? Er forholdsvis tam, henter brødsmuler 1/2 m fra oss!

T.R. (25.02.2013)

Svar:

Dette lavskrike. Den er kjent for å være lite sky og nysgjerrig overfor mennesker og var før i tiden kalt "skogsarbeiderens venn".
Les mer om lavskrika her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=11390

Morten Ree (26.02.2013)


#Fuglekasser

ny fuglekasse

I februar fjor hang vi en fuglekasse med kamera ca 5 m oppe i en koreagran. Det er ca 10 m til en annen fuglekasse. Kassa ble flyttet fra et annet sted på den andre sida av huset, fordi katter hadde lett tilgang der og røvet kassa første og siste året den hang der. I fjor vår var flere kjøttmeiser innom og vi håpet en av dem ville slå seg til og legge egg. Men ingen gjorde det. Hva kan årsaken være, og er det noe vi kan gjøre for at de skal akseptere den fine kassa og legge egg der i år? Og når kan vi begynne å observere og håpe? Vi har foret hundrevis av fugler i hele vinter. Har en tomt som skulle være midt i blinken med mange slags trær. Hilsen Bjørg

B.R.G. (24.02.2013)

Svar:

Det er faktisk ikke mulig å gi noen forklaring på hvorfor enkelte kasser blir tatt i bruk, mens andre forblir ubrukt. Fuglene har sikkert en grunn, men den er sjeldent åpenbar for oss mennesker, dessverre.

Roar Solheim (24.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tranespor i snøen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Fuglesporene jeg fant i snøen her i Ås i morges var store som håndflaten til en voksen mann (se bilde). Har det vært en enslig trane på trekk allerede?

Ø.A. (24.02.2013)

Svar:

Nei, jeg tror kanskje heller at det er en gråhegre som har gått her - den har også lange tær og store føtter.

Roar Solheim (24.02.2013)


#Fugleforing

Smittefare på foringsplassen

Hei! En gjennganger på foringsplassen min er en kjøttmeis som ser veldig pjuskete ut i fjærdrakta. Får inntrykk av at den kan være gammel. I adferd virker den ok. Blir de rufsete i fjæra når de blir gamle, eller må jeg anta at den er syk eller har uttøy? I så fall, gjør jeg de andre en bjørnetjeneste ved å fore? Jeg forer med en fuglemater (nøtter og solsikkefrø) og hjemmelagede meiseboller. Noen ganger henger de 3 - 4 stk på èn bolle, så de er ganske tett på hverandre.

I. (24.02.2013)

Svar:

Tror du kan fortsette foringen, så lenge det bare er denne ene meisen som ser pjuskete ut. Det kan være mange grunner til det. Følg med og se om du ser den gjennom lengere tid, eller om den plutselig forsvinner. Da kan det hende at den har blitt haukemat...

Roar Solheim (24.02.2013)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Når skal man klargjøre fuglekasser

S.K. (24.02.2013)

Svar:

Nå i februar og til ut i mars er en gunstig tid. Ikke vent for lenge.

Roar Solheim (24.02.2013)


#Fuglekasser

Perleugle

Hei, tror du det er mulig å få perleugle i kasse ved Hofstad i Asker? Har et fint og stort område bak huset med åpent terreng rett før gran, furu og løvskog, men jeg vet ikke om perleugle hekker så nært boligområder, eller er vanlig i Asker?

A. (24.02.2013)

Svar:

Ikke helt lett å si. Perleugla KAN kanskje hekke der, men jeg tipper at dette også er gode områder for kattugle, og da kan det hende at den mye mindre perleugla føler seg utrygg.

Roar Solheim (24.02.2013)


#Økologi og atferd

kråketing om sommeren/revir?

Bor i Bergen og ser at det kommer mange kråker innover byen når det mørkner høst/vinter, artig :-)
Hvor samles kråkene om sommer/vår når det ikke lengre er kråketing?
Hvor langt flyr de til sine revir på høst/vinter fra kråketinget?
Er det riktig at kråkene samler på skinnende ting de finner, og hvor blir de i så fall av?

E. (23.02.2013)

Svar:

Det første sist: Det er ikke noe som tyder på at kråker "samler" på blanke gjenstander. Derimot er alle kråkefugler svært nysgjerrige, og ivrige til å undersøke om nye gjenstander kan innebære mat. DET kan være en årsak til at de gjerne napper med seg eller hakker på slike gjenstander. "Kråketing", dvs det fenomen at kråkene samler seg i flokker om vinteren, er en sikring mot rovfugler og ugler. Når kråkene sitter sammen på nattekvarter oppe i tærne, har de lettere for å oppdage en fiende. Om våren sprer kråkene seg ut i hekketerritorier, og da lever de parvis.

Roar Solheim (24.02.2013)


#Økologi og atferd

Gjenbruk av sjorareir

Hei, lurer på om sjora flytter(gjenbruk)av reir. Hadde ett reir i en furu noen år. Etter noen år "ryddet" de reiret,tok ut reirgreiner og flaug med de. Virket som fuglene tok med seg reiret og flyttet. Er dette vanlig for sjora?
Med hilsen
Bjarne S. Aas 6024 Eidsnes

N.N (24.02.2013)

Svar:

Jeg vet ikke om dette er vanlig eller ikke, men det er absolutt en tenkelig og fornuftig oppførsel. Hvis skjærene flytter, kan det være enklere å nappe ut kvister fra det gamle reiret enn å lete etter nye. Enkelte steder i landet kan det å finne gode kvister i seg selv være vanskelig, og tidkrevende, og da vil det være lønnsomt å hente fra det gamle reiret.

Roar Solheim (24.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken Fuglefjær er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant denne utenfor hagen, og lurer på hvilken fugl som eier denne ?

M.B. (24.02.2013)

Svar:

Dette er en stjertfjær fra en sidensvans.

Roar Solheim (24.02.2013)


#Diverse

ornitolog

Hei!
Lurte på hvilke muligheter det er i Norge for å drive med fugl som jobb? Hva er du utdannet som og hva gjorde du får å ende opp der du er nå?
Hilsen en ung fuglekjenner :)

M.U. (21.02.2013)

Svar:

De fleste som arbeider med fugl i en eller annen fast jobb, har som regel en universitetsutdannelse i biologi, og hovedfag innen zoologi (fugl eller andre dyregrupper). Men det er få stillinger totalt for rene ornitologer. Noen er knyttet til universiteter i professorater eller andre, vitenskapelige stillinger, andre til museer (er selv museumszoolog), og noen kanskje til mer informasjonsrettet virksomhet. Men ornitologikunnskapene kan brukes i mange andre sammenhenger, f.eks i læreryrket, i andre informasjons- og utdanningsrettede yrker, og i forvaltningssammenheng.

Roar Solheim (22.02.2013)


#Diverse

gumpkjertel hos knoppsvane

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Vil en knoppsvane med ødelagt gumpkjertel klare å overleve?
Anonym

N.N (22.02.2013)

Svar:

Det kan jeg ikke svare deg på, for det vet jeg ikke. Men det kan nok tenkes at fjærstellet blir dårligere.

Roar Solheim (22.02.2013)


#Sykdom og skader

Apatisk blåmeis

Hei! Rett utenfor leiligheten min i dag tidlig, fant jeg en liten blåmeis, som satt sammenkrøllet med hodet under vingen og skalv. Jeg prikket såhvidt borti den med votten, og det lille hodet kom fram. Jeg tenkte at den bare hadde sovnet på et uheldig sted, men den fløy altså ikke avgårde, selv om jeg strøk borti den. Jeg tenkte at jeg måtte gjør et eller annet, for det reker mange katter rundt i nabolaget. Men etter kanskje 5-7 minutter med å bare sitte der, kviknet den litt til, så seg litt rundt, og fløy opp i et tre. Men der sitter den fortsatt, en halvtime etterpå, dønn stille på den samme greina. Jeg lurer litt på om det er noe som helst jeg kan gjøre for den. Tenkte kanskje å sette ut litt mat, i form av havregryn og linfrø oppbløtt i smeltet smør (jeg har ikke noe som er mer egnet enn det).. går det an ¨å gi den det, eller kan havregryn svelle i magen dens og skade den? Har du andre råd?
Takk for svar!

J. (20.02.2013)

Svar:

Slike fugler kan ha fløyet mot et vindu, og da er det beste en kan gjøre å ta dem inn i en pappeske eller et bur, gi dem tilgang på vann og noe mat, og så la fuglen få ro. Som regel har de fått hjernerystelse, og de kan da komme seg etter noen timer, eller opp mot et par dager senere. Ved å ta dem inn skjermes de mot katter, skjærer og andre som lett får tak i dem og spiser dem.

Roar Solheim (21.02.2013)


#Sykdom og skader

trost tatt av katt

Jeg våknet til et spetakel i dag, katten vår hadde tatt en trost og skjærene prøvde å jage katten bort. Fuglen satt på bakken mens katten var opptatt med å holde skjærene unna. Derfor tenkte jeg at kanskje trosten ikke hadde blitt dødelig skadet enda, så jeg jagde vekk katten og fanget trosten. Den ser ut som den har brukket eller skadet et ben, og da den ikke fløy vekk, har den nok også skadet en vinge. Men det er eg usikker på da jeg ikke ville plage fuglen for mye, så jeg fikk ikke undersøkt den så nøye.
Nå sitter den i en pappeske, og har lagt ned noe eplebiter og smuler, så tenkte å se mer på den når verste sjokket er over.
Vet at det er vankskelig å se alle skader som katten kan ha gjort, da det kan være stikkskader etter tenner og klør. Men tenkte å gi den noen dager og en sjangs..men veldig usikker på om det er riktig eller om den burde avlives...vil ikke at den skal lide heller...
Vil en fugl med evt. brukket ben overleve, eller er det best å avlive den?

R. (19.02.2013)

Svar:

Det beste hadde vært om du kunne finne fram til lokale fuglefolk der du bor, slik at du kan få sjekket skadene på fuglen. Noen ganger kan de leges, andre ganger må en bare vente og se, og det kan da hende at fuglen til slutt dør. Alltid vanskelig å ta riktig avgjørelse i slike saker.

Roar Solheim (21.02.2013)


#Diverse

Sår på Kjøttmeis.

Hei !
Har obervert to kjøttmeiser med sår, den eine hadde eit sår bak i nakken og den andre eit like bak høgre auge.Såret i nakken var størst kansje vel 1 cm cm nokså rundt og litt brunaktig. Såret ved auge var mindre muligens havparten og såg ferskt ut.

P.A.H. (18.02.2013)

Svar:

Dette kan være sår etter slossing, men det kan også være etter sykdom eller parasittere. Vanskelig å si uten bilde av sårene.

Roar Solheim (21.02.2013)


#Økologi og atferd

Leksadferd hos blåmeis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann

Her om dagen skulle jeg ut med søpla, og ble stående å se på to blåmeis som oppførte seg noe besynderlig. De fløy litt rundt hverandre, før de tok tak i hverandre og fløy ned til en grop i snøen som så ut til å passe som hånd i hanske til de to fuglene. De lå så å "holdt på" med noe som lignet parringsakt, før de fremdeles sammenfiltret ble liggende en liten stund for "å puste ut"... i mellomtiden rakk jeg å hente kameraet, og fikk tatt noen bilder uten at fuglene så ut til å bry seg det minste om objektivet som jeg kunne ta så nært som 15cm unna.
Var dette lek?

I.Ø. (18.02.2013)

Svar:

Nei, dette var nok mer blodig alvor, et skikkelig oppgjør mellom to slossende blåmeiser, kanskje sloss de om tilgangen til et godt territorium, eller til en fuglekasse i nærheten.

Roar Solheim (21.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl i skogen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, var på skitur i Lillomarka og rett ved Solemskogen så vi en fugl vi ikke har sett før. Det er granskog.
Den var på størrelse med en ringdue, lyst spraglet bryst, brun spraglet rygg, hvit undergump med en svart stripe og svart, tynt og langt nebb.
Jeg legger ved et bilde. Hva slags fugl kan dette ha vært?

T.T. (18.02.2013)

Svar:

Bildet er ikke helt godt, men det ser ut som at dette kan dreie seg om en nøttekråke.

Roar Solheim (21.02.2013)


#Fugleforing

Hvor er fuglene ?

Før jul var det fullt av kjøttmeis og pilfink på foringsbrettet. Plutselig var de borte fra foringsplassen.
Hva kan ha skjedd ?

S.H. (18.02.2013)

Svar:

Se tidligere svar på samme type rapporter.

Roar Solheim (21.02.2013)


#Trekkfugler

Linerle sett ved to tilfeller, i DUBLIN 15 februar.

Hei.
Er det slik at noen linerler, tar sjansen og overvintrer her.

Haper pa svar.

Mvh Vegard

V.G. (19.02.2013)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke så mye om, men vinteren er mindre snørik og mildere i Stor-Britannia, så det kan jo tenkes at en og annen linerle kan klare seg der...
Det er ikke vanlig å finne dem i Norge.

Roar Solheim (21.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stillits i syrinbuskene???

Jeg har sett to nydelige små fugler som ligner veldig på Stillits i fugleboka mi. De spiser av syrinbuskene. Jeg har aldri sett dem før, men de er kanskje vanlige i området Snarøya/Fornebu? Hva liker de å spise mer enn syrinbusker?

M. (19.02.2013)

Svar:

Ja, i dette området er stillits ganske vanlig, så det er svært sannsynlig at det er denne du har sett.

Roar Solheim (21.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

jeg er ikke så dreven på fugler, men i dag hadde jeg besøk hjemme av noe jeg tror må være en ørn. Kan det stemme at dette er en eldre kongeørn, og kan dere evt hjelpe meg med å fortelle noe mer om fuglen? Jeg anslår at vingespennet på den var rundt to meter, den satt i toppen av ei gran en god stund før den fløy videre.

D. (19.02.2013)

Svar:

Ja, dette er en kongeørn, men jeg tror nok dette er en ungfugl, klekket i 2012.

Roar Solheim (21.02.2013)


#Fuglekasser

"Rekkehus" for spurv og meis?

Ved bytte av bordkleding forsvant mange reirplasser for spurv og meis hos oss. Nå tenker jeg å lage noen fuglekasser som erstatning.
Kan jeg lage flere rom i en lengre kasse? Eller må det være enkeltstående kasser?
Vi har både kjøttmeis og gråspurv og kanskje blåmeis som har brukt å hekke hos oss. Jeg synes det er helt glimrende å ha slike ivrige insektssamlere som leieboere.

L. (20.02.2013)

Svar:

Nei, det anbefaler jeg ikke, for hullrugerne liker sjelden å hekke flere sammen. Det KAN kanskje gå an med flere enkelte kasser nær hverandre for gråspurv og pilfink, men ikke for meiser.

Roar Solheim (21.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ande spørsmål.

Hei jeg så en fugl som var ganske svart med litt hvitt på seg. Jeg lurer bare på ossen fugl det er? Det var en and.

A. (21.02.2013)

Svar:

Dette er for lite informasjon til å kunne gi noe svar. Det er mange mulige arter.

Roar Solheim (21.02.2013)


#Diverse

mosehornugle eller hornugle?

hei! er mosehornugle og jordugle to forskjellige arter?

N.N (20.02.2013)

Svar:

Nei, det er samme art, bare omtalt her med dansk og norsk navn.

Frode Falkenberg (21.02.2013)


#Diverse

fuglearter

Er skjære og spurv samme art? Begrunn svaret.

W.T. (21.02.2013)

Svar:

Skjære og spurv tilhører begge den systematiske ordenen spurvefugler, men er to helt forskjellige arter: http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=3080

Frode Falkenberg (21.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen har hatt tilhold i buskene her på Røra noen dager.

J.S. (20.02.2013)

Svar:

Dette er en gråtrost: http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=215

Frode Falkenberg (21.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Toppand og ??

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Den til høyre av disse ser jo ut til å være en toppand, hann. Den til venstre ser annerledes ut, uten at det er noe andre jeg mistenker at det kan være. Hva er det for en?

O. (09.02.2013)

Svar:

Med den grå ryggen ser det jo ut til å være ei taffeland. Det er riktignok saker som ikek stemmer helt med taffeland i hoderegionen. Det kan være bildet som lurer meg, men de avvikende karakterene kan kanskje støtte opp under en teori om at dette er en hybrid. Om du har flere bilder så hadde det vært kjekt å se dem (fuglevennen@birdlife.no).

Frode Falkenberg (20.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette?

A.H. (18.02.2013)

Svar:

Dette er en spurvehauk: http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=476

Frode Falkenberg (20.02.2013)


#Diverse

Fugletitting i Spania

Hei!
Jeg er veldig sjenert på hvilke fugler og områder som jeg bør gå på når jeg skal reise til Spania i sommerferien? Jeg skal være i Alicante og Benidorm traktene. Fint om dere hadde noen plasser som jeg burde tatt en tur innom vis jeg ville sitt noe spennende :)

E. (19.02.2013)

Svar:

Prøv disse sidene: http://www.camacdonald.com/birding/euspain.htm og http://www.naturalicante.com/dondeaves/dondeaves-i.htm

Frode Falkenberg (20.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette?
Det var to stykker som fløy i stuevinduet og var bevisstløse en stund. Satte de på en trygg plass hvorpå de fløy etter ett kvarters tid. Helt utrolig!

J.E.S. (18.02.2013)

Svar:

Dette er en fuglekonge: http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=480

Frode Falkenberg (20.02.2013)


#Diverse

endemisk

Jeg har spørsmål om bruken av begrepet 'endemisk'. Såvidt jeg har forstått skal det bety at arten er opprinnelig i området, og finnes bare der.
Jeg har da to spørsmål:
1. hva skjer dersom en endemisk art forflytter seg til et annet område? Opphører den da å være endemisk i det første området?

2. Her er ett av mange eksempler fra Avibase som forvirrer meg: Bahamasspottefuglen skal være 'endemisk' på Cuba, men finnes (og lever) på Bahamas, -- dessuten er den 'sjelden' i deler av Nordamerika.. Jeg vedlegger lenken med kartinformasjon.
Betyr det kanskje at Avibase er et oppslagsverk jeg ikke kan stole på ? Eller har de rett og slett en annen definisjon enn det jeg har trodd?

http://avibase.bsc-eoc.org/species.jsp?lang=NO&avibaseid=38C451EA0D3DB2FC&sec=map

K.V. (09.02.2013)

Svar:

1. Du har rett, arten vil ikke være endemisk for det opprinnelige området lenger. Vi snakker selvsagt om fugler som reproduserer. Det finnes jo en rekke arter som er endemiske hekkefugl i et område, men som trekker bort vinterstid. Et eksempel er kyprossteinskvetten.

2. Bahamasspottefuglen er ikke endemisk for Kuba så lenge den finnes og reproduserer i andre land. Nå er det to underarter av arten, og den ene er faktisk endemisk for Jamaica...

Frode Falkenberg (20.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem er dette da tru?

Bilde vedlagt spørsmålet

Helt svart fugl, (nebbet er også svart) ensom sammen med småfugglene i hagen vår på foringsplassen i Trøndelag.
Den er ikke spesielt sky heller.
Hva heter denne da?

A. (19.02.2013)

Svar:

Bildet viser en hunnfarget svarttrost.

Frode Falkenberg (20.02.2013)


#Diverse

Nominatunderart

Hva betyr nominatunderart?

N.N (19.02.2013)

Svar:

Nominatformen av en art den underarten med vitenskapelig underartsnavn som er det samme som artsnavnet. Det er nominatformen som gjerne er grunnlaget for beskrivelsen av arten. Se også http://sv.wikipedia.org/wiki/Nominat

Frode Falkenberg (20.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Granmeis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er usikker på hvilken meis dette er. Tok noen bilder med mobilen men klarer ikke helt å identifisere den. Rogaland/Hommersåk

J. (20.02.2013)

Svar:

Dette er en granmeis. Legg blant annet merke til det lyse feltet på vingen og den store hakelappen.

Frode Falkenberg (20.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har stort sett de samme fuglene hver dag. Gulspurv, dompap, kjøttmeis, spettmeis, flaggspett m.fl. Men i forrige uke kom det noen vi ikke har sett før. De er på størrelse med kjøttmeis, er hvite på hode og bryst og kropp, med brune og svarte vinger. De rykker inn til (særlig meisebollene) i flokk. Beklager dårlig bilde. Men der ser du en som sitter på en gren, og resten av gjengen som henger i meisebolla.

A. (18.02.2013)

Svar:

Du har hatt besøk av en familiegruppe med stjertmeis! De går gjerne på meiseboller.

Roar Solheim (18.02.2013)


#Diverse

Kongeørn i Fitjarfjellet

Har hørt "rykter" om at den første ørna skal være tatt av vindmøller på Fitjar fjellet i den nye vindparken. Er dette noe som er meldt inn til Ornitologisk Forening? Eller er det noe som må gå forbi i stillhet? ("Eller bare Rykter".)
Havørn eller er det Kongeørn?

H.B. (17.02.2013)

Svar:

Beklager, dette er for lokalt til at jeg kjenner noe til det. Slike hendelser er i alle fall ikke noe som ornitologene ønsker å forbigå i stillhet, snarere tvert om. Det kan hende at de lokale i Statens Naturoppsyn (SNO) bedre kan svare deg på dette.

Roar Solheim (18.02.2013)


#Fuglekasser

Egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Desse egga fann eg i dag i ein fuglekasse eg tømde. De var under det reiret som var i bruk i fjor. Eg lurer på om det er egg av blåmeis eller kjøttmeis? Kan det hende at dei var i gang med sine egg då den svart og kvite fluesnapper som plar vera i den kassa kom og at den bygget sitt reir oppå meisen sitt?

P.B. (17.02.2013)

Svar:

Jeg klarer ikke å skille de to artene bare på et foto, men mistenker at det dreier seg om kjøttmeis. Som regel har nok meisene skydd reiret før fluesnapperen eventuelt bygger eget reir oppå. Hvis f. eks. en av de voksne meisene dør (kan bli tatt av hauk, påkjørt osv), så vil den andre oppgi hele reiret. Da er det fritt fram for fluesnapperen å bygge.

Roar Solheim (18.02.2013)


#Økologi og atferd

Hekking.

Bilde vedlagt spørsmålet

Er lavskrika den av våre standfugler som hekker tidligst. Jeg har lest at den hekker i slutten av mars,..-er det riktig?

A.H. (18.02.2013)

Svar:

Jeg tror nok ikke at de starter hekkingen så tidlig, de venter nok til snøen begynner å smelte. Korsnebbene kan hekke mye tidligere - de kan ha unger i reirene allerede i februar.

Roar Solheim (18.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl i hagen

Vi så en fugl i hagen som var ca så stor som en svarttrost , den hadde grått bryst , litt rosa/oransje helt øverst , deler av issen var rød og med rødt , spisst nebb . Hva kan det være ?

N.A. (08.02.2013)

Svar:

Klarer dessverre ikke å komme på noe godt forslag til hva dette kan ha vært.

Roar Solheim (17.02.2013)


#Fugleforing

Nøtteskrike i Finnmark

Hei!
Tror nettopp jeg var vitne til noe så sjeldent som en nøtteskrike i Kautokeino i Finnmark. Dette må da være en sjeldenhet her oppe, har aldri sett den her før?
Søkte straks på bilder av norske fugler, og den er ganske så gjenkjennelig, så jeg er 95% sikker på at det var nøtteskrika. Utrolig stas!

R.S. (05.02.2013)

Svar:

Den er kanskje ikke vanlig i Finnmark, men under hagefugltellingene så ble nøtteskrike rapportert mange steder i fylket.

Roar Solheim (17.02.2013)


#Fuglekasser

Kjøttmeis i stærkasse

I mange år har stæren hekket i den samme kassen, men i fjor kom den ikke. Derimot hekket kjøttmeisen i stærkassen, dette skjedde langt utpå sommeren (antar det var kull nummer to). Nå når kjøttmeisen har funnet ut at kassen er beboelig er jeg redd for at den er okkupert når stæren ankommer. Hva vil i så fall skje? Hiver stæren ut kjøttmeisen eller er det stæren som må se seg om etter annen bolig?

N.N (17.02.2013)

Svar:

Nei, stærene kaster nok ikke ut kjøttmeisen. Jeg ville lage en ekstra stærkasse, og sette opp den hvis stærene plutselig dukker opp, og gamlekassa da er besatt av kjøttmeis.

Roar Solheim (17.02.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem er dette tru ??

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei - fikk besøk på foringsplassen min i ettermiddag, gulspurv og pilfink skatt til side. Rakk dessverre bare å få et uklart bilde med mobilen.
Kikket i fuglebøkene mine, men kunne ikke identifisere hvem det kan være. Den var rustrød/brun på hodet, lite spetter på brystet - det jeg stusset mest over er den tydelige kløften i halen. Størrelsen . . .som en stor trost - ca spurvehauk- størrelse

H.F. (17.02.2013)

Svar:

Bildet lar seg ikke forstørre uten at de fleste detaljer forsvinner. Likevel tror jeg det er en spurvehauk som sitter i busken. Den har ikke kløftet stjert, men det ser slik ut pga vinkelen den er fotografert i. Fjærene bøyer ned på hver side fra midten, og da får en et V-formet inntrykk fra dette punktet.

Roar Solheim (17.02.2013)

««første 38 395 - 38 444 av 49 949 siste»»